Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οι μεγάλες εφευρέσεις και η συμβολή τους στην εξέλιξη της εκπαίδευσης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οι μεγάλες εφευρέσεις και η συμβολή τους στην εξέλιξη της εκπαίδευσης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Οι μεγάλες εφευρέσεις και η συμβολή τους στην εξέλιξη της εκπαίδευσης
Χριστίνα Μπαρούχα Μαίρη Μπούρα Δημήτρης Οικονόμου Στέφανος Παπαδόπουλος Γεωργία Πέππα

2 Χαρτί Το χαρτί εφευρέθηκε το 105 μ.Χ. από τον κινέζο Τσάι Λουν, αξιωματούχο της αυλής του αυτοκράτορα Χο-Τι της δυναστείας των Χαν. Αρχικά ο Τσάι Λουν κατασκεύασε χαρτί από φλοιό δέντρων ίνες από κάνναβη, παλιά κουρέλια και κομμάτια μετάξι. Τα υλικά αυτά τα πολτοποίησε, στη συνέχεια τον πολτό τον άδειαζε σε μια πλάκα και τον άφηνε να στεγνώσει στον ήλιο. Στο τέλος του 13ου αιώνα στο Φαμπριάνο της Ιταλία άρχισαν να χρησιμοποιούν τη δύναμη του νερού ώστε να μετακινούνται έμβολα που χρησίμευαν στην πολτοποίηση των υλικών. Σήμερα το χαρτί κατασκευάζεται ως εξής: Χρησιμοποιούνται ίνες κυτταρίνης από βαμβάκι, λινάρι, κάνναβη, ξύλο. Χαρτοπολτά (κομμάτια υφάσματος ή ξυλοπολτός). Ορυκτές ή τεχνητές ίνες. Γίνεται εξευγενισμός αυτών των υλικών δηλαδή χημική επεξεργασία. Προστίθενται βοηθητικά προϊόντα όπως ρητίνη, ζωικές κόλλες, άμυλο, καολίνη, ταλκ. Διυλίζονται και εισάγονται στη χαρτοποιητική μηχανή. Το εναιώρημα αυτό, εκχέεται σε μια υφασμάτινη επιφάνεια αποστραγγίζεται και οδηγείται στο ξηραντήριο. Έτσι δημιουργείται μια ταινία η οποία τυλίγεται σε κυλίνδρους ή κόβεται σε φύλλα και οδηγείται ως χαρτί πλέον στο εμπόριο.

3 Τυπογραφία Είναι η τέχνη του να εκτυπώνουμε γραπτό κείμενο ή εικόνα με την πίεση πάνω σε χαρτί μελανωμένων στοιχείων. Η τυπογραφία (δηλαδή η αναπαραγωγή σε πολλά αντίτυπα) είναι πολύ παλιά τέχνη. Από την αρχαιότητα οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν σφραγίδες. Τον 6ο μ.Χ. αιώνα οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν ξύλινες ή λίθινες πλάκες για την αναπαραγωγή κειμένων. Εκείνο που χαρακτηρίζει την τυπογραφία είναι η επινόηση των κινητών τυπογραφικών στοιχείων. Οι ερευνητές δεν συμφωνούν στο όνομα του εφευρέτη της τυπογραφίας. Στην Ελλάδα η εισαγωγή της τυπογραφίας έγινε το 19ο αιώνα. Το πρώτο τυπογραφείο ιδρύθηκε στη Χίο.

4 Διαδίκτυο και Εκπαίδευση
Ενώ ο κόσμος αλλάζει πολύ γρήγορα, τα εκπαιδευτικά συστήματα μένουν στάσιμα. Αυτή τη στασιμότητα διαταράσσει το διαδίκτυο. Ο χώρος της εκπαίδευσης έχει ήδη κάνει βήματα υιοθέτησης νέων τεχνολογιών. Το μεγάλο του πλεονέκτημα του διαδικτύου είναι ο ανοιχτός χαρακτήρας του που επιτρέπει την ταχύτατη δημιουργία, ανάπτυξη και αξιοποίηση νέων τεχνολογιών. Οι εφαρμογές του διαδικτύου στην εκπαίδευση είναι πολλές και μπορούν να χωριστούν σε τρείς κατηγορίες: Πληροφοριακή επικοινωνία Προσωπική επικοινωνία με τρίτους Προσωπική επικοινωνία με εξειδικευμένο εκπαιδευτή

5 Διαδραστικοί πίνακες Είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος διάδρασης με ψηφιακό υλικό και πολυμέσα σε ένα περιβάλλον με πολλά άτομα. Δίνεται η δυνατότητα διαμόρφωσης κειμένου και εικόνων, εκτύπωσης και αποθήκευσης έντυπα ή ηλεκτρονικά, προβολής ιστοσελίδων και βίντεο, επιδείξεις, βοηθά τους οπτικούς μαθητές ή μαθητές με ειδικές ανάγκες. Παρουσιάζουν κάθε εκπαιδευτική πηγή. Είναι κατάλληλοι για τάξεις με πολλούς ή λίγους μαθητές. Ενθαρρύνουν την κριτική σκέψη, κρατούν αμείωτη την προσοχή των μαθητών, δίνουν κίνητρα, δίνουν ευκαιρίες για συμμετοχή, συνεργασία και ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν από μαθητές με προβλήματα ακοής και όρασης, επειδή δε χρειάζονται πληκτρολόγιο, μπορεί να χρησιμοποιηθούν από άτομα με ειδικές ανάγκες. Βοηθούν τον εκπαιδευτικό να διδάξει από απόσταση βελτιώνοντας τη διδασκαλία, κατευθύνουν την προετοιμασία του εκπαιδευτικού. Ο τρόπος διδασκαλία με το διαδραστικό πίνακα δεν είναι γραμμικός. Βασίζονται στο χρώμα και οι έρευνες δείχνουν ότι οι μαθητές ανταποκρίνονται περισσότερο σε ερεθίσματα πλούσια σε χρώμα.

6 Οι μεγάλες εφευρεσεις και η συμβολη τους στις επιστημες
Οι μεγάλες εφευρεσεις και η συμβολη τους στις επιστημες

7 -Τηλεσκόπιο σωματιδλιων υψηλής ενέργειας Τηλεσκόπιο βαρυτικού κύματος
Αστρονομία 1.Τηλεσκόπιο ‘Οργανο σχεδιασμένο για την παρατήρηση μακρινών αντικειμένων.Ερευρέθηκε το 1608 στην Ολλανδία.Το τροποποίησε προσαρμόζοντας αποκλίνοντα φακό στη θέση του προσοφθάλμιου ο Γαλιλαίος.Ο Thomas Harriot ήταν ο πρώτος που χρειμοποίησε το τηλεσκόπιο για ουρλανιες παρατηρήσεις. Είδη τηλεσκοπίων Οπτικό τηλεσκόπιο - Ραδιοτηλεσκόπιο -Τηλεσκόπιο σωματιδλιων υψηλής ενέργειας Τηλεσκόπιο βαρυτικού κύματος 2.Εξάντας Ειναι ένα γωνιομετρικό όργανο που χρησιμοποιείται στη ναυσιπλοία,για την μέτρηση υψών ουράνιων σωμάτων καθώς και κατακόρυφες ή οριζόντιες γωνίες γήινων ή επίγειων σταθερών αντικειμένων. 3.Αστρολάβος Είναι ένα αστρονομικό όργανο που χρησιμοποιούσαν οι ναυτικοί και οι αστρονόμοι από τον 2ο π.Χ αιώνα ως τον 18ο αιώνα μ.Χ. Εφευρέθηκε απο τον Ίππαρχο τον 2ο αιώνα π.Χ. Αποτελείται απο ενα δίσκο που το εξωτερικότουν πλαίσιο υποδιαιρείται σε μοίρες και ενα κανονα που περιστρέφεται γύρω απο τον άξονα του. 4.Ηλιακό ρολόι Είναι συσκευή που μετρά το χρόνο με βάση τη θέση της σκιάς που ρίχνει ο ήλιος πάνω σ’ένα αντικείμενο. 5.Μηχανισμος Αντικυθήρων Είναι ενα αρχαίο τέχνημα που πιστεύεται ότι ήταν ένας μηχανικός υπολογιστης και οργανο αστρονομικων παρατηρησεων.Ανακαλυφθηκε σε ναυαγιο ανοικτα των Αντικυθηρων και χρονολογείται μεταξυ π.Χ.

8 Είναι συσκευή που καταγράφει τις σεισμικές δονήσεις.
Γεωλογία Κλίμακα Ρίχτερ Είναι λογαριθμική κλίμακα μέτρησης της ενέργειας που εκλύετατ κατά τη διάρκεια ενός σεισμού. Επινοήθηκε το 1953 απο τον Αμερικανό φυσικό και σεισμολόγο Τσαρλς Ρίχτερ. Σεισμογράφος Είναι συσκευή που καταγράφει τις σεισμικές δονήσεις. Αποτελείται από δύο τμήματα : το δέκτη και το καταγραφικο μηχάνημα.Ο δέκτης αποτελείται απο μια αιωρούμενη μάζα και το καταγραφικό μηχάνημα συνδέεται με τη μάζα αυτή και καταγράφει τις κινήσεις της σε σχέση με την κίνηση του εδάφους στη διάρκεια των σεισμικών δονήσεων.

9 Χημεία - Οι πρώτοι επιστήμονες Χημικοί ήταν Άραβες κ Πέρσες
Οι αρχαίοι Έλληνες Αριστοτέλης και Δημόκριτος θεωρούνται απο τους πρώτους που μίλησαν για χημικά στοιχεία. Ερευνητές που ανακάλυψαν χημικά στοιχεία ήταν οι Μποίλ,Κάβεντις,Σίλε,Λαβουαζιέ,Μπερτσέλιους,Μεντελέγιεφ,Πιέρ κ Μαρία Κιουρί,Σίμποργη κ.ά Ο δημιουργός του πρώτου περιοδικού πίνακα των χημικών στοιχείων ήταν ο Μεντελέγιεφ Το 1865 ο Τζων Νιούλανς διατύπωσε τον κανόνα των Οκάβων

10 Μεγάλες εφευρέσεις που επηρέασαν τις μεταφορές

11 Τροχός Είναι κυκλικού σχήματος κατασκευή που περιστρέφεται γύρω από άξονα. Είναι μια από τις σημαντικότερες αρχαίες εφευρέσεις. Ο τροχός επιτρέπει την εκμηδένιση των τριβών.Ακριβέστερα μετατρέπει τις τριβές ολίσθησης σε τριβές κύλισης. Χρησιμοποιείται για τη μετατροπή της περιστροφικής κίνησης σε γραμμική ή αντίστροφα Στα οχήματα μεταφορών ο τροχός βρήσκει εφαρμογή στα έμβολα του κινητήρα,στον στρόφαλο, στο διωστήρα,στο διαφορικό αλλά και στους τροχούς –ελαστικούς ή οδοντωτούς9γρανάζια).

12 Καύσιμα Είναι ουσίες που ενώνονται με το οξυγόνο παράγοντας θερμότητα.
Κηροζίνη: Έφλεκτο αύσιμο που χρησιμοποιείται στην αεροπορία αλλά και σε λάμπες.Έχει πού χαμηλη θερμοκρασία ανάφλεξης γι’αυτό είναι ιδιαίτερα εύγλεκτο. Πετρέλαιο: H σπουδαιότερη πηγή ενέργειας σήμερα.Αποτελείται απο μιγμα υδρογονανθράκων.Προέρχεται από φυτικούς και ζωίκους οργανισμούς που καταπλακώθηκαν στο μακρυνό παρελθόν σε μεγάλα βάθη της γης.Χρησιμοποιείται για τη παραγωγή καυσίμων για μηχανές εσωτερικής καύσης. Βενζίνη: Προέρχεται από την κλασματική απόσταξη του πετρελαίου και είναι εύγλεκτη.Χρησιμοποιείται ως καύσιμο σε αυτοκίνητα, αεροπλάνα κ.λ.π

13 Μηχανή εσωτερικής καύσης
Η πρώτη μηχανή εσωτερικής καύσης κατασκευάστηκε από τον Όττο.Ακολούθησαν οι Μενσς,Φόρντ,Ντήζελ κ.ά Είναι μια θερμική μηχανή στην οποία καίγεται ένα καύσιμο παρουσλια αέρα μέσα σ’ένα θάλαμο και από την εξώθερμη αντίδραση του καυσίμου με το οξυγόνο δημιουργούνται θερμά αέρια τα οποία ασκούν δύναμη στο κινητό τμήμα του κινητήρα. Η μεγάλη χρήση των μηχανών εσωτερικής καύσης είναι σε εφαρμογές που κυριαρχουν στα αυτοκίνητα,τα αεροπλάνα και τα πλοία.

14 Ηλεκτρισμός Ηλεκτρικο Τράμ: Το 1881 δημιουργήθηκε η πρώτη γραμμή ηλεκτροκίνητων τράμ σε προάστιο του Βερολίνου.Το πρώτο μεγάλο δίκτυο ηλεκτροκίνητων τράμ εγκαταστάθηκε στην Virginia των Η.Π.Α.Ακολούθησε ένα μεγάλο δίκτυο στη Γερμανία (3.700km) και στη Μ.Βρετανία (3.200km). Ηλεκτρικό Αυτοκίνητο: Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα δημιουργείται από τη Siemens ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που ονομάζεται Victoria και κυκλοφορούσαν ως ταξί ξενοδοχείων,μικρά λεωφορεία ή και φορτηγά. Τρόλει ή ηλεκτρικο λεωφορείο: Η τροφοδοσλια με ηλεκτρικο ρευμα δεν γινεται με μπαταρία αλλά απο δ΄θο «κεραίες» στην οροφη του οχηματος που συνδλεονται με ένα ηλεκτρικό δίκτυο.Το τρόλει εφευρέθηκε το 1882 από τον Βερνερ φον Ζόμενς. Ηλεκτρικά τρένα: Η πρωτη πετυχημενη εφαρμογη ηλεκτροκινητης έλξης έγινε το 1879.Οι πρώτες εμπορίκες εφαρμογές έγιναν στους προαστιακούς και αστικούς σιδηρόδρομους.Απο τις πρώτες χώρες που χρησιμοποίησαν ηλεκτροκίνηση σε βασικές σιδηροδρομικές γραμμές ήταν η Ιταλία ενώ σήμερα όλες οι Ευρωπαικές πόλεις διαθετουν αντίστοιχες γραμμές.

15 Οι μεγάλες εφευρέσεις και οι εφαρμογές τους στην επικοινωνία

16 Γλώσσα Νοηματική Γλώσσσα Γλώσσα Σώματος
Είναι κοινωνικό φαινόμενο.Έχει εξέχουσα θέση ανάμεσα στις εκδηλώσεις του ανθρώπινου πνεύματος και καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση των κοινωνικών δομών και σχέσεων. Νοηματική Γλώσσσα Είναι μια πλήρης γλώσσα που χρησιμοποιεί τα ιδια είδη γραμματικού μηχανισμού που υπάρχουν και στην προφορική γλώσσα.Τα γράμματα,σχηματίζονται με τα χέρια (δάκτυλα).Είναι η επίσημη γλώσσα των κουφών Γλώσσα Σώματος Το 55% αυτών που λέμε όταν μιλάμε,στην πραγματικότητα το λέει το σώμα μας και όχι τα λόγια μας.Οι ψυχολόγοι λένε ότι μπορούμε να εκτιρήσουμε το τι είναι ο άλλος με ακρίβεια 70% μέσα σε 5 λεπτα,αξιοποιώντας τη γλώσσα του σώματος.Ίσως τελικά να μην έχει σημασία αυτό που η γλώσσα του σώματος μας αποκαλύπτει για εμάς.Εκείνο που έχει σημασία είναι το τι οι άλλοι άνθρωποι νομίζουν ότι τους λέει.

17 Τηλεόραση Η τηλεόραση είναι ένα σύστημα τηλεπικοινωνίας που χρησιμεύει στη λήψη και μετάδοση κινούμενων εικόνων και ήχου εξ αποστάσεως. Ειναι το δημοφιλέστερο Μέσο Μαζικής Επικοινωνίας. Λέγοντας τηλεόραση συνήθως ενοούμε τη συσκευή δηλαδη το δέκτη,ο οποιος λαμβάνει το σήμα που εκπέμπουν οι σταθμοί σε συγκεκριμένες συχνότητες με την οθονη που απεικονίζει το αποτέλεσμα της εκπομπής.Ο τηλεοπτικός δέκτης λαμβάνει το σήμα είτε ενσύρματα είτε ασύρματα. Για να εκπληρώσει τον ουσιαστικότης ρόλο η τηλεόραση θα πρέπει να περιλαμβάνει προγράμματα με περιεχόμενο παιδαγωγικό,Επαγγελματικού Προσανατολισμού,προστασίας περιβάλλοντος,αγωγής καταναλωτή,νομικού,φορολογικού,ιατρικού,οικονομικού,κυκλοφορικού κ.λ.π, διότι ο σκοπός της ειναι να γιαμορφώση έναν υπεύθυνο πολίτη σωστά ενημερωμένο στο κοινωνικο σύνολο.

18 Τηλέφωνο Είναι μια συσκευή συνδιάλεξης που μεταφέρει τον ήχο μέσω ηλεκτικών σημάτων.Η συσκευή αποτελείται απο τον πομπό και τον δέκτη και συνδέεται με καλώδιο με το τηλεφωνικό κέντρο.Μόλις ακουστεί η φωνή μας πάνω στην πλάκα αυτη αρχίζει παλμικές κινήσεις που επηρεάζουν τον ηλεκτρομαγνήτη που έχει πίσω της.Με τη βοήθεια του ηλεκτρικού ρεύματος τα ηχιτικά κύματα μέσω του καλωδίου φτάνουν στον δέκτη όπου υπάρχει ένας ηλεκτρομαγνήτης και μπροστά του ένα διάφραγμα,Το διάφραγμα αρχίζει παλμικές κινήσεις που επηρεάζουν τον ηλεκτρομαγνήτη και έτσι η ομιλία ξανακούγετατι με την αναπαραγωγή ήχων. Το τηλέφωνο εφευρέθηκε από τον Γκράχαμ Μπέλ το 1876 Μετά το τηλέφωνο άρχισε να εξελίσσεται ταχύτατα.

19 Κινητό Τηλέφωνο Είναι το τηλέφωνο που δεν εξαρτάται απο φυσική καλωδιακή σύνδεση με δίκτυο παροχής τηλεφωνίας. Τα κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούν τεχνολογία κυψελών και εκπέμπουν σε υψηλές συχνότητες Για την εμπομπή και λήψη σημάτων χρησιμοποιείται ψηφιακή τεχνολογία με κωδικοποίηση.

20 Υπολογιστής Το 1946 μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου οι ΗΠΑ δημιούργησαν ένα μηχάνημα για υπολογισμούς.Εμπνευστές του ήταν ο Μόκλι και Έκερτ.Ονομάστηκε ENIAC και ήταν τεράστιο,λειτουργούσε με λυχνίες οι οποίες καιγόταν συχνά και έπρεπε να αντικαθιστώνται. Οι λυχνίες αντικαθίστανται από τραντζίστορ.Το 1956 το ΜΙΤ κατασκευάζει τον πρώτο ηλεκτρονικό υπολογιστή που λειτουργεί με τραντζίστορς Χρησιμοποιούνται ολοκληρωμένα κικλώματα που συνδιάζονται με τραντζίστορς,πυκνωτές,αντιστάτες κ.λ.π, τοποθετημένα στο ίδιο κομμάτι από πυρίτιο. 1971-σήμερα Οι υπολογιστές σήμερα είναι εφοδιασμένα με επεξεργαστές,έχουν δική τους μνήμη,μονάδα αποθήκευσης πληροφοριών,πληκτρολόγιο,ποντίκι κ.λ.π Οι υπολογιστές σήμερα αποτελούν το κύριο μέσο επικοινωνίας και ενημέρωσης ιδίως μετά τη δημιουρία του παγκόσμιου ιστού και των κοινωνικών μέσων δικτύωσης.


Κατέβασμα ppt "Οι μεγάλες εφευρέσεις και η συμβολή τους στην εξέλιξη της εκπαίδευσης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google