Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

2 Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ Στη σημερινή εποχή, όπου η κρίση ολοένα και αυξάνεται, όπου οι συνθήκες διαβίωσης τείνουν να χειροτερεύουν και τα ανθρώπινα ιδανικά να καταρρέουν, είναι απαραίτητο να συμβάλουμε και εμείς στην βελτίωση των συνθηκών ζωής, όχι μόνο του εαυτού μας, αλλά πολύ περισσότερο των ανθρώπων που το έχουν ανάγκη. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω του εθελοντισμού, μιας ανιδιοτελούς προσφοράς, η οποία απαιτεί χρόνο, κόπο και ενέργεια χωρίς κάποιο ιδιαίτερο αντάλλαγμα, πέρα της προσωπικής ικανοποίησης. Γεγονός είναι ότι τα τελευταία χρόνια τα ποσοστά εθελοντικής εργασίας έχουν αυξηθεί σημαντικά, καλυτερεύοντας πολλούς τομείς της καθημερινότητας μας.

3 ΜΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Greenpeace

4 WWF Ο πλανήτης μας είναι ένας από τους πιο προικισμένους πλανήτες στον κόσμο και εμείς έχουμε την τύχη να βρισκόμαστε σε έναν από αυτούς. Η Ελλάδα, πιο συγκεκριμένα, αν και μικρή χώρα, φιλοξενεί σημαντικές περιοχές με οικολογικό χαρακτήρα και έχει συμβάλει στην προστασία πολλών ειδών. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την εκπληκτική εναλλαγή του τοπίου, συναποτελούν την φυσική μας κληρονομιά. Μια κληρονομιά, η οποία σήμερα, απειλείται περισσότερο από ποτέ. Στην προσπάθεια της η WWF να διαφυλάξει το παρελθόν, το παρόν αλλά και το μέλλον μας, αγωνίζεται για την προστασία της ελληνικής φύσης σε θάλασσες, δάση και υγροτόπους. Η φώκια, η χελώνα καρέτα - καρέτα, το τσακάλι και ο αργυροπελέκανος αποτελούν μόνο μερικά από τα απειλούμενα είδη τα οποία βρίσκουν καταφύγιο σε μοναδικά οικοσυστήματα σε όλο τον κόσμο.

5 Η ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ
Η ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ Η φιλανθρωπία είναι ένας όρος που δηλώνει την αγάπη για το ανθρώπινο γένος. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι είναι συνώνυμη λέξη με τον εθελοντισμό. Είναι όμως έτσι? Σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια, η λέξη διαδόθηκε ταυτόχρονα με τη λέξη κοσμοπολιτισμός από τη Στωική Σχόλη που ήταν μια φιλοσοφική σχολή των Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρονών (300 π.Χ. – 250 π.Χ.). Η φιλανθρωπία κατά κάποιο τρόπο εκφράζει τη συναισθηματική άποψη των ιδεών και των τάσεων, σχετικά με τις οποίες ο κοσμοπολιτισμός εκφράζει την νομική άποψη. Οι ρίζες λοιπόν του όρου φιλανθρωπία, ξεκινάνε το 19ο αιώνα, που με την βοήθεια της νεότερης φιλοσοφίας αναβαθμίστηκε η αξία τους. Υπήρχαν πολλοί φιλόσοφοι που ασχολήθηκαν με τον όρο αυτό. Για παράδειγμα, ένας από τους σημαντικότερους φιλοσόφους ο Λάιμπνιτς το 1697 είπε: "Φτάνει να γίνεται κάτι το συνεπές, και μου είναι αδιάφορο αν αυτό γίνεται στη Γερμάνια ή στη Γαλλία, γιατί εύχομαι το καλό του ανθρώπινου γένους, δεν είμαι φιλέλληνας ούτε φιλοχρήματος αλλά φιλάνθρωπος". Με αυτή του τη πρόταση μας δίνει να καταλάβουμε ποσό σημαντικό είναι να είναι κάποιος φιλάνθρωπος, ανεξαρτήτως εθνικότητας και προσωπικών αντιλήψεων.

6 ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ – ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ
ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ – ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ Το Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρμακείο του Βύρωνα με την ίδρυσή του αποτέλεσε δύναμη αγώνα και αντίσταση στην κυβέρνηση των αντιλαϊκών πολιτικών, της Ε.Ε του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, και είναι μέρος του Κοινωνικού Μετώπου Αλληλεγγύης στον κοινό αγώνα που κάνουν χιλιάδες άνεργοι πολίτες και κατατρεγμένοι συμπολίτες μας, για τη εργασία, το φαγητό και την μόρφωση. Για ένα ΕΣΥ άξιο της σκληρής δουλειάς του ελληνικού λαού, για το δικαίωμα που έχουν όλοι οι άνεργοι, να έχουν δηλαδή δωρεάν φάρμακα, γιατρό και νοσοκομείο. Για μια Ελλάδα ελεύθερη, χωρίς ξένες επιρροές, μια Ελλάδα της δημοκρατικής Αλλαγής και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Το Κοινωνικό Φαρμακείο δεν αφορά μόνο το Βύρωνα, αλλά καλύπτει τις ανάγκες των ανασφάλιστων πολιτών σε όλες τις όμορες περιοχές και τους δήμους όπως το Παγκράτι, τον Υμηττό, τη Δάφνη, τη Νέα Σμύρνη, την Καισαριανή, του Ζωγράφου, και τον Χολαργό ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους.

7 ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εθελοντισμός και πολιτισμός είναι δύο έννοιες αλληλένδετες και πολλές φορές αλληλοσυμπληρούμενες. Ο πολιτισμός στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας του συνδέεται με εθελοντικές προσπάθειες ενώ είναι ξεκάθαρο ότι οι εθελοντικές προσπάθειες, άμεσα ή έμμεσα πηγάζουν πολιτισμό. Ο εθελοντισμός συνδέεται με τον πολιτισμό και πραγματικά συμβάλλει στην ανάπτυξη του, πολλές φορές από δράσεις που δείχνουν να είναι ασύνδετες και στην ουσία είναι ρίζες πολιτισμού.

8 ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο πνευματικός πολιτισμός συνδέει όλες τις ανθρώπινες θεωρητικές δημιουργίες σε σύστημα αγωγής του ίδιου του ανθρώπου. Ο ιδεαλισμός  δέχεται ότι η φύση του πολιτισμού είναι πνευματική. Αποτελεί δηλαδή ο  πολιτισμός προβολή των πνευματικών προδιαθέσεων του ανθρώπου στον  εξωτερικό κόσμο. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, η φιλοσοφία του πολιτισμού  στον ιδεαλισμό αποτελεί ένα απλό παράρτημα της φιλοσοφίας του  πνεύματος. Ο πνευματικός πολιτισμός είναι η αντανάκλαση του υλικού.  Διαπιστώνουμε λοιπόν από την ανάλυση ότι ο άνθρωπος δημιουργεί  πολιτισμό μέσα από την ύλη και ότι παρασκευάζει από αυτήν, μέσα από τις   κοινωνίες και την οργάνωση τους και βέβαια μέσα από το πνεύμα του και την  δημιουργία της φαντασίας του.

9 ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Πανελλήνιοι Οργανισμοί Φύλο Άνδρας Γυναίκα Ηλικία 15-16 16-17 Άτομα 29 30 40 27 Σύνολο 59 67 Χαμόγελο του Παδιού 37,0% 38,0% 39,0% 26,0% Ερυθρός Σταυρός 9,5% 10,5% 15,0% 10,% Άλλο 2,4% 2,6% 6,5% 3,5% ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Παγκόσμιοι Οργανισμοί Φύλο Άνδρας Γυναίκα Ηλικία 15-16 16-17 Άτομα 29 30 40 27 Σύνολο 59 67 Unicef 28,0% 29,0% 33,0% 17,0% WWF 11,0% 12,0% 13,0% Άλλο 9,5% 10,5% 9,0%

10 ΤΟ 72% ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕ ΟΤΙ ΘΑ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ ΕΝΩ ΤΟ 28% ΔΗΛΩΣΕ ΟΧΙ

11 1ο Λύκειο Βύρωνα Τμήμα : ΕΕ4α Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Συροπούλου Νατάσα
Οι μαθητές του τμήματος Ε4 που εργάστηκαν στο πρώτο τετράμηνο του σχολικού έτους 2013 – 2014 ήταν: ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΕΒΙΝΑ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΡΑΝΑΣΟΥ ΑΣΗΜΙΝΑ ΚΑΡΠΟΥΖΛΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΕΛΕ ΕΥΔΟΞΙΑ ΚΟΖΜΑ ΑΝΝΑ ΚΟΥΤΕΛΙ ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΡΑΤΗΜΕΝΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΛΑΚΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΙΑΚΟΥ ΑΝΝΑ - ΜΑΡΙΙΑ ΜΙΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΜΟΡΙΑΝΕΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΜΠΑΛΗ ΖΩΗ ΜΠΡΙΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΥΑΡΗΣ ΦΩΤΗΣ ΝΤΑΒΙΔΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΝΑ ΝΤΙΚΑ ΝΕΦΕΛΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΛΟΗΣ ΝΙΚΟΣ ΣΑΜΑΡΤΖΗ ΙΩΑΝΝΑ ΣΑΝΙΔΑ ΕΛΕΝΗ Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Συροπούλου Νατάσα 1ο Λύκειο Βύρωνα Τμήμα : ΕΕ4α

12 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ…


Κατέβασμα ppt "ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google