Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ

2 ΚΑΝΑΔΑΣ Ο Καναδάς βρίσκεται στη Βόρεια Αμερική και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα στον κόσμο μετά την Ρωσική Ομοσπονδία. Βρέχεται ανατολικά από τον Ατλαντικό Ωκεανό και δυτικά από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Νοτίως συνορεύει με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Βορειοδυτικά συνορεύει με την Αλάσκα των Ηνωμένων Πολιτειών και εκτείνεται στον Αρκτικό Ωκεανό μέχρι τον Βόρειο Πόλο. Ως πρώην αποικία της Μεγάλης Βρετανίας, είναι μέλος της Κοινοπολιτείας των Εθνών και τυπικώς κεφαλή της χώρας είναι η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Καναδάς εχει αναδειχθεί ως μια από τις πιο ειρηνικές, ανεπτυγμένες και πολυπολιτισμικές χώρες στον κόσμο. Τέλος ο πληθυσμός της το 2012 ήταν 34,88 εκατομμύρια κάτοικοι.

3 Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ Η ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ
Στην πεδιάδα του Καναδά, που εκτείνεται στο Νότιο Καναδά και είναι τμήμα των Μεγάλων Πεδιάδων, παράγεται όλο σχεδόν το σιτάρι της χώρας. Βορειότερα υπάρχουν πυκνά κωνοφόρα δάση και πολλοί ποταμοί και λίμνες. Κοντά στον Αρκτικό Κύκλο εκτείνεται η αχανής (απέραντη) τούνδρα, η οποία μετατρέπεται σε βάλτο το καλοκαίρι, ενώ μέσα σε αυτό το έδαφος είναι πάντα παγωμένο. Ο Καναδάς είναι πλούσιος σε μεταλλεύματα και ορυκτά καύσιμα. Άλλοι σημαντικοί οικονομικοί τομείς είναι η αλιεία, η γεωργία, η υλοτομία, η παροχή υπηρεσιών, οι βιομηχανίες κατασκευής μηχανημάτων, αυτοκινήτων και χαρτιού.

4 ΤΑ ΔΥΟ ΠΙΟ ΔΙΑΣΗΜΑ ΖΩΑ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ
ΤΑ ΔΥΟ ΠΙΟ ΔΙΑΣΗΜΑ ΖΩΑ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ Ο ΚΑΣΤΟΡΑΣ: Ο αμερικανικός κάστορας είναι το μεγαλύτερο τρωκτικό της Βόρειας Αμερικής. Φτάνει σε μήκος 1,35 m από τη μύτη έως την άκρη της ουράς. Οι κάστορες χτίζουν φράγματα σε ρυάκια και δημιουργούν μια λίμνη, στο κέντρο της οποίας φτιάχνουν την φωλιά τους και ζουν ασφαλείς από αρπακτικά όπως οι λύκοι και οι αρκούδες. Τα φράγματα τους αποτελούνται από κορμούς δέντρων, κλαδιά και λάσπη. Η ΑΛΚΗ: Η άλκη είναι το μεγαλύτερο ελάφι στον κόσμο. Φτάνει σε ύψος τα 2 m στον ώμο. Περιπλανιέται στο μεγαλύτερο μέρος του Καναδά τρώγοντας τρυφερά κλαδάκια από δέντρα και θάμνους.

5 Ο ΠΥΡΓΟΣ CN Από την κορυφή του Εθνικού Πύργου του Καναδά, στο Τορόντο, βλέπεις 160 km μακριά! Με ύψος 553,33 m, ο τηλεπικοινωνιακός αυτός πύργος είναι η δεύτερη ψηλότερη αυτοϋποστηριζόμενη κατασκευή στον κόσμο μετά το Μπουρτζ Ντουμπάι (Πύργος του Ντουμπάι) στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

6 ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Οι ΗΠΑ είναι μεγάλες όσο και η Ευρώπη σχεδόν. Τις αποτελούν 50 πολιτείες από τις οποίες μία, η Αλάσκα, βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του Καναδά και άλλη μία, η Χαβάη, στον Ειρηνικό ωκεανό. Είναι η τρίτη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα της γης.  Είναι μία ομοσπονδιακή συνταγματική δημοκρατία που περιλαμβάνει πενήντα πολιτείες και μια ομοσπονδιακή περιφέρεια. Η χώρα βρίσκεται ως επί το πλείστον στην κεντρική Βόρεια Αμερική, όπου οι σαράντα οκτώ συνεχόμενες πολιτείες και η Ουάσινγκτον Π.Κ., η περιφέρεια της πρωτεύουσας, βρίσκονται μεταξύ του Ειρηνικού και του Ατλαντικού Ωκεανού, που συνορεύουν με τον Καναδά στα βόρεια και το Μεξικό στα νότια. Η πολιτεία της Αλάσκας βρίσκεται στο βορειοδυτικά της ηπείρου, με τον Καναδά στα ανατολικά και την Ρωσία στα δυτικά κατά πλάτος του Βερίγγειου Πορθμού. Η πολιτεία της Χαβάης είναι ένα αρχιπέλαγος στον μέσο Ειρηνικό. Η χώρα επίσης κατέχει αρκετά εδάφη στον Ειρηνικό και την Καραϊβική. Τέλος το 2012 είχε 313,9 εκατομμύρια κατοίκους.

7 ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Το άγαλμα της Ελευθερίας είναι ψηλό άγαλμα, το οποίο εικονίζει την Ελευθερία ως γυναικεία μορφή, να κρατά στο υψωμένο δεξί της χέρι πυρσό και στο αριστερό μια πλάκα στην οποία αναγράφεται η ημερομηνία «4 Ιουλίου 1776», ημέρα ανεξαρτησίας της Αμερικής. Το άγαλμα αυτό δεσπόζει στην  νησίδα Λίμπερτυ Άιλαντ (Liberty Island) στην είσοδο του λιμανιού της Νέας Υόρκης. Το άγαλμα ζυγίζει 225 τόνους και το ύψος του, χωρίς τη βάση, είναι 46,5 μέτρα, ενώ με τη βάση είναι 93. Στο εσωτερικό του, 168 σκαλιά επιτρέπουν την άνοδο στο κεφάλι, όπου υπάρχουν 25 παράθυρα, και άλλα 58 στο χέρι, που κρατάει τον πυρσό, ο οποίος το 1986 καλύφθηκε με λεπτά φύλλα χρυσού 24 καρατίων.

8

9 Η ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
Στην απέραντη αυτή χώρα θα βρούμε μεγάλη ποικιλία τοπίων: ψηλά βουνά, ερήμους, λιβάδια και βάλτους. Εξίσου μεγάλη ποικιλία παρουσιάζει και το κλίμα: στην Αλάσκα υπάρχει μόνιμο χιόνι και οι θερμοκρασίες το χειμώνα πέφτουν κάτω από τους -30 βαθμούς κελσίου. Αντίθετα, στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ η θερμοκρασία σπάνια πέφτει κάτω από τους 10 βαθμούς κελσίου. Διαθέτουν τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Τέξας και στην Οκλαχόμα, ορυκτά εξορύσσονται από την Μοντάνα και το Ουαϊόμινγκ, ενώ η Καλιφόρνια αποτελεί κέντρο της βιομηχανίας υπολογιστών. Η πολιτεία αυτή παράγει και ορισμένα από τα καλύτερα κρασιά στον κόσμο.

10 ΚΟΙΛΑΔΑ ΜΟΝΟΥΜΕΝΤ Οι, σαν κάστρα λόφοι στην κοιλάδα Μόνουμεντ, στα σύνορα Γιούτα και Αριζόνας, είναι αποτέλεσμα της αποσάθρωσης των πετρωμάτων και της διάβρωσης. Στην πάροδο εκατομμυρίων ετών οι ποταμοί, η βροχή και ο άνεμος <<έφαγαν>> το μαλακό πέτρωμα που κάλυπτε τα κενά ανάμεσά τους. Το κόκκινο χρώμα τους οφείλεται στο οξείδιο του σιδήρου, τη γνωστή σκουριά.

11 ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Οι ΗΠΑ διαθέτουν ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα επανδρωμένων πτήσεων στο Διάστημα, με έδρα το Χιούστον στο Τέξας. Η γνωστότερη βάση εκτόξευσης διαστημικών οχημάτων είναι το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα, κοντά στην πόλη Ορλάντο.

12 ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΟ Ο λευκοκέφαλος Θαλασσαετός είναι ένα από τα μεγαλύτερα αρπακτικά πουλιά και το εθνικό σύμβολο των ΗΠΑ. Ζει στο μεγαλύτερο τμήμα των ΗΠΑ και του Καναδά. Οι φτερούγες του έχουν άνοιγμα 2,4 m. Τη δεκαετία του 1970 είχαν απομείνει τέτοιοι αετοί, αλλά τέθηκαν υπό προστασία και σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από

13 ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΑΡΚΟΥΔΑ
Η τεράστια αρκούδα γκρίζλι, υποείδος της καφέ αρκούδας, ζούσε παλιά στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Σήμερα στις 48 πολιτείες υπάρχουν λιγότερες από και προστατεύονται από το νόμο. Ίσως ζουν στην Αλάσκα, ενώ δεν υπάρχουν στη Χαβάη.

14 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Η Βόρεια Αμερική συνδέεται με τη Νότια με μία στενή λωρίδα ξηράς, την Κεντρική Αμερική, στην οποία υπάρχουν8 χώρες. Το Μεξικό, μία από αυτές, είναι 14η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο. Στα ανατολικά της Κεντρικής Αμερικής, τα εκατοντάδες νησιά της Καραϊβικής Θάλασσας είναι γνωστά ως Αντίλες. Από αυτά 13 είναι ανεξάρτητα κράτη.

15 ΚΑΤΑΡΑΚΤΕΣ ΤΟΥ ΝΙΑΓΑΡΑ
Οι καταρράκτες του Νιαγάρα σχηματίστηκαν όταν υποχώρησαν οι παγετώνες στην τελευταία εποχή των πάγων, και το νερό από τις  Μεγάλες Λίμνες δημιούργησε ένα δρόμο μέσα από τους κρημνούς της περιοχής προς τον Ατλαντικό Ωκεανό. Ενώ δεν είναι εξαιρετικά μεγάλος σε ύψος, οι καταρράκτες του Νιαγάρα έχουν μεγάλο πλάτος. Περισσότερο από 6 εκατομμύρια κυβικά πόδια νερού πέφτουν κάθε λεπτό κατά την περίοδο της υψηλής ροής, και σχεδόν 4 εκατομμύρια κυβικά πόδια κατά μέσο όρο. Είναι οι πιο ισχυροί καταρράκτες στη Βόρεια Αμερική. Είναι φημισμένοι τόσο για την ομορφιά τους όσο και ως πολύτιμη πηγή υδροηλεκτρικής ενέργειας.

16 Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ Η πρωτεύουσα του Μεξικού είναι η 3η μεγαλύτερη πόλη(μητροπολιτική περιοχή) στον κόσμο, με τουλάχιστον 22 εκατομμύρια κατοίκους. Η πόλη μεγαλώνει γρήγορα καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι συγκεντρώνονται σ’ αυτήν ψάχνοντας για εργασία.

17 ΟΙ ΑΝΤΙΛΕΣ Η Σεντ Λουσία, η Αντίγκουα και τα άλλα νησιά της Καραϊβικής είναι πολύ γνωστά θέρετρα. Πολλοί τουρίστες φτάνουν σ ΄ αυτά για να απολαύσουν τη θάλασσα με τα ζεστά κρυστάλλινα νερά, τις αμμουδιές και το τροπικό κλίμα.

18 ΚΕΤΣΑΛ Το κετσάλ είναι εντυπωσιακό πουλί. Την εποχή του ζευγαρώματος φυτρώνουν στην ουρά του αρσενικού φτερά τουλάχιστον 1m μακριά. Οι Αζτέκοι και οι Μάγια στόλιζαν με αυτά τα υπέροχα φτερά τα στέμματα των ηγεμόνων τους. Το κετσάλ είναι το εθνικό πουλί της Γουατεμάλας και το νόμισμα της χώρας φέρει το όνομά του.

19 Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ ΜΟΝΑΡΧΗΣ Το φθινόπωρο κάθε χρόνου χιλιάδες πεταλούδες μονάρχες πετούν έως και km από τη Βόρεια Αμερική στο Μεξικό για να περάσουν εκεί το χειμώνα. Την άνοιξη ξεκινούν το ταξίδι της επιστροφής, στη διάρκεια του οποίου γεννούν τα αυγά τους και πεθαίνουν. Το ταξίδι ολοκληρώνουν τα παιδιά τους. Τα φτερά του μονάρχη έχουν άνοιγμα έως 10 εκατοστά.

20 Η ΔΙΩΡΥΓΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΜΑ Η Διώρυγα του Παναμά συνδέει τον Ειρηνικό με τον Ατλαντικό ωκεανό και έχει μήκος 80 km περίπου. Χάρη σε αυτό τον υδάτινο δρόμο ένα πλοίο ταξιδεύει από τη μία ακτή της Βόρειας Αμερικής στην άλλη χωρίς να χρειαστεί να πλεύσει γύρω από τη Νότια Αμερική, συντομεύοντας το ταξίδι του κατά km περίπου.

21 Η ΟΜΑΔΑ: Κυριακή Φραγκιά Μαριθένα Ρούσσου Φαίη Σαρρή Κατερίνα Ρούσσου Αντωνία Ρηγούτσου ΤΜΗΜΑ: Α3 ΓΥΜΝΑΣΙΟ: 2ο Γυμνάσιο Σύρου


Κατέβασμα ppt "ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google