Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ   Ένα ποσοστό γύρω στο 15% του συνόλου των ζευγαριών έχουν πρόβλημα στειρότητας, που είναι η αδυναμία για γονιμοποίηση έπειτα απο μήνες προσπάθειας για τεκνοποιία. Η γονιμότητα σχετίζεται αρνητικά με την ηλικία. Αίτια 1.ΆΝΔΡΕΣ->παραγωγή υπερβολικά μικρής ποσότητας σπέρματος, χρήση ουσιών, κάπνισμα, μόλυνση απο σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, 2.ΓΥΝΑΙΚΕΣ->αποτυχία παραγωγής ωαρίου μέσω της ωοθηλακιορρηξίας (εξαιτίας ορμονικής διαταραχής, βλάβης του φαλλοπιανού αγωγού ή της μήτρας, στρες, καταχρηση αλκοολ και ουσιών).

2 Eίδη θεραπείας της στειρότητας
1.Χρήση κατάλληλων φαρμακευτικών σκευασμάτων, 2.Γονιμοποίηση μέσα στο σώμα της γυναίκας->Τεχνητή γονιμοποίηση [ο γυναικολόγος τοποθετεί το σπερματοζωάριο του άντρα (σύντροφος, ανώνυμος δότης) απευθείας στην μήτρα της γυναίκας], 3. Γονιμοποίηση έξω απο το σώμα της γυναίκας/υποκατάστατης-παρένθετης μητέρας, στο εργαστήριο-> Εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF)-> (τα ωάρια της γυναίκας αφαιρούνται απο τις ωοθήκες και χρησιμοποιείται το σπέρμα του συντρόφου για να τα γονιμοποιήσει στο εργαστήριο. Κατόπιν το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στη μήτρα της γυναίκας)[ενδοφαλλοπιανή μεταφορά γαμέτη (GIFT), ενδοσαλπιγγική μεταφορά ζυγωτή (ZIFT)]. ΥΨΗΛΑ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΣΤΙΣ ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ (33%), ΕΠΙΛΟΓΗ ΦΎΛΟΥ???

3 ΘΕΜΑΤΑ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ Η χρήση της υποκατάστατης μητρότητας, η εξωσωματική γονιμοποίηση και οι τεχνικές επιλογής φύλου δημιουργούν ποικίλα δεοντολογικά και νομικά ζητήματα που εγείρουν ανησυχίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι παρένθετες μητέρες έχουν αρνηθεί να παραιτηθούν απο το νεογέννητο βρέφος, ενώ σε άλλες προσπαθούν να παίξουν ενεργητικό ρόλο στην ζωή του. Στις περιπτώσεις αυτές τα δικαιώματα της μητέρας, του πατέρα και του βρέφους είναι αντικρουόμενα. Είναι ηθικό κάποιος να διακόπτει τη ζωή ενός εμβρύου επειδή το φύλο του δεν είναι επιθυμητό?? Αν επιτραπεί στον άνθρωπο να παρέμβει στην αναπαραγωγική διαδικασία με σκοπό την απόκτηση παιδιού με το επιθυμητό φύλο, τι θα συμβεί στην περίπτωση άλλων, γενετικά καυορισμένων χαρακτηριστικών (χρώμα μαλλιών και ματιών, επίπεδο νοημοσύνης ή ένας συγκεκτιμένος τύπος προσωπικότητας??).

4 ΑΠΟΒΟΛΗ ΕΜΒΡΥΟΥ ΚΑΙ ΑΜΒΛΩΣΗ
Αποβολή εμβρύου-> αυτόματη άμβλωση, η εγκυμοσύνη τερματίζεται πρίν ο αναπτυσσόμενος οργανισμός είναι σε θέση να επιβιώσει έξω απο το σώμα της μητέρας (15%-20%), Άμβλωση-> η μητέρα επιλέγει με την θέληση της να τερματίσει την εγκυμοσύνη. Αντικρουόμενα συνασθήματα (ανακούφιση και ενοχή).Ατομικές διαφορές, αυξημένος κίνδυνος μελλοντικών ψυχολογικών προβλημάτων. ΤΟ ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: κίνδυνοι για την ανάπτυξη Υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία στην σμπεριφορά της μητέρας και του πατέρα, τόσο πρίν όσο και μετά τη σύλληψη, που μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην ζωή του παιδιού. Μερικές επιπτώσεις είναι αμέσως εμφανείς, όμως πολλά απο τα προβλήματα εμφανίζονται μετά τη γέννηση.

5 ΤΕΡΑΤΟΓΕΝΕΣΗ Τερατογόνα-> περιβαλλοντικοί παράγοντες (φαρμακευτική, χημική ουσία, ιός) που μπορεί να προκαλέσουν αποκλίσεις στη φυσιολογική ανάπτυξη και να οδηγήσουν σε σοβαρές ανωμαλίες ή στο θάνατο. Αν και μια απο τις λειτουργίες του πλακούντα είναι να αποτρέπει τις αρνητικές επιδράσεις των παραγόντων αυτών στο έμβρυο, ο πλακούντας δεν είναι ικανός να προστατεύσει το υπο ανάπτυξη οργανισμό, και έτσι όλα τα έμβρυα είναι εκτεθειμένα σε τέτοιους κινδύνους. Στα συνήθη τερατογόνα περιλαμβάνονται ορισμένα ναρκωτικά και ορισμένες μολύνσεις, η ακτινοβολία και η ρύπανση.

6 Αρχές των τερατογόνων επιδράσεων
1.Το πόσο ευάλωτος είναι ο αναπτυσσόμενος οργανισμός σε έναν τερατογόνο φορέα, εξαρτάται απο το στάδιο της ανάπτυξης στο οποίο βρίσκεται ο οργανισμός κατά την εποχή της έκθεσης του στο φορέα αυτό, 2. Ο κάθε τερατογόνος φορέας ενεργεί με συγκεκριμένο τρόπο σε συγκεκριμένους αναπτυσσόμενους ιστούς και επομένως προκαλεί ένα συγκεκριμένο σχήμα ανώμαλης ανάπτυξης. 3. Δεν επηρεάζονται όλοι οι οργανισμοί με τον ίδιο τρόπο όταν εκτίθενται σε μια δεδομένη ποσότητα ένος συγκεκριμένου τερατογόνου (γονότυπο μητέρας, γονότυπο αναπτυσσόμενου οργανισμού), 4. Το πόσο ευάλωτος είναι ο οργανισμός στους τερατογόνους φορείς, εξαρτάται απο τη φυσική κατάσταση της μητέρας. 5. Γενικά όσο μεγαλύτερη είναι η πυκνότητα των τερατογόνων φορέων στους οποίους εκτίθεται ο οργανισμός, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος ανώμαλης ανάπτυξης, 6. Τα τερατογόνα που μπορεί να προκαλέσουν ανωμαλίες στον αναπτυσσόμενο οργανισμός μπορεί να επηρεάσουν τη μητέρα λίγο ή και καθόλου.

7 Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ Οι έρευνες δείχνουν οτι οι έγκυες χρειάζονται περίπου θερμίδες κάθε μέρα με ένα καλά ισορροπημενο διαιτολόγιο που περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και σίδηρο. Παραδείγματα απο τα περιστατικά ΑΚΡΑΙΟΥ ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΥ σε πόλεις της δυτικής Ολλανδίας ( ) και στο Λενινγκραντ (1941) – ελάχιστα βρέφη γεννήθηκαν. Τα βρέφη που γεννήθηκαν ζύγιζαν 500 γραμμάρια λιγότερο απο τα παιδιά που γεννήθηκαν πρίν την πολιορκία, τους έλειπε η ζωντάνια και δεν μπορούσαν να διατηρήσουν τη θερμοκρασία του σώματος τους σταθερή. Η μεγάλη έλλειψη τροφής κατά τους 3 πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης έχει ως αποτέλεσμα ανωμαλίες του κεντρικού νευρικού συστήματος, πρόωρο τοκετό και θάνατο. Η έλλειψη τροφής κατά τους 3 τελευταίους μήνες οδήγησε στην καθυστέρηση της εμβρυικής ανάπτυξης και στο χαμηλό βάρος γέννησης. Κακή θρέψη και συναφείς παράγοντες (οι υποσιτιζόμενες μητέρες ζούν συχνά σε στερημένο περιβάλλον όπου η στέγαση, η υγιεινή, η παιδεία, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι εξίσου ανεπαρκείς). Η επίδραση των πολιτισμικών παραγόντων στο διαιτολόγια (παράδειγμα απο τους Σιριόκο της Νότιας Αμερικής).

8 Οι επιδράσεις των προγραμμάτων παρέμβασης στη διατροφή κατά την προγενετική και μεταγενετική ανάπτυξη στα παιδιά (παραδείγματα απο το WIC , τη μελέτη στην Κολομβία, τη μελέτη σε αγροτικές περιοχές της Γουατεμάλας). Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης της ανεπαρκούς διατροφής της μητέρας (συμπληρώματα διατροφής, άριστες συνθηκες διατροφής μεταγεννητικά??). Η ΗΛΙΚΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ Οι γυναίκες που τεκνοποιούν μετά την ηλικία των 30 έχουν υψηλότερο κίνδυνο για διάφορες επιπλοκές στην εγκυμοσύνη και στο τοκετό συγκριτικά με αυτές μικρότερης ηλικίας (εξαιτίας της χαμηλής ποιότητας των ωαρίων της γυναίκας). Ωστόσο, μια έρευνα βρηκε οτι οι γυναίκες ηλικίας ετών, που δεν είχαν παρουσιάσει προβλήματα υγείας στο παρελθόν, δεν αντιμετώπιζε υψηλότερο κίνδυνο για προγεννητικές επιπλοκές απο γυναίκες ηλικίας ετών. Οι σχετικοί με την εγκυμοσύνη κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι οχι μόνο στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικάς, αλλά και στις γυναίκες εξαιρετικά μικρής ηλικίας (πρόωρες γεννήσεις 20%, βρεφική θνησιμότητα διπλάσιο ποσοστό απο τις γυναίκες ηλικίας ετών).

9 ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ
Έμφαση στις δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, απουσία γονεικής στήριξης, που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την εγκυμοσύνη, ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΕΓΚΥΩΝ. ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ Η ασθένεια της εγκύου μπορεί να έχει καταστρεπτικές συνέπειες για το έμβρυο, αν και αυτό εξαρτάται απο την χρονική στιγμή κατά την οποία εμφανίζεται η ασθένεια (π.χ οι επιπτώσεις της ερυθράς πρίν και μετά την 11η εβδομάδα της κύησης), Ανεμοβλογιά-> ανωμαλίες στη γέννηση, Παρωτίτιδα->αποβολή του εμβρύου, Σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες [γονόρροια (μετάδοση κατά τον τοκετό), σύφιλη (ευθεία μετάδοση)] Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοποιητικής Ανεπάρκειας (AIDS) Ο ιός μπορεί να μεταδίδεται απο τη μητέρα στο έμβρυο, είτε μέσω του πλακούντα ή λόγω της έκθεσης του νεογνού στο μολυσμένο αίμα της μητέρας την ώρα της γέννησης (θεραπεία με ΑΖΤ).

10 ΧΡΗΣΗ ΟΥΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ Νόμιμες και παράνομες ουσίες
Η χρήση ουσιών απο την μητέρα, τόσο νόμιμων όσο και παράνομων, θέτει σε υψηλό κίνδυνο την υγεία του εμβρύου. ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ Ασπιρίνη-> αιμορραγία και αναπτυξιακές βλάβες στο έμβρυο, Παράδειγμα απο τη χρήση του φαρμάκου της ΘΑΛΙΔΟΜΙΔΗΣ (ηρεμιστικό, αντιεμετικό) ( )-> Παιδιά χωρίς χέρια και χωρίς πόδια, τα άκρα τους προσκολλημένα στον κορμό σαν πτερύγια, προβλήματα όρασης και ακοής (8.000 παραμορφωμένα παιδιά) Καταστρεπτικές συνέπειες στον αναπτυσσόμενο οργανισμό και άλλων φαρμάκων [αντιβιοτικών, αντισπασμωδικών, τεχνητών ορμονών, θοραζίνης (για θεραπεία της σχιζοφρένειας) και το Βάλιουμ (ηρεμιστικό)].

11 ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ
Μερικές ουσίες που χορηγούνται στις έγκυες γυναίκες προκαλούν προβλήματα στο παιδί πολλά χρόνια αργότερα. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, η τεχνητή ορμόνη DES (διαιθυλοστιλβοιστρόλη) χορηγούνταν συχνά στις γυναίκες για να αποφευχεί η πιθανότητα αποβολής του εμβρύου). Αργότερα οι έρευνες έδειξαν οτι τα κορίτσια των μητέρων παρουσίαζαν πολύ υψηλότερη του μέσου όρου πιθανότητα εμφάνισης ενός σπάνιου είδους καρκίνου του κόλπου ή του τραχήλου της μήτρα καθώς και μεγαλύτερες δυσκολίες στη δική τους εγκυμοσύνης. Τα αγόρια παρουσίασαν αυξημένη του μέσου όρου δυσκολία στην αναπαραγωγική διαδικασία.

12 Η χρήση παράνομων ουσίων εχει εξίσου σημαντικές και μερικές φορές πιο καταστρεπτικές επιπτώσεις στο προγεννητικό περιβάλλον του εμβρύου (καθαρότητα ουσιών)   Κάνναβη Χρήση της κάνναβης κατά τη διάρκεια της κύησης->μείωση παροχης οξυγόνου στο έμβρυο->ευέξαπτο, ευερέθιστο, νευρικό και οξύθυμο->(μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα στην μνήμη στην ηλικία των 10ετών).

13 Κοκαίνη Η κοκαίνη προκαλεί γρήγορα εθισμό στη μητέρα και πιστεύεται ευρέως οτι περνάει μέσα απο τον πλακούντα στο έμβρυο με καταστρεπτικές επιδράσεις-> στένωση αρτηριών-> μείωση του επιπέδου της ροής του αίματος -> αποβολή ανεπαρκή ανάπτυξη, εγκεφαλικά επεισόδια, βρέφη ευερέθιστα, αντιδρούν υπερβολικά στα ερεθίσματα, δεν έχουν συντονισμό, αργούν να μάθουν. Οι εθισμένες στην κοκαίνη μητέρες είναι πιθανόν να γεννήσουν βρέφη που παρουσιάζουν και αυτά εθισμό και αναγκάζονται να περάσουν απο όλα τα επίπονα στάδια της απόσυρσης. Ακόμα και αν δεν παρουσιάζουν εθισμό-> ύψος και βάρος χαμηλότερα του μέσου όρου, αναπνευστικά προβλήματα, εμφανείς ανωμαλίες στη γέννηση, κρίσεις επιληψίας, σιωπηλή αντίδραση σε ερεθίσματα, δύσκολο να ηρεμήσουν. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό που προκαλέι τα προβλήματα είναι η ανεπαρκής περίθαλψη των μητερων που κάνουν χρήση της κοκαίνης και όχι αυτή καθαυτή η έκθεση τους στην ουσία.

14 ΧΡΗΣΗ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΚΑΠΝΙΣΜΑ
Μεθαδόνη Τα βρέφη μητέρων που είναι εθισμένες στην ηρωίνη ή στη μεθαδόνη γεννιούνται με τον εθισμό και πρέπει να τους δοθεί, σύντομα μετά τη γέννηση, μεθαδόνη ή ηρωίνη, για να αποφευχθεί η δοκιμασία του στερητικού συνδρόμου, το οποίο μπορεί να απειλήσει τη ζωή τους. Τα βρέφη αυτά παρουσιάζουν ερεθιστικότητα και τρόμο, οι κραυγές τους είναι αφύσικες, ο ύπνος τους είναι διαταραγμένος και ο κινητικός τους έλεγχος είναι μειωμένος. ΧΡΗΣΗ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΚΑΠΝΙΣΜΑ Οινοπνευματώδη Η έγκυος γυναίκα που θεωρεί οτι ένα ποτήρι κρασί που και που ή το κάπνισμα μερικών τσιγάρων δεν μπορεί να βλάψει το έμβρυο, ΑΠΛΩΣ ΑΥΤΑΠΑΤΑΤΑΙ. ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΠΟΣΟΤΗΤΩΝ ΑΛΚΟΟΛ->Συνδρομο Εμβρυικού Αλκοολισμού (FAS), 1/750 = σειρά συμπτωμάτων που περιλαμβάνει αφύσικα μικρό κεφάλι και ατελώς αναπτυγμένο εγκέφαλο, ανωμαλίες των ματιών, καρδιοπάθεια, ανωμαλίες των αρθρώσεων και δυσπλασία του προσώπου. Η σωματική και νοητική ανάπτυξη των παιδιών με το σύνδρομο έχει πιθανότητες να παρουσιάσει καθυστέρηση σε όλη τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. To εμβρυικό αλκοολικό σύνδρομο αποτελεί σήμερα την ΚΥΡΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΙΜΗ ΑΙΤΙΑ ΝΟΗΤΙΚΗΣ ΥΣΤΕΡΗΣΗΣ.

15 ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΜΙΚΡΟΤΕΡΩΝ ΠΟΣΟΤΗΤΩΝ ΑΛΚΟΟΛ (2003)-> εμβρυικές αλκοολικές επιδράσεις (FAE)
->εμφάνιση κάποιων , αν όχι όλων των προβλημάτων του εμβρυικού αλκοολικού συνδρόμου. Ακόμα και τα παιδιά που δεν παρουσίαζουν Εμβρυικές Αλκοολικές Επιδράσεις, δεν σημαίνει οτι μένουν ανεπηρέαστα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα απο την κατανάλωση αλκοολ της μητέρας (χαμηλότερη νοημοσύνη, αρνητική επίδραση στην συμπεριφορά, ψυχολογική λειτουργικότητα). Το καπνισμα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο έμβρυο-> μειώνει το επίπεδο συγκέντρωσης οξυφόνου, αυξάνει τη συγκέντρωση διοξυδίου του άνθρακα-> μειώνει παροχή οξυγόνου στο έμβρυο-> αύξηση καρδιακών παλμων του εμβρύου-> αύξηση πιθανοτήτων αποβολής. Σε μια Βρετανική μελέτη ( γεννήσεις) βρέθηκε οτι το ποσοστό θνησιγένειας και του θανάτου κατά τη γέννηση ήταν 28% υψηλότερο μεταξύ των νεογνών που η μητέρα τους κάπνιζε σε σύγκριση με τα νεογνά που η μητέρα τους δεν κάπνιζε. ΗΠΑ-> αποβολές, θάνατοι βρεφών απο το κάπνισμα.

16 2.ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ απο ρύπανση στην πόλη Cubatao της Βραζιλίας.
Γυναίκες που καπνίζουν-> διασπαστική συμπεριφορά, 50% παιδιά με νοητική υστέρηση, παιδιά με χαμηλό βάρος και ύψος σε σχέση με παιδιά γυναικών που δεν καπνίζουν. ΘΕΤΙΚΗ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΙΦΝΙΔΙΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ (φυσιολογικά υγιή βρέφη σταματούν να αναπνέουν χωρίς εμφανή αιτία). ΡΥΠΑΝΣΗ Τα περισσότερα απο τα χιλιάδες χημικών που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανική παραγωγή και στην κατασκευή τροφίμων και καλλυντικών, ποτέ δεν εξετάστηκαν για να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι επιβλαβή στην προγενετική ανάπτυξη, αν και ορισμένες απο τις ουσίες αυτές φτάνουν στο έμβρυο μέσω του πλακούντα. 1.ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ απο την ασθένεια Μινιμάτα ή δηλητηρίαση υδραργύρου (1953) (τα συμπτώματα περιλαμβάνου εγκεφαλική παράλυση – μια διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος), δισπλασία του κρανίου και μερικές φορές πάρα πολύ μικρό κεφάλι. 2.ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ απο ρύπανση στην πόλη Cubatao της Βραζιλίας.

17 ΤΟΚΕΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟ ΒΡΕΦΟΣ Το παράδειγμα της Χαράς
Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Οι επιδράσεις του πατέρα δεν περιορίζονται μόνο σε αυτά που προηγούνται της κύησης αλλά συνεχίζονται και κατά την προγεννητική ανάπτυξη (άμεσες και έμμεσες επιδράσεις). ΤΟΚΕΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟ ΒΡΕΦΟΣ Το παράδειγμα της Χαράς Η έναρξη της διαδικασίας του τοκετού Περίπου 266 ημέρες μετά τη σύλληψη, μια πρωτείνη που ονομάζεται αδρενοκορτικοτρόπος ορμόνη (CRH) προκαλεί (για ορισμένους, ακόμα και σήμερα, άγνωστους λόγους) την έκκριση ορμονών και προετοιμάζει το έδαφος για τη γέννηση. Η σημαντικότερη ορμόνη είναι η ωκυτοκίνη. Όταν η συγκέντρωση της ωκυτοκίνης στο αίμα γίνει αρκετά υψηλή, τότε η μήτρα αρχίζει να συσπάται περιοδικά.

18 Στάδια του τοκετού 1.Οι συσπάσεις της μήτρα απέχουν μεταξύ τους 8-10 λεπτά και διαρκούν περίπου 30 δευτερόλεπτα. Στο τελευταίο μέρος του 1ου σταδίου, ο τραχηλος τς μήτρας ανοίγει διάπλατα (γύρω στα 10 εκατοστά) ωστε να επιτρέψει τη δίοδο της κεφαλής του βρέφους.Μεγαλύτερη διάρκεια απο τα άλλα σταδια, ώρες (ηλικία, εθνότητα, προηγούμενοι τοκετοί, ατομικές διαφορές) 2.Διάρκεια 90 λεπτά, με κάθε σύσπαση της μήτρας το κεφάλι του βρέφους εμφανίζεται όλο και περισσότερο (χειρουργική τομή του περινέου, υπο αμφισβήτηση), το δεύτερο στάδιο ολοκληρώνεται με την πλήρη έξοδο του βρέφους απο το σώμα της μητέρας, 3.Ο ομφαλιος λώρος (που είναι ακόμα συνδεδεμένος με το νεογνό) και ο πλακούντας αποβαλλονται απο το μητρικό σώμα, το συντομότερο στάδιο (λίγα λεπτά).

19 Η ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: απο το έμβρυο στο νεογέννητο βρέφος Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟΥ
Εμφάνιση: μεγάλο κεφάλι σε αναλογία με το υπόλοιπο σώμα και τα άκρα είναι σχετικά μικρά και σφιγμένα, Μέσο βάρος γέννησης: γραμμάρια, 2,5-4,5 κιλά, Μέσο ύψος γέννησης: 51 εκατοστά (δεν αντανακλα τη γενετική κληρονομιά). Η εκτίμηση της βιωσιμότητας του βρέφους Φυσική κατάσταση Κλίμακα APGAR αξιολογεί 5 ζωτικές ενδείξεις- Apperance, Pulse, Grimace, Activity, Respiration = εμφάνιση (χρωμα), καρδιακός παλμός, αντίδραση στα ερεθίσματα, μυικός τόνος, αναπνευστική προσπάθεια, (0-10, αν η βαθμολογία είναι κάτω απο 4, η κατάσταση θεωρείται κακή και απαιτείται ιατρική φροντίδα). Η κατάσταση της συμπεριφοράς Κλίμακα Αξιολόγησης Νεογέννητων Brazelton = εξέταση της νευρολογικής κατάστασης του νεογέννητου. Η κλίμακα εξετάζει τα ανακλαστικά του βρέφους, τις κινητικες του ικανότητες, το μυικό τόνο,την ικανότητας ανταπόκρισης σε αντικείμενα και ανθρώπους και την ικανότητα του να ελέγξει την συμπεριφορά και την προσοχή του.

20 ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΓΝΟΥ Το νεογνό έχει στην επιφάνεια του δέρματος του μια λιπαρή, λευκή ουσία, που μοιάζει με τυρί και δρά ως λιπαντική ουσία για να βοηθήσει την έξοδο του απο την μήτρα (βερνίκιο). Επίσης, το σώμα του καλύπτεται απο ένα λεπτό, σκούρο τρίχωμα, το χνούδι, που θα εξαφανιστεί συντομα. Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΕΣΜΟΥ Αναζητώντας τις πηγές της αγάπης μεταξύ μητέρας και βρέφους ορισμένοι ψυχολόγοι (ηθολόγοι) θεωρούν οτι ένας σημαντικός παράγοντας που φαίνεται να επηρεάζει τις αντιδράσεις των ζωων στα μικρά τους η εμφάνιση. KONRAD LORENZ (1943) -> Βρεφικότητα (συνδυασμός χαρακτηριστικών όπως κεφάλι που είναι μεγάλο σε σύγκριση με το σώμα, προτεταμένο μέτωπο, μεγάλα μάτια, τοποθετημένα κάτω απο τη μεσαία οριζόντια γραμμή του προσώπου και στρογγυλά, γεμάτα μάγουλα. 1.Παραδείγματα απο την έρευνα των Fullard & Reiling (1976) -> 12-14 – προτίμηση των κοριτσιών για τις εικόνες βρεφών αντι ενηλίκων, προτίμηση των αγοριών για τις εικόνες βρεφών. 2. Οι γονείς αποδίδουν μεγαλύτερες ικανότητες και κοιτάζουν περισσότερο τα περισσότερο σε σύγκριση με τα λιγότερο ελκυστικά βρέφη.

21 ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΓΟΝΕΑ-ΠΑΙΔΙΟΥ
ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΓΟΝΕΑ-ΠΑΙΔΙΟΥ   Οι ενδείξεις για τη σπουδαιότητα των αρχικών επαφών στα ζώα προέρχεται απο έρευνες σε κατσίκες. Εαν το βρέφος απομακρυνθεί απο την κατσίκα μητέρα του αμέσως μετά τη γέννηση και επιστρέψει σε 2 ώρες, η μητέρα του θα του επιτεθεί. Αν όμως μείνει το νεογέννητο κατσικάκι έστω και για 5 λεπτά με τη μητέρα του, μετά τη γέννηση, προτού απομακρυνθεί για μερικές ώρες, η μητέρα του θα καλωσορίσει την επιστροφή του. Ο Klopfer και οι συνεργάτες του ερμήνευσαν το φαινόμενο αυτό ως απόδειξη της ύπαρξης μιας κρίσιμης περιόδου στη διάρκεια της οποίας γίνεται η εγχάραξη μεταξύ μητέρας και παιδιού. Έρευνες των Klaus & Kennell (1970) Οι μητέρες των πρόωρων βρεφών που ήταν τοποθετημένα στη θερμοκοιτίδα έχασαν το ενδιαφέρον τους για τα βρέφη τους, (28 πρωτότοκες μητέρες σε πειραματική ομάδα και ομάδα ελέγχου) Ομάδα ελέγχου -> παραδοσιακό είδος της επαφής που ίσχυε στα μαιευτήρια (ματιά, σύντομη επαφή στις 6/12 ώρες, κάθε 4 ώρες τάισμα λεπτά) Πειραματική ομάδα-> είχαν την ευκαιρία να κρατήσουν τα βρέφη τους γυμνά επι μια ώρα + 5 ώρες κάθε απόγευμα επί 3 ημέρες αμέσως μετά τον τοκετό. 1 μήνα μετά- οι μητέρες της πειραματικής ομάδας ήταν πιο απρόθυμες να αφήσουν τα βρέφη τους να τα φροντίσει κάποιος άλλος, μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην εξέταση των βρεφών τους, πιο αποτελεσματικές στην προσπάθεια τους να ηρεμήσουν τα βρέφη τους, τα κοιτούσαν και τα χάιδευαν περισσότερο απο τις μητέρες της ομάδας ελέγχου, 11 μήνες μετά – οι μητέρες της ειραματικής ομάδας εξακολουθούσαν να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή και να ανταποκρίνονται περισσότερο στα βρέφη τους σε σύγκριση με τις μητέρες της ομάδας ελέγχου

22 ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΡΕΥΝΑ/ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Περιορισμένο δείγμα (14/14), Το δείγμα αποτελείτο αποκλειστικά απο Αφρο-Αμερικανίδες χαμηλού εισοδήματος, Οι μητέρες της πειραματικής ομάδας είχαν επίγνωση της προνομιακής θέσης στην οποία βρισκόταν σε σχέση με τις μητέρες της ομάδας ελέγχου. Σήμερα, ελάχιστες αποδείξεις υπάρχουν για την ύπαρξη της κρίσιμης περιοδου στη διάμόρφωση του δεσμού. Αν και η πρώτη συτή σωματική επαφή μητέρας-βρέφους δεν είναι ζωτικής σημασίας, είναι σημαντικό για το νεογέννητο βρέφος να το κρατούν απαλά και να το χαιδεύουν αμέσως μετά τη γέννηση του. Τα σωματικά αυτά ερεθίσματα βοηθούν στην παραγωγή των εγκεφαλικών χημικών ουσιών που ενισχύουν τις διαδικασίες της ανάπτυξης (2001).

23 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΤΟΚΕΤΟΥ
Είναι αρκετές οι γυναίκες που δεν γεννούν στο νοσοκομείο, όπως αρκετοί είναι και οι τοκετοί στους οποίους δεν ακολουθείται η παραδοσιακή διαδικασία. Οι βασικές εναλλακτικές μέθοδοι τοκετού είναι οι εξής: Μέθοδος τοκετού Lamaze: H εκπαίδευση βοηθάει τη γυναίκα να αντιμετωπίσει τις οδυνηρές συσπάσεις, με το να εστιάζει την προσοχή της στην αναπνοή και να προκαλεί αντίδραση χαλάρωσης στο σώμα ώστε να μειώνεται η ένταση του πόνου, Μέθοδος τοκετού Bradley:»τοκετός καθοδηγούμενος απο τον σύντροφο», βασίζεται στην αρχή ότι ο τοκετός θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο φυσικός και να μην περιλαμβάνει τη χρήση ουσιών ή ιατρική παρέμβαση. Ισορροπημένη Διατροφή + Ασκηση θεωρούνται απαραίτητα στοιχεία της προετοιμασίας, παρουσία του γιατρού μη απαραίτητα ή και επικίνδυνη... Υπνοτοκετός:Νέα αλλά και όλο και πιο δημοφιλής μέθοδος τοκετού. Περιλαμβανει ένα είδος αυτο-ύπνωσης, κατά τη διάρκεια του τοκετού, που προσφέρει μια αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης και μειώνει τον πόνο. Βασική αρχή της συγκεκριμένης τεχνικής είναι η δημιουργία μιας κατάστασης εστιασμένης συγκέντρωσης , στην οποία η μητέρα χαλαρώνει το σώμα της, ενώ συγκεντρώνει την προσοχή της στον εσωτερικό της κόσμο.

24 Ποιός παρίσταται στον τοκετό? Ο μαιευτήρας, ή μαία ή η doula?
EΠΙΠΛΟΚΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΚΕΤΟ Πρόωρα βρέφη: πολύ ενωρίς, πολύ μικρόσωμα Τα πρόωρα βρέφη γεννιούνται πρίν απο την ολοκλήρωση της 38ης εβδομάδας της κύησης (υψηλός κίνδυνος προσβολής απο ασθένειες και θάνατο, σημασία στο βάρος κατά την γέννηση). Αν και το μέσο νεογέννητο βρέφος ζυγίζει περίπου γραμμάρια, τα λιποβαρή νεογνά ζυγίζουν λιγότερο απο γραμμάρια (απο την κατηγορία αυτή προέρχεται η πλειονότητα περιπτώσεων βρεφικής θνησιμότητας) Τα λιποβαρή-για το χρόνο κύησης-νεογνά είναι νεογέννητα τα οποία εξαιτίας της καθυστερημένης τους ανάπτυξης κατά την εμβρυική περίοδο, ζυγίζουν 90% του μέσου βάρους των εμβρύων με την ίδια ηλικία κύησης.

25 Πρόωρα και λιποβαρή βρέφη
1.Aν το νεογνό δεν είναι υπερβολικά πρόωρο και το βαρος του δεν είναι εξαιρετικά χαμηλό, ο κίνδυνος που διατρέχει είναι μικρός (παραμονή στο νοσοκομείο). 2.Τα νεογέννητα που γεννιούνται πολύ πρόωρα και που το βάρος τους είναι σημαντικά χαμηλότερο απο το μέσο όρο αντιμετωπίζουν δυσκολίες [λοιμώξεις, ανεπαρκής ανάπτυξη των πνευμόνων, προβλήματα στην πρόσληψη επαρκούς ποσότητας οξυγόνου, σύνδρομο αναπνευστικής δυσκολίας (RDS), θερμοκοιτίδα με ελεγχόμενη θερμοκρασία]. Πάντως παρά τις δυσκολίες που αρχικά αντιμετωπίζουν τα πρόωρα βρέφη (κατακλύζονται απο οπτικά/ακουστικά ερεθίσματα, επιβράδυνση καρδιακών παλμών, ασυντόνιστες κινήσεις άκρων), τα περισσότερα πρόωρα βρέφη καταφέρνους τελικά να αναπτυχθούν ομαλά (πιο αργός ο ρυθμός ανάπτυξης απο τα φυσιολογικά βρέφη)

26 ΑΚΡΩΣ ΛΙΠΟΒΑΡΗ ΒΡΕΦΗ: τα πιο μικροσκοπικά
Η πρόγνωση είναι δυσμενέστερη για τις πιο ακραίες περιπτώσεις προωρότητας, τα άκρως λιποβαρή νεογνά, τα οποία ζυγίζουν λιγότερο απο γραμμάρια ή έμειναν στη μήτρα λιγότερο απο 30 εβδομάδες. Δύσκολα φαίνεται να ανήκουν στο ανθρώπινο είδος (μέγεθος, μάτια, χρώμα επιδερμίδας). Τα νεογνά αυτά διατρέχουν άμεσο και σοβαρό κίνδυνο απο τη στιγμή της γέννησης τους λόγω της υπο-ανάπτυξης των οργάνων τους ( σήμερα η ηλικία βιωσιμότητας οι 22 εβδομάδες). ΑΝΑΦΟΡΑ στις οικονομικές επιπτώσεις για την πιθανή επιβίωση των νεογνών αυτών??? Τα αίτια του πρόωρου τοκετού και της γέννησης ενός νεογνού με χαμηλό βάρος παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστα (αναπαραγωγικό σύστημα της μητέρας, υγεία, διατροφή, επίπεδο ιατρικής περίθαλψης, στρεσογόνοι παράγοντες, οικονομική υποστήριξη, φυλετική ομάδα).

27 ΥΠΕΡΩΡΙΜΑ ΒΡΕΦΗ: πολύ αργα, πολύ μεγαλόσωμα
Τα υπερώριμα νεογνά- που μετά το πέρας των 2 εβδομάδων απο την προγραμματισμένη ημερομηνία γέννησης δεν έχουν ακόμα γεννηθεί- αντιμετωπίζουν αρκετούς κινδύνους (περιορισμένη παροχή αίματος/θρεπτικών ουσιών απο πλακούντα->εγκεγαλική βλάβη).


Κατέβασμα ppt "ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google