Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

2ο ΕΠΑΛ ΒΟΛΟΥ (εσπερινό)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "2ο ΕΠΑΛ ΒΟΛΟΥ (εσπερινό)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 2ο ΕΠΑΛ ΒΟΛΟΥ (εσπερινό)
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2ο ΕΠΑΛ ΒΟΛΟΥ (εσπερινό) ΘΕΜΑ: Περιβάλλον – Φυσικοί Πόροι Υπεύθυνοι καθηγητές : Σαμαράς Δημήτρης (ΠΕ 17) Σταθόπουλος Ρήγας (ΠΕ20)

2 ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

3 Υδροηλεκτρική Ενέργεια
Η μετατροπή της ενέργειας των υδατοπτώσεων με τη χρήση υδροηλεκτρικών έργων (υδατοταμιευτήρας, φράγμα, κλειστός αγωγός πτώσεως, υδροστρόβιλος, ηλεκτρογεννήτρια, διώρυγα φυγής) παράγει την υδροηλεκτρική ενέργεια. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες εκμεταλλεύονται τη φυσική διαδικασία του κύκλου του νερού. Η λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων βασίζεται στην κίνηση του νερού λόγω διαφοράς μανομετρικού ύψους μεταξύ των σημείων εισόδου και εξόδου. Για το σκοπό αυτό κατασκευάζεται ένα φράγμα που συγκρατεί την απαιτούμενη ποσότητα νερού στον δημιουργούμενο ταμιευτήρα. Κατά τη διέλευσή του από τον αγωγό πτώσεως κινεί έναν στρόβιλο ο οποίος θέτει σε λειτουργία τη γεννήτρια. Πχ. Μία τουρμπίνα που είναι εγκατεστημένη σε μεγάλη μονάδα μπορεί να ζυγίζει μέχρι 172 τόνους και να περιστρέφεται με 90 rpm. Η ποσότητα του ηλεκτρισμού που παράγεται καθορίζεται από αρκετούς παράγοντες. Δύο από τους σημαντικότερους είναι ο όγκος του νερού που ρέει και η διαφορά μανομετρικού ύψους μεταξύ της ελεύθερης επιφάνειας του ταμιευτήρα και του στροβίλου. Η ποσότητα ηλεκτρισμού που παράγεται είναι ανάλογη των δύο αυτών μεγεθών. Συνεπώς, ο παραγόμενος ηλεκτρισμός εξαρτάται από την ποσότητα του νερού του ταμιευτήρα. Για το λόγο αυτόν μόνο σε περιοχές με σημαντικές βροχοπτώσεις, πλούσιες πηγές και κατάλληλη γεωλογική διαμόρφωση είναι δυνατόν να κατασκευαστούν υδροηλεκτρικά έργα. Συνήθως η ενέργεια που τελικώς παράγεται, χρησιμοποιείται μόνο συμπληρωματικά ως προς άλλες συμβατικές πηγές ενέργειας, καλύπτοντας φορτία αιχμής.

4 Ο κύκλος του νερού Κάθε μέρα ο πλανήτης μας αποβάλλει μια μικρή ποσότητα νερού καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία διασπά τα μόρια του νερού σε ιόντα. Ταυτόχρονα νέες ποσότητες νερού εμφανίζονται λόγω της ηφαιστειακής δραστηριότητας, έτσι ώστε η συνολική ποσότητα του νερού να διατηρείται περίπου σταθερή.

5 Τα πλεονεκτήματα της υδροηλεκτρικής ενέργειας
Οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί είναι δυνατό να τεθούν σε λειτουργία αμέσως μόλις απαιτηθεί, σε αντίθεση με τους θερμικούς σταθμούς που απαιτούν σημαντικό χρόνο προετοιμασίας, Είναι μία "καθαρή" και ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, με τα προαναφερθέντα συνακόλουθα οφέλη (εξοικονόμηση συναλλάγματος, φυσικών πόρων, προστασία περιβάλλοντος), Μέσω των υδατοταμιευτήρων δίνεται η δυνατότητα να ικανοποιηθούν και άλλες ανάγκες, όπως ύδρευση, άρδευση, ανάσχεση χειμάρρων, δημιουργία υγροτόπων, περιοχών αναψυχής και αθλητισμού.

6 Τα μειονεκτήματα της υδροηλεκτρικής ενέργειας
Το μεγάλο κόστος κατασκευής φραγμάτων και εγκατάστασης εξοπλισμού, καθώς και ο συνήθως μεγάλος χρόνος που απαιτείται για την αποπεράτωση του έργου, Η έντονη περιβαλλοντική αλλοίωση της περιοχής του έργου (συμπεριλαμβανομένων της γεωμορφολογίας, της πανίδας και της χλωρίδας), καθώς και η ενδεχόμενη μετακίνηση πληθυσμών, η υποβάθμιση περιοχών, οι απαιτούμενες αλλαγές χρήσης γης. Επιπλέον, σε περιοχές δημιουργίας μεγάλων έργων παρατηρήθηκαν αλλαγές του μικροκλίματος, αλλά και αύξηση της σεισμικής επικινδυνότητας τους. Για τους λόγους αυτούς, η διεθνής πρακτική σήμερα προσανατολίζεται στην κατασκευή έργων μικρότερης κλίμακας, όπως η δημιουργία μικρότερων φραγμάτων, οι συστοιχίες μικρών υδροηλεκτρικών έργων και οι μονάδες μικρής κλίμακας.

7 Ιστορία και Παγκόσμια κατανομή παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας
Οι πρώτοι υδροηλεκτρικοί σταθμοί για μικρές ισχύς κατασκευάστηκαν στη δεκαετία του 1870 στην Αγγλία και ένας στο Appleton, Wisconsin των ΗΠΑ το έτος 1882, ο οποίος τροφοδοτούσε την πόλη και το τοπικό εργοστάσιο παραγωγής χαρτιού με ηλεκτρική ενέργεια. 'Αλλα ανάλογα υδροηλεκτρικά έργα κατασκευάστηκαν στην Αυστραλία (Duck Reach, 1895) και στον Καναδά (St. Catharine, Ontario, 1898). Το έτος 1932 εγκαινιάστηκε ένα από τα μεγαλύτερα υδροηλεκτρικά έργα εκείνης της εποχής, το Dnjeprostroj στον ποταμό Δνείπερο της Ουκρανίας, με ισχύ 1500 MW. Το φράγμα είχε ύψος πάνω από 50 μέτρα και μήκος τόξου 762 μέτρα. Το 1941, κατά τη διάρκεια του β' παγκόσμιου πολέμου, προκάλεσαν σοβιετικοί στρατιώτες ρήγμα στο φράγμα, υποχωρώντας μπροστά στους προελαύνοντες Γερμανούς. Έτσι άδειασε ο ταμιευτήρας, αλλά οι δυνάμεις κατοχής επιδιόρθωσαν τη βλάβη και έθεσαν μετά από ένα χρόνο περίπου τον υδροηλεκτρικό σταθμό σε λειτουργία, μέχρι το έτος 1943, οπότε αποχώρησαν. Κατά την αποχώρησή τους βομβάρδισαν όμως το φράγμα, με αποτέλεσμα να χρειαστούν πάλι μερικά χρόνια για την επιδιόρθωσή του. Το έτος 1936 εγκαινιάστηκε το υδροηλεκτρικό έργο Hoover στη Νεβάδα των ΗΠΑ με ισχύ MW και ήταν μέχρι το έτος 1949 ο μεγαλύτερος σταθμός αυτού του είδους. Επεκτάσεις και βελτιώσεις του έργου γίνονταν μέχρι τη δεκαετία του Το μέχρι στιγμής μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό έργο στον κόσμο εγκαινιάστηκε το έτος 1983 στον ποταμό Παρανά μεταξύ Βραζιλίας και Παραγουάης, με ισχύ 14 GW. Μέχρι το 2010 θα λειτουργήσει το υδροηλεκτρικό έργο των «τριών φαραγγιών» στον ποταμό Γιανγκ Τσε της Κίνας, με ισχύ 18,2 GW και αργότερα το έργο Turukhansk στη Ρωσία με προγραμματιζόμενη ισχύ 20 GW. Παγκοσμίως, η Κίνα, ο Καναδάς και η Βραζιλία αποτελούν τις χώρες με την περισσότερη εγκατεστημένη ισχύ, ενώ στην Ευρώπη η Νορβηγία εξασφαλίζει σχεδόν το 100% της ηλεκτροπαραγωγής από τα υδροηλεκτρικά φράγματα. Αν και η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι καθαρή από εκπομπές και ανανεώσιμη, τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα συνδέονται με σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα. Η μείωση της ροής των υδάτων, η λεκάνη που σχηματίζεται καθώς και η εκτροπή των ποταμών έχουν σημαντικές επιπτώσεις στα τοπικά οικοσυστήματα.

8 Μέση ετήσια ενέργεια/GWh/a
Στην χώρα μας Υδροηλεκτρικοί Στθμοί (ΥΗΣ) στην Ελλάδα (στοιχεία 1996) ΥΗΣ Ποταμός Επιφ. λίμνης  m2 Ύψος πτώσης  νερού/m Εγκταστ. ισχύς  MW Μέση ετήσια  ενέργεια/GWh/a 'Αγρα Εδεσσαίος - 156 50 Εδεσσαίου 125 19 46 Λούρου Λούρος 0,15 59 10 60 Πουρναρίου 'Αραχθος 20,6 79 300 400 Κρεμαστών Αχελώος 80,6 136 436 1.300 Καστρακίου 24,2 76 320 940 Πολύφυτου Αλιάκμων 74,0 149 360 616 Σφηκιάς 4,2 62 315 750 Ασωμάτων 2,6 40 108 210 Πλαστήρα Ταυρωπός 25,2 577 129 240 Λάδωνα Λάδωνας 4,0 239 70 317 Πηγών Αώου Αώος 13,0 655 310 Θησαυρού Νέστος 20,0 154 438 Στράτου 8,4 37 150 Στην Ελλάδα κατασκευάστηκαν και λειτουργούν, σταδιακά επεκτεινόμενοι και βελτιούμενοι οι Υδροηλεκτρικοί Σταθμοί (ΥΗΣ) του παραπάνω πίνακα. Το μέλλον, ωστόσο, ανήκει στη βιώσιμη υδροηλεκτρική ενέργεια που έχει στόχο να εντάξει με αρμονικό τρόπο τις εγκαταστάσεις στα ευαίσθητα οικοσυστήματα. Για να εξετάσουμε και ένα παράδειγμα από την Ελλάδα, στη Λέσβο μελετάται η κατασκευή μικρού υβριδικού υδροηλεκτρικού σταθμού που θα έχει τη δυνατότητα αποθήκευσης της περισσευούμενης ενέργειας από αιολικά πάρκα. Η δημιουργία ενός υβριδικού ισχύος 35 MV στη Λέσβο θα έδινε τη δυνατότητα για εγκατάσταση επιπλέον 60MW αιολικών στο νησί, επιτυγχάνοντας κάλυψη του 75% των συνολικών αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια από τον άνεμο και το νερό.

9 Η υδροηλεκτρική ενέργεια δεν παράγει βλαβερά αέρια και κατά συνέπεια έχει αισθητά μικρότερη επίδραση στην ατμόσφαιρα.

10 Το ερωτηματολογιό μας

11 Γνωρίζετε ότι με την κίνηση του νερού μπορούμε να παράγουμε ηλεκτρικό ρεύμα (Υδροηλεκτρική ενέργεια)

12 Ποιοι από τους παρακάτω πιστεύετε ότι μπορούν μέσω των υδροηλεκτρικών έργων να παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα;

13 Η Κατασκευή υδροηλεκτρικών έργων πρέπει να γίνεται με;

14 Εκτιμάτε ότι αξιοποιεί το κράτος την κίνηση του νερού των ποταμών για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος

15 Μπορεί η υδροηλεκτρική ενέργεια να καλύψει τις ανάγκες μιας πόλης;

16 Συμβάλουν οι ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) στη καλή διατήρηση του περιβάλλοντος;

17 Πιστεύετε ότι η νέα γενιά γνωρίζει για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;

18 Συνεργάστηκαν οι: Τζουλιάνα Αζίς Γκούζας Αθανάσιος
Ματζαφλέρης Γεώργιος Κόκκαλη Κατερίνα Ζαφειρίου Γιάννα

19 Αιολικη ενεργεια GH

20 Η ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ
Η ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ Η αιολική ενέργεια είναι ανανεώσιμη ενεργειακή πηγή , γιατί ο άνεμος είναι αδύνατον να εξαντληθεί . Η αύξηση στη ζήτηση ενέργειας στα μέσα του 20ου αιώνα καθώς και οικολογικές ανησυχίες, οδήγησαν ορισμένες τεχνολογικά ανεπτυγμένες χώρες στο σχεδιασμό προγραμμάτων για την εκμετάλλευση της α.ε . Η Δανία έχει παράδοση σχεδόν ενός αιώνα στον τομέα εκμετάλλευσης της α.ε και εξακολουθεί να καταβάλλει προσπάθειες ως προς την ανάπτυξη των προγραμμάτων της . Στην Ελλάδα σήμερα λειτουργούν αιολικά πάρκα σε διάφορες περιοχές και κυρίως σε νησιά , όπως στην Κύθνο , στην Μύκονο , στην Κάρπαθο και στην Εύβοια , αλλά γενικά δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη . Το ελληνικό κράτος έχει ζητήσει χρηματοδότηση από την Ε.Ε ώστε με τη χρήση αυτής της ενέργειας να μειώσει τις εκπομπές των ρύπων της .

21 ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΡΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

22 Πως η αιολική ενέργεια μετατρέπεται σε ηλεκτρική;
Το 2% της ενέργειας του ήλιου που φτάνει στη γη μετατρέπεται σε άνεμο . Η μετατροπή της κινητικής ενέργειας του ανέμου σε μηχανική και στη συνέχεια σε άλλες μορφές ενέργειας πραγματοποιείται με τον ανεμοκινητήρα .Ένα μηχανικό σύστημα μεταδίδει την κίνηση του τροχού του ανεμοκινητήρα σε μια διάταξη που επιδιώκεται να τεθεί σε κίνηση για να αντληθεί από αυτή έργο .

23 ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ Η εκμετάλλευση αυτής της ενέργειας δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας στα αιολικά πάρκα ,επομένως μειώνεται η ανεργία. Επιπλέον, η αξιοποίηση της ενέργειας αυτής είναι ιδιαίτερα φιλική προς το περιβάλλον , καθώς δεν εκπέμπει επικίνδυνους και τοξικούς ρύπους .

24 Το ερωτηματολογιό μας

25 ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ;

26 ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΕΡΔΟΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ;

27 ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

28 ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

29 ΠΟΙΑ ΕΊΝΑΙ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ;

30 ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΤΕΦΑΝΑΤΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΥ ΧΡΟΝΗΣ ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΠΥΡΟΣ ΔΡΟΣΟΥ ΜΑΡΙΑ

31 ΒιομΑζα

32 Ηλικίες

33 Τι καύσιμο χρησιμοποιείτε για τη θέρμανση του σπιτιού σας;

34 Χρησιμοποιείτε κεντρική ή αυτόνομη θέρμανσή;

35 Θεωρείτε ότι η θέρμανση που χρησιμοποιείτε είναι η πιο οικονομική;

36 Πόσες ώρες χρησιμοποιείτε τη θέρμανση ημερησίως;

37 Ποια είναι η μηνιαία δαπάνη σας για τη θέρμανση;
Ποια είναι η μηνιαία δαπάνη σας για τη θέρμανση;

38 Θεωρείτε ότι η χρήση του προϊόντος θέρμανσης που επιλέξατε είναι ακίνδυνη για το περιβάλλον;

39 Ομάδα Εργασίας: Καραγεώργη Αργυρώ Χαρίση Λίτσα Ρουκά Ειρήνη
Ευαγγέλου Μαρίνα Κουτσελίνη Γεωργία Γεωργαλής Θάνος

40 Ηλιακη ενεργεια

41 Αυτή η έρευνα πραγματεύεται την σημασία και την χρησιμότητα της ηλιακής ενέργειας στον πλανήτη μας, όπως και την λειτουργία ενός ηλιακού συλλέκτη, δηλαδή ενός ηλιακού θερμοσίφωνα.

42 Ηλιος Ο ήλιος είναι η βασική πηγή ζωής στον πλανήτη μας. Σχεδόν όλες οι μορφές παράγωγης ενέργειας είναι συσχετισμένες έμμεσα ή άμεσα με την ηλιακή.

43

44 Ο ήλιος και η χρησιμότητά του στον πλανήτη μας
Όπως ξέρουμε ο ήλιος είναι η βασική πηγή ενέργειας του πλανήτη μας. Ο Ήλιος είναι πλανήτης αστέρας μέσου μεγέθους

45 Οι ακτίνες του ηλίου Οι αναλύσεις των ακτινών του Ήλιου έδειξαν ότι αποτελείται κυρίως από υδρογόνο και ήλιο

46 Αξιοποίηση ηλιακής ενέργειας
Σήμερα αξιοποιούμε με πολλούς τρόπους την ευεργετική δράση της ηλιακής ακτινοβολίας: 1) Με τη χρήση των θερμικών ηλιακών συστημάτων που συλλέγουν την ηλιακή ακτινοβολία και τη μετατρέπουν σε θερμότητα σε κάποια θερμομονωμένη δεξαμενή, όπου την αποθηκεύουν και ονομάζονται ενεργητικά ηλιακά συστήματα.

47 2) Με τα παθητικά ηλιακά συστήματα, δηλαδή όλα τα κατάλληλα σχεδιασμένα και συνδυασμένα δομικά στοιχεία των οικοδομικών κατασκευών (κτηρίων) που υποβοηθούν την καλύτερη άμεση ή έμμεση εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας είτε για τη θέρμανση των κτηρίων το χειμώνα είτε για το δρόσισμα τους το καλοκαίρι.

48 Κατοικίες σχεδιασμένες για την καλύτερη εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας

49 3) Με την κατευθείαν μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική με τη χρήση των φωτοβολταϊκών συστημάτων. Φωτοβολταικά σε κατοικίες

50 η ηλιακή ενέργεια μετατρέπεται για την κίνηση του αυτοκινήτου
Πώς λειτουργεί; η ηλιακή ενέργεια μετατρέπεται για την κίνηση του αυτοκινήτου

51 Ηλιοθερμικά συστήματα
Εδώ και μια εικοσαετία οι Έλληνες καταναλωτές έχουν εξοικειωθεί με τους ηλιακούς θερμοσίφωνες για την παραγωγή ζεστού νερού. Εκείνο όμως που αγνοεί η πλειοψηφία των καταναλωτών είναι, όχι μόνο οι τεχνολογικές βελτιώσεις των ηλιοθερμικών συστημάτων για ζέσταμα του νερού, αλλά κυρίως οι λοιπές χρήσεις των ηλιοθερμικών τεχνολογιών όπως η θέρμανση χώρων, η τηλεθέρμανση οικισμών, ο ηλιακός κλιματισμός και η ηλιοθερμική παραγωγή ηλεκτρισμού.

52 Ηλιακά συστήματα και προϊόντα
ΗΛΙΑΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ Βραβευμένος πανευρωπαϊκά, μαγειρεύει όλα τα φαγητά φούρνου και κατσαρόλας σε λίγο περισσότερο χρόνο απ' ότι οι ηλεκτρικές συσκευές. Φορητός, χρησιμοποιείται άνετα στο σπίτι και στην εξοχή

53 ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΙ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 12V
Συλλέκτες ηλιακής ενέργειας ή ολοκληρωμένα φωτοβολταϊκά συστήματα στα μέτρα των αναγκών σας , από μια λάμπα μέχρι και ολόκληρη εγκατάσταση κατοικίας και πλέον. Υπάρχουν διάφορα μεγέθη συλλεκτών, από 5W έως 100W, και όλα τα απαιτούμενα εξαρτήματα - λάμπες 12V, ρυθμιστές φόρτισης, συσσωρευτές, κ.λ.π

54 ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΞΟΧΙΚΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ
Απλό, οικονομικό και πολύ εξυπηρετικό,μετατρέπει την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρικό ρεύμα για βασικό φωτισμό, λειτουργεία PC και φόρτιση κινητού τηλεφώνου, όπου και να είστε. Διαθέτει αυτοματισμό και λειτουργίεςενός ολοκληρωμένου συστήματος.

55 ΗΛΙΑΚΟΣ ΦΟΡΤΙΣΤΗΣ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ 12V-0,25A
Αδιάβροχος και πολύ ανθεκτικός Συντηρεί, εξυγιαίνει και μακραίνει τη ζωή της μπαταρίας αυτοκινήτου, φορτηγού, σκάφους, γεννήτριας κλπ.

56 ΗΛΙΑΚΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
ΗΛΙΑΚΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ Προστατεύει τη μπαταρία του αυτοκινήτου από φυσική εκφόρτιση, αυξάνει τη διάρκεια ζωή της και την διατηρεί σε ακμαία κατάσταση.

57 ΗΛΙΑΚΟΣ ΦΟΡΤΙΣΤΗΣ ΜΠΑΤΑΡΙΩΝ ''C'' / "AA"
Φορτίζει με ηλιακή ενέργεια 2 "C" ή "ΑΑ" επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Διαθέτει ένδειξη φόρτισης με φώς LED και αυτόματο σύστημα προστασίας από υπερφόρτιση

58 ΗΛΙΑΚΟ ΦΩΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Φορτίζεται την ημέρα και τη νύχτα προειδοποιεί ύπαρξη κινδύνου. Ιδιαίτερα χρήσιμο για ιχθυοτροφεία, έργα οδοποιίας, σηματοδότηση κλπ.

59 ΕΜΑΓΙΕ ΣΚΕΥΗ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
ΕΜΑΓΙΕ ΣΚΕΥΗ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ Στρογγυλά ή ορθογώνια, ιδανικά για χρήση με ηλιακό φούρνο.

60 ΗΛΙΑΚΗ ΝΤΟΥΖΙΕΡΑ Ζεσταίνει μέχρι 20 λίτρα νερό για ντουζ,πλύσιμο ρούχων, πιάτων κ.λπ. Ιδιαίτερα χρήσιμη στην εξοχή

61 Φωτοβολταϊκά στοιχεία
Όταν τα φωτοβολταϊκά εκτεθούν στην ηλιακή ακτινοβολία μετατρέπουν ένα 5-17% της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική (με τη σημερινή τεχνολογία, η οποία συνεχώς βελτιώνεται). Το πόσο ακριβώς είναι αυτό το ποσοστό εξαρτάται από την τεχνολογία που χρησιμοποιούμε. Τα φωτοβολταϊκά μπορούν να τοποθετηθούν σε οικόπεδα, στέγες (επίπεδες και κεκλιμένες) ή και σε προσόψεις κτιρίων.

62 Υπάρχουν δύο τρόποι να τα χρησιμοποιήσει κανείς
Υπάρχουν δύο τρόποι να τα χρησιμοποιήσει κανείς. Ανεξάρτητα από το δίκτυο της ΔΕΗ ή σε συνεργασία μ’ αυτό. Μια φωτοβολταϊκή εγκατάσταση μπορεί να αποτελεί λοιπόν ένα αυτόνομο σύστημα που να καλύπτει το σύνολο των ενεργειακών αναγκών ενός κτιρίου ή μιας επαγγελματικής χρήσης. Για τη συνεχή εξυπηρέτηση του καταναλωτή, η εγκατάσταση θα πρέπει να περιλαμβάνει και μια μονάδα αποθήκευσης (μπαταρίες) και διαχείρισης της ενέργειας.

63 Εναλλακτικά, ένα σύστημα παραγωγής ηλεκτρισμού με φωτοβολταϊκά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με το δίκτυο της ΔΕΗ (διασυνδεδεμένο σύστημα). Στην περίπτωση αυτή, καταναλώνει κανείς ρεύμα από το δίκτυο όταν το φωτοβολταϊκό σύστημα δεν επαρκεί (π.χ. όταν έχει συννεφιά ή κατά τη διάρκεια της νύχτας) και δίνει ενέργεια στο δίκτυο όταν η παραγωγή υπερκαλύπτει τις ανάγκες του, π.χ. τις ηλιόλουστες ημέρες ή όταν λείπει κανείς.

64 Τα φωτοβολταϊκά εγγυώνται: μηδενική ρύπανση αθόρυβη λειτουργία
αξιοπιστία και μεγάλη διάρκεια ζωής (που φθάνει τα 30 χρόνια) απεξάρτηση από την τροφοδοσία καυσίμων για τις απομακρυσμένες περιοχές δυνατότητα επέκτασης ανάλογα με τις ανάγκες ελάχιστη συντήρηση

65 Έχετε ηλιακό θερμοσίφωνα σπίτι σας ;

66 Κάνετε χρήση ηλιακής ενέργειας ;
Κάνετε χρήση ηλιακής ενέργειας ;

67 Ομάδα Εργασίας: Ναζάρης Ευάγγελος Ράπτη Μαριαλένα Σπαχίου Ντενάρντα
Τάτσης Βαγγέλης Τάτσης Παναγιώτης Φωτίου Χαράλαμπος


Κατέβασμα ppt "2ο ΕΠΑΛ ΒΟΛΟΥ (εσπερινό)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google