Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Διερευνητική Εργασία Α Λυκείου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ (ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Διερευνητική Εργασία Α Λυκείου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ (ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Διερευνητική Εργασία Α Λυκείου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ (ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ)
ΟΜΑΔΑ: Α Μια Ιστορική Αναδρομή Στο Παρελθόν και αναφορά στο παρόν ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΪΜΑΡΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

2 ΟΜΑΔΑ: Α Εργασία 1 Τα αίτια της Μετανάστευσης των Γερμανικών φύλων στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία 3 Εργασία 2 Διάφορα Μεταναστευτικά Ρεύματα στην Ευρώπη τον 5ο – 12ο αιώνα 7 Εργασία 3 Μετανάστευση μετά την βιομηχανική επανάσταση 28 Εργασία 4 Μετανάστευση κατά τον 19ο αιώνα 33 Εργασία 5 Τα αίτια της Μετανάστευσης μετά το Β Παγκόσμιο πόλεμο 48 Εργασία 6 Μετανάστευση Αλλοεθνών στη Γερμανία 50 Εργασία 7 Πολιτικοί Πρόσφυγες 60 Εργασία 8 Σύστημα Eurodac 64 Εργασία 9 Συνθήκη Σέγκεν 67

3 Το φαινόμενο της μετανάστευσης
Το φαινόμενο της μετανάστευσης λόγω της πολυπλοκότητάς του και των διλημμάτων- πολιτικά, ιστορικά, οικονομικά, κοινωνικά, φιλοσοφικά, ανθρωπολογικά, κ.ά.- που θέτει, δεν είναι εύκολο να εξετασθεί κατά την εξέλιξή του.

4 Η μετανάστευση και τα είδη της
Ο όρος μετανάστευση περιλαμβάνει την ιδέα της κίνησης, την αλλαγή τόπου διαμονής και μπορεί να αναφέρεται σε κάθε μετακίνηση - οριστική ή προσωρινή – ομάδων ανθρώπων, προς τόπους διαφορετικούς από εκείνους που μένουν. Αναφέρεται είτε σε οριστικές μετακινήσεις ανθρώπινων ομάδων, είτε σε εποχικές κινήσεις για εργασία.

5 Η μετανάστευση και τα είδη της
Με τον όρο εξωτερική μετανάστευση χαρακτηρίζεται η μετακίνηση ανθρώπων με κάποια διάρκεια από ένα κράτος σε άλλο. Οι μετακινήσεις, με οριστικό ή προσωρινό χαρακτήρα, στο εσωτερικό του ίδιου του κράτους, χαρακτηρίζονται ως εσωτερική μετανάστευση. Η μετατόπιση ατόμων ή ομάδων στο εσωτερικό μιας χώρας για αναζήτηση καλύτερα αμειβόμενης εργασίας ή καλύτερων όρων ζωής είναι σύνηθες φαινόμενο στις σύγχρονες κοινωνίες.

6 Η μετανάστευση και τα είδη της
Υπάρχουν ακόμα και μαζικές μεταναστεύσεις που οφείλονται σε πολεμικές συρράξεις ή συνοριακές μεταβολές.

7 Η μετανάστευση και τα είδη της
Πρόκειται για εξαιρετικές περιπτώσεις, ενώ γενικά όταν μιλάμε για μετανάστευση εννοούμε την ειρηνική και ελεύθερη μετακίνηση ατόμων ή ομάδων, που οφείλεται τις περισσότερες φορές σε οικονομικοκοινωνικές ανισότητες που υπάρχουν μεταξύ φτωχών και υπανάπτυκτων χωρών και χωρών με υψηλό οικονομικό δυναμικό ή υψηλή γεωργική - βιομηχανική ανάπτυξη.

8 Πολιτικοί Πρόσφυγες Πολιτικός πρόσφυγας είναι το άτομο το οποίο νιώθει αιτιολογημένο φόβο δίωξης για λόγους πολιτικών πεποιθήσεων, βρίσκεται μακριά από την χώρα καταγωγής του/της, δεν μπορεί να λάβει προστασία στη χώρα του/της ή δεν το επιθυμεί λόγω του φόβου τον οποίο βιώνει. Οι πολιτικοί πρόσφυγες είναι μετανάστες που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την χώρα προκειμένου να διαφύγουν τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν στην χώρα που ζουν. Αναγκάζονται να καταφύγουν σε μια ξένη χώρα, συνήθως παράτυπα και χωρίς ταξιδιωτικά έγραφα με σκοπό να ζητήσουν άσυλο.

9 Πολιτικοί Πρόσφυγες Ο προσδιορισμός του μετανάστη ως πρόσφυγα γίνεται από το Υπουργείο Εσωτερικών της Ελλάδος μέσω της Επιτροπής Ασύλου. Η αίτηση για άσυλο γίνεται από τον ίδιο τον μετανάστη οπουδήποτε εντός των ελληνικών συνόρων, αυτοπροσώπως και ενώπιον των Αρχών οι οποίες δέχονται και εξετάζουν τα αιτήματα ασύλου. Δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός. Η εξέταση του ασύλου γίνεται με προσωπική συνέντευξη από εξειδικευμένο αστυνομικό και με τη συνδρομή διερμηνέα. Ο αιτών άσυλο μπορεί κατά την διαδικασία συνέντευξης να έχει παρουσία από δικηγόρο εάν το επιθυμεί.

10 Πολιτικοί Πρόσφυγες Από την στιγμή που ένας μετανάστης αιτείται άσυλο δεν μπορεί να φύγει από την χώρα.

11 Πολιτικοί Πρόσφυγες Οι αιτούντες άσυλο έχουν το δικαίωμα να στεγαστούν κατόπιν σχετικής αίτησης σε Κέντρα Υποδοχής ανάλογα με τη δυναμικότητά τους και τις διαθέσιμες κενές θέσεις. Όποιος όμως αρνηθεί να απευθυνθεί στο Κέντρο Υποδοχής χάνει το δικαίωμα φιλοξενίας του σε οποιοδήποτε άλλο Κέντρο Υποδοχής. Ένας ενήλικας μπορεί να φιλοξενηθεί μέχρι και 6 μήνες, όμως ανάλογα με την περίπτωση, η διαμονή μπορεί να παρατεθεί έως και ένα χρόνο. Σε ορισμένα κέντρα ο χρόνος παραμονής είναι ένα έτος ενώ σε άλλα ο ανήλικος φιλοξενείται μέχρι το 18 έτος της ηλικίας του.

12 Πολιτικοί Πρόσφυγες Ο αιτών άσυλο μπορεί να εργαστεί νόμιμα στην Ελλάδα εφόσον αποκτήσει την άδεια εργασίας από τη Νομαρχία στην οποία υπάγεται. Οι αιτούντες άσυλο έχουν δωρεάν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

13 Πολιτικοί Πρόσφυγες Όσοι ζουν παράνομα στη χώρα έχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία μέσω των επειγόντων περιστατικών. Τα παιδιά των αιτούντων άσυλο έχουν πρόσβαση σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες των δημόσιων σχολείων, ακόμη και με ελλιπή δικαιολογητικά.

14 Πολιτικοί Πρόσφυγες Έχει ιδρυθεί ένας φορέα στην Ελλάδα το «Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες» που συνεργάζεται με το Γραφείο της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες. Σε αυτόν τον φορέα απευθύνονται οι πρόσφυγες που φθάνουν στη χώρα μας για πληροφόρηση και καθοδήγηση, καθώς και την στήριξη που χρειάζονται για να κατορθώσουν να ξανασταθούν στα πόδια τους.

15 Πολιτικοί πρόσφυγες στην Αρχαία Ελλάδα
Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχαν πολλοί πολιτικοί πρόσφυγες εκ των οποίων κάποιοι ήταν διάσημοι στον λαό αλλά και πολιτικοί εχθροί που εξοστρακίζονταν και αναγκάζονταν να φύγουν από την πόλη στην οποία έμεναν.

16 Πολιτικοί πρόσφυγες στην Αρχαία Ελλάδα
Πολλά τα παραδείγματα αλλά ένα χαρακτηριστικό που αναφέρεται σε μεγάλο πλήθος πολιτικών προσφύγων είναι όταν στην εξουσία ήταν οι τριάκοντα πολλοί κάτοικοι της Αθήνας κατέφυγαν στον Πειραιά, στα Μέγαρα και στην Θήβα.

17 Πολιτικοί πρόσφυγες στην νεότερη Ελλάδα
Ως αποτέλεσμα του σκληρού εμφυλίου πολέμου του , πλήθος Ελλήνων υπηκόων που ανήκαν στην παράταξη των ηττημένων κατέφευγαν ως πρόσφυγες σε άλλα κράτη.

18 Πολιτικοί πρόσφυγες στην νεότερη Ελλάδα
Σύμφωνα με τα στοιχεία των Οργανώσεων Πολιτικών Προσφύγων, στις τότε σοσιαλιστικές χώρες, κατέφυγαν άτομα. Στους πρόσφυγες περιλαμβάνονταν περισσότερα από παιδιά, τα οποία στάλθηκαν στις ανατολικές χώρες μετά την άνοιξη του 1948.

19 Διερευνητική Εργασία Α Λυκείου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ (ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ)
ΟΜΑΔΑ Β ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΔΑΜΙΑΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ ΜΕΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΟΖΙΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΣΑΑΚΙΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ

20 ΟΜΑΔΑ Β ΕΡΓΑΣΙΑ 1: ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΣΕΛ.3 ΕΡΓΑΣΙΑ 2: ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΣΕΛ.8 ΕΡΓΑΣΙΑ 3: ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΕΛ. 14 ΕΡΓΑΣΙΑ 4: ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΣΕΛ.17 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΣΕΛ. 27

21 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Σύμφωνα με την προφορική παράδοση, ο πρώτος Έλληνας που έφτασε στην Αυστραλία ήταν κάποιος Δαμιανός Γκίκας, που μεταφέρθηκε στο Sydney ως κατάδικος το Λέγεται ότι ο Γκίκας ήταν Υδραίος καπετάνιος, συνελήφθη άδικα σαν πειρατής από ένα εγγλέζικο πολεμικό και καταδικάστηκε σε εξορία στην Αυστραλία. Ωστόσο, η ιστορία αυτή δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί με σιγουριά, αφού δεν υπάρχει τίποτα σχετικό στα αρχεία της Αυστραλίας ή της Ελλάδας.

22 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Φαίνεται όμως ότι η ιστορία αυτή προέκυψε από την πραγματική ιστορία των πρώτων Ελλήνων στην Αυστραλία. Οι πρώτοι αυτοί Έλληνες που αποβιβάστηκαν στην Αυστραλία ήταν επτά νεαροί από την Ύδρα, οι οποίοι έφτασαν εκεί το 1828, καταδικασμένοι σαν πειρατές από την Αγγλική Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες ιστορικές πηγές, πέντε απ’ αυτούς επαναπατρίστηκαν το 1836, γεγονός που δείχνει ότι μάλλον ήταν πατριώτες παρά κοινοί πειρατές.

23 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Ο πρώτος Έλληνας μετανάστης που έφτασε στην Αυστραλία ίσως ήταν ο ναυτικός ονόματι Τζών Πήτερς, που έφτασε στο Sydney το 1838, ενώ η πρώτη Ελληνίδα ήταν η Αικατερίνη Πλέσσα, που έφτασε στην Αυστραλία το 1853.

24 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Το 1880 υπήρχαν στην Αυστραλία περίπου 150 Έλληνες, παρόλο που στο μεταξύ ο συνολικός πληθυσμός της χώρας είχε σχεδόν τριπλασιαστεί λόγω των νέων μεταναστών.

25 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Το κύριο μεταναστευτικό ρεύμα από την Ελλάδα προς την Αυστραλία τον 19ο αιώνα άρχισε μετά το Η απογραφή του 1891 αναφέρει την ύπαρξη 482 ατόμων γεννημένων στην Ελλάδα.

26 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Ο αριθμός αυτός, όπως και όλοι οι επόμενοι που αναφέρονται σε απογραφές ή εκτιμήσεις, είναι οπωσδήποτε συντηρητικός, αφού δεν συμπεριλαμβάνει τους Έλληνες που γεννήθηκαν στην Αυστραλία, όπως και αυτούς που, για τον ένα ή άλλο λόγο, δεν θέλησαν να καταγραφούν σαν Έλληνες.

27 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Αυτοί οι μετανάστες κατάγονταν κυρίως από τα Κύθηρα, την Ιθάκη και το Καστελλόριζο, και ήταν οι πρωτοπόροι της Ελληνο-αυστραλέζικης παροικίας. Μεταξύ 1901 και 1911 σημειώνεται αύξηση του Ελληνικού στοιχείου στην Αυστραλία από 878 άτομα σε άτομα.

28 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Η αύξηση του Ελληνικού πληθυσμού στην Αυστραλία συνεχίστηκε με τους ίδιους ρυθμούς μέχρι μετά το Έτσι, το 1921 ο Ελληνικός πληθυσμός της Αυστραλίας αριθμούσε άτομα γεννημένα στην Ελλάδα, ενώ το 1933 υπήρχαν Έλληνες στην Αυστραλία και το 1947.

29 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Μετά το 1952 η αύξηση του Ελληνικού στοιχείου στην Αυστραλία ήταν ραγδαία. Πράγματι, από το 1953 μέχρι το 1956 έφτασαν στην Αυστραλία σαν μετανάστες περίπου Έλληνες, αυξάνοντας έτσι τον Ελληνισμό της Αυστραλίας σε άτομα το 1954.

30 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Η μετανάστευση από την Ελλάδα κορυφώθηκε από το 1961 μέχρι το 1966, περίοδο κατά την οποία περίπου Έλληνες εγκαταστάθηκαν στην Αυστραλία. Οι Έλληνες αριθμούσαν το 1961 και το 1971.

31 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Μετά το 1970 το μεταναστευτικό ρεύμα μειώθηκε και πάλι δραστικά, ενώ ήδη είχε αρχίσει μια αντίστροφη μετακίνηση μεταναστών προς την Ελλάδα,

32 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Μετά το 1970 παρατηρείται μείωση των γεννημένων στην Ελλάδα Ελληνοαυστραλών σε άτομα το 1976, το 1981, και το Φυσικά, οι αριθμοί αυτοί δεν αντιστοιχούν στο σύνολο του Ελληνικού στοιχείου της Αυστραλίας, μια και αφορούν μόνον άτομα γεννημένα στην Ελλάδα, δηλαδή μετανάστες πρώτης γενιάς. Οπωσδήποτε όμως δίνουν μια σχετικά ακριβή αίσθηση της κινητικότητας Ελλήνων προς την Αυστραλία και μια εκτίμηση για το σύνολο του Ελληνικού στοιχείου στην Αυστραλία.

33 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Διάφοροι υπολογισμοί ανεβάζουν τον συνολικό Ελληνικό πληθυσμό της Αυστραλίας κατά τη δεκαετία του 1980 σε ή Άλλοι υπολογισμοί αναφέρουν Ελληνικό στοιχείο της τάξης των περίπου.

34 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Σύμφωνα με την Αυστραλιανή απογραφή του 1986 ο συνολικός πληθυσμός Ελληνικής καταγωγής στην Αυστραλία είναι, άτομα ( άνδρες και γυναίκες) πρώτης γενιάς (δηλαδή γεννημένα στην Ελλάδα) και άτομα δεύτερης γενιάς (δηλαδή γεννημένα στην Αυστραλία με ένα ή και τους δύο γονείς γεννημένους στην Ελλάδα). Το σύνολο αυτών ανέρχεται σε άτομα.

35 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Η σημερινή γεωγραφική κατανομή της πρώτης και της δεύτερης γενιάς Ελλήνων στην Αυστραλία δεν παρουσιάζει μεγάλες διαφορές.

36 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Συγκεκριμένα, 46.79% ζει στην Πολιτεία Victoria, 32.93% στην Πολιτεία New South Wales, 10.25% στην Πολιτεία South Australia, 3.87% στην Πολιτεία Queensland, 3.38% στην Πολιτεία Western Australia, 1.22% στην Πολιτεία Australian Capital Territory, 0.96% στην Πολιτεία Νew Τerritories, και 0.60% στην Πολιτεία Tasmania.

37 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Ο πληθυσμός αυτός είναι στην συντριπτική του πλειοψηφία αστικός και ζει κατά 95.6% στις 12 μεγάλες Αυστραλιανές πόλεις (Melbourne, Sydney, Newcastle, Wollongong, Geelong, Brisbane, Gold Coast-Tweed, Adelaide, Perth, Hobart, Darwin, Canberra-Queanbeyan), ενώ 77.4% ζει στην Melbourne και Sydney (περίπου ο μισός απ’ αυτόν τον πληθυσμό (47.6%) ζει στην Melbourne).

38 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Το ηλικιακό προφίλ της πρώτης και της δεύτερης γενιάς διαφέρει σημαντικά. Το μεγαλύτερο ποσοστό ομογενών πρώτης γενιάς βρίσκεται στην ηλικιακή ομάδα ετών (64.4%). Η μέση ηλικία των ομογενών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα είναι 46.2 έτη. Ο αντίστοιχος μέσος όρος του συνολικού πληθυσμού της Αυστραλίας είναι 31.1 έτη.

39 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι το Ελληνικό στοιχείο πρώτης γενιάς στην Αυστραλία είναι γερασμένο. Οι άνδρες είναι περισσότεροι από τις γυναίκες (τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 51.4% και 48.6%). Ας σημειωθεί εδώ ότι το χαρακτηριστικό αυτό, δηλαδή η πληθυσμιακή υπεροχή των ανδρών, παρατηρείται συνεχώς σε όλες τις περιόδους της ιστορίας του Αυστραλέζικου Ελληνισμού και σε μερικές μάλιστα είναι ιδιαίτερα έντονο, ιδίως στις αρχές του αιώνα, όταν ποσοστό μέχρι και 95% των Ελλήνων της Αυστραλίας ήταν άνδρες.

40 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Αντίθετα, το μεγαλύτερο ποσοστό της δεύτερης γενιάς βρίσκεται στην ηλικιακή ομάδα 5-14 ετών (31.8%) και το μικρότερο στην ηλικιακή ομάδα των 65+ ετών (0.6%). Έτσι, το Ελληνικό στοιχείο της δεύτερης γενιάς είναι νεότερο σε ηλικία.

41 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Η κοινωνία της Αυστραλίας αντιμετωπίζει σειρά κοινωνικών προβλημάτων, όπως όλες οι σύγχρονες κοινωνίες. Από τα προβλήματα αυτά, οι ομογενείς εκτιμούν ότι τα σοβαρότερα είναι ο αποχωρισμός από τα μέλη της οικογένειάς τους (που βρίσκονται στην Ελλάδα), η κοινωνική απομόνωση και ο ρατσισμός. Αντίθετα, το πρόβλημα των ναρκωτικών, ο αλκοολισμός και η εγκληματικότητα φαίνεται να είναι μάλλον δευτερεύοντα για τους ομογενείς της Αυστραλίας.

42 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΙΩΑΝΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
1ο ΛΥΚΕΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ 3η ΟΜΑΔΑ Ιωάννου Δημήτρης, Κελεμπεκίδης Γιάννης Μπεκίρι Άντζελα, Παπακανάκη Σοφία, Τορλακίδης Γιάννης

43 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 1η εργασία Μετανάστευση στα Βυζαντινά χρόνια (Κελεμπεκίδης- Παπακανάκη) 2η εργασία Μαρτυρία Αλβανού μετανάστη (Μπεκίρι) 3η εργασία Μεταναστευτικό ζήτημα (Ιωάννου – Τορλακίδης) 4η εργασία Επιδράσεις Μετανάστευσης (Παπακανάκη) 5η εργασία Δουβλίνο 6η εργασία Ιθαγένεια

44 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ -ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ
Το Μεταναστευτικό ζήτημα στην Ελλάδα αναφέρεται στη συστηματική παράνομη/παράτυπη είσοδο μεγάλου αριθμού μεταναστών στην Ελλάδα κατά την περίοδο Κατά την δεκαετία η Ελλάδα έγινε πόλος έλξης εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών όχι μόνο από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες αλλά από ολόκληρο τον κόσμο με αποτέλεσμα ένας στους δέκα περίπου κατοίκους στην Ελλάδα να είναι αλλοδαπός.

45 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ -ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ
ΑΘΗΝΑ Μεγάλος αριθμός μεταναστών που εισέρχονται στην Ελλάδα παράνομα καταλήγουν στο κέντρο της Αθήνα χωρίς να υπάρχει κάποια επίσημη υποδομή ή μέριμνα από την πλευρά της πολιτείας. Από το 2008 ο αριθμός των μεταναστευτικών ροών στο κέντρο της Αθήνας είναι μεγάλος. Στο ιστορικό κέντρο (6ο, 4ο και 1ο διαμέρισμα της Αθήνας) οι μετανάστες έχουν βρεθεί στο επίκεντρο επιθέσεων ακροδεξιών ομάδων με την αδράνειας πολλές φορές τις αστυνομίας και πολλοί από αυτούς έχουν πρόβλημα στην εύρεση διαμονής.

46 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ -ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ
ΕΒΡΟΣ Το πρόβλημα της παράνομης διάσχισης των συνόρων στον Έβρο έγινε εντονότερο το 2010 και παρουσιάστηκε στα διεθνή μέσα μαζική ενημέρωσης. Υπολογίζεται ότι το 2010 (μέχρι τον Οκτώβριο 2010) καθημερινώς 300 – 350 μετανάστες εισέρχονταν στην Ελλάδα παράνομα από τα σύνορα του Έβρου. Το πέρασμα του ποταμού είναι επικίνδυνο και έχουν καταγραφεί περιπτώσεις πνιγμών ή θάνατοι από το ψύχος . Σύμφωνα με τις συμφωνίες που έχει συνάψει η Ελλάδα με την Τουρκία, οι μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέφονται στην Τουρκία αλλά στην πράξη αυτές οι περιπτώσεις είναι πολύ λίγες και η Τουρκία δέχεται μόνο Τούρκους υπηκόους. Ένα λόγος που η Τουρκία είναι απρόθυμη να δεχτεί την επιστροφή μεταναστών είναι ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην μαζική απέλαση εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών από την Ευρώπη πίσω στην Τουρκία.

47 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ -ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ Πολλοί μετανάστες φτάνουν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και έχουν σχηματίσει καταυλισμό κάτω από τη γέφυρα στο Λαδοχώρι και στο Γραικοχώρι . Οι μετανάστες στην Ηγουμενίτσα προσδοκούν να ταξιδέψουν με κάποιο τρόπο στην Ευρώπη μέσω της ακτοπλοϊκής γραμμής Ηγουμενίτσας-Ιταλίας . Τον Ιούνιο 2010 εντοπίστηκε νεκρός μετανάστης μέσα σε δεξαμενή καυσίμου φορτηγού οχήματος το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο από Πάτρα προς Ηγουμενίτσα, με προορισμό την Ιταλία . Η αύξηση των μεταναστών το 2009 στην Ηγουμενίτσα οφείλεται στο γκρέμισμα του αντίστοιχου καταυλισμού στην Πάτρα και την ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού.

48 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ -ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ
ΠΑΤΡΑ Στην Πάτρα η ροή μεταναστών δημιουργεί έντονο κοινωνικό πρόβλημα που ταλανίζει την πόλη από τα μέσα της δεκαετίας του 90, εξ‘ αιτίας της αθρόας εισέλευσης οικονομικών μεταναστών και της μόνιμης διαβίωσής τους. Μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει διακυμάνσεις στον αριθμό και στην εθνικότητα τους, ενώ το πρόβλημα λόγω των ποικίλων κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών μέχρι σήμερα παραμένει άλυτο, εντεινόμενο ιδιαίτερα από τις αρχές του 21ου αιώνα όταν άρχισε να μετακινείται μεγάλος αριθμός Αφγανών χωρίς χαρτιά, καθώς Σομαλοί και Σουδανοί . Σήμερα υπολογίζεται ότι διαβιούν στην Πάτρα περίπου με 5000 μετανάστες χωρίς χαρτιά , με σκοπό τη λαθραία ακτοπλοϊκή έξοδο από την Ελλάδα προς την Ιταλία και τις χώρες της ανεπτυγμένης Ευρώπης.

49 ΣΥΝΘΗΚΗ ΔΟΥΒΛΙΝΟΥ ΙΙ Ο κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ είναι ένα νομικό κείμενο που θεσπίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και καθορίζει την χώρα η οποία θα είναι υπεύθυνη για να δώσει άσυλο στον αιτούντα πρόσφυγα. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Δουβλίνο-ΙΙ ένας μετανάστης δικαιούται να ζητήσει άσυλο στην Ευρωπαϊκή χώρα στην οποία θα εισέλθει την πρώτη φορά. Μετανάστες οι οποίοι εισέρχονται στην Ελλάδα και κατόπιν μεταβαίνουν σε άλλη χώρα για να αιτηθούν άσυλο θα πρέπει σύμφωνα με τον κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ να επιστρέφονται πίσω στην Ελλάδα

50 ΣΚΟΠΟΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ Κύριος σκοπός του κανονισμού είναι να αποτρέψει τον εκάστοτε αιτούντα από το να υποβάλει αίτηση σε περισσότερα από ένα κράτος μέλος της Ε.Ε. Με την συνθήκη του Δουβλίνου, οι μετανάστες που εισέρχονται στην πρώτη χώρα της Ε.Ε. που έχει υπογράψει τη συνθήκη, όποια και να είναι αυτή, αυτή η χώρα αναλαμβάνει να κρατήσει εντός των συνόρων της τον πρόσφυγα αυτόν . Η συνθήκη αυτή του Δουβλίνου αναιρεί το βασικό δικαίωμα του πρόσφυγα να επιλέγει αυτός τη χώρα που θεωρεί ασφαλές καταφύγιο. Με τον τρόπο αυτό οι κεντρικές χώρες της Ευρώπης, που κατά βάση είναι και η τελική κατεύθυνση πολλών μεταναστών, μεταφέρουν το «βάρος» στις περιφερειακές χώρες της Ε.Ε. που είναι οι πρώτοι «σταθμοί» των μεταναστών και «προστατεύονται» οι ίδιες.

51 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ
Στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι οικονομικοί μετανάστες εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους με αποκλειστικό σκοπό την εργασία, σε αντίθεση με τους πρόσφυγες οι οποίοι αναγκάζονται να ξενιτευτούν και για διαφορετικούς λόγους. Η εργασία είναι το μοναδικό κίνητρο και η φτώχεια η βασική αιτία της μετακίνησης των μεταναστών προς την χώρα μας. Η κοινωνικοοικονομική εξαθλίωση, είναι ο πιο σημαντικός λόγος μετανάστευσης, σε συνδυασμό µε την μεγάλη ανεργία στις χώρες προέλευσης. Οι μετανάστες προσφέρουν χαμηλά αμειβόμενη ανειδίκευτη εργασία, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο ανταγωνισμό συμπιέζοντας το κόστος τους. Τα παραπάνω έχουν ως συνέπεια επαγγέλματα που δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, καθώς και όσα είναι εποχιακής φύσεως (γεωργία, τουρισμός, κατασκευές), να καταλαμβάνονται συχνά από μετανάστες οι οποίοι λόγω της οικονομικής τους δυσπραγίας, καθίστανται ευέλικτο εργατικό δυναμικό.

52 ΧΩΡΕΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Το φαινόμενο της μετανάστευσης στην Ελλάδα δεν έχει απογραφεί με ακρίβεια. Δεν υπάρχει καθαρή εικόνα, οι έρευνες είναι περιορισμένες και αποσπασματικές. Εκτός από τον καταγεγραμμένο και νόμιμο όγκο των μεταναστών, υπάρχει και ένα πολύ υψηλό ποσοστό τους, που διαμένει ή/και εργάζεται στη χώρα παράνομα. Επομένως, είναι δύσκολο αφενός να υπάρξει απολύτως έγκυρος υπολογισμός του μεγέθους και των χαρακτηριστικών τους. Εδώ γίνονται εκτιμήσεις με την χρησιμοποίηση στοιχείων από διάφορες πηγές, έρευνες.

53 ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΜΗ ΝΟΜΙΜΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΧΡΟΝΟ

54 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ -ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ

55 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ -ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ

56 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ -ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ

57 ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

58 ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

59 ΕΙΣΟΔΟΣ-ΕΞΟΔΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

60 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

61 Διερευνητική Εργασία Α Λυκείου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ (ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ)
ΟΜΑΔΑ Δ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΙΣΤΟΦΙΔΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΤΕΡΜΙΤΖΟΓΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΡΤΖΑΛΗΣ ΘΩΜΑΣ ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ ΡΑΦΑΗΛ ΤΟΚΑΣ ΠΑΥΛΟΣ

62 ΟΜΑΔΑ Β ΕΡΓΑΣΙΑ 1: ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΟΦΩΝΟΙ ΠΟΝΤΙΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑ 2: Εσωτερική μετανάστευση στην Ελλάδα ΕΡΓΑΣΙΑ 3: ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΒΛΑΧΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑ 4: ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΑΡΒΑΝΙΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑ 5: ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΝ 20ό ΑΙΩΝΑ

63 Εσωτερική μετανάστευση στην Ελλάδα
Η εσωτερική μετανάστευση είναι ένα από τα φαινόμενα που απασχόλησαν την ελληνική επιστημονική κοινότητα. Οι περισσότερες ειδικές μελέτες του φαινομένου που έχουν γίνει για την Ελλάδα είναι μικρού χρονικού ορίζοντα και αφορούν κυρίως την περίοδο όταν η αγροτική έξοδος έφτασε στην αποκορύφωση της. Οι οικονομετρικές αναλύσεις των ετών , , δείχνουν ότι οι κύριοι λόγοι για την μετανάστευση είναι οικονομικοί (διαφορά μισθού μεταξύ των περιφερειών, ύψος του αγροτικού εισοδήματος).

64 Εσωτερική μετανάστευση στην Ελλάδα
Μελέτες δείχνουν επίσης (στοιχεία 1979 και 1981 ) ότι η μετανάστευση στις αστικές περιοχές επηρεάζεται κυρίως από την απασχόληση στις υπηρεσίες τουρισμού ψυχαγωγίας ενώ στις αγροτικές περιοχές από το δείκτη του επιπέδου διαβίωσης. Γενικά δηλαδή είναι το αποτέλεσμα καθώς και η αιτία για την διαφορά της οικονομικής ανάπτυξης μεταξύ των αγροτικών και των αστικών περιοχών. Ο ιστορικός Β. Παναγιωτόπουλος αποδίδει τις αιτίες της εσωτερικής μετανάστευσης σε εξωοικονομικά κριτήρια και σε πολιτικές συγκυρίες.

65 Εσωτερική μετανάστευση στην Ελλάδα
Η εμπόλεμη δεκαετία Μία περίοδος που δεν έχει μελετηθεί ιδιαίτερα ως προς τις μετακινήσεις των πληθυσμών που, κάτω από το βάρος των ειδικών συνθηκών της εμπόλεμης περιόδου άλλοτε είναι βίαιες, άλλοτε εκούσιες, άλλοτε υποτάσσονται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις (π.χ. εκκενώσεις χωρίων) και σε μεγάλη έκταση.

66 Εσωτερική μετανάστευση στην Ελλάδα
Υπολογίζεται ότι γύρω στο ένα δέκατο του πληθυσμού μετακινήθηκε στην περίοδο και γύρω στις χιλιάδες άτομα στην περίοδο του εμφυλίου. Με αντίθετες κάθε φορά κατευθύνσεις – πόλη - χωριό , χωριό – πόλη – οι μετακινήσεις αυτές φέρνουν τον πληθυσμό των περιοχών της υπαίθρου , ειδικά αυτών που έγιναν θέατρο των πολεμικών και εμφυλιακών συγκρούσεων, σε γνωριμία και επαφή με τον αστικό τρόπο ζωής.

67 Εσωτερική μετανάστευση στην Ελλάδα
Για την μέχρι το 1950 περίοδο θα μπορούσε κανείς να συμφωνήσει ότι η φύση της αστικής ανάπτυξης και τα συνδεδεμένα με αυτή σχήματα εξωτερικής μετανά-στευσης οφείλονταν περισσότερο σε εξωτερικές πολιτικές και στρατιωτικές πιέσεις και συνθήκες και παρά τις εσωτερικές κοινωνικές, οικονομικές και δημογραφικές συνθήκες.

68 Εσωτερική μετανάστευση στην Ελλάδα
ΠΕΡΙΟΔΟΣ Η εσωτερική μετανάστευση εξελίσσεται και αναπτύσσεται μέσα σε ένα κλίμα μεταπολεμικής ανασυγκρότησης , με βελτιώσεις στον αγροτικό τομέα όσο και με έργα οδοποιίας, καθώς και με την ενίσχυση της επαρχιακής βιομηχανίας που λόγω προσβασιμότητας συγκεντρώνεται στους νομούς γύρω από την Αθήνα. Αρχίζει η μεγάλη έξοδος προς τις πόλεις. Η Αθήνα δέχεται τον κύριο όγκο των εσωτερικών μεταναστών και σε αυτή την περίοδο αυξάνει τον πληθυσμό της κατά 34 % χωρίς αυτό να είναι το αποτέλεσμα της φυσικής της αύξησης.

69 Εσωτερική μετανάστευση στην Ελλάδα
Οι εσωτερικές μεταναστεύσεις έχουν σε μεγάλο μέρος τους χαρακτήρα ενδοαγροτικό. Πρόκειται δηλαδή για μεταναστεύσεις από χωριό σε άλλο χωριό και υποθέτουμε ότι αφορούν μεταναστεύσεις λόγω γάμου, εκπαίδευσης , μετεγκαταστάσεις πληθυσμών από τα ορεινά στα πεδινά, μόνιμες εγκαταστάσεις κτηνοτρόφων στα πεδινά, κ.α.

70 Εσωτερική μετανάστευση στην Ελλάδα
Είναι μεταναστεύσεις οικονομικά ενεργών ατόμων των πιο παραγωγικών ηλικιών που ασχολούνται καταρχήν στον τομέα των υπηρεσιών, όσο και στην μεταποίηση / βιομηχανία , αλλά και επειδή , μεγάλο μέρος των εσωτερικών μεταναστών μετακινούνται από χωριό σε χωριό έχουν σημαντική απασχόληση στον πρωτογενή τομέα.

71 Εσωτερική μετανάστευση στην Ελλάδα
ΠΕΡΙΟΔΟΣ Πολιτική περίοδος πολιτικά ασταθής με κατάληξη την κατάλυση της δημοκρατίας από την χούντα. Οικονομικά έχουμε ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής (εκμηχάνιση , αύξηση αγροτικού εισοδήματος , ανάπτυξη της βιομηχανίας). Η γρήγορη ανάπτυξη των παραγωγικών τομέων ( πρωτογενούς , δευτερογενούς) ελευθερώνει δυναμικό από την γεωργία και τις αγροτικές περιοχές, αφετέρου δημιουργεί θέσεις εργασίας στις αστικές προκαλώντας έτσι μετακίνηση προς αυτές.

72 Εσωτερική μετανάστευση στην Ελλάδα
Γενικά η εσωτερική μετανάστευση βρίσκεται στην πλήρη εξέλιξη της. Αρχίζει κάμψη της ενδοαγροτικής μετανάστευσης. Πάλι ο αγροτικός πληθυσμός τροφοδοτεί την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και τις άλλες πόλεις. Τα λοιπά αστικά κέντρα καταγράφουν μία ανοδική τάση και μεταναστεύσεις από αστικό σε άλλο αστικό κέντρο.

73 Εσωτερική μετανάστευση στην Ελλάδα
Οι εσωτερικοί μετανάστες φαίνεται ότι είναι περίπου των ίδιων χαρακτηριστικών με την προηγού-μενη δεκαετία. Αλλά επειδή μειώνεται η ενδοαγροτική μετανάστευση, μειώνεται και ο αριθμός των εσωτερικών μεταναστών οι οποίοι ασχολούνται με την γεωργία – γεγονός άλλωστε που χαρακτηρίζει και την διάρθρωση της απασχόλησης στην Ελλάδα αυτή την εποχή.

74 Εσωτερική μετανάστευση στην Ελλάδα
ΠΕΡΙΟΔΟΣ Περίοδος διεθνούς οικονομικής ύφεσης. Στην Ελλάδα, επάνοδος της δημοκρατίας και ξεκίνημα για την πλήρη ένταξη στην ΕΟΚ . Μετακίνηση βιομηχανικών μονάδων προς την περιφέρεια, επέκταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μαζικός τουρισμός.

75 Εσωτερική μετανάστευση στην Ελλάδα
Μεταναστεύουν περισσότερα άτομα σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο , αλλά , αλλάζουν οι μεταναστευτικές κατευθύνσεις δηλαδή , από πού προέρχονται και που εγκαθίστανται. Αρχίζει η μείωση των μεταναστεύσεων από τις αγροτικές περιοχές προς τα αστικά κέντρα, συμπεριλαμβανομένης και της Αθήνας (μείωση στο ένα τρίτο από την προηγούμενη περίοδο ).

76 Εσωτερική μετανάστευση στην Ελλάδα
Διαφαίνεται μια νέα τάση για μεταναστεύσεις από τις αστικές προς τις αγροτικές περιοχές. Οι εσωτερικοί μετανάστες φαίνεται να αλλάζουν και σε κάποια χαρακτηριστικά τους (π.χ. ηλικία) τάση που παίρνει πιο καθαρή μορφή στην επόμενη δεκαετία.

77 Εσωτερική μετανάστευση στην Ελλάδα
ΠΕΡΙΟΔΟΣ Πλήρης ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. γεγονός που διαμορφώνει ένα νέο οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο. Παράλληλα, αναλαμβάνει την διακυβέρνηση του κράτους σοσιαλιστική κυβέρνηση που ασκεί ιδιαίτερα ευρεία πολιτική κράτους πρόνοιας και παροχών. Ασκείται περιφερειακή πολιτική κινήτρων, γίνονται δημόσιες επενδύσεις σε τεχνικές υποδομές όσο και σε υποδομές υπηρεσιών (π.χ. υγεία, εκπαίδευση) σε όλη την περιφέρεια.

78 Εσωτερική μετανάστευση στην Ελλάδα
Παράλληλα η επέκταση των δικτύων μεταφορών επικοινωνιών, η βελτίωση του αγροτικού τομέα, η ανάπτυξη της βιομηχανίας/βιοτεχνίας στην περιφέρεια, ο τουρισμός και η κατανάλωση υπηρεσιών αναψυχής και πολιτισμού, η αποσύνδεση του τόπου εργασίας με τον τόπο κατοικίας, οδήγησαν την άμβλυνση του φαινομένου της εσωτερικής μετανάστευσης στην Ελλάδα και συνετέλεσαν στην σταθεροποίηση της κατανομής του πληθυσμού στον χώρο κατά την δεκαετία αυτή.

79 Εσωτερική μετανάστευση στην Ελλάδα
Στην δεκαετία αυτή οι αλλαγές στην χωρική κατανομή του πληθυσμού εντοπίζονται στην πτώση του ρυθμού πληθυσμιακής αύξησης των αστικών κέντρων και στην πληθυσμιακή ανάκαμψη ζωνών της υπαίθρου, κυρίως των παράκτιων και νησιωτικών. Καταγράφεται έντονα η τάση για σταθεροποίηση της γεωγραφικής κατανομής του πληθυσμού. Τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά που δίνει η απογραφή του 1991 για την εσωτερική μετανάστευση και σε σύγκριση με τα στοιχεία της προηγούμενης απογραφής συνοψίζονται στα εξής :

80 Εσωτερική μετανάστευση στην Ελλάδα
1. Μεγάλη μείωση του αριθμού των εσωτερικών μεταναστών 2. Ως προς τις μεταναστευτικές κατευθύνσεις παρατηρείται: τάση για μικρή αύξηση του αριθμού αναχωρήσεων από τα αστικά κέντρα με κατεύθυνση τις αγροτικές και ημιαστικές περιοχές, τάση για περαιτέρω μείωση τόσο της ενδοαγροτικής μετανάστευσης όσο και της αγροτικής εξόδου προς τα αστικά κέντρα γενικά , μία τάση για περαιτέρω αύξηση των μεταναστεύσεων μεταξύ των πόλεων και τέλος μια σμίκρυνση του ρόλου της Αθήνας ως αποδέκτη μεταναστευτικών ροών.

81 Εσωτερική μετανάστευση στην Ελλάδα
3. Ως προς τα μεταναστευτικά ισοζύγια λόγω εσωτερικής μετανάστευσης: γενική είναι η τάση οι απώλειες ή οι αυξήσεις σε πληθυσμό όλων των περιοχών λόγω εσωτερικής μετανάστευσης να σταθεροποιούνται σε χαμηλά επίπεδα και να τρέπονται σε θετικά μεν για τις περιοχές της υπαίθρου και σε αρνητικά δε για τις αστικές περιοχές, αντιστρέφοντας τις τάσεις που επικράτησαν σε όλες τις προηγούμενες δεκαετίες.

82 Εσωτερική μετανάστευση στην Ελλάδα
4. Ως προς τα ατομικά τους χαρακτηριστικά: Οι εσωτερικοί μετανάστες αυτής της περιόδου ανήκουν κυρίως στην ηλικιακή κατηγορία των ετών αλλά και αυτής των ετών, εξακολουθούν να είναι σε μεγαλύτερο ποσοστό οικονομικά ενεργοί από τις αντίστοιχες κατηγορίες των μη μεταναστών και την συντριπτική τους πλειοψηφία απασχολούνται ως μισθωτοί στον κλάδο των υπηρεσιών. Υπάρχουν όμως έντονες διαφοροποιήσεις κατά φύλλο, ηλικία και βαθμό αστικότητας τόπου εγκατάστασης των μεταναστών οι οποίες σκιαγραφούν και το πιθανό είδος της μετανάστευσης που πραγματοποιήθηκε.


Κατέβασμα ppt "Διερευνητική Εργασία Α Λυκείου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ (ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google