Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

LASER ΓΟΥΣΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "LASER ΓΟΥΣΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 LASER ΓΟΥΣΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

2 LΑSΕR: Light Αmρlificatiοn by Stimulated Εmissiοn οf Radiatiοn

3 Διατάξεις για την ενίσχυση και την παραγωγή ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων σε διάφορες περιοχές του φάσματος (ορατό φως, υπέρυθρο, υπεριώδες, ακτίνες Χ) με τη μέθοδο της εξαναγκασμένης εκπομπής ακτινοβολίας.

4 Η τεχνική παραγωγής ακτίνων Laser βασίζεται στην απορρόφηση φωτονίων από κατάλληλα υλικά (στερεά, υγρά ή αέρια), των οποίων τα άτομα, τα μόρια ή τα ιόντα βρίσκονται σε κατάσταση διέγερσης μέσω της πρόσληψης ενέργειας.

5 Συνέπειες: ισχυρότατη ένταση και συνακόλουθα τεράστια ισχύ, κατευθυντικότητα, μονοχρωματικότητα, διαμορφωσιμότητα και πολύ μεγάλη ικανότητα εστίασης.

6 Οι ακτίνες Laser επιτρέπουν την κοπή, τη συγκόλληση, τη διάτρηση, τη λείανση της επιφάνειας και την εγχάραξη όλων σχεδόν των υλικών καθώς και τη μετάδοση οπτικών μηνυμάτων χωρίς απώλειες.

7 Είδη Laser

8 Διοξειδίου του άνθρακα, που χαρακτηρίζονται από υψηλότατη ένταση - σε διάφορους τομείς της ιατρικής.
Αργού, για χειρουργικές επεμβάσεις στο μάτι. Ηλίου-νέου, για την καταπολέμηση των ρευματικών παθήσεων. Ημιαγωγών, στα C.D., εκτυπωτές, τρισδιάστατη απεικόνιση αντικειμένων. Νεοδυμίου, με μεγάλο εύρος εφαρμογών στην ογκολογία Υγρών χρωστικών,- φασματοσκοπία, μοριακή και ατομική φυσική. Ελεύθερων ηλεκτρονίων, -χημεία για τη διάσπαση των μορίων, για τη διερεύνηση των κρυσταλλικών δομών, για την κατασκευή οπλικών συστημάτων κατευθυνόμενης ενέργειας. Ακτίνων Χ, -μελέτη του κυττάρου και των ιδιοτήτων των επιφανειών σε μοριακό επίπεδο στη φυσικοχημεία. ΕΧCΙΜΕR που εκπέμπουν υπεριώδη ακτινοβολία -μικροηλεκτρονικά κυκλώματα.

9 Χειρουργική

10 Το Laser παράγει μια ακτινοβολία υπέρυθρης δέσμης πολύ μεγάλης έντασης, που απορροφάται πλήρως από το νερό.

11 Πλεονεκτήματα των ακτίνων Laser στη χειρουργική.

12 Το κυριότερο προτέρημα των ακτίνων Laser στη χειρουργική είναι η ικανότητα να κόβουν σαν νυστέρι, με μεγάλη ακρίβεια, χωρίς να καταστρέφουν τον παρακείμενο ιστό, και την ίδια στιγμή η απολίνωση.

13 Ένα άλλο μεγάλο σημαντικό προτέρημα της μεθόδου Laser είναι η σχεδόν αμελητέα απώλεια αίματος κατά την επέμβαση.

14 Ποιο είναι το όφελος που αποκομίζει ένα νοσοκομείο στο οποίο γίνονται επεμβάσεις με Laser;

15 Θετικό επίσης αποτέλεσμα είναι και ο σημαντικός περιορισμός του οιδήματος μετά την εγχείρηση, που έχει ως συνέπεια την ελάττωση του πόνου.

16 -Ελαττώνεται ο χρόνος επέμβασης και συνεπώς μειώνεται ο χρόνος απασχόλησης του χειρουργείου·
-Μειώνονται οι επιπλοκές και κυρίως οι μολύνσεις· -Μειώνονται οι ανάγκες αναισθησίας - τοπική αναισθησία -Ελαττώνεται σοβαρά και συνήθως αποφεύγεται μετάγγιση αίματος -Μειώνεται σημαντικά ο χρόνος παραμονής του ασθενούς στο νοσοκομείο (75% των επεμβάσεων είναι εξωτερικού ιατρείου)·

17 Σε ποιους τομείς της ιατρικής εφαρμόζονται κυρίως οι ακτίνες Laser;

18 Οφθαλμολογία,ωτορινολαρυγγολογία, γυναικολογία,δερματολογία-πλαστική χειρουργική,νευροχειρουργική, ορθοπεδική,γαστρεντερολογία, πνευμονολογία και ουρολογία.

19 Οφθαλμολογία

20 Αrgon-laser (laser ιόντων αργού) για τη θεραπεία της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας. Σκοπός αυτού του είδους laser είναι να κάψει κάποιες περιοχές που δεν έχουν καλή οξυγόνωση.

21 Μια άλλη εφαρμογή αυτού του είδους laser είναι στις ρωγμές του αμφιβληστροειδούς.
Οιδήματα του αμφιβληστροειδούς για την απορρόφηση υγρού.

22

23 Σύγκριση Laser με τόξο Ξένου
Μέγεθος κηλίδας: με Laser 50 μm με Ξένον 750μm Ολική αποτιθέμενη ενέργεια με Ξένον 20 με 50 φορές από ό,τι με Laser Χρόνος με Ξένον πάνω από 1sec, ενώ με Laser της τάξης των msec Με Ξένον απαιτείται τοπική αναισθησία

24 Ένα νεότερο είδος laser που χρησιμοποιείται στην οφθαλμολογία είναι το YAG (υττρίου - αργού), το οποίο έχει την ικανότητα να καταστρέφει ιστούς μέσα στο μάτι.

25 Το πλέον σύγχρονο είδος Laser στην οφθαλμολογία είναι το Excimer που χρησιμοποιείται για την οριστική θεραπεία της μυωπίας και του μυωπικού αστιγματισμού.

26 Ωτoρινολαρυγγολογία

27 Το Laser εφαρμόζεται στην ωτορινολαρυγγολογία στο λάρυγγα, την τραχεία, τους βρόγχους, τη μύτη, το στόμα, το φάρυγγα και το ρινοφάρυγγα.

28 Γυναικολογία

29 Η γυναικολογία είναι το κατεξοχήν πεδίο εφαρμογής ακτίνων Laser

30 Το Laser για τις κολπικές επεμβάσεις σε περίπτωση καρκίνου βρίσκεται σε αρχικό στάδιο.

31 Ειδικά, χρησιμοποιείται ως νυστέρι στις νεοπλασίες του τραχήλου
Ειδικά, χρησιμοποιείται ως νυστέρι στις νεοπλασίες του τραχήλου. Χρησιμοποιείται, επίσης, στη χειρουργική των ωοθηκών και στη θεραπεία της εξωμήτριας εγκυμοσύνης και μικρών ινομυωμάτων.

32 Πλαστική χειρουργική -Δερματολογία

33 Νευροχειρουργική

34 Η τομή των εγκεφαλικών κυττάρων επιτυγχάνεται χωρίς φυσική επαφή
Η τομή των εγκεφαλικών κυττάρων επιτυγχάνεται χωρίς φυσική επαφή. Παρέχεται έτσι η δυνατότητα επέμβασης σε περιοχές όπου θα ήταν αδύνατη η πρόσβαση με τη χρήση άλλων μεθόδων.

35 - Εκτομές όγκων των οστών
-Χειρουργική σε αιμορροφιλικούς ασθενείς ή άτομα που βρίσκονται σε αντιπηκτική αγωγή -Χειρουργική του γόνατος και της χειρός - Εκτομή οστών του προσώπου.

36 Ορθοπεδική

37 Γαστρεντερολογία

38 Στη γαστρεντερολογία χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο το Laser Νd:YAG (νεοδυμίου -υττρίου - αργού) με μέγιστη ισχύ 100 Watt. Η ακτίνα του Νd:YAG οδηγείται στο σημείο δράσης της από οπτική ίνα, μέσω του ενδοσκοπίου.

39 - Αιμορραγίες (εκτός από τη ρήξη των κιρσών του οισοφάγου)
- Αγγειοδυσπλασίες - Καλοήθεις στενώσεις του οισοφάγου - καρκίνος, για τη διάλυση (εξάχνωση) όγκων που δεν μπορούν να αφαιρεθούν - Καλοήθεις όγκοι, πολύποδες, λαχνωτοί όγκοι παχέος εντέρου - Παροχέτευση παγκρεατικών κύστεων και κονδυλώματα.

40 Μεγάλη είναι η προσφορά του λέιζερ Νd:YAG στη θεραπεία των προκαρκινικών βλαβών: πολυαδενωμάτωση, λαχνωτοί όγκοι, πολύποδες.

41 Πνευμονολογία

42 Χρησιμοποιείται και εδώ το Laser Νd:YAG, μέσω εύκαμπτων βρογχοσκοπίων, στις παρακάτω περιπτώσεις:
- καλοήθεις όγκοι (λιπώματα, κοκκιώματα, θηλώματα), κακοήθεις όγκοι τραχείας και κυρίως βρόγχων, στενώσεις.

43 Κίνδυνοι είναι: η διάτρηση, η αιμορραγία, το τραχειο-οισοφαγικό συρίγγιο.

44 Ουρολογία

45 Η κυριότερη εφαρμογή είναι η θεραπεία των όγκων της κύστης.

46 Κανόνες ασφαλείας

47 Η ακτίνα προκαλεί έγκαυμα, εφόσον προσπέσει απευθείας ή εξ αντανακλάσεως στο δέρμα, ενώ η πρόπτωσή της σε γυμνό οφθαλμό προκαλεί έγκαυμα του κερατοειδούς, ή έγκαυμα του αμφιβληστροειδούς, αν προέρχεται από Νd:YAG ή αργού Laser.

48

49 Το εργαστήριο πρέπει να σημαίνεται με:
α. ερυθρό λαμπτήρα που ανάβει κατά τη διάρκεια της εργασίας β. επιγραφή "Κίνδυνος/Περιοχή ακτινοβολίας λέιζερ"· στην αίθουσα πρέπει να υπάρχει μόνο εξειδικευμένο ή ενημερωμένο προσωπικό

50 Το προσωπικό πρέπει να φορά ειδικά γυαλιά - φίλτρα κατά τη λειτουργία του Laser
Το προσωπικό πρέπει να φορά γάντια Να αποφεύγεται η ακτινοβόληση μεταλλικών επιφανειών Να προστατεύεται η περιοχή του δέρματος γύρω από τη ζώνη εργασίας με υγρές κομπρέσες Να καλύπτονται οι ενδοτραχειακοί σωλήνες με αλουμινόχαρτο Να γίνεται έλεγχος των μηχανημάτων πριν από τη θεραπεία Να μην υπάρχουν στην αίθουσα ανακλώσες επιφάνειες.


Κατέβασμα ppt "LASER ΓΟΥΣΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google