Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

4 ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης Τάξη Β 2 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ντόντση Αικατερίνη Το έργο συγχρηματοδοτείται 80% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) και 20%

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "4 ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης Τάξη Β 2 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ντόντση Αικατερίνη Το έργο συγχρηματοδοτείται 80% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) και 20%"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 4 ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης Τάξη Β 2 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ντόντση Αικατερίνη Το έργο συγχρηματοδοτείται 80% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) και 20% από Εθνικούς Πόρους

2 Στα πλαίσια του προγράμματος ΕΠΕΑΕΚ και ειδικότερα στην κατηγορία πράξης 4.1.1.α «Ευαισθητοποίηση Εκπαιδευτικών και Παρεμβατικά προγράμματα για τη Προώθηση της Ισότητας των δύο Φύλων» το τμήμα Β 2 του σχολείου μας, σε συνεργασία με το ΚΕ.Θ.Ι. (ΚΕντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας) ασχολήθηκε με την αναπαράσταση των δύο φύλων στα κόμικς

3 Αναζητήσαμε κόμικς που εμείς αλλά και οι γονείς μας διαβάσαμε, γελάσαμε, κλάψαμε, ονειρευτήκαμε, μεγαλώσαμε μαζί τους Ποιος άραγε δεν γνωρίζει αυτούς τους ήρωες;

4 Αναζητήσαμε τα δύο φύλα στα κόμικς και μια πρώτη γενική διαπίστωση είναι η κυριαρχία του ανδρικού φύλου στους ρόλους.

5 Αναζητήσαμε τα δύο φύλα στα κόμικς και μια πρώτη γενική διαπίστωση είναι η κυριαρχία του ανδρικού φύλου στους ρόλους ενώ η γυναικεία παρουσία είναι σαφώς υποδεέστερη και μερικές φορές ανύπαρκτη

6 Πιο συγκεκριμένα επιλέξαμε να αναζητήσουμε τα δύο φύλα και πως αυτά παρουσιάζονται στα κόμικς

7 Πιο συγκεκριμένα επιλέξαμε να αναζητήσουμε τα δύο φύλα και πως αυτά παρουσιάζονται στα κόμιξ

8 Στα Μίκυ Μάους οι γυναικείες παρουσίες είναι ελάχιστες με πιο γνωστές τη Μίννι και τη Νταίζη

9 Ο Μίκυ που είναι ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, έχει ξεπερασμένες ιδέες για τις γυναίκες και είναι πρότυπο ενός άνδρα παλιότερης εποχής. Πιστεύει πως η Μίννι επειδή είναι κοπέλα δεν θα μπορέσει να τα καταφέρει. Είναι πολύ ανήσυχος και αμφιβάλλει για την επιτυχία της αποστολής της. Είναι υπερπροστατευτικός αλλά και πιο συγκρατημένος από την Μίννι..

10 Είναι έξυπνος, θαραλλέος, οργανωτικός αλλά και σκληρός. Δεν τον φοβίζει τίποτα και στο τέλος τα καταφέρνει πάντα ‼‼.

11 Η Μίννι είναι η συμπρωταγωνίστρια της ιστορίας, κοπέλα του Μίκυ, η μοναδική γυναίκα στο κόμικς. Είναι μια ευαίσθητη, χαριτωμένη, εργατική, ατρόμητη, ριψοκίνδυνη και πολύ γλυκιά κοπέλα.

12 Είναι καλά προετοιμασμένη για την αποστολή της. Πολύ έξυπνη, πεισματάρα και συνειδητοποιημένη. Ξέρει τι θέλει και γιατί πηγαίνει στη ζούγκλα

13 Η Μίννι είναι επαναστάτρια και φεμινίστρια. Πιστεύει πως ότι μπορούν να κάνουν οι άντρες μπορούν να το κάνουν και οι γυναίκες.

14 Ο Λούκυ Λούκ κάνει τη πρώτη του εμφάνιση το 1946. Δυναμισμός και χιουμοριστικές ατάκες σε ένα σύνολο ηρώων που οι γυναίκες αποτελούν και πάλι μειοψηφία. Η μαμά Ντάλτον και η Μπέλ Στάρ είναι από τους ελάχιστους γυναικείους χαρακτήρες που συναντάμε.

15 Η μαμά Ντάλτον αναμφίβολα αντιπροσωπεύει ένα δυνατό γυναικείο ρόλο που σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητος Πρόκειται για μια γριούλα, δυναμική, έξυπνη, ανεξάρτητη, ικανή να κουμαντάρει τους τέσσερεις γιους της.

16 Είναι αγαπητή σε όλους τους συγχωριανούς της οι οποίοι αναγνωρίζουν την αξία της και καθώς είναι ένας από τους γραφικότερους τύπους της περιοχής συνδράμουν όλοι στη διαβίωσή της.

17 Σαν γυναίκα ενσαρκώνει το ρόλο της μητέρας όπου αναδεικνύεται η μητρική της αγάπη και φροντίδα προς τα παιδιά της, αν και ενήλικα. Επίσης φαίνεται και η προσπάθειά της να τους μεταδώσει,ιδανικά και βασικές ηθικές αξίες.

18 Κάθε φορά που τα βλαστάρια της είναι ελεύθερα και απειλούνται από τον Λούκι Λουκ,είναι ικανή να κάνει οτιδήποτε για να τα υπερασπιστεί, και να τα γλιτώσει, (προσωρινά βέβαια) από τη φυλακή.

19 H Μπέλ Στάρ είναι μια γυναίκα δυναμική, αυταρχική, Φιλοχρήματη, με ύποπτες οικονομικές συναλλαγές, παράνομη και αδίστακτη.

20 Μαφάλντα είναι η πρωταγωνίστρια μιας μακράς σειράς σχεδίων του Αργεντινού σκιτσογράφου Κίνο(Quino), αλλά και το όνομα αυτής της σειράς κόμιξ. Η Μαφάλντα υπήρξε πολύ δημοφιλής στην Λατινική Αμερική και στην Ευρώπη. Στην Βόρεια Αμερική δεν διαδόθηκε τόσο, ίσως επειδή έχει μια ιδιαίτερη αργεντινή οπτική που δεν γίνεται αποδεκτή από βορειοαμερικάνους.

21 Είναι από τα λίγα κόμικς που έχει πολλούς γυναικείους χαρακτήρες. Η Σουζανίτα, η Ελευθερία και η μαμά της Μαφάλντα είναι μερικοί από αυτούς

22 Οι ιστορίες χαρακτηρίζονται από την ενήλικη αντίληψη της Μαφάλντα μαζί με μια παιδική αφέλεια και περιέργεια. Είναι το κορίτσι το οποίο πηγαίνει πρώτη φορά στο νηπιαγωγείο και πιστεύει πως κατευθείαν θα τα μάθει όλα

23 Συχνά αναρωτιέται και προβληματίζεται για μεγάλα προβλήματα του κόσμου όπως ο πόλεμος και η πείνα (οι ιστορίες είναι γραμμένες το 1960-70 και έτσι κυριαρχούν ο Ψυχρός πόλεμος και ο πόλεμος στο Βιετνάμ)

24 Άλλες φορές σχολιάζει δηκτικά τα προβλήματα της χώρας, τις άσχημες υποδομές και την κακή οικονομία (τα οποία συχνά μοιάζουν με παρόμοια προβλήματα της Ελλάδας της εποχής εκείνης - αν και κάποια από αυτά είναι ακόμη επίκαιρα)

25 Δεν ασχολείται μόνο με τις κούκλες της. Έχει φίλους και αγόρια, όχι μόνο κορίτσια, και κάποιες φορές φέρεται επιθετικά απέναντί τους. Εκφράζει συνέχεια απορίες είναι έξυπνη, πονηρή, παραπονιάρα και κάποτε καχύποπτη.

26 Η Σουζανίτα είναι πολύ καλή φίλη της Μαφάλντα. Θέλει όταν μεγαλώσει να παντρευτεί έναν πλούσιο και όμορφο άντρα.

27 Σκοπός της όταν μεγαλώσει είναι να γίνει μητέρα. Ονειρεύεται τον γιο της γιατρό και είναι το μόνο που την απασχολεί. Ασχολείται συνέχεια με τις κούκλες της και θέλει να γίνει μία εκλεπτυσμένη κυρία.

28  Ο Μανολίτο είναι ένα αγόρι που δουλεύει από μικρή ηλικία, γιος του μπακάλη Δον Μανόλο. Είναι φιλοχρήματος και ονειρεύεται όταν μεγαλώσει να ανοίξει διεθνή αλυσίδα σούπερ μάρκετ.

29 Η μαμά είναι η γυναίκα που παράτησε το πανεπιστήμιο για να παντρευτεί και τώρα το μόνο που κάνει είναι δουλειές στο σπίτι και φροντίζει τα παιδιά και τον άντρα της. Δεν ασχολείται με τίποτα άλλο.

30

31 Ο μπαμπάς είναι ο άντρας που δουλεύει και φέρνει λεφτά στο σπίτι. Αυτός που θέλει τις παντόφλες στα πόδια του και στο σπίτι δεν ασχολείται με καμία δουλειά παρά μόνο με τα φυτά του.

32 Αναζητώντας γυναικείους ρόλους στα έργα του Έλληνα σκιτσογράφου με το ψευδώνυμο Αρκάς επιλέξαμε τη σειρά “Καστράτο”.

33 Μια ηλικιωμένη γυναίκα ζει με δύο γατιά τη Λουκρητία και τον Καστράτο. Είναι πρότυπο νοικοκυράς και συζύγου της εποχή της, προσκολλημένη στη μνήμη του άντρα της, ρομαντική, ευαίσθητη, και φιλόζωη

34 Η Λουκρητία είναι η “γυναίκα γάτα” παρορμητική, κακεντρεχής, πικρόχολη, σεξουαλικά στερημένη και συχνά υστερική και κυνική.

35 Υποδύεται μια γυναίκα χωρίς τα ταμπού και τους περιορισμούς που η κοινωνία κάθε φορά θέτει προκειμένου η γυναίκα να χειραγωγείται και να είναι υποταγμένη στους άντρες.

36 Ο Καστράτο είναι ένας ”άντρας γάτος”με τις ιδιαιτερότητες του Ευνουχισμένος, μαλθακός, βολεμένος, καλοπροαίρετος, αγαπά τη γιαγιά και δεν έχει ιδιαίτερες αξιώσεις.

37 Μια άλλη κατηγορία κόμικς είναι οι σούπερ ήρωες, αντικείμενα είτε θαυμασμού είτε αποστροφής, μόνο άντρες αρχικά, προικισμένοι με υπέρ- δυνάμεις. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι Μπάτμαν και Σούπερμαν. Αρκετά αργότερα κάνουν την εμφάνιση τους και γυναίκες σούπερ ήρωες. Αποτελούν τη θηλυκή εκδοχή στο σωματότυπο των αρσενικών ηρώων χωρίς όμως να αμφισβητείται η πρωτοκαθεδρία τους.

38 Η Black Canary παρουσιάζεται ως μια γυναίκα ανεξάρτητη, δυναμική, με ηθικές αξίες, που πολεμά για την επικράτηση του καλού. Αρκετές φορές χρησιμοποιεί την εντυπωσιακή εξωτερική της εμφάνιση ως μέσο παγίδευσης και εξουδετέρωσης των εχθρών της και καταφέρνει να ολοκληρώνει επιτυχώς τις αποστολές της.

39 Εκτός από την πολεμική της δεξιοτεχνία και την ιδιαίτερη ικανότητά της στην οδήγηση εμφανίζεται να έχει και υπερφυσικές ιδιότητες

40 Όντας μια παντοδύναμη γυναίκα, η Power Girl είναι ο φόβος και ο τρόμος των εγκληματιών ιδίως των ανδρών. Θα μπορούσαμε να την περιγράψουμε ως αυθόρμητη, παρορμητική και δυναμική χωρίς όμως να κάνει κατάχρηση των δυνατοτήτων της. Ο μόνος σκοπός της είναι με κάθε τρόπο να εξασφαλίσει την επικράτηση του καλού και του δίκαιου.

41 Η Hawkgirl είναι μια ηρωίδα που πολεμάει με αυταπάρνηση και πάθος για την υπεράσπιση των αθώων. Αν και είναι δυναμική και αποτελεσματική, ωστόσο δεν είναι τελείως ανεξάρτητη γιατί οι επιλογές της συμβαδίζουν με αυτές του συμπολεμιστή και συντρόφου της, Hawkman.

42 Τα “Γεράκια” είναι ένα αχτύπητο δίδυμο. Συνεργάζονται τέλεια για την επίτευξη του σκοπού τους, που είναι η εξασφάλιση της ειρήνης. Αν και δεν φαίνεται κάποια διάκριση εξαιτίας του φύλου και ξεχωρίζουν και οι δύο για τις προσωπικότητες και δυνατότητες τους, υπάρχουν εντούτοις σημεία μέσα από τα οποίο ο Hawkman προβάλλεται ως πιο ικανός.

43 H Μαϊτένα Μπουπουνταρένα Γεννήθηκε το 1962 στο Μπουένος Άιρες.. Οι Mujeres Alteradas, Γυναίκες τρελλαμένες, αγαπήθηκαν σε όλη τη Λατινική Αμερική και μετά στην Ευρώπη.

44 Με οξεία παρατηρητικότητα και καυστικό χιούμορ, η Μαϊτένα αποτυπώνει στα εκρηκτικά της στριπ τις μικρές και μεγάλες αναποδιές τη γυναικείας καθημερινότητας

45 Ο χρόνος που τρέχει Τα κιλά που κάθονται Ο άντρας που χάνεις Ο άντρας που βρήκες αλλά είναι χαμένος Η πεθερά που χώνει τη μύτη της παντού…

46 “Ενήλικες Μαφάλντες”, με προβλήματα βάρους, μια δόση υστερίας και πολλές μικρές νευρώσεις

47 Καρέ-καρέ προσκαλεί τις γυναίκες να παραδοθούν στη λυτρωτική της σάτιρα, να γελάσουν με τον ίδιο τους τον εαυτό, να ανακαλύψουν με ανακούφιση ότι αυτό συμβαίνει σε όλες… και να σκεφτούν δημιουργικά για τις γυναίκες

48 Καρέ-καρέ προσκαλεί τις γυναίκες να παραδοθούν στη λυτρωτική της σάτιρα, να γελάσουν με τον ίδιο τους τον εαυτό, να ανακαλύψουν με ανακούφιση ότι αυτό συμβαίνει σε όλες… και να σκεφτούν δημιουργικά για τις γυναίκες

49 Τελικά είμαστε διαφορετικοί. Ο δρόμος για την ισοτιμία περνά μέσα από την αυτογνωσία, τον σεβασμό του διαφορετικού και την αμοιβαία κατανόηση.

50 4 ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης Τάξη Β 2 Οι μαθητές Ναθαναηλίδου Α Ντίσο Ε. Παρασκευόπουλος Χ. Παρίση Α. Πιστάρι Α. Σαμοϊλη Θ Σαρατσλή Δ. Σιώζου Σ. Τανάκα Β. Ταπαζίδου-Σπανούδη Χ. Ταχτσή Ρ. Τζενίδου Σ. Τσαντεκίδου Ε. Τσουγκράνης Γ. Χαρίτος Σ. Χατζημωυσή Χ. Χριστίδης Χ. Η καθηγήτρια Ντόντση Α. Θεσσαλονίκη Μάιος 2007


Κατέβασμα ppt "4 ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης Τάξη Β 2 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ντόντση Αικατερίνη Το έργο συγχρηματοδοτείται 80% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) και 20%"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google