Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΤΡΟΠΟΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΤΡΟΠΟΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΤΡΟΠΟΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ»
(ΧΩΡΙΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ) ΔΙΟΝ. ΜΑΝΩΛΕΜΗΣ ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ «ΤΟ ΝΑ “ΓΙΝΕΙΣ” ΓΟΝΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ, ΤΟ ΝΑ “ΕΙΣΑΙ” ΣΩΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ»

2 10 ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ ΑΓΑΠΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙ ΑΥΤΟ. Η ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ –ΠΑΡ ΟΛΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ -ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΗ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΩΣ ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΑ ΕΦΟΔΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΩ ΟΣΟ ΠΙΟ ΣΩΣΤΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ. ΑΚΟΜΗ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΑΝ ΤΗΝ ΕΙΧΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΝΩ ΚΑΠΟΙΑ ΛΑΘΗ ΣΤΗ ΠΟΡΕΙΑ, ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΑΛΑΝΘΑΣΤΟΙ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΟ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΩ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΤΩ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑ, ΣΥΓΧΥΣΗ, ΘΥΜΟ, ΕΝΟΧΕΣ, ΚΑΙ ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΟΥ. ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΝΑΠΟΣΠΑΣΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝEΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ. ΤΟ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΤΕΛΕΙΟΣ Η ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΩ ΤΕΛΕΙΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΜΑΤΑΙΟ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΠΙΣΤΕΥΩ, ΤΟ ΝΑ ΠΕΤΥΧΩ ΚΑΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ ΣΚΛΗΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ! Η ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ ΕΝΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΞΑΙΡΕΣΗ. ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΑΦΙΕΡΩΣΩ ΑΡΚΕΤΟ ΧΡΟΝΟ, ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ, ΚΑΙ ΘΑ ΕΡΓΑΣΤΩ ΣΚΛΗΡΑ (ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΜΟΥ) ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΩ ΚΑΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ.

3 10 ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ 6. ΕΧΩ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ/ΤΗΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΟΥ, ΑΛΛΑ ΑΝ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ, ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΤΟ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΩ, ΤΟ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΒΑΛΩ ΤΗ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΥΝΑΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΜΟΝΗ ΜΟΥ/ΜΟΥ. 7.  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΘΕΛΗΣΗ , ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ. ΤΟ ΝΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΟΥ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ, ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ, ΤΟΣΟ ΣΕ ΜΕΝΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙ.  8. ΣΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ . ΕΧΩ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ. ΠΙΘΑΝΟΝ ΟΙ ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟΙ. ΠΡΙΝ ΟΜΩΣ ΑΡΧΙΣΩ ΝΑ ΕΚΤΟΞΕΥΩ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΤΕΛΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ, ΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, ΑΣ ΑΝΑΡΩΤΗΘΩ ΕΓΩ ΠΡΩΤΑ «ΠΟΣΟ ΤΕΛΕΙΟΣ ΓΟΝΙΟΣ ΕΙΜΑΙ»;.  9. ΝΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΩ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΦΙΛΙΩΘΩ ΜΕ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΟΧΗ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ, ΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΜΟΥ, ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ, ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ, ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΩ ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ, ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΔΙΟΤΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ 24 ΩΡΕΣ.  10. ΑΚΟΜΗ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΤΑΒΑΛΩ ΤΗ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΥΝΑΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ, ΜΠΟΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΑΣΤΑΘΜΗΤΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ) ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΠΟΥ ΕΓΩ ΘΑ ΗΘΕΛΑ.

4 ΑΡΧΙΚΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ Ενώ κάθε άνθρωπος θεωρεί υποχρέωσή του να προετοιμαστεί για την μελλοντική επαγγελματική του αποκατάσταση, εν τούτοις δεν προετοιμάζεται για το σπουδαιότερο και το αρχαιότερο όλων των επαγγελμάτων… αυτό του ΓΟΝΕΑ. Ο καθένας αισθάνεται έτοιμος να το ασκήσει από τη μια στιγμή στην άλλη, αυτοσχεδιάζοντας, με μοναδικό εφόδιο την - απαραίτητη αλλά όχι επαρκή για την εποχή μας - αγάπη.

5 Β. ΤΗΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΟΤΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ.
ΜΕ ΠΟΙΑ ΕΦΟΔΙΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΙΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥΣ; Α. ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ. Β. ΤΗΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΟΤΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ. Γ. ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥΣ Ή (ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ)

6 ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΖΥΓΙΚΕΣ - ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ. ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ.
ΜΕ ΠΟΙΕΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΓΝΩΣΕΙΣ, ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΝΑ ΕΦΟΔΙΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΟΧΗ; ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΖΥΓΙΚΕΣ - ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ. ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. ΤΗΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

7 ΕΜΠΕΙΡΙΚΗ Η ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗ ΜΟΡΦΩΣΗ, ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ;
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Α. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΑΓΓΛΙΚΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ; (ΕΜΠΕΙΡΙΚΑ) Β. ΘΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΟΥΝ ΕΝΑΝ «ΕΜΠΕΙΡΙΚΟ» ΓΙΑΤΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ; Γ. ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 700 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΚΟΛΕΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ «ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΑΜΟΥ»; (ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ)

8 ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΩΦΕΛΗΣΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, Η ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ;
Α. ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΦΗ, ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΤΑΔΩΣΟΥΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ. Β. ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΛΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΑΥΤΑ. Γ. ΣΤΟ ΓΟΝΕΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΤΑΔΩΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ, ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΑ.

9 ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ
Τα ερεθίσματα έχουν πολύ μεγάλη σημασία στην πειθαρχία αφού αλλάζοντάς τα μπορεί να οδηγήσουν σε βελτίωση της συμπεριφοράς του παιδιού. Θεωρητικά οι συμπεριφορές εξυπηρετούν 4 βασικές λειτουργίες: 1. να τραβήξουν την προσοχή (θετικά= επίδειξη γνώσεων, αρνητικά = κλάμα, φασαρία) 2. να αποφύγουν δυσάρεστες εμπειρίες (αρνούμαι τη πράξη μου, για να μην τιμωρηθώ) 3. να δεχθούν κάτι συγκεκριμένο (πχ υλικό αγαθό =παιχνίδι, σοκολάτα) 4. να οδηγήσουν σε κάποια εσωτερική ικανοποίηση (ικανοποίηση που βοήθησα τη μητέρα μου στο στρώσιμο του τραπεζιού) Οι θεωρίες συμπεριφοράς υποστηρίζουν ότι οι συνέπειες (δηλαδή τα γεγονότα ή οι καταστάσεις που συμβαίνουν ακριβώς μετά από κάθε συμπεριφορά) είναι αυτές που καθορίζουν το αν η συγκεκριμένη συμπεριφορά θα επαναληφθεί ή όχι.

10 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ
Ερέθισμα = (συγκεκριμένη κατάσταση =Στο πάρκο 2 παιδιά παίζουν ποδόσφαιρο. Ο Κωστάκης βάζει γκολ στον Γιαννάκη) Συμπεριφορά = Ο Γιαννάκης θυμώνει και αποκαλεί τον Κωστάκη βλάκα Συνέπεια = Ο πατέρας του Γιαννάκη γελάει γιατί το βρίσκει χαριτωμένο Αποτέλεσμα = Επανάληψη της συμπεριφοράς του Γιαννάκη στο μέλλον (ακόμη και σε συνθήκες που δεν θα το επιτρέπουν, πχ σε φιλικό σπίτι και χωρίς να υπάρχει λόγος) Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, η συνέπεια (δηλαδή το γέλιο) έχει ως αποτέλεσμα την ενθάρρυνση (ενίσχυση) της “κακής” αυτής συμπεριφοράς. Σε ένα αντίθετο παράδειγμα , αν ένας επτάχρονος βρίζει παίζοντας παιχνίδια στον υπολογιστή και οι γονείς αντιδράσουν αφαιρώντας του ρητά το δικαίωμα να παίξει, για το υπόλοιπο της ημέρας, (= συνέπεια) τότε είναι πολύ πιθανό να μην ξαναβρίσει. Προσέξτε εδώ ότι οι γονείς μπορεί να απορήσουν για τη αγενή συμπεριφορά του παιδιού τους και να μην θυμηθούν να συσχετίσουν την παρελθοντική ενίσχυση της συμπεριφοράς του Γιαννάκη στο ποδόσφαιρο. Εάν θελήσουν την δεύτερη φορά να διορθώσουν την συμπεριφορά του Γιαννάκη θα είναι πιο δύσκολα από το να την είχαν διορθώσει από την αρχική εμφάνιση της απρεπούς συμπεριφοράς του Γιαννάκη.

11 ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!!! Είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους γονείς να αποφασίσουν εκ των προτέρων, τι είδους συνέπειες θα χρησιμοποιήσουν, όταν το παιδί εκφράζει συμπεριφορές, που οι ίδιοι θέλουν να ενθαρρύνουν/ενδυναμώσουν ή αντιθέτως να αποθαρρύνουν/ μειώσουν/σταματήσουν. Το πιο σημαντικό που πρέπει να συγκρατήσουμε είναι ότι οι συνέπειες για το παιδί ισοδυναμούν με τη συμπεριφορά του γονιού.

12 Ως ενισχυτές συνήθως χρησιμοποιούνται τεσσάρων ειδών αμοιβές:
ΕΙΔΗ ΕΝΙΣΧΥΤΩΝ Ως ενισχυτές συνήθως χρησιμοποιούνται τεσσάρων ειδών αμοιβές: α) Υλικές αμοιβές: Χρησιμοποιούνται κυρίως με παιδιά και συνίστανται στη χορήγηση διαφόρων υλικών αγαθών (ειδών γλυκισμάτων, τροφών, αναψυκτικών και άλλων δώρων), τα οποία χρησιμοποιεί το άτομο όπως εκείνο θέλει, β) Δραστηριότητες: Παρέχεται το δικαίωμα στο άτομο να κάνει ορισμένες προσφιλείς του δραστηριότητες, όπως π.χ. να οργανώσει ή/και να συμμετάσχει σε φιλικά πάρτι και εκδρομές, να κάνει επίσκεψη σε φίλους του, να προσκαλέσει στο σπίτι και να φιλοξενήσει φίλους του, να παρακολουθήσει κάποιο προσφιλές πρόγραμμα στην τηλεόραση, να ακούσει μουσική της αρεσκείας του, να διαβάσει ένα βιβλίο που έχει το ίδιο επιλέξει κ.τ.λ. γ) Κοινωνικές αμοιβές. Πρόκειται για διάφορες μορφές κοινωνικής αναγνώρισης, όπως π.χ. είναι ο δημόσιος έπαινος, η απονομή αναμνηστικών βραβείων, και διαπροσωπικής ανταπόκρισης, όπως π.χ. είναι στάσεις και κινήσεις του σώματος που δηλώνουν πλησίασμα και διαπροσωπική εγγύτητα, το χαμόγελο, το βλέμμα, η συνομιλία, η έκφραση του προσώπου κ.τ.λ. δ) Αυτό -αξιολόγηση: Πρόκειται για τις σκέψεις και αξιολογικές κρίσεις που κάνει το ίδιο το άτομο για τη συμπεριφορά του. Το είδος αυτό των ενισχυτών αναφέρεται σε γεγονότα που γίνονται στο νου, στη σκέψη, εσωτερικώς, σε εντελώς συμβολικό επίπεδο και έχουν τεράστια συντελεστική δύναμη.

13 ΕΙΔΗ ΕΝΙΣΧΥΤΩΝ(ΧΡΟΝΙΚΑ)
Έχουμε δύο είδη ενισχυτών: 1. Τους πρωτογενείς ή άμεσους Αυτοί μπορεί να είναι: α. κοινωνικοί π.χ. έπαινος, αναγνώριση, ένα χαμόγελο, δόσιμο μιας ιδιαίτερης προσοχής, ενδιαφέρον, προβολή ενός επιτεύγματος. β. καταναλωτικοί ή υλικοί: (αυτοί ικανοποιούν άμεσα μια βασική ανάγκη του οργανισμού) π.χ. τροφές, φαγητό, γλυκά, αναψυκτικά, ποτά κλπ. 2. Τους έμμεσους: πχ. μάρκες, κουπόνια, βαθμολογίες, αυτοκόλλητα κλπ. που μπορούν να ανταλλαχτούν με κοινωνικούς (π.χ. παιγνίδι με αγαπημένο πρόσωπο) ή υλικούς (π.χ. μια σοκολάτα). Πρέπει να τονιστεί ότι οι καταναλωτικοί ή υλικοί ενισχυτές πρέπει να δίδονται πάντα μαζί με τους κοινωνικούς και ότι κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων που βασίζονται στη συντελεστική μάθηση αυτοί μειώνονται σιγά-σιγά, ώστε στο τέλος ενός προγράμματος να μένουν μόνο οι κοινωνικοί.

14 ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ
Ενθάρρυνση (Θετική ενίσχυση) είναι κάθε γεγονός/κατάσταση που ακολουθεί μια συγκεκριμένη συμπεριφορά και αυξάνει την πιθανότητα η συμπεριφορά αυτή να επαναληφθεί στο μέλλον. Αν πχ το παιδί παρουσιάσει μία κρίση θυμού κατά τη διάρκεια μιας βόλτας στα μαγαζιά και οι γονείς του προσφέρουν ένα παιχνίδι με την ελπίδα ότι θα σταματήσει, το πιθανότερο να κάνει το ίδιο στην επόμενη βόλτα στα μαγαζιά. Τιμωρία (Αρνητική ενίσχυση) είναι κάθε γεγονός/κατάσταση που ακολουθεί μια συγκεκριμένη συμπεριφορά και μειώνει την πιθανότητα η συμπεριφορά αυτή να επαναληφθεί στο μέλλον.  Αν ένα παιδί χτυπάει το μικρότερο αδελφό του και οι γονείς του αφαιρέσουν το δικαίωμα να δει την αγαπημένη του εκπομπή στην τηλεόραση, είναι πιθανό να το σκεφτεί καλά πριν τον ξαναχτυπήσει.   Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχουμε στο νου μας ότι ο σκοπός είναι η μείωση της κακής συμπεριφοράς, όχι η εξαφάνισή της.  Καμία συμπεριφορά δεν είναι να δυνατόν να εξαφανιστεί στο 100% των περιπτώσεων.

15 1η ΤΕΧΝΙΚΗ. TIME OUT (ΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ)
Με την τεχνική αυτή αφαιρούμε κάθε είδους θετικής ενθάρρυνσης μετά από μια μη αποδεκτή συμπεριφορά. Η αφαίρεση της θετικής ενθάρρυνσης μειώνει την πιθανότητα επανάληψης της συμπεριφοράς αυτής στο μέλλον. Στην πράξη επιτυγχάνεται με την άμεση μεταφορά του παιδιού σε ένα περιβάλλον με λιγότερα ερεθίσματα. Για παράδειγμα, ένας τετράχρονος δίνει μια σφαλιάρα σε ένα φίλο του κατά τη διάρκεια ενός πάρτι. Η μητέρα του τον παίρνει από το δωμάτιο που γίνεται το πάρτι και τον βάζει να καθίσει σε μία πολυθρόνα μόνος του, σε ένα άλλο δωμάτιο. Του εξηγεί ότι τον έβαλε “στη γωνιά της σκέψης” για να σκεφτεί το λάθος του. Η μητέρα φεύγει από το δωμάτιο χωρίς να κοιτάξει πίσω προς το παιδί και αφήνει να περάσουν 4 λεπτά. Επιστρέφει και αν το παιδί είναι ήρεμο, του επιτρέπει να αφήσει την πολυθρόνα και να επιστρέψει στο πάρτι.

16 ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ TIME OUT ΕΙΝΑΙ:
ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΛΕΚΤΙΚΗ ΕΝΤΑΣΗ (Φωνές, κραυγές, ουρλιαχτά (Δίνουμε μόνο μία προειδοποίηση πχ σταμάτα να φωνάζεις).    Δίνουμε μία γρήγορη περιγραφή του τι έκανε (πχ θα καθίσεις μόνος σου σε αυτή την καρέκλα επειδή πέταξες το παιχνίδι). Οι συζητήσεις σε αυτή τη φάση δεν έχουν καμία θέση. Στα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να δοθεί η δυνατότητα να παρουσιάσουν τη θέση τους χωρίς όμως αυτό να καθυστερήσει το time out. Το time out γίνεται σε ένα μη ενδιαφέρον αλλά όχι τρομακτικό μέρος (όχι σε σκοτεινό δωμάτιο). Το καλύτερο είναι να κάθεται σε μία καρέκλα μόνος του. Αν δεν είναι δυνατό να είναι μόνο του, ο γονιός μπορεί να παραμείνει αλλά δε θα πρέπει να υπάρχει καμία μορφή συζήτησης.

17 2Η ΤΕΧΝΙΚΗ. ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Είναι σημαντικό για τα παιδιά να έχουν μια ρουτίνα και κάποιους κανόνες για να ακολουθούν. Είναι καθήκον των γονιών να μεριμνούν για την τοποθέτηση και τήρηση των ορίων αυτών που κατευθύνουν και προσανατολίζουν τα παιδιά. Φτιάξτε μαζί με τα παιδιά σας ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα. Συζητήστε και συμφωνήστε μαζί τους για: Το χρόνο μελέτης των μαθημάτων τους Τον ελεύθερο χρόνο τους Τις δραστηριότητες τους Την ώρα που θα πάνε για ύπνο. Που μας βοηθάει το ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ; Μαθαίνουν ότι στη καθημερινή σχολική ζωή υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τηρούν και η συχνή επανάληψη αυτών οδηγεί στη ρουτίνα Αποφεύγουμε τις καθημερινές εντάσεις γιατί από κοινού συμφωνήσαμε και υπογράψαμε το εβδομαδιαίο πρόγραμμα, άρα πρέπει να το ακολουθούμε. Μαθαίνουν να προγραμματίζουν το χρόνο τους. Προετοιμάζονται για το τι έχουν να κάνουν και αυτό ψυχολογικά προκαλεί ανακούφιση. Η αντιμετώπιση είναι υπεύθυνη και η σχέση γίνεται ισότιμη. Λειτουργεί δεσμευτικά και για τις δυο πλευρές (γονείς και παιδιά)

18 ΩΡΕΣ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΡΙΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΥΡΙΑΚΗ
7, ,00 ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟ – ΠΡΩΙΝΟ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟ – ΠΡΩΙΝΟ ΥΠΝΟΣ 8,00 – 9,00 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ 9,00 – 10,00 ΓΛΩΣΣΑ 10,00 – 11,00 ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΕΞΟΔΟΣ ΜΕ ΓΟΝΕΙΣ 11,00 – 12,00 ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ 12,00 – 1,00 ΙΣΤΟΡΙΑ 1,00 – 2,00 ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ 2, ,00 ΦΑΓΗΤΟ -ΥΠΝΟΣ 3,00 – 4,00 4,00 – 5,00 ΜΕΛΕΤΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 5,00 – 6,00 ΑΓΓΛΙΚΑ 6,00 – 7,00 ΟΜΑΔΑ «ΓΕΝΝΑΙΩΝ» TAE KWON DO 7,00 – 8,00 9, ,00 ΒΡΑΔΙΝΟ - ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΥΠΝΟ

19 3. ΕΥΡΕΣΗ ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ
ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΚΑΝΟΝΩΝ Βρείτε θετικούς και αρνητικούς ενισχυτές για το παιδί σας. Στο τέλος του ερωτηματολόγιου καταγράψτε περιληπτικά (στο πίνακα θετικών και αρνητικών ενισχυτών) τους θετικούς και αρνητικούς ενισχυτές και συμφωνείστε μαζί του, ποιες αρνητικές ή θετικές συνέπειες θα υπάρχουν εάν ακολουθήσει ή όχι τους κανόνες που θα έχετε από κοινού αποφασίσει να τηρήσετε. Καλό θα είναι να έχουν καταλήξει και οι δυο γονείς σε 2-3 βασικούς κανόνες – εκεί που το παιδί τους παρουσιάζει τη μεγαλύτερη δυσκολία - και να τους ανακοινώσουν και οι δυο μαζί στο παιδί. Μπορείτε επίσης να συνδυάσετε την τήρηση αυτών των κανόνων με τους θετικούς ενισχυτές με το να κολλάτε πχ κάποια αυτοκόλλητα σε ένα άλμπουμ και να συμφωνήσετε ότι στα πχ 5 αυτοκόλλητα θα κερδίζει ένα μικρό παιχνίδι (τυχερή σακούλα παιχνιδιών) ή ένα προνόμιο (πχ να παίξει περισσότερη ώρα), στα 10 αυτοκόλλητα έξοδο σε παιδότοπο στα 20 επίσκεψη στο Magic Park κλπ. Εξυπακούεται βέβαια ότι ο ίδιος θα αποφασίσει πότε θα εξαργυρώσει τα αυτοκόλλητα (στα 5 στα 10 στα 20 ή στα 100). Στη μη τήρηση των κανόνων το παιδί θα ξέρει εκ των προτέρων ότι θα εφαρμοστούν οι αρνητικές συνέπειες της συμπεριφοράς του (πχ να μην δει την αγαπημένη του εκπομπή, να μην παίξει το αγαπημένο του παιχνίδι κλπ). Να έχετε υπ όψη σας ότι αν αποφασίσετε να εφαρμόσετε αυτή τη τακτική ,θα πρέπει να είστε συνεπής στη τήρηση αυτών που θα έχετε συμφωνήσει με το παιδί σας . διαφορετικά θα είστε αναξιόπιστος απέναντι του.

20

21 ΔΩΡΟΔΟΚΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ
Οι γονείς μπορεί να νομίσουν ότι με το να υπόσχονται ένα παγωτό, αν το παιδί δείξει την αναμενόμενη καλή συμπεριφορά, στην ουσία το δωροδοκούν.  Στην πραγματικότητα πρόκειται για κίνητρο καλής συμπεριφοράς και όχι δωροδοκία. Δωροδοκία είναι όταν κάποιος ανταμείβεται για κάτι που δεν πρέπει να κάνει (πχ να πετάξει από το ποδήλατο ένα άλλο παιδί και να του το πάρει).  Επαινώντας και ανταμείβοντας το παιδί για την καλή και αρμόζουσα συμπεριφορά του μέσα στο κοινωνικό σύνολο, το βοηθάμε να ενισχύσει και να συνεχίσει τη σωστή συμπεριφορά.

22 4η ΤΕΧΝΙΚΗ: «ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟΙ»
4η ΤΕΧΝΙΚΗ: «ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟΙ» Πρόκειται για μια τεχνική που δίνει κίνητρα στο παιδί χρησιμοποιώντας την ανταγωνιστική φύση του για να ενθαρρυνθεί να εκτελέσει κάποιο καθήκον που του έχετε αναθέσει. Λειτουργεί ως εξής: Ρυθμίζετε μια κλεψύδρα ή ένα χρονόμετρο ή το ξυπνητήρι στο κινητό σας, σύμφωνα με τον χρόνο μέσα στον οποίο θέλετε να ολοκληρώσει το παιδί σας μια εργασία. Το ρωτάτε: «Μπορείς να τελειώσεις (το πλύσιμο των δοντιών, το συγύρισμα του δωματίου , το διάβασμα των μαθημάτων) πριν χτυπήσει το ρολόι;» Μιας και σε όλα τα παιδιά αρέσει να κερδίζουν, η διαδικασία αυτή του επιτρέπει να βγει νικητής σ' έναν αγώνα ενάντια στον χρόνο. Κάτι ακόμη πιο σημαντικό: το παιδί ολοκληρώνει την εργασία που του έχει ανατεθεί έγκαιρα και ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΕΣΑΣ. Εργασίες που έχουν γίνει με πολλά παιδιά και οικογένειες έχουν δείξει ότι η τεχνική του αγώνα ενάντια στο ρολόι μειώνει τις συγκρούσεις μεταξύ γονιών και παιδιών, αφού με τον τρόπο αυτό η εξουσία μεταβιβάζεται σε μια ουδέτερη φιγούρα: το χρονόμετρο.

23 ΠΡΩΙΝΟ ΞΥΠΝΗΜΑ – ΠΡΩΙΝΟ ΓΕΥΜΑ
ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΕΝ ΞΥΠΝΑΕΙ ΕΥΚΟΛΑ – ΔΕΝ ΣΗΚΩΝΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ. ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ. ΠΑΡΑΠΟΝΙΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΔΙΑΘΕΣΙΑ (ΠΟΝΟ ΣΤΗ ΚΟΙΛΙΑ, ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟ, ΝΑΥΤΙΑ, ΚΛΠ). ΑΡΓΕΙ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙ (ΝΑ ΝΤΥΘΕΙ, ΝΑ ΠΛΥΘΕΙ ΚΛΠ). ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΦΑΕΙ Ή ΝΑ ΠΙΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. ΧΑΣΟΜΕΡΑ – ΠΑΡΑΠΟΝΙΕΤΑΙ –ΓΚΡΙΝΙΑΖΕΙ – ΔΕΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ.

24 5η ΤΕΧΝΙΚΗ. ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ «ΤΕΤΑΡΤΟ»
ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ «ΤΕΤΑΡΤΟ» ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΞΥΠΝΑΜΕ 15 ΛΕΠΤΑ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΑΣ. ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ, ΟΤΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ, ΘΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΟΤΑΝ Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΡΟΛΟΓΙΟΥ ΔΕΙΞΕΙ π.χ 7,45 ΝΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ(ΠΑΙΔΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΛΠ) ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΧΑΜΗΛΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΣΙΓΑ –ΣΙΓΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟ ΞΥΠΝΑΜΕ. ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΤΟΙΜΑΣΕΙ (ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ) ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΒΡΑΔΥ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΦΟΡΕΣΕΙ, ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΗ ΤΣΑΝΤΑ, ΤΟ «ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ» ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΡΩΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΒΡΑΔΥ ΤΑ ΣΕΡΒΙΤΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ 10΄ – 15΄ ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΣΑΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΗΜΕΡΑ, ΘΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΝΑ ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ. 5΄ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΣΕ ΛΙΓΟ. ΝΑ ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ ΗΡΕΜΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

25 ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΓΕΥΜΑ – ΒΡΑΔΥΝΟ ΔΕΙΠΝΟ
ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΡΩΕΙ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ. ΤΣΙΜΠΟΛΟΓΑ ΔΙΑΦΟΡΑ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΡΩΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΜΕΡΙΔΕΣ ΦΑΓΗΤΟΥ. ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ ΦΑΓΗΤΟΥ ΒΑΡΙΕΤΑΙ, ΣΤΡΙΦΟΓΥΡΝΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ ΚΑΙ ΑΝΥΠΟΜΟΝΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ. ΟΤΑΝ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΚΛΑΙΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΦΑΕΙ. ΤΡΩΕΙ ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΑ ΑΡΓΑ . 6. ΑΠΟΣΠΑ ΔΙΑΡΚΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΑ ΔΙΑΡΚΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΚΑΤΙ ΆΛΛΟ.

26 6η ΤΕΧΝΙΚΗ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ,ΟΧΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ
ΖΗΤΗΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΕΙ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ (ΚΥΜΑ, ΣΑΛΑΤΑ, ΣΤΡΩΣΙΜΟ ΤΡΑΠΕΖΙ). ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΠΡΩΤΟΤΥΠΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΠΙΟ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟ (ΚΑΡΟΤΟ ΒΑΡΚΟΥΛΑ, ΡΥΖΙ ΜΕ ΚΕΤΣΑΠ). ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣΤΕ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΡΩΕΙ.(ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΓΑΛΑ, ΓΙΑΟΥΡΤΙ, ΣΟΚΟΛΑΤΟΥΧΟ ΓΑΛΑ, ΓΑΛΑ ΜΕ ΚΟΡΝΦΛΕΙΚΣ). ΔΩΣΤΕ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΦΑΓΗΤΟΥ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΘΕΙ ΟΤΙ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ. ΒΑΛΤΕ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΦΑΓΗΤΩΝ. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΜΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ. ΕΞΗΓΗΣΤΕ ΤΟΥ ΟΤΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΦΑΕΙ, ΘΑ ΚΑΤΣΕΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΥΘΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΕ ΜΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΙΤΑ ΜΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΣΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΑΕΙ.

27 ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ
1. ΑΡΧΙΚΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΑΣΙΤΙΑ. 2. ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΣΤΑΤΩΝΕΣΤΕ ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΔΕΝ ΤΡΩΕΙ, ΔΙΟΤΙ ΕΤΣΙ ΤΟΥ ΔΙΝΕΤΑΙ ΟΠΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ «ΕΚΒΙΑΖΕΙ» ΜΕ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ. 3. ΝΑ ΜΗ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ ΦΑΓΗΤΟΥ ΣΕ ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ, ΔΙΟΤΙ ΤΑΥΤΙΖΕΙ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΜΕ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. 4. ΜΗΝ ΤΟΥ ΦΤΙΑΧΝΕΤΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΦΑΓΗΤΟ. 5. ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΤΡΩΕΙ ΣΕ ΑΛΛΟ ΧΩΡΟ (ΠΧ ΣΤΟ ΣΑΛΟΝΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ). 6. ΜΗ ΠΙΕΖΕΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΝΑ ΦΑΕΙ, ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΕΙ. ΟΤΑΝ ΠΕΙΝΑΣΕΙ ΘΑ ΦΑΕΙ. 7. ΜΗ ΔΩΡΟΔΟΚΗΣΕΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ Ή ΜΗΝ ΤΟ ΑΠΕΙΛΗΣΕΤΕ ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΤΙΜΩΡΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΕΙ ΟΛΟ ΤΟΥ ΤΟ ΦΑΙ. ΚΑΘΙΕΡΩΣΤΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ ΓΕΥΜΑΤΩΝ. Η ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΦΑΓΗΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ , ΟΣΟ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ.

28 ΩΡΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ «ΜΑΧΗ» ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ. ΑΝΑΒΑΛΛΕΙ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΝ ΩΡΑ ΜΕΛΕΤΗΣ. ΑΦΙΕΡΩΝΕΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΩΡΑ ΜΕΛΕΤΗΣ, ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΜΑΘΗΣΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΣΗ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΚΑΙ ΔΙΑΣΠΑΤΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ Η ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟΥ. ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΑΓΓΑΡΕΙΑ – ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ. ΛΕΕΙ ΨΕΜΑΤΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ. ΔΕΝ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΜΙΑ ΑΠΟΣΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.

29 7Η ΤΕΧΝΙΚΗ. ΘΕΣΠΙΣΗ ΚΑΝΟΝΩΝ ΜΕΛΕΤΗΣ
1. ΝΑ ΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ. ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ. 2. ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΧΩΡΟ. ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΕΝΑ ΗΣΥΧΟ ΧΩΡΟ ΜΕ ΚΑΛΟ ΦΩΤΙΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΤΗΝ ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ. 3. ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ ΠΟΣΗ ΩΡΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕ ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΕΙ ΑΝΑΛΟΓΩΣ.  4. ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΥΜΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΗΓΗ ΠΟΥ ΑΠΟΣΠΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ .(ΚΛΕΙΝΕΤΕ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΒΙΝΤΕΟ. ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΕ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑΤΑ, ΝΑ ΣΤΕΛΛΕΙ ΜΗΝΥΜΑΤΑ SMS, ΝΑ ΜΙΛΑ Η ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ.) 5. ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΑΦΙΕΡΩΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΝΕΙ ΝΟΗΜΑ ΣΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΡΟΝΟ. ΜΙΑ ΖΩΗ ΟΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΘΑ ΗΤΑΝ ΒΑΡΕΤΗ!  6. ΝΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΘΕΤΙΚΑ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ. ΕΠΑΙΝΕΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΟΤΑΝ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΤΙΣ ΣΩΣΤΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΟΤΑΝ ΚΑΝΟΥΝ ΛΑΘΗ ΝΑ ΤΑ ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΕ ΜΕ ΗΠΙΟ ΚΑΙ ΕΥΓΕΝΙΚΟ ΤΡΟΠΟ.  7. ΝΑ ΤΑ ΒΟΗΘΟΥΜΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ. ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΛΕΤΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΛΑ ΠΑΡΑ ΝΑ ΞΟΔΕΥΟΥΝ ΧΡΟΝΟ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΛΑ. 8. ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΩΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΜΕΝΟΙ. ΜΙΛΑΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ Η ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΑΣ ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΟΠΟΙΕΣΔΗΠΟΤΕ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤ΄ ΟΙΚΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ. 9. ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ. ΜΕΛΕΤΩΝΤΑΣ ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ, ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΜΑ ΕΥΘΥΝΗΣ. 10. ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ 10ΛΕΠΤΑ ΔΙΑΛΛΕΙΜΑΤΑ.

30 ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ
ΝΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΜΑΘΗΣΙΑΚΗ ΕΠΙΔΟΣΗ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΒΑΡΥΤΕΡΟ.  ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ . ΝΑ ΑΡΝΟΥΜΕΘΑ ΝΑ ΤΟ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ.  ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΑ ΜΙΑ ΜΟΡΦΗ ΤΙΜΩΡΙΑΣ. ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΝΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ. Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ. ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ «ΑΥΤΟ – ΚΑΤΑΞΙΩΘΟΥΜΕ» ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΑΣ. ΝΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΗ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ. ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΔΙΟ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΗΞΕΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΜΑΣ. ΝΑ ΜΗΝ ΡΩΤΑΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ.  ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΣΑΝ ΦΟΒΗΤΡΟ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΓΧΩΤΙΚΟ, ΠΑΡΑ ΣΑΝ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ.

31 ΩΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΑΦΙΕΡΩΝΕΙ ΟΛΟ ΤΟΥ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ (ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ, ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ) ΟΛΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΖΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΦΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΒΛΕΠΕΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΙΛΟΥΣ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΝΙΕΤΑΙ ΟΤΙ ΒΑΡΙΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ. ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕ ΤΗ ΜΑΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΦΙΛΟΥΣ. ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΑΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΔΕΝ ΤΟΝ ΠΑΙΖΟΥΝ, ΚΛΑΙΕΙ ΕΥΚΟΛΑ, ΘΥΜΩΝΕΙ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΔΕΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΕΤΑΙ.

32 ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΑ, ΩΣΤΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ. ΝΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ, ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΟΜΟΡΦΟ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΑΝΤΙ ΒΑΡΕΤΟ ΚΑΙ ΑΝΙΑΡΟ. ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ (ΔΥΑΔΙΚΑ (ΠΙΝΓΚ -ΠΟΝΓΚ Ή ΟΜΑΔΙΚΑ (ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ, ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ) ΝΑ ΕΥΝΟΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΥΡΙΩΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ, ΠΑΡΑ ΤΑ ΜΟΝΑΧΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ. (ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ) ΝΑ ΒΟΗΘΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ, ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΟΙΚΙΛΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ .   ΝΑ ΑΦΙΕΡΩΝΟΥΜΕ ΑΡΚΕΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΝΑ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΜΑΣ ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΠΛΑΣΤΙΚΑ-ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ. ΝΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ , ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΡΤΙ, ΓΙΟΡΤΕΣ, ΚΛΠ , ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΦΙΞΗ ΦΙΛΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΑΛΛΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ.

33 ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ
ΝΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΜΕΝΕΙ ΛΙΓΟΣ Η ΚΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ. ΝΑ ΦΟΡΤΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ. (ΜΕ ΓΟΝΕΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΦΥΣΙΚΑ) ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΒΙΑΣ (ΚΥΡΙΩΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ). ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΑΝΟΙΧΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΦΙΛΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΑΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ (ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ, ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΚΛΠ). ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΑΝ BABY SITTER ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ ΜΑΣ.

34 5. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΒΡΑΔΥΝΟΥ ΥΠΝΟΥ
ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΤΟΝ ΥΠΝΟ. ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΥ ΥΠΝΟΥ ΣΕ ΩΡΑ ΚΥΝΗΓΗΤΟΥ, ΚΛΑΜΑΤΟΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΑΝΑΒΑΛΕΙ ΤΟΝ ΜΙΣΗΤΟ ΥΠΝΟ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΩ ΧΙΛΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΙΣ ΠΥΤΖΑΜΕΣ ΤΟΥ. ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΦΩΝΑΖΕΙ ΛΕΓΟΝΤΑΣ «ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΣ! ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΩ ΓΙΑ ΥΠΝΟ! ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΕΙΝΩ ΝΑ ΠΑΙΞΩ!» Η ΡΟΥΤΙΝΑ ΥΠΝΟΥ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ.

35 5. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΘΙΕΡΩΣΤΕ ΣΤΑΘΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΝΟΥ.
ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΕΙ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΕΩΣ ΑΡΓΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ , ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΕΙ ΞΑΝΑ ΣΤΙΣ 8 ΤΟ ΒΡΑΔΥ. ΚΡΑΤΑΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΥΠΝΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΣΤΑΘΕΡΗ. ΜΗΝ ΤΟΥ ΛΕΤΕ «ΕΤΟΙΜΑΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΝΟΥ» ΑΛΛΑ «ΣΠΑΣΤΕ» ΣΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ. ΠΧ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΠΥΤΖΑΜΕΣ, ΠΛΥΣΙΜΟ ΔΟΝΤΙΑ, ΝΑ ΠΙΕΙ ΝΕΡΟ, ΝΑ ΠΑΕΙ ΤΟΥΑΛΕΤΑ, ΚΛΠ ΠΕΡΝΑΤΕ ΧΡΟΝΟ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΠΡΙΝ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΥΠΝΟ. ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΕ ΠΑΝΤΟΤΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΕΙΡΑ ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΥΠΝΟ. ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΕ ΤΟΥ ΑΝΤΑΜΟΙΒΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ. (ΕΠΕΙΔΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΕΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΑΚΙ)


Κατέβασμα ppt "ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΤΡΟΠΟΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google