Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Deutsches Museum Μόναχο Ένα από τα μεγαλύτερα Μουσεία Τεχνολογίας στον κόσμο.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Deutsches Museum Μόναχο Ένα από τα μεγαλύτερα Μουσεία Τεχνολογίας στον κόσμο."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Deutsches Museum Μόναχο Ένα από τα μεγαλύτερα Μουσεία Τεχνολογίας στον κόσμο

2 Ιστιοφόρο περασμένου αιώνα ✴ Ιστιοφόρο ψαράδικο των αρχών του 20ου αιώνα

3 F-104 starfighter ✴ Μαχητικό αεριωθούμενο "διάσημο" για τις βλάβες στο σύστημα παροχής αέρα στον πιλότο ✴ που οδήγησαν στο θάνατο αρκετούς πιλότους. ✴ Τα F-104 έμειναν γνωστά στη Γερμανία ως "ιπτάμενα φέρετρα"

4 Διαστημικό εργαστήριο Spacelab ✴ Ο διαστημικός σταθμός κατασκευάστηκε από τον πρόγονο? της ESA. ✴ Παραχωρήθηκε στη NASA έναντι του κόστους εκτόξευσης. ✴ Μεταφέρθηκε πολλές φορές σε τροχιά με το Space Shuttle.

5 Τριήρης ✴ Ένα τεχνολογικό θαύμα της αρχαίας ελληνικής ναυπηγικής. ✴ Κοντό και άρα ευέλικτο, με μεγάλη ισχύ πρόωσης (τρεις σειρές κωπηλατών)‏ ✴ Δεν είναι εύκολο να φανταστεί κανείς πώς τόσοι κωπηλάτες χωρούσαν στο κύτος.

6 Κεραία μικροκυμάτων ακτινοβολίας υποβάθρου ✴ Με μια παρόμοια κεραία (σχήματος "χωνιού") οι Penzias και Wilson ανακάλυψαν το 1965 την ακτινοβολία μικροκυμάτων που αποτελεί τον "απόηχο" της Μεγάλης Έκρηξης.

7 Επιστολή του Gamow στον Penzias ✴ Σήμερα γνωρίζουμε ότι ο πρώτος που είχε προβλέψει την ύπαρξη της ακτινοβολίας μικροκυμάτων υποστρώματος ήταν ο ρωσοαμερικανός George Gamow. ✴ Όμως οι Penzias και Wilson δεν τον ανέφεραν καθόλου στην πρώτη τους δημοσίευση.

8 Αστεροσκοπείο Uranienborg - Ι ✴ Το τελευταίο μεγάλο αστεροσκοπείο πριν από την εφεύρεση του αστρονομικού τηλεσκόπιου. ✴ Χτίστηκε από τον Tycho Brahe στο νησί Hven της Δανίας ✴ Ο Tycho έφυγε για την Πράγα το 1597, όταν ο νέος βασιλιάς δεν πλήρωνε τα έξοδα. ✴ Το κτίριο κατεδαφίστηκε το 1601 και τα υλικά χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή ενός παλατιού.

9 Αστεροσκοπείο Uranienborg - ΙΙ ✴ Τομή του κτιρίου, όπου φαίνεται η αίθουσα του παρατηρητή. ✴ Παρόμοιο όργανο μέτρησης γωνιών υπάρχει στο εκθετήριο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας του ΚΔΕΜΤ Νόησις.

10 Παραμορφώσιμο κάτοπτρο τηλεσκοπίου ✴ Η κατάλληλη παραμόρφωση της επιφάνειας του κατόπτρου επιτρέπει την αντιστάθμιση των παραμορφώσεων του ειδώλου των αστέρων από τις ατμοσφαιρικές διαταραχές. ✴ Έτσι επιτυγχάνεται ποιότητα ειδώλων συγκρίσιμη με αυτήν των διαστημικών τηλεσκοπίων.

11 Συλλογή φωτογραφικών και κινηματογραφικών μηχανών ✴ Παρόμοια συλλογή, μικρότερη σε έκταση αλλά καλύτερη σε αξία παλαιότερων μοντέλων, έχει το ΚΔΕΜΤ Νόησις. ✴ Η έκθεσή της αναμένεται να εγκαινιασθεί το 2010.

12 Φακοί φωτογραφικών μηχανών ✴ Για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ανάλυσης των χρωμάτων ("χρωματικό σφάλμα"), οι φακοί των τηλεσκοπίων και των φωτογραφικών μηχανών κατασκευάζονται από περισσότερα του ενός στοιχεία ("στοιχειώδεις φακούς")‏

13 Πρίσματα του Fraunhofer ✴ Για την κατασκευή φακών πολλών στοιχείων ο Fraunhofer προσπαθούσε να μετρήσει τον δείκτη διάθλασης διαφόρων ποιοτήτων γυαλιού. ✴ Για λόγους βαθμονόμησης χρησιμοποιούσε τις φασματικές γραμμές του ηλιακού φάσματος. ✴ Τα μήκη κύματος αποτέλεσαν πολύτιμα στοιχεία στην ανάπτυξη της Κβαντομηχανικής.

14 Βιογραφικά στοιχεία διάσημων επιστημόνων ✴ Από αριστερά πάνω προς τα δεξιά κάτω: ✴ Αρχιμήδης, Γαλιλαίος Κέπλερ ✴ Von Guericke, Χόιχενς, Νεύτωνας ✴ Ρέντγκεν, Χερτς, Αϊνστάιν

15 Όργανα επίδειξης στο διαδραστικό τμήμα του Μουσείου ✴ Δύναμη και πίεση ✴ Παρόμοια πειράματα υπάρχουν και στο Τεχνοπάρκο του ΚΔΕΜΤ Νόησις.

16 Ανεξαρτησία των κινήσεων ✴ Ο χρόνος πτώσης της σφαίρας είναι ο ίδιος ✴ είτε ακολουθήσει την κατακόρυφη-ευθεία διαδρομή ✴ είτε ακολουθήσει την "σπαστή".

17 Κεκλιμένο επίπεδο του Γαλιλαίου

18 Κεκλιμένο επίπεδο - ΙΙ ✴ Τα διανυόμενα διαστήματα είναι ανάλογα των τετραγώνων των χρόνων ✴ S = ½γt 2

19 Διατήρηση της στροφορμής ✴ Ο πειραματιστής τίθεται σε περιστροφή ✴ Η στροφορμή του, L = Iω, πρέπει να διατηρείται ✴ Όταν εκτείνει τα χέρια του, τότε αυξάνει η ροπή αδρανείας του, με αποτέλεσμα να μειώνεται η γωνιακή ταχύτητα. ✴ Όταν συσπειρώνει τα χέρια του μειώνεται η ροπή αδρανείας, με αποτέλεσμα να αυξάνει η γωνιακή ταχύτητα.

20 Άνωση και Αρχιμήδης ✴ Η αρχική ποσότητα χρυσού θα πρέπει να εκτοπίζει τόσο νερό, όσο και το στέμμα. ✴ Αν το στέμμα εκτοπίζει περισσότερο νερό, σημαίνει ότι έχει μικρότερο ειδικό βάρος. ✴ Άρα το χρυσάφι έχει "νοθευθεί" με ελαφρότερο μέταλλο.

21 Τα ημισφαίρια του Μαγδεμβούργου

22 Το πείραμα του von Guericke ✴ Δύο χάλκινα ημισφαίρια ενώνονται αεροστεγώς ✴ Με μια αντλία αφαιρείται ο αέρας από την δημιουργηθείσα σφαίρα ✴ Δεκαέξι άλογα δεν μπορούν να διαχωρίσουν τα ημισφαίρια!

23 Otto von Guericke ✴ Προσωπογραφία του Guericke με βιογραφικά στοιχεία. ✴ Χειρόγραφα σχέδια για την κατασκευή των ημισφαιρίων και την εκτέλεση του πειράματος.

24 Φαινόμενο Venturi - I ✴ Στο σημείο διεύρυνσης η ταχύτητα πέφτει, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η (στατική) πίεση

25 Φαινόμενο Venturi - II ✴ Στο σημείο της στένωσης η ταχύτητα ροής αυξάνει, με αποτέλεσμα να πέσει η (στατική) πίεση

26 Απλό εκκρεμές ✴ Η περίοδος δεν εξαρτάται από τη μάζα του σφαιριδίου (αριστερά)‏ ✴ Η περίοδος εξαρτάται από το μήκος του νήματος (δεξιά)‏

27 Μέτρηση ισοδυνάμου θερμότητας ✴ Η δυναμική ενέργεια του βάρους που πέφτει μετατρέπεται σε κινητική ✴ η οποία, με τη σειρά της, μετατρέπεται σε θερμότητα ✴ λόγω τριβής

28 Ηλεκτροστατική μηχανή ✴ Η σφαίρα περιστρέφεται με τη μανιβέλα και φορτίζεται ηλεκτρικά λόγω της τριβής. ✴ Κατασκευή ~1850.


Κατέβασμα ppt "Deutsches Museum Μόναχο Ένα από τα μεγαλύτερα Μουσεία Τεχνολογίας στον κόσμο."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google