Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας
1ο Γυμνάσιο Συκεών Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Λόγω...Διατροφής - Εφηβική διατροφή και διατροφικές διαταραχές στους εφήβους»

2 Ομάδες Εργασίας Στο πρόγραμμα συμμετέχουμε 24 μαθητές των τμημάτων Γ2 και Γ4. Δημιουργήσαμε έξι ομάδες των 4 ατόμων η κάθε μία. Δουλέψαμε στα αντίστοιχα επιμέρους θέματα του προγράμματος ως εξής: ΟΜΑΔΕΣ ΘΕΜΑ Ομάδα 1η « ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ-ΕΡΕΥΝΑ» Ομάδα 2η « ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ » Ομάδα 3η « Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ» Ομάδα 4η « ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ» Ομάδα 5η « ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ» Ομάδα 6η « ΒΟΥΛΙΜΙΑ»

3 Στόχος του προγράμματος
Βασικός στόχος του προγράμματος είναι να ενημερωθούμε και να επηρεαστούμε ώστε να αλλάξουμε τις διατροφικές συνήθειες μας, με πρότυπο την Μεσογειακή Διατροφή.

4 ΕΡΩΤΗΜΑ Λίγα Αρκετά Πολλά Αθροισμα 32 28 23 83 34 20 29 16 38 39 12 42
Στα πλαίσια του προγράμματος, οι μαθητές της 1ης Ομάδας, ζήτησαν από τους συμμαθητές τους να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικό με την καθημερινή διατροφή τους, την σωματική άσκηση και τις συνήθειές τους. Απάντησαν ανώνυμα 83 μαθητές της Γ’ Γυμνασίου του σχολείου. Τα αποτελέσματα φαίνονται στους ακόλουθους πίνακες: ΕΡΩΤΗΜΑ Λίγα Αρκετά Πολλά Αθροισμα Πόσα φρούτα τρώτε/εβδομάδα 32 28 23 83 Πόσες μερίδες Λαχανικών/εβδομάδα 34 20 29 Πόσες φορές τρώτε όσπρια/εβδομάδα 16 38 Πόσες φορές τρώτε ξηρούς καρπούς/εβδομάδα Πόσο συχνά τρώτε ψάρι 39 Πόσα ποτήρια νερό πίνετε/ημέρα 12 42 Πόσο συχνά τρώτε κόκκινο κρέας/εβδομάδα 22 19 Πόσο συχνά τρώτε αλλαντικά/εβδομάδα 37 Πόσο συχνά τρώτε αλμ.σνάκ/εβδομάδα 30

5 Τα στοιχεία της Έρευνας (2)
ΕΡΩΤΗΜΑ ΛΙΓΟ ΑΡΚΕΤΑ ΠΟΛΥ ΑΘΡΟΙΣΜΑ Πόσο συχνά τρώτε έτοιμο φαγητό/εβδομάδα 57 16 10 83 Πόσο συχνά τρώτε γλυκά/εβδομάδα 25 35 23 Πόσα γεύματα τρώτε την ημέρα 26 41 Πόσες φορές τρώτε πρωϊνό 31 28 24 Πόσες φορές ασκείτε φυσική δραστηριότητα/εβδομ. 20 40 Πόσες μέρες παίρνετε κολατσό από το σπίτι 42 22 19 Πόσο συχνά αγοράζετε κολατσό από το κυλικείο 29 Πόσες ώρες δαπανάτε στον Υπολογιστή ή στη Τηλεόραση 36 Πόσο συχνά πίνετε αλκοόλ την εβδομάδα 27 Πόσο πολύ κοιμόσαστε την ημέρα 18

6 Τα στοιχεία με εικόνες!!! Φρούτα Ποσότητα νερού

7 Κόκκινο κρέας Ψάρια ή Θαλασσινά

8 Έτοιμο Φαγητό Σπιτικό Φαγητό

9 Φυσική Δραστηριότητα Τηλεόραση ή Η/Υ

10 ΟΜΑΔΑ 2η: Υγιεινή διατροφή των Eφήβων
Για να είναι ο μεταβολισμός καλά ρυθμισμένος και να γίνονται οι απαραίτητες καύσεις αλλά και να έχετε καλά επίπεδα ενέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας είναι απαραίτητο να ακολουθείτε το εξής πρότυπο υγιεινής διατροφής. Κατανάλωση 5 γευμάτων την ημέρα απαραιτήτως Αυξημένη και ελεγχόμενη επιθυμία κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών Ναι στα προϊόντα πλουσιοφόρων πηγών ενέργειας Γυμναστική : Τρόπος διατήρησης της φυσικής μας κατάστασης 10 με 12 λίτρα νερό την ημέρα Περιορισμένη πρόσληψη προϊόντων φορτωμένων με θερμίδες, ζάχαρη και λιπαρά.

11 Κατανάλωση 5 γευμάτων την ημέρα
Για να έχουμε μία ομαλή ροή της ημέρας χωρίς διατροφικές διαταραχές θα πρέπει να προσλαμβάνουμε 3 κυρίως γεύματα: [ πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό] και 2 ενδιάμεσα snacks [ δεκατιανό και απογευματινό]. Είναι αξιοσημείωτο ότι: !!! Η κατανάλωση ενός μόνο μεγάλου γεύματος το βράδυ, γεγονός αρκετά σύνηθες για ορισμένους εφήβους , θα επιβραδύνει τον μεταβολισμό σας , θα σας κάνει να νιώθετε κουρασμένοι και με μειωμένη συγκέντρωση κατά τη διάρκεια της ημέρας και επιπλέον θα σας οδηγήσει σε υπερφαγική κρίση, καθώς θα έχετε συσσωρεύσει την πείνα μιας ολόκληρης μέρας για το τέλος της.

12 Κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
Στη λίστα με τα επιτρεπόμενα λαχανικά και φρούτα συμπεριλαμβάνονται όλα ανεξαιρέτως. Τα 400 γρ. αντιστοιχούν σε 4 ή 2 φρούτα και 2 μπόλ σαλάτα της αρεσκείας σας. Μόνο αυτή η ποσότητα θα σας εξασφαλίσει την απαιτούμενη ποσότητα βιταμινών και ιχνοστοιχείων που χρειάζονται για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού σας αλλά και την ανάπτυξη σας. Ακόμα τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν τον οργανισμό από την φθορά του χρόνου και των τοξικών αποβλήτων του οργανισμού

13 Ναι στα προϊόντα πλουσιοφόρων πηγών ενέργειας
Τα δημητριακά ολικής αλέσεως αποτελούν άριστη πηγή φυτικών ινών, συμπλέγματος βιταμινών B ,E και μαγνησίου. Είναι η άμεση πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας και έλλειψη αυτών από την διατροφή οδηγεί σε αδυναμία, απώλεια συγκέντρωσης, νευρικότητα και κατάθλιψη. Η κατανάλωση 6-7 μερίδων για τα κορίτσια και 8-11 μερίδων για τα αγόρια μέσα στην ημέρα είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του οργανισμού.

14 Γυμναστική Για τη υγεία του εφήβου εκτός από την σωστή διατροφή που προαναφερθήκαμε, καταλυτικό ρόλο παίζει και η γυμναστική. Κάθε άτομο είτε είναι αγόρι είτε είναι κορίτσι θα πρέπει να γυμνάζεται συστηματικά τουλάχιστον 2 με 3 ώρες την εβδομάδα . Είναι σημαντικό αλλά και απαραίτητο να εφαρμόζει συγκεκριμένες ασκήσεις που γυμνάζουν όλα τα μέλη του σώματος εξίσου καλά και σωστά. Τέλος μέσα στην ημέρα θα πρέπει να καταναλώνει ποτήρια νερό για τις απαραίτητες καύσεις και τον καλό μεταβολισμό του οργανισμού .

15 Περιορισμένη πρόσληψη προϊόντων φορτωμένα με θερμίδες, ζάχαρη και λιπαρά
Όλοι ξέρουμε ότι τα σοκολατούχα snacks αλλά και τα αλμυρά τηγανητά snacks φαίνονται δελεαστικά και ίσως είναι μια γρήγορη λύση για ένα μίνι γεύμα στο σχολείο. Αυτό που ίσως δεν ξέρουμε είναι το πόσο φορτωμένα είναι σε θερμίδες, ζάχαρη και λιπαρά και το ότι όλο αυτό θα έχει σοβαρό αντίκτυπο τόσο στην υγεία όσο και στην εμφάνιση μας. Αν δε θέλουμε λοιπόν να καταλήξουμε με περιττά κιλά και χαμηλή αυτοεκτίμηση θα πρέπει να τα αποφεύγουμε.

16 Ομάδα 3η Η σημασία της σωστής διατροφής για τους εφήβους
Ομάδα 3η Η σημασία της σωστής διατροφής για τους εφήβους Σωστό πρωινό Το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Υψηλότερη πρόσληψη μικροστοιχείων. Οι μαθητές ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις. Μειώνει το αίσθημα της πείνας. Επηρεάζει θετικά την μνήμη. Αυξάνει συμαντικά την δημιουργικότητα.

17 Συμβουλές για ένα σωστό πρωινό
Ένα ποτήρι γάλα (άπαχο) Ένα μπόλ δημητριακά Τέσσερις φρυγανιές Μια φέτα ψωμί (ολικής αλέσεως) Ένα φρούτο εποχής Και για...το σχολείο: Ένα σάντουιτς ή ένα κουλούρι

18 Σωστό μεσημεριανό Σημασία: Αναπληρώνει τη χαμένη ενέργεια μετά το σχολείο. Προσφέρει δυνατότητες κοινωνικής επαφής εν ώρα φαγητού. Συμβουλές: Κρέας, σαλάτα, ζυμαρικά, ψωμί και φρούτα εποχής.

19 Σωστό βραδινό Σημασία: Προσφέρει τα απαραίτητα θρεπτικά
συστατικά που θα «κρατήσουν» τον έφηβο πριν τη βραδινή ξεκούραση. Συμβουλές: Άφθονη σαλάτα, ελαιόλαδο, ζυμαρικά και 1 φρούτο εποχής.

20 Διαταραχές Πρόσληψης τροφής
Παχυσαρκία Βουλιμία Μαμά πεινάω, Το φαγητό στις δυτικές κοινωνίες επιτελεί πολύ περισσότερες λειτουργίες από τη θρέψη και την ανάπτυξη του οργανισμού. Από τη βρεφική ηλικία, ο θηλασμός είναι ένα κομβικό κομμάτι της επικοινωνίας μητέρας και παιδιού και καθώς το παιδί μεγαλώνει το φαγητό γίνεται μέσο επικοινωνίας κι έκφρασης των οικογενειακών ισορροπιών. Μεγαλώνοντας, το παιδί συχνά βλέπει τους γονείς του να του λένε πως η αγάπη τους και η αποδοχή τους εξαρτάται από τις διατροφικές του συνήθειες. Φράσεις όπως «τα καλά παιδάκια τρώνε όλο τους το φαγητό» ή «η μαμά δεν θα σ’ αγαπάει αν δε φας το φρούτο σου» μπερδεύουν το παιδί και το κάνουν να αποδίδει στο φαγητό υπερφυσικές δυνάμεις. Νευρική Ανορεξία

21 ΟΜΑΔΑ 4η: Παχυσαρκία Ως παχυσαρκία ορίζεται η περίσσεια σωματικού λίπους και  η διάγνωσή της πρέπει να  βασίζεται  στην απόδειξη της παρουσίας του λίπους αυτού. Οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν, ότι υπάρχει παχυσαρκία, όταν το σωματικό βάρος του ατόμου υπερβαίνει κατά 20%-30% το ιδανικό βάρος για το φύλο και την ηλικία του ατόμου αυτού.

22 Δείκτης Μάζας Σώματος(ΔΜΣ)
Ο Δείκτης Μάζας  Σώματος (ΔΜΣ) ή  ΒΜΙ (body mass index) = Kgr/m2 δηλαδή ο λόγος του βάρους δια του τετραγώνου του ύψους σε μέτρα, έχει  τη μεγαλύτερη αποδοχή και  χρησιμοποιείται ευρέως  στη  διάγνωση της  παχυσαρκίας Με  βάση αυτόν, ενήλικες: Kανονικοί : (ΔΜΣ κάτω του 25) Yπέρβαροι : (ΔΜΣ μεταξύ 25 και 29,9) Παχύσαρκοι : ( ΔΜΣ  άνω του 30 ).

23 Εφηβεία: Η εφηβεία αποτελεί κρίσιμη περίοδο για την ανάπτυξη της παχυσαρκίας. Το βασικό πλεονέκτημα της ηλικίας αυτής είναι η επιταχυνόμενη ανάπτυξη όπου η αύξηση της μυικής μάζας συνεπάγεται αυξημένες ανάγκες και δαπάνες ενέργειας ενώ το βασικό μειονέκτημα αποτελεί η αύξηση της λιπώδους μάζας στα κορίτσια. Ο κίνδυνος για παχυσαρκία στην ενήλικη ζωή συνδέεται ισχυρά με το βαθμό της παχυσαρκίας κατά την εφηβεία,  ενώ για τα προεφηβικά παιδιά συνδέεται σε μεγαλύτερο βαθμό με την παχυσαρκία των γονέων.

24 Έλληνες & Διατροφή Βάση μιας έρευνας οι ειδικοί αποκαλύπτουν
Έλληνες & Διατροφή Βάση μιας έρευνας οι ειδικοί αποκαλύπτουν 1 στους 2 Έλληνες εργαζόμενους (55%) δεν ασκείται ή ασκείται λίγο (δηλαδή, έως 100 λεπτά /εβδομάδα). Ενδεικτικό είναι ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι απαντούν ότι θεωρούν πιο δύσκολη την άσκηση (54%), από την δίαιτα (38%) Την ίδια ώρα, 70% των εργαζομένων χρησιμοποιεί ιδιωτικό μεταφορικό μέσο(αμάξι ή μηχανή) για να πάει στην δουλειά, ενώ 55% κάνει χρήση του μεταφορικού μέσου ακόμα και στην περίπτωση που διανύει κοντινές αποστάσεις Έτοιμο ή πρόχειρο φαγητό καταναλώνουν κατά μέσο όρο 4 φορές την εβδομάδα.

25 ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ
Το επίπεδο της σωματικής δραστηριότητας αλλά και  οι προσωπικές επιλογές τροφών, αριθμού γευμάτων κτλ επηρεάζουν το βάρος του ατόμου. Για παράδειγμα οι Έλληνες κατά τα τελευταία χρόνια δείχνουν μια μεγάλη στροφή προς τροφές με πολλά συντηρητικά και λίπος, όπως για παράδειγμα το «γρήγορο φαγητό» (fast-food) Μερικές ασθένειες μπορούν να οδηγήσουν στην παχυσαρκία ή έστω σε μια τάση αύξησης του βάρους. Ο υποθυρεοειδισμός, το σύνδρομο Cushing, η κατάθλιψη και ορισμένα νευρολογικά προβλήματα που μπορούν να οδηγήσουν στην υπερκατανάλωση τροφής ή στην αύξηση βάρους. Επίσης, τα φάρμακα όπως τα στεροειδή και μερικά αντικαταθλιπτικά χάπια μπορούν να προκαλέσουν αύξηση βάρους. Οι αιτίες πρόκλησης της παχυσαρκίας μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Γενετικοί, περιβαλλοντικοί, ψυχολογικοί, και άλλοι παράγοντες μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία της.

26 Τρόποι αντιμετώπισης της παχυσαρκίας:
Η παχυσαρκία θεωρείται νόσος και επομένως η σωστή αντιμετώπισή της είναι ευθύνη του ειδικού γιατρού παθολόγου - διατροφολόγου. Μετά από έναν πλήρη ιατρικό έλεγχο με σκοπό να αποκλεισθούν πιθανά παθολογικά αίτια, η πιο υγιεινή αντιμετώπιση συνίσταται: σε αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, δίαιτα και σωματική δραστηριότητα, δηλαδή αλλαγή του τρόπου ζωής και διατροφής.

27 ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ! Στα παιδιά η δίαιτα πρέπει να είναι πάντα ισορροπημένη και να περιέχει όλα τα απαραίτητα για τη φυσιολογική ανάπτυξή τους θρεπτικά στοιχεία, ενώ συγχρόνως θα οδηγεί σε απώλεια του περιττού βάρους. Η γυμναστική, το περπάτημα, ο αθλητισμός και τα σπορ μειώνουν την όρεξη, καταναλώνουν θερμίδες, βοηθούν στη μείωση του βάρους και δημιουργούν ευεξία.

28 ΟΜΑΔΑ 5η: Νευρική ανορεξία
ΟΜΑΔΑ 5η: Νευρική ανορεξία Τι είναι η ανορεξία ? Η ανορεξία είναι μια ασθένεια που δεν προκαλείται από κανένα ιό ή μικρόβιο αλλά από το ίδιο το ανθρώπινο μυαλό. Τα άτομα που πάσχουν από αυτή την ψυχική ασθένεια αρχίζουν να μισούν το φαγητό, αρνούνται την πείνα, aποφεύγουν τα γεύματα βρίσκοντας διάφορες δικαιολογίες και εξασκούνται συνεχώς με πολύ έντονους ρυθμούς προσπαθώντας να καταναλώσουν ακόμη και εκείνα τα λίγα που έφαγαν……..

29 ΑΙΤΙΑ ΝΕΥΡΙΚΗΣ ΑΝΟΡΕΞΙΑΣ (1)
Τα αίτια της νευρικής ανορεξίας φαίνεται να είναι πολυπαραγοντικά: Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κοινωνίας, του τρόπου σκέψης, του συναισθήματος αλλά και της οικογένειας στην οποία ζουν τα άτομα με ανορεξία έχουν ενοχοποιηθεί σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό για την εκδήλωση της διαταραχής αυτής. Το είδος της κοινωνίας μέσα στην οποία μεγαλώνει ένα άτομο φαίνεται να είναι πολύ σημαντικό για το αν θα αναπτύξει κάποια διαταραχή διατροφής ή όχι. Τα τελευταία είκοσι χρόνια στις δυτικές κοινωνίες, όλο και πιο πολύ προβάλλεται το αδύνατο σώμα όχι μόνο σαν πρότυπο ομορφιάς αλλά και σαν προϋπόθεση για αυτοεκτίμηση, επιτυχία κι ευτυχία. Η σκέψη των ατόμων με νευρική ανορεξία χαρακτηρίζεται από χαμηλή αυτοεκτίμηση κι από μια διαρκή ανάγκη για έλεγχο των καταστάσεων και του εαυτού τους. Όσο πιο πολύ συνειδητοποιούν ότι είναι δύσκολο να ελέγξουν τις καταστάσεις γύρω τους τόσο πιο πολύ θέλουν να ελέγξουν το σώμα τους μέσα από τη δίαιτα και την άσκηση.

30 ΑΙΤΙΑ ΝΕΥΡΙΚΗΣ ΑΝΟΡΕΞΙΑΣ (2)
Επίσης τείνουν σε μεγάλο βαθμό να θεωρούν πως η ελκυστικότητα και η ομορφιά κάποιου εξαρτάται αποκλειστικά από το ποσοστό λίπους που έχει επάνω του. Το συναίσθημα των ανορεξικών χαρακτηρίζεται από στενοχώρια και άγχος και μια διάγνωση κατάθλιψης συχνά συνοδεύει μια διάγνωση νευρικής ανορεξίας. Στον τομέα της οικογένειας, υπάρχει η άποψη πως οι οικογένειες των ατόμων με νευρική ανορεξία δεν επιτρέπουν στα νεαρά μέλη τους να αποδεχτούν μέσα από την εφηβεία το νέο τους σώμα και δε βοηθούνται να αποκτήσουν μια νέα ενήλικη ταυτότητα. Κατά αυτό τον τρόπο οι έφηβες κοπέλες νιώθουν αμηχανία και δυσκολία να δημιουργήσουν μια νέα ταυτότητα σώματος και να την περιλάβουν με αυτοεκτίμηση. Έτσι καταφεύγουν σε έναν ασκητικό τρόπο διατροφής «αρνούμενες να μεγαλώσουν».

31 Οι Συνέπειες που Προκύπτουν!!!!!
Τα άτομα που πάσχουν από ανορεξία, έχουν συχνά πονοκεφάλους, κρυώνουν ενώ η θερμοκρασία είναι κανονική, η πίεση του αίματος χαμηλώνει, τα νύχια αδυνατούν και ραγίζουν εύκολα, τα μαλλιά αρχίζουν να πέφτουν και σε κάποιο στάδιο αρχίζουν να παθαίνουν βλάβες οι νεφροί, το συκώτι και η καρδιά! Εκτός όμως από αυτό, επειδή τα άτομα αυτά ξέρουν πως ο τρόπος σκέψης και η συμπεριφορά τους δεν είναι κανονική, νιώθουν τύψεις με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην επανέρχονται πίσω σε φυσιολογική κατάσταση, αλλά να παθαίνουν κατάθλιψη και να απομακρύνονται από την οικογένεια και τους φίλους τους. Το πιο σημαντικό είναι ότι το 20% των ατόμων που πάσχουν από ανορεξία οδηγούνται στο θάνατο επειδή φτάνουν στο σημείο να έχουν αδυνατίσει τόσο πολύ το σώμα τους ώστε να μην μπορεί πια να λειτουργήσει.

32 Τρόποι Αντιμετώπισης της Νευρικής Ανορεξίας
Αναζητήστε αρχικά εσείς βοήθεια για να μάθετε τεχνικές και τρόπους για την αντιμετώπισή του συμπτώματος. Ενισχύστε τον εαυτό σας απέναντι στη Ν.Α.  Μη ξεχνάτε ότι το 70% θεραπεύεται αν το προλάβετε στα πρώτα στάδια της νόσου. Η ελπίδα είναι πιο ισχυρή όταν υπάρχει άμεση βοήθεια από εξειδικευμένους ειδικούς στις διατροφικές διαταραχές. Η θεραπεία των διαταραχών αυτών περιλαμβάνει ατομική, ομαδική ή οικογενειακή ψυχο­θεραπεία, καθώς και διατροφολογική υποστήριξη. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να νιώθουν ότι τους κάνουν ψυχανάλυση. Σε περιπτώσεις που το άτομο φτάνει στα όρια θανάτου, σαφώς και κρίνεται απαραίτητη η εισαγωγή σε νοσοκομειακή μονάδα. Είναι ιδιαιτέρα σημαντικό το άτομο να αναπτύξει μια καλύτερη εικόνα του εαυτού του, να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και να μάθει σωστούς τρόπους αντιμετώπισης των διαπροσωπικών του σχέσεων

33 ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΣ!!!!
Να μην συγχέετε τις κατά περιόδους δίαιτες των παιδιών σας με τις διατροφικές διαταραχές και ειδικά σε αυτή την ηλικία να συμβουλεύεστε ειδικούς για τη διαχείριση βάρους, πριν φτάσει το παιδί σε επικίνδυνο σημείο! Να υποψιασθείτε διατροφική διαταραχή αν το παιδί δεν θέλει να τρώει μαζί με την οικογένεια. Τσεκάρετε τη συμπτωματολογία, αν υπάρχουν περισσότερα από 10 συμπτώματα, το παιδί βρίσκεται ήδη σε ανησυχητικό στάδιο. Να παρατηρείτε εάν το παιδί επισκέπτεται το μπάνιο κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά το γεύμα (μπορεί να προκαλεί εμετό). Να έχετε το νου σας, αν το παιδί σας ασχολείται υπερβολικά με την άσκηση και με το σωματικό του βάρος.

34 Ομάδα 6η: TI EINAI BΟΥΛΙΜΙΑ
Η βουλιμία είναι μία διαταραχή διατροφής και αναφέρεται στην υπερβολική κατανάλωση τροφής μέχρι σημείου υπερβολικού κορεσμού, που συχνά συνοδεύεται από την αίσθηση απώλειας του ελέγχου. Στη συνέχεια το άτομο εκδηλώνει αντισταθμιστικές συμπεριφορές από φόβο μήπως αυξηθεί το σωματικό του βάρος. Στις συμπεριφορές αυτές συγκαταλέγονται η πρόκληση εμετού, η χρήση καθαρτικών/διουρητικών, η υπερβολική εκγύμναση κλπ.

35 ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΙΜΙΑΣ 1. Έντονο άγχος που υπονομεύει την αυτοπεποίθηση ενός ανθρώπου προκαλεί σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με την ψυχολογική του κατάσταση. Οικογενειακή καταπίεση, δυσκολίες στις κοινωνικές σχέσεις. Μη επιτυχημένες, σχολαστικές δραστηριότητες. 4. Έντονο αίσθημα μοναξιάς 5. Περίοδος δυνατών αλλαγών 6. Αδυναμία συμφιλίωσης με το σώμα.

36 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΒΟΥΛΙΜΙΑΣ Νεφρικά Προβλήματα Αφυδάτωση
Πρησμένο πρόσωπο (εξαιτίας των ερεθισμένων σιελογόνων αδένων) Μυϊκή αδυναμία Επιληπτικές κρίσεις Πρησμένα δάχτυλα Βλάβη στους μυς του εντέρου που μπορεί να οδηγήσει σε μακράς διάρκειας δυσκοιλιότητα Διακοπή της εμμήνου ρύσης (έως και 3 μήνες) Κακή κατάσταση του δέρματος

37 Τρόποι Αντιμετώπισης της Βουλιμίας
1. Ανακαλύψτε αποτελεσματικές στρατηγικές ώστε βαθμιαία να αναχαιτίσετε τις εκκαθαριστικές συμπεριφορές (εμετούς, καθαρτικά, διουρητικά, κλπ). 2. Αντιμετωπίζετε αποτελεσματικά, τα γεγονότα του παρελθόντος που σας κρατούν πίσω στη ζωή σας ώστε να προχωρήσετε μπροστά. 3. Αποκτήσετε τα κίνητρα και τους τρόπους επικοινωνίας για να κατακτήσετε αυτό που θέλετε. 4. Βρείτε νέους τρόπους διαχείρισης των συναισθημάτων απόγνωσης και ανεπάρκειας που προκύπτουν από τις βουλιμικές κρίσεις . 5. Να απελευθερώνεστε από τις τύψεις και τις ενοχές και να δημιουργείτε ένα υγιές μέλλον. 6. Μάθετε να αντιμετωπίσετε το αυτό-σαμποτάζ.

38 7. Βρείτε δημιουργικούς τρόπους επίλυσης προβλημάτων.
8. Να κατανοείτε πως οι σκέψεις σας κατακλύζονται από τη βουλιμία και να απενοχοποιηθείτε απ’ αυτές. 9. Να επιλέγετε πως να νιώθετε χωρίς να είστε θύμα των γεγονότων και των γύρων σας. 10. Να κινητοποιείτε τον εαυτό σας όταν τα πράγματα δυσκολεύουν. 11. Να θέτετε και να πραγματοποιείτε ρεαλιστικούς στόχους για το βάρος, την εικόνα σώματος και το μέγεθος. 12. Βρείτε αποτελεσματικές τεχνικές για την αντιμετώπιση της βουλιμίας μέσα από καινοτομικές θεραπευτικές τεχνικές

39 ΈΝΑ ΑΠΛΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ....
Τίποτε δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας και την ουσιαστική επικοινωνία μαζί του. Η αγάπη σας γι’ αυτό δεν αρκεί να εκφράζεται με την αγορά ενός ωραίου παιχνιδιού, αλλά με την αγκαλιά, το φιλί, το χάδι, την κουβέντα. Το ακριβό ιδιωτικό σχολείο, το πιάνο, οι ξένες γλώσσες και τα σπορ, όλες οι ασχολίες του που πρέπει να πληρωθούν δεν μπορούν να αποτελέσουν δικαιολογίες που σας κρατούν μακριά από το παιδί σας. Κανένα παιχνίδι, κανένα σχολείο, κανένα ρούχο δεν αρκούν για να υποκαταστήσουν το βασικό αγαθό της προσωπικής επικοινωνίας του παιδιού με τη μητέρα του. Οι γονείς θα πρέπει να έχετε τα μάτια και τα αφτιά σας ανοιχτά για να αντιληφθείτε τα πρώτα σημάδια της καταιγίδας που έρχεται.

40 Δραστηριότητες-Επισκέψεις
Στα πλαίσια του προγράμματος ζητήσαμε από την επιστημονική ομάδα της Πυξίδας να επισκεφτεί το σχολείο μας και να μας ενημερώσει σχετικά με τις διαταραχές πρόσληψης τροφής στους Εφήβους. Η κ. Μαρία Κυριακίδου- Ψυχολόγος και Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Πυξίδας, ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμά μας και στις 13 Μαρτίου «εργάστηκε» μαζί μας. Οι εντυπώσεις από τη συνάντησή μας είναι αξιοσημείωτες και η γνώση που λάβαμε ανεκτίμητη. Την ευχαριστούμε ιδιαίτερα γι’ αυτό.

41 Η ομάδα, ενημερώνεται από την «Πυξίδα»
13/3/09 13/3/2009 13/3/09 13/3/09

42 Επίσκεψη στη ΜΕΒΓΑΛ Την Τετάρτη 29 Απριλίου 2009 επισκεφτήκαμε τη Βιομηχανία Γάλακτος ΜΕΒΓΑΛ. Παρακολουθήσαμε την παραγωγή των προϊόντων του εργοστασίου Ενημερωθήκαμε για τη υψηλή διατροφική αξία των γαλακτοκομικών προϊόντων στη Διατροφή μας.

43 Ενημέρωση στο σχολείο μας
Καλέσαμε την κ. Κοϊδου Ειρήνη- Ειδική Διατροφολόγο και Λέκτορα του ΤΕΦΦΑ Σερρών. Αποδέχτηκε την πρόσκλησή μας και την Πέμπτη 30 Απριλίου 2009 ήρθε στο σχολείο μας Η βοήθειά της στην προσπάθειά μας είναι αξιόλογη. Παρουσίασε με απλό και κατανοητό τρόπο το μοντέλο διατροφής που πρέπει να ακολουθούμε ως Έφηβοι για να «χτίσουμε» σωστά τον οργανισμό μας. Μας μίλησε για τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής και την επιτακτική ανάγκη να αποφεύγουμε τις υπερβολές στο τρόπο σίτισης που ακολουθούμε.

44 Ακούμε, Ρωτάμε, Μαθαίνουμε..

45 Πηγές Πληροφόρησης-Συνδέσεις

46 Οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα είναι :
Ομάδα 1η ΚΑΒΑΖΙΔΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΙΩΓΑ ΜΑΤΙΝΑ ΓΙΟΥΜΟΥΚΗΣ ΑΡΘΟΥΡΟΣ Ομάδα 2η ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΓΙΟΥΛΟΥΝΤΑ ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΤΣΑ ΑΘΗΝΑ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ - ΘΩΜΑΪΔΟΥ ΕΙΡΗΝΗ Ομάδα 3η ΓΙΑΤΣΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΕΔΙΚΟΥΣΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΛΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΒΒΑΔΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

47 Υπεύθυνοι Καθηγητές : Ιφιγένεια Νένου – Παναγιώτα Μαλλιαρού
Ομάδα 4η ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΝΤΟΥΜΠΑΡΑΤΖΗ ΣΤΕΛΛΑ ΟΥΤΣΟΓΛΟΥ ΦΙΛΑΡΕΤΟΣ ΠΙΠΕΡΙΔΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ Ομάδα 5η ΤΕΡΖΗ ΧΡΥΣΑ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΝΙΑ ΝΤΟΥΓΚΑΓΚΙΝΙ ΦΩΤΗΣ ΝΤΑΜΤΟΥΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ομάδα 6η ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ ΠΑΓΙΩΤΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΑΜΠΑΚΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Υπεύθυνοι Καθηγητές : Ιφιγένεια Νένου – Παναγιώτα Μαλλιαρού


Κατέβασμα ppt "Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google