Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ιεραποστολή στην Αφρική!!!

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ιεραποστολή στην Αφρική!!!"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ιεραποστολή στην Αφρική!!!

2 Ο όρος Ιεραποστολή Ιεραποστολή ονομάζεται η αποστολή κηρύκων του Ευαγγελίου στις μη χριστιανικές χώρες για τη διάδοση της διδασκαλίας του Χριστού. Ως κήρυκες αποστέλλονται κληρικοί και λέγονται ιεραπόστολοι. Οι πρώτοι ιεραπόστολοι που ξεκίνησαν να διαδώσουν τη διδασκαλία του Χριστού ήταν οι ίδιοι οι μαθητές του που ονομάστηκαν απόστολοι. Το έργο των αποστόλων συνέχισαν οι διάδοχοι τους, που δίδαξαν πρώτα στους μεσογειακούς λαούς και συνέχισαν κατόπι σ’ όλες τις ηπείρους: στην Ευρώπη, στην Ασία, στην Αφρική. Μετά το σχίσμα των Εκκλησιών και μετά τη θρησκευτική μεταρρύθμιση, κάθε χριστιανική Εκκλησία συνέχισε, χωριστά, το έργο της ιεραποστολής. Πιο εντατικά οι προτεστάντες και η Καθολική Εκκλησία. Σήμερα, και η Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία στέλνει ιεραποστολές σ’ όλον τον κόσμο. Έχει ιδρύσει παντού, όπου υπάρχουν ελληνικές παροικίες, Ορθόδοξες Χριστιανικές Εκκλησίες, που έχουν επικεφαλής άξιους ιεράρχες και κατώτερους κληρικούς, έχτισε ναούς, ίδρυσε σχολεία και άλλα ιδρύματα. Αλλά και προς τους ιθαγενείς λαούς της Αφρικής και της Ασίας έχουν στραφεί οι Έλληνες ορθόδοξοι ιεραπόστολοι. Έχουν διαδώσει την ορθόδοξη χριστιανική πίστη στην Ιαπωνία, στις μαύρες φυλές της Αφρικής και αλλού.

3 Λίγα λόγια για την Αφρική
Η Αφρική είναι τρίτη σε μέγεθος ήπειρος του πλανήτη μας. Η έκτασή της χωρίς τα νησιά, είναι 29,2 εκατ. τετ. χιλιόμετρα, ενώ με τα νησιά φτάνει τα 30.2 εκατ. τετ. χιλιόμετρα και καλύπτει το 60% της ολικής επιφάνειας της γης και το 20,4% της στεριάς. Ο πληθυσμός της είναι 900 εκατ. και αποτελεί περίπου το 14% του συνολικού ανθρώπινου πληθυσμού της γης. Από γλωσσική και θρησκευτική άποψη, η Αφρική παρουσιάζει ολόκληρο μωσαϊκό. Στα βόρεια και στα βορειοδυτικά, επικρατούν οι χαμιτοσημιτικές γλώσσες των Αράβων, των Βέρβερων, των Αβησσυνών και των Κουσιτών. Στα νότια, αντίθετα, επικρατούν οι ινδοευρωπαϊκές γλώσσες, ως αποτέλεσμα των αποίκων Ευρωπαίων, που εξακολουθούν να παραμένουν στην περιοχή. Στις υπόλοιπες περιοχές υπάρχουν άπειρες γλώσσες και διάλεκτοι, που πολλές από αυτές, δύσκολα μπορούν να ενταχθούν σε μια κατηγορία. Η βασικότερη θρησκεία είναι η Μουσουλμανική.

4 Χριστιανικά χρόνια: Έργο Μητροπόλεων
Στην Αφρική η Ορθοδοξία έχει βασικό σκοπό και οι ορθόδοξοι κληρικοί εξυπηρετούν πνευματικές ανάγκες. Σήμερα η Ορθοδοξία είναι το θησαυροφυλάκιο της διδασκαλίας του Χριστού. Δια μέσου των αιώνων η Ορθοδοξία διαφύλαξε την αλήθεια. Οι μητροπόλεις έχουν ιδρύσει νηπιοτροφείο μέχρι Πανεπιστήμιο, Θεολογική σχολή και προχωρούν σε άλλα τμήματα του Πανεπιστημίου όπως πληροφορική, γεωπονία, ιατρική. Επίσης φέρνουν από το εξωτερικό κατηχητές και δασκάλους, γιατρούς, ιερείς, ιεραποστόλους για να βοηθήσουν τους αφρικανικούς λαούς να εκχριστιανιστούν. Υποστηρίζουν την Αφρική χριστιανικά, ηθικά και πνευματικά ώστε να απελευθερωθεί από την άγνοια, την μαγεία, την πλάνη και να αξιοποιήσει όλα τα φιλανθρωπικά και ανθρωπιστικά αγαθά που προσφέρει η Ευρώπη και η Εκκλησία. Τέλος, δίνουν μεγάλη προσοχή στο ιατρικό πρόσωπο.

5 Μητροπόλεις της Αφρικής
Ιερά Μητρόπολις Μεμφίδος Ιερά Μητρόπολις Αξώμης Ιερά Μητρόπολις Πηλουσίου Ιερά Μητρόπολις Κένυας Ιερά Μητρόπολις Καμπάνας και Πάσης Ουγκάντας Ιερά Μητρόπολις Ζιμπάμπουε και Αγκόλας Ιερά Μητρόπολις Νιγηρίας Ιερά Μητρόπολις Τριπόλεως Ιερά Μητρόπολις Καλής Ελπίδος Ιερά Μητρόπολις Κυρήνης Ιερά Μητρόπολις Καρθαγένης Ιερά Μητρόπολις Πτολεμαΐδας Ιερά Μητρόπολις Κεντρώας Αφρικής

6 Προβλήματα της Αφρικής
Το βιοτικό επίπεδο της Αφρικής είναι πολύ χαμηλό. Τα προϊόντα που παράγονται δεν επαρκούν για τις ανάγκες των κατοίκων. Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από την κακή διατροφή, την πείνα, τις αρρώστιες και τις ασθένειες όπως aids, ελονοσία, λέπρα, τυμπανισμό, πολιομυελίτιδα κ.α.. Επίσης υπάρχει πρόβλημα και με τις ποικιλώνυμες ομάδες, μικρών ή μεγάλων. Παρ’ όλες όμως τις δυσκολίες οι Αφρικανικοί λαοί εργάζονται για να καλυτερέψουν την ζωή τους και θέλουν και αυτή η γνώμη τους να είναι σεβαστή στον κόσμο.

7 Συνέπειες της αποικιοκρατίας
Κατά την πρώιμη εποχή του 18ου αιώνα, μετά την βιομηχανική επανάσταση, πολλοί Ευρωπαίοι ταξίδεψαν προς την Αφρική ψάχνοντας για φθηνή εργασία, εμπόριο των προϊόντων, την εύρεση πρώτων υλών, καθώς και περιοχή για επένδυση, ως εκ τούτου η αποικιοκρατία άρχισε. Δεδομένου ότι η αποικιοκρατία αφορά τον κανόνα ή την ανάληψη του εδάφους ενός λαού από μία άλλη δύναμη χωρίς την συγκατάθεσή τους. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το χειρότερο αποτέλεσμα της αποικιοκρατίας, είναι το γεγονός ότι μία χώρα παίρνει δικαιώματα της γης που ανήκουν σε ιθαγενείς και γενικά κακομεταχείριση των ιθαγενών. Οι αποικιοκράτες εκμεταλλεύτηκαν τους αφρικανικούς φυσικούς πόρους, όπως τα ορυκτά. Με αυτόν τον τρόπο οι φτωχοί Αφρικανοί εξαρτούνταν από τους Ευρωπαίους. Καταπίεζαν και έκαναν διακρίσεις ανάμεσα σε φυλές.

8 Επίσης η εισαγωγή της αποικιοκρατίας στις Αφρικανικές κοινωνίες οδήγησε στα ακόλουθα:
Έγινε εκμετάλλευση της γης, αποξένωση. Οι Αφρικάνοι ήταν αναγκασμένοι να ζουν σε άγωνα εδάφη και τα καλά τα εύφορα εδάφη παρέμεναν στους αποικιοκράτες, Τους επέβαλαν επίσης καταναγκαστική εργασία, δηλαδή ήταν αναγκασμένοι να εργάζονται σε μεγάλες φυτείες Ευρωπαίων με ελάχιστη ή ανύπαρκτη ξεκούραση. Ενώ έκαναν σκληρές δουλειές οι μισθοί ήταν χαμηλοί. Με την αποικιοκρατία εισήχθησαν στις χώρες την Αφρικής πολλοί φόροι. Τα κέρδη από τους φόρους μεταφέρονταν φυσικά στις Μητροπόλεις. Επίσης κατά την αποικιοκρατία πολλοί Αφρικανοί μεταφέρθηκαν ως δούλοι από τις αντιπαραγωγικές και φτωχές Αφρικανικές πόλεις προς τις παραγωγικές περιοχές για να εργάζονται σε ορυχεία και σε φυτείες στην Ευρώπη ή στην Αφρική. Λόγω αυτής της μετανάστευσης προκλήθηκε απώλεια ανθρώπινου δυναμικού στην Αφρική. Τα αφρικανικά προϊόντα είχαν πολύ χαμηλή τιμή και αυτό τα έκανε περισσότερο εκμεταλλεύσιμα. Τα αφρικανικά αγαθά πωλούνταν σε πολύ χαμηλή τιμή προκειμένου να εξασφαλίσουν οι Αφρικανοί ένα ευτελές ποσό για τα έξοδα της οικογένειάς τους. Αντάλλασαν ανόργανα άλατα, ελεφαντόδοντο με κουτάλια, κύπελλα, χαμηλού βαθμού ύφασμα, χάντρες κλπ. Δεν υπήρχε επίσης ενότητα μεταξύ των Αφρικανών αφού μερικοί είχαν επωφεληθεί από την κατάσταση της αποικιοκρατίας ενώ άλλοι υπέφεραν. Καταστράφηκε ο πολιτισμός της Αφρικής. Πολλοί ξέχασαν τον πολιτισμό τους και συμπεριφέρονταν σαν Ευρωπαίοι. Οι άνθρωποι δεν γνώριζαν ούτε την γλώσσα τους ούτε τον πολιτισμό τους. Παρά την αρνητική της επίδραση, η αποικιοκρατία επέφερα και κάποια λίγα θετικά αποτελέσματα. Δηλαδή κατά την διάρκεια της αποικιοκρατίας έγινε η κατανομή των κοινωνικών υπηρεσιών, υπήρξαν επίσης κατασκευές έργων οικοδομής, σχολεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα. Η Αφρική επωφελήθηκε από την καινοτομία της ευρωπαϊκής θρησκείας και της παιδείας. Ενώ υπήρξε και ανάπτυξη στον οικονομικό τομέα με την χρήση σύγχρονων μέσων και μεθόδων καλλιέργειας στην γεωργία αλλά και στα ορυχεία.

9 Απαρτχάιντ Στις 29 Ιουνίου 1949 η κυβέρνηση της Ν.Αφρικής απαγορεύει την τέλεση μικτών γάμων, μεταξύ λευκών και μαύρων. Ξεκινώντας στην ουσία την εφαρμογή του ρατσιστικού νόμου, με το όνομα Απαρτχάιντ, που σημαίνει <<διαχωρισμός>>, επιβλήθηκε από την κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα της ζωής, από την πεδία ως την υγεία, ενώ όσοι αντιστάθηκαν έχασαν την ζωή τους ή κλείστηκαν στη φυλακή για δεκαετίες. Ο διαχωρισμός με βάση την φυλετική καταγωγή ξεκίνησε στην Αφρική από τα χρόνια των αποικιών, αλλά το Απαρτχάιντ ως επίσημη πολιτική εισήχθη στις γενικές εκλογές του Ένας νέος νόμος τότε διαχώρισε τους πολίτες σε φυλετικές ομάδες, μαύρους, λευκούς, έγχρωμους και Ινδούς ενώ οι περιοχές διαχωρίστηκαν ανάλογα μέσω εξαναγκαστικών εντοπισμών.

10 Ενδεικτικά το Σουδάν Το Σουδάν είναι μία χώρα της Αφρικής με έκταση τετ.χιλιόμετρα και πληθυσμό Αποτελεί την Τρίτη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα της Αφρικανικής ηπείρου. Συνορεύει με την Αίγυπτο, την Ερυθραία, την Αιθιοπία, το Νότιο Σουδάν, το Τσαντ και την Λιβύη. Πρωτεύουσα του είναι η πόλη Χαρτούμ. Οι επίσημες γλώσσες είναι τα Αραβικά και τα Αγγλικά. Το πολίτευμα του Σουδάν είναι η Προεδρική Δημοκρατία και ο πρόεδρός της είναι ο Ομάρ ελ-Μπεσίρ. Θρησκείες του Σουδάν: Το 90% των Σουνδανέζων είναι Μουσουλμάνοι και περίπου το 4-10% είναι Χριστιανοί. Υπάρχουν και κάτοικοι που πιστεύουν στις γηγενείς θρησκείες των προγόνων τους. Οι Χριστιανοί εγκαταλείπουν τη χώρα. Περίπου ένα εκατ. άνθρωποι με διάταγμα της νέας κυβέρνησης στερούνται την ιδιότητα του πολίτη. Κατά την γνώμη των Σουδανικών αρχών δεν έχουν θέση σε ένα <<αυστηρά Ισλαμικό κράτος>>. Οι εκπρόσωποι των μη Μουσουλμανικών δογμάτων, οι οποίοι δεν πρόλαβαν να φύγουν, υπέστησαν διώξεις και αναγκαστική απέλαση. Η ελληνική κοινότητα στο Σουδάν κάποτε ήταν πολύ ισχυρή και αριθμούσε γύρω στα άτομα. Όμως σήμερα έχει μειωθεί σε περίπου 250 άτομα, τα περισσότερα από μεικτούς γάμους που επικεντρώνονται κυρίως γύρω από την πρωτεύουσα Χαρτούμ. Έχουν την δική τους εκκλησία, το δικό τους σχολείο και λέσχες. Η εκκλησία τους είναι αφιερωμένη στην Παναγία.

11 Πως μπορούμε να βοηθήσουμε;
Ο καθένας μπορεί να βοηθήσει κάνοντας καταθέσεις σε συγκεκριμένους τραπεζικούς λογαριασμούς ή στέλνοντας φάρμακα, τρόφιμα, ρούχα και άλλα είδη υγιεινής.


Κατέβασμα ppt "Ιεραποστολή στην Αφρική!!!"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google