Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΕΙΣ: Ναρκωτικά, Αλκοόλ, Διαδίκτυο, Κάπνισμα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΕΙΣ: Ναρκωτικά, Αλκοόλ, Διαδίκτυο, Κάπνισμα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΕΙΣ: Ναρκωτικά, Αλκοόλ, Διαδίκτυο, Κάπνισμα

2 ΕΠΑΛ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ Β΄ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΤΑΞΗ Α2

3 ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Τα ναρκωτικά είναι τοξικές ουσίες φυτικής προέλευσης, οι οποίες επιδρούν έντονα στην ψυχή και στον οργανισμό των ανθρώπων. Οι επιπτώσεις είναι σημαντικές όπως η αλλοίωση της προσωπικότητας του ανθρώπου που τα λαμβάνει, η καταστροφή του οργανισμού του και πολλές φορές ο ίδιος ο θάνατος.

4

5 ΕΙΔΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ 1) Ινδική κάνναβις
Η μαριχουάνα/χασίς επηρεάζει τη μνήμη, την κρίση και την αντίληψη.

6 2) Έξταση Είναι η ονομασία που χρησιμοποιείται για τη μεθιλενοδιοσιμεταμφεταμίνη. Κυκλοφορεί συνήθως σε μορφή χρωματιστών χαπιών με διάφορα σχέδια, όπως καρδιές, αστέρια, κ.α.

7 3) Κοκαΐνη H κοκαΐνη είναι μια ουσία με βραχεία διεγερτική επίδραση στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και με ιδιότητες τοπικού αναισθητικού.

8 4) Κρακ Το κρακ είναι μια μορφή free-base κοκαΐνης που η διαδικασία παραγωγής του είναι σχετικά εύκολη. Αυτό κάνει την ουσία αρκετά φθηνή στην παράνομη αγορά, άρα και πιο προσιτή.

9 5) Ηρωίνη Η ηρωίνη προέρχεται από την οπιούχο παπαρούνα που χρησιμοποιείται και για τη δημιουργία της κατηγορίας αναλγητικών-ναρκωτικών φαρμάκων όπως η κωδεϊνη και η μορφίνη.

10 6) Κεταμίνη Η Κεταμίνη κυκλοφορεί σε υγρή μορφή ή σε λευκή σκόνη και η χρήση της ποικίλει. Μπορεί να καπνιστεί, να χορηγηθεί ενδοφλεβίως, ή να ληφθεί από το στόμα ή τη μύτη.

11 8) Ηρεμιστικά Τα ηρεμιστικά είναι χημικές φαρμακευτικές ουσίες που χορηγούνται με ιατρική συνταγή σε άτομα που έχουν προβλήματα άγχους και αϋπνίας.

12 7) Εισπνεόμενα – πτητικά
Τα εισπνεόμενα είναι ουσίες που περιέχονται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αλλαγή της ψυχικής διάθεσης του ατόμου καταστροφικά όμως.

13 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΤΕΛΟΥΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ: 1.Έλλειψη ελεύθερου χρόνου 2.Υπερβολική χρήση φαρμάκων 3.Έλλειψη γνώσεων για τα ναρκωτικά 4.Χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο 5.Έλλειψη στέγης 6.Οικογενειακό ιστορικό εξάρτησης 7.Αδιαφορία 8.Έλλειψη διαλόγου Υπερπροστασία Υπερβολικός περιορισμός

14

15 Χορήγηση Τα ναρκωτικά μπορούν να χορηγηθούν με διάφορους τρόπους. Στα πλαίσια ιατρικής χρήσης λαμβάνονται: δια της γαστρεντερικής οδού, επιδερμικά (τσιρότα), σε ενέσιμη μορφή ως υπόθετα

16 ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ;
Οι άνθρωποι παίρνουν ναρκωτικά γιατί θέλουν να αλλάξουν κάτι σχετικά με τη ζωή τους. Μερικοί από τους λόγους, όπως μας ανέφεραν οι νέοι, για τους οποίους παίρνουν ναρκωτικά είναι: Για να μοιάσουν με τους υπόλοιπους Για να ξεφύγουν ή να χαλαρώσουν Επειδή βαριόντουσαν Επειδή τους έκανε να μοιάζουν πιο ώριμοι Για να κάνουν την επανάστασή τους Για να πειραματιστούν

17 ΠΩΣ ΕΝΕΡΓΟΥΝ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ;
ΠΩΣ ΕΝΕΡΓΟΥΝ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ;   Τα ναρκωτικά είναι στην ουσία, δηλητήρια. Η ποσότητα που λαμβάνεται καθορίζει και το αποτέλεσμα που θα έχουν. Μια μικρή ποσότητα δρα ως διεγερτικό (αυξάνει τη δραστηριότητα). Μια μεγαλύτερη ποσότητα δρα ως ηρεμιστικό (μειώνει τη δραστηριότητα). Μια ακόμα μεγαλύτερη ποσότητα ενεργεί ως δηλητήριο και μπορεί να σκοτώσει. Αυτό ισχύει για όλα τα ναρκωτικά.

18 ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΥΓΕΙΑ
ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΥΓΕΙΑ Κανονικά, όταν ένα άτομο θυμάται κάτι, η διαύγεια είναι πολύ γρήγορη και του φέρνει πολύ γρήγορα την πληροφορία. Τα ναρκωτικά, όµως, θολώνουν τη µνήµη, δηµιουργώντας κενά σηµεία. Όταν ένα άτοµο προσπαθεί να πάρει πληροφορίες µέσα από ένα σύννεφο, δεν µπορεί. Τα ναρκωτικά κάνουν ένα άτοµο να νιώθει αργό και χαζό και του προκαλούν αποτυχίες στη ζωή. Όσες περισσότερες αποτυχίες έχει τόσο πιο δύσκολη γίνεται η ζωή και τόσο περισσότερο θέλει ναρκωτικά για να τον βοηθήσουν να επιλύσει το πρόβλημα.

19 Αποτελέσματα Τα αποτελέσματα της χρήσης ναρκωτικών εξαρτώνται κυρίως από τη δόση, τον τρόπο χορήγησης, προηγούμενη έκθεση στην ουσία και τις προσδοκίες του χρήστη. Εκτός από την χρήση τους σε κλινικό περιβάλλον για την αντιμετώπιση του πόνου, του βήχα και της οξείας διάρροιας, τα ναρκωτικά προκαλούν μια πρόσκαιρη αίσθηση ευφορίας και μειώνουν για λίγο την ένταση, το άγχος και την επιθετικότητα.

20 ΑλκοΟλ

21 Ο Αλκοολισμός σε μορφή ασθένειας
Ο αλκοολισμός είναι μια μορφή ασθένειας .Ο πόθος που έχει και αισθάνεται ο αλκοολικός για το ποτό είναι τόσο πολύ δυνατή όσο η δύναμη και η ανάγκη για το φαγητό ή το νερό.

22 Εξάρτηση σε νεαρή ηλικία
Παιδία ηλικίας 11 ετών και άνω όχι μόνο δοκιμάζουν οινοπνευματώδη ποτά άλλα εξαρτώνται από το αλκοόλ

23 Αλκοόλ και καρκίνος H υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση πολλών τύπων καρκίνου.

24 Οι επιπτώσεις του αλκοολισμού στον Οργανισμό
Το αλκοόλ μπορεί να έχει επιπτώσεις σε διάφορα σημεία του Οργανισμού. Αυτά τα σημεία είναι τα έξης: Εγκέφαλος Μάτια Στόμα/ Λάρυγγας Στομάχι Συκώτι Νεφρά Φλέβες/ Αρτηρίες Αίμα Μυς

25 Επιδράσεις κατά την κύηση
Κατά την κύηση, η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί στο έμβρυο σοβαρές βλάβες. Μπορούν να προκληθούν αυτόματη αποβολή, χαμηλό βάρος γέννησης, συγγενείς ανωμαλίες, νευρολογικές αναπηρίες, διανοητική καθυστέρηση, ηπατικές βλάβες κ.λπ.

26 Πως επεξεργάζεται το σώμα το αλκοόλ
Ο σωματότυπος και ο ρυθμός της κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών. Το φαγητό μπορεί να επηρεάσει τη μέθη αφού επιβραδύνει την ταχύτητα με την οποία το αλκοόλ απορροφάται από το αίμα. Οι επιδράσεις της μέθης μειώνονται όταν έχει προηγηθεί γεύμα

27 Αποτοξίνωση από το αλκοόλ
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Η Θεραπευτική παρέμβαση περιλαμβάνει δύο φάσεις: Σωματική αποτοξίνωση Ψυχολογική απεξάρτηση

28 Σύνδρομο Στέρησης  Το σύνδρομο στέρησης μπορεί να εξελιχθεί σε Delirium Tremens, που εκδηλώνεται με: ταχυκαρδία, εφίδρωση, οπτικές ή ακουστικές παραισθήσεις παραλήρημα και ψυχοκινητική διέγερση.

29 Τι μας οδηγεί στον αλκοολισμό
1.Οικογενιακοί λόγοι 2.Οικονομικοί λόγοι 3.Μοναξιά/συναισθηματικοί λόγοι

30 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο αλκοολισμός:
Καταστρέφει την υγεία Διαλύει οικογένειες Δημιουργεί προβλήματα στο χώρο εργασίας Ο Δ Η Γ Ε Ι Σ Τ Ο Θ Α Ν Α Τ O!

31 ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

32 Ποιές ηλικιακές ομάδες εμφανίζουν συχνότερα εξάρτηση;
Το φαινόμενο συνήθως εμφανίζεται αρχικά σε εφήβους κατά την πρώιμη εφηβεία (10-14 ετών) ή και σε μικρότερη ακόμη ηλικία. Είναι πιο έντονο κατά την μέση εφηβεία (15-17 ετών), κατά την οποία οι έφηβοι πειραματίζονται και σταδιακά αυτονομούνται, καθώς και κατά την όψιμη εφηβεία (> 17 ετών).

33 Εθισμός στο ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Ο εθισμός στο Διαδίκτυο (internet Addiction) μια σχετικά νέα μορφή εξάρτησης, προτάθηκε ως όρος πρώτη φορά από τον Goldberg (1995) και έγινε δημοφιλής με την καινοτόμο έρευνα της Young (1996).

34 Συμπτωματα 1) Συμπτώματα συνδρόμου απόσυρσης: ψυχοκινητική διέγερση,
εκούσια ή ακούσια κίνηση δακτυλογράφησης των δακτύλων του χεριού, άγχος, έμμονη σκέψη για το διαδίκτυο όνειρα για το διαδίκτυο 2) Κατανάλωση υπερβολικού χρόνου και χρήματος σε δραστηριότητες σχετικές με το διαδίκτυο (λογισμικά, σκληροί δίσκοι κτλ.) 3) Μειωμένη επίδοση στο σχολείο 4)Έκπτωση λειτουργικότητας του ατόμου σε κοινωνικό, οικογενειακό αλλά και προσωπικό επίπεδο.

35 Συμβουλές προς γονείς Από μικρή ηλικία πρέπει να τίθενται όρια που να μην καταπιέζουν τα παιδιά, αλλά να τα κατευθύνουν. Ενασχόληση και εκπαίδευση των γονέων σε θέματα διαδικτύου. Ο υπολογιστής να τοποθετείται σε κοινόχρηστο χώρο, ώστε να μην δίνεται η δυνατότητα απομόνωσης του παιδιού. Να χρησιμοποιούνται ειδικά φίλτρα από τους γονείς για τις επιβλαβείς σελίδες. Ενημέρωση των παιδιών με απλά λόγια από μικρή ηλικία για την ύπαρξη του φαινομένου και τις συνέπειες του.

36 Σωματικά συμπτώματα: Διαταραχές στις διατροφικές συνήθειες και περιορισμός του φαγητού λόγω της πολύωρης ενασχόλησης με τον υπολογιστή. Διαταραχές στον ύπνο και αλλαγές στο βιολογικό ρολόι. Συχνές ημικρανίες και προβλήματα στην σπονδυλική στήλη. Προβλήματα στα μάτια όπως μυωπία και ξηρότητα. Μείωση της ενασχόλησης με αθλητικές δραστηριότητες και παιχνίδι.

37 Ψυχολογικα συμπτώματα:
Διαταράσσονται οι σχέσεις σε φιλικό, κοινωνικό και οικογενειακό επίπεδο. Σχολική αποτυχία ( μειωμένη επίδοση στα μαθήματα, χαμηλοί βαθμοί ). Επιθετικότητα και νευρικότητα όταν βρίσκονται μακριά από τον υπολογιστή. Παραμέληση της προσωπικής υγιεινής. Απομόνωση από το κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον.

38 -τι προκαλεί το κάπνισμα -και πως μπορούμε να το κόψουμε
ΚΑΠΝΙΣΜΑ -τι είναι το κάπνισμα -τι προκαλεί το κάπνισμα -και πως μπορούμε να το κόψουμε

39 Κάπνισμα ονομάζεται η πρακτική της εισπνοής καπνού προερχόμενου από την καύση φύλλων του φυτού καπνός. Η καύση γίνεται συνήθως σε τσιγάρο, πούρο ή με άλλο τρόπο.

40 Δυστυχώς… …σήμερα εμφανίζεται η τάση να παραμένει σταθερή η αναλογία των εφήβων αγοριών νέων καπνιστών και να αυξάνει η αναλογία των κοριτσιών που πρώτο καπνίζουν.

41 ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ
ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ Ο καρκίνος του πνεύμονα Καρδιοαγγειακές παθήσεις Περιφερειακές αγγειακές παθήσεις Μειωμένη γονιμότητα Ανικανότητα Χαμηλά επίπεδα ορμόνης Χαμηλό βάρος γέννησης Αντισυλληψη & Κίνδυνοι Καρδιακής προσβολής Παιδιά

42 Ο καρκίνος του πνεύμονα … προκαλείται από τη πίσσα και τη νικοτίνη που βρίσκεται στο καπνό του τσιγάρου.

43 ΚΑΡΔΙΟΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
ΚΑΡΔΙΟΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ Οι καρδιοαγγειακές ασθένειες προκαλούνται από τη νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα στα τσιγάρα.

44 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
Οι περιφερειακές αγγειακές παθήσεις αναπτύσσονται όταν λιγότερο αίμα και οξυγόνο κυκλοφορεί στα χέρια και στα πόδια.

45 ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ Πολλές γυναίκες που καπνίζουν είναι λιγότερο γόνιμες από τις μη καπνίστριες. Τους παίρνει περισσότερο καιρό για να συλλάβουν και είναι πολύ πιο πιθανό να έχουν αποβολή.

46 ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ Οι άντρες που καπνίζουν πιθανόν να υποφέρουν από ανικανότητα.

47 ΧΑΜΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΟΡΜΟΝΗΣ
Το κάπνισμα μειώνει το σύνολο της ορμόνης των οιστρογόνων στο σώμα.

48 ΧΑΜΗΛΟ ΒΑΡΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ Τα μωρά που γεννιούνται από μητέρες οι οποίες κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι πιο πιθανό να έχουν βάρος κάτω του φυσιολογικού ή να γεννηθούν με πρόωρο τοκετό. Επίσης έχουν την τάση να αρρωσταίνουν συχνότερα, να κλαίνε περισσότερο και να κοιμούνται λιγότερο από τα μωρά που γεννιούνται από μη καπνίστριες μητέρες.

49 ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ & ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΠΡΟΣΒΟΛΗΣ
Παίρνοντας το αντισυλληπτικό χάπι σε συνδυασμό με το κάπνισμα αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών περίπου δέκα φορές.

50 ΠΑΙΔΙΑ Τα παιδιά των οποίων οι γονείς καπνίζουν είναι πολύ πιθανό να πάθουν πνευμονία και βρογχίτιδα στον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Επίσης είναι πολύ πιθανό να υποφέρουν από πολύ συχνές και σοβαρές κρίσεις άσθματος.

51 Βρείτε τον δικό σας τρόπο
Από τη στιγμή που θα αποφασίσετε το κόψιμο του τσιγάρου, πρέπει να μελετήσετε και τον τρόπο απεξάρτησης από τη νικοτίνη που σας ταιριάζει καλύτερα, ώστε να μην απογοητευθείτε με το ξεκίνημα της προσπάθειας, επισημαίνουν οι ειδικοί.

52 ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΑ ΝΙΚΟΤΙΝΗΣ
Είναι ένα είδος τσιρότου που τοποθετείται μία φορά την ημέρα σε κάποιο άτριχο σημείο του σώματος (π.χ. στο μπράτσο).

53 ΤΣΙΧΛΕΣ ΝΙΚΟΤΙΝΗΣ Είναι τσίχλες, που περιέχουν νικοτίνη, η οποία απελευθερώνεται με το μάσημα και απορροφάται από το βλεννογόνο του στόματος.

54 ΡΙΝΙΚΟ ΣΠΡΕΪ ΝΙΚΟΤΙΝΗΣ
Εισπνέεται από τη μύτη μέσω ειδικής δοσομετρητής συσκευής και απορροφάται άμεσα από το ρινικό βλεννογόνο από όπου η νικοτίνη μεταφέρεται ταχύτατα στην κυκλοφορία του αίματος.

55 ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ Με την εισαγωγή λεπτών βελονών σε ορισμένα σημεία του δέρματος (σημεία βελονισμού)

56 ΕΙΔΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ Σήμερα οι καπνιστές μπορούν να απευθυνθούν στα Ιατρεία Διακοπής του Καπνίσματος, που λειτουργούν πλέον επιτυχώς και στην Ελλάδα.

57 Σύμφωνα με τις στατιστικές:
έχετε 74% πιθανότητες να βάλετε γύρω στα 3-5 κιλά έχετε 10% πιθανότητες να βάλετε γύρω στα 15 κιλά έχετε μόνο 3% πιθανότητες να μην πάρετε ούτε γραμμάριο.

58 Μέλη των Ομάδων: Μιχάλης Κώστας, Βασιλική Μιτση, Νίκος Νικολούλιας, Γκεντιάν Πέπα, Ελενη Μουλαϊ, Αννα Μπιτα, Χρηστος Μπουγιουκος, Δημητρης Παγανος, Καταλινα Μακοβεϊ, Πολινα Νταναιλοβα, Ηλιας Μπαλτεσιου, Νικολας Μαρκολεφας, Βασιλικη Μηλιωνη, Γεωργια Μαντζιωρη, Κατερινα Ορεσκινα, Νικος Πετροπουλος Σχολικό Έτος: Συντονίστρια καθηγήτρια: Παπαθανάση Αικ.


Κατέβασμα ppt "ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΕΙΣ: Ναρκωτικά, Αλκοόλ, Διαδίκτυο, Κάπνισμα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google