Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μικρό αφιέρωμα στον Κ.Π.Καβάφη

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μικρό αφιέρωμα στον Κ.Π.Καβάφη"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μικρό αφιέρωμα στον Κ.Π.Καβάφη

2 Η προσωπικότητά του Γεννήθηκε το 1863 και πέθανε το 1933, την ημέρα των γενεθλίων του (29 Aπριλίου), στην Aλεξάνδρεια της Aιγύπτου. Ήταν πολιτάξιδος. Πέρασε μια παιδική εξαετία στην Aγγλία, μιαν εφηβική υπερδιετία στην Kωνσταντινούπολη, και έκανε λιγοστά ταξίδια μεταγενέστερα, από τα οποία τασ πουδαιότερα, αλλά ολιγοήμερα, έγιναν με προορισμό την Aθήνα: το τελευταίο τους σχετίζεται με την περιπέτεια της υγείας, που τελικά οδήγησε τον Kαβάφη στον τάφο. Eξωτερικά τουλάχιστον, η ζωή του Kαβάφη κύλησε μοναχική, "τακτοποιημένη και πεζή", και "θεαματικά και φοβερά" δεν είχε. Aξιομνημόνευτες ίσως είναι μερικές ιδιορρυθμίες της ζωής του, όπως ότι ποτέ δεν έβαλε το ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι του, και φώτιζε με τα θρυλικά κεριά· ή ότι άφησε πεθαίνοντας μικρή αλλά όχι ασήμαντη περιουσία, καθώς και ένα συναφές μνημόνιο για τις χρηματιστηριακές δραστηριότητες -κυρίως όμως ένα ποιητικό Aρχείο τακτοποιημένο με τη φροντίδα άριστου υπαλλήλου, έτοιμο να δεχθεί τους μελετητές του έργου του. Tέλος είναι πασίγνωστη η ερωτική του ιδιαιτερότητα: τον υποπτεύονταν (κι άλλοι πάλι είσαν ή είναι βέβαιοι) για την ομοφυλοφιλία του, ενώ ο K.Θ. Δημαράς έγραψε για την "μονήρη ικανοποίηση". Δεν πρέπει ωστόσο να παραλειφθεί και μια άλλη φημολογία, κατά την οποία ο Aλέκος Σεγκόπουλος, θαυμαστής της ποίησης και βασικός κληρονόμος της διαθήκης, υπήρξε γιος του Kαβάφη (O επιμελητής του παρόντος κλίνει στην άποψη του Δημαρά, ως προς την πάγια ερωτική στάση του Kαβάφη).

3 Aν κάτι εντυπωσιάζει στη ζωή του, είναι ότι αφοσιώθηκε απόλυτα στο έργο του. 
Eντέλει δεν είναι υπερβολή, αν πούμε ότι ο άνθρωπος που αρχικά φιλοδόξησε να γίνει ο αναγνωρισμένος ή ο καλύτερος ποιητής της ελληνικής παροικίας στην Aλεξάνδρεια, μεταθανάτια έγινε ένας από τους πιο σημαντικούς ευρωπαίους ποιητές του 20ού αιώνα.

4 Χαρακτηρισμοί για τον ποιητή
Βλέποντας κάποιες εικόνες του ποιητή καταλαβαίνουμε πως ήταν κομψός, σοβαρός, ευγενικός, διανοούμενος και ήπιος (από το βλέμμα του). Επίσης έχει έναν αριστοκρατικό αέρα. Τα ποιήματά του έχουν ένα προοδευτικό χαρακτήρα.Είναι δημιουργικά και από αυτά συμπεραίνουμε πως ο Καβάφης ήταν ιδεαλιστής, πρωτοπόρος, λογολάτρης, πραγμματιστής και μορφωμένος.

5 Το διαβατήτιο του Κ.Π. Καβάφη

6 Σχολιασμός της παραπάνω εικόνας
Η παραπάνω εικόνα μας δείχνει το διαβατήριο του ποιητή. Από το διαβατήριο παρατηρούμε ότι ήταν ανύπαντρος και από εκεί επιβεβαιώνεται η σεξουαλική του ιδιαιτερότητα(ήταν ομοφυλόφιλος). Είναι τολμηρός για την εποχή του καθώς δηλώνει επάγγελμα ποιητής αφού οι ποιητές δεν ήταν αποδεκτοί.

7 Πώς θα χαρακτηρίζατε την ποίηση του Καβάφη;

8 Την ποίηση του Καβάφη θα την χαρακτηρίζαμε ως προοδευτική(όπως κι αυτόν), πρωτοπόρα και κάπως επαναστατική.

9 ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ Σύμφωνα με το άρθρο του Γρ. Ξενόπουλου το ποίημα Θερμοπύλες μας μιλάει για κείνους τους ανθρώπους οι οποίοι ενώ γνωρίζουν ότι θα νικηθούν μένουν πιστοί στο χρέος τους. Επίσης μας λέει ότι αυτό το ποίημα αποκλείεται να γράφτηκε σε μία ώρα και χρειάστηκε πολύ μεγάλη έρευνα. Ωστόσο δεν έχει πολλά ιστορικά στοιχεία που επιβαρύνουν το ποίημα.

10 «Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
«Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες. Ποτέ από το χρέος μη κινούντες· δίκαιοι κ’ ίσιοι σ’ όλες των τες πράξεις, αλλά με λύπη κιόλας κ’ ευσπλαχνία· γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν είναι πτωχοί, πάλ’ εις μικρόν γενναίοι, πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε· πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες, πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους. Και περισσότερη τιμή τούς πρέπει όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν) πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος, κ’ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.» 

11 Η σχέση του Καβάφη με την ιστορία

12 Σύμφωνα με την Άνα Μπογικιάν:
«Ο Καβάφης "άνοιξε" τις πόρτες της Αλεξάνδρειας και έδειξε την Ιστορία της στον κόσμο. Η ποίησή του είναι εξαιρετική, γραμμένη από κάποιον που ένιωθε καλά όχι μόνο την πόλη αλλά όλα εκείνα που οι περισσότεροι προσπερνούν». «Ο Καβάφης κατάφερε να καταγράψει την Ιστορία πολύ πριν από τα μουσεία. Κι αυτό είναι σαγηνευτικό. Οταν διαβάζω ιστορικά βιβλία για τους Πτολεμαίους και τα ποιήματα του Καβάφη, αντιλαμβάνομαι καλύτερα την Ιστορία, γιατί είναι γραμμένη με ποιητική ματιά. Δεν φτιάχνει ιστορίες, αλλά κάνει παρατηρήσεις. Θεωρώ ότι ήταν αριστερός, αν και δεν ανήκε σε κανένα πολιτικό κόμμα, ήταν ανθρωπιστής με όλη τη σημασία της λέξης».

13 Σχολιάζοντας τα παραπάνω…
Η Άνα Μπογικιάν μας λέει ότι ο Καβάφης μέσα από τα ποιήματα του την έκανε να καταλάβει με έναν ποιητικό τρόπο την ιστορία. Επίσης έδειξε στην Αλεξάνδρεια την ιστορία της. Δηλαδή ο Καβάφης είχε πολλές γνώσεις στην ιστορία και μέσα από τα ποιήματά του ήθελε να τις μεταλαμπαδεύσει στον υπόλοιπο κόσμο.

14 Γαλανού Άννα, Γκαγιέντ Γαλάτεια, Ζαχαριάδη Βανέσσα Β1
Γαλανού Άννα, Γκαγιέντ Γαλάτεια, Ζαχαριάδη Βανέσσα Β1


Κατέβασμα ppt "Μικρό αφιέρωμα στον Κ.Π.Καβάφη"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google