Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ
ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΒΙΟΙ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

2 ΣΚΟΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
Οι μαθητές κινητοποιήθηκαν με την εμπλοκή τους στην εμβάθυνση του σχολικού περιβάλλοντος στο οποίο ανήκουν, αναγνωρίζοντας όλες τις διαφορετικές παραμέτρους οι οποίες παρεμβαίνουν στη σχολική πραγματικότητα και οι οποίες καθορίζουν συμπεριφορές. Σκοπός της ερευνητικής εργασίας είναι να γίνουν κοινωνικοί ερευνητές στη κλίμακα του Σχολείου τους αποκτώντας μια ολιστική αντιμετώπιση της πραγματικότητάς τους.

3 Οι ομάδες εργασίας και τα αντίστοιχα θέματα έρευνας ήταν:

4 «Ταμπέλες και στερεότυπα»
Αργυρίου Βιργινία Βελέντζας Γεώργιος Μπέκας Αντώνιος Τσάμη Ιωάννα Φουρκιώτης Χρίστος Χατζηθεοδώρου Ευσταθία «ειδικές καταστάσεις μαθητών» ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πολλές φορές συμμαθητές μας μέσα από 5 προσωπικές ιστορίες . Στόχος η ερμηνεία συμπεριφορών. ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ Παντελίδης Τάσος Τσιούπρου Γεωργία Τορλακίδης Γιάννης Φασίδης Γιώργος Χατζηκώστας Βασίλης Χατζηλιάδου Φωτεινή «δημοφιλείς μαθητές» Τι ιδιαίτερο μπορεί να έχουν αυτά τα παιδιά; Η ζωή τους είναι τέλεια επειδή είναι απόλυτα κοινωνικά αποδεκτά από τους συνομηλίκους τους; Τους αρέσει πάντα να βρίσκονται στο επίκεντρο; ΟΜΑΔΑ ΔΕΥΤΕΡΗ «Κρίση και σχολική πραγματικότητα» Επηρεάζει η οικονομική και κοινωνική κρίση τους μαθητές των τελευταίων τάξεων του λυκείου και αν πως; Γώτας Γεώργιος, Ταχτατζής Κωνσταντίνος, Τεμιρτζόγλου Χρήστος, Φιλιππίδου Μαρία Φιλίππου Δάφνη ΟΜΑΔΑ ΤΡΙΤΗ Αθανασιάδης Παναγιώτης Θωμαδάκης Αλέξης Παναγιωτίδου Βάσω Τολιοπούλου Ηρώ Τουμπουλίδου Αγγελική Τσιαβού Ραφαηλία «Ταμπέλες και στερεότυπα» ανάμεσα στους μαθητές αλλά και μεταξύ καθηγητών και μαθητών. Αποτελούν λόγους διακρίσεων, προκαλούν ενδοσχολική βία, επηρρεάζουν τη συμπεριφορά και την απόδοση στο σχολείο; Παραδείγματα ανάλογων περιστατικών, τρόποι αντιμετώπισης και επίλυσης ΟΜΑΔΑ ΤΕΤΑΡΤΗ

5 Το εργαλείο επικοινωνίας μας: DROPBOX
Ο μαθητής Φασίδης Γιώργος ανέλαβε να επιμορφώσει όλα τα μέλη των ομάδων για το νέο τρόπο επικοινωνίας. Κάθε ομάδα είχε το δικό της φάκελο ο οποίος ήταν ορατός μόνο για τα μέλη της. Η υπεύθυνη καθηγήτρια είχε πρόσβαση σε όλους τους φακέλους, επέβλεπε την εργασία της ομάδας, ανέβαζε διάφορα σχόλια και έλεγχε τις αναρτήσεις κάθε μέλους της.

6 ΤΟ DROPBOX ΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑΣ
6

7 ΤΟ DROPBOX ΚΑΘΕ ΟΜΑΔΑΣ, π.χ. της 4ης
6

8 1η ομάδα - ειδικές καταστάσεις
Οι «ειδικές καταστάσεις» δεν είναι μακριά από την πραγματικότητά μας. Είναι ένα γεγονός, το οποίο το βιώνει κάθε σχολική κοινότητα, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. Οι μαθητές που ανήκουν σ’ αυτές τις ειδικές καταστάσεις, δεν διαφέρουν από ένα μέσο μαθητή εμφανισιακά, δεν έχουν κάποιο διακριτικό στοιχείο, δεν φοράνε ταμπελίτσες. Κι όμως αυτοί βλέπουν τη ζωή τους διαφορετικά. Δεν μπορούν να κάνουν κι αλλιώς. Οι προσωπικές τους ιστορίες τους ακολουθούν παντού και δεν μπορούν να περιοριστούν πίσω από τη μάσκα που φοράμε πολλές φορές όλοι μας. Η επιλογή πέντε τέτοιων χαρακτήρων και μια πιθανή συνύπαρξή τους στο ίδιο σχολείο ήταν για μας μία πρόκληση. Και μέσω της ενσυναίσθησης, λοιπόν, εμβαθύναμε στα αίτια και τις συνέπειες του εκάστοτε προσωπικού Γολγοθά. Κύριο μέλημά μας ήταν η ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αυτοί οι νέοι και η αντιμετώπισή τους, αλλά και η ερμηνεία της συμπεριφοράς αυτών μέσα στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, μέσω των διαπροσωπικών τους σχέσεων και των σκέψεών τους. Καταλήξαμε στην απόπειρα δημιουργίας ενός διηγήματος. Μετά τον καθορισμό έξι βασικών χαρακτήρων κρίθηκε σκόπιμο να αναλάβει εξ’ αρχής ο καθένας από έναν ρόλο, έτσι ώστε να εντρυφήσουμε καλύτερα στην νέα μας προσωπικότητα και αναλαμβάνοντας συγκεκριμένο όγκο εργασίας ο καθένας, να προσπαθήσουμε για το καλύτερο, πάντα στα πλαίσια της ομαδοσυνεργατικής διαδικασίας.

9 1η ομάδα - ειδικές καταστάσεις
Στο διήγημά μας, η αφορμή για να συναντηθούν οι έξι χαρακτήρες μας είναι μία μαθητική κατασκήνωση, που διεξάγεται το καλοκαίρι υπό την αιγίδα του υπουργείου και οι μαθητές επιλέγονται τυχαία απ’ όλη την επικράτεια. Η κληρωτίδα λοιπόν, θα αναδείξει τα ονόματα των χαρακτήρων μας και εκεί θα γίνει η συνάντηση, που πυροδοτεί το υπόλοιπο έργο. Αναλυτικότερα για τους ήρωές μας:

10 1η ομάδα - ειδικές καταστάσεις
Κορίτσι που της έχουν αποκαλύψει ότι πάσχει από κάποιο σοβαρό νόσημα → Αργυρίου Βιργινία Αγόρι που έχει μεταναστεύσει πρόσφατα από άλλη χώρα → Μπέκας Αντώνιος Κορίτσι, τέκνο μονογονεϊκής οικογένειας, που αναγκάζεται να εργαστεί, λόγω οικονομικών δυσχερειών → Βελέντζας Ιάσων-Γεώργιος Αγόρι που αποτελεί θύμα και μάρτυρα ενδοοικογενειακής βίας → Φουρκιώτης Χρίστος Αγόρι με υπερπροστατευτικούς και καταπιεστικούς γονείς, που έχει να ανταποκριθεί σε υψηλές προσδοκίες χωρίς να έχει τις δυνατότητες → Τσάμη Ιωάννα Κορίτσι, που ζει με θετούς γονείς → Χατζηθεοδώρου Ευσταθία

11 2η ομάδα - Οι αστέρες του σχολείου
Αποφασίσαμε να διαπραγματευτούμε πέντε είδη ‘’δημοφιλών’’ ατόμων του σχολείου τα οποία είναι τα εξής: Ο αθλητικός τύπος μαθητή Ο τύπος του ‘’καλού’’ μαθητή Ο εναλλακτικός τύπος μαθητή Ο τύπος του ‘’κακού’ ’μαθητή Ο τύπος του ‘’μοδάτου’’ μαθητή Πήρε ο καθένας μας ένα ρόλο, έψαξε λεπτομέρειες (τι κάνει τον τύπο μαθητή που διάλεξε δημοφιλή, τι γνώμη έχουν οι μαθητές για αυτά τα άτομα κ.λ.π.) ώστε να καταφέρουμε να σκιαγραφήσουμε σωστά τους ήρωες μας.

12 2η ομάδα - Οι αστέρες του σχολείου
Καταλήξαμε στη συγγραφή ενός σεναρίου. Στην πλοκή, εκτός από τα πέντε είδη μαθητών προσθέσαμε και έναν ακόμη ρόλο, του ψυχολόγου, ο οποίος θα είναι ο συνδετικός κρίκος του σεναρίου. Ένας από τους μαθητές θα κάνει τον ψυχολόγο που έχει σταλεί με ένα πρόγραμμα της Ε.Ε στο σχολείο μας προκειμένου να παρατηρήσει τις συμπεριφορές των μαθητών. Αναλυτικότερα:

13 2η ομάδα - Οι αστέρες του σχολείου
Ψυχολόγος: Τάσος Παντελίδης. Ο εναλλακτικός μαθητής, ο οποίος έχει πιο φιλελεύθερες απόψεις και δεν μπαίνει σε ένα «καλούπι»: Γεωργία Τσιούπρου Ο καλός μαθητής που παρόλο που είναι απορροφημένος με τα μαθήματά του δεν χάνει την κοινωνικότητά του: Γιώργος Φασίδης Ο ρόλος του κακού μαθητή ο οποίος αν και δημιουργεί φασαρίες στο χώρο του σχολείου παραμένει ένα από τα δημοφιλέστερα παιδιά: Βασίλης Χατζηκώστας Η «ντίβα» που εξαιτίας της εξωτερικής της εμφάνισης και του έντονου χαρακτήρα της είναι και αυτή ένα από τα δημοφιλέστερα παιδιά του σχολείου: Πολυκρήτη-Φωτεινή Χατζηλιάδου Ο αθλητικός τύπος ο ποίος κεντρίζει την προσοχή των υπολοίπων λόγω εμφάνισης και «φήμης»: Γιάννης Τορλακίδης

14 3η ομάδα - Κρίση και σχολική πραγματικότητα
Ζούμε στιγμές πρωτόγνωρες. Στιγμές που όμοιές τους δεν έχει ξαναζήσει η γενιά μας. Η σημερινή εποχή χαρακτηρίζεται από φαινόμενα έντονης αμφισβήτησης αξιών και θεσμών. Η αμφισβήτηση αυτή επιδεινώθηκε από τη δεινή κοινωνική, οικονομική και συναισθηματική πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία των Ελλήνων. Επηρεάζει η κρίση αυτή τους μαθητές των τελευταίων τάξεων του λυκείου και αν πως; Αυτός, ακριβώς ήταν ο κεντρικός άξονας γύρω από τον οποίο κινήθηκε η ομάδα μας.

15 3η ομάδα - Κρίση και σχολική πραγματικότητα
Διερευνήσαμε τις επιπτώσεις της κρίσης αυτής στην ελληνική οικογένεια μέσα από μαθητές των τελευταίων τάξεων του λυκείου δεδομένης της σημασίας που δίνει η ελληνική οικογένεια για τη μόρφωση των παιδιών της και την είσοδό τους στο πανεπιστήμιο. Συγκεκριμένα εστιαστήκαμε στο πώς βιώνουν την κρίση τρεις μαθητές και πώς αυτοί προσάρμοσαν τη σχολική τους ζωή στα καινούργια δεδομένα αφού η οικονομική κρίση δεν αφήνει ανεπηρέαστο το εκπαιδευτικό σύστημα. Η μεθοδολογία που ακολουθήσαμε ήταν η περιπτωσιολογική μελέτη ( study case). Αφορά σε τέσσερις μαθητές της τρίτης λυκείου.

16 3η ομάδα - Κρίση και σχολική πραγματικότητα
Ο πρώτος μαθητής στοχεύει παρακολουθεί τη θετική κατεύθυνση και η πρώτη του επιλογή θα είναι η Ιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Και οι δύο γονείς του είναι άνεργοι τα δύο τελευταία χρόνια. Μέχρι, όμως, να απολυθούνε ήταν από τα υψηλόμισθα στελέχη εταιρείας. Μέχρι και τη δευτέρα τάξη παρακολουθούσε κατ’ οίκον ιδιαίτερα μαθήματα τα οποία στην τρίτη τάξη τα διέκοψε για να παρακολουθήσει μαθήματα σε ολιγομελές τμήμα φροντιστηρίου. Ο δεύτερος μαθητής επιδιώκει την εισαγωγή του στην Ιατρική σχολή. Και οι δύο γονείς του είναι άνεργοι τα τελευταία τέσσερα χρόνια και έτσι η οικογένειά του δεν μπορεί να του προσφέρει επιπλέον βοήθεια. Κάποιες φορές παρακολουθεί μαθήματα στο κοινωνικό φροντιστήριο που λειτουργεί στην πόλη του. Τελείωσε τη Β΄ λυκείου με γενικό βαθμό 20. Είναι πεπεισμένος ότι θα πετύχει τον στόχο του να περάσει έστω και στην Ιατρική σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου στην Αλεξανδρούπολη.

17 3η ομάδα - Κρίση και σχολική πραγματικότητα
Ο τρίτος μαθητής είναι πρώην μαθητής γενικού και νυν μαθητής επαγγελματικού λυκείου. Βαθειά απογοητευμένος από την οικονομική κρίση που διέρχεται η οικογένειά του, οι γονείς του και ο μεγαλύτερος αδερφός του είναι άνεργοι τα τρία τελευταία χρόνια, εγκαταλείπει τα όνειρά του για εισαγωγή στο πανεπιστήμιο και καταφεύγει στο ΕΠΑΛ με σκοπό να μάθει κάποιο επάγγελμα για να μπορεί να συνεισφέρει οικονομικά στην οικογένεια. Ο τέταρτος μαθητής της έρευνας είναι μαθητής της τελευταίας τάξης του νυκτερινού λυκείου και ταυτόχρονα εργαζόμενος. Είναι ο μοναδικός εργαζόμενος της οικογένειας και φιλοδοξεί να πετύχει την εισαγωγή του στο πανεπιστήμιο αν και οικογένεια προτείνει να μη συνεχίσει πανεπιστημιακές σπουδές και να αρκεστεί στο απολυτήριο του λυκείου.

18 3η ομάδα - Κρίση και σχολική πραγματικότητα
Κοινό στοιχείο το οποίο και ενώνει τους τέσσερις μαθητές του δείγματος είναι ότι είναι φίλοι από παιδιά. Οι δρόμοι τους χώρισαν όταν γράφτηκαν στο λύκειο. Την αγωνία τους την καταγράψαμε σε ένα διάλογο στον οποίο διαφαίνεται η αγωνία τους και αποτυπώνεται η σύγχρονη πραγματικότητα της αβεβαιότητας που βιώνουν.

19 4η ομάδα - Ταμπέλες και στερεότυπα
4η ομάδα - Ταμπέλες και στερεότυπα Η Ομάδα μας προσπάθησε να παρουσιάσει τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις ταμπέλες και τα στερεότυπα που υπάρχουν ανάμεσα στους μαθητές αλλά και μεταξύ καθηγητών και μαθητών Συγκεκριμένα: Διακρίσεις για τις επιδόσεις του κάθε μαθητή Διακρίσεις μεταξύ των κατευθύνσεων Διαφορετική αντιμετώπιση των μαθητών από τους καθηγητές

20 4η ομάδα - Ταμπέλες και στερεότυπα
4η ομάδα - Ταμπέλες και στερεότυπα Φτιάξαμε ερωτηματολόγιο, το μοιράσαμε στους συμμαθητές μας και το επεξεργαστήκαμε. Οι διαφάνειες που ακολουθούν είναι τα συμπεράσματα της έρευνας της ομάδας μας.

21 4η ομάδα Διακρίσεις στο σχολείο
4η ομάδα Διακρίσεις στο σχολείο Σε μια πολυπολιτισμική και ετερόκλητη κοινωνία οι μαθητές βιώνουν έντονα τη διαφορετικότητα μέσα στην σχολική τάξη. Συχνά δεν αποδέχονται τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ τους καλλιεργώντας στερεότυπα και προκαταλήψεις. Επίσης δεν είναι σπάνια και η μεροληπτική συμπεριφορά των εκπαιδευτικών απέναντι σε κάποιους μαθητές.

22 Στο πλαίσιο αυτού του προβληματισμού κάναμε την παρακάτω έρευνα συγκεντρώνοντας τις απόψεις των συμμαθητών μας.

23 Έχει πέσει στην αντίληψη σας φαινόμενο διάκρισης μεταξύ μαθητών ή μεταξύ μαθητών και καθηγητών;
Στην παραπάνω ερώτηση βλέπουμε πως η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών αναφέρει ότι ήταν μάρτυρες ανάλογων περιστατικών.

24 Αν ναι, αντιδράσατε; Παρόλα αυτά μόνο το 26% των μαθητών φάνηκε ότι εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους και αντέδρασαν.

25 Υπήρξατε θύτης ή θύμα διάκρισης;
Το 61% δηλώνει ότι δεν υπήρξε τίποτα από τα δύο. Το 32% έχει βρεθεί στη θέση του θύματος. Ενώ το 19% των μαθητών δηλώνει θύτης.

26 Στηρίζετε την διαφορετικότητα του άλλου;
Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι υποστηρίζουν τη διαφορετικότητα των άλλων, δύο στους δέκα μαθητές δείχνουν ρατσιστική συμπεριφορά σύμφωνα με την προηγούμενη ερώτηση.

27 Αίτια διακρίσεων Η έλλειψη παιδείας σε συνδυασμό με τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα ευνοούν την καλλιέργεια ρατσιστικών συμπεριφορών. Σε εποχές κρίσης όπως η σημερινή, οικονομικοί λόγοι, κοινωνικά προβλήματα (εγκληματικότητα) και πολιτικά αίτια συμβάλλουν στην εμφάνιση διακρίσεων.

28 διακρίσεις γίνονται με σκοπό το όφελος της δημοφιλίας.
Θεωρείτε πως ο λόγος που κάποιος ασκεί ρατσισμό είναι επειδή επιδιώκει να του προσδώσει δημοτικότητα; Λίγοι περισσότεροι από τους μισούς θεωρούν πως οι διακρίσεις γίνονται με σκοπό το όφελος της δημοφιλίας.

29 Πιστεύετε ότι για το φαινόμενο των διακρίσεων ευθύνεται το χαμηλό πνευματικό επίπεδο των μαθητών και η έλλειψη παιδείας; Ενώ ένα μεγάλο ποσοστό των μαθητών επιρρίπτει την ευθύνη στην ελλιπή εκπαίδευση που προσφέρει το σχολείο.

30 Πιστεύετε ότι τα Μ.Μ.Ε τροφοδοτούν ανάλογες συμπεριφορές;
Ακόμη το 95% πιστεύει πως μια από τις βασικές αιτίες της εμφάνισης ανάλογων συμπεριφορών είναι τα Μ.Μ.Ε. Σύμφωνα με την άποψη ενός από τους ερωτηθέντες μαθητές τα Μ.Μ.Ε προβάλλουν λανθασμένα πρότυπα που αναπαράγονται στη σχολική κοινότητα.

31 Οι διακρίσεις εμφανίζονται με τις παρακάτω μορφές
Φυλετικές Κοινωνικές Θρησκευτικές Γυναικείου φύλου Οι κοινωνικές διακρίσεις με την σειρά τους αναφέρονται: Στην ενδυμασία, στη σωματική διάπλαση, στις σχολικές επιδόσεις, στις ερωτικές επιλογές, στις αντιλήψεις και στην αναπηρία.

32 διακρίσεις γίνονται με βάση τη καταγωγή. Ενώ ταυτόχρονα δεν είναι
Ποια είναι κατά τη γνώμη σας, κρίνοντας και από τις προσωπικές σας εμπειρίες, η συνηθέστερη μορφή διακρίσεων; Το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών στηρίζει πως οι περισσότερες διακρίσεις γίνονται με βάση τη καταγωγή. Ενώ ταυτόχρονα δεν είναι λίγοι αυτοί που στηρίζουν πως γίνονται με βάση τα κοινωνικά χαρακτηριστικά.

33 Με βάση ποια κατηγορία κοινωνικής διάκρισης υπήρξατε μάρτυρας, θύτης ή θύμα;
Ένας μεγάλος αριθμός μαθητών έχει δεχτεί αρνητικά σχόλια σε βάρος της σωματικής του διάπλασης. Καθώς είναι πολλοί και εκείνοι που κατακρίθηκαν για την ενδυμασία και τις σχολικές τους επιδόσεις.

34 Πιστεύετε ότι οι διακρίσεις επηρεάζουν τη συμπεριφορά των μαθητών ή την απόδοσή τους στο σχολείο;
Το 93% των μαθητών έχει διαπιστώσει αλλαγή στη συμπεριφορά των μαθητών αλλά και στις σχολικές τους επιδόσεις.

35 Μπορεί το σχολείο σαν θεσμός να περιορίσει τα φαινόμενα ρατσισμού;
Το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών υποστηρίζει ότι το σχολείο λειτουργεί ως ένα από τα μέσα επίλυσης του φαινομένου αυτού.

36 Πιστεύετε ότι τα φαινόμενα ρατσισμού παρουσιάζονται περισσότερο α) στις υπανάπτυκτες β) στις αναπτυσσόμενες χώρες; Σύμφωνα με τις απόψεις των ερωτηθέντων τα περισσότερα φαινόμενα διακρίσεων παρουσιάζονται στις αναπτυσσόμενες χώρες.

37 Πιστεύετε πως αποτελεσματικότερη λύση είναι α) ο διάλογος β) η παραδειγματική τιμωρία;
Ένα μικρό ποσοστό του 25% θεωρεί τη τιμωρία ως αποδοτικότερη λύση, ενώ οι περισσότεροι προτιμούν το διάλογο.

38 Πιστεύετε πως η οργάνωση προγραμμάτων γνωριμίας με τις μειονότητες θα ήταν αποδοτικό μέσο επίλυσης των διακρίσεων; Τέλος η πλειοψηφία υποστηρίζει πως στην εξάλειψη του φαινομένου αυτού θα βοηθούσε η γνωριμία με τις μειονότητες.

39 Προτάσεις μαθητών Ανθρωπιστική παιδεία που σέβεται τη διαφορετικότητα και προάγει την αγάπη. Οπτικοακουστικά μέσα με σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών. Παραδείγματα των καθηγητών προς παραδειγματισμό των μαθητών. Συνειδητοποίηση των αρνητικών συνεπειών του ρατσισμού. Γόνιμος διάλογος μεταξύ μαθητών και καθηγητών. Οι διάφορες κοινωνικές ομάδες έρχονται σε επαφή και συμφιλιώνονται μεταξύ τους. Η διαφορετικότητα είναι πλεονέκτημα. Προώθηση της συνεργατικότητας. Ανάπτυξη αξιών.

40


Κατέβασμα ppt "ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google