Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ:ΚΑΡΑΤΖΙΚΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ:ΚΑΡΑΤΖΙΚΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ:ΚΑΡΑΤΖΙΚΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
ΓΕΛ ΦΑΛΑΝΗΣ ΘΕΜΑ: ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΑΞΗ: Α’ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΜΗΜΑ: Α΄1 ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ:ΚΑΡΑΤΖΙΚΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΑΤΖΗ ΚΕΡΑΣΙΑ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

2 ΣΚΟΠΟΣ Στόχος αυτής της έρευνας είναι να μάθουμε να τρώμε υγιείνα , διαμορφώνοντας έτσι ένα υγιές σώμα ώστε να έχουμε μακροζωία. Ακόμα μαθαίνοντας για την υγεία μας και το σωστό τρόπο διατροφής μένουμε υγιείς και αποφεύγουμε μελλοντικά προβλήματα υγείας. Τέλος θα πρέπει να προσέχουμε την ποσότητα των τροφίμων και να μάθουμε πώς να τα καταναλώνουμε. Έτσι τρώγοντας υγιεινά είμαστε υγιείς.

3 Μεσογειακή διατροφή Μεσογειακή διατροφή είναι ο όρος που επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής , το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των μεσογειακών χωρών που συμπεριλαμβάνονταν στη Μελέτη των Επτά Χωρών. Στην Διεθνή Διάσκεψη για τις Μεσογειακές Διατροφές το 1993 αποφασίστηκε τι θα θεωρείται υγιεινή , παραδοσιακή , Μεσογειακή διατροφή και το 1995 μια ομάδα επιστημόνων του πανεπιστημίου Χάρβαρντ δημιούργησε την «Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής».

4 Ορισμός Η παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή ορίστηκε με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: Άφθονες φυτικές ίνες (φρούτα , λαχανικά , ψωμί/δημητριακά , πατάτες , όσπρια ,καρποί) Ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα. Γαλακτοκομικά προϊόντα ( τυρί , γιαούρτι) καθημερινά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες. Ψαρια και πουλερικά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες. Κόκκινο κρέας 2 φορές το μήνα. Ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών που περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

5 Η συγκεκριμένη διατροφική σύνθεση της Μεσογείακης Διατροφής έχει ως αποτέλεσμα αφενός χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη και αφετέρου υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και ίνες. Μεσογειακή Διατροφή και Οφέλη Υγείας Τις τελευταίες δεκαετίες , η επιστημονική κοινότητα έχει αναγνωρίσει μέσα από πληθώρα κλινικών και επιδημιολογικών μελετών το σημαντικό πόλο της Μεσογειακής Διατροφής, τόσο στην πρόληψη όσο και στην έκβαση πολύπλοκων ασθενειών , όπως οι καρδιοαγγειακές παθήσεις. Η Μεσογειακής Διατροφής , με τα άφθονα θρεπτικά της συστατικά , τη σωστή αναλογία γευμάτων και το άφθονο ελαιόλαδο δεν σταματά να αποτελεί πηγή κλινικών μελετών παρέμβασης.

6 ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ Μια συμβολή στην προσπάθεια εκείνων που θέλουν
να παράγουν προϊόντα δίχως χημικά υπολείμματα , να ταΐσουν τα ζώα τους με φυσικές τροφές , να προστατεύσουν τα σπαρτά και τα κηπευτικά τους με βιολογικά και παραδοσιακά μέσα, και εκείνων που έχουν συνείδηση για ένα φυσικό ,ποικίλο και ισορροπημένο περιβάλλον.

7 Γιατί να ασχοληθούμε;  Είναι σημαντικό να ξέρουμε τι τρώμε. Είναι θέμα ζωής. Όσο πιο νωρίς μάθουμε τις διαδικασίες παραγωγής των τροφών, τόσο πιο υπεύθυνοι καταναλωτές θα γίνουμε όταν μεγαλώσουμε. Αν δεν κάνουμε κάτι για μας και το μέλλον μας, ποιος θα κάνει; Είναι ωραίο να βλέπεις τα φυτά να μεγαλώνουν. Είναι ωραίο να τρως αυτά που έχεις φτιάξει με τόσο κόπο. Ακόμα πιο ωραίο είναι να τα περιποιείσαι ο ίδιος.

8 Σκοπός μας ήταν να μάθουμε:
Πώς μπορούμε να τις πραγματώσουμε; Τι μας προσφέρουν; Ποια τα προβλήματά τους; Ποιες λύσεις υπάρχουν και τι μπορούμε εμείς να προτείνουμε; Πρέπει να τις προασπίσουμε και τι θα κερδίσουμε από τη διάδοσή τους; Συνδέονται όλα αυτά με τα γενικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα και με το σύγχρονο τρόπο ζωής; Η ελπίδα, ότι μέσα από τη συλλογική δράση η κατάσταση θ’ αλλάξει προς το καλύτερο. Η προοπτική της αναγκαίας και ωφέλιμης συνύπαρξης του σύγχρονου τρόπου ζωής με τις οικολογικές προοπτικές του αύριο. Να αναπτύξουμε μία άλλη στάση ζωής για τη φύση και την προστασία της, εγγύτερη στα προβλήματα και στην επίλυσή τους.

9 Σε τι διαφέρει η βιολογική γεωργία από τη συμβατική;
Σε τι διαφέρει η βιολογική γεωργία από τη συμβατική;  Στη λίπανση: Αυτή γίνεται με χλωρή λίπανση, κοπριά ζώων, κομπόστ (με εκχυλίσματα φυτών κοπριά ζώων και περιττά προϊόντα φυτών).  Στην καταπολέμηση ζιζανίων: Που γίνεται με επιφανειακή καλλιέργεια εδάφους, θέρισμα, βόσκηση.  Στην καταπολέμηση ασθενειών και εχθρών: Με εντομοπαγίδες με φυτικά εκχυλίσματα, φυτικά εντομοκτόνα, θειάφι και απλά μυκητοκτόνα. Απαγορεύονται: Τα συνθετικά και χημικά λιπάσματα, τα δηλητήρια, τα αντιβιοτικά και τα ζιζανιοκτόνα.

10 Πότε ένα προϊόν θεωρείται βιολογικό;
Τα προϊόντα με τον χαρακτηρισμό «βιολογικά», θα πρέπει να φέρουν ειδική σήμανση από κάποιον αναγνωρισμένο φορέα (εθνικό ή του εξωτερικού). Συγκεκριμένα, θα πρέπει να φέρουν μία από τις παρακάτω σημάνσεις. Ένα προιόν για να θεωρηθεί βιολογικό πρέπει: Να φέρει στη συσκευασία του το σήμα πιστοποίησης του οργανισμού που το ελέγχει σε όλα τα στάδια της παραγωγής, καθώς και τον ειδικό αριθμό πιστοποίησης. Να αναγράφει το όνομα του παραγωγού, του μεταποιητή (αν υπάρχει), τον τόπο παραγωγής αλλά και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία αναφορικά με την ταυτότητα του προιόντος και Να είναι συσκευασμένο, εκτός από τα προϊόντα που πωλούνται μέσα στα κτήματα που παράγονται.

11

12

13 Ιδιαιτερότητες της βιολογικής καλλιέργειας και των προϊόντων της
Ιδιαιτερότητες της βιολογικής καλλιέργειας και των προϊόντων της  Τα βιολογικά προϊόντα είναι ακριβότερα από τα κοινά.       Τα γεωργικά εφόδια έχουν υψηλότερο κόστος.       Απαιτούνται περισσότερα εργατικά χέρια.       Οι ώρες εργασίας υπερδιπλασιάζονται.        Γνώστες του αντικειμένου-γεωπόνοι είναι ελάχιστοι.        Υπάρχει ελλιπής ενημέρωση του κόσμου.         Εξοικονομεί ενέργεια. Μείωση στην εισαγωγή λιπασμάτων.         Διατηρεί τη βιοποικιλότητα και καθιστά το έδαφος καθαρό για τις επόμενες γενιές.

14 ΤΙΜΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ
Η χαμηλή παραγωγή κρατά ψηλά τις τιμές σύμφωνα με τους καλλιεργητές. Μόλις τα δύο τρίτα της παραγωγής φτάνουν στους πάγκους. Η υπόλοιπη πλήττεται είτε από τον καιρό είτε από τα έντομα, λένε οι παραγωγοί. Ο μόνος τρόπος για να μειωθούν οι τιμές των βιολογικών είναι να υπάρξει κρατική μέριμνα ώστε να αυξηθεί η βιολογική παραγωγή. Έτσι θα λειτουργήσει ο νόμος της αγοράς και οι τιμές θα πέσουν.

15 Πλεονεκτήματα των βιολογικών προϊόντων
Πλεονεκτήματα των βιολογικών προϊόντων  Δεν περιέχουν επικίνδυνες για την υγεία ουσίες. Περιέχουν περισσότερες θρεπτικές ουσίες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Τα γευστικά τους χαρακτηριστικά είναι ανώτερα και θυμίζουν γεύσεις παλαιοτέρων εποχών. Εγγύηση γνησιότητας, γιατί ελέγχονται και πιστοποιούνται από εγκεκριμένους οργανισμούς, που δίνουν τη σφραγίδα τους μόνο στα γνήσια βιολογικά προϊόντα. Είναι πάντα φρέσκα, αφού συλλέγονται και πωλούνται μόνο «στην εποχή τους» και δεν χρησιμοποιούνται συντηρητικά για τη διατήρησή τους. Χρησιμοποιώντας τα, ενισχύουμε τη φυσική μας κατάσταση και συμβάλουμε στην προσπάθεια βελτίωσης του οικοσυστήματος.

16 Επεξεργασία ερωτηματολογίου.
Στην ευρύτερη περιοχή μας μοιράσαμε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το θέμα των βιολογικών καλλιεργειών, και από την επεξεργασία των απαντήσεων, πήραμε τα παρακάτω αποτελέσματα :

17 1.Γνωρίζετε πότε μια καλλιέργεια χαρακτηρίζεται βιολογική?
Απάντησαν 18 ΝΑΙ και 3 ΟΧΙ 2.Τα βιολογικά προϊόντα πρέπει να πιστοποιούνται...Γνωρίζετε εταιρίες πιστοποίησης? Απάντησαν 10 ΝΑΙ και 11 ΟΧΙ 3. Το κόστος αγοράς βιολογικών προϊόντων είναι υψηλότερο των συμβατικών. Παρόλα αυτά θα τα προτιμούσατε λόγω των ότι δεν περιέχουν φυτοφάρμακα? Απάντησαν 13 ΝΑΙ και 8 ΟΧΙ 4.Θεωρείτε ότι η ενημέρωση του κόσμου είναι ελλιπής σχετικά με αυτό το θέμα? Απάντησαν 17 ΝΑΙ και 4 ΟΧΙ 5.Θα καλλιεργούσατε βιολογικές καλλιέργειες αν είχατε κάποια υποστήριξη? Απάντησαν 16 ΝΑΙ και 5 ΟΧΙ

18 10 λόγοι για την καλλιέργεια και κατανάλωση βιολογικών προϊόντων
10 λόγοι για την καλλιέργεια και κατανάλωση βιολογικών προϊόντων   Προστασία των μελλοντικών γενεών μέσα από την χρήση βιολογικών προϊόντων. Η έκθεση των παιδιών στα φυτοφάρμακα που εμπεριέχονται στις τροφές θα επηρεάσει την υγεία τους μελλοντικά. Πρόληψη της διάβρωσης του εδάφους. Το έδαφος διαβρώνεται επτά φορές περισσότερο με την χρήση χημικών από ότι διαβρώνεται φυσιολογικά. Προστασία της ποιότητας του νερού. Τα φυτοφάρμακα και τα χημικά λιπάσματα μολύνουν τα επιφανειακά αλλά και τα υπόγεια νερά. Εξοικονόμηση Ενέργειας. Οι σύγχρονες γεωργικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ενέργεια ίση με το 12% της συνολικής ενέργειας (ποτίσματα τεράστιων εκτάσεων, παραγωγή συνθετικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, κτλ.) ενώ αντίθετα, η οικολογική γεωργία βασίζεται σε λιγότερο ενεργοβόρες διαδικασίες (πότισμα μικρών σχετικά εκτάσεων, ξεβοτάνισμα, χλωρή λίπανση, κτλ)  Αποφυγή χημικών. Τα φυτοφάρμακα εκτός του καρκίνου μπορεί να προκαλέσουν στο ανθρώπινο είδος γενετικές ανωμαλίες και μεταλλάξεις.

19 Πρόληψη της δημόσιας υγείας
Πρόληψη της δημόσιας υγείας. Η υγεία των αγροτών, αλλά και γενικά των ανθρώπων που ζουν κοντά σε αγροτικές περιοχές κινδυνεύει εξαιτίας της έκθεσης τους στα φυτοφάρμακα. Υπολογίζεται ότι διεθνώς, ένα εκατομμύριο άνθρωποι δηλητηριάζονται κάθε χρόνο εξαιτίας των φυτοφαρμάκων. Ενίσχυση του μικρομεσαίου αγρότη. Η οικολογική γεωργία θα αποτελέσει την σημαντικότερη πηγή οικονομικής ενίσχυσης για πολλές μικρομεσαίες αγροτικές επιχειρήσεις. Τα οικολογικά προϊόντα στοιχίζουν ακριβότερα, αλλά μακροπρόθεσμα είναι πιο φτηνά. Ενώ τα οικολογικά προϊόντα φαίνεται να είναι πιο ακριβά από τα συμβατικά θα πρέπει να τονιστεί ότι τα συμβατικά προϊόντα περιλαμβάνουν "κρυμμένα" έξοδα που αφορούν την ρύθμιση των φυτοφαρμάκων, την διάθεση αποβλήτων και την περιβαλλοντική καταστροφή, την ποιοτική υποβάθμιση των υδάτων, κ.ά. Προώθηση της βιοποικιλότητας. Είναι διαπιστωμένο ότι οι αγρότες καλλιεργητές επαναλαμβάνουν την ίδια καλλιέργεια κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ποικιλία καλλιεργειών και το έδαφος παρουσιάζει έλλειψη σε θρεπτικά στοιχεία και μέταλλα. Τα θρεπτικά στοιχεία αντικαθίστανται από μεγάλες ποσότητες χημικών. Έχουν καλύτερη γεύση. Τα οικολογικά προϊόντα έχουν σαφώς καλύτερη γεύση επειδή διατηρούν όλα τα θρεπτικά συστατικά τους.

20 Την ερευνητική εργασία υλοποίησαν οι μαθητές του Α΄1
Αγόρου Αικατερίνη Αγόρου Νικολέτα Ανδρίτσιος Αθανάσιος Γιαννάκου Χριστίνα Γκαλμπογκίνης Ζήσης Γκολέμι Μέγκλα Δανίκας Μιχάλης Δάσιου Χρυσούλα Ζιώγας Δημήτριος Ζορμπάς Γιάννης Ζούκη Χρυσούλα Ζουρλαδάνης Βασίλης Κακαβίτσης Ανδρέας Κακαδιάρη Αννα-Μαρία Καρακίτσιου Σταυρούλα Καραμπατή Μετάξω Καρανάσιος Αθανάσιος Καριώτη Άρτεμις-Κων/να Κουτσουνάκη Μερόπη Λυγούρα Δήμητρα Μάνη Σουλτάνα Μίχου Μαρία-Φωτείνη Φάτσης Αθανάσιος

21 ΧΡΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ

22 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Τα τελευταία 100 χρόνια η κατανάλωση ενέργειας αυξάνεται με εκπληκτικά γρήγορους ρυθμούς. Οι σημερινοί ρυθμοί κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων φέρνουν την ανθρωπότητα μπροστά σε κρίσιμα και πιεστικά προβλήματα. Αυτά τα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με δυο τρόπους. Πρώτον, με την συνετή χρησιμοποίηση των περιορισμένων αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων. Και, Δεύτερον, με την προσφυγή σε εναλλακτικές ενέργειες. Μια προσφυγή είναι η πυρηνική ενέργεια η οποία, ωστόσο, παρουσιάζει τα δικά της προβλήματα. Η ηλιακή, η αιολική, η υδροηλεκτρική και η γεωθερμική είναι εναλλακτικές μορφές ενέργειας η οποία σε αντίθεση με τα ορυκτά καύσιμα, είναι ανανεώσιμες και δεν κινδυνεύουν να εξαντληθούν.

23

24 ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Ο άνεμος είναι μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που μπορεί να αξιοποιηθεί στην παραγωγή ηλεκτρισμού. Οι άνθρωποι έχουν ανακαλύψει την αιολική ενέργεια εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι ανεμόμυλοι έδιναν κάποτε κίνηση στις τεράστιες μυλόπετρες, που άλεθαν το σιτάρι μετατρέποντάς το σε αλεύρι Μικρές αντλίες χρησιμοποιούσαν τη δύναμη του ανέμου για να ανεβάσουν το νερό από τα πηγάδια. Πριν 25 χρόνια περίπου οι πρώτες σύγχρονες ανεμογεννήτριες χρησιμοποιήθηκαν στις Η.Π.Α. Από τότε πολλές ακόμη έχουν μπει σε λειτουργία σε ολόκληρο τον κόσμο.

25 ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

26 Γεωθερμική Ενέργεια Είναι η θερμική ενέργεια που προέρχεται από το εσωτερικό της γης και εμπεριέχεται σε φυσικούς ατμούς, σε επιφανειακά ή υπόγεια νερά και σε θερμά ξηρά πετρώματα. Η Ελλάδα λόγω των ειδικών γεωλογικών συνθηκών της είναι πλούσια σε αυτή τη μορφή ενέργειας. Εκμεταλλευόμενοι τη γεωθερμική ενέργεια μπορούμε να πετύχουμε τηλεθέρμανση κτιρίων σε ορισμένες περιοχές της χώρας, ανάπτυξη γεωθερμικών θερμοκηπίων, μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών, μονάδων αφαλάτωσης, ξηραντηρίων κλπ.

27 Υδροηλεκτρική Ενέργεια

28 Υδροηλεκτρική Ενέργεια
Προέρχεται από την εκμετάλλευση των υδάτων των ποταμών. Η υδροηλεκτρική ενέργεια δεν παράγει βλαβερά αέρια και κατά συνέπεια έχει αισθητά μικρότερη επίδραση στην ατμόσφαιρα. Το μέχρι σήμερα αναξιοποίητο υδροηλεκτρικό δυναμικό της ηπειρωτικής κυρίως Ελλάδος, θα μπορούσε να καλύψει σημαντικό ποσοστό της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης.

29 Βιομάζα

30 Βιομάζα Μια από τις ανερχόμενες και περισσότερο αξιοποιήσιμες, τώρα τελευταία ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι η Βιομάζα Με τον όρο βιομάζα υποδηλώνονται τα παραπροϊόντα και κατάλοιπα της φυτικής, ζωικής, και δασικής παραγωγής, τα παραπροϊόντα τα οποία προέρχονται από τη βιομηχανική επεξεργασία των υλικών αυτών, τα αστικά λύματα και σκουπίδια, οι φυσικές ύλες που προέρχονται, είτε από φυσικά οικοσυστήματα (π.χ. αυτοφυή φυτά, δάση), είτε από τεχνητές φυτείες αγροτικού ή δασικού τύπου.

31 Πυρηνική Ενέργεια

32 Πυρηνική Ενέργεια Πυρηνική ενέργεια ή ατομική ενέργεια ονομάζεται η  ενέργεια  που απελευθερώνεται όταν μετασχηματίζονται ατομικοί πυρήνες. Είναι δηλαδή η δυναμική ενέργεια  που είναι εγκλεισμένη στους πυρήνες των ατόμων λόγω της αλληλεπίδρασης των σωματιδίων που τα συνιστούν. Η πυρηνική ενέργεια απελευθερώνεται κατά τη σχάση ή σύντηξη των πυρήνων και εφόσον οι πυρηνικές αντιδράσεις είναι ελεγχόμενες (όπως συμβαίνει στην καρδιά ενός πυρηνικού αντιδραστήρα) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει ενεργειακές ανάγκες.

33 ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Η ύπαρξη ζωής στη γη οφείλεται στον ήλιο. Τα φυτά, για τη φωτοσύνθεση, χρειάζονται ηλιακό φως. Τα φυτοφάγα ζώα τρέφονται με φυτά, τα σαρκοφάγα με φυτοφάγα, άρα όλα εξαρτώνται από τον ήλιο. Ο άνθρωπος εκμεταλλεύεται την ηλιακή ενέργεια χρησιμοποιώντας ηλιακά ηλεκτρικά στοιχεία, πλαίσια ηλιακών κυψελίδων και γιγάντια κάτοπτρα. Έτσι θερμαίνεται νερό και παράγεται ηλεκτρική ενέργεια. Η εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας έχει πάρα πολλά θετικά στοιχεία, γιατί θα υπάρχει για πάντα και δεν μολύνει καθόλου την ατμόσφαιρα της γης.

34

35 ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑΣ
  , κινεί   όπου το κλίμα δεν είναι ιδιαίτερα θερμό, όπως η Βρετανία και η Τα πλαίσια ηλιακών κυψελίδων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θέρμανση του νερού και σε χώρες Σουηδία. Στην Καλιφόρνια, για παράδειγμα, υπάρχει ένας «πύργος ηλιακής ενέργειας», ο οποίος λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία και παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Σε αυτές τις εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται καθρέπτες που αντανακλούν το φως και φυσικά και τη θερμότητα σε ένα πύργο. Οι καθρέπτες είναι έτσι κατασκευασμένη ώστε να παρακολουθούν την κίνηση του ήλιου. Η θερμότητα συλλέγεται και χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του νερού Στη συνέχεια ο ατμός που δημιουργείταιγεννήτριες και έτσι παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα.

36 ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

37

38 ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΗΛΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

39 Τα ηλιακά στοιχεία περιέχουν δυο στρώματα πυριτίου – μιας ουσίας που αποτελεί τη βάση των μικροτσίπ στα κομπιούτερ. Ορισμένα άτομα στο επάνω στρώμα του πυριτίου έχουν περίσσευμα ενός ηλεκτρονίου στην εξωτερική τους στοιβάδα , ενώ αντίθετα ορισμένα άτομα στο κάτω στρώμα του εμφανίζουν έλλειμμα ενός ηλεκτρονίου. Έτσι μετακινούνται ηλεκτρόνια από το ανώτερο προς το κατώτερο στρώμα, δημιουργώντας ένα θετικό ηλεκτρικό φορτίο στο ανώτερο στρώμα. Όταν λοιπόν εκτεθεί το ηλιακό στοιχείο σε φωτεινή ακτινοβολία, κάποια ηλεκτρόνια του κατώτερου στρώματος έλκονται από το θετικό φορτίο του ανώτερου στρώματος και δημιουργούν ηλεκτρικό ρεύμα.

40 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1.Γνωρίζετε για τις εναλλακτικές-ανανεώσιμες πήγες ενέργειας? Απάντησαν 6 ΟΧΙ και 12 ΝΑΙ 2.Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δίνουν καθαρές μορφές ενέργειας ή μολύνουν το περιβάλλον? Απάντησαν 10 ΚΑΘΑΡΕΣ 3 ΜΟΛΥΝΟΥΝ και 5 ΔΕΝ ΞΕΡΩ 3.Γνωρίζετε για την χρήση της ηλιακής ενέργειας στη ζωή σας? Απάντησαν 1 ΟΧΙ και 17 ΝΑΙ 4.Τα φωτοβολταϊκά στοιχεία μετατρέπουν την ηλιακή σε ηλεκτρική ενέργεια ...Υπάρχουν στην περιοχή σας? Απάντησαν 3 ΟΧΙ και 15 ΝΑΙ 5.Θα εγκαταστούσατε φωτοβολταικά στο χώρο σας για παραγωγή ενέργειας? Απάντησαν 4 ΟΧΙ και 14 ΝΑΙ

41 Φωτοβολταικά Στις στέγες, ταράτσες αλλά και σε οικόπεδα!
Από 1ης Ιουλίου 2009 ισχύει πλέον η δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων μέχρι 10 KWp και στη στέγη των σπιτιού, άρα η παραγωγή και πώληση ρεύματος από ηλιακή ενέργεια και από ιδιώτες (12323/ΓΓ 175/ Κοινή Υπουργική Απόφαση - ΚΥΑ). Τα δύο βασικά πλεονεκτήματα που δίνει στους ιδιώτες είναι τα εξής: Δεν απαιτούνται πολύπλοκες διαδικασίες όπως αδειοδοτήσεις από διάφορους φορείς, ούτε φορολογικές υποχρεώσεις όπως έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας παραγωγής ρεύματος ή φορολόγηση για την παραγωγή του ρεύματος. Η τιμή αγοράς από τη ΔΕΗ του παραγόμενου ρεύματος είναι 0,55 ευρώ ανά κιλοβατώρα (αναπροσαρμοζόμενη προς τα επάνω ετησίως) ενώ η τιμή που χρεώνει η ΔΕΗ για την κατανάλωση του ιδιοκτήτη είναι περίπου 5 φορές χαμηλότερη. Οι όροι αυτοί ισχύουν μέχρι το 2012, μετά η τιμή θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται κατά 5% ετησίως και η σύμβαση που υπογράφεται είναι για 25 χρόνια. Έτσι λοιπόν η διαδικασία ολοκληρώνεται εντός 70 το πολύ ημερών και απαιτείται μόνο αίτηση στη ΔΕΗ και έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από την πολεοδομία που δίδεται με απλές και γρήγορες διαδικασίες. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει η εταιρεία φωτοβολταϊκών που θα κάνει την εγκατάσταση. Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμαι απαιτείται η ύπαρξη ή η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα. Που επιτρέπεται Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών επιτρέπεται σε στέγες σπιτιών, σε ταράτσες μονοκατοικίας ή πολυκατοικίας, αλλά και σε οικόπεδα (ακόμη και σε εκτός σχεδίου), αρκεί να υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης στο δίκτυο της ΔΕΗ. Για κάθε 1 KWp εγκατεστημένης ισχύος απαιτούνται περίπου 12 τ.μ. σε στέγη ή περίπου 18 τ.μ. σε επίπεδη επιφάνεια (ταράτσα ή οικόπεδο). Πόσο κοστίζει και τι αποδίδει Ένα KWp κοστίζει περίπου ευρώ τελική τιμή μαζί με τα έξοδα τοποθέτησης κ.λπ. και παράγει περίπου KWh ανά έτος (λίγο χαμηλότερα στη βόρεια Ελλάδα, λίγο περισσότερο στη νότια). Έτσι λοιπόν θα αποδίδει στον ιδιοκτήτη περίπου 660 ευρώ ετησίως.

42

43

44

45 ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ;
ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ Όλοι σπαταλούμε ενέργεια. Αν μειώσουμε το ποσό ενέργειας που χρειαζόμαστε, θα προκαλέσουμε λιγότερη ρύπανση και τα ορυκτά θα διαρκέσουν περισσότερο. Υπάρχουν πολλοί τρόπου εξοικονόμησης ενέργειας, όπως π.χ τα σπίτια να κτίζονται με μεγαλύτερη μόνωση, ώστε να μειωθούν οι απώλειες της θερμότητας. Επίσης να χρησιμοποιούμε λαμπτήρες μικρής κατανάλωσης, ενώ οι ηλεκτρικές συσκευές συνήθως αναγράφουν την ενέργεια που καταναλώνουν, και έτσι μπορούμε να διαλέξουμε αυτή που καταναλώνει λιγότερη.  ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ;  Σιγουρευτείτε ότι το σπίτι σας έχει καλή μόνωση και δε χάνεται ενέργεια.  Καλύψτε τις χαραμάδες γύρω από τις πόρτες και τα παράθυρα.  Φορέστε μια πιο χοντρή μπλούζα αν νιώθεται κρύο.  Χρησιμοποιείτε λάμπες χαμηλής κατανάλωσης.  Σβήνετε τα φώτα που δεν χρειάζεστε.  Αγοράζετε ηλεκτρικές συσκευές που λειτουργούν με ελάχιστη ενέργεια.

46 ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ

47 Την εργασία στα πλαίσια του μαθήματος του «PROJECT» σχεδίασαν και υλοποίησαν οι μαθητές:


Κατέβασμα ppt "ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ:ΚΑΡΑΤΖΙΚΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google