Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΓΕΛ ΣΚΥΔΡΑΣ – 2Ο ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ 2011/2012 – ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ - ΟΜΑΔΑ 6

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΓΕΛ ΣΚΥΔΡΑΣ – 2Ο ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ 2011/2012 – ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ - ΟΜΑΔΑ 6"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΓΕΛ ΣΚΥΔΡΑΣ – 2Ο ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ 2011/2012 – ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ - ΟΜΑΔΑ 6
ΓΕΛ ΣΚΥΔΡΑΣ – 2Ο ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ 2011/2012 – ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ - ΟΜΑΔΑ 6 ΜΕΤΑΛΛΟ

2 Μέλη Εισαγωγή (ομάδα 1) Ανδρεάδης Σάββας Αραμπατζής Παναγιώτης
Γαλαντάρης Σταύρος Κυριακού Γιώργος Χατζηλιάδης Κων/νος Χρησιμότητα μετάλλων (ομάδα 2) Σαλαμπάσης Δημήτρης Κουκλατζή Πόπη Διδωνάκη Αναστασία Τσιτλακίδου Άντζυ Ναυρινιάδης Τάσος

3 Μέλη Πολύτιμα Μέταλλα (ομάδα 3) Γκέλης Κων/νος Παπαδόπουλος Κων/νος
Κελεπούρης Γιώργος Καμενίκης Δημήτρης Ιδιότητες (ομάδα 4) Θεοφανίδου Νίκη Ταουσάνη Γεωργία Λεονταρίδης Κων/νος Ιγνατίδης Περικλής

4

5 Στόχοι ερευνητικής εργασίας
Στόχος μας είναι η γνωριμία και η προσέγγιση του μετάλλου μέσα από αναζήτηση στο σχολικό πρόγραμμα, κυρίως μέσα από τα μαθήματα των Αρχαίων και της Χημείας. Παράλληλα, το θέμα της ερευνητικής εργασίας συνδέθηκε με τις χρήσεις του μετάλλου στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες, την Τέχνη και τον Πολιτισμό, τις Φυσικές Επιστήμες, τα Μαθηματικά και την Τεχνολογία. Επίσης έγινε αναφορά ακόμα και σε θέματα σχετικά με το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη. Πηγές πληροφόρησής μας στάθηκαν τόσο τα ίδια τα βιβλία (λεξικά, ιστορικά συγγράμματα), όσο και το διαδίκτυο.

6 ΟΡΙΣΜΟΣ: Το μέταλλο είναι το ηλεκτροθετικό στοιχείο με χαμηλό δυναμικό ιονισμού. Δηλαδή, η ενέργεια που ασκεί ο πυρήνας στα ηλεκτρόνια, ώστε αυτά να παραμένουν στην τροχιά τους, είναι ελάχιστη. Ως αποτέλεσμα, μπορούν εύκολα να αποσπαστούν αν ασκηθεί σε αυτά κάποια εξωτερική δύναμη. ΜΕΤΑΛΛΟ Στοιχεία με παρόμοιες ιδιότητες με το μέταλλο είναι τα αμέταλλα τα μεταλλοειδή τα ευγενή μέταλλα Τα μέταλλα συνήθως είναι στερεά έχουν αργυρόλευκο χρώμα έχουν «μεταλλική» λάμψη είναι καλοί αγωγοί του ηλεκτρισμού και της θερμότητας Τα κράματα (δημιουργήματα του ανθρώπου) προκύπτουν από ανάμειξη μετάλλου και στοιχείων ανάμειξη μετάλλων

7 Άλλα για το Μέταλλο Τα μέταλλα είναι μια μεγάλη κατηγορία χημικών στοιχείων που εμφανίζουν ορισμένες κοινές ιδιότητες. Τα μέταλλα βρίσκονται ελεύθερα στη φύση (αυτοφυή) ή και ενωμένα. Τα μέταλλα έχουν την τάση να δίνουν ηλεκτρόνια και να μετατρέπονται σε θετικά ιόντα (κατιόντα). Όσο μεγαλύτερη είναι αυτή η τάση, τόσο πιο ηλεκτροθετικό χαρακτηρίζεται το μέταλλο. Η τάση αυτή φαίνεται από την ηλεκτροχημική σειρά των μετάλλων.

8 Συμβολισμός Μεταλλικών Στοιχείων
Στοιχεία Συμβολι-σμός Σίδηρος Χαλκός Αργίλιο Νάτριο Ασβέστιο Ψευδάργ. Μαγνήσιο Τιτάνιο Fe Cu Al Na Ca Zn Mg Ti Πολύτιμα Μέταλλα Συμβολι- σμός Ρόδιο Χρυσός Παλλάδιο Όσμιο Ρουθήνιο Ρήνιο Άργυρος Λευκόχρυσος Rn Au Pd Os Ru Re Ag Pt

9 Το μέταλλο στην αρχαιότητα
Η περίοδος που διανύθηκε από την πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε το μέταλλο μέχρι σήμερα ονομάζεται «Εποχή του Μετάλλου». Όσον αφορά την αρχαιότητα, η μεγάλη αυτή περίοδος που χρησιμοποιείται το μέταλλο διαιρείται σε υποπεριόδους.

10 2η Υποπερίοδος 1η Υποπερίοδος
«Εποχή του Σιδήρου» Ξεκινά με την ανακάλυψη του Σιδηρού και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Με τα διάφορα κράματα του σιδήρου, ο ανθρώπινος πολιτισμός σημείωσε τεράστια ανοδικά βήματα. Τα χρυσοχοεία δημιουργούνται για πρώτη φορά στην Κρήτη την πρώιμη εποχή του χαλκού. Πολλά ορυχεία χρυσού έχουν αφήσει τα ίχνη τους μέχρι σήμερα. Παράδειγμα είναι αυτό του Παγγαίου. 2η Υποπερίοδος «Εποχή του Χαλκού» Ξεκινά το π.Χ. και τελειώνει το π.Χ. Κατασκευάζονται εργαλεία και όπλα από το χαλκό και τα κράματά του όπως ο ορείχαλκος. Χρησιμοποιούνται πολύτιμα μέταλλα (κυρίως ο χρυσός) για κατασκευή κοσμημάτων, διακόσμηση αντικειμένων και κοπή νομισμάτων. Κατά τη Μεσομινωική περίοδο ο χαλκός χρησιμοποιείται και για την κατασκευή λατρευτικών ειδώλων. 1η Υποπερίοδος

11 Πολύτιμα Μέταλλα: Γενικά
Πολύτιμο μέταλλο ονομάζεται το σπάνιο μεταλλικό στοιχείο με υψηλή οικονομική αξία. Σημαντικό ρόλο στο χαρακτηρισμό ενός πολύτιμου μετάλλου καταλαμβάνει το πόσο σπάνιο είναι. Η αξία ενός πολύτιμου μετάλλου επηρεάζεται από την ανακάλυψη νέων πηγών μεταλλεύματος, οι οποίες μπορούν να αναγκάσουν την αξία ενός πολύτιμου μετάλλου να μειωθεί. Στην συνείδηση των ανθρώπων ως τα κυρίαρχα πολύτιμα μέταλλα, από την αρχαιότητα έως και σήμερα, τοποθετείται ο χρυσός και το ασήμι.

12 Πολύτιμα Μέταλλα: Χημεία
Χημικά, τα πολύτιμα μέταλλα είναι λιγότερο αντιδραστικά από τα περισσότερα στοιχεία, έχουν μεγάλη λαμπρότητα, είναι πιο όλκιμα, δηλαδή μαλακότερα σε σχέση με τα υπόλοιπα στοιχεία, έχουν υψηλότερα σημεία τήξης από τα περισσότερα μέταλλα.

13 Πολύτιμα Μέταλλα: Χρήση
Τα πολύτιμα μέταλλα χρησιμοποιούνται, συνήθως ως κοσμήματα, για να στολίζουν τις γυναίκες ή και στις βιομηχανίες. Ωστόσο, ορισμένα πολύτιμα μέταλλα χρησιμοποιούνται στην ιατρική και πιο συγκεκριμένα στη θεραπεία του καρκίνου. Η πλατίνα χρησιμοποιείται περίπου εδώ και τέσσερις δεκαετίες, με τη μορφή θεραπευτικού φαρμάκου (cis-Platin).

14 Πολύτιμα Μέταλλα: Ανθρώπινος Οργανισμός
Στην κατηγορία των μετάλλων υπάρχουν, τέλος, και τα Βαρέα Πολύτιμα Μέταλλα. Στον οργανισμό μας τα μέταλλα δεν αφομοιώνονται, λόγω αδυναμίας του οργανισμού να τα «αναγνωρίσει», ούτε όμως αποβάλλονται από αυτόν. Κατά συνέπεια συσσωρεύονται και μάλιστα εκλεκτικά σε ορισμένους ιστούς (συκώτι, νεφρό κτλ.). Από τα 10 πολυτιμότερα μέταλλα μόνο ο χρυσός δεν είναι επικίνδυνος για τον οργανισμό. Τα υπόλοιπα μέταλλα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα λόγω της τοξικότητάς τους, την οποία και αποκτούν σε συγκεκριμένες μορφές.

15 Πολύτιμα Μέταλλα: Τα 10 Κυριότερα
Το Ρόδιο είναι το πιο πολύτιμο μέταλλο. Είναι εξαιρετικά σπάνιο και η τιμή του σήμερα διαμορφώνεται στα 1900 δολάρια ανά ουγκιά. Το Όσμιο οφείλει το όνομά του στην ελληνική λέξη «οσμή», την οποία αποκτά όταν εκτεθεί στον ατμοσφαιρικό αέρα. Η τιμή του ανέρχεται στα 380 δολάρια ανά ουγκιά. Ο Χρυσός είναι σίγουρα το πιο διαδεδομένο από τα πολύτιμα μέταλλα. Διαθέτει μεγάλη χημική αδράνεια και ως αποτέλεσμα, δεν προσβάλλεται από φαινόμενα οξείδωσης και ισχυρά οξέα. Η τιμή του ανέρχεται στα 1886 δολάρια ανά ουγκιά. Η ονομασία του Ρουθηνίου οφείλεται στην πόλη του Ρώσου επιστήμονα που το ανακάλυψε. Η τιμή του ανέρχεται στα 165 δολάρια ανά ουγκιά. Η Πλατίνα είναι το τρίτο πιο πολύτιμο μέταλλο στον κόσμο. Η εύρεση και η εξόρυξη της είναι εξαιρετικά σπάνια. Η τιμή της ανέρχεται στα 1885 δολάρια ανά ουγκιά. Το Ρήνιο οφείλει την ονομασία του στον ποταμό Ρήνο. Δεν συναντάται ελεύθερο στη φύση. Η τιμή του διαμορφώνεται στα 148 δολάρια ανά ουγκιά. Το Ιρίδιο έχει τα μεγαλύτερα αποθέματά του στη Ρωσία, στη Ν. Αφρική, στον Καναδά & στις ΗΠΑ. Η τιμή της διαμορφώνεται στα 1050 δολάρια ανά ουγκιά. Ο Άργυρος ή Ασήμι είναι το πολύτιμο μέταλλο που χρησιμοποιείται ποικιλοτρόπως από την αρχαιότητα. Η τιμή του διαμορφώνεται στα 43 δολάρια ανά ουγκιά. Το Παλλάδιο συναντάται στις ίδιες περιοχές με το Ιρίδιο. Ένα μέρος της ζήτησής του καλύπτεται μέσα από την ανακύκλωσή του. Η τιμή του διαμορφώνεται στα 716 δολάρια ανά ουγκιά. Το Ίνδιο ανακαλύφθηκε το Οι κύριες χώρες παραγωγής του οικονομικά εκμεταλλεύσιμου Ίνδιου είναι η Κίνα, η Ιαπωνία και η Ν. Κορέα. Χρησιμοποιείται κυρίως στις τεχνολογικές κατασκευές.

16 Χαλκός (Cu) Σήμερα έχουν αναπτυχθεί πολυάριθμες εφαρμογές και χρήσεις του Cu και των κραμάτων του. Στη βιομηχανία παραγωγής καλωδίων, αγωγών, πηνίων. Στις οικοδομές και τα κτίρια, όπου η χρήση τους είναι ευρύτατη, όπως για παράδειγμα στις χάλκινες στέγες, οι οποίες παραμένουν αναλλοίωτες. Πολλά μηχανήματα κατασκευάζονται από χαλκό και κράματά του. Έργα τέχνης επιβεβαιώνουν την άριστη σχέση με αυτό το μέταλλο. Η πληροφορική εμπιστεύεται το χαλκό για την κατασκευή λεπτών και ευαίσθητων οργάνων υψηλής τεχνολογίας.

17 Νικέλιο (Ni) & Ασβέστιο (Ca)
σκόνη νικελίου: καταλύτης για χημικές αντιδράσεις, υδρογόνωση σπορέλαιων. ανοξείδωτος χάλυβας: υλικά κατασκευών. άλλα: μεταλλικά κράματα, μαγνήτες. Ασβέστιο έχει δομικό ρόλο, συμβάλλει μαζί με το Φώσφορο στην οστεοποίηση. σύσπαση των μυών. απαραίτητο για την παραγωγή ορμονών.

18 Μαγνήσιο (Mg) Η κύρια χρήση του είναι να σχηματίζει κράματα με το Αλουμίνιο (Al), μια ευρεία χρήση των οποίων είναι η κατασκευή μεταλλικών κουτιών για αναψυκτικά και μπύρες. Χρησιμοποιείται ευρύτατα για τις ηλεκτρονικές συσκευές, όπως στην κατασκευή κινητών τηλεφώνων και φορητών υπολογιστών. Το μαγνήσιο ήταν ένα από τα κύρια μέταλλα κατασκευής αεροδυναμικών σκαφών (κυρίως πολεμικών αεροσκαφών).

19 Ορυχεία εξόρυξης μετάλλου
Σμυρίδα στη Νάξο. Σιδηρομεταλλεύματα στη Σέριφο και στη Νάξο. Αργυρομεταλλεύματα στη Βαρυτίνη και στη Μύκονο. Χρωμίτης και Αμίαντος στην Κοζάνη. Μεικτά Θειούχα στο Στρατώνιο.

20 Κατασκευή

21 Κατασκευή

22

23 Κατασκευή: Προτομή Γεωργίου Δήμου

24 Μέλη: εν ώρα εργασίας

25 Υπεύθυνος Καθηγητής: Χαραλαμπίδης Βασίλης
ΤΕΛΟΣ Βιβλιογραφία:……..


Κατέβασμα ppt "ΓΕΛ ΣΚΥΔΡΑΣ – 2Ο ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ 2011/2012 – ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ - ΟΜΑΔΑ 6"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google