Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

«Βελτίωση Συνθηκών Εργασίας στις Κατασκευές»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "«Βελτίωση Συνθηκών Εργασίας στις Κατασκευές»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 «Βελτίωση Συνθηκών Εργασίας στις Κατασκευές»
Ημερίδα με τίτλο: «Βελτίωση Συνθηκών Εργασίας στις Κατασκευές» Διοργανωτές: Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας – ΕΛ.ΙΝ.ΥΑΕ – Ο.Σ.Ε.Ο.Κ Νίκος Κελεπέσιης - Γενικός Διευθυντής Ο.Σ.Ε.Ο.Κ Λευκωσία, Δημοσιογραφική Εστία – 15 Μαΐου, 2008.

2 Σκοπός της Ημερίδας Eίναι η ενημέρωση όλων των Εργοληπτικών
επιχειρήσεων για τη Δυνατότητα που τους παρέχεται να εκπαιδεύσουν, μέσω ΔΩΡΕΑΝ προγραμμάτων, επιλεγμένα στελέχη τους σε θέματα Ασφάλειας & Υγείας.

3 Κέρδος των συμμετεχόντων
Τα στελέχη που έχουν δικαίωμα συμμετοχής, μετά το πέρας της εν λόγω εκπαίδευσης, θα δύνανται να αποκτήσουν τα προσόντα που απαιτεί η σχετική Νομοθεσία για τους : Λειτουργούς Ασφαλείας. Συντονιστές κατασκευαστικών έργων για θέματα Ασφάλειας και Υγείας. Αρμόδια πρόσωπα για την εκπόνηση Σχεδίων Ασφάλειας και Υγείας. Επαγγελματίες Σύμβουλους σε θέματα Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία. Διευθυντικά στελέχη, επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό των επιχειρήσεων.

4 Τα εκπαιδευτικά προγράμματα
Yλοποιούνται στο πλαίσιο της Σύμβασης Παροχής Υπηρεσιών μέσω της Μεταβατικής Διευκόλυνσης 2005 για την Κύπρο. Επίσης τα προγράμματα επιχορηγούνται από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑΝΑΔ).

5 Θα καλέσω τον καθένα από εσάς να αναρωτηθεί για λίγο και με ειλικρίνεια να απαντήσει στο ερώτημα...

6 Τι θεωρείς ως το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή σου;

7 Την Υγεία μου!!!

8 Η ασφάλεια στην εργασία
Ασφάλεια – Η σύνθετη αυτή λέξη απλά σημαίνει την κατάσταση στην οποία δεν γίνονται σφάλματα. Σφάλματα που σημαίνουν κίνδυνο. Ένα κίνδυνο που έχει άμεση σχέση με τη φύση του ατόμου, την έλλειψη γνώσεων και εμπειριών που σε συνδυασμό με άλλους ανθρώπινους και μη παράγοντες σε μια δεδομένη στιγμή εκδηλώνεται σε πράξη, σε ατύχημα, σε τραυματισμό, σε αναπηρία και σε κάποιες περιπτώσεις στον ίδιο το θάνατο.

9 Η ασφάλεια στην εργασία κι εμείς
Εμείς οι εμπλεκόμενοι στον κατασκευαστικό τομέα αντιλαμβανόμαστε πρώτοι πόσο δύσκολο ή ακόμη και ακατόρθωτο είναι να φτάσουμε σ’ αυτήν την κατάσταση στην οποία δεν γίνονται σφάλματα. Έστω όμως … ας δεχτούμε ότι δε θα φτάσουμε ποτέ. Όμως μια τέτοια πρόκληση δεν πιστεύω ότι κανείς από εμάς θα άφηνε να περάσει απαρατήρητη.

10 Το Κάλεσμα Η Νομοθεσία αλλά και η Κοινωνία μας καλούν και μας θέτουν υπόχρεους έναντι τους: Κύριο του έργου (ιδιοκτήτη δηλαδή) Μελετητή/ Μηχανικό και Αρχιτέκτονα Εργολάβο Υπεργολάβο Αυτοεργοδοτούμενο Εργοδοτούμενο

11 Η Ευθύνη Είμαστε υπεύθυνοι νομικά αλλά και προς την κοινωνία και την οικονομία του τόπου για τη διασφάλιση ή αποφυγή των κινδύνων κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης κάποιου κατασκευαστικού έργου. Ο τομέας μας δεν έχει μόνο υψηλή θέση στην προσφορά του προς το ΑΕΠ και την οικονομία του κράτους δυστυχώς έχει υψηλή θέση και στους θανάτους εργατικών ατυχημάτων.

12 Η Πληρωμή της Αδιαφορίας
Κάθε χρόνο τουλάχιστον 10 εργαζόμενοι, συνάδελφοι, συνάνθρωποί μας δεν επιστρέφουν στα σπίτια τους αφού τα άφησαν για να πάνε στη δουλειά. Περισσότεροι από 1000 τραυματίζονται και πολλοί άλλοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας σύμφωνα με στοιχεία του ΤΕΕ. Το χρέος μας λοιπόν για αντιμετώπιση της πρόκλησης που σας προανέφερα γίνεται επιτακτική ανάγκη και η βελτίωση της ασφάλειας και υγείας στα κατασκευαστικά έργα αποτελεί μονόδρομο για όλους εμάς.

13 Γι’ αυτό και θα πρέπει … Να φροντίσω ώστε να ΓΝΩΡΙΖΩ και να προσπαθώ να ΕΦΑΡΜΟΖΩ αυτά που ξέρω. Πολλά από τα ατυχήματα και τα προβλήματα υγείας που μας πλήττουν μπορούν να προληφθούν. Μόνο έτσι θα γίνω σωστός επαγγελματίας που θα φροντίζει τον εαυτό του και τους γύρω του και θα μπορεί να ΖΕΙ με υγεία.

14 Ασφάλεια & Υγεία στην Εργασία
Ο περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμος ψηφίστηκε το 1996 και τέθηκε σε εφαρμογή την Σκοπός του πιο πάνω Νόμου είναι η διασφάλιση της ασφάλειας, υγείας και ευημερίας των προσώπων στην εργασία σ’ όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και για την προστασία οποιωνδήποτε άλλων προσώπων έναντι των κινδύνων για την ασφάλεια και υγεία σε σχέση με τις δραστηριότητες προσώπων στην εργασία.

15 Εφαρμογή του περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμου
Σε όλους τους χώρους εργασίας Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση όπου διεξάγεται επιχείρηση ή άλλη δραστηριότητα για σκοπούς κέρδους

16 Σχέδιο Ασφάλειας & Υγείας Ποιος διασφαλίζει την ύπαρξη του;
Υποχρέωση Κυρίου του Έργου Σχέδιο Ασφάλειας & Υγείας Ποιος διασφαλίζει την ύπαρξη του; Ο Κύριος του έργου – Ιδιοκτήτης ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ διασφαλίσει την ύπαρξη του Σχεδίου Ασφάλειας & Υγείας και για τις δύο φάσεις του έργου -Μελέτης και Εκτέλεσης των εργασιών

17 Η σημερινή κατάσταση στην Κύπρο
Κατά μέσο όρο- ετησίως: σημειώνονται περίπου 1000 εργατικά ατυχήματα περίπου 10 εργαζόμενοι αφήνουν την τελευταία τους πνοή στο χώρο εργασίας

18

19 Η σημερινή κατάσταση στην Κύπρο

20 Θανατηφόρα Εργατικά Ατυχήματα που Γνωστοποιήθηκαν κατά τα έτη 2004 - 2006

21 Εργατικά Ατυχήματα που Γνωστοποιήθηκαν κατά τα έτη 2004 - 2006

22 Η σημερινή κατάσταση στην Κύπρο
Μεροκάματο θανάτου για 45χρονο εργάτη ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ μεροκάματο του και με τον πιο τραγικό τρόπο, έγραψε χθες 45χρονος οικογενειάρχης από τη Λεμεσό ο οποίος έχασε τη ζωή του στο χώρο της εργασίας του. Θύμα στο νέο εργατικό ατύχημα είναι αυτή τη φορά ο Αντρέας Πιτσιρής, πατέρας δυο ανήλικων παιδιών. Το τραγικό περιστατικό συνέβηκε γύρω στις 12 το μεσημέρι σε αποθήκη αποταμίευσης εμπορευμάτων σε μικρή απόσταση από το νέο λιμάνι της Λεμεσού. Σύμφωνα με τις εξετάσεις που έγιναν στη σκηνή του ατυχήματος και κάποιες άλλες μαρτυρίες που δόθηκαν στην Αστυνομία, ο άτυχος εργάτης πήγε στη συγκεκριμένη αποθήκη αποζημίωσης με το αυτοκίνητο του για να φορτώσει εμπορεύματα. Φαίνεται ότι διαπίστωσε κάποια βλάβη στη ράμπα εκφόρτωσης, οπόταν προσπάθησε να την επιδιορθώσει. Σε κάποια στιγμή, σύμφωνα με μαρτυρία που έχει η Αστυνομία, ενώ ο 45χρονος βρισκόταν κάτω από τη ράμπα, το βάρους 2 περίπου τόνων μηχάνημα υποχώρησε, με αποτέλεσμα να τον καταπλακώσει. Άλλοι εργαζόμενοι στο χώρο που αντιλήφθηκαν το συμβάν έτρεξαν να τον βοηθήσουν μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου. Όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο οι γιατροί διαπίστωσαν ότι είχε υποστεί σοβαρά τραύματα στο κεφάλι και το στήθος. Ο άτυχος εργάτης εισήχθη εσπευσμένα στο χειρουργείο αλλά δεν άντεξε και λίγο αργότερα υπέκυψε στο μοιραίο. Επιθεωρητές του Γραφείου Εργασίας διενήργησαν σχολαστικό έλεγχο στο σημείο του δυστυχήματος αναζητώντας τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το τραγικό συμβάν. ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

23 Ανάλυση Εργατικών Ατυχημάτων Έτους 2006 κατά Αιτία

24 Η σημερινή κατάσταση στην Κύπρο

25 Αδικήματα - Ποινές Παράληψη συμμόρφωσης με υποχρεώσεις που επιβάλλονται από το Νόμο ή τους Κανονισμούς είναι ποινικό αδίκημα που υπόκειται σε πρόστιμο που δεν υπερβαίνει τις £ ή σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα δύο χρόνια ή και στις δύο αυτές ποινές. Αδικήματα που σχετίζονται με παρεμπόδιση του Επιθεωρητή στην άσκηση των εξουσιών και την εκτέλεση των καθηκόντων του καθώς και με άλλα αδικήματα όπως ψευδή δήλωση, πλαστογράφηση, αποκάλυψη πληροφοριών κλπ., υπόκεινται σε πρόστιμο που δεν υπερβαίνει τις £5.000 ή σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα δύο χρόνια ή και στις δύο αυτές ποινές.

26 Αρ. Υπόθεσης _________ Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας καταδίκασε στις ________ την εταιρεία__________. σε πρόστιμο £4,350 για τις πιο κάτω παραβάσεις του άρθρου 75(3) του περί Εργοστασίων Νόμου και των κανονισμών 4, 29(1), 33(2)(α), 71(2) και 113(2) των περί Οικοδομών και ‘Εργων Μηχανικών Κατασκευών (Ασφάλεια, Υγεία και Ευημερία) Κανονισμών: α) Σε οικοδομικό εργοτάξιο, παρέλειψαν να προστατέψουν αποτελεσματικά το χώρο διαδρομής του αναβατορίου και να τοποθετήσουν κατάλληλες θύρες προσπέλασης προς το χώρο διαδρομής του ανυψωτήρα. β) Παρέλειψαν να τοποθετήσουν κατάλληλα κιγκλιδώματα επαρκούς αντοχής σε ανοίγματα τοίχων. γ) Παρέλειψαν επίσης να τοποθετήσουν κατάλληλους χειρολισθήρες σ’ όλο το μήκος του κλιμακοστασίου. δ) Τοποθέτησαν ή και εγκατέλειψαν άχρηστα υλικά στο κλιμακοστάσιο της οικοδομής με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ασφαλής διέλευση, και ε) Παρέλειψαν να ειδοποιήσουν γραπτώς την ανάληψη οικοδομικών εργασιών.

27 Εκδικάσεις Ανωτάτου Δικαστηρίου

28 Εκδικάσεις Ανωτάτου Δικαστηρίου

29 Προβλήματα και Αιτίες Ατυχημάτων
Η άγνοια των σχετικών νομοθεσιών Η μη εφαρμογή των νομοθεσιών και κανονισμών που αφορούν την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία Η εισαγωγή πεπαλαιωμένου εξοπλισμού και άλλων μηχανημάτων για χρήση στην εργασία Ο εξοπλισμός και οι εγκαταστάσεις που διαθέτουν

30 Προβλήματα και Αιτίες Ατυχημάτων
Οι προτεραιότητες και οι στόχοι που θέτουν Οι αντιλήψεις των στελεχών Το εκπαιδευτικό σύστημα στην Κύπρο σε όλες τις βαθμίδες δεν αντιμετώπισε ποτέ ως θέμα προτεραιότητας την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων, έτσι δεν υπάρχει ούτε και η κατάλληλη νοοτροπία για την Ασφάλεια και Υγεία.

31 Προβλήματα και Αιτίες Ατυχημάτων
Η απότομη και εύκολη εισαγωγή τεχνολογιών και υλικών Η ελλιπής πληροφόρηση

32 Προβλήματα και Αιτίες Ατυχημάτων
Ο λανθασμένος καταμερισμός και η οργάνωση εργασίας Η έλλειψη Λειτουργών Ασφάλειας. Στην Κύπρο, οι επιχειρήσεις που έχουν πάνω από 200 εργαζόμενους οφείλουν να έχουν Λειτουργό Ασφάλειας. Η έλλειψη οργάνων μέτρησης των διαφόρων παραμέτρων του εργασιακού περιβάλλοντος (σκόνη, θόρυβος κλπ.)

33 Η Εξάλειψή τους Με σωστή και απλή πληροφόρηση και ενημέρωση των εργαζομένων Με έρευνα και μελέτη των προβλημάτων ασφάλειας και υγείας στην εργασία Με το σχεδιασμό και εφαρμογή συστήματος διαχείρισης της επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας σύμφωνα με τους Περί Διαχείρισης Θεμάτων Ασφαλείας και Υγείας στην Εργασία Κανονισμών του 2001(Κ.Δ.Π. 173/2002)

34 Η Εξάλειψή τους Με την εφαρμογή όλων των σχετικών νόμων και κανονισμών περί επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας και ιδιαίτερα των περί Ασφάλειας και Υγείας (Ελάχιστες Προδιαγραφές για Προσωρινά ή Κινητά Εργοτάξια) Κανονισμών του 2002 (ΚΔΠ 172/2002)

35 Τα Συμπεράσματά μας Πίσω από τα στατιστικά στοιχεία κρύβονται προσωπικές ιστορίες: Εργάτες που είναι υποχρεωμένοι να ζουν με τις συνέπειες των ατυχημάτων που υπέστησαν και με επιβαρημένη υγεία για την υπόλοιπη ζωή τους Νέοι που πεθαίνουν ενώ είχαν ολόκληρη τη ζωή μπροστά τους Εργολήπτες που οικονομικά έχουν καταστραφεί γιατί δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις αποζημιώσεις που έπρεπε να καταβάλουν για ένα ατύχημα στο εργοτάξιο τους

36 Τα Συμπεράσματά μας Πολλά από τα ατυχήματα και τα προβλήματα υγείας που μας πλήττουν μπορούν να προληφθούν Αυτό που χρειάζεται είναι να φροντίζουμε ώστε να ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ και ΕΣΕΙΣ που βρίσκεστε εδώ σήμερα έχετε κάνει κιόλας το πρώτο βήμα. ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ τα όσα θεωρητικά ή πρακτικά γνωρίζουμε Τότε και μόνο θα καταφέρουμε να εργαζόμαστε και να ΖΟΥΜΕ με υγεία και να μπορούμε πραγματικά να χαιρόμαστε το δώρο της ΖΩΗΣ!

37 Γνωρίζω και να Εφαρμόζω
Το Μήνυμα μας σήμερα είναι σαφές: Η καλή ασφάλεια και υγεία στην εργασία και ο επαγγελματισμός έχουν θετικά αποτελέσματα για όλους! Γι’ αυτό κι εγώ φροντίζω να… Γνωρίζω και να Εφαρμόζω για να ΖΩ με υγεία.

38 Σας Ευχαριστούμε για την παρουσία και προσοχή σας!!!
Νίκος Κελεπέσιης - Γενικός Διευθυντής Ο.Σ.Ε.Ο.Κ Λευκωσία, Δημοσιογραφική Εστία – 15 Μαΐου, 2008.


Κατέβασμα ppt "«Βελτίωση Συνθηκών Εργασίας στις Κατασκευές»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google