Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΑΘΗΤΕΣ: ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ ΤΙΝΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΡΗΣ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΑΚΜΑ ΕΥΑ ΤΣΙΓΑΝΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ :p ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΑΘΗΤΕΣ: ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ ΤΙΝΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΡΗΣ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΑΚΜΑ ΕΥΑ ΤΣΙΓΑΝΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ :p ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΑΘΗΤΕΣ: ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ ΤΙΝΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΡΗΣ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΑΚΜΑ ΕΥΑ ΤΣΙΓΑΝΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ :p ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : Κα ΚΑΡΑΠΤΣΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΛΜΥΡΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΑΛΜΥΡΟΣ, 2014

2 ΥΠΟΕΡΩΤΗΜΑΤΑ-ΣΤΟΧΟΙ Η ιστορική εξέλιξη στην αρχαιότητα: Στόχος είναι να μπορούμε να διακρίνουμε τους τρόπους επικοινωνίας σε εκείνη την εποχή, να γνωρίσουμε δηλαδή τους μεθόδους και κώδικες επικοινωνίας που είχαν ανακαλύψει έως τότε. Η εξέλιξη της επικοινωνίας από τον 16 Ο μέχρι τον 19 Ο αιώνα: Μέσα από την εργασία στόχος είναι να ξεχωρίζουμε τα μέσα επικοινωνίας, να προσδιορίζουμε χρονικά τις εφευρέσεις, να καταλάβουμε την σημασία της επικοινωνίας και να γνωρίσουμε την πολυπλοκότητα της επικοινωνίας της περιόδου αυτής Η εξέλιξη της επικοινωνίας από τον 20 ο έως 21 ο αιώνα: Η συγκεκριμένη ενότητα επιχειρεί να κατονομάσει τα κυριότερα μέσα επικοινωνίας στην περίοδο που καλύπτει τον 20 ο αιώνα μέχρι και τις μέρες μας. Επίσης να περιγράψει εν συντομία την εξέλιξή τους στο προαναφερθέντα χρονικό διάστημα. Οι μέθοδοι επικοινωνίας στο μέλλον: Στόχοι της έρευνας αυτής είναι να εκτιμήσουμε την χρησιμότητα της επικοινωνιακής εξέλιξης, να καταλάβω την σημασία της επικοινωνίας έτσι ώστε να γνωρίσουμε τις μεθόδους επικοινωνίας στο μέλλον.

3 Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕΡΟΣ

4 ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ Φρυκτωρίες: Συστηματική μέθοδος μετάδοσης προσυμφωνημένων μηνυμάτων με χρήση φωτιάς σύντομα και σε μεγάλη απόσταση. ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΣ ΤΗΛΕΓΡΑΦΟΣ: Σύστημα τηλεγραφίας με την βοήθεια σηματοδοτών σταθμών όπου υπήρχαν 2 πανομοιότυποι κάδοι κυλινδρικοί γεμάτοι με νερό.

5 ΟΠΤΙΚΟΣ ΤΗΛΕΓΡΑΦΟΣ: Πρόκειται για αλφαβητικό Κώδικα όπου αρχικά διαίρεσαν το αλφάβητο σε πέντε μέρη ανά πέντε γράμματα τα οποία αναγράφονταν σε πινακίδες τις οποίες θα έπρεπε να έχουν μαζί τους όσοι θα συνομιλούσαν. ΤΗΛΕΒΟΑΣ: ΑΚΟΥΣΤΙΚΟΣ ΤΗΛΕΓΡΑΦΟΣ Επιτυγχάνονταν με την αναπαραγωγή ήχων μέσω του ακουστικού τηλέγραφου ο οποίος μπορούσε να μεταφέρει τους ήχους μέσω του αέρα σε μακρινές αποστάσεις.

6 Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ 16 ΟΥ ΚΑΙ 19 ΟΥ ΑΙΩΝΑ

7 ΜΥΛΟΣ Οι Ολλανδοί χρησιμοποίησαν τους μύλους κολλώντας γράμματα στη φτερωτή ως σύστημα επικοινωνίας δεδομένου. ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ Ο Conte(1792) χρησιμοποίησε αερόστατα για να μεταδώσει μηνύματα. ΤΑΧΥΓΡΑΦΟΣ/ΤΗΛΕΓΡΑΦΟΣ Ο Ταχυγράφος ή τηλέγραφος (19 ος αιώνας) του Γάλλου Κλώντ Σαπέ ήταν η αρχή μιας νέας εποχής. ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΤΗΛΕΓΡΑΦΟΣ Ο ηλεκτρισμός έδωσε μεγάλη βοήθεια στην εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών. Πρώτος ο Μορς (ζωγράφος το επάγγελμα) ανακάλυψε το 1844 τον ηλεκτρικό τηλέγραφο.

8 ΤΗΛΕΦΩΝΟ Το ηλεκτρικό τηλέφωνο όμως εφευρέθηκε όπως ξέρουμε το 1876 από τον Γκράχαμ Μπελ. ΕΝΣΥΡΜΑΤΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Οι προσπάθειες για βελτίωση των τηλεπικοινωνιών συνεχίζονται με έμφαση στη «μεταφορά» της φωνής. Το 1890 κατασκευάστηκε από τον Στρούγκερ ο αυτόματος δίσκος επιλογής και έτσι δημιουργήθηκε το πρώτο αυτόματο τηλέφωνο. ΑΣΥΡΜΑΤΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Πρόδρομος της ασύρματης επικοινωνίας θεωρείται ο Γερμανός Φυσικός Χερτζ, με τις μελέτες που έκανε για την διάδοση των κυμάτων. Το 1895 ο Ιταλός Μαρκόνι, χρησιμοποιώντας το διεγέρτη του Χερτζ, πέτυχε για πρώτη φορά την ασύρματη εκπομπή και λήψη σημάτων. Η ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΚΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ Η εφεύρεση και η εξέλιξη της ασπρόμαυρης και της έγχρωμης τηλεόρασης έδωσαν νέες διαστάσεις στον τομέα των επικοινωνιών.

9 ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΟΝ 20 ο ΕΩΣ 21 ο ΑΙΩΝΑ

10 ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ  Εμφάνιση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο  Μετάβαση από απλές φορητές συσκευές στα σύγχρονα smartphones  Xρήση ασύρματου ( για επικοινωνία πλοίων)

11 ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ  Μετάδοση ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων σε μεγάλες αποστάσεις  Ευρύ φάσμα υπηρεσιών επικοινωνιών από τους εμπορικούς δορυφόρους  Μετάδοση τηλεοπτικών προγραμμάτων με δορυφορικές κεραίες (πιάτα)

12 ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ  Μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή  Μετατροπή πληροφορίας σε κείμενα, γραφικά, ήχους ή κινούμενες εικόνες  Αποκωδικοποίηση σημάτων σε στοιχεία (data communication)

13 INTERNET  Γέννηση το 1969 από το υπουργείο Άμυνας για την ηλεκτρονική επικοινωνία μεταξύ επιστημόνων  Σήμερα εξυπηρετεί πάρα πολλούς επικοινωνιακούς σκοπούς

14  FACEBOOK  TWITTER  YOUTUBE  BLOGGER  MYSPACE  FLICKR  LINKEDLN ΔΗΜΟΦΙΛΗ ONLINE ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ Στις μέρες μας οι νέοι έχουν δημιουργήσει τον δικό τους κώδικα επικοινωνίας : Μπερδεμένη ομιλία Μπερδεμένη ομιλία Αφαίρεση φωνηέντων Αφαίρεση φωνηέντων Λατινικοί χαρακτήρες στις λέξεις ( greeklish ) Λατινικοί χαρακτήρες στις λέξεις ( greeklish ) Στις μέρες μας οι νέοι έχουν δημιουργήσει τον δικό τους κώδικα επικοινωνίας : Μπερδεμένη ομιλία Μπερδεμένη ομιλία Αφαίρεση φωνηέντων Αφαίρεση φωνηέντων Λατινικοί χαρακτήρες στις λέξεις ( greeklish ) Λατινικοί χαρακτήρες στις λέξεις ( greeklish )

15 ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Με τον όρο δορυφορική επικοινωνία εννοούμε την πραγματοποίηση τηλεφωνικών, τηλεγραφικών και τηλεοπτικών συνδέσεων. Βασική αρχή λειτουργίας των τελευταίων βασίζεται στην λήψη σημάτων, που η εκπομπή τους έχει γίνει από τη γη. Ο τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος προτάθηκε για πρώτη φορά από τον Άρθουρ Κλάρκ το 1945.

16 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΜΕΣΩ ΔΟΡΥΦΟΡΩΝ ΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΔΟΡΥΦΟΡΟ ΠΟΥ ΕΚΤΟΞΕΥΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ το 1958. Η χαμηλή τροχιά είχε σαν αποτέλεσμα ο δορυφόρος να κινείται ταχύτερα από την περιστροφή της γης πράγμα που επηρέαζε την κατασκευή των γήινων σταθμών καθώς έπρεπε να περιστρέφονται συνεχώς για να παρακολουθούν τους δορυφόρους. Ο επικοινωνιακός δορυφόρος λειτούργει απλά σαν καθρέφτης που επανεκπέμπει προς τη γη το λαμβανόμενο μικροκυματικό σήμα.

17 ΠΡΟΣΦΑΤΟΙ ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΠΡΟΟΔΟΙ Η ανάπτυξη των πολλαπλάσιων μεθόδων προσπέλασης έχει επιταχύνει και έχει διευκολύνει. Μια τεχνική αποκαλούμενη επαναχρησιμοποίηση συχνότητας επιτρέπει στους δορυφόρους για να επικοινωνήσουν με διάφορους επίγειους σταθμούς χρησιμοποιώντας την ίδια συχνότητα με τη διαβίβαση στις στενές ακτίνες που μεταφέρονται προς κάθε ενός από τους σταθμούς. Τα πλάτη ακτινών μπορούν να προσαρμοστούν σε περιοχές κάλυψης τόσο μεγάλες όσο οι ολόκληρες Ηνωμένες Πολιτείες ή τόσο μικρές όσο μια πολιτεία. Δύο σταθμοί αρκετά μακριά μπορούν να λάβουν τα διαφορετικά μηνύματα που διαβιβάζονται στην ίδια συχνότητα.

18 ΕΠΙΛΟΓΟΣ Η παρούσα εργασία βασίστηκε στην ανακάλυψη και παρουσίαση των μεθόδων επικοινωνίας από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Οι φρυκτωρίες, ο ακουστικός και ο οπτικός τηλέγραφος αποτέλεσαν κύρια μέσα μετάδοσης μηνυμάτων κατά την αρχαιότητα. Αργότερα τα πράγματα απλοποιήθηκαν και φτάσαμε σήμερα να επικοινωνούμε με κάθε σημείο του πλανήτη πολύ εύκολα και γρήγορα (εποχή διαδικτύου-twitter). Η επικοινωνιακή τεχνολογία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, προάγοντας τον τομέα των επιστημών, τεχνών και γραμμάτων γιατί είναι απαραίτητη στην επιβίωση και εξέλιξη του ανθρώπου.


Κατέβασμα ppt "Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΑΘΗΤΕΣ: ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ ΤΙΝΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΡΗΣ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΑΚΜΑ ΕΥΑ ΤΣΙΓΑΝΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ :p ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google