Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

4ο Λύκειο Θεσσαλονίκης Μέλη ομάδας: Ραφαήλ Άλλα Λαμπρινή Γκέτσκα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "4ο Λύκειο Θεσσαλονίκης Μέλη ομάδας: Ραφαήλ Άλλα Λαμπρινή Γκέτσκα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 4ο Λύκειο Θεσσαλονίκης Μέλη ομάδας: Ραφαήλ Άλλα Λαμπρινή Γκέτσκα
Μαρία Κελίδου Σπύρος Καρακαλίδης

2 Διαδικτυακός εκφοβισμός
Cyber bullying

3 Ο Διαδικτυακός εκφοβισμός :
Αφορά τον εκφοβισμό, την απειλή, την ταπείνωση ή την παρενόχληση συνήθως σε παιδιά ή σε εφήβους που δέχονται μέσω της χρήσης του διαδικτύου, κινητών τηλεφώνων είτε άλλων ψηφιακών τεχνολογιών από συνομηλίκους τους. Μορφές: Επαναλαμβανόμενη αποστολή ηλεκτρονικών ή τηλεφωνικών μηνυμάτων. Παρέμβαση και παρενόχληση οποιασδήποτε διαδικτυακής δραστηριότητας του ατόμου. Δημιουργία ψεύτικων διαδικτυακών προφίλ. Είσοδος σε προσωπικούς διαδικτυακούς λογαριασμούς του ατόμου. Αποστολή φωτογραφιών του ατόμου ή αλλού είδους μαγνητοσκοπημένου υλικού. Αποστολή προσωπικών πληροφοριών του ατόμου σε πολλαπλούς παραλήπτες. Αποστολή απειλητικών μηνυμάτων σε αλλά άτομα υποκρινόμενοι το άτομο που εκφοβίζεται. Υποκίνηση τρίτων για διαδικτυακή παρακολούθηση και παρενόχληση του ατόμου.

4 Περίπου 15-35% των νέων έχει πέσει θύμα Διαδικτυακού εκφοβισμού.
Το 10-20% των νέων παραδέχεται την ανάμειξή του σε Διαδικτυακό εκφοβισμό. Τα κορίτσια ενδέχεται να εμπλακούν συχνότερα από ότι τα αγόρια σε περιστατικά Διαδικτυακού εκφοβισμού. Η πλειοψηφία των ατόμων που υφίστανται ή ασκεί Διαδικτυακό εκφοβισμό είναι ηλικίας ετών. Το 90% των εφήβων που υπήρξαν μάρτυρες, το αγνόησαν. Η Ε.Ε. αναγνωρίζει ότι το φαινόμενο τείνει να πάρει διαστάσεις μάστιγας στην Ευρώπη.

5 Μέσα κοινωνικής δικτύωσης = σύγχρονη σχολική αυλή.
Οι δίαυλοι του εκφοβισμού είναι: 92.6 % Facebook 23.8 % Twitter 17.7 % My space 15.2 % Μηνύματα στο κινητό. Από τα θύματα του εκφοβισμού Το 65,8 % απαντά Το 15,4 % αποφεύγει το σχολείο Το 4,5 % επηρεάζεται ψυχολογικά. Οι γονείς συνεχίζουν να αγνοούν Ότι το 25 % των εφήβων έχουν παραπονεθεί πως είναι στόχοι εκφοβισμού Ότι τα 2/3 των εφήβων υπήρξαν μάρτυρες διαδικτυακού εκφοβισμού Το 10 % των γονέων γνωρίζει ότι το παιδί του υπήρξε αποδέκτης διαδικτυακού εκφοβισμού.

6 Λόγοι εμπλοκής σε διαδικτυακό εκφοβισμό :
Λόγοι εμπλοκής σε διαδικτυακό εκφοβισμό : Νιώθει ανίσχυρος. Χαμηλή αυτοεκτίμηση. H προσοχή και ο θαυμασμός από τους φίλους. Φόβος του να μείνει απ’ έξω, ανένταχτος. Παρορμητικότητα και αδυναμία ελέγχου του θυμού. Η κουλτούρα της επιθετικότητας και του εκφοβισμού. Η μίμηση. Έλλειψη επίγνωσης και συνείδησης . Υπήρξε θύμα εκφοβισμού.

7 Σημάδια εκφοβισμού : Άγχος - δεν κοιμάται ή δεν τρώει καλά.
Μείωση των βαθμών. Τα χρήματα εξαφανίζονται ανεξήγητα Δεν θέλουν να κάνουν πράγματα που συνήθως απολαμβάνουν. Επιστροφή στο σπίτι επανειλημμένα με κατσουφιασμένο ύφος και με πολλές μελανιές Αποφυγή π.χ. λήψης του σχολικού λεωφορείου ή συμμετοχής σε δραστηριότητες μετά το σχολείο. Εφευρίσκει νέες δικαιολογίες για να μην πάει το σχολείο.

8 Τρία πράγματα που μπορείτε να κάνετε σχετικά με τον εκφοβισμό :
Πάρτε τον εκφοβισμό στα σοβαρά. Διδάξτε στο παιδί σας να είναι σίγουρο, και να αγνοήσει τις βλαβερές παρατηρήσεις του θύτη. Εξηγήστε στο παιδί σας ότι δεν έχουν το δικαίωμα να το φοβίζουν, παρενοχλούν ή κακοποιούν. 3. Δώστε στα παιδιά σας την άδεια να προστατεύσουν τον εαυτό τους!

9 Εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας για την αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και της επιθετικότητας μεταξύ των μαθητών.    Διαμόρφωση καλού σχολικού κλίματος επικοινωνίας, διαλόγου και εμπιστοσύνης, ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Αξιοποίηση του θεσμού των μαθητικών συμβουλίων για την ενίσχυση της ανάδειξης των απόψεων των μαθητών. Παρακολούθηση και προστασία των μελών της σχολικής κοινότητας από οποιαδήποτε απειλή ή άσκηση βίας σε βάρος τους. Επαρκής ενημέρωση των μαθητών και επικοινωνία στις τάξεις, σχετικά με την άσκηση, το σεβασμό και την προστασία των δικαιωμάτων όλων των μελών της σχολικής κοινότητας. Καθιέρωση διαδικασιών ακρόασης με την συνδρομή του Προϊσταμένου Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης, όταν εκδηλώνεται ένα περιστατικό βίας και ανάθεση ρόλων συμβούλων σε εκπαιδευτικούς με ειδικές γνώσεις και δεξιότητες. Επιβολή κυρώσεων ύστερα από προσεκτική ακρόαση των μερών και με την συνδρομή του Σχολικού Συμβούλου αλλά και του Προϊσταμένου Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης, όπου αυτή κρίνεται αναγκαία. Ενίσχυση του ρόλου των μαθητών στη διαδικασία επίλυσης συγκρούσεων, ενδεχόμενα μέσα από τη δημιουργία ομάδων φιλίας ή διαμεσολάβησης, ανάλογα με τις δυνατότητες υποστήριξης των ομάδων αυτών από τους εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας. Ανάπτυξη προαιρετικών ομαδικών δραστηριοτήτων που ενδιαφέρουν τους μαθητές και βοηθούν στην καλλιέργεια στενότερων δεσμών και σχέσεων συνεργασίας μεταξύ τους Τακτική επικοινωνία με τους γονείς και ευαισθητοποίησή τους, έτσι ώστε να βρίσκονται κοντά στα παιδιά τους και στους προβληματισμούς τους, επικοινωνώντας διαλεκτικά μαζί τους. Συνεργασία ολόκληρης της σχολικής κοινότητας, τόσο σε επίπεδο σχολικού συμβουλίου, όσο και μέσα από τη διοργάνωση εκδηλώσεων ενημέρωσης, συζητήσεων, εκθέσεων που θα προάγουν τις ειρηνικές σχέσεις αλλά και την εγρήγορση όλων, με απώτερο στόχο την αποτροπή της εκδήλωσης μορφών βίας,επιθετικότητας και εκφοβισμού μεταξύ μαθητών.

10 Συμβουλές. 1.Για τα παιδιά: Σκέψου πριν δημοσιεύσεις κάτι.
Συνδέσου μόνο με φίλους. Να είσαι ευγενικός. Μη γνωστοποιείς τον κωδικό σου. Κράτα τις ρυθμίσεις σου μυστικές. Μη βλάπτεις τους άλλους. 2.Για τους γονείς & δασκάλους : Γίνεται μέλη στο facebook. Μάθετε πώς δουλεύει. Διδάξτε ασφάλεια και υπευθυνότητα. 3.Για τους φίλους : Μη μένετε απαθείς. Βοηθείστε το φίλο σας. Αναφέρετε τον εκφοβισμό στους γονείς και στους δασκάλους σας.

11 Άμυνα απέναντι στο διαδικτυακό εκφοβισμό:

12 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Ερωτήθηκαν 53 αγόρια και 68 κορίτσια εκ των οποίων οι 97 ήταν ηλικίας και 24 ήταν ηλικίας 18-20

13 Έχετε πέσει ποτέ θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού;

14 Έχετε γίνει ποτέ θύτης;

15 Έχετε υπάρξει παρατηρητής;

16 Εάν έχετε βρεθεί στη θέση ενός από τα παραπάνω, πως νιώσατε;

17 Εάν δεν έχετε ζητήσει βοήθεια, εξηγήστε τον λόγο;
Δεν χρειάστηκε διότι το πρόβλημα δεν ήταν σοβαρό και μπορούσα να το χειριστώ μόνος. (αυτό απάντησαν οι περισσότεροι)

18 Κατά την άποψή σας που οφείλεται ο διαδικτυακός εκφοβισμός; Α) Εκδίκηση, Β)Για πλάκα, Γ)Μαγκιά

19 Πως μπορούμε να αποτρέψουμε τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό; Α)Ενημέρωση γονέων, Β)Ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, Γ)Να μην δίνουμε προσωπικά στοιχεία σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης

20 Ευχαριστούμε πολύ!!!


Κατέβασμα ppt "4ο Λύκειο Θεσσαλονίκης Μέλη ομάδας: Ραφαήλ Άλλα Λαμπρινή Γκέτσκα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google