Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

«Η ζωή και το έργο του Benjamin Franklin

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "«Η ζωή και το έργο του Benjamin Franklin"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 «Η ζωή και το έργο του Benjamin Franklin
Ομαδική εργασία των μαθητών του Γ2: Καλλιρόη Δραγομάνοβιτς Σοφία Δούρα Αιμίλιος Ζαρουχλιώτης Αναστασία Καλύβα

2 Benjamin Franklin (1706-1790) Αμερικανός πολιτικός, επιστήμονας, φιλόσοφος και συγγραφέας

3 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 1706: Γέννηση στη Βοστώνη
1723 (17 χρονών): Φεύγει από Βοστώνη για Ν. Υόρκη και μετά Φιλαδέλφεια 1724 (18 χρ.): Με την παρότρυνση για βοήθεια από τον κυβερνήτη W. Keith πηγαίνει στο Λονδίνο για να αγοράσει τυπογραφικό εξοπλισμό. Οι υποσχέσεις είναι υπερβολικές και έτσι μένει και εργάζεται ως τυπογράφος στο Λονδίνο. 1725: Επιστροφή στην Φιλαδέλφεια.

4 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 1727: Ξεκινά τη δική του επιχείρηση με συνέταιρο τον H. Meredith 1732: Τυπώνει την πρώτη έκδοση του «Ημερολογίου του φτωχού Ρίτσαρντ» που τον κάνει διάσημο. 1735: Αναλαμβάνει την εκτύπωση χαρτονομισμάτων της πολιτείας. 1746 (40 χρ.): Ξεκινά τα πειραμάτα του με τον ηλεκτρισμό. 1751: Δημοσιεύονται στην Αγγλία τα γράμματα που ανταλάσσει κυρίως με Άγγλους επιστήμονες για θέματα ηλεκτρισμού.Κάνει το διάσημο πείραμα με τον χαρταετό.

5 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 1752: Του απονέμενεται το βραβείο Copley από τη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου για τις έρευνές του στον ηλεκτρισμό. : Ζει στην Αγγλία ως εκπρόσωπος Αμερικανικών Πολιτειών. 1776: Μετέχει σε πενταμελή επιτροπή που συντάσσει την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ 1776: Φθάνει στο Παρίσι ως αντιπρόσωπος στη Γαλλική 1779: Διαπραγματευτής της ειρήνης με την Αγγλία. 1787: Υπογράφει το σύνταγμα των ΗΠΑ. 1790: Πεθαίνει στην Φιλαδέλφεια σε ηλικία 84 χρονών.

6 ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ Αυτοδίδακτος Μαθητευόμενος τυπογράφος Εκδότης
Αρχισυντάκτης εφημερίδας Διευθυντής ταχυδρομείου Εφευρέτης Πολιτικός Διπλωμάτης

7 Οι πόλεις του Franklin στις ΗΠΑ
ΒΟΣΤΩΝΗ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ

8 Εφευρέσεις Αλεξικέραυνο Θερμάστρα που λειτουργεί με μεταφορά αέρα
Διεστιακούς φακούς

9

10 Το πείραμα του χαρταετού

11 Η θεωρεία του Φραγκλίνου για τον ηλεκτρισμό:
Εισήγαγε αξιωματικά την έννοια του ηλεκτρικού ρευστού, μιας ουσίας που μπορούσε να ρέει από το ένα μέρος στο άλλο. Υπάρχουν αντικείμενα που έχουν περίσσεια του ρευστού αυτού, και τα οποία ονόμαζε «ηλεκτρικώς θετικά», και άλλα που είχαν έλλειμμα του ρευστού, και τα ονόμαζε «ηλεκτρικώς αρνητικά». Θεωρούσε ότι το ρευστό είχε την ιδιότητα να έλκει τη συνηθισμένη ύλη, αλλά να απωθεί τον εαυτό του.

12 Πολιτική δράση Το 1748 πούλησε το τυπογραφείο του και αποφάσισε να μπει στην ενεργό πολιτική. Δύο χρόνια αργότερα εξελέγη μέλος του τοπικού Κοινοβουλίου της Πενσυλβανίας. Τη μεγάλη πολιτική φήμη του ο Φραγκλίνος την απέκτησε με τους επιτυχημένους διπλωματικούς χειρισμούς του με τη Μεγάλη Βρετανία και αργότερα με τη Γαλλία. Το 1757 ο Φραγκλίνος στάλθηκε από το Κοινοβούλιο της Πενσυλβανίας στην Αγγλία για να διαπραγματευθεί διάφορα σοβαρά φορολογικά και οικονομικά προβλήματα των αποικιών. Εκεί παρέμεινε πέντε χρόνια και απέδειξε τις δεινές διπλωματικές ικανότητές του πετυχαίνοντας αρκετά ικανοποιητικές ρυθμίσεις προς όφελος των κατοίκων της Βόρειας Αμερικής. Ο ορθολογισμός και η διαπραγματευτική ικανότητα του Φραγκλίνου συνέβαλαν αποφασιστικά στη δημιουργία του ανεξάρτητου κράτους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Υπέγραψε τα τέσσερα θεμελιώδη κείμενα της σύστασης του νέου κράτους: Τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας (1776), Τη Συνθήκη Συμμαχίας, Φιλίας και Εμπορίου με τη Γαλλία (1778), Τη Συνθήκη Ειρήνης Αγγλίας, Γαλλίας και Ηνωμένων Πολιτειών (1782) και Το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών (1787). Υπήρξε επίσης ένθερμος υποστηρικτής της κατάργησης της δουλείας. Ως πολιτικός ο Φραγκλίνος αποδείχθηκε πολύ ικανός στα διοικητικά θέματα. Το μεγαλύτερο επίτευγμα της πρώτης φάσης της πολιτικής του σταδιοδρομίας ήταν η αναμόρφωση της ταχυδρομικής υπηρεσίας. Παράλληλα με τα επιστημονικά και συγγραφικά ενδιαφέροντά του ο Φραγκλίνος εξακολουθούσε να ασχολείται με τα κοινά.

13 Κεραυνοί Υπολογίζεται ότι καθημερινά εκδηλώνονται στη Γη περίπου καταιγίδες, οι οποίες προκαλούν περισσότερους από κεραυνούς. Η διάρκεια που κρατά ο κεραυνός είναι μικρότερη από ένα δευτερόλεπτο, αλλά η θερμοκρασία που αναπτύσσεται είναι βαθμοί Κελσίου! Ο κεραυνός μπορεί να μπει στο σώμα μας από διάφορα σημεία όπως το στόμα ή τα αυτιά. Θα φτάσει στη γη αφού διαπεράσει το νευρικό μας σύστημα με αποτέλεσμα την ανακοπή της λειτουργίας της καρδιάς. Στα σημεία εισόδου και εξόδου μπορεί να εμφανιστούν εγκαύματα, όπως και σε σημεία που βρίσκονται σε άμεση επαφή με διάφορα μεταλλικά αντικείμενα (κέρματα, κλειδιά κ.ά.). Μπορούμε πολύ εύκολα να υπολογίσουμε την απόστασή μας από το σημείο εκδήλωσης της αστραπής. Μόλις δούμε τη λάμψη, αρχίζουμε και μετράμε τα δευτερόλεπτα που θα μεσολαβήσουν μέχρι να ακούσουμε τον ήχο (τη βροντή). Η ταχύτητα του ήχου είναι γνωστή και σταθερή, ίση με 344 μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Έτσι, εάν μεσολαβήσουν για παράδειγμα 10 δευτερόλεπτα μεταξύ λάμψης και βροντής, τότε η απόστασή μας από το σημείο εκδήλωσης της αστραπής είναι 10 επί 344, δηλαδή μέτρα (περίπου τριάμισι χιλιόμετρα).

14 Πώς να αποφύγουμε το χτύπημα του κεραυνού
1. Αποφεύγουμε επαφή με βρύσες και δεν κάνουμε μπάνιο κατά τη διάρκεια της καταιγίδας. 2. Δεν χρησιμοποιούμε το σταθερό τηλέφωνο, αλλά προτιμούμε το κινητό ή το ασύρματο που είναι ακίνδυνα. 3. Δεν μεταχειριζόμαστε ηλεκτρικές συσκευές 4. Σβήνουμε την τηλεόραση (βγάζουμε και την πρίζα και την κεραία). 5. Πρέπει να είμαστε μακριά από δένδρα ή άλλα ψηλά αντικείμενα (κολώνες κλπ).

15 6. Πρέπει να απαλλαγούμε από μεταλλικά αντικείμενα που ενδεχομένως έχουμε πάνω μας και να τα τοποθετήσουμε σε απόσταση τουλάχιστον 100 μέτρα μακριά μας. 7. Το αυτοκίνητο μας προστατεύει από τους κεραυνούς, αρκεί να έχουμε κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα και να μην ακουμπάμε σε μεταλλικά μέρη του αυτοκινήτου μας. 8. Πρέπει να κάτσουμε με ενωμένα και λυγισμένα τα πόδια και με το κεφάλι μας να ακουμπά στα γόνατα. 9. Το ρεύμα του κεραυνού δεν μπαίνει αμέσως στο έδαφος αλλά αιωρείται στην επιφάνεια. Γι αυτό πρέπει τα βήματά μας να είναι μικρά και αργά.

16 Αφορισμοί Αυτός που θέλει να ζει ήρεμα και ειρηνικά, δεν πρέπει να λέει όσα ξέρει ούτε να κριτικάρει ότι βλέπει. Η τεμπελιά περπατάει τόσο αργά, που την προλαβαίνει αμέσως η φτώχεια. Όσοι εγκαταλείπουν τη θεμελιώδη ελευθερία, για να αποκτήσουν λίγη ασφάλεια, δεν αξίζουν ούτε ελευθερία ούτε ασφάλεια. Δεν υπάρχουν άσχημες αγάπες ούτε ωραίες φυλακές. Ο χρόνος είναι χρήμα. Καλά καμωμένο είναι καλύτερα από καλά ειπωμένο.

17 Σ' αυτήν τη ζωή τίποτε δεν είναι σίγουρο, εκτός από το θάνατο και τους φόρους.
Δεν υπήρξε ποτέ καλός πόλεμος ή κακή ειρήνη. Αν θες να πείθεις, μίλα για το συμφέρον και όχι για τη λογική. Το να πλαγιάζει νωρίς και να σηκώνεται νωρίς κάνει τον άνθρωπο γερό, πλούσιο και σοφό. Όλοι θέλουν να ζήσουν πολύ, κανένας όμως δεν θέλει να γεράσει. Όταν μιλάς σ' έναν άνθρωπο, κοίτα τον στα μάτια. Όταν σου μιλά, κοίτα τον στο στόμα. Αυτός που αγαπάει μονάχα τον εαυτό του, σπάνια έχει αντίζηλους.

18 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ Καλλιρόη Σοφία Αναστασία Αιμίλιος


Κατέβασμα ppt "«Η ζωή και το έργο του Benjamin Franklin"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google