Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η Αξιοβίωτη Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη. Για ένα Ειρηνικό και Καλύτερο Κόσμο Δ. Ρόκος, Καθηγητής Ε.Μ.Π. Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης Ε.Μ.Π. Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η Αξιοβίωτη Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη. Για ένα Ειρηνικό και Καλύτερο Κόσμο Δ. Ρόκος, Καθηγητής Ε.Μ.Π. Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης Ε.Μ.Π. Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η Αξιοβίωτη Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη. Για ένα Ειρηνικό και Καλύτερο Κόσμο Δ. Ρόκος, Καθηγητής Ε.Μ.Π. Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης Ε.Μ.Π. Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕ.Κ.Δ.Ε.) του Ε.Μ.Π. Ίδρυμα Ανάπτυξης του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π.

2 Mε βάση τα στοιχεία του Human Development Report Office (U.N.D.P. 2003), μια εικόνα, ενδεικτική, της «ανάπτυξης» στον σύγχρονο κόσμο, αλλά και της φύσης και της ποιότητάς της τεκμηριώνεται επαρκώς από το ότι: (α)το 2002, οι 25 εκατομμύρια πλουσιότεροι Αμερικανοί είχαν τόσο εισόδημα όσο περίπου οι 2 δισεκατομμύρια φτωχότεροι άνθρωποι στον κόσμο, (β)στο τέλος του 20ου αιώνα 1,2 δις άνθρωποι (δηλαδή ένας στους πέντε) προσπαθούσαν να επιβιώσουν με λιγότερο από $1 την ημέρα και περισσότεροι από τους διπλάσιους, δηλαδή 2,8 δις με λιγότερα από $2 την ημέρα, (γ)τη δεκαετία του ’90 το κατά κεφαλήν εισόδημα μειώθηκε σε 54 χώρες του κόσμου ενώ σε 21 χώρες αυξήθηκαν τα ποσοστά του πληθυσμού που ζει στα όρια της πείνας, Στοιχεία από Human Development Report 2003 (UNDP, 2003. Human Development Report 2003. Millennium Development Goals: A compact among nations to end human poverty, Oxford University Press) Δ. Ρόκος, “Αξιοβίωτη Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη. Για ένα Ειρηνικό και Καλύτερο Κόσμο ” E ργαστήριο Τηλεπισκόπησης Ε.Μ.Π., ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π., Ίδρυμα Ανάπτυξης του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π.

3 (δ)τη δεκαετία του 90, η παιδική θνησιμότητα (αριθμός παιδιών που πεθαίνει πριν την ηλικία των 5) ανέβηκε σε επίπεδα πρωτόγνωρα σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες σε 14 χώρες του κόσμου και σε 34 χώρες το προσδοκώμενο όριο ζωής έχει μειωθεί, (ε)το ίδιο χρονικό διάστημα, σε 12 χώρες μειώθηκαν οι εγγραφές μαθητών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, (στ)η παιδική θνησιμότητα στις χώρες της Αφρικής το ’90 ήταν 20πλάσια από την παιδική θνησιμότητα στις χώρες του OECD ενώ το 2001 ήταν 25 φορές περισσότερη. Στοιχεία από Human Development Report 2003 (UNDP, 2003. Human Development Report 2003. Millennium Development Goals: A compact among nations to end human poverty, Oxford University Press) Δ. Ρόκος, “Αξιοβίωτη Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη. Για ένα Ειρηνικό και Καλύτερο Κόσμο ” E ργαστήριο Τηλεπισκόπησης Ε.Μ.Π., ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π., Ίδρυμα Ανάπτυξης του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π.

4 Παρά την πρόοδο που επιτεύχθηκε τον εικοστό αιώνα και η οποία εκτιμάται από την Έκθεση για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη του 2003 του U.N.D.P. ως τεράστια, η φτώχεια και η κοινωνική ανισότητα εξακολουθούν να βρίσκονται παντού, τόσο στις «αναπτυσσόμενες» όσο και στις «αναπτυγμένες» χώρες. Συγκεκριμένα, (α) στις «αναπτυσσόμενες» χώρες, με τρομακτικές και στο εσωτερικό τους ανισότητες σε περιφερειακό και πολιτικό επίπεδο αλλά και μεταξύ ανδρών και γυναικών, ανάμεσα στη δεκαετία του ’80 και τα μέσα της δεκαετίας του ’90, το χάσμα στους ρυθμούς παιδικής θνησιμότητας ανάμεσα στο πλουσιότερο και το φτωχότερο 1/5 24 αναπτυσσόμενων χωρών για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία, μειώθηκε μόνο σε 3 από αυτές,ανάμεσα στη δεκαετία του ’80 και τα μέσα της δεκαετίας του ’90, το χάσμα στους ρυθμούς παιδικής θνησιμότητας ανάμεσα στο πλουσιότερο και το φτωχότερο 1/5 24 αναπτυσσόμενων χωρών για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία, μειώθηκε μόνο σε 3 από αυτές, Στοιχεία από Human Development Report 2003 (UNDP, 2003. Human Development Report 2003. Millennium Development Goals: A compact among nations to end human poverty, Oxford University Press) Δ. Ρόκος, “Αξιοβίωτη Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη. Για ένα Ειρηνικό και Καλύτερο Κόσμο ” E ργαστήριο Τηλεπισκόπησης Ε.Μ.Π., ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π., Ίδρυμα Ανάπτυξης του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π.

5 στο χρονικό διάστημα ανάμεσα στις δεκαετίες του ’80 και του ’90 σε 26 χώρες για τις οποίες υπήρχαν στοιχεία, στις 14 εντάθηκε το χάσμα στους ρυθμούς παιδικής θνησιμότητας ανάμεσα στις αγροτικές και τις αστικές περιοχές (σ.σ. σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις το 70% του φτωχότερου πληθυσμού της γης ζει σε αγροτικές περιοχές και εξαρτάται από τη γεωργία),στο χρονικό διάστημα ανάμεσα στις δεκαετίες του ’80 και του ’90 σε 26 χώρες για τις οποίες υπήρχαν στοιχεία, στις 14 εντάθηκε το χάσμα στους ρυθμούς παιδικής θνησιμότητας ανάμεσα στις αγροτικές και τις αστικές περιοχές (σ.σ. σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις το 70% του φτωχότερου πληθυσμού της γης ζει σε αγροτικές περιοχές και εξαρτάται από τη γεωργία), περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι (δηλαδή 1 στους 5) δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό και 2,4 δις δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές συνθήκες υγιεινής.περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι (δηλαδή 1 στους 5) δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό και 2,4 δις δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές συνθήκες υγιεινής. Στοιχεία από Human Development Report 2003 (UNDP, 2003. Human Development Report 2003. Millennium Development Goals: A compact among nations to end human poverty, Oxford University Press) Δ. Ρόκος, “Αξιοβίωτη Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη. Για ένα Ειρηνικό και Καλύτερο Κόσμο ” E ργαστήριο Τηλεπισκόπησης Ε.Μ.Π., ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π., Ίδρυμα Ανάπτυξης του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π.

6 (β) στις βιομηχανικές ή αλλιώς «αναπτυγμένες» χώρες απ’ την άλλη μεριά, και πάλι με σημαντικότατες εσωτερικές ταξικές και περιφερειακές ανισότητες, ένας στους οκτώ κατοίκους ακόμη και των πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου επηρεάζεται από κάποια από τα στοιχεία της ανθρώπινης φτώχειας, όπως η μακροχρόνια ανεργία, ένα εισόδημα κάτω από το όριο φτώχειας, η μη δυνατότητα να διαβάζουν και να γράφουν, το μέγιστο δυνατό όριο ζωής τους των 60 χρόνων. Στοιχεία από Human Development Report 2003 (UNDP, 2003. Human Development Report 2003. Millennium Development Goals: A compact among nations to end human poverty, Oxford University Press) Δ. Ρόκος, “Αξιοβίωτη Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη. Για ένα Ειρηνικό και Καλύτερο Κόσμο ” E ργαστήριο Τηλεπισκόπησης Ε.Μ.Π., ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π., Ίδρυμα Ανάπτυξης του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π.

7 ΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ 1. Σκοπός Δ. Ρόκος, “Αξιοβίωτη Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη. Για ένα Ειρηνικό και Καλύτερο Κόσμο ” E ργαστήριο Τηλεπισκόπησης Ε.Μ.Π., ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π., Ίδρυμα Ανάπτυξης του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π. 2. Ολοκληρωμένες Αποδόσεις της φυσικής και της κοινωνικοοικονομικής πραγματικότητας της Περιφέρειας 3. Ανάλυση των στοιχείων της φυσικής και της κοινωνικοοικονομικής πραγματικότητας της Περιφέρειας (Ιστορικών, στατιστικών, βιβλιογραφικών, κλιματολογικών, απαντήσεων ειδικών ερωτηματολογίων, φωτοερμηνείας και ψηφιακών τηλεπισκοπικών επεξεργασιών, ειδικών ερευνών και μελετών κ.λπ.) 5. Διερεύνηση των προβλημάτων των δυνατοτήτων υλοποίησης και των περιορισμών κάθε σεναρίου. 4. Διατύπωση και Τεκμηρίωση Εναλλακτικών Αναπτυξιακών Σεναρίων Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης της Περιφέρειας 6. Προεκτίμηση, Αξιολόγηση του ισοζυγίου των θετικών και αρνητικών στοιχείων του κάθε σεναρίου και επιλογή του βέλτιστου, για την Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη ολόκληρης της Περιφέρειας 7. Εφαρμογή του βέλτιστου σεναρίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης της Περιφέρειας

8 ΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Η ταυτόχρονα στο χώρο και το χρόνο κατάλληλη οικονομική, κοινωνική, πολιτική, πολιτισμική και τεχνική / τεχνολογική ανάπτυξη της Ελληνικής Περιφέρειας η οποία θα τελείται σε διαλεκτική αρμονία και με σεβασμό στον άνθρωπο όπως αυτός εντάσσεται ιστορικά, ειρηνικά και δημιουργικά, στο φυσικό και πολιτισμικό του περιβάλλον ως οργανικό και αναπόσπαστο μέρος του και όχι ως κυρίαρχος, ιδιοκτήτης και εκμεταλλευτής του. 1.Σκοπός Δ. Ρόκος, “Αξιοβίωτη Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη. Για ένα Ειρηνικό και Καλύτερο Κόσμο ” E ργαστήριο Τηλεπισκόπησης Ε.Μ.Π., ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π., Ίδρυμα Ανάπτυξης του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π.

9 Συναντίληψη, συνειδητοποίηση και κατανόηση από Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Κοινωνικούς και Επιστημονικούς Φορείς Πανεπιστήμια, Τ.Ε.Ι. και Ερευνητικά Κέντρα Οργανώσεις Επαγγελματιών και Εργαζομένων Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις Συλλογικές Πρωτοβουλίες και Κινήσεις Πολιτών και Αποδήμων της, όπου γης : Προϋποθέσεις Ότι η Περιφερειακή Ανάπτυξη πρέπει να θεμελιώνεται στη Στρατηγική ενός αξιόπιστου Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου,Ότι η Περιφερειακή Ανάπτυξη πρέπει να θεμελιώνεται στη Στρατηγική ενός αξιόπιστου Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου, στο Ολοκληρωμένο Αναπτυξιακό Εθνικό Κτηματολόγιο και σε ειδικές συστηματικές μελέτες υποδομής της ανάπτυξης. Δ. Ρόκος, “Αξιοβίωτη Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη. Για ένα Ειρηνικό και Καλύτερο Κόσμο ” E ργαστήριο Τηλεπισκόπησης Ε.Μ.Π., ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π., Ίδρυμα Ανάπτυξης του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π.

10 Ότι η μονοδιάστατη, συγκεντρωτική και αποσπασματική οικονομική ανάπτυξη των αστικών κέντρωνΌτι η μονοδιάστατη, συγκεντρωτική και αποσπασματική οικονομική ανάπτυξη των αστικών κέντρων δεν συνιστά πραγματική ανάπτυξη για μια φτωχή, ακριτική Ελληνική Περιφέρεια, την ενδοχώρα και τους ανθρώπους της. Ότι η ληστρική εκμετάλλευση του «Συγκριτικού Πλεονεκτήματος» μιας Ελληνικής ΠεριφέρειαςΌτι η ληστρική εκμετάλλευση του «Συγκριτικού Πλεονεκτήματος» μιας Ελληνικής Περιφέρειας (π.χ. μοναδικό ορεινό φυσικό περιβάλλον και πολιτισμός), στ’ αχνάρια του μοντέλου και των μεγεθών του μαζικού τουρισμού των νησιών και των παραλιακών περιοχών θα είναι μακροπρόθεσμα πράξη αυτοκτονίας. Δ. Ρόκος, “Αξιοβίωτη Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη. Για ένα Ειρηνικό και Καλύτερο Κόσμο ” E ργαστήριο Τηλεπισκόπησης Ε.Μ.Π., ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π., Ίδρυμα Ανάπτυξης του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π.

11 Ότι η άκριτη μίμηση και συμμόρφωσηΌτι η άκριτη μίμηση και συμμόρφωση προς τους γενικούς και κύριους στόχους της στρατηγικής της Ε.Ε. για την κατά πλήρη προτεραιότητα ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, στον αστερισμό της κοινωνίας (αγοράς) της πληροφορίας, είναι α-νόητη στις συγκεκριμένες συνθήκες και ιδιαιτερότητες της φυσικής και της κοινωνικοοικονομικής πραγματικότητας της Ελληνικής Περιφέρειας. Ότι η εφαρμογή των πολιτικών της «Βιώσιμης» ή «Αειφόρου» ανάπτυξης από το 1987 που διατυπώθηκε με μια εξαιρετικά αξιόπιστη ανάλυση στην έκθεση Brundtland (Our Common Future)Ότι η εφαρμογή των πολιτικών της «Βιώσιμης» ή «Αειφόρου» ανάπτυξης από το 1987 που διατυπώθηκε με μια εξαιρετικά αξιόπιστη ανάλυση στην έκθεση Brundtland (Our Common Future) και το 1992 που μετατράπηκε στο μοντέρνο ιδεολόγημα της παγκοσμιοποίησης των αγορών στη διάσκεψη κορυφής του Ο.Η.Ε. στο Ρίο με πυρήνα την ανταγωνιστικότητα, μέχρι το 2002 στη διάσκεψη κορυφής του Γιοχάνεσμπουργκ που επανεκτιμήθηκαν, οδήγησε (σύμφωνα με τα στοιχεία των εκθέσεων του Ο.Η.Ε. για την ανθρώπινη ανάπτυξη, U.N.D.P. 2003) : Δ. Ρόκος, “Αξιοβίωτη Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη. Για ένα Ειρηνικό και Καλύτερο Κόσμο ” E ργαστήριο Τηλεπισκόπησης Ε.Μ.Π., ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π., Ίδρυμα Ανάπτυξης του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π.

12 –στην αύξηση και επέκταση της φτώχειας (ακόμα και στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες), –στην επιτεινόμενη καταστροφή του περιβάλλοντος (φαινόμενο θερμοκηπίου, πλανητικές κλιματικές μεταβολές και καταστροφές, ρύπανση θαλασσών και ατμόσφαιρας κ.λπ.), –στην διασπάθιση των μη ανανεώσιμων φυσικών διαθεσίμων και την εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου, (λόγω, πολεμικών επεμβάσεων, πρόκλησης εμφυλίων συρράξεων, και ανάγκης διατήρησης της ηγεμονίας της μόνης υπερδύναμης και του αναπτυξιακού καταναλωτικού μοντέλου των βιομηχανικά αναπτυγμένων χωρών και των αναπτυσσομένων οικονομικών τίγρεων της Άπω Ανατολής). Δ. Ρόκος, “Αξιοβίωτη Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη. Για ένα Ειρηνικό και Καλύτερο Κόσμο ” E ργαστήριο Τηλεπισκόπησης Ε.Μ.Π., ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π., Ίδρυμα Ανάπτυξης του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π.

13 2. Ολοκληρωμένες Αποδόσεις της φυσικής και της κοινωνικοοικονομικής πραγματικότητας της Περιφέρειας Διερεύνηση, Συλλογή, Απογραφή, Καταγραφή, Χαρτογράφηση, Έλεγχος Αξιοπιστίας και Συστηματική Παρακολούθηση των στοιχείων, χαρακτηριστικών και φαινομένων τα οποία προσδιορίζουν ποσοτικά και ποιοτικά, στις τρέχουσες πολιτικές και κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, με συγκεκριμένη χωρική / τοπική αναφορά, τα πραγματικά φυσικά και ανθρώπινα διαθέσιμα της Ελληνικής Περιφέρειας, τις πολυδιάστατες σχέσεις, αλληλεπιδράσεις και αλληλεξαρτήσεις τους και τις τάσεις μεταβολών τους δια μέσου του χρόνου. Δ. Ρόκος, “Αξιοβίωτη Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη. Για ένα Ειρηνικό και Καλύτερο Κόσμο ” E ργαστήριο Τηλεπισκόπησης Ε.Μ.Π., ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π., Ίδρυμα Ανάπτυξης του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π.

14 Συναντίληψη, συνειδητοποίηση και κατανόηση από Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Κοινωνικούς και Επιστημονικούς Φορείς Πανεπιστήμια, Τ.Ε.Ι. και Ερευνητικά Κέντρα Οργανώσεις Επαγγελματιών και Εργαζομένων Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις Συλλογικές Πρωτοβουλίες και Κινήσεις Πολιτών και Αποδήμων της, όπου γης : Προϋποθέσεις Ότι, όσο ακριβή, πραγματικά, αξιόπιστα και διαρκώς ενημερούμεναΌτι, όσο ακριβή, πραγματικά, αξιόπιστα και διαρκώς ενημερούμενα είναι τα στοιχεία των Ολοκληρωμένων Αποδόσεων σε περιφερειακό (μικρή κλίμακα), νομαρχιακό (μέση κλίμακα) και τοπικό (μέση και μεγάλη κλίμακα) επίπεδο, τόσο πιο επαρκώς θεμελιωμένες και ασφαλώς τεκμηριωμένες μπορούν να είναι οι αναπτυξιακές πολιτικές και τα σχετικά προγράμματα της Περιφέρειας. Δ. Ρόκος, “Αξιοβίωτη Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη. Για ένα Ειρηνικό και Καλύτερο Κόσμο ” E ργαστήριο Τηλεπισκόπησης Ε.Μ.Π., ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π., Ίδρυμα Ανάπτυξης του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π.

15 Ότι είναι δυνατή και εφικτή αλλά και πρωτεύουσα υποχρέωσή τους, η σύνταξη των μελετών των Ολοκληρωμένων Αποδόσεων της Περιφέρειας ακόμη και χωρίς κρατική χρηματοδότηση,Ότι είναι δυνατή και εφικτή αλλά και πρωτεύουσα υποχρέωσή τους, η σύνταξη των μελετών των Ολοκληρωμένων Αποδόσεων της Περιφέρειας ακόμη και χωρίς κρατική χρηματοδότηση, με την κατάλληλη αξιοποίηση των δυνατοτήτων, των μεθόδων και των τεχνολογιών αιχμής της Φωτοερμηνείας, της Τηλεπισκόπησης, των Ψηφιακών Επεξεργασιών Δορυφορικών Τηλεπισκοπικών Απεικονίσεων, των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (G.I.S.) και των Συστημάτων Γεωδαιτικού Εντοπισμού (G.P.S.). Οι βασικές αυτές μελέτες υποδομής της Ολοκληρωμένης ΑνάπτυξηςΟι βασικές αυτές μελέτες υποδομής της Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης θα πρέπει να παντρεύονται οργανικά και να συμπληρώνονται με τα πορίσματα ειδικών επιτοπίων δειγματοληψιών, ερευνών και ελέγχων, με συνεκτίμηση της αυτόχθονης εμπειρίας και σοφίας των μόνιμων κατοίκων, με την εθελοντική συμβολή των μαθητών και των δασκάλων όλων των βαθμίδων της δημόσιας παιδείας, αλλά και των επιστημονικών και κοινωνικών φορέων και των οργανώσεων των επαγγελματικών και των εργαζομένων στα πεδία αρμοδιότητάς τους. Δ. Ρόκος, “Αξιοβίωτη Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη. Για ένα Ειρηνικό και Καλύτερο Κόσμο ” E ργαστήριο Τηλεπισκόπησης Ε.Μ.Π., ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π., Ίδρυμα Ανάπτυξης του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π.

16 3. Ανάλυση των στοιχείων της φυσικής και της κοινωνικοοικονομικής πραγματικότητας της Περιφέρειας (Ιστορικών, στατιστικών, βιβλιογραφικών, κλιματολογικών, απαντήσεων ειδικών ερωτηματολογίων, φωτοερμηνείας και ψηφιακών τηλεπισκοπικών επεξεργασιών, ειδικών ερευνών και μελετών κ.λ.π.) Διερεύνηση, εκτίμηση και αξιολόγηση των μεγεθών και των ποιοτήτων: των αντικειμενικών και των «δυνάμει»των αντικειμενικών και των «δυνάμει» αναπτυξιακών δυνατοτήτων της Περιφέρειας, των πραγματικών προβλημάτων της,των πραγματικών προβλημάτων της, των πραγματικών περιορισμών για την Ολοκληρωμένη της Ανάπτυξητων πραγματικών περιορισμών για την Ολοκληρωμένη της Ανάπτυξη (φυσικών, δημογραφικών, γεωπολιτικών, θεσμικών, νομοθετικών, κανονιστικών, οργανωτικο- διοικητικών κ.λπ.). Δ. Ρόκος, “Αξιοβίωτη Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη. Για ένα Ειρηνικό και Καλύτερο Κόσμο ” E ργαστήριο Τηλεπισκόπησης Ε.Μ.Π., ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π., Ίδρυμα Ανάπτυξης του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π.

17 Τεκμηρίωση προτάσεων για λεπτομερέστερες / ειδικότερες / ακριβέστερες Ολοκληρωμένες Αποδόσειςγια λεπτομερέστερες / ειδικότερες / ακριβέστερες Ολοκληρωμένες Αποδόσεις με τοπική αναφορά, με τοπική αναφορά, για συγκεκριμένες λεπτομερέστερες έρευνες και μελέτεςγια συγκεκριμένες λεπτομερέστερες έρευνες και μελέτες αντιμετώπισης των ειδικών προβλημάτων, για χρηματοδότηση και υλοποίηση των μελετών αυτών.για χρηματοδότηση και υλοποίηση των μελετών αυτών. Δ. Ρόκος, “Αξιοβίωτη Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη. Για ένα Ειρηνικό και Καλύτερο Κόσμο ” E ργαστήριο Τηλεπισκόπησης Ε.Μ.Π., ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π., Ίδρυμα Ανάπτυξης του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π.

18 4. Διατύπωση και Τεκμηρίωση Εναλλακτικών Αναπτυξιακών Σεναρίων Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Με βάση την ανάλυση των στοιχείων της 3ης φάσης και με συμμετοχή όλων των φορέων της Περιφέρειας: διατύπωση και τεκμηρίωση εναλλακτικών σεναρίων Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης της Ελληνικής Περιφέρειας με συγκεκριμένη χωρική αναφορά, με συνεκτίμησηδιατύπωση και τεκμηρίωση εναλλακτικών σεναρίων Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης της Ελληνικής Περιφέρειας με συγκεκριμένη χωρική αναφορά, με συνεκτίμηση και των αντιλήψεων, των επιθυμιών και των προτάσεων των φορέων των μονίμων κατοίκων και των αποδήμων, διερεύνηση των πιθανών πηγών χρηματοδότησης κάθε σεναρίουδιερεύνηση των πιθανών πηγών χρηματοδότησης κάθε σεναρίου (τοπικών, νομαρχιακών, περιφερειακών, εθνικών και ευρωπαϊκών), Δ. Ρόκος, “Αξιοβίωτη Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη. Για ένα Ειρηνικό και Καλύτερο Κόσμο ” E ργαστήριο Τηλεπισκόπησης Ε.Μ.Π., ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π., Ίδρυμα Ανάπτυξης του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π.

19 διερεύνηση των διαθεσιμοτήτωνδιερεύνηση των διαθεσιμοτήτων των μόνιμων κατοίκων, των αποδήμων και των φορέων τους να αναλάβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και ευθύνες και να συνεισφέρουν ηθικά και υλικά σ’ όλα τα επίπεδα, στην υλοποίηση κάθε σεναρίου, διερεύνηση των συνεπειών των συγκεκριμένων δράσεων του κάθε σεναρίου σε κάθε μια από τις υπόλοιπες σε οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό, πολιτισμικό, τεχνικό/τεχνολογικό και περιβαλλοντικό επίπεδο με συγκεκριμένες χωρικές αναφορές,διερεύνηση των συνεπειών των συγκεκριμένων δράσεων του κάθε σεναρίου σε κάθε μια από τις υπόλοιπες σε οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό, πολιτισμικό, τεχνικό/τεχνολογικό και περιβαλλοντικό επίπεδο με συγκεκριμένες χωρικές αναφορές, στάθμιση και αξιολόγηση, των θετικών και των αρνητικών στοιχείων του κάθε σεναρίου τόσο στο πλαίσιό του, όσο και σε σχέση με τα άλλα σενάρια.στάθμιση και αξιολόγηση, των θετικών και των αρνητικών στοιχείων του κάθε σεναρίου τόσο στο πλαίσιό του, όσο και σε σχέση με τα άλλα σενάρια. Δ. Ρόκος, “Αξιοβίωτη Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη. Για ένα Ειρηνικό και Καλύτερο Κόσμο ” E ργαστήριο Τηλεπισκόπησης Ε.Μ.Π., ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π., Ίδρυμα Ανάπτυξης του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π.

20 5. Διερεύνηση των προβλημάτων των δυνατοτήτων υλοποίησης και των περιορισμών κάθε σεναρίου Με βάση τα στοιχεία και τα πορίσματα της 4ης φάσης: επιδίωξη συναντίληψης, συνειδητοποίησης και κατανόησης από την Περιφέρεια, τις Νομαρχιακές και Τοπικές Αυτοδιοικήσειςεπιδίωξη συναντίληψης, συνειδητοποίησης και κατανόησης από την Περιφέρεια, τις Νομαρχιακές και Τοπικές Αυτοδιοικήσεις και τους φορείς των κατοίκων και των αποδήμων, των προβλημάτων, (οικονομικών, κοινωνικών, πολιτικών, πολιτισμικών, τεχνικών/τεχνολογικών και περιβαλλοντικών) για την υλοποίηση κάθε σεναρίου, Δ. Ρόκος, “Αξιοβίωτη Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη. Για ένα Ειρηνικό και Καλύτερο Κόσμο ” E ργαστήριο Τηλεπισκόπησης Ε.Μ.Π., ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π., Ίδρυμα Ανάπτυξης του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π.

21 ανάλυση και τεκμηρίωση των πραγματικά διαθεσίμωνανάλυση και τεκμηρίωση των πραγματικά διαθεσίμων (στην Περιφέρεια και για την Περιφέρεια) δυνάμεων και δυνατοτήτων (ανθρωπίνων και φυσικών) για την υλοποίηση του κάθε σεναρίου με συγκεκριμένη τοπική αναφορά, επισήμανση και κατανόηση, των αντικειμενικών περιορισμών,επισήμανση και κατανόηση, των αντικειμενικών περιορισμών, εσωτερικών και εξωτερικών, (ενδοπεριφερειακών, διαπεριφερειακών, εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνικών), οι οποίοι πολυδιάστατα επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την τύχη, τα μεγέθη, τις ποιότητες και τα αποτελέσματα εφαρμογής του κάθε σεναρίου. Δ. Ρόκος, “Αξιοβίωτη Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη. Για ένα Ειρηνικό και Καλύτερο Κόσμο ” E ργαστήριο Τηλεπισκόπησης Ε.Μ.Π., ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π., Ίδρυμα Ανάπτυξης του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π.

22 6. Προεκτίμηση, Αξιολόγηση του ισοζυγίου των θετικών και αρνητικών στοιχείων του κάθε σεναρίου και επιλογή του βέλτιστου, για την Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη ολόκληρης της Περιφέρειας Με βάση τα στοιχεία και τα πορίσματα των 5 πρώτων φάσεων: επιδίωξη ομοφωνίας ή – τουλάχιστον – της μέγιστης δυνατής συμφωνίας στα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία κάθε σεναρίουεπιδίωξη ομοφωνίας ή – τουλάχιστον – της μέγιστης δυνατής συμφωνίας στα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία κάθε σεναρίου στο πλαίσιο των αρχών και αξιών της Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης της Ελληνικής Περιφέρειας για κάθε γωνιά της, για όλους τους κατοίκους της, για τους αποδήμους που θα θελήσουν να την ξαναζωντανέψουν, αλλά και για τους πολίτες των αστικών κέντρων, (και όχι τους κερδοσκόπους «επενδυτές») που θα θελήσουν να εγκατασταθούν, να εργασθούν και να ζήσουν ειρηνικά και δημιουργικά, σ’ έναν από τους τελευταίους αλώβητους φυσικούς και πολιτισμικούς παραδείσους του πλανήτη μας, στον οποίο η φιλοσοφία ότι το «μικρό», το «γνήσιο», το «αυθεντικό» το «καθαρό» και το «μετρημένο» κάνουν τη ζωή μας αξιοβίωτη αποκτά την απόλυτη υπόσταση, Δ. Ρόκος, “Αξιοβίωτη Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη. Για ένα Ειρηνικό και Καλύτερο Κόσμο ” E ργαστήριο Τηλεπισκόπησης Ε.Μ.Π., ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π., Ίδρυμα Ανάπτυξης του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π.

23 επιλογή του βέλτιστου με τη μέγιστη δυνατή συμφωνία,επιλογή του βέλτιστου με τη μέγιστη δυνατή συμφωνία, δημιουργία των προϋποθέσεων συστηματικής και τεκμηριωμένης σύνταξης, προώθησηςδημιουργία των προϋποθέσεων συστηματικής και τεκμηριωμένης σύνταξης, προώθησης και έγκρισης της χρηματοδότησης σχετικών σχεδίων και προγραμμάτων ανάπτυξης σε τοπικό, νομαρχιακό και περιφερειακό επίπεδο με αξιοποίηση όλων των εργαλείων, πρωτοβουλιών και εθελοντικής συμβολής των τοπικών φορέων. Δ. Ρόκος, “Αξιοβίωτη Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη. Για ένα Ειρηνικό και Καλύτερο Κόσμο ” E ργαστήριο Τηλεπισκόπησης Ε.Μ.Π., ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π., Ίδρυμα Ανάπτυξης του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π.

24 7. Εφαρμογή του βέλτιστου σεναρίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Συστηματική παρακολούθηση, Έλεγχος και Ανάδραση εφαρμογή των προγραμμάτων, σχεδίων και δράσεων του βέλτιστου σεναρίου, (το οποίο μπορεί να συνθέτει και απαραίτητες συμβατές δράσεις και των άλλων σεναρίων),εφαρμογή των προγραμμάτων, σχεδίων και δράσεων του βέλτιστου σεναρίου, (το οποίο μπορεί να συνθέτει και απαραίτητες συμβατές δράσεις και των άλλων σεναρίων), με συγκεκριμένη χρονική και χωρική αναφορά, Δ. Ρόκος, “Αξιοβίωτη Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη. Για ένα Ειρηνικό και Καλύτερο Κόσμο ” E ργαστήριο Τηλεπισκόπησης Ε.Μ.Π., ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π., Ίδρυμα Ανάπτυξης του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π.

25 συστηματική παρακολούθηση και έλεγχος της υλοποίησής τους,συστηματική παρακολούθηση και έλεγχος της υλοποίησής τους, (τήρηση επιμέρους χρονοδιαγραμμάτων και ροής χρηματοδοτήσεων, ολοκλήρωση σταδίων εθελοντικής συμβολής τοπικών φορέων, σχολικών μονάδων, Α.Ε.Ι., Τ.Ε.Ι., επιμελητηρίων κ.λ.π.), διαπίστωση των κάθε φύσης προβλημάτων εφαρμογής,διαπίστωση των κάθε φύσης προβλημάτων εφαρμογής, τα όποια ανακύπτουν σε συνθήκες πράξης, διερεύνηση των μεγεθών και των ποιοτήτων τους, εκτίμηση της σημασίας τους και ανάληψη, με συλλογικές συμμετοχικές διαδικασίες, των απαραιτήτων πρωτοβουλιών ανάδρασης του συστήματος Δ. Ρόκος, “Αξιοβίωτη Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη. Για ένα Ειρηνικό και Καλύτερο Κόσμο ” E ργαστήριο Τηλεπισκόπησης Ε.Μ.Π., ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π., Ίδρυμα Ανάπτυξης του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π.


Κατέβασμα ppt "Η Αξιοβίωτη Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη. Για ένα Ειρηνικό και Καλύτερο Κόσμο Δ. Ρόκος, Καθηγητής Ε.Μ.Π. Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης Ε.Μ.Π. Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google