Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Nvidia SLI Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών 14/11/2012

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Nvidia SLI Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών 14/11/2012"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Nvidia SLI Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών 14/11/2012
Κλεομένης Παπαδιάκος Επιβλέπων Καθηγητής: Μηνάς Δασυγένης Διάλεξη 5λεπτών για το μάθημα Αρχιτεκτονικής ΗΥ

2 Τι είναι το SLI; Είναι το ακρωνύμιο των λέξεων Scalable Link Interface. Κύριος στόχος είναι η βελτίωση στην απόδοση των γραφικών ενός υπολογιστή, κάνοντας χρήση δύο ξεχωριστών καρτών γραφικών. Αρχικά αφορούσε 2 κάρτες γραφικών. Σήμερα έως και 4.

3 Ιστορικό Παραπλήσια υλοποίηση με 2 κάρτες γραφικών, αρχικά από την 3dfx το 1999(Scan Line Interleave). Εξαγορά της 3dfx από την Nvidia και ανάπτυξη της δικής της τεχνολογίας πολλαπλών καρτών γραφικών, η οποία κράτησε το ίδιο ακρωνύμιο(SLI).

4 Πως λειτουργεί; Η προσφερόμενη βελτίωση στην απόδοση των γραφικών με το SLI, γίνεται με 2 βασικούς τρόπους: 1) SFR(split-frame rendering) Χωρίζει ένα στιγμιότυπο εικόνας σε δύο οριζόντια κομμάτια, δίνοντας σε κάθε κάρτα να επεξεργαστεί ένα κομμάτι.

5 Πως λειτουργεί; 2) AFR(alternate frame rendering) Η κάθε κάρτα αναλαμβάνει να επεξεργαστεί μια συγκεκριμένη σειρά από συνεχόμενα στιγμιότυπα. Για παράδειγμα αν η κάρτα 1, αναλάβει την επεξεργασία των στιγμιοτύπων 1,3,5 τότε η κάρτα 2, αναλαμβάνει τα 2,4,6.

6 Πως λειτουργεί; Κατά την εγκατάσταση και τη λειτουργία τους, οι 2 κάρτες γραφικών, ρυθμίζονται αυτόματα σε συστοιχία master-slave. Ως master, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ορίζεται η κάρτα που τοποθετείται στην κύρια θύρα PCI-Express της μητρικής. Και στους 2 τρόπους επεξεργασίας στιγμιοτύπων, τα επεξεργασμένα δεδομένα γραφικών, συγκεντρώνονται στην κάρτα master, αφού έχουν τελειώσει την επεξεργασία και οι 2 κάρτες, και στη συνέχεια στέλνονται από αυτήν προς την οθόνη.

7 Πως λειτουργεί; Υλικό που είναι αναγκαίο για την υλοποίηση:
1) Μητρική κάρτα που να υποστηρίζει SLI, και να έχει τουλάχιστον 2 θύρες PCI-Express x16. 2) Δύο ολόιδιες(κατασκευαστής,χρονισμός,μνήμη) κάρτες γραφικών. 3) Μία γέφυρα SLI, για την επικοινωνία των καρτών.

8 Συμπεράσματα / Μελλοντικές Επεκτάσεις
1. Υπαρκτή βελτίωση στην απόδοση γραφικών εφαρμογών. 2. Καλύτερη αξιοποίηση του σε εφαρμογές σχεδιασμένες για SLI. 3. Μεγαλύτερο ποσοστό βελτίωσης σε υψηλές αναλύσεις γραφικών, όπου είναι απαραίτητη η επιπλέον επεξεργαστική ισχύς που προσφέρει το SLI. 4. Υψηλό κόστος υλοποίησης. 5. Απευθύνεται κυρίως σε power users, και όχι τόσο σε απλούς καταναλωτές.

9 Συμπεράσματα / Μελλοντικές Επεκτάσεις
Σταδιακή εξέλιξη του απλού SLI, σε 3-way SLI και 4-way SLI(quad SLI). Ανταγωνιστική τεχνολογία, το Crossfire της AMD/ATI. Συνεχής εξέλιξη στον τομέα τεχνολογιών επεξεργαστών καρτών γραφικών με το CUDA.

10 Βιβλιογραφία http://en.wikipedia.org/wiki/Scalable_Link_Interface


Κατέβασμα ppt "Nvidia SLI Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών 14/11/2012"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google