Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

2ο Γυμνάσιο Μεσσήνης.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "2ο Γυμνάσιο Μεσσήνης."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 2ο Γυμνάσιο Μεσσήνης

2 Τουρισμός και Περιβάλλον

3 Κατάσταση Τουρισμού Στη Μεσσηνία
Κυρίως το καλοκαίρι Τουρισμός και εσωτερικός και εξωτερικός Αρκετές τουριστικές εγκαταστάσεις Προσβάσιμες και καθαρές παραλίες Ανεπτυγμένο συγκοινωνιακό δίκτυο

4 Αξιοθέατα Αρχαία Μεσσήνη Κάστρα (Μεθώνης, Πύλου, Καλαμάτας, Κορώνης)
Πολυλίμνιο Παραλίες Μεσσηνιακή Μάνη Ταύγετος

5 ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ

6 ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ

7 ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ Η Αρχαία Μεσσήνη βρίσκεται 30 χλμ. Βορειοδυτικά της Καλαμάτας και 20 χλμ. Βόρεια της πόλης της Μεσσήνης. Ήταν μία από της μεγαλουπόλεις της Ελλάδος στα ελληνιστικά ( π.Χ.) και ρωμαϊκά χρόνια (146 π.Χ μ.Χ.), ήταν η πρωτεύουσα της ελεύθερης αρχαίας Μεσσήνης. Για επτά ολόκληρους αιώνες ο ευρύτερος χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης αποτελεί ένα υπερσύνολο, που σήμερα υποδιαιρείται σε φυσικό, ιστορικό και σύγχρονο χώρο. Ως φυσικός χώρος εννοείται η πεδιάδα των στρεμμάτων, που σήμερα βρίσκεται νοτιοδυτικά των λόφων Ιθώμη και Έυα.

8 ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ Ο αρχαιολογικός χώρος ομαδοποιείται για τις ανάγκες καλύτερης κατανόησης σε αυτοτέλεις ενότητες όπως: το θέατρο, η αγορά, το στάδιο, το Ηρώο, η Κρήνη, οι Οικίες και οι Βυζαντινές οικοδόμικες νησίδες. Ο σύγχρονος χώρος εννοείται εκείνος των δύο πλησιέστερων οικίσμων που είναι: η κοινότητα και η αρσινόη. Η αρχαία Μεσσήνη ευτύχως ούτε έχει καταστραφεί ολοσχερώς ούτε έχει καλυφτεί από νεότερους οικισμούς γι΄ αυτό και οι συνεχιζόμενες ανασκαφές φέρνουν στο φώς όλο και περισσότερα για την ιστορία των ανθρώπων που την έκτισαν και την έζησαν μέχρι την εισβολή των Γότθων το 395 μ.Χ.

9 ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ ΑΡΚΑΔΙΚΗ ΠΥΛΗ ΣΤΑΔΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ

10 Η ΑΡΚΑΔΙΚΗ ΠΥΛΗ Σώζεται αρκετά καλά και αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης. Δύο τετράγωνοι πύργοι προστάτευαν από δεξιά και αριστερά την εξωτερική είσοδο. Στον εσωτερικό κυκλικό χώρο υπάρχει μία κόγχη δεξιά και αριστερά της εισόδου, όπου ήταν στημένες ερμαϊκές στήλες

11 ΘΕΑΤΡΟ Το θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης κατασκευάστηκε σε τρεις φάσεις, από τον 3ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 3ο αιώνα μ.Χ. και έλαβε την τωρινή μορφή του στη διάρκεια των ρωμαϊκών χρόνων. Σύμφωνα με επιγραφικά ευρήματα χρησιμοποιήθηκε τόσο για εκδηλώσεις ψυχαγωγικού χαρακτήρα όσο και για πολιτικές συγκεντρώσεις. Από τα τέλη τού 4ου αιώνα άρχισε αργά αργά και σταθερά να παρακμάζει ενώ την τελική καταστροφή επέφερε η σύληση του από τους κατοίκους γειτονικού οικισμού, που το αντιμετώπισαν σαν λατομείο. Σήμερα το θέατρο δεν έχει ως εχθρούς γειτονικούς λαούς αλλά τη φθορά του χρόνου.

12 ΣΤΑΔΙΟ Το Στάδιο ανήκει στα πλέον εντυπωσιακά από άποψη διατήρησης οικοδομικά συγκροτήματα. Το βόρειο τμήμα του Σταδίου περιλαμβάνει 18 κερκίδες. Αναπόσπαστο στοιχείο του Σταδίου αποτελεί το Ηρώο. Βρίσκεται στη νοτιά πλευρά του Σταδίου. Σε αυτό ενταφιάζονταν και δέχονταν ηρωικές τιμές τα επιφανή μέλη της οικογένειας από της ίδρυσης του Ηρώου τον 1ο αιώνα μ. Χ.

13 ΤΟ ΑΣΚΛΕΙΠΙΕΙΟ Ήταν ο επιφανέστερος χώρος της Mεσσήνης, κέντρο της δημόσιας ζωής της πόλης, που λειτουργούσε παράλληλα με την παρακείμενη αγορά. Περισσότερα από 140 βάθρα για χάλκινους ανδριάντες πολιτικών κυρίως προσώπων και πέντε εξέδρες περιβάλλουν το δωρικό ναό και το βωμό, ενώ πολλά είναι τοποθετημένα και κατά μήκος των στοών. Ένας σχεδόν τετράγωνος υπαίθριος χώρος (71,91X66,67μ.) πλαισιώνεται εσωτερικά από τέσσερις στοές, ανοιχτές προς τον κεντρικό υπαίθριο χώρο

14 ΠΑΡΑΛΙΕΣ Αυξημένη κίνηση το καλοκαίρι Προσβάσιμες και καθαρές
Αρκετές τουριστικές υποδομές Συχνές μεταφορές προς αυτές Παροχή ειδών παραλίας δωρεάν

15 Πολυλίμνιο

16 ΠΟΛΥΛΙΜΝΙΟ Το πολυλιμνιο που βρίσκεται στο δήμο Βουφράδος, 32χλμ από την πρωτεύουσα του νομού, την Καλαμάτα, είναι ένας μικρός παράδεισος περιτριγυρισμένος από λίμνες αμπέλια και ελαιώνες. Ένα παρθενικό στολίδι του νομού Μεσσηνίας που χαρακτηρίζεται από την παρθένα φύση και τα αμόλυντα γαλαζοπράσινα νερά.

17 ΠΟΛΥΛΙΜΝΙΟ Στην περιοχή αυτή έχουν γίνει κάποιες παρεμβάσεις όπως ότι έχουν φτιαχτεί δυο παρκιν σε δυο διαφορετικά σημεία του φαραγγιού και ένα στοιχειώδες μονοπάτι σε αυτό κάνοντας το, έτσι, προσιτό στον κόσμο . Οι μεγαλύτερες λίμνες της περιοχής είναι: Μαυρη Λίμνα Μαυρόλιμνα Κάδη Καδούλα Πανάγου Ιταλού Σταθούλας

18 ΠΟΛΥΛΙΜΝΙΟ Πρώτη λίμνη η Μαύρη Λίμνα. Το τοπίο εδώ είναι ήρεμο με πλατάνια ολόγυρα . Από κάθε σημείο γύρω από την λίμνη ρέουν κρυστάλλινες πηγές. Η Μαυρόλιμνα είναι εξίσου μεγάλη με τη Μαύρη Λίμνα αλλά άπειρα πιο εντυπωσιακή- μια και περιβάλλεται από κατακόρυφες πλαγιές και βράχια κι έχει στην "είσοδο της" τέσσερις μικρούς καταρράκτες. Κάδη. Δυτικά της λίμνης, στην "είσοδο της", ο επιβλητικός καταρράκτης των 25, περίπου, μέτρων. Το βάθος της λίμνης, απροσδιόριστο. Πεντακάθαρα τα νερά δεν διακρίνεται ίχνος του πυθμένα. Κάτω από την Κάδη  υπάρχει μια πανέμορφη λίμνη με το όνομα Παιδί της Κάδης ή Καδούλα

19 ΠΟΛΥΛΙΜΝΙΟ Η λίμνη του Ιταλού πηρέ το όνομα της από έναν Ιταλό που πνίγηκε στην κατοχή και απέκτησε η λίμνη όνομα. Στα αριστερά της λίμνης βρίσκεται ένας μικρός καταρράκτης με ξεχωριστή ροη. Η λίμνη Πανάγου πήρε το όνομα της από έναν Πανάγο που είχε πνιγεί στη λίμνη. Έχει σχήμα κυκλικό, που περιβάλλεται από οργιώδη βλάστηση Η λίμνη Σταθουλα είναι μια μικρή λίμνη με μακρόστενο σχεδιασμό που το μήκος είναι περίπου 20μ και πλάτος 7-8 μετρά. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να παρατήσουμε την έντονη και πυκνή βλάστηση. Όσο αφορά τη νοτιά πλευρά της λίμνης ορθώνονται απόκρημνες πλαγιές.

20 ΠΟΛΥΛΙΜΝΙΟ

21 ΚΑΣΤΡΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

22 Κάστρα Καλαμάτας Πύλου Μεθώνης Κορώνης

23 Κάστρο Καλαμάτας Κατά το 1500 π.Χ. πάνω στο βράχο, Ακρόπολη, του σημερινού κάστρου της Καλαμάτας το βασιλόπουλο Φάρις ίδρυσε το βασίλειό του και την πόλη που ονομάστηκε Φαραί από το όνομά του. Κατά τον 6ο μ.Χ. αιώνα πάνω στα αρχαία ερείπια των ανακτόρων της πόλεως των Φαρών οι Χριστιανοί έκτισαν μια εκκλησία στην οποία αφιέρωσαν μια εικόνα της Παναγίας που είχε μαύρα ωραία, «καλά» μάτια. Την λάτρεψαν ως Παναγιά «Καλομάτα», και έτσι αργότερα η πόλη των Φαρών πήρε το όνομά της «Καλομάτα» από τα καλά μάτια της.

24 Περίοδος Φραγκοκρατίας
Όταν το 1205 η Καλαμάτα και το κάστρο της υποδουλώνονται από τους Φράγκους κατακτητές, το βράχο της Ακρόπολης των αρχαίων Φαρών τον οχυρώνουν με χοντρά τειχιά και γίνεται Κάστρο οχυρό και κυρίως το μέρος της Εκκλησίας το χρησιμοποιούσαν για καλούπι, ρίχνουν γύρω του τείχη χοντρά πάχους 2,5 μέτρων και υψώνουν έναν πύργο με πολλούς ορόφους. Πάνω από τους θόλους της εκκλησίας ήταν ο πρώτος όροφος του πύργου των Φράγκων. Οι Φράγκοι βασίλευσαν στην Καλαμάτα 255 χρόνια. Ήρθαν το 1205 και τους έδιωξαν οι Τούρκοι το 1460.

25 Το κάστρο σήμερα Σήμερα, το κάστρο αποτελεί μία τοποθεσία όπου μπορεί κανείς να απολαύσει την ηρεμία που προσφέρει το πευκόφυτο τοπίο του, και η υπέροχη πανοραμική θέα του ιστορικού κέντρου της Καλαμάτας. Λόγω επικινδυνότητας, η πόρτα που οδηγεί στο κέντρο του κάστρου είναι κλειδωμένη, και ο επισκέπτης μπορεί να κινηθεί μόνο περιμετρικά εντός του κάστρου. Επίσης, στο κάστρο υπάρχει τσιμεντένιο αμφιθέατρο που το καλοκαίρι γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Καλαμάτας, με φόντο το φωτισμένο ιστορικό κέντρο

26 Το κάστρο της Πύλου Το φρούριο της Πύλου άρχισε να κτίζεται από τους Οθωμανούς το 1573.Σκοπός της κατασκευής του ήταν ο έλεγχος της νότιας εισόδου στον όρμο του Ναβαρίνου. Ονομάστηκε Νιόκαστρο σε αντιδιαστολή με το προγενέστερο φρούριο του Κυρυφασίου που ήλεγχε τη βόρεια είσοδο και το παλαίο λιμάνι. Έμεινε στους Τούρκους μέχρι το 1686, οπότε και παραδόθηκε στους Ενετούς. Το 1715 οι Τούρκοι ανακατέλαβαν το Νιόκαστρο μαζί με την Κορώνη και το Παλιοναβαρίνο. Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδασ χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή πριν δοθεί στην αρχαιολογική υπήρεσια.

27 Το κάστρο σήμερα Στη σημερινή του μορφή αποτελείται από την εξαγωνική ακρόπολη και το προτείχισμα της, δυο τετράπλευρους περίκλειστους προμαχώνες. Από τον εντός τειχών οικισμό ελάχιστα κτίρια διασώθηκαν.

28 Η επίσκεψη στο χώρο Το 1998 παραχωρήθηκε στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.Ο επισκέπτης μπορεί να δει την ακρόπολη του κάστρου ,το ναό Μεταμόρφωση του Σωτήρος κ.α . Στην πενταετία το Νιόκαστρο ανακαινίστηκε σε όλη του την έκταση.

29 Κάστρο Μεθώνης Το επιβλητικό κάστρο της Μεθώνης βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της Πελοποννήσου στο νομό Μεσσηνίας. Ακόμη, το λιμάνι της οχυρωμένης πόλης φημιζόταν από τα Αρχαία χρόνια.

30 Κάστρο Μεθώνης Το όνομα της πόλης και των κατοίκων της ορίστηκε από τον Παυσανία ως Μεθώνη από την κόρη του Οινέα και από το νησάκι το οποίο βρισκόταν κοντά στην πόλη και ονομάζεται «Μοθών λίθος». Αργότερα, η πόλη ενισχύθηκε με καλύτερες οχυρώσεις και έτσι γνώρισε τη εύνοια διαφόρων αυτοκρατόρων.

31 Κάστρο Μεθώνης Σήμερα τα τείχη της πόλης εξακολουθούν να είναι επιβλητικά. Το κάστρο της Μεθώνης καταλαμβάνει όλη την νοτιοδυτική άκρη της.

32 Kαστρο Κορωνης Το Κάστρο που δόθηκε σαν τιμάριο στην οικογένεια του Βιλεαρδουίνου δεν έμεινε για πολύ στα χέρια των Φράγκων. Το 1206 οι Βενετοί που αναζητούσαν νέους ναυτικούς σταθμούς για την εξυπηρέτηση του εμπορίου πέτυχαν να γίνουν κύριοι της Κορώνης

33 Περιοδος Τουρκοκρατιας
Το 1500 ο Βαγιαζήτ κατέλαβε το κάστρο της Μεθώνης και έτσι οι κάτοικοι της Κορώνης τρομοκρατημένοι από τη σφαγή της Μεθώνης παραδόθηκαν. Το 1532 η Κορώνη καταλήφθηκε από το συμμαχικό στόλο του αυτοκράτορα Καρόλου 5ου. Τα ερείπια του Κάστρου, που στάθηκε σιωπηλός μάρτυρας των δεινών που έπληξαν την Πελοπόννησο την περίοδο της Ενετοκρατίας και της Τουρκοκρατιας, στέκονται ρημαγμένα

34 Το καστρο σημερα Στο κάστρο ανεβαίνει κανείς εύκολα ακολουθώντας το δρόμο που περνάει μέσα από τα στενά καλντερίμια του οικισμού, η κύρια είσοδος του, βρισκεται στη βόρεια πλευρα. Σημερα μέσα στο κάστρο δε κατοικούν παρά ένα δυο οικογένειες σε σπίτια που έχουν ξαναχτιστεί η συντηρηθεί.

35 Μεσσηνιακή Μάνη

36 Η μεσσηνιακή Μανή έχει 6000 κατοίκους και αποτελείται από 19 Διαμερίσματα με πρωτεύουσα την Καρδαμύλη.

37 Τα Χωριά της Δυο από τα κυριότερα χωριά είναι η Καρδαμύλη και η Στούπα. Η καρδαμύλη έχει διατηρήσει την παλία πόλη με τις πυργοκατοικίες

38 Εκεί συναντάμε την μεταβυζαντινή εκκλησία του Αγίου Σπυριδώνα του οποίου η καμπάνα είναι λάφυρο πειρατών.

39 H Στούπα η οποία χαρακτηρίζεται ως η νεράιδα του Μεσσηνιακού

40 Τέλος οι κύριες παραλίες του Δήμου κατάλληλες για κολύμπι με πεντακάθαρα νερά είναι τα Ριτσά, το Καλαμιτσι, ο Φονέας , τα Καμίνια, η Καλόγρια, η Στουπα και ο Πλατύς άμμος.

41 ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Οι παραλίες στη Μεσσηνία είναι αμέτρητες, και καλύπτουν κάθε γούστο. Λευκή αμμουδιά, χοντρό βότσαλο, απόκρημνα βράχια Μια μεγάλη εντυπωσιακή παραλία είναι αυτή της Καλάματας. Η μεγάλη παραλία με τους φοίνικες και τις χρωματιστές ομπρέλες κατά μήκος της λεωφόρου Ναυαρίνου είναι ένα από τα ομορφότερα σημεία για βόλτα στην Καλαμάτα.

42 ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Μια άλλη αξιοθαύμαστη παραλία ειναί του Αγίου Νικολάου. Η παραλία αποτελείται από πολύ ψιλό βότσαλο. Η παραλία της Μεσσήνης ονομάζεται Μπούκα και είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο οργανωμένες παραλίες της Μεσσηνίας. Αποτελείται από μία μεγάλη έκταση ψιλής άμμου, με πληθώρα υποδομών. Τέλος μια άλλη αξιοθαύμαστη παραλία είναι αυτή της Φοινικούντας. Στο κέντρο της Φοινικούντας θα βρείτε την παραλία του χωριού, που σχεδόν πάντα είναι γεμάτη από κόσμο. Όμορφη άμμος και υπέροχα νερά είναι ο λόγος που κάνουν τον κόσμο να την προτιμά.

43 ΤΑΥΓΕΤΟΣ Η οροσειρά του Ταϋγέτου, από πολύ νωρίς συνδέθηκε με την αρχαία ελληνική μυθολογία και πήρε την ονομασία του από την Ταϋγέτη, μια από της επτά Ατλαντίδες ή Πλειάδες κόρες του Άτλαντα και της Πλεόνης. Στα βυζαντινά χρόνια ο Ταΰγετος ονομαζόταν Πενταδάκτυλος εξ αιτίας των πέντε κορυφών του. Η οροσειρά του Ταϋγέτου έχει μήκος 115 χλμ μέγιστο πλάτος 30χλμ και έκταση τετραγωνικά χλμ η οποία συγκροτείται από τέσσερα κύρια τμήματα α)το βόρειο, β) το Μέσο Ανατολικό, γ) το δυτικό και δ) το νότιο Ταΰγετο που σχηματίζει τη χερσόνησο της Μάνης. Ο Ταΰγετος αποτελείται κυρίως από ασβεστόλιθους και μάρμαρο ενώ είναι πλούσιος σε νερά.

44 ΤΑΥΓΕΤΟΣ Ο Ταΰγετος αποτελείται κυρίως από ασβεστόλιθους και μάρμαρο ενώ είναι πλούσιος σε νερά.Το κλίμα του είναι γενικά ηπειρωτικό, με μεγάλες χιονοπτώσεις κατά την διάρκεια του χειμώνα.Το μεγαλύτερο μέρος του καλύπτεται από έλατα και μαυρόπευκα, ενώ έχει μεγάλο αριθμό ρεμάτων και μικρών ποταμών.Ο Ταΰγετος παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία χλωρίδας και πανίδας λόγω της μεγάλης έκτασης με 25 αποκλειστικά ενδημικά είδη ενώ αποτελεί πέρασμα για τα μεταναστευτικά πουλιά. Ο Ταΰγετος όπως και τα περισσότερα Όρη της Ελλάδας αντιμετωπίζει οικολογικά προβλήματα π.χ: αλόγιστες εκχερσώσεις και υπερβόσκηση τα οποία δυστυχως εμποδισαν τη φυσικη αναγεννηση των δασων του. Επίσης οι λατομικές δραστηριότητες, τα έργα οδοποιοίας και η αυθαίρετη δόμηση αλλάζουν ανεπανόρθωτα το περιβαλλον. Ακομα ο Ταυγετος εχει πολυαριθμα μικρα χωρια με ιδιαιτερο τοπικο χρωμα και λειτουργει ως ορειβατικο καταφυγιο σε υψος μετρα.!

45 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

46 Πιστεύετε πως οι παραλίες είναι καθαρές και προσβάσιμες για τους τουρίστες;

47 Η μορφολογία της περιοχής μας επηρεάζει τον τουρισμό;
Η μορφολογία της περιοχής μας επηρεάζει τον τουρισμό;

48 Υπάρχουν υποδομές ικανές να καλύψουν με επάρκεια τις ανάγκες των τουριστών της περιοχής μας;

49 Π.Ε. 2ου Γυμνασίου Μεσσήνης
Π.Ε. 2ου Γυμνασίου Μεσσήνης


Κατέβασμα ppt "2ο Γυμνάσιο Μεσσήνης."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google