Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΝΟΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΝΟΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΝΟΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Η οικονομία (η λέξη προέρχεται από την αρχαία ελληνική «οικονομία», διαχείριση της οικίας, δηλαδή του νοικοκυριού) μπορεί να οριστεί επίσημα και γενικά ως το σύνολο των συνειδητών και συστηματικών ενεργειών των ανθρώπων, που διαβιούν σε κοινωνία, και περιλαμβάνει την παραγωγή, διανομή, ανταλλαγή και την κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών. Ωστόσο, η λέξη αυτή έχει βέβαια πολλές σημασίες.

2 Η ΕΥΡΕΣΗ ΑΓΑΘΩΝ Κάθε άνθρωπος μέσα στο οργανωμένο κοινωνικό περιβάλλον που ζει, προσπαθεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες του, βρίσκονται τα αντίστοιχα οικονομικά αγαθά. Επομένως, σε κάθε μορφή οργανωμένης κοινωνίας (π.χ κράτος), εκδηλώνεται ένα ένα σύνολο τέτοιων προσπαθειών από τα μέλη της. Το σύνολο των συστηματικών προσπαθειών, που καταβάλλονται μέσα σε μια οργανωμένη-κοινωνία για την εξεύρεση αγαθών, με τα οποία ικανοποιούνται ανθρώπινες ανάγκες, λέγεται οικονομία (πρόκειται για την κοινωνική οικονομία). Τόσο κάθε άτομο ξεχωριστά, όσο και το σύνολο των ανθρώπων, εφαρμόζοντας μια θεμελιώδη αρχή: προσπαθούν να επιτύχουν το άριστο δυνατό αποτέλεσμα με τη λιγότερη δυνατή θυσία (σε χρήμα ή σε κόπο κλπ.)

3 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο ανθρώπινος παράγοντας (δηλ. ο πληθυσμός) Δημογραφία Οι κλιματολογικές συνθήκης της χώρας (κλίμα - θερμοκρασία) Το τεχνολογικό επίπεδο της χώρας Το κράτος.( τι σύστημα εφαρμόζει) Η θρησκεία, το ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις έχουν άμεση επίδραση στην οικονομία.

4 Το περιβάλλον κίνδυνος για την οικονομική ανάπτυξη
Η ανάπτυξη αναδυόμενων οικονομιών, όπως η Κίνα και η Ινδία, έχει περιορίσει τη φτώχεια, όμως εάν η διεθνής κοινότητα δεν προχωρήσει στη συντονισμένη ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η πρόοδος κινδυνεύει να αναστραφεί ωθώντας δισεκατομμύρια ανθρώπους στην ακραία φτώχεια έως τα μέσα του αιώνα. Το ποσοστό των ανθρώπων που ζούσαν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας παγκοσμίως έπεσε από 43%, το 1990, σε 22%, το Μόνο στην Κίνα, περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι ξέφυγαν από το όριο της φτώχειας την περίοδο αυτή. Το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν με κάτω από 1 ευρώ τη μέρα μειώθηκε κατά το ήμισυ, επιτυγχάνοντας έναν από τους βασικούς Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας. Οι κατακτήσεις αυτές, όμως, είναι ιδιαίτερα εύθραυστες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και των απειλών για το περιβάλλον.

5 Η οικονομία στην αρχαιότητα
Από τον καιρό που κάποιος άνθρωπος προμηθευόταν ή έφτιαχνε και διένεμε αγαθά ή υπηρεσίες, υπήρχε κάποιο είδος οικονομίας. Οι οικονομίες μεγάλωσαν σε μέγεθος και πολυπλοκότητα όταν οι κοινωνίες επίσης έγιναν μεγαλύτερες και πιο πολύπλοκες. Αυτό άρχισε να γίνεται κυρίως όταν βασίστηκε στο πλεόνασμα της αγροτικής και της κτηνοτροφικής παραγωγής. Για τους περισσότερους ανθρώπους, η ανταλλαγή των αγαθών (και των υπηρεσιών) γινόταν μέσω κοινωνικών σχέσεων. Υπήρχαν επίσης έμποροι που συναλλάσσονταν σε αγορές. Υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που πωλούνταν ως δούλοι λόγω αδυναμίας πληρωμής χρεών ή αιχμαλωσίας τους κατά τη διάρκεια πολέμων, αλλά και πειρατικών ενεργειών.

6 Τα οικονομικά συστήματα του κόσμου σε αγροτική ορολογία
ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ: Έχεις 2 αγελάδες και δίνεις τη µία στη γείτονά σου ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ: Έχεις 2 αγελάδες, η κυβέρνηση παίρνει και τις δύο και σου δίνει λίγο γάλα ΦΑΣΙΣΜΟΣ : Έχεις 2 αγελάδες, η κυβέρνηση παίρνει και τις δύο και σου πουλά λίγο γάλα ΝΑΖΙΣΜΟΣ : Έχεις 2 αγελάδες, η κυβέρνηση τις παίρνει και σε σκοτώνει κιόλας ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ : Έχεις 2 αγελάδες , η κυβέρνηση παίρνει και τις 2, σκοτώνει τη µία, αρµέγει την άλλη και στο τέλος πετά το γάλα ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ : Έχεις 2 αγελάδες, πουλάς τη µία, αγοράζεις ένα ταύρο, πολλαπλασιάζεις το κοπάδι και η οικονοµία αναπτύσσεται οµαλά. Στη συνέχεια, πουλάς όλο το κοπάδι, γίνεσαι εισοδηµατίας και ζεις καλύτερα.

7 Οικονομικά συστήματα χωρών σε αγροτική ορολογία
Οικονομικά συστήματα χωρών σε αγροτική ορολογία ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις 2 αγελάδες, πουλάς τη μία και αναγκάζεις την άλλη να παράγει το γάλα που αντιστοιχεί σε 4 αγελάδες. Αργότερα, προσλαμβάνεις έναν εμπειρογνώμονα για να αναλύσει τους λόγους για τους οποίους η αγελάδα έπεσε νεκρή. ΓΑΛΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις 2 αγελάδες και απεργείς επειδή θέλεις 3. ΓΙΑΠΩΝΕΖΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις 2 αγελάδες και τις ανασχεδιάζεις έτσι ώστε να έχουν το 1/10 του µμεγέθους τους και να παράγουν 20 φορές περισσότερο γάλα. Μετά σχεδιάζεις ένα έξυπνο καρτούν, το μονοιάζεις COWKEMON και το πουλάς σε όλο τον κόσµο. ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις 2 αγελάδες και τις ανασχεδιάζεις έτσι ώστε να ζουν 100 χρόνια, να τρώνε µία φορά το µήνα και να αυτοαρµέγονται. ΙΤΑΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις δύο αγελάδες αλλά δεν ξέρεις που είναι, έτσι κάνεις διάλειµµα για φαγητό.

8 Και άλλα οικονομικά συστήματα χωρών
ΡΩΣΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις δύο αγελάδες, τις μετράς και μαθαίνεις ότι στην πραγματικότητα έχεις 5. Τις ξαναµετράς και µαθαίνεις ότι έχεις 42. Την Τρίτη φορά µαθαίνεις ότι έχεις δύο ξανά. Μετά σταµατάς να µετράς και ανοίγεις ακόµη ένα µπουκάλι ßότκα. ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις δύο αγελάδες, 300 ανθρώπους να τις αρµέγουν, ισχυρίζεσαι ότι εξασφαλίζεις πλήρη απασχόληση και υψηλή παραγωγικότητα και συλλαµßάνεις τον δηµοσιογράφο που ανακοινώνει τους παραπάνω αριθµούς. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις δύο αγελάδες, τις πουλάς όσο-όσο, µε τα λίγα χρήµατα που σου δίνουν δίνεις προκαταßολή για να πάρεις αυτοκίνητο, το οποίο αποπληρώνεις σε δόσει. ΙΝΔΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις δύο αγελάδες και απλά τις λατρεύεις ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις δύο αγελάδες και είναι και οι δύο τρελές

9 Διαφορές στον τρόπο ζωής λόγο της οικονομίας
Σε όλο τον κόσμο, κάθε πρωί οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν μια καινούργια μέρα κάτω από πολύ διαφορετικές συνθήκες . Ορισμένοι ζουν σε άνετα σπίτια με πολλά δωμάτια .Έχουν υπεραρκετά είδη διατροφής και ένδυσης ,η υγεία τους είναι καλή και αντικρίζουν το μέλλον τους με ικανοποιητικό βαθμό οικονομικής ασφάλειας . Άλλοι – οι οποίοι αποτελούν πάνω από τα δύο τρίτα των 4,5 δισεκατομμυρίων κατοίκων της γης – δεν είναι τόσο τυχεροί .Δεν έχουν στέγη ή ,αν έχουν ,είναι άθλια . Υποσιτίζονται έχουν κακή υγεία ,είναι αναλφάβητοι και άνεργοι και προοπτικές και οι προοπτικές τους για καλύτερες ημέρες είναι δείγμα αυτών των συνθηκών ζωής σε διαφορετικά μέρη του πλανήτη μας.

10 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ


Κατέβασμα ppt "ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΝΟΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google