Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Θρησκείες της Ασίας Ο βουδισμός στην Ινδία H παρομοίωση του Δέντρου.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Θρησκείες της Ασίας Ο βουδισμός στην Ινδία H παρομοίωση του Δέντρου."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2

3 Θρησκείες της Ασίας

4 Ο βουδισμός στην Ινδία

5 H παρομοίωση του Δέντρου

6 Τύποι Βουδισμού  Therevada  Mahayana  Tibetan  Zen

7 Διαφορετικοί Βούδες

8

9

10

11

12

13

14

15 Διαφορετικοί τύποι ναών, όπως και διαφορετικές είναι οι διάφορες μορφές του Βούδα

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26 Η ουσία του Βουδισμού ] «Ο Μέσος δρόμος της σοφίας και της ευσπλαχνίας». ] Βασίζεται σε 2500 χρόνια παραδόσεων.

27 Τα τρία κοσμήματα του Βουδισμού:  Buddha, ο διδάσκαλος.  Dharma, οι διδασκαλίες  Sangha, η κοινότητα.

28     

29

30

31 Ashoka: Το «Άλυπο» ιερό δέντρο της Ινδίας

32 Λωτός: το ιερό φυτό του Βράχμα και του Βούδα, η αρχή της δημιουργίας

33 ] Προοριζόταν για βασιλιάς ] Ζούσε σε μεγάλη πολυτέλεια ] Ήταν προκαθορισμένο ότι θα γίνει Βούδας (πνευματικός δάσκαλος) από τις προηγούμενες μετενσαρκώσεις του. ] Ο πατέρας του προσπάθησε να του κρύψει τις δυσκολίες της ανθρώπινης ζωής για να αποτρέψει τη μοίρα του. ] Ο πατέρας Σουντοντάνα του προσπάθησε να του κρύψει τις δυσκολίες της ανθρώπινης ζωής για να αποτρέψει τη μοίρα του.

34 Οι τέσσερις συναντήσεις: Ο ηλικιωμένος Ο άρρωστος Ο νεκρός Ο μοναχός (σαμάνα)

35

36 ] Στα 29 εγκατάλειψε τα πλούτη και την οικογένειά του για να αποφύγει τη φθαρτότητα και να ανακαλύψει την έννοια του πόνου και της φώτισης

37 ] Έζησε αυστηρή ασκητική ζωή για 6 έτη.

38 Τα καλά του ασκητισμού

39 ] Απέρριψε τον ασκητισμό και μέσω του διαλογισμού ανακάλυψε το Νιρβάνα.

40 Η Μάχη με το Δαίμονα Μάρα και τις κόρες του Επιθυμία, Πάθος, και Δυσαρέσκεια

41

42 ] Έγινε Βούδας «πεφωτισμένος» στα 35 χρόνια του.

43 Το πρώτο του κήρυγμα

44 Parinirvana: η εγκατάλειψη του φθαρτού σώματος

45

46

47 Οι τρεις γραμμές Όλα στον κόσμο είναι παροδικά, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων (ανίκα). Όλα υποφέρουν (ντούκχα). Όλα είναι χωρίς εαυτό (ανάτα). Δεν υπάρχει άτμαν. Δεν ενδιαφέρει η καταγωγή του σύμπαντος ούτε ο τρόπος δημιουργίας του. Υποφέρουμε γιατί προσπαθούμε να αρνηθούμε ότι οι σκέψεις και τα αισθήματά μας συνεχώς αλλάζουν, ότι γερνάμε και πεθαίνουμε.

48 Βουδιστική φιλοσοφία Η επιθυμία ] Γι’ ] Γι’ αυτό ας μη ενδιαφερόμαστε για τον εαυτό μας και τις επιθυμίες μας Ποια είναι η βασική αιτία του ανθρώπινου πόνου;

49 Οι Τέσσερις ευγενείς αλήθειες 1. Υπάρχει πόνος στον κόσμο. ζωή = πόνος. (Dukkha)  Ο Βούδας το ανακάλυψε αυτό νέος, όταν γνώρισε τον πόνο και το θάνατο.  Η αποδοχή της αλήθειας αυτής είναι το πρώτο βήμα για την ίαση μας. (διάγνωση)

50 2. Η αιτία του πόνου είναι η επιθυμία και οι επίγειες δεσμεύσεις (Tanha) (πνευματική ασθένεια)

51 3. Η λύση βρίσκεται στο να ελευθερωθούμε από επιθυμίες και δεσμεύσεις. Η εξάλειψη του πόθου οδηγεί στη λύτρωση. (Nirvana = εξαφάνιση, σβήσιμο) (δυνατότητα ίασης)

52 4. Για να φτάσει κανείς στον Νιρβάνα πρέπει ακολουθήσει την οκταπλή ατραπό («Η Μέση Οδός»). (Θεραπεία)

53 Η οκταπλή Ατραπός Ορθός τρόπος ζωής Ορθή Προσ- πάθεια Ορθή Ενέργεια Ορθός Λόγος Ορθή Συγκέ- ντρωση Ορθή Σκέψη Ορθή Προσοχή Ορθή Άποψη Πάνα (ΣΟΦΙΑ) Σίλα (ΗΘΙΚΟΤΗΤΑ) Σαμάντι (ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ)

54 Ο σωστός Βουδιστής

55 Οκταπλή ατραπός Νιρβάνα  Η ένωση με την πνευματική πραγματικότητα.  Απελευθέρωση από τον κύκλο των αέναων γεννήσεων (σαμσάρα).

56 Δρόμος προς τη φώτιση Όλοι, ανεξαρτήτου καταγωγής, μπορούν να αποκτήσουν φώτιση. 10 παραμίτα:  ευσπλαχνία  ηθική  άρνηση  σύνεση  εμμονή  αλήθεια  υπομονή  αποφασιστικότητα  καθολική αγάπη  αταραξία ψυχής

57 Στην ουσία, μόνο οι μοναχοί (μέλη της σάνγκα) μπορούν να ελπίζουν στην φώτιση. Οι λαϊκοί μπορούν να βελτιωθούν με τη γενναιοδωρία προς τους μοναχούς, την ηθική ζωή, και το σεβασμό του Ντάρμα, με την ελπίδα να γίνουν μοναχοί σε μια μελλοντική ζωή.

58 Οι Βουδιστικοί κανόνες Αποχή από την καταστροφή της ζωής (ahimsa) Απόχη από την κλοπή (δεν επιτρέπεται να λάβεις ό, τι δεν έχει δοθεί. Αποχή από συνουσία/ διαφθορά Αποχή από το ψέμα Αποχή από το αλκοόλ Ελαφρά βρώση φαγητού. ποτέ μετά το μεσημέρι. Αποχή από δημόσια θεάματα (χορός, τραγούδι) Αποχή από χρήση σωματικών κοσμημάτων Αποχή από ύπνο σε κρεβάτι Αποχή από τη επαφή με χρυσό και ασήμι. Λαϊκοί Μοναχοί

59 Πατιμόκχα Οι μοναχοί ακολουθούν τεχνικές διαλογισμού και την πατιμόκχα, ένα κώδικα αυστηρής μοναστικής πειθαρχίας. Είναι άγαμοι. Δεν επιτρέπεται να εργάζονται ή να διαχειρίζονται χρήματα. εξαρτώνται από τις προσφορές των λαϊκών. Υποχρεώνονται σε μηνιαίες δημόσιες εξομολογήσεις των αμαρτημάτων τους.

60 Mandala: το μοτίβο του κύκλου της ζωής

61 Mandala: Άνικα ανίτζια (όλα είναι πρόσκαιρα)

62 Θιβετιανοί μοναχοί φτιάχνουν ένα πολύπλοκο σχέδιο από άμμο. Θα χρειαστούν πολλές μέρες διαλογισμού και προσπάθειας για την κατασκευή του. Μόλις τελειώσει θα καταστραφεί αμέσως. Τονίζεται έτσι η ιδέα ότι τίποτα δεν είναι αιώνιο.

63 Theravada Βουδισμός

64  Η παλαιότερη μορφή βουδισμού.  Ο «τρόπος των πρεσβυτέρων» ή το «μικρό όχημα»  Διαμορφώθηκε στην νότια Ασία.  Θεωρεί ότι η μοναστική ζωή είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξη του Νιρβάνα.  Δίνει έμφαση στη γνώση και το διαλογισμό.  Ο στόχος είναι να γίνει ο κάθε πιστός βούδας, «πεφωτισμένος».  Πάνω από 100,000,000 οπαδοί.

65 Mahayana Βουδισμός

66  Το «μεγάλο όχημα».  Διαμορφώθηκε στην Κίνα και την Ιαπωνία.  Θεωρείται βουδισμός για «τις μάζες»  Ο πιστός ζητά βοήθεια από τα Boddhisatvas, τα σοφά όντα.  Στόχος: όχι μόνο η απελευθέρωση του ατόμου από τον κύκλο της Σαμσάρα, αλλά η σωτηρία όλης της ανθρωπότητας, μέσα από τη θυσία των λίγων πεφωτισμένων.

67 Καθιστή Boddhisatva – 16αι. Μπουτάν

68 boddhisatva

69 Θιβετιανός Βουδισμός  Το «διαμαντένιο όχημα». (Vajrayana)  Διαμορφώθηκε στο Θιβέτ τον 7 ο αι. μ. Χ.  Μείγμα των Theravada και Mahayana.  Οι Boddhisatvas περιλαμβάνουν τους λάμα (Lamas), όπως ο Dalai Lama.

70 Ο Dalai Lama

71 zen Βουδισμός  Η «Σχολή Διαλογισμού».  Αποζητά την ξαφνική φώτιση (satori), μέσω του διαλογισμού.  Χρησιμοποίηση ειδικών τεχνικών διαλογισμού (Roshi).  Έμφαση στην επίτευξη της ομορφιάς και της αισθητικής  κήποι  τοξοβολία  ιεροτελεστία τσαγιού  καλλιγραφία

72 Είναι ο Βουδισμός Θρησκεία; Δεν αποδέχεται την ιδέα ενός θεού – δημιουργού. Ο ίδιος ο Βούδας είναι ένας σεβαστός και σπουδαίος άνθρωπος. Πρόκειται περισσότερο για φιλοσοφία που επιτρέπει στον κάθε άνθρωπο να πορευτεί στη οδό της απελευθέρωσης.

73 Απελευθερωθείτε από το άγχος και διαλογιστείτε: Απαγγείλτε ένα Mantra! Ohm...mani...padme...hung... Χαίρε στο κόσμημα του Λωτού !


Κατέβασμα ppt "Θρησκείες της Ασίας Ο βουδισμός στην Ινδία H παρομοίωση του Δέντρου."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google