Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Τα ναρκωτικά είναι τοξικές ουσίες ή χημικές που προκαλούν στον οργανισμό διάφορες καταστάσεις: νάρκη, τάση για ύπνο, διέγερση, ένα αίσθημα ευφορίας.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Τα ναρκωτικά είναι τοξικές ουσίες ή χημικές που προκαλούν στον οργανισμό διάφορες καταστάσεις: νάρκη, τάση για ύπνο, διέγερση, ένα αίσθημα ευφορίας."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Τα ναρκωτικά είναι τοξικές ουσίες ή χημικές που προκαλούν στον οργανισμό διάφορες καταστάσεις: νάρκη, τάση για ύπνο, διέγερση, ένα αίσθημα ευφορίας αλλά φέρνουν και εξασθένιση στις φυσιολογικές λειτουργίες του νευρικού συστήματος κι προκαλούν στους χρήστες εθισμό, μια εξάρτηση κι στο τέλος όταν τα στερηθεί ο οργανισμός τους επιφέρουν το στερητικό σύνδρομο. Διαιρούνται σε ήπια, μαλακά και σκληρά και είναι μεγάλη απειλή για την νεολαία.

2 ΕΙΔΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ: Ελαφρά ή ψυχεδελικά:
μαριχουάνα-χασίς: παράγωγα ινδικής κάνναβης. Καπνίζεται το άνθος(μαριχουάνα), η ρητίνη(χασίς). Το χασίς έχει περιεκτικότητα σε καθαρό ναρκωτικό 40% ενώ η μαριχουάνα δεν ξεπερνά το 12%. Σκληρά: 1. όπιο-ηρωίνη-μορφίνη: προκαλούν γρήγορο εθισμό και η ευεξία που προσφέρουν πληρώνεται με γρήγορη ψυχοσωματική καταστροφή. 2. κοκαΐνη: παράγεται από φύλλα του φυτού κόκα. Είναι διεγερτικό κι δημιουργεί μεγάλη ευφορία ακόμη κι παραισθήσεις. 3. LSD (λυσεργικό οξύ): το πιο παραισθησιογόνο ναρκωτικό, διαστέλλει την συνείδηση και προκαλεί τροποποίηση στην αντίληψη της πραγματικότητας. 4. αμφεταμίνες: από τις πιο επικίνδυνες χημικές ουσίες που κυκλοφορούν. Χρησιμοποιούνται από άτομα που θέλουν να μην κοιμηθούν την νύχτα και να εργασθούν, από αθλητές για να αυξήσουν τις επιδόσεις τους, από γυναίκες για να μειώσουν το βάρος τους και για κακοποιούς για να έχουν θάρρος κι ψυχραιμία κατά την διάπραξη εγκλημάτων. 5. βαρβιτουρικά: επιδρούν ως υπνωτικά. Χρησιμοποιούνται για την καταστολή του νευρικού συστήματος. Χορηγούνται κατόπιν οδηγίας γιατρού και υπάρχει κίνδυνος όταν γίνεται λήψη με συνδυασμό οινοπνευματωδών ποτών.

3 ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΟΠΙΟΕΙΔΗ: Ο εθισμός στα οπιοειδή(οπιούχα) είναι ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος που απορρέει από την συνεχή χρήση οπιοειδών(οπιούχων). Οι οπιοειδείς ουσίες διαχωρίζονται σε φυσικές, ημισυνθετικές και συνθετικές ουσίες. Τα φυσικά οπιούχα που προέρχονται από οπιούχες παπαρούνες ονομάζονται οπιούχα(μορφίνη, κωδείνη, θηβαίνη και παπαβερίνη). Τα ημισύνθετα και τα σύνθετα οπιούχα ονομάζονται οπιοειδή. Ημισύνθετα οπιοειδή: συνταγογραφούμενα αναλγητικά(υδροκωδώνη, οξυκωδόνη) και η παράνομη ηρωίνη. Σύνθετα οπιοειδή: φαντανύλη, Demerol, μεθαδόνη. Σήμερα τα οπιοειδή είναι τα ναρκωτικά με τα υψηλότερα επίπεδα κατάχρησης στον κόσμο.

4 Τα συμπτώματα εθισμού στα οπιοειδή είναι τα εξής:
Ανεξέλεγκτη, έντονη επιθυμία για ναρκωτικά. Έμμονες ιδέες σχετικά με την απόκτηση και την χρήση απιοειδών. Αλλαγές στην διάθεση και στην προσωπικότητα. Οικονομικά προβλήματα. Χαμηλή απόδοση στην δουλειά ή στο σχολείο. Παραμέληση των οικογενειακών υποχρεώσεων. Κοινωνική απομόνωση. Άγχος, εναλλαγές στη διάθεση Αϋπνία, πονοκέφαλος, ναυτία, πρήξιμο στο πρόσωπο, τρέμουλο των χεριών. Αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες.

5 ΑΙΤΙΑ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ:
ΟΧΙ σωστή διαπαιδαγώγηση του παιδιού από την μικρή ηλικία. Η χαλάρωση του οικογενειακού θεσμού. Αντιδρά κατά κάποιον τρόπο το άτομο με τα ναρκωτικά στο κοινωνικό κατεστημένο. Η περιέργεια του νέου. Ο προσηλυτισμός από άλλους τοξικομανείς που προσπαθούν να σπρώξουν και άλλους στο πάθος τους ώστε να μην σηκώνουν μόνοι τους το βάρος της κοινωνικής απομόνωσης .

6 Η ΧΡΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:
Ανορεξία ή αύξηση της όρεξης. Αλλαγές στην διάθεση και στον τρόπο βαδίσματος. Τρέμουλο των χεριών και κρύες ιδρωμένες παλάμες. Η αναπνοή ή τα ρούχα του παιδιού έχουν μυρωδιά μιας ουσίας. Τρέξιμο της μύτης, ξερόβηχας. Σημάδια χρήσης βελονών από ενέσεις σε διάφορα σημεία του σώματος. Αναγούλες, εμετοί ή υπερβολική εφίδρωση. Ανώμαλος καρδιακός ρυθμός.

7 ΛΑΘΟΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ:
συμπεριφέρονται στον ναρκομανή σαν παιδί. Ελέγχουν διαρκώς πόσο πίνει. Ψάχνουν τα πράγματα του για κρυμμένες δόσεις. Τσακώνονται μαζί του όταν έχει κάνει χρήση ουσιών. Τον κατηγορούν, κάνοντας του κήρυγμα.

8 ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ:
Η αποτοξίνωση από τα ναρκωτικά, δηλαδή η αντιμετώπιση συμπτωμάτων στέρησης είναι μόνο το πρώτο βήμα καταπολέμησης του εθισμού. Αν το στάδιο αποτοξίνωσης ολοκληρωθεί επιτυχώς, το σώμα του ασθενούς είναι καθαρό και οι σωματικές λειτουργίες επανέρχονται στο φυσιολογικό. Ωστόσο η ψυχική κατάσταση του ασθενούς παραμένει αρκετά ασταθής. Παρά τις παραδοσιακές μεθόδους ψυχοθεραπείας κι λήψη φαρμακευτικών αγωγών, υπάρχουν αρκετές νέες αποτελεσματικές τεχνικές ψυχολογικής απεξάρτησης: Θεραπεία με ιμπογκαίνη: απαλλάσσει αποτελεσματικά το συνειδητό και το υποσυνείδητο από αναμνήσεις που σχετίζονται με τα ναρκωτικά, σταθεροποιεί τον ύπνο και την διάθεση. Θεραπεία με ξενόν: αποτελεί αυτή την στιγμή την πλέον αποτελεσματικότερη μέθοδο ενάντια στην εξάρτηση από κοκαΐνη, το κρακ, την αμφεταμίνη και την κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη. Νευροηλεκτρική θεραπεία: αποκαθιστά την ισορροπία των νευροδιαβιβαστών και την αρμονική αλληλεπίδραση μεταξύ διαφόρων δομών του εγκεφάλου. Κεντρικός αποκλεισμός με αντιχοληνεργικά: επιδρά αποτελεσματικά στις συνειρμικές περιοχές του εγκεφάλου και δημιουργεί νέα συμπεριφορικά μοτίβα.

9 ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Μπορεί να υπάρξει μια νέα πολιτική σύμφωνα με τον δικηγόρο Άγγελο Α. Τσιγκρή διδάκτορα της Εγκληματολογίας για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών που θα στηριχθεί στους ακόλουθους πυλώνες: Αντιμετώπιση του χρήστη ως αρρώστου και όχι ως εγκληματία του κοινού ποινικού δικαίου. Παρακολούθηση των χρηστών από εξειδικευμένο και ειδικά εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό. Δημιουργία στα δημόσια νοσοκομεία ειδικών τμημάτων που θα έχουν ως αποστολή την παροχή βοήθειας στους χρήστες. Δημιουργία ανώνυμων κατάλογων χρηστών με βάση τους όποιους οι χρήστες θα μπορούν να παίρνουν την δόση τους μόνο από δημόσια νοσοκομεία. Συνεργασία των νοσοκομείων με τις θεραπευτικές κοινότητες με σκοπό την ένταξη των χρηστών σε προγράμματα απεξάρτησης Αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών για τους εξαρτημένους που έχουν δηλωθεί στα κατά τόπους νοσοκομεία. Πρόβλεψη αυστηρότερων ποινών για τους χρήστες που κάνουν ιδιωτική χρήση ναρκωτικών ουσιών.


Κατέβασμα ppt "ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Τα ναρκωτικά είναι τοξικές ουσίες ή χημικές που προκαλούν στον οργανισμό διάφορες καταστάσεις: νάρκη, τάση για ύπνο, διέγερση, ένα αίσθημα ευφορίας."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google