Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1 Το σχολείο του ΚΟΣΜΟΥ... Είμαστε ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ αλλά ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΜΑΖΙ!!! ΤΣΙΛΛΕΡ & ΡΩΣ 1, ΤΗΛ: 210-2114078, Δημιουργοί:

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1 Το σχολείο του ΚΟΣΜΟΥ... Είμαστε ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ αλλά ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΜΑΖΙ!!! ΤΣΙΛΛΕΡ & ΡΩΣ 1, ΤΗΛ: 210-2114078, Δημιουργοί:"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1 Το σχολείο του ΚΟΣΜΟΥ... Είμαστε ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ αλλά ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΜΑΖΙ!!! ΤΣΙΛΛΕΡ & ΡΩΣ 1, ΤΗΛ: 210-2114078, http://4epal-athin.att.sch.gr Δημιουργοί: Περιβαλλοντική Ομάδα «B2G» και Κωνσταντίνα Πάσχου Γραφικά: Στέφανος Μπουρμπούλης & Αντρέι Γκαβρίλοβιτσι Συνεργάτης: Παντελία Εμμανουήλ, υπότροφος του Angelopoulos Fellowship Clinton Global Initiative University ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ 2 ης Γενιάς: «Το τηγανόλαδο που έγινε χρυσάφι»

2 Όραμά μας το Αειφόρο Σχολείο: ένα ΣΧΟΛΕΙΟ που ΜΑΘΑΙΝΕΙ διαρκώς από το Κοινωνικό, Πολιτισμικό, Φυσικό, Τεχνολογικό και Οικονομικό περιβάλλον. Με τη Νέα Γνώση του, παράγει ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΞΙΑ για τα μέλη του και για κάθε διάσταση του περιβάλλοντός του. ΤΣΙΛΛΕΡ & ΡΩΣ 1, 11144 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ: 210-2114078, 2114750 4epal-athin.att.sch.gr «Βραβείο Αειφόρου Σχολείου Στη 2η θέση 2012-13 από την 4η θέση 2011-12

3 Φυσικές Επιστήμες Τεχνολογικό Περιβάλλον Φυσικό Περιβάλλον Κοινωνικοπολιτισμικό Περιβάλλον Δημοσιονομικό & Οικονομικό Περιβάλλον Πολιτικονομικό Περιβάλλον Κεντρική Ιδέα-Πηγή: Θανόπουλος, Γιάννης, Ν, 2013, «Διεθνής Επιχείρηση: Περιβάλλον, Δομή και Προκλήσεις», σελ. 76. Οι Φυσικές Επιστήμες μέσα από τα σχολεία αλλάζουν το μακροπεριβάλλον: «Το τηγανόλαδο που έγινε χρυσάφι»

4 Σήμερα θα μοιραστούμε μαζί σας μία από τις πολλές προσπάθειές μας για τη δημιουργία του Αειφόρου Σχολείου: «Το τηγανόλαδο που έγινε χρυσάφι: Biodiesel 2 nd Generation» Αγαπητό μας 59 ο ΓΕΛ Αθήνας

5 Εάν απολαύσατε τα τηγανητά σας… Το κρίσιμο ερώτημα είναι: ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΤΗΓΑΝΟΛΑΔΟ; … ήρθε η ώρα για το πλύσιμο του τηγανιού. Αν το λάδι έχει τηγανιστεί μέχρι μισή ώρα και αγαπάτε την υγεία σας, ΜΗΝ ξανατηγανίσετε με το ίδιο τηγανόλαδο!!! Επομένως έχουμε 2 περιπτώσεις :

6 Do you really love your health? If so Don’t use the cooking oil again. Don’t dump it in the kitchen sink.

7 Cooking oil can congeal on pipes provoking blockages

8 … και φθάνοντας στη θάλασσα πιθανό να ενισχύσει φαινόμενα όπως αυτά: H απόληψη 1L τηγανέλαιου μολύνει 1.000.000 λίτρα νερού, δηλαδή την ποσότητα νερού που χρησιμοποιεί ένας άνθρωπος σε 14 χρόνια!

9 Συλλέγετε το τηγανόλαδο σε κάθε είδους δοχεία για ανακύκλωση (πλαστικά, γυάλινα, μεταλλικά…) 2 η Περίπτωση: και το φέρνετε στο 4 ο ΕΠΑ.Λ. Αθήνας ή το παραλαμβάνουμε από το σχολείο σας

10 Επομένως…

11 Θα το μετατρέψουμε σε Βιοντίζελ και Σαπούνι! Αναρωτιέστε που θα το χρησιμοποιήσουμε;

12 Χρήσεις του Βιοντίζελ Το παραγόμενο βιοντίζελ χρησιμοποιείται μόνο του ή μαζί με το πετρέλαιο: 1) απευθείας στον καυστήρα του καλοριφέρ & 2) σε οχήματα με κινητήρα Diesel. Πηγή : http://www.techzone.gr/index.php?id=48

13 Όλα ξεκινούν από την τιτλοδότηση! Πώς εξουδετερώνουμε τα Ελεύθερα Λιπαρά Οξέα (FFA ή Free Fatty Acids) του τηγανέλαιου: « Οξύ και Βάση  Νερό και Αλάτι » Μετράμε λοιπόν τον όγκο του διαλύματος καυστικής σόδας (δηλ. 1g NaOH σε 1L νερό) που χρειάζεται για να εξουδετερώσει πλήρως τα Ελεύθερα Λιπαρά Οξέα του τηγανέλαιου.

14 Τι σημαίνει το αποτέλεσμα της τιτλοδότησης Κάθε 1 mL stock διαλύματος (δηλαδή υδατικού διαλύματος NaOH) που χρησιμοποίησα αντιστοιχεί σε 1 ΕΠΙΠΛΕΟΝ g/L NaOH (καταλύτης) που θα πρέπει να προσθέσω στα 5g/L (τιμή βάσης για τυπικά έλαια) κατά την παραγωγή του βιοντίζελ για να εξουδετερώσω τα ελεύθερα λιπαρά οξέα (FFA ή Free Fatty Acids) του τηγανόλαδου.

15 ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΤΛΟΔΟΤΗΣΗ  1 βαθμονομημένο ογκομετρικό (πλαστικό) σκεύος 1L  1L αποσταγμένο νερό  Ένα ζυγό ακριβείας 0.1 - 0.01gr (έως 200g min)  1g NaOH  1 γυάλινο χωνί  1 γυάλινο μπουκάλι με βιδωτό πώμα 1,5L  1 ποτήρι ζέσεως 20-50mL  1 λύχνο Bunsen με τρίποδα και πλέγμα θέρμανσης  1 αναπτήρα  1mL τηγανέλαιο  1 βαθμονομημένη σύριγγα 3-5mL  1 βαθμονομημένο ογκομετρικό κύλινδρο των 20 ή 50 mL  10mL Ισοπροπυλική αλκοόλη  1 ποτήρι ζέσεως 100mL  Διάλυμα φαινολoφθαλεΐνης

16 Και φυσικά δεν ξεχνάμε το σημαντικότερο «υλικό»! Τα Μέσα Προστασίας!

17 Διαδικασία τιτλοδότησης (1/3) Δημιουργία Stock Διαλύματος NaOH 1) Διαλύουμε 1g NaOH ακριβώς σε 1L απεσταγμένο νερό. Επειδή το στερεό ΝaOΗ διαλύεται δύσκολα στο νερό, βάζουμε 50-100 mL νερό σε ένα γυάλινο μπουκάλι. Προσθέτουμε το 1g NaOH και το ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθούν οι κόκκοι. Μετά μεταφέρουμε αυτό το διάλυμα στο υπόλοιπο αποσταγμένο νερό και το κουνάμε για λίγο ώστε το διάλυμα να γίνει ομογενές. Αυτό είναι το stock διάλυμα.

18 Διαδικασία τιτλοδότησης (2/3) 2) Μετράμε 10 mL Ισοπροπυλικής αλκοόλης με τον ογκομετρικό κύλινδρο (π.χ. των 20-50 mL) και τη ρίχνουμε σε ένα ποτήρι ζέσεως (π.χ. των 100 mL). 3) Ζεσταίνουμε περίπου 10 mL του τηγανόλαδου που θα μετρήσουμε στους 55°C. 4) Παίρνουμε ακριβώς 1mL τηγανόλαδου με τη σύριγγα των 3mL και το ρίχνουμε στο ποτήρι ζέσεως που περιέχει την ισοπροπυλική αλκοόλη. Αναδεύουμε το μίγμα μέχρι να πάρει ένα κιτρινωπό χρώμα. 5) Προσθέτουμε 3-4 σταγόνες φαινολοφθαλεΐνης στο προηγούμενο μίγμα.

19 Διαδικασία τιτλοδότησης (3/3) 6) Προσθέτουμε με τη σύριγγα stock διάλυμα σιγά- σιγά, ενώ ανακινούμε κυκλικά το γυάλινο δοχείο. Το υγρό θα γίνει ανοιχτό φούξια και όσο το ανακινούμε θα ξαναγίνει κίτρινο. Ξαναπροσθέτουμε σιγά-σιγά (σταγόνα-σταγόνα) από το stock διάλυμα, και σταματάμε όταν το χρώμα παραμένει φούξια για 30s. Σημειώνουμε πόσα mL του stock διαλύματος χρησιμοποιήσαμε. Επαναλαμβάνουμε όλη την παραπάνω διαδικασία τουλάχιστον 3 φορές και υπολογίζουμε το Μέσο Όρο των μετρήσεων για να μειώσουμε το σφάλμα μέτρησης.

20 Αποτέλεσμα Τιτλοδότησης και καταλληλότητα τηγανόλαδου για Βιοντίζελ 2G Εάν από την τιτλοδότηση προκύψουν: 1) μέχρι 3mL stock διάλυμα, το τηγανόλαδο είναι κατάλληλο για παραγωγή βιοντίζελ. 2) 3 - 6mL stock διάλυμα, το τηγανόλαδο είναι σχετικά κατάλληλο για παραγωγή βιοντίζελ. 3) πάνω από 6mL stock διάλυμα, το τηγανόλαδο είναι οριακά κατάλληλο έως ακατάλληλο για παραγωγή βιοντίζελ. Αυτό σημαίνει ότι το τηγανόλαδο έχει πυρολυθεί από υπερβολικό τηγάνισμα και ίσως η ποιότητα του βιοντίζελ να μην είναι τόσο καλή. 4) πάνω από 10mL stock διάλυμα το τηγανόλαδο είναι εντελώς ακατάλληλο για παρασκευή βιοντίζελ με καταλύτη NaOH.

21 Διαδικασία Παρασκευής Βιοντίζελ 2G (1/3) Παρασκευή μεθοξειδίου του νατρίου  Λάβετε όλα τα μέτρα προστασίας.  Μετρήστε τη μεθανόλη με τον ογκομετρικό κύλινδρο & ρίξτε τη σε γυάλινο δοχείο  Μετρήστε το NaOH. Προσέξτε να μην έρθει σε επαφή με οτιδήποτε πλαστικό αντικείμενο ή ζωντανό οργανισμό. Χρησιμοποιήστε μια ύαλο ωρολογίου ή γυάλινο σκεύος πάνω στη ζυγαριά για να ζυγίσετε το NaΟH. Το NaΟH έχει την τάση να προσκολλάται σε οτιδήποτε!!!

22 Διαδικασία Παρασκευής Βιοντίζελ 2G (2/3) Παρασκευή μεθοξειδίου του νατρίου  Ανοίξτε το σφραγισμένο δοχείο της μεθανόλης και ρίξτε μέσα προσεκτικά το NaOH. Ξανακλείστε καλά το δοχείο.  Ανακινήστε απαλά το δοχείο ώστε να διαλυθεί το NaOH στη μεθανόλη. Αυτό μπορεί να πάρει μερικά λεπτά. Το δοχείο θα θερμανθεί ελαφρά και θα δημιουργηθεί μικρή πίεση μέσα στο δοχείο. Ανοίξτε προσεκτικά το πώμα του δοχείου χωρίς να αναπνεύσετε τους ατμούς.  Αφήστε το δοχείο σε εξωτερικό χώρο, αλλά όχι στον ήλιο.

23 Διαδικασία Παρασκευής Βιοντίζελ 2G (3/3)  Ξεκινήστε θερμαίνοντας 1 λίτρο τηγανελαίου στους 55 o C.  Ρίξτε το θερμό λάδι με το χωνί στο μεγάλο γυάλινο δοχείο με το βιδωτό πώμα.  Προσεκτικά αλλά γρήγορα ρίξτε το μεθοξείδιο του νατρίου στο λάδι χρησιμοποιώντας το ίδιο χωνί. Ξανακλείστε καλά το δοχείο.  Αφού βεβαιωθείτε ότι το δοχείο είναι εντελώς σφραγισμένο, ανακινήστε το μείγμα δυνατά για 10 λεπτά περίπου.  Τοποθετήστε το δοχείο σε μια καλά φωτισμένη περιοχή και παρακολουθήστε τη μαγεία της μετεστεροποίησης!!!

24 Επεξεργασία γλυκερίνης για παρασκευή σαπουνιού Για κάθε 1L γλυκερίνης που θα προκύψουν σαν υποπροϊόν από την παρασκευή του βιοντίζελ απαιτούνται 40g καυστικής σόδας (ΝΑΟΗ) για τη μετατροπή της γλυκερίνης σε σαπούνι. Προαιρετικά: μπορείτε να προσθέσετε και αρωματική ουσία Γραφικά: από το μαθητή μας Παππά Παναγιώτη Γ’ ΕΠΑ.Λ. Ειδικότητα Γραφιστικής 2012-2013

25 Παρασκευή 1 λίτρου στερεού σαπουνιού από τα υποπροϊόντα της παρασκευής βιοντίζελ (1/2) 1) Βράζουμε τη γλυκερίνη στους 78-80°C για εξάτμιση της μεθανόλης που περιέχεται μέσα στο υποπροϊόν έτσι ώστε να μείνει μόνο η γλυκερίνη και να μπορέσουμε να την επεξεργαστούμε. Αν δεν αφαιρέσουμε τη μεθανόλη, το σαπούνι που θα παραχθεί θα είναι επικίνδυνο για το δέρμα. 2) Φιλτράρουμε τη γλυκερίνη από τυχόν υπολείμματα που παρέμειναν από τη παραγωγή βιοντίζελ, με μία ψηλή σήτα (σουρωτήρι) κουζίνας. 3) Μετράμε 1L ζεστής γλυκερίνης και το κρατάμε ζεστό.

26 Παρασκευή 1 λίτρου στερεού σαπουνιού από τα υποπροϊόντα της παρασκευής βιοντίζελ (2/2) 4) Παίρνουμε 100mL νερού (και προαιρετικά αρωματική ουσία) και προσθέτουμε 40g NaOH. 5) Τοποθετούμε τη αναλογία (νερό + καυστικό νάτριο) σε ένα σκεύος ΙΝΟΧ και ρίχνουμε τη ζεστή γλυκερίνη. Ανακατεύουμε μέχρι να σιγουρευτούμε ότι τα δύο υγρά έχουν ενωθεί πλήρως και η αντίδραση έχει ολοκληρωθεί. 6) Ρίχνουμε το μίγμα μέσα σε ανακυκλώσιμα δοχεία (π.χ. πάτους μπουκαλιών νερού) και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να κρυώσει. 7) Μετά από 24 ώρες το αφαιρούμε από τα δοχεία και τα τοποθετούμε σε ξηρό κρύο περιβάλλον για 2 εβδομάδες έτσι ώστε η καυστική σόδα να έχει αντιδράσει πλήρως για να μην είναι «σκληρό» το σαπούνι για το δέρμα.

27 Όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο… Toti impreuna putem sa schimbam lumea... Wsztscy razem mozemy zmienic swiat… Το 4ο ΕΠΑ.Λ. Αθηνών ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΟΛΟΨΥΧΑ για το τηγανόλαδο που ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΕΤΕ… Γιατί ΜΠΟΡΟΥΜΕ από τα φαινομενικά άχρηστα πράγματα, να παράγουμε Αξία για τους Ανθρώπους και να Μειώσουμε το Ανθρώπινο Αποτύπωμά μας στον πλανήτη ΓΗ Το σχολείο του ΚΟΣΜΟΥ... Είμαστε ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ αλλά ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΜΑΖΙ!!!

28 28 Το σχολείο του ΚΟΣΜΟΥ... Είμαστε ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ αλλά ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΜΑΖΙ!!! ΤΣΙΛΛΕΡ & ΡΩΣ 1, ΤΗΛ: 210-2114078, http://4epal-athin.att.sch.gr Δημιουργοί: Περιβαλλοντική Ομάδα «B2G» και Κωνσταντίνα Πάσχου Γραφικά: Στέφανος Μπουρμπούλης & Αντρέι Γκαβρίλοβιτσι Συνεργάτης: Παντελία Εμμανουήλ, υπότροφος του Angelopoulos Fellowship Clinton Global Initiative University ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ 2 ης Γενιάς: «Το τηγανόλαδο που έγινε χρυσάφι»


Κατέβασμα ppt "1 Το σχολείο του ΚΟΣΜΟΥ... Είμαστε ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ αλλά ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΜΑΖΙ!!! ΤΣΙΛΛΕΡ & ΡΩΣ 1, ΤΗΛ: 210-2114078, Δημιουργοί:"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google