Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οι μαθητές: Βεσκούκη Γεωργία Δήμα Χριστίνα Διαμαντοπούλου Παρασκευή

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οι μαθητές: Βεσκούκη Γεωργία Δήμα Χριστίνα Διαμαντοπούλου Παρασκευή"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ερευνητική εργασία: «Πάμε Ευρωστίνη» A΄ Λυκείου Δερβένι, Ιανουάριος 2013
Οι μαθητές: Βεσκούκη Γεωργία Δήμα Χριστίνα Διαμαντοπούλου Παρασκευή Ευφραιμοπούλου Ελένη Ζάγα Αλεξάνδρα Καθάρειος Χαράλαμπος Καλάης Νικόλας Καλυτέρης Νικόλαος Κανακάρης Ανδρέας Καρυοφύλλη Νικολέττα Λιθοξόου Δημήτριος Μαργαζή Θεοδώρα Μερκάη Μπρικένα Ταμίση Σωτηρία-Ιωάννα Η επιβλέπουσα καθηγήτρια: Δήμου Ελένη ΠΕ 17.05

2 ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ PROJECT Γενικοί στόχοι:
Να εργαστούν οι μαθητές με ομαδικότητα Να μελετήσουν επιστημονικά το θέμα Να ενεργοποιηθεί η δημιουργικότητα τους Ανάπτυξη κριτικής σκέψης Δημιουργία νέας γνώσης Ειδικοί στόχοι Να δημιουργηθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στο σχολείο και την κοινωνία Να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με την τοπική ιστορία Να ανακαλύψουν και να αναδείξουν τις ομορφιές του τόπου τους Να εμπνευστούν από την καθημερινότητά τους Να ανακαλύψουν χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους που συνδέονται με τον τόπο τους Να κατανοήσουν τη σημασία του τουρισμού στην περιοχή τους

3 Αυτοαξιολόγηση Σύμφωνα με τις απαντήσεις των μαθητών σε σχετικές ερωτήσεις το project τους βοήθησε αρκετά έως πολύ να: εργαστούν με επιτυχία σε ομάδες, 92% κατανοήσουν τις μεθόδους της επιστημονικής έρευνας, 67% παράγουν καινούρια γνώση, 67% δημιουργήσουν μια πιο στενή σχέση ανάμεσα στο σχολείο και στην τοπική κοινωνία, 60% έρθουν σε επαφή με την τοπική ιστορία, 50% ανακαλύψουν και να αναδείξουν τις ομορφιές του τόπου τους, 92% αντλήσουν έμπνευση από την καθημερινότητά τους, 75% κατανοήσουν τη σημασία του τουρισμού στην περιοχή, 67% Ενώ τους βοήθησε λίγο έως καθόλου να: ανακαλύψουν χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους που συνδέονται με την καταγωγή τους, 75% προσδιορίσουν θετικές και αρνητικές επιδράσεις του τουρισμού, 75%

4 Τουριστικός οδηγός ΕΥΡΩΣΤΙΝΗ

5 Λίγα λόγια για την Ευρωστίνη
Βρίσκεται στο Β.Δ. άκρο του Νομού Κορινθίας και αποτελεί τη δυτική πύλη αυτού. Συνορεύει δυτικά με τον Ν. Αχαΐας και βόρεια βρέχεται από τον Κορινθιακό κόλπο. Το Δερβένι υπήρξε εμπορικό και διοικητικό κέντρο του πρώην δήμου Ευρωστίνης, με θαυμάσια δείγματα της οικιστικής τέχνης του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, το οποίο απέχει 140 χλμ. από την Αθήνα και 70 χλμ. από την Πάτρα. Το καθένα από τα χωριά έχει τη δική του ομορφιά και χάρη, είτε ως ορεινό με πανέμορφους παραδοσιακούς οικισμούς, είτε ως πεδινό-παραλιακό με υπέροχες ακρογιαλιές. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερο φυσικό κάλλος. Συνδυάζει σε αρμονική σύζευξη το βουνό και τη θάλασσα. Διαθέτει 15 χλμ. παραλία και σε πολύ μικρή απόσταση από αυτή βρίσκονται οι εξαιρετικής ομορφιάς ορεινοί όγκοι της Εβροστίνας και του Μαύρου Όρους με τους απότομους και επιβλητικούς βράχους τους. Ο υψηλότερος οικισμός είναι το Σαραντάπηχο, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1300 μ. και αποτέλεσε μοναδικό θέρετρο κατά την εποχή του μεσοπολέμου. Έτσι ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να απολαμβάνει τις πεντακάθαρες ακρογιαλιές χωρίς να στερείται το βουνό αλλά και την ηρεμία και τον καθαρό αέρα των βουνών μας χωρίς να στερείται τα μπάνια του. Την παραπάνω φυσική ομορφιά συμπληρώνουν τα δυο πανέμορφα ποτάμια που διασχίζουν τη περιοχή και αρδεύουν τα δενδροπερίβολα και τους κήπους της, ο Ζαχολίτικος ποταμός και ο Σκουπέικος. Κύρια προϊόντα που παράγονται σήμερα είναι τα εσπεριδοειδή, το εξαίρετο ελαιόλαδο, το κεράσι, η σταφίδα, το μούσμουλο και οι λωτοί. Υπάρχουν ακόμα σημαντικά φυσικά και ιστορικά μνημεία. Από τα ιστορικά μπορεί να επισκεφθεί κανείς το αρχαίο λιμάνι στα Μαύρα Λιθάρια, το Ελληνορωμαϊκό λουτρό στον κόμβο του Δερβενίου, τον Πύργο του Κορδή στον Πύργο, τη Μονή του Προφήτη Ηλία στο ορεινό Χελυδόρι, τον ιστορικό ναό του Αγίου Γεωργίου στη Ζάχολη, την Παναγιά των Καταφυγίων στην ίδια περιοχή και την υδατογέφυρα στην Καλλιθέα. Στα φυσικά μνημεία συμπεριλαμβάνονται το Δάσος του Σαρανταπήχου, το Οροπέδιο της Εβροστίνας και το επιμελώς αναμορφωμένο ρέμα των Μύλων της Ζάχολης.

6 Αξιοθέατα Ζάχολη Άγιος Γεώργιος: Ο ναός αυτός συνδέεται στενά με τους αγώνες του έθνους κατά την επανάσταση του Αποτελεί προεπαναστατικό κτίσμα, η δημιουργία του οποίου χρονολογείται το Ο μύθος λέει ότι χτίστηκε σε 40 ημέρες, τόσο ήταν το όριο που είχε βάλει ο πασάς της περιοχής. Είναι ένα από τα σπάνια μνημεία της Χριστιανοσύνης από άποψης ρυθμού και αρχιτεκτονικής με τους 17 τρούλους. Στο προαύλιο του ναού βρίσκεται ο τάφος και η προτομή του Ζαχολίτη οπλαρχηγού της επανάστασης του ’21, Παναγιωτάκη Γεραρή. Επίσης, ο επισκέπτης αξίζει να ακούσει την ιστορία των εφτά κυπαρισσιών που στολίζουν την αυλή του ναού.

7 Αξιοθέατα Σαραντάπηχο:
Το Σαραντάπηχο φημίζεται για το πυκνό και πλούσιο δάσος ελάτης και μαύρης πεύκης, μέσα στο οποίο είναι χτισμένο. Το δάσος αυτό αποτελεί έναν απ’ τους πλουσιότερους και σπανιότερους βιότοπους της Πελοποννήσου. Αποτέλεσε το σημαντικότερο θέρετρο της εποχής του μεσοπολέμου με το πολυτελέστατο ξενοδοχείο «Αναγέννησις» και ιδιωτικό αεροδρόμιο.

8 Αξιοθέατα Πύργος: Πύργος του Κορδή: Η αρχή της οικοδόμησής του ανέρχεται στα χρόνια της Ενετοκρατίας στην Πελοπόννησο. Το κτίσμα αυτό ανήκει στη Βυζαντινή οικογένεια των Μαμωνάδων. Η συμμετοχή της υπήρξε ουσιαστική στην επανάσταση και μάλιστα φιλοξένησε εκεί τον Κολοκοτρώνη και άλλους αγωνιστές αλλά και κατοίκους που κατέφευγαν για προστασία, μια και είναι φτιαγμένος με πολεμίστρες και κινητή γέφυρα στην είσοδο. Αναπαλαιώθηκε πρόσφατα, διατηρώντας την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του όψη. Ο πύργος πρόκειται να μετατραπεί σε μουσείο, για να στεγάσει τη λαογραφική κληρονομιά της περιοχής.

9 Αξιοθέατα Λαογραφικό Μουσείο Καμαρίου
Στο μουσείο ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει παραδοσιακές φορεσιές, καθημερινά αντικείμενα, επαγγελματικά εργαλεία, παραδοσιακά διακοσμητικά, υφαντά, κεντήματα κ.α. είδη που αναδεικνύουν το μεγαλείο της παραδοσιακής φαμίλιας καθώς και να αντλήσει μέσα από αυτά πληροφορίες για τον τόπο, τη ζωή των κατοίκων και τις ξενικές επιδράσεις χωρίς όμως καμία διακοπή της παράδοσης.

10 Φυσικές Ομορφιές Ζάχολη
Ρέμα των Μύλων: Το Ρέμα των Μύλων είναι ένας ειδυλλιακός χώρος περιπάτου, όπου ο καθένας μπορεί να αισθανθεί το μεγαλείο της φύσης. Γάργαρα νερά ξεχύνονται από τις εντυπωσιακές, πέτρινες βρύσες ή κυλάνε στα αυλάκια και στα ρέματα, προσφέροντας στον επισκέπτη ένα ανεπανάληπτο θέαμα.

11 Φυσικές Ομορφιές Όρος Ζήρεια ή Κυλλήνη: πρόκειται για το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου με πολλές φυσικές ομορφιές. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από ορεινά, μεσογειακά και χερσαία εδάφη με ακανθώδεις θάμνους, βράχια, σπήλαια και εξαιρετικά πλούσια πανίδα με εκατό είδη φυτών. Αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς εκδρομείς και ορειβάτες καθώς τους δίνεται η ευκαιρία να πραγματοποιήσουν κατάβαση του υπάρχοντος σπηλαίου με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Επίσης, μπορούν να απολαύσουν το χιόνι κάνοντας ορειβατικό σκι. Ο χώρος είναι ιδανικός για τους λάτρεις της πεζοπορίας, αφού ένα μεγάλο δίκτυο μονοπατιών οδηγεί σε ένα μοναδικό βιότοπο. Από το καταφύγιο, άλλο ένα μονοπάτι οδηγεί στο σπήλαιο του Ερμή, που ξεχωρίζει για το βάθος του και για τους θαλάμους με πολλούς πολύχρωμους σταλακτίτες. Σύμφωνα με τη μυθολογία εδώ γεννήθηκε ο Ερμής από τη Νύμφη Μαία.

12 Φυσικές Ομορφιές Μαύρα Λιθάρια :
παράλιος οικισμός στα όρια Κορινθίας και Αχαΐας, 5 χιλιόμετρα δυτικά του Δερβενίου. Στην αρχαιότητα ήταν επίνειο της Αρχαίας Αίγειρας, της οποίας ίχνη, όπως το θέατρό της, βρίσκονται στο κοντινό λόφο Παλαιόκαστρο. Το λιμάνι της πόλης των ρωμαϊκών χρόνων βρισκόταν στο μυχό του οικισμού Μαύρα Λιθάρια και προστάτευε τα πλοία από ανατολικούς ανέμους. Τα ίχνη του παρατηρούνται στη δυτική έξοδο των Μαύρων Λιθαρίων προς την Αχαΐα, κοντά στη σύγχρονη μαρίνα του Δερβενίου. Είναι ένα από τα λίγα ρωμαϊκά λιμάνια που σώζονται στον ελλαδικό χώρο.

13 Φυσικές Ομορφιές Πευκιάς : το αισθητικό δάσος του Πευκιά είναι μια στενή λωρίδα φυσικού δάσους με πεύκα ανάμεσα στο Ξυλόκαστρο και την κοινότητα Συκιάς του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης. Η φυσική του βλάστηση αποτελείται από πολλά είδη, όπως θυμάρι, μυρτιά και αλλά δεκαεπτά φυτά που έχουν αναπτυχθεί στην υφάλμυρη ζώνη. Στον κάθε επισκέπτη δίνεται η ευκαιρία να απολαύσει το μαγευτικό τοπίο της θάλασσας αλλά και την άγρια βλάστηση του δάσους.

14 Ψυχαγωγία και διασκέδαση στην… Ευρωστίνη
Ψυχαγωγία και διασκέδαση στην… Ευρωστίνη Εστιατόρια: Το Αρχοντικό της Ζάχολης: πρόκειται για παραδοσιακή ταβέρνα που βρίσκεται στη Ζάχολη ,περίπου 15 χιλιόμετρα από την περιοχή του Δερβενίου, σε ιδανικό καταπράσινο ορεινό τοπίο με κατάλληλο κλίμα. Προσφέρει παραδοσιακά πιάτα αλλά και πρωτότυπες γεύσεις. Λειτουργεί ως καφετέρια τα πρωινά και ως bar το βράδυ. Ακόμα, ο χώρος χρησιμοποιείται και για εκδηλώσεις με ξεχωριστή μουσική. Έσπερος: παραλιακή ψαροταβέρνα που βρίσκεται στο κέντρο του Δερβενίου, δίπλα στην πλατεία Υπουργού. Με θέα την καταγάλανη θάλασσα, ακριβώς πάνω από την ακτή, μπορούμε να δοκιμάσουμε τους εκλεκτούς μεζέδες και να γευτούμε όλα τα είδη των ψαριών που ψαρεύονται στον Κορινθιακό κόλπο. στον Πύργο: Δύο είναι τα μαγαζιά που μπορεί κάποιος να επισκεφθεί, της κ. Φρόσως Μπουζα και του κ. Μέλιου Παπασταυρόπουλου όπου σερβίρονται ζεστοί μεζέδες και ψητά.

15 Ψυχαγωγία και διασκέδαση στην… Ευρωστίνη
Ψυχαγωγία και διασκέδαση στην… Ευρωστίνη Στον Πύργο: Στις 2 Μαΐου γιορτάζεται ο πολιούχος του χωριού και διοργανώνονται πανηγύρια. Τα δύο μαγαζιά του χωριού για να τιμήσουν τον Άγιο φέρνουν ζωντανή ορχήστρα και ακολουθεί μεγάλο γλέντι. Στον Πύργο λειτουργεί και τμήμα χορού, με άτομα ηλικίας ετών, όπου μαθαίνονται παραδοσιακοί χοροί από όλα τα μέρη της Ελλάδας.

16 Ψυχαγωγία και διασκέδαση στο… Δερβένι
Δημόσιοι Χώροι: Πανταζοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Δερβενίου: πρόκειται για την ανακαινισμένη κατοικία του ιατρού Κ. Πανταζόπουλου, την οποία παραχώρησε ως κληροδότημα στο δήμο. Βρίσκεται κοντά στην κεντρική πλατεία του Δερβενίου και χρησιμοποιείται για διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις ή εκθέσεις (ζωγραφικής, κοσμημάτων κ.τ.λ). Επίσης, ο χώρος παραχωρείται στο Δημοτικό Ωδείο Ευρωστίνης, μια πρόσφατη οργάνωση του Δήμου αλλά και στο Γυμνάσιο-Λύκειο Δερβενίου για τα παζάρια που οργανώνει. Πνευματικό Κέντρο Δερβενίου: Το πνευματικό κέντρο βρίσκεται δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννου, τον πολιούχο του Δερβενίου. Εκεί πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις του Δήμου αλλά και του σχολείου του Δερβενίου, κυρίως στις εθνικές γιορτές. Πρόκειται για μία μεγάλη και ευρύχωρη αίθουσα η οποία διαθέτει μεγάλη σκηνή. Παιδική χαρά: αναφερόμαστε σε μία αξιοσημείωτη δημιουργία του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης. Ένα πρόσφατα ανακαινισμένο και ασφαλές μέρος για τα παιδιά, μικρής ηλικίας κυρίως, διαθέτει διασκεδαστικά παιχνίδια που σίγουρα θα ενθουσιάσουν τους μικρούς μας φίλους.

17 Ψυχαγωγία και διασκέδαση
στο… Δερβένι Καφετέριες: Aqua: πρόκειται για μία μοντέρνα και πρόσφατα ανακαινισμένη καφετέρια , η οποία βρίσκεται στο κέντρο του Δερβενίου, στην παραλία. Λειτουργεί ως καφετέρια τα πρωινά προσφέροντας όλων των ειδών καφέ ή χυμούς και δροσερά ροφήματα. Ενώ το βράδυ χρησιμοποιείται ως νυχτερινό κέντρο διασκέδασης διαθέτοντας δροσιστικά ποτά. Τέλος, ο χώρος αποτελεί ιδανικό μέρος για τους χορούς που διοργανώνει το Λύκειο Δερβενίου αλλά και για διασκεδαστικά καλοκαιρινά πάρτι. Bolero: ένας μοντέρνος, ζεστός και ελκυστικός χώρος που φιλοξενεί όλες τις ηλικίες. Βρίσκεται στο κέντρο του Δερβενίου. Τις πρωινές ώρες μέχρι και το απόγευμα λειτουργεί ως καφετέρια προσφέροντας απολαυστικούς χυμούς και ροφήματα. Ενώ τις βραδινές ώρες λειτουργεί ως bar με εξαιρετικά δροσιστικά ποτά. Ο χώρος μετατρέπεται σε κέντρο διάφορων εκδηλώσεων (συναυλίες, χοροί Λυκείου Δερβενίου), ενώ το καλοκαίρι ο καθένας από εσάς μπορεί να απολαύσει μπάνιο στην καθαρή θάλασσα σε συνδυασμό με ένα θεσπέσιο κοκτέιλ. Central: είναι μια μοντέρνα καφετέρια στο κέντρο του Δερβενίου. Ελκύει περισσότερο τις μεγαλύτερες ηλικίες. Διαθέτει όλων των ειδών τα ροφήματα και είναι ο ιδανικός χώρος για την παρακολούθηση αγώνων στη μεγάλη οθόνη προβολών που διαθέτει.

18 Ψυχαγωγία και διασκέδαση στο… Δερβένι
Θερινός Κινηματογράφος «Το διάλειμμα»: Λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου. Μία πρωτότυπη ιδέα που ενισχύει τον τουρισμό στο Δερβένι αλλά και τον… Εμπορικό Σύλλογο. Αποτελεί ιδανική διέξοδο ψυχαγωγίας για όλες τις ηλικίες, καθώς προβάλλει τις πιο αξιόλογες σύγχρονες αλλά και παλιές ταινίες με οικονομικό εισιτήριο. Θεατρική Ομάδα «οι Πειραματιστές»: μία δημιουργική ιδέα, που στηρίζεται στον εθελοντισμό και δίνει τη δυνατότητα σε όλους, μικρούς και μεγάλους, να διασκεδάσουν, να μάθουν να συνεργάζονται, να εκτονωθούν, να ξεφεύγουν από την καθημερινή ρουτίνα και κυρίως να συμμετέχουν νιώθοντας ότι κάνουν και προσφέρουν κάτι χρήσιμο. Οι παραστάσεις δίνονται στο Πνευματικό κέντρο Δερβενίου. Στο ενεργητικό τους έχουν ήδη την παράσταση «Σπασμένες κούκλες» και ετοιμάζονται πυρετωδώς για τις επόμενες, του παιδικού και του εφηβικού τμήματος. Δερβενιώτικο Καρναβάλι : τα τελευταία χρόνια οργανώνεται με επιτυχία το Δερβενιώτικο καρναβάλι. Όλοι, μικροί-μεγάλοι, συμμετέχουν φορώντας αποκριάτικες στολές, διασκεδάζουν χορεύοντας ασταμάτητα και παίρνοντας μέρος σε ομάδες μασκαράδων που κατασκευάζουν πρωτότυπα άρματα. Στη συνέχεια ακολουθεί το κάψιμο του καρνάβαλου. Εκείνη την ημέρα όλο το Δερβένι γιορτάζει, ξεφαντώνει και διασκεδάζει!

19 Τοπικά Προϊόντα Λυκοποριά :
Τοπικά Προϊόντα Λυκοποριά : Η Λυκοποριά χαρακτηρίζεται ως πατρίδα του φυτωρίου, ονομασία η οποία οφείλεται στην ιδιαίτερη ενασχόληση των κατοίκων με τη γη, για λόγους βιοποριμού φυσικά. Τα φυτά που κατάφεραν να ευδοκιμήσουν στην περιοχή είναι η ελιά, το αμπέλι, τα δημητριακά και το σπουδαιότερο ,η μαύρη σταφίδα, γνωστή σε όλους και ως «Κορινθιακή». Η σταφιδοκαλλιέργεια αποτέλεσε παράγοντα οικονομικής ανάκαμψης, αφού ήταν εξαγωγικό προϊόν με μεγάλη ζήτηση στην Ευρωπαϊκή αγορά . Επίσης, η περιοχή είναι γνωστή για την παραγωγή μιας ιδιαίτερης ποικιλίας αχλαδιών, τις «κοντούλες». Δυστυχώς στις μέρες μας δεν υπάρχει ούτε ένα δέντρο για δείγμα, όμως εξακολουθεί να διακινείται στην αγορά με την ονομασία «κοντούλα Λυκοποριάς». Τέλος, χαρακτηριστική ποικιλία που καλλιεργήθηκε και ευδοκίμησε στην περιοχή είναι τα βερίκοκα Διαμαντοπούλου που ήρθε εδώ το 1920 από τον Θεοφάνη Διαμαντόπουλο, ύστερα από ταξίδι του στη Θεσσαλονίκη.

20 Τρόποι άφιξης στο Δερβένι και στα περίχωρα
Τρόποι άφιξης στο Δερβένι και στα περίχωρα Στο Δερβένι μπορεί να φτάσει κανείς με τον Προαστιακό σιδηρόδρομο, ο οποίος ξεκινάει από την Αθήνα, τερματίζει στο Κιάτο και στη συνέχεια με το λεωφορείο που διαθέτει ο ΟΣΕ καταλήγει στο Δερβένι. Επίσης, το Δερβένι συνδέεται με τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας με λεωφορεία του ΚΤΕΛ. Τέλος το γρηγορότερο, ευκολότερο αλλά και ακριβότερο μέσο είναι το ταξί. Μερικά χρήσιμα τηλέφωνα: Ταξί : ΚΤΕΛ : Πληροφορίες Δρομολογίων ΟΣΕ-Προαστιακού : 1110 Αθήνα -Δερβένι : Λεωφορείο (ώρες αναχώρησης) 5:50 π.μ. 10:30 π.μ. 16:30 μ.μ. 19:30 μ.μ.


Κατέβασμα ppt "Οι μαθητές: Βεσκούκη Γεωργία Δήμα Χριστίνα Διαμαντοπούλου Παρασκευή"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google