Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κρήτη Μάλαμας θωμάς.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κρήτη Μάλαμας θωμάς."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κρήτη Μάλαμας θωμάς

2 ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Ο νομός καταλαμβάνει το ομαλότερο και μεγαλύτερο τμήμα ανάμεσα στην Ίδη και στη Δίκτη. Χωρίζεται σε δυο μέρη από μια χαμηλή οροσειρά. Το βόρειο μέρος περιλαμβάνει κατάφυτες κοιλάδες, χαμηλές λοφοπλαγιές αλλά και πεδιάδες, με σημαντικότερη την πεδιάδα του Καστελλίου. Το νότιο τμήμα κυριαρχείται από την πεδιάδα της Μεσαράς. Στα δυτικά και τα ανατολικά του νομού βρίσκονται οι ορεινοί όγκοι της Ίδης με ψηλότερη κορυφή στο νομό Ηρακλείου τον Κούσσακα (2209μ) και της Δίκτης με ψηλότερη κορυφή στο νομό Ηρακλείου τον Αφέντη Χριστό (2141 μ). Στα νότια βρίσκονται τα Αστερούσια όρη με ψηλότερη κορυφή τον Κόφινα (1231 μ). Διαρρέεται από ποταμούς, όπως ο Γαζανός, ο Αναποδάρης, ο Γιόφορος, ο Αποσελέμης και ο Γεροπόταμος. Πολλοί από αυτούς εκβάλλουν στο Λιβυκό Πέλαγος και άλλοι στοΚρητικό Πέλαγος. Στο νομό ανήκει και η νησίδα Δία, στη βόρεια παραλία. Στο Λιβυκό υπάρχουν διάφορα ερημονήσια, όπως η Παπαδόπλακα και το Τραφονήσι. Στα σημαντικότερα ακρωτήρια περιλαμβάνονται της Χερσονήσου και ο Σταυρός στα βόρεια, όπως επίσης το Λίθινο στα νότια. Κόλποι του νομού είναι στα βόρεια ο Κόλπος του Ηρακλείου και στα νότια αυτός της Μεσαράς.

3 Ο Νομός Ηρακλείου είναι ο μεγαλύτερος από τους 4 νομούς της Κρήτης, και συνορεύει με τους Νομούς Λασηθίου ανατολικά και Ρεθύμνου δυτικά. Έχει έκταση τετρ. χιλιομέτρων και κατοικείται από περίπου ανθρώπους. Το Ηράκλειο, η πρωτεύουσα του νομού, είναι η μεγαλύτερη πόλη και το μεγαλύτερο λιμάνι της Κρήτης. Το έδαφος στις πεδιάδες και τις κοιλάδες στα κεντρικά και βόρεια του νομού είναι εύφορο, ενώ, αντίθετα, το υπόλοιπο της επιφάνειας καλύπτεται από ορεινούς όγκους που φθάνουν μέχρι και τα νότια παράλια του νομού, αφήνοντας, έτσι, τις κυριώτερες αμμουδιές στα βόρεια, με εξαίρεση τα Μάταλα. Το κλίμα του νομού χαρακτηρίζεται ως Μεσογειακό, με ήπιο χειμώνα και ζεστά καλοκαίρια. Εξαίρεση τα βουνά της Ίδης και των Αστερουσίων, όπου τα καλοκαίρια είναι δροσερά, αλλά οι χειμώνες μπορούν να έχουν θερμοκρασίες γύρω στο μηδέν, με χιονοπτώσεις. Τα κύρια αγροτικά προϊόντα του Νομού Ηρακλείου είναι οι ελιές και το ελαιόλαδο, μποστανικά (σε όλο και περισσότερα θερμοκήπια), ντομάτα, πορτοκάλια και κρασί. Στην κοιλάδα των Πεζών παράγεται το 70% του κρασιού που παράγεται σε όλη την Κρήτη, που καλύπτει το 20% του παραγόμενου οίνου σε όλη την Ελλάδα.

4 ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ 1) ΚΝΩΣΣΟΣ 2) ΦΑΙΣΤΟΣ 3) ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΩΝ ΜΑΛΙΩΝ 4) ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ 5) ΜΑΤΑΛΑ 6) Cretaquarium 7) ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ 8) ΖΑΡΟΣ

5 1) ΚΝΩΣΣΟΣ Το Μινωικό Παλάτι της Κνωσού βρίσκεται 5 χιλιόμετρα νοτιο-ανατολικά από το Ηράκλειο, στην κοιλάδα του ποταμού Καίρατου. Ο ποταμός πηγάζει από τις Αρχάνες, διασχίζει την Κνωσό και εκβάλλει στον Κατσαμπά, το μινωικό λιμάνι της Κνωσού.  Στα μινωικά χρόνια ο ποταμός είχε τρεχούμενο νερό όλη τη διάρκεια του χρόνου και οι γύρω λόφοι καλύπτονταν από βελανιδιές και κυπαρίσσια, εκεί που σήμερα βλέπουμε ελιές και αμπέλια. Οσο για τα πεύκα μέσα στην Κνωσό, αυτά φυτεύτηκαν από τον Εβανς. Η επί χρόνια συνεχής κατοίκηση έχει επιφέρει μεγάλες αλλαγές στο φυσικό περιβάλλον, που δεν μας επιτρέπουν να φανταστούμε εύκολα το πραγματικό Μινωικό τοπίο. Ο πρώτος οικισμός στην Κνωσό χρονολογείται γύρω στο π.Χ., στη Νεολιθική Εποχή. Η οικονομική, κοινωνική και πολιτική ανάπτυξη του οικισμού οδήγησε κατά τα τέλη της δεύτερης χιλιετίας π.Χ. στην ανέγερση του μεγαλοπρεπούς ανακτόρου της Κνωσού. Η Κνωσός αποτέλεσε έδρα του μυθικού βασιλιά Μίνωα και το κυριότερο κέντρο εξουσίας στην Κρήτη. Το Πρώτο αυτό Aνάκτορο καταστρέφεται κατά το π.Χ. περίπου, αλλά ξανακτίζεται  για να καταστραφεί οριστικά πια από φωτιά το 1350 πΧ. Έκτοτε ο χώρος του ανακτόρου μετατρέπεται σε ιερό άλσος της Ρέας, αλλά δεν ξανακατοικείται.  Το ανάκτορο της Κνωσού αποτελεί το μνημειακό σύμβολο του μινωικού πολιτισμού σε ότι αφορά την κατασκευή, χρήση πολυτελών υλικών, αρχιτεκτονικού σχεδίου, προηγμένων τεχνικών δόμησης και το εντυπωσιακό μέγεθος του.

6 2) ΦΑΙΣΤΟΣ Η Φαιστός, ή πιο σωστά το Μινωικό Ανάκτορο της Φαιστού, βρίσκεται στην νότιο-κεντρική Κρήτη, στην πεδιάδα της Μεσαράς, 55 χιλιόμετρα νότια από το Ηράκλειο και σε μικρή απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο στην Αγία Τριάδα, τον αρχαιολογικό χώρο στη Γόρτυνα και τα Μάταλα. Η Φαιστός είναι από ταους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στην Κρήτη, και δέχεται πολλές χιλιάδες επισκεπτών κάθε χρόνο. Το μινωικό ανάκτορο της Φαιστού αντιστοιχεί σε ακμαία πόλη που, όχι τυχαία, αναπτύχθηκε στην έφορη πεδιάδα της Μεσαράς κατά τους προϊστορικούς χρόνους, δηλαδή από το π.Χ. περίπου μέχρι και τον 1ο π.Χ. αιώνα, όπως επιβεβαιώνουν τα αρχαιολογικά ευρήματα. Το ανασκαφικό έργο στην ευρύτεη περιοχή της Φαιστού ξεκίνησε το 1900 από την ιταλική αρχαιολογική σχολή υπό την ηγεσία των Federico Halbherr και Luigi Pernier ενώ μετά τον πόλεμο ανέλαβε ο Doro Levi. Τα περισσότερα κτίσματα που βλέπει σήμερα ο επισκέπτης ανήκουν στην νεοανακτορική περίοδο δηλαδή π.Χ. περίπου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι αντίθετα με την Κνωσό δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια αναστήλωσης παρά μόνο συντήρηση.

7 3) ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΩΝ ΜΑΛΙΩΝ Ανατολικά από τα σημερινά Μάλια βρίσκεται το μινωικό ανάκτορο των Μαλίων. Είναι το τρίτο σε μέγεθος ανάκτορο της μινωικής Κρήτης και είναι χτισμένο σε μια τοποθεσία προνομιακή, κοντά στη θάλασσα και πάνω στο δρόμο που συνδέει την ανατολική με την κεντρική Κρήτη. Το ανάκτορο των Μαλίων κατά τη μυθολογία χρησίμευε σαν κατοικία του Σαρπηδόνα, αδερφού του Μίνωα, και πρωτοχτίζεται το 1900 π.Χ. Ο προϋπάρχων ισχυρός οικισμός, από τον οποίο σώζονται συνοικίες γύρω από το ανάκτορο, μετατρέπεται έτσι σε ανακτορικό κέντρο-πόλη. Το πρώτο αυτό ανάκτορο καταστρέφεται γύρω στα 1700 π.Χ. και ανοικοδομείται γύρω στα 1650 π.Χ., στην ίδια θέση και με το ίδιο βασικό σχέδιο του παλιού. Τέλος, το 1450 π.Χ. καταστρέφεται και δεν κατοικείται ξανά. Μόνο στην περίοδο της μυκηναϊκής  κυριαρχίας χτίζεται ανάμεσα στα ερείπιά του ένα μικρό οικοδόμημα που μάλλον ήταν ένα ιερό. Στα Μάλια έχουμε την τύχη να περπατούμε στο πραγματικό ανάκτορο, έτσι όπως το αποκάλυψαν οι ανασκαφές των αρχαιολόγων. Το μεγαλύτερο μέρος των ορατών σήμερα ερειπίων ανήκει στο νεοανακτορικό συγκρότημα, το δεύτερο δηλαδή ανάκτορο, οι χώροι του οποίου οργανώνονται γύρω από 3 αυλές, την κεντρική, τη βόρεια και την «αυλή του πύργου». Πρόκειται για ένα ανάκτορο που προκαλεί το ενδιαφέρον του επισκέπτη για τις μεγαλοπρεπείς διαστάσεις του, το περίπλοκο σχέδιό του και τις πολλαπλές λεπτομέρειές του.

8 4) ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ Θεωρείται ένα από ξεχωριστά τουριστικά θέρετρα του νησιού και αποτελεί κομβικό σημείο για κάποιον που επιθυμεί να επισκεφτεί τα αξιοθέατα του νησιού.Ο οικισμός της Αγίας Πελαγίας είναι παραθαλάσσιος και τα σπίτια είναι χτισμένα γύρω από την ακτή με αμφιθεατρικό τρόπο. Δυτικά περιβάλλεται από το κόλπο της Λυγαριάς ενώ ανατολικά από το κόλπο του Μονοναύτη. Είναι απαραίτητο να σημειωθεί πως η θέα που προσφέρεται είναι εκπληκτική.Η Αγία Πελαγία αποτελεί πόλο έλξης για τις παραλίες της. Καθώς βρίσκεται "προστατευμένη" από τον κόλπο, η θάλασσα παραμένει ήρεμη και καθαρή ανεξαρτήτως αν φυσάει στο Κρητικό Πέλαγος. Εκτός από την εκπληκτική θάλασσα, οι χρυσαφένιες αμμουδιές παίζουν το δικό τους σημαντικό ρόλο για την προσέλκυση των τουριστών. Αν κάποιος επιθυμεί παραλίες με λιγότερο κόσμο, μπορεί να επισκεφτεί τη δυτική πλευρά της Αγίας Πελαγίας, όπου βρίσκονται οι παραλίες Κλαδισσός, Ψαρομούρα, Μονοναύτης.

9 5) ΜΑΤΑΛΑ Τα Μάταλα βρίσκονται 65 χλμ νοτιοδυτικά του Ηρακλείου και είναι φημισμένα για τα καθαρά νερά και τη χρυσαφένια άμμο. Επιτρέπει στους λουόμενους να κολυμπήσουν στα υπέροχα νερά του Λυβικού πελάγους έχοντας συντροφιά τα επιβλητικά βράχια που είναι σήμα κατατεθέν της περιοχής. Η αμμουδερή παραλία, μήκους 300 μέτρων, που σχηματίζει ημικύκλιο στις δύο πλευρές, όπου υψώνονται βράχοι που καταλήγουν σε μικρό κλειστό απάνεμο κόλπο. Τα Μάταλα έγιναν ευρέως γνωστά τη δεκαετία του '60 για την ανεμελιά και το διαφορετικό τρόπο ζωής εκείνων που αποφάσισαν να κατοικήσουν στις αμέτρητες σπηλιές και κοιλότητες που έχουν σχηματιστεί στα βράχια από τη μανία των κυμάτων και την αλμύρα της θάλασσας. Στα Μάταλα διοργανώνεται κάθε χρόνο φεστιβάλ τραγουδιού, ενώ το καλοκαίρι συνδέεται με καΐκι με την Αγία Γαλήνη, υπάρχει επίσης τοπικό γραφείο της Οργάνωσης για την προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας.

10 6) CRETAQUARIUM To Cretaquarium - Θαλασσόκοσμος επίσημα ξεκίνησε τη λειτουργία του το Δεκέμβριο του 2005, στη πόλη των Γουρνών στην Κρήτη, 15 χλμ. ανατολικά της πόλης του Ηρακλείου. Σε μια τοποθεσία που αποτελεί ένα μοναδικό πάρκο έρευνας, εκπαίδευσης, πολιτισμού και αναψυχής το οποίο σκοπό έχει να προωθεί και να διαχέει την γνώση για το θαλάσσιο περιβάλλον. To Cretaquarium επινοήθηκε από τους υπαλλήλους του πρώην Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας Κρήτης, είναι δηλαδή δημιούργημα του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών και έτσι υποστηρίζεται από τη γνώση την εξειδίκευση και την καινοτομία που οι Έλληνες Επιστήμονες του Υδάτινου περιβάλλοντος έχουν αναπτύξει τα τελευταία 20 χρόνια. Εξερευνήστε τον κόσμο της θάλασσας της Μεσογείου από κοντά και θαυμάστε τα εκατοντάδες είδη που ζουν τη ζωή τους κάτω από τα κύματα.

11 7) XEΡΣΟΝΗΣΟΣ Η Χερσόνησος βρίσκεται 26 χιλιόμετρα ανατολικά του Ηρακλείου στην εθνική οδό. Το παραθαλάσσιο θέρετρο του Λιμένα Χερσονήσου είναι μια πολυσύχναστη πόλη όλο το χρόνο, αντίθετα με την υπόλοιπη Κρήτη όπου μερικά ξενοδοχεία και εστιατόρια είναι ανοιχτά μόνο κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Τα τουριστικά γραφεία κάνουν κρατήσεις στα περισσότερα από τα ξενοδοχεία, πράγμα που κάνει από πολύ δύσκολο έως αδύνατο να βρείτε δωμάτιο. Αποτελούσε σημαντικό κέντρο εμπορικών συναλλαγών στους αρχαίους χρόνους. Η Χερσόνησος ήταν το λιμάνι της πόλης Ληττός (κοντά στο Καστέλι, Πεδιάδος). Αργότερα η πόλη ήταν αυτόνομη και οι κάτοικοί της εξέδιδαν το δικό τους νόμισμα, το οποίο απεικόνιζε την κεφαλή της Άρτεμης από τη μια πλευρά και του Απόλλωνα με τη λύρα του από την άλλη. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι η Χερσόνησος ήταν ο τόπος όπου βρισκόταν ένας ναός αφιερωμένος στη Βριτομάρτη, τη "γλυκιά παρθένα" που αργότερα ταυτίστηκε με τη θεά Άρτεμη. Τα απομεινάρια του ναού καθώς και κάποιων άλλων κτιρίων βρέθηκαν στην περιοχή του Ελληνικού Λιβαδιού. Ακριβώς έξω από το ανατολικό μέρος του λιμανιού της Χερσονήσου βρίσκονται τα ερείπια κάποιων λιμενικών έργων της Ελληνιστικής Εποχής.

12 8) ΖΑΡΟΣ Το μεγάλο και πανέμορφο χωριό Ζαρός έχει περίπου 2250 κατοίκους και βρίσκεται 45 χιλιόμετρα από την πόλη του Ηρακλείου σε μία περιοχή γεμάτη με όμορφα δέντρα και αγροτικά προϊόντα. Το χωριό είναι διάσημο για την άριστη ποιότητα των τρεχούμενων νερών του τα οποία συγκεντρώνονται σε κανάλια και ποτίζουν τη βλάστηση. Μια μικρή όασης έχει σχηματιστεί κοντά στην πηγή Βότομος και έχει μεγάλα πλατάνια, ένα παραδοσιακό μύλο και πέτρινες πηγές. Αυτό το πανέμορφο σημείο έχει μετατραπεί σε κέντρο αναψυχής και εκεί βρίσκεται και το μοναδικό ξενοδοχείο του χωριού Το γραφικό χωριό Νύριτος (3,5 χιλιόμετρα μακριά) είναι αξιοθέατο για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Η σπηλιά Καμάρες είναι επίσης μερικά χιλιόμετρα μακριά και είχε ανακαλυφθεί από έναν χωρικό το Εκεί, Άγγλοι αρχαιολόγοι βρήκαν πολλά Μινωικά πολύχρωμα αγγεία τα οποία ονομάζονται «Καμαραϊκά» και μπορεί κάνεις να τα δει στο αρχαιολογικό μουσείο του Ηρακλείου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μονή Βροντησίου, η οποία χτίστηκε τον 14ο αιώνα και υπήρξε σπουδαίο πνευματικό κέντρο. Η κεντρική εκκλησία καθώς και πολλά κελιά της μονής καταστράφηκαν κατά την επανάσταση του 1866.

13 ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ
1) ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΕΣ Οι βέλτιστες πρακτικές που υλοποιούνται στο λιμάνι του Ηρακλείου και χάρις τις μεγάλες δυνατότητες που έχει η χώρα μας για την αύξηση των εσόδων της από την κρουαζιέρα , διαπιστώθηκε η σημασία της συνεργασίας μεταξύ των φορέων διαχείρισης λιμένων & των τοπικών κοινωνιών με πανεπιστημιακά ιδρύματα και καινοτόμες ελληνικές επιχειρήσεις προκειμένου να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν παρεμβάσεις που θα εισάγουν καινοτομία και θα αναβαθμίζουν το τουριστικό προϊόν.

14 2) Συνέδρια Η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης στο συνεδριακό τουρισμό, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα του συνδυασμού ή της οργάνωσης ενός συνεδρίου με επιμόρφωση, ψυχαγωγία, τουρισμό και παράλληλα γνωριμία με τον Ελληνικό πολιτισμό. Ο συνεδριακός τουρισμός εξελίσσεται σε μια από τις σημαντικότερες και πιο ελπιδοφόρες μορφές τουρισμού. Η ανάπτυξή του μπορεί να ενισχύσει αποφασιστικά την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας στη διεθνή τουριστική αγορά, βελτιώνοντας παράλληλα και το τουριστικό της προφίλ. Ο συνεδριακός τουρισμός που αρχίζει τώρα να αναπτύσσεται στην Ελλάδα, θα συντελέσει πολύ στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, η χώρα μας θα γίνει ευρύτερα γνωστή και θα ανοίξουν δρόμοι για νέες επενδύσεις και σε άλλους τομείς. Τα πλεονεκτήματα του συνεδριακού τουρισμού είναι προφανή και αδιαφιλονίκητα. Ο συνεδριακός τουρισμός αποδίδει κατά κεφαλήν το διπλάσιο εισόδημα από τον μαζικό τουρισμό. Κοινό χαρακτηριστικό εκείνων που συμμετέχουν σε συνεδριακές εκδηλώσεις είναι το υψηλό τους μορφωτικό και εισοδηματικό επίπεδο. Πέρα από τη συνεδριακή δραστηριότητα αυτή καθ’ εαυτή έχουν ποικίλα ενδιαφέροντα για ενεργητικό τουρισμό, στην ικανοποίηση των οποίων επιδίδονται πριν και μετά τα συνέδρια

15 Εκθεσιακός τουρισμός Αυτή η μορφή τουρισμού αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο. Εδώ υπάγονται κάθε είδους εκθέσεις που, συνήθως, οργανώνονται σε μεγάλα αστικά κέντρα, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να συνδυάσουν την επαγγελματική τους ενημέρωση με κάποια άλλη μορφή τουρισμού. Η δημιουργία της κατάλληλης υποδομής, δηλαδή σύγχρονοι εκθεσιακοί χώροι οι οποίοι είναι πλήρως εξοπλισμένοι και διαθέτουν τους αναγκαίους βοηθητικούς χώρους(καφετέριες, εστιατόρια, ταχυδρομείο κλπ), είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη του.

16


Κατέβασμα ppt "Κρήτη Μάλαμας θωμάς."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google