Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΤΑ «ΤΣΟΜΠΑΝΑΚΙΑ»

2 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η παραγωγή και χρήση χημικών ουσιών αυξάνεται με πολύ μεγάλους ρυθμούς τις τελευταίες δεκαετίες, γιατί η σύγχρονη κοινωνία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αυτές. Συγχρόνως αυξάνεται και η εμφάνιση προβλημάτων υγείας για τους εργαζομένους που εκτίθενται σε επικίνδυνες χημικές ουσίες κατά την διάρκεια της εργασίας τους. Έκθεση σε επικίνδυνες χημικές ουσίες λαμβάνει χώρα σε πολλούς εργασιακούς χώρους και εκτός της χημικής βιομηχανίας. Ο αμίαντος στα κτίρια , διαλύτες στη μεταλλουργική βιομηχανία , τα καυσαέρια στα συνεργεία ή τα παρασιτοκτόνα στον γεωργικό τομέα, παρουσιάζουν όλα μιαν ευρεία ποικιλία απειλών για την ανθρώπινη υγεία.

3 ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Απόβλητα αποκαλούνται οι ουσίες που αποβάλλονται στο περιβάλλον ως άχρηστα προϊόντα μιας διεργασίας. Tα βιολογικά απόβλητα δεν αποτελούν πρόβλημα, επειδή ανακυκλώνονται με φυσικούς τρόπους. Πρόβλημα δημιουργεί όταν η ποσότητα τους ξεπεράσει κάποια όρια, όπως συμβαίνει με τα βιολογικά απόβλητα των μεγάλων πόλεων.

4 Προβλήματα Η βιομηχανία: παράγει τεράστιες ποσότητες αποβλήτων
Τα απόβλητα: Προκαλούν ασθένειες που μπορούν να οδηγήσουν ως και στο θάνατο. Μολύνουν ανεπανόρθωτα στο περιβάλλον ( έδαφος, νερό και ατμόσφαιρα) με αποτέλεσμα την καταστροφή της χλωρίδας και της πανίδας. Όταν τα επικίνδυνα απόβλητα απελευθερώνονται στον αέρα, στο νερό στη γη, μπορούν να εξαπλωθούν μολύνοντας ακόμα περισσότερο το περιβάλλον και θέτοντας μεγαλύτερες απειλές για την υγεία μας.

5 Προβλήματα 6) Μια επικίνδυνη ουσία μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό η θάνατο σε ένα πρόσωπο, φυτό ,ή ζώο. ΑΝ μια μικρή ποσότητα απελευθερώνεται πολλές φορές στο ίδιο μέρος Η ουσία δεν διαλυθεί Η ουσία είναι πολύ τοξική

6 Τα χαρακτηριστικά τους
Διαβρωτικό. Αναφλέξιμο. Αντιδραστική. Τοξικό. Η σωστή διαχείριση και ο έλεγχος μπορεί να μειώνει σημαντικά τους κινδύνους των επικίνδυνων ουσιών αποβλήτων.

7 ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ
Απόβλητο θεωρείται κάθε αγαθό το οποίο πλέον δεν εξυπηρετεί κανέναν σκοπό, ούτε καλύπτει καμία ανάγκη ,με αποτέλεσμα να μην υφίσταται πλέον λόγο ύπαρξης του και να απορρίπτεται στο περιβάλλον.

8 Απόβλητα:ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Τα στερεά απόβλητα ομαδοποιούνται γενικά σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: i)ειδικά απόβλητα: Ως ειδικά απόβλητα εννοούνται αυτά που χρήζουν ειδικής διαχείρισης εξαιτίας του ιδιαίτερα μολυσματικού και επικίνδυνου χαρακτήρα τους ii) αστικά απόβλητα: ως αστικά εννοούνται τα οικιακά απορρίμματα καθώς και όλα εκείνα που προσομοιάζουν με τα οικιακά και παράγονται από τα εμπορικά καταστήματα ,τα διάφορα ιδρύματα και τις βιοτεχνίες.

9 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Διάκριση ιατρικών στερεών απόβλητων Σύσταση των ιατρικών
Επιπτώσεις στην υγεία από ιατρικά απόβλητα Γενικές κατευθύνσεις μείωσης της παραγωγής στερεών αποβλήτων.

10 Διατύπωση στόχων στον τομέα της διαχείρισης των ιατρικών αποβλήτων .
Διατύπωση στόχων στον τομέα της διαχείρισης των ιατρικών αποβλήτων . Α) Ελαχιστοποίηση της παραγόμενης ποσότητας των αποβλήτων διάμεσου της πρόληψης παραγωγής Β) Επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση. Γ)Μείωση του κόστους διαχείρισης Δ)Διάθεση των τελικών υπολειμμάτων , με τρόπο περιβαλλοντικά αποδεκτό.

11 Στάδια ολοκληρωμένης διαχείρισης νοσοκομειακών αποβλήτων.
Α) Αναγνώριση των επικινδύνων αποβλήτων Β)Διαχωρισμός των μολυσματικών αποβλήτων από τα μη στην θέση παραγωγής τους δηλαδή ενδονοσοκομειακά Γ)Κατάλληλη συλλογή και προσωρινή αποθήκευση τους μέσα σε ειδικούς κάδους πρωτοβάθμιας συλλογής και έπειτα τοποθέτηση τους σε πιο στερεά δοχεία δευτεροβάθμιας συλλογής για μεταφορά Δ)Επεξεργασία ορισμένων κατηγοριών λοιμογόνων αποβλήτων για την μείωση βαθμού επικινδυνότητας τους

12 …συνέχεια Ε)Αποθήκευση σε χώρους με καλό εξαερισμό κ οξυγόνωση
Στ)Μεταφορά των αποβλήτων στους χώρους επεξεργασίας τους μέσα σε κοντέινερ στερεά και αδιαπέραστα που δεν διαβρώνονται , ανθεκτικά στην υγρασία και στα χημικά Ζ)Τελική επεξεργασία

13 Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας
κράνη με ή χωρίς προσωπίδα μάσκες προσώπου γυαλιά φόρμα προστασίας βιομηχανικές ποδιές ποδονάρια ή μπότες γάντια Στάδια επεξεργασίας των νοσοκομειακών αποβλήτων φόρτωση των μολυσματικών απορριμμάτων από τον ψυκτικό θάλαμο στον οποίο είναι τοποθετημένα ξήρανση για εξουδετέρωση υγρασίας τοποθέτηση σε κοινούς κάδους σκουπιδιών που θα ακολουθήσουν ίδια διαχείριση με αυτά

14 Ασθένειες που σχετίζονται με την έκθεση σε επικίνδυνες ουσίες.
Η αλόγιστη χρήση τους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία. Τα διάφορα χημικά σκευάσματα που επινόησε ο άνθρωπος αναμφίβολα διευκολύνουν τη ζωή μας. Τα φάρμακα , τα φυτοφάρμακα , τα είδη καθαρισμού , τα είδη προσωπικής υγιεινής και άλλες χημικές ουσίες βελτιώνουν το επίπεδό της.

15 α) Αλλεργίες και Άσθμα: β) Γενετικές Επιδράσεις: γ) Καρκίνος:
Κάποιες από αυτές τις ασθένειες που σχετίζονται με την ποιότητα του περιβάλλοντος είναι: α) Αλλεργίες και Άσθμα: β) Γενετικές Επιδράσεις: γ) Καρκίνος: δ) Δερματίτιδα: ε) Εμφύσημα: ζ) Καρδιοπάθειες: η) Ανοσοανεπάρκεια: θ) Επαγγελματικές Ασθένειες: ι) Έγκαυμα από τον ήλιο

16 Επικίνδυνες ουσίες στην ατμόσφαιρα
Ατμοσφαιρική ρύπανση ονομάζεται η παρουσία στην ατμόσφαιρα ρύπων κάθε είδους ουσιών, θορύβου, ακτινοβολίας ή άλλων μορφών ενέργειας σε ποσότητα, συγκέντρωση ή διάρκεια που μπορούν να προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, στους ζωντανούς οργανισμούς και στα οικοσυστήματα και γενικά να καταστήσουν το περιβάλλον ακατάλληλο για τις επιθυμητές χρήσεις του.   παραγόμενων αέριων ρύπων προέρχεται από καθαρά φυσικές πηγές.

17 Οι σημαντικότερες φυσικές πηγές:
Τα ηφαίστεια (κυρίως αιωρούμενα σωματίδια, διοξείδιο του θείου, υδρόθειο και μεθάνιο). Οι πυρκαγιές δασών (κυρίως αιωρούμενα σωματίδια, μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα). Οι ωκεανοί και γενικότερα οι θαλάσσιες εκτάσεις (κυρίως χλωριούχο νάτριο και θειικά άλατα). Βιολογική αποσύνθεση των φυτών και των ζώων (κυρίως υδρογονάνθρακες, αμμωνία και υδρόθειο). Η αποσάθρωση του εδάφους (αιωρούμενα σωματίδια). Τα φυτά και τα δέντρα (κυρίως υδρογονάνθρακες).

18 Η ανθρωπογενής ρύπανση διακρίνεται σε τρεις κατηγοριες:
Κοινωνική ονομάζεται η περιβάλλουσα ή εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση την οποία υφίσταται το σύνολο του πληθυσμού. Επαγγελματική ονομάζεται η ρύπανση του εργασιακού περιβάλλοντος την οποία υφίστανται συγκεκριμένες ομάδες η κατηγορίες εργαζομένων. Προσωπική ρύπανση (κάπνισμα, διάφορα σπρέι κτλ) Οι κυριότερες ανθρωπογενείς πηγές είναι: Βιομηχανικές πηγές (καύσεις, επεξεργασία). Παραγωγή και μεταφορά ενέργειας. Μεταφορές. Κεντρική θέρμανση

19 Όξινη Βροχή Το νερό της βροχής είναι φυσικά όξινο λόγω της διάλυσης σε αυτό του διοξειδίου του άνθρακα που υπάρχει στην ατμόσφαιρα. Έτσι, απουσία αερίων ρύπων, η βροχή θα έπρεπε να έχει μια τιμή pH (δείκτης της οξύτητας . Ωστόσο, από την αρχή της βιομηχανικής επανάστασης, τα επίπεδα του pH της βροχής έχουν σημειώσει σημαντική πτώση (μείωση της τιμής του pH αντιστοιχεί σε αύξηση της οξύτητας του νερού - για μεταβολή του pH κατά μία μονάδα σημειώνεται δεκαπλάσια μεταβολή στην οξύτητα). Υπεύθυνες για την αύξηση της οξύτητας είναι κυρίως οι εκπομπές διοξειδίου του θείου και οξειδίων του αζώτου που προέρχονται από τη χρήση των ορυκτών καυσίμων στη βιομηχανία και τις μεταφορές.

20 επικίνδυνες ουσίες στο σπίτι
επικίνδυνες ουσίες στο σπίτι Δομικά υλικά, μοκέτες, έπιπλα, ταπετσαρίες, και πλαστικά είναι οι κύριες πηγές ρύπανσης του σπιτιού μας.

21 Γενικά: Τα VOC έχει αποδειχτεί ότι προκαλούν δερματίτιδες, ζάλη, άσθμα, επηρεάζουν τη λειτουργιά του νευρικού συστήματος, ενώ συνδέονται και με καρκινογενέσεις. τα έπιπλα είναι κατασκευασμένα από πεπιεσμένο ξύλο ή έχουν ταπετσαρία. Οι κατασκευές από μοριοσανίδες ελκύουν ουσίες που κατηγορούνται για καρκινογενέσεις και προκαλούν ερεθισμούς σε ματιά, μύτη και λαιμό, αλλά και βήχα, δερματίτιδες και αλλεργικές αντιδράσεις. επιβαρυντικοί επίσης είναι οι πλαστικοποιητές που εντοπίζονται <<κρυμμένοι>> σχεδόν παντού από τα δομικά υλικά έως τα μακό μπλουζάκια!

22 Τι να προσέχουμε! Τα απορρυπαντικά που έχουμε στο σπίτι μας αποτελούν την κύρια πηγή χημικών ουσιών. Aποφεύγουμε προϊόντα που περιέχουν χλώριο, όπως χλωρίνη, φωσφορικά άλατα και συνθετικά πρόσθετα για ενίσχυση της λαμπρότητας των ρούχων. Αποφεύγουμε να αγοράζουμε προϊόντα με αντιβακτηριδιακή δράση, δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό σε σχέση με άλλα προϊόντα και μπορεί να δημιουργήσουν ένα επικίνδυνα αποστειρωμένο περιβάλλον.

23 Επιπτώσεις στην υγεία Δείχτηκε η ύπαρξη φθαλικών (DEHP) που ενοχοποιούνται για σοβαρότατες μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία, όπως καρκινογενέσεις και βλάβες στο σύστημα αναπαραγωγής σε ποσοστό πάνω από 80% των τροφίμων που καταναλώνονται στη χώρα αυτή. Οι πλαστικές συσκευασίες τροφίμων που κυκλοφορούν στη Ελλάδα, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων δεν τις θεωρεί επικίνδυνες για την υγεία και ανακοίνωσε ότι δεν έχει διαπιστωθεί διαρροή τοξικών χημικών ουσιών σε τρόφιμα Καλύτερα θα ήταν οι καταναλωτές να μην χρησιμοποιούν τις πλαστικές συσκευασίες για άλλη χρήση μετά την κατανάλωση των τροφίμων, διότι είναι σίγουρο ότι έπειτα από κάποιο διάστημα θα έχουν διαρρεύσει επικίνδυνες ουσίες.

24 ..Τι να προσεχουμε! Τα αντικολλητικά σκευή βλάπτουν σοβαρά την υγεία!
κάθε φόρα που μαγειρεύετε στο τελευταίας τεχνολογίας αντικολλητικό τηγάνι του σπιτιού σας καταλήγουν στο πιάτο σας και 15 τοξικές χημικές ουσίες που απελευθερώνονται από τη θερμική αποσύνθεση του τεφλόν Οι τοξικές ουσίες που ελκύονται από τη θέρμανση του τεφλόν εισέρχονται στο σώμα μας καθημερινά μέσα από τις τροφές που μαγειρεύουμε στα συγκεκριμένα σκευή,

25 Τι να προσεχουμε! -Να μη ζεσταίνουμε τον φούρνο μικροκυμάτων τρόφιμα σε πλαστικά σκεύη -Να επιλέγουμε γάλα και χυμούς σε χάρτινες συσκευασίες Να αποφεύγουμε τη χρήση αντικολλητικών σκευών, -Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε φιάλες, που έχουν σχεδιαστεί να δέχονται κάποιας συγκεκριμένης χημικής σύστασης τρόφιμα,

26 ΦΥΤΟΦΆΡΜΑΚΑ Μόνο τα τελευταία χρόνια διατυπώνονται οι πρώτες ανησυχίες για τη δράση τους αφού σε ορισμένους τόπους εξαφανίζονται ομάδες φυτών και ζώων, ενώ επιστήμονες ανακαλύπτουν και δημοσιεύουν αποτελέσματα ερευνών με τις οποίες διαπιστώνονται βλάβες στην υγεία του ανθρώπου.

27 ΟΙ ΕΠΙΠΤΏΣΕΙΣ Πολλά χόρτα, μικρά φυτά και δέντρα απορροφούν αυτές τις ουσίες οι οποίες με το χρόνο συσσωρεύονται και έτσι καταστρέφονται. Ένα μέρος των ουσιών αυτών καταλήγει στο υπέδαφος και τα υπόγεια νερά τα οποία ρυπαίνονται. Ατυχήματα δηλητηριάσεων με φυτοφάρμακα λόγω κακής χρήσης, φύλαξης ή άγνοιας και επιφέρουν το θάνατο ατυχήματα με διαρροή επικίνδυνων ουσιών που χρησιμοποιούνται σε εργοστάσια για την κατασκευή φυτοφαρμάκων με αποτέλεσμα το θάνατο πολλών ανθρώπων και την πρόκληση βλαβών στον οργανισμό πολύ περισσότερων

28 ΕΠΙΠΤΏΣΕΙΣ Υπολείμματα επικίνδυνων ουσιών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φυτοφαρμάκων περνάνε, πριν προλάβουν να διασπαστούν, μέσα από την τροφική αλυσίδα στον ανθρώπινο οργανισμό με τη λήψη φυτικών τροφών ή με προϊόντα ζώων (γάλατα, κρέατα κ.ά.) τα οποία τρέφονται με φυτικές τροφές και έτσι φτάνουν σ' αυτά οι βλαβερές ουσίες. Μολύνεται  το νερό. Προβλήματα στο νευρικό και αναπνευστικό σύστημα, βλάβες στο συκώτι και τα νεφρά, προβλήματα στην αναπαραγωγή, διάφορες αλλεργίες, επιδράσεις στο αίμα, πρόκληση καρκίνου διαφόρων μορφών κ.ά.

29 ΧΗΜΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ
Τα "κατηγορούμενα" τοξικά, συνθετικά χημικά είναι πολλά.: Αλουμίνιο Ασετόν Βενζυλική Αλκοόλη Διαιθανολαμίνη Φορμαλδεΰδη Μεταλλικό έλαιο Νανοσωματίδια Παραβένες Προπυλενογλυκόλη Φθαλάτες, Φθανικές ενώσεις

30 ΚΆΠΝΙΣΜΑ Πρόκειται για μια συνήθεια που σε αρχικό στάδιο «ξαφνιάζει» και αναστατώνει τον ανθρώπινο οργανισμό. , η πράξη του καπνίσματος αρχίζει να δημιουργεί εθισμό και κατά συνέπεια ο ίδιος ο καπνιστής πιστεύει πως ο οργανισμός του χρειάζεται το κάπνισμα! Το κάπνισμα αποτελεί κύριο παράγοντα στην εμφάνιση σοβαρών ασθενειών που μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και τον θάνατο! ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΥΦΛΩΣΗ ΤΕΡΑΤΟΓΕΝΕΣΕΙΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΜΝΗΜΗΣ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΥΦΥΪΑΣ ΠΡΟΩΡΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ

31 Τα τσομπανακια ΑΓΓΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑ ΑΝΤΩΝΟΓΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΒΟΖΙΚΗ ΜΑΤΙΝΑ
ΚΙΝΑΛΗ ΒΑΡΒΑΡΑ ΠΕΖΙΡΚΙΑΝΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΑΜΑΡΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ


Κατέβασμα ppt "ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google