Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Παρουσίαση του βιβλίου της Λότη Πέτροβιτς-Ανρουτσοπούλου : ΣΤΟ ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΙΟ ΔΑΣΟΣ Στο πλαίσιο του μαθήματος της νεοελληνικής λογοτεχνίας β΄ γυμνασίου .

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Παρουσίαση του βιβλίου της Λότη Πέτροβιτς-Ανρουτσοπούλου : ΣΤΟ ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΙΟ ΔΑΣΟΣ Στο πλαίσιο του μαθήματος της νεοελληνικής λογοτεχνίας β΄ γυμνασίου ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Παρουσίαση του βιβλίου της Λότη Πέτροβιτς-Ανρουτσοπούλου : ΣΤΟ ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΙΟ ΔΑΣΟΣ Στο πλαίσιο του μαθήματος της νεοελληνικής λογοτεχνίας β΄ γυμνασίου . Καθηγήτρια : Στεργίου Συντάκτης:Μπούσιος Λάζαρος

3 ΠΕΡΙΛΗΨΗ Το μυθιστόρημα της Λότη Πέτροβιτς <<Το τσιμεντένιο δάσος>> αποτελεί μια σύγχρονη προσέγγιση του παραμυθιού [της κοκκινοσκουφίτσας] όπου η ηρωίδα η Κόννη Σκουφίτση κάνει ένα ταξίδι από τη Βοστώνη στην Ελλάδα {τσιμεντένιο δάσος όπως χαρακτηρίζεται εξαιτίας της τσιμεντοποίησης} για να συναντήσει τη γιαγιά της που είναι άρρωστη. Το ταξίδι όμως αυτό της χαρίζει ένα μάθημα ζωής.Η ευκολοπιστία της απέναντι σε ένα τελείως άγνωστο άτομο το κο Λυκίδητην οδήγησε δίνη του κυκλώματος των ναρκωτικών.Εκεί δοκιμάζονται τα όρια της και θέτοντας σε κίνδυνο της ζωής της αλλά και της γιαγιάς της κατόρθωσε να σώσει τη φίλη της Νάνση και να εξιχνιάσει την εγκληματική δράση ενός εμπόρου ναρκωτικών .Σύμμαχος και βοηθός της σε αυτόν τον αγώνα ήταν ο Σωτήρης κυνηγός το όνομα του οποίου παραπέμπει στον κυνηγό του παραμυθιού. Ταυτιζόμενοι κι εμείς με την Κόννη παίρνουμε ένα πολύτιμο μάθημα ζωής απαραίτητο για κάθε έφηβο της σύγχρονης εποχής.

4 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ <<Το τσιμεντένιο δάσος >> αποτελεί ένα σύγχρονο παραλληρισμό με το γνωστό παραμύθι της κοκκινοσκουφίτσας που διαβάζεται με μια ανάσα.Σε πολλά σημεία όπου η ηρωίδα κινδυνεύει έχουμε κορύφωση της αγωνίας αλλά το αίσιο τέλος μας οδηγεί στη λύτρωση.Επίσης μεταγγίζει ένα διαχρονικό μήνυμα πολύτιμο για κάθε νέο.

5 ΒΑΣΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ Ο κίνδυνος των ναρκωτικών αποτελεί έναν εφιάλτη για κάθε έφηβο που δεν έχει ισχυροποιήσει τους μηχανισμούς άμυνας του απέναντι σε επιτήδειους εμπόρους.

6 ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΕΣ ΙΔΕΕΣ Η υπερπροστασία των γονιών δημιουργεί ένα δίχτυ ασφαλείας στα παιδιά και δεν τους επιτρέπει να οξύνουν την κρίση τους και να αυτοπροσδιοριστούν. Η ευκολοπιστία είναι μειονέκτημα. Η χρήση των ναρκωτικών είναι ένα μέσο της σύγχρονης κοινωνίας να ευνουχίζει πνευματικά τους νέους στην αδρανοποίηση.

7 ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Όταν η Κόννη αναγνώρισε τη Νάνση την κολλητή της που την είχε χάσει χρόνια επειδή είχε μπλεχτεί με ναρκωτικά και κατορθώνει να τη σώσει και να τη στηρίξει να απεξαρτηθεί από αυτά .

8 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ
ΚΟΝΝΗ ΣΚΟΥΦΙΤΣΗ: Η ηρωίδα του έργου εμφανίζεται καλόκαρδη και αγαθή που θέλει να βοηθήσει τη γιαγιά της . Εύπιστη όταν δίνει απεριόριστες πληροφορίες σε ένα εντελώς άγνωστο πρόσωπο , το Λυκίδη που της στοίχισε πολύ ακριβά . Δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τη γιαγιά. Εκφράζει μια αντιδραστικότητα απέναντι στην υπερπροστασία της μητέρας της χωρίς όμως σύνεση και στο άλλο άκρο . Απερίσκεπτη που δε ζητά τη βοήθεια της μητέρας της. Αποφασιστική , έξυπνη παίρνει αποφάσεις και τις υλοποιεί άμεσα. Τρυφερή απέναντι στη φίλη τη Νάνση. Θέλει να γίνει αρχιτέκτονας, της αρέσει να αυτοεκφράζεται δημιουργικά, τα καταφέρνει στα μαθηματικά και στο σχέδιο.

9 ΛΥΚΙΔΗΣ:Ύποπτος , ευπρεπέστατος ,καλοντυμένος, σοβαρός ,επιχειρηματίας , προσποιητά ευγενικός.Αδίστακτα εκμεταλλεύται τους πάντες ακόμη και τη γιαγιά στο νοσοκομείο για να κερδίσει χρήματα . Όταν βγάζει το προσωπείο του αποκαλύπτεται η βαναυσότητά του.Όταν αποκαλύπτεται από τους αστυνομικούς προσπαθεί να διασωθεί και σκοτώνεται.

10 ΜΗΤΕΡΑ:Υπερπροστατευτική απέναντι στη μοναχοκόρη της, Κόννη της δίνει συνέχεια συμβουλές πουτην κουράζουν.Είναι προκομμένη επιστήμονας ,δυναμική στη δουλειά της όμως έχει φοβίες και ανασφάλεια.

11 ΠΑΤΕΡΑΣ:Σκιαγραφείται διαφορετικός από τη μητέρα
ΠΑΤΕΡΑΣ:Σκιαγραφείται διαφορετικός από τη μητέρα.Ήρεμος, χαμογελαστός,ψύχραιμος,εργατικός,ακούραστος.Δεν ήθελε να γυρίσει μόνιμα στην Ελλάδα σε αντίθεση με τη μάνα.Έχει ζήλο για την αρχαία ελληνική κληρονομιά και την αρχιτεκτονική του τόπου.Θλίβεται για την οικτρή εικόνατης Ελλάδας εξαιτίας της αστικοποίησης εξού και ο τίτλος <<τσιμεντένιο δάσος>>

12 ΝΑΝΣΗ:Η καλύτερη πιστή φίλη της Κόννη. Πολύ φιλική
ΝΑΝΣΗ:Η καλύτερη πιστή φίλη της Κόννη . Πολύ φιλική.Θλιμμένη από το χαμό της μητέρας της.Απομονωμένηαπό τη μητριά της .Αυτοεκφράζεται με την κιθάρα.Άτυχη που έχασε σε δυστύχημα και τον πατέρα της.Φεύγει από το σπίτι και μπλέκει με ναρκωτικά εξαιτίας των οποίων πήγε να χάσει τη ζωή της.Συνειδητοποιεί το λάθος της και οδηγείται στην απεξάρτηση.

13 ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΥΝΗΓΟΣ : Το όνομά του παραπέμπει στον κυνηγό που έσωσε την κοκκινοσκουφίτσα στο παραμύθι.Φοιτητής νομικής, φιλότιμος, ευσυνείδητος, στοργικός απέναντι στη μητέρα του.Εργατικός ,έμπιστος.Στηρίζει πολύ την Κόννη, είναι πολύ έξυπνος, έχει διέσθηση και κρίση.Μιλούσε ζωντανά για κοινωνικά προβλήματα όπως η κατάσταση των νοσοκομείων στην Ελλάδα ,τα πανεπηστήμια και η παιδεία.

14 ΓΙΑΓΙΑ:Πρόσχαρη κεφάτη,ευσυγκίνητη, έτοιμη για παιχνίδια
ΓΙΑΓΙΑ:Πρόσχαρη κεφάτη,ευσυγκίνητη, έτοιμη για παιχνίδια .Περίπου70 χρονών ,φοβάται τους γιατρούς και τις ενέσεις .Εύπιστη απέναντι στο Λυκίδη κι επηρέασε καθοριστικά την Κόννη.

15 ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΙΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΚΚΙΝΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑ
Κοκκινοσκουφίτσα- Κόννη Σκουφίτση Άρρωστη γιαγιά Υπερπροστατευτική μαμά Λύκος –Λυκίδης έμπορος ναρκωτικών Καλάθι με πράγματα Κυνηγός – Σωτήρης κυνηγός <<Άγιος>> που σώζει την Κόννη Δράση αγωνία Δάσος - <<Τσιμεντένιο δάσος>>

16

17

18 By Lazer$


Κατέβασμα ppt "Παρουσίαση του βιβλίου της Λότη Πέτροβιτς-Ανρουτσοπούλου : ΣΤΟ ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΙΟ ΔΑΣΟΣ Στο πλαίσιο του μαθήματος της νεοελληνικής λογοτεχνίας β΄ γυμνασίου ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google