Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

2 ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ

3 Τι είναι υποδοχείς; Η συνειδητή αίσθηση του εξωτερικού κόσμου, αλλά και η ασύνειδη αίσθηση, οφείλεται σε ειδικά κύτταρα που λέγονται υποδοχείς.

4 Οι υποδοχείς είναι, είτε εξειδικευμένα κύτταρα που περιβάλλονται από κάποια νευρική ίνα, είτε νευρικές ίνες.

5

6 Oι νευρικές ώσεις που δημιουργούνται στις απολήξεις, άγονται μέσω των αξόνων προς το ΚΝΣ
Εκεί προκαλούν τη διέγερση συγκεκριμένων νευρικών οδών, οι οποίες καταλήγουν σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκέφαλου και τον ενημερώνουν

7 Οι νευρικές οδοί που ακολουθούν οι πληροφορίες μιας αίσθησης και οι περιοχές του εγκεφάλου που καταλήγουν είναι συγκεκριμένες και ειδικές για κάθε αίσθηση

8 Τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος έχουν ποικίλες ενεργειακές μορφές :
Ηλεκτρομαγνητικά (φως) Μηχανικά (αφή) Χημικά (όσφρηση) Θερμικά (αίσθημα κρύου-ζέστης) Ηχητικά

9 Κάθε υποδοχέας έχει την ικανότητα να μετατρέπει την ενέργεια ενός συγκεκριμένου φυσικοχημικού ερεθίσματος του περιβάλλοντος σε νευρικές ώσεις

10 ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ : Η νευρική ώση των αισθητικών ινών δημιουργείται στους δενδρίτες τους και όχι στο σώμα, όπως στους κινητικούς νευρώνες

11 Το ερέθισμα στο οποίο ανταποκρίνεται με μέγιστη ευαισθησία ένας υποδοχέας λέγεται ομόλογο
Ενώ ετερόλογο είναι ένα ερέθισμα που απαιτεί πολύ περισσότερη ενέργεια για να διεγείρει τον υποδοχέα

12 Οι υποδοχείς κατατάσσονται ανάλογα με τις γενικές ιδιότητες του ομόλογου ερεθίσματος σε:
Μηχανοϋποδοχείς Θερμοϋποδοχείς Χημειοϋποδοχείς Φωτοϋποδοχείς

13 Μηχανοϋποδοχείς : ειδικευμένα κύτταρα στην ανίχνευση μηχανικών ερεθισμάτων (απτικό ερέθισμα-αφή, πίεση-δύναμη, θέση, κίνηση, ακουστικό ερέθισμα)

14

15 Θερμοϋποδοχείς : ειδικευμένα κύτταρα στην ανίχνευση θετικών διαφορών θερμοκρασίας(αίσθημα ζέστης) ή αρνητικών διαφορών (αίσθημα κρύου)

16 Χημειοϋποδοχείς : ειδικευμένα κύτταρα στην ανίχνευση μεταβολών στη χημική σύσταση του εσωτερικού ή και του εξωτερικού περιβάλλοντος (γεύση, όσφρηση)

17 Υποδοχείς γεύσης-όσφρησης

18 Φωτοϋποδοχείς : ειδικευμένα κύτταρα που επεξεργάζονται τα φωτεινά σήματα που δέχεται το μάτι (ραβδία, κωνία)

19 ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

20 Τι είναι οι αισθήσεις; Οι αισθήσεις είναι η πηγή όλων των γνώσεων μας για την υλική εξωτερική πραγματικότητα. Τα αντικείμενα και τα φαινόμενα ερεθίζουν τον νευρικό ιστό που μεταφέρει το σήμα στον εγκέφαλο και προκαλεί το αίσθημα.

21 Δηλαδή το αίσθημα οφείλεται στην μεταμόρφωση της επίδρασης ενός εξωτερικού ερεθισμού σε περιστατικό της συνείδησης, με αυτή τη διαδικασία αδιάσπαστη από το κεντρικό νευρικό σύστημα.

22 Διάκριση των αισθήσεων
Ειδικές αισθήσεις (Ακοή, γεύση, όραση, όσφρηση). Σωματικές αισθήσεις (Αφή, οστά & τένοντες, σπλαχνικές αισθήσεις κ.α.).

23 Όταν κοιμόμαστε έχουμε πλήρη απώλεια των αισθήσεων και διακοπή κάθε ενσυνείδητης επικοινωνίας με το περιβάλλον. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, κατά τη διάρκεια του ύπνου καταστέλλεται τόσο η αγωγή των ώσεων στις νευρικές οδούς, όσο και η λειτουργία των ειδικών για κάθε αίσθηση κέντρων του εγκεφάλου.

24 Χρόνος αντίδρασης Τα νεύρα προωθούν τις πληροφορίες με την μορφή ηλεκτρικών παλμών με ταχύτητα 30 έως 50 μέτρων το δευτερόλεπτο. Αυτός είναι ο χρόνος που μεσολαβεί από την στιγμή της επίδρασης ενός ερεθίσματος μέχρι την ενσυνείδητη αντίδραση του οργανισμού.

25 Χαρακτηριστικά αισθήσεων
Η ένταση του προκαλούμενου αισθήματος είναι ανάλογη προς την ένταση του ερεθίσματος. Οι περισσότεροι υποδοχείς εμφανίζουν την ιδιότητα της εξοικείωσης ή προσαρμογής.

26 Γενικές πληροφορίες Υπάρχει «ιεραρχία» αισθήσεων. Ο εγκέφαλος μας εμπιστεύεται περισσότερο την όραση παρά την αφή. Η βουλιμία, Anorexia nervosa, προκαλείται από δυσλειτουργίες εκείνης ακριβώς της εγκεφαλικής περιοχής (δεξιός βρεγματικός

27 φλοιός) που επεξεργάζεται τα αισθητηριακά σινιάλα και παράγει το σχήμα του σώματος. Η εικόνα που τα ανορεκτικά άτομα έχουν για τον εαυτό, για το σώμα τους, δεν συμβαδίζει απόλυτα με την πραγματικότητα. Πιθανόν το σύστημα δεν κωδικοποιήθηκε κατά την παιδική ηλικία.

28 Οι αισθήσεις δεν πρέπει να συγχέονται με τα συναισθήματα, οι πρώτες είναι ερεθίσματα του εξωτερικού περιβάλλοντος ενώ οι άλλες δημιουργούνται από τον ίδιο τον οργανισμό.

29 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΑΒΒΟΥΡΑ ΘΩΜΑΪΣ ΛΙΒΕΡ-ΦΡΑΓΓΟΥ ΝΕΦΕΛΗ


Κατέβασμα ppt "ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google