Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:ΑΛΟΓΑΡΗ ΑΝΤΩΝΙΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΒΑΡΒΑΡΑ ΚΑΡΑΠΤΣΙΑ ΜΑΘΗΜΑ:ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:ΝΕΟΛΙΘΙΚΗ-ΠΑΛΑΙΟΛΙΘΙΚΗ ΕΠΟΧΗ ΣΧΟΛ.ΧΡΟΝΙΑ:2013-2014.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:ΑΛΟΓΑΡΗ ΑΝΤΩΝΙΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΒΑΡΒΑΡΑ ΚΑΡΑΠΤΣΙΑ ΜΑΘΗΜΑ:ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:ΝΕΟΛΙΘΙΚΗ-ΠΑΛΑΙΟΛΙΘΙΚΗ ΕΠΟΧΗ ΣΧΟΛ.ΧΡΟΝΙΑ:2013-2014."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:ΑΛΟΓΑΡΗ ΑΝΤΩΝΙΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΒΑΡΒΑΡΑ ΚΑΡΑΠΤΣΙΑ ΜΑΘΗΜΑ:ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:ΝΕΟΛΙΘΙΚΗ-ΠΑΛΑΙΟΛΙΘΙΚΗ ΕΠΟΧΗ ΣΧΟΛ.ΧΡΟΝΙΑ:2013-2014

2

3 Στη νεολιθική εποχή αναλύεται κυρίως:  ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΟΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ : Μυλοπόταμος, Μετρούσα, Ξηροπόταμος  ΥΛΙΚΑ ΔΟΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΝΕΟΛΙΘΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ : Τα σπίτια είναι μονοχωρα, ορθογώνια, κατασκευασμένα με ξύλινο σκελετό και τοίχους από πλεκτά χονδρά κλαδιά καλυμμένα με πηλό. Τα υλικά δομής που χρησιμοποιούνται βρίσκονται στην περιοχή του οικισμού και είναι ξύλα, κλαδιά και πηλός.  Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΝΕΟΛΙΘΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ: Τα νεολιθικά ειδώλια κατασκευάζονταν από πηλό, σπανιότερα από λίθο, και συχνά διακοσμούνταν με ζωγραφιστά σχέδια. Παριστάνουν κυρίως γυναικείες μορφές. Λιγότερα είναι τα ειδώλια ανδρών και ακόμη σπανιότερα τα ειδώλια ζώων.  Η κοινωνία στη νεολιθική εποχή: Για τη νεολιθική κοινωνία ξέρουμε ότι oι άντρες και οι γυναίκες έκαναν διαφορετικές δουλειές. Οι γυναίκες φρόντιζαν τα παιδιά και μάζευαν καρπούς, έφτιαχναν υφάσματα και έπλεκαν καλάθια ενώ Οι άντρες κυνηγούσαν και ψάρευαν, έκαναν γεωργικές εργασίες, έχτιζαν και δούλευαν την πέτρα.

4

5 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Συμπερασματικά μέσω της εργασίας καταφέραμε να πετύχουμε το διπλό στόχο της εργασίας. Δηλαδή να μελετήσουμε διεξοδικά την ιστορία εκείνων των εποχών αλλά και τους οικισμούς της. Συγκεκριμένα ερευνήθηκε τόσο το εσωτερικό των τότε οικισμών όσο και το εξωτερικό τους. Επίσης πληροφορηθήκαμε για την αρχιτεκτονική τους αλλά και για τους τρόπους ανοικοδόμηση τους. Όλα τα παραπάνω συνέβαλαν στο να δημιουργήσουμε μια πλήρη εικόνα για τις εποχές που ο καθένας ξεχωριστά ερεύνησε.

6 ‘’ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΠΗΛΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΕΣ ΚΑΙ …. ’’ ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ : ΑΓΓΕΛΙΔΗ ΖΩΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΚΑΡΑΠΤΣΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΣΧΟΛΕΙΟ : 1 ο ΓΕΛ ΑΛΜΥΡΟΥ ΠΟΛΗ: ΑΛΜΥΡΟΣ ΕΤΟΣ :2013-2014

7 Ο στόχος αυτής της εργασίας είναι να μάθουμε για τις κατοικίες στην Αίγυπτο και στην Μεσοποταμία : Α) Πότε σχηματίστηκαν και γιατί οι πρώτες κατοικίες στη Μεσοποταμία και την Αίγυπτο. B) Πως ήταν η μορφή αυτών των πρώτων κατοικιών Γ) Εντυπωσιακά οικοδομήματα της Μεσοποταμίας και της Αιγύπτου. Δ) Τα ζιγκουράτ (οι υψηλοί ναοί) και η αρχιτεκτονική τεχνική των Σουμερίων.

8 Οι πρώτες κατοικίες στη Μεσοποταμία και στην Αίγυπτο σχηματίστηκαν την Εποχή του Χαλκού (3.000-1.200 π.χ.).Δημιουργήθηκαν σε περιοχές, οι οποίες προσφέρονταν για παραγωγή τροφής και διέθεταν, λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, δυνατότητες για τη μεταφορά της. Τέτοιες περιοχές ήταν οι κοιλάδες μεγάλων ποταμών, όπως του Τίγρη, του Ευφράτη, και του Νείλου. Οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής ήταν οι Σουμέριοι, ακολούθησαν οι Σύριοι και στη συνέχεια οι Βαβυλώνιοι, οι οποίοι δημιούργησαν μια τεράστια αυτοκρατορία. Oι πρώτες κατοικίες ήταν συνήθως διώροφα σπίτια, με εσωτερική αυλή (αίθριο), άλλοτε στεγασμένη και άλλοτε όχι. Τα σπίτια των πλουσίων είχαν και δευτερεύουσες αυλές, ιδιωτικά ιερά, λουτρά με αποχέτευση και δωμάτια υποδοχής.. Οι κατοικίες τους ήταν ισόγειες και πολύ ευρύχωρες. Διέθεταν χώρους υγιεινής, καθώς και δωμάτια για τους δούλους. Από τα πιο εντυπωσιακά οικοδομήματα της Μεσοποταμίας και της Αιγύπτου είναι χωρίς αμφιβολία οι πυραμίδες τις Γκίζας (2723-2563 π.χ. ) και η Βαθμιδωτή πυραμίδα του Φαραώ Ζονέρ

9 Οι Σουμέριοι είχαν Ανακαλύψει τη σφηνοειδή γραφή και έκτιζαν πανύψηλα και επιβλητικά κτίρια όπως τα πανάρχαια ζιγκουράτ τα οποία υπήρχαν σε κάθε πόλη της Μεσοποταμίας. ήταν φτιαγμένα με τις γνωστές κλιμακωτές κατασκευές Ο ναός του θεού της Σελήνης ήταν τοποθετημένος στην κορυφή του ζιγκουράτ, σύμβολο της φυσικής και πνευματικής ανωτερότητας του θεού Οι τρύπες που βρίσκονταν στο περίβλημα του ζιγκουράτ υποθέτουμε ότι είχαν ανοιχτεί για να μη σκάσουν τα πήλινα τούβλα την περίοδο των βροχών.

10 Ολοκληρώνοντας θα έπρεπε να συμπληρωθεί πως μελετώντας τις κατοικίες και τους λαμπρούς ναούς της Μεσοποταμίας και της Αιγύπτου, μας δημηγορείτε το συναίσθημα του εντυπωσιασμού καθώς και πολλά αναπάντητα ερωτήματα στον τρόπο κατασκευής κάποιων πυραμίδων όπως οι πυραμίδες τις Γκίζας. αν και το υλικό της εργασίας ήταν αρκετά μικρό η εργασία επετεύχθη. Από αυτή την εργασία λοιπόν, εγώ έμαθα τι εννοούμε με την λέξη κατοικία, τα πάντα σχετικά με τις κατοικίες στην Αίγυπτο και την Μεσοποταμία και μέσα από αυτά έμαθα επιπλέον πράγματα για τον λαμπρό πολιτισμό των Σουμερίων.

11 Εργασία της μαθήτριας: Γεωργία Αράπη Υπεύθυνη καθηγήτρια: Βαρβάρα Καραπτσιά Σχολείο: 1 ΓΕΛ Αλμυρού Πόλη: Αλμυρός Σχ. έτος: 2013-2014 ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΠΗΛΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΕΣ ΚΑΙ….

12 Εργασία της μαθήτριας: Γεωργία Αράπη Υπεύθυνη καθηγήτρια: Βαρβάρα Καραπτσιά Σχολείο: 1 ΓΕΛ Αλμυρού Πόλη: Αλμυρός Σχ. έτος: 2013-2014 ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΠΗΛΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΕΣ ΚΑΙ….

13 Υλικά και τρόποι δομής στη μινωική εποχή -Ξύλο: κίονες, ξυλοδεσιές, τοίχοι, πλαίσια, φύλλα, ποδιές κουφωμάτων, επενδύσεις γωνιών, φέροντα πατώματα και στέγες, -Λίθος: ακατέργαστος και αργός, ξηρολιθιές από λίθους εκ περισυλλογής, ημιλάξευτοι και λαξευτοί λίθοι για τελειώματα και πλαίσια, πωρόλιθοι σε ισόδομο σύστημα στις όψεις ανακτόρων, - Γυψόλιθος (είδος αλάβαστρου): επενδύσεις και σκάλες, κατώφλια, δάπεδα, πεζούλια, ορθοστάτες και πλαίσια ανοιγμάτων, - Ωμοί πλίνθοι - Τούβλα, κεραμικά πλακίδια, σωλήνες από ψημένο πηλό. - Άσβεστος: μόνο για επιχρίσματα (πηλοκονίαμα + ασβεστοκονίαμα ή γυψοκονίαμα) - Συνδετικά κονιάματα από πηλό Η κατοικία στη Μινωική και Μυκηναϊκή εποχή

14 Μορφές - Κίονες: Ξύλινοι – δε σώζεται κανένας, Αρνητική μείωση, Χωρίς ραβδώσεις με ξύλινο κιονόκρανο, Κιονόκρανο: τετράγωνος άβακας, κοίλη ζώνη, εχίνος, κοίλη στενή ταινία, αστράγαλος, - Επιστύλιο απλής μορφής, - Ζώνη από στρογγυλούς δίσκους, - Λίθινες βάσεις χαμηλού κολουροκωνικού σχήματος, - Σειρά των τριγλύφων ή «θριγκόν κυάνιον» (Όμηρος) - Ισόδομο σύστημα με μεγάλα παράθυρα και επίπεδα δώματα

15 Μινωικός Κίονας

16 Ανάκτορα (νεοανακτορική περίοδος 1700-1500π.Χ.) -Πολυπλοκότητα των κατόψεων, -Γενική διάταξη γύρω από μια μεγάλη αυλή, - Ύπαρξη ορόφων, - Αξονικά στηρίγματα, - Ανυπαρξία οχυρώσεων και στέγαση με επίπεδο δώμα. - Μεγαλοπρέπεια, ευμάρεια, ευκολίες: λουτρά, συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης, - Ανάπτυξη σε επίπεδα επί ομαλών πλαγιών λόφων, -Αποτέλεσμα συνολικού σχεδιασμού και όχι προσθηκών, - Θρησκευτική λειτουργία: αίθουσες λατρείας, κρύπτες ειδώλων, δεξαμενές καθαρμών και τράπεζες προσφορών.

17 Ανάκτορο της Κνωσού

18 Αίθουσα του θρόνου – Ανάκτορο της Κνωσού

19 Κεραμικά πλακίδια με προσόψεις κατοικιών

20 Μινωική κατοικία

21

22 Υλικά – τρόποι δομής στη μυκηναϊκή εποχή - ξύλα και ευτελή υλικά, λίθοι εκ περισυλλογής, - κυκλώπεια τοιχοποιία, - λαξευτή τοιχοποιία, κατεργασία λίθου με πριόνια και τρυπάνια, - θολωτές κατασκευές: εκφορικό σύστημα - ωμά τούβλα σε ισόδομο σύστημα και ξυλοδεσιές, - ξύλο: κίονες, δοκοί, δώματα και κουφώματα, - μέταλλα: περιορισμένη χρήση του χαλκού

23 Τύποι κτιρίων Ανάκτορα, Τάφοι, Ιερά (ναΐσκοι) Ανάκτορα είσοδος, πρόδομος, μεγάλος χώρος για άνδρες, πρόπυλο, κυρίως μέγαρο – βωμός, γύρω από την αυλή τα διαμερίσματα, Ίδρυση πάνω σε λόφο, οχύρωση, διάταξή γύρω από αυλή, τριμερές μέγαρο με νότιο προσανατολισμό Μέγαρο Τετράγωνος χώρος με κεντρική εστία και τέσσερις κίονες, Δάπεδο και τοίχοι διακοσμημένοι «Σκιόεντα μέγαρα» Πρόπυλο με δυο κίονες στην είσοδο επίπεδο δώμα, αυλή με κιονοστοιχίες,

24 Ανάκτορο των Μυκηνών

25 Μυκήνες – Μέγαρον, (αναπαράσταση)

26 Μυκήνες – Ο θησαυρός του Ατρέως

27

28 Το υποερώτημα το οποίο ερευνώ έχει ως θέμα του τους οικισμούς της Αρχαίας Ελλάδας, του Βυζαντίου και της Ρώμης. Στόχος της έρευνας μου είναι να επιδιώξω την πλήρη γνώση σχετικά με τους οικισμούς των παραπάνω εποχών, τον τρόπο δόμησης τους αλλά και να μάθω σημαντικά στοιχεία για την ιστορία τους.

29 Οι κατοικίες στην Αρχαία Ελλάδα ήταν ορθογώνιες, με δωμάτια γύρω από μία ακάλυπτη αυλή (αίθριο) που αποτελούσε και την κύρια πηγή για το φωτισμό και τον αερισμό των χώρων. Διαχρονικό στοιχείο του αρχαιοελληνικού σπιτιού με απαρχή τον πολιτισμό του Αιγαίου είναι η εκμετάλλευση των φυσικών παραμέτρων, δηλαδή του εδάφους, του κλίματος και του προσανατολισμού.

30

31 Οι Ρωμαίοι κατοικούσαν σε τριών ειδών σπίτια: σε μονοκατοικίες, σε επαύλεις και σε πολυώροφα σπίτια. Οι μονοκατοικίες προορίζονταν για την αστική τάξη και έμοιαζαν με τα ελληνικά σπίτια. Οι επαύλεις ήταν πολυτελέστατες κατοικίες πλουσίων. Τέλος, τα πολυώροφα κτίρια ήταν οι πρώτες κατοικίες στην ιστορία και προορίζονταν για τα μεσαία αλλά και τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα.

32

33  Η μορφή των βυζαντινών σπιτιών, που γνώρισε πολλές παραλλαγές καθοριζόταν από την οικονομική κατάσταση του ιδιοκτήτη, τη μορφολογία του εδάφους και φυσικά τον διαθέσιμο χώρο.  Υπήρχαν τόσο πολυτελείς επαύλεις όσο και φτωχικά σπίτια, ενώ διαφορές παρατηρούμε και ανάμεσα στα αστικά σπίτια και στα σπίτια της υπαίθρου.

34

35  Συμπεραίνουμε λοιπόν:  Πόσο εφευρετικοί ήταν οι πρόγονοι μας  Και πως ο άνθρωπος με τη βοήθεια των χεριών και του μυαλού του μπορεί να καταφέρει τα πάντα


Κατέβασμα ppt "ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:ΑΛΟΓΑΡΗ ΑΝΤΩΝΙΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΒΑΡΒΑΡΑ ΚΑΡΑΠΤΣΙΑ ΜΑΘΗΜΑ:ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:ΝΕΟΛΙΘΙΚΗ-ΠΑΛΑΙΟΛΙΘΙΚΗ ΕΠΟΧΗ ΣΧΟΛ.ΧΡΟΝΙΑ:2013-2014."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google