Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΣΧΟΛΩΝ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΣΧΟΛΩΝ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΣΧΟΛΩΝ

2 Οι επαγγελματικές προοπτικές της Σχολής. Η δυνατότητα μετεγγραφής.
Τα Σωστά Κριτήρια Επιλογής Η επιθυμία σου. Οι επαγγελματικές προοπτικές της Σχολής. Η πόλη της Σχολής. --Είναι καλύτερο ο υποψήφιος να σπουδάζει στο τμήμα για το οποίο ενδιαφέρεται, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι οι 3 στους 4 φοιτητές που διακόπτουν τις σπουδές τους δηλώνουν ότι οι προσδοκίες και τα ενδιαφέροντά τους βρέθηκαν σε αντιπαράθεση με το αντικείμενο σπουδών και τα μαθήματα των τμημάτων στα οποία πέτυχαν την εισαγωγή τους.- -- Υποθέτοντας ότι δεν είσαι από τους προνομιούχους που σπουδάζουν από χόμπι καλό είναι το πτυχίο που θα πάρεις από τη Σχολή σου, να μπορεί να σε "οδηγήσει" σε επάγγελμα. Η έρευνα και η εμπειρία από τους χώρους απασχόλησης κάνει σαφές ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην επιλογή του επαγγέλματος. Συγκεκριμένα επισημαίνουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις η επιλογή σπουδών με βάση στενά τις προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης δεν αποτελεί ιδιαίτερα ασφαλές κριτήριο, καθότι η αγορά εργασίας είναι υπό συνεχή αναμόρφωση. Τι συστήνουμε; Να αποφεύγουν να επιλέγουν τις σπουδές τους με βάση τις “στενές” ανάγκες της αγοράς εργασίας. Όσο παράδοξη και αν φαίνεται η παραπάνω πρόταση, οφείλουμε να πάρουμε υπόψη μας ότι για έναν νέο/μια νέα ηλικίας 18 ετών, από την ώρα που θα πετύχει την είσοδό του στο πανεπιστήμιο μέχρι την ώρα που θα «βγει» στην αγορά εργασίας, θα έχουν περάσει επτά έως και δέκα χρόνια (πτυχίο- μεταπτυχιακό και στρατός για τους άντρες). Το δεκαετές αυτό χρονικό διάστημα έχει ως συνέπεια ότι η επιλογή σπουδών απέχει χρονικά τόσο πολύ από την είσοδο στον επαγγελματικό χώρο, που μπορεί να αποδειχτεί εντελώς εσφαλμένη. -- Το κριτήριο αυτό ισχύει μόνο σε Σχολές με συναφές αντικείμενο και αφορά την απόσταση από την οικογενειακή εστία. Αυτό δεν είναι μόνο δική σου απόφαση. Είναι απόφαση όλης της οικογένειας, γιατί έχει επιπτώσεις σ' όλα της τα μέλη κι όχι μόνο οικονομικές. Εδώ οι υποψήφιοι πρέπει να συνυπολογίσουν τόσο τον παράγοντα “κόστος σπουδών”, καθώς η φοίτηση σε τμήμα εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας επιβαρύνει την οικογένεια του υποψηφίου συνολικά πάνω από ευρώ (για τα 4-5 χρόνια σπουδών), καθώς και το γεγονός ότι π.χ. από το Τμήμα Μηχανολογίας του ΤΕΙ Πειραιά όσο και από το Τμήμα Πληροφορικής του ΤΕΙ Αθήνας οι υποψήφιοι μπορούν είτε να περάσουν με κατατακτήριες μετά το τέλος των σπουδών τους σε αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα (π.χ. ο πτυχιούχος του ΤΕΙ Μηχανολογίας στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ) είτε να συνεχίσουν σε μεταπτυχιακές σπουδές. -- Αν κάποιος/α έχει τη δυνατότητα να πάρει μετεγγραφή, τότε οι επιλογές του στο μηχανογραφικό δελτίο πρέπει να σημειωθούν με “διαφορετική λογική”, καθώς μπορεί με λιγότερα μόρια να πετύχει τελικά την είσοδό του στο τμήμα που επιθυμεί. Στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητη η γνώση της εγκυκλίου των μετεγγραφών αλλά και των αντιστοιχιών των τμημάτων Η δυνατότητα μετεγγραφής.

3 Τα Λάθος Κριτήρια Επιλογής
Η βάση της Σχολής. Δεν είναι σωστό κριτήριο η βάση μιας Σχολής, γιατί εκφράζει τη ζήτηση που έχουν οι θέσεις της κι όχι αν σου ταιριάζει. Η σκέψη "δεν μπορώ να φτάσω Σχολή με τόσο ψηλή βάση" μπορεί να αποδειχθεί οδυνηρό λάθος, αν οι βάσεις πέσουν. Η αντίθετη σκέψη "είμαι πολύ καλός για να δηλώσω μια Σχολή, με χαμηλή βάση” μπορεί επίσης να αποβεί ολέθρια, αν οι βάσεις ανέβουν. Η φήμη της Σχολής. Μη παρασυρθείς από στερεότυπες και παραδοσιακές αντιλήψεις για σχολές που οδηγούν σε επαγγέλματα «κύρους και γοήτρου» Οι επιθυμίες άλλων. Πολλές φορές οι υποψήφιοι δέχονται πιέσεις από τον κοινωνικό τους περίγυρο για την επιλογή κάποιων Σχολών, που κατά την γνώμη του περίγυρου αποτελούν καλή επιλογή. Έχουμε δει έτσι ανθρώπους που ακολουθούν μια κατεύθυνση σπουδών, η οποία καθόλου δεν τους ενδιαφέρει, να γίνονται κακοί επαγγελματίες.

4 Διάβασε προσεκτικά το υπόδειγμα
Μελέτησε προσεκτικά τις πληροφορίες που ακολουθούν το υπόδειγμα Πάρε αναλυτική Ενημέρωση για όλες τις σχολές Ενημερώσου για την αντιστοίχιση επαγγελμάτων με κάθε Σχολή Συζήτησε με τους γονείς σου και με όποιον μπορεί να σε βοηθήσει. Ιεράρχησε τις προσωπικές σου προτιμήσεις Η σειρά των προτιμήσεων πρέπει να εκφράζει την πραγματική σου επιθυμία. Συμπλήρωσε προσεκτικά το υπόδειγμα για να το έχεις ως βοήθημα κατά την ηλεκτρονική υποβολή στην αρμόδια επιτροπή

5 Δείξε ιδιαίτερη επιμέλεια και προσοχή κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού σου δελτίου, γιατί μετά την ηλεκτρονική κατάθεσή του δεν επιτρέπεται καμιά διόρθωση ή αλλαγή. Αν δε συμπληρώσεις μηχανογραφικό δελτίο αποκλείεσαι από την διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων

6 Τη σωστή καταχώριση των ατομικών σου στοιχείων
Πρόσεχε…. Τη σωστή καταχώριση των ατομικών σου στοιχείων Η συμπλήρωση της σειράς προτίμησης γίνεται με συνεχόμενη αύξουσα αρίθμηση για τις σχολές ή τα τμήματα που επιθυμείς. Η δήλωση προτίμησης κάθε υποψηφίου στο μηχανογραφικό δελτίο αντιπροσωπεύει την αυθεντική έκφραση της θέλησής του, η οποία είναι οριστική και σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται να συμπληρωθεί ή να τροποποιηθεί μετά την υποβολή της και την οριστική ηλεκτρονική παραλαβή της.

7 Την ημερομηνία κατάθεσης του μηχανογραφικού σου δελτίου.
Θυμήσου…. Την ημερομηνία κατάθεσης του μηχανογραφικού σου δελτίου. Να έχεις μαζί σου τα απαραίτητα έγγραφα ( Βεβαίωση του 1ου ΕΠΑΛ, από την οποία να προκύπτει ότι είσαι μαθητής της Γ’ τάξης του 1ου ΕΠΑΛ ). Αφού υποβάλεις το μηχανογραφικό να πάρεις και να φυλάξεις, το επίσημο αντίγραφο ( υπογεγραμμένο από τον πρόεδρο της επιτροπής) .

8 ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!


Κατέβασμα ppt "ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΣΧΟΛΩΝ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google