Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

H ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΟΥΝΑ, ΤΙΣ ΓΟΥΝΙΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "H ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΟΥΝΑ, ΤΙΣ ΓΟΥΝΙΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 H ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΟΥΝΑ, ΤΙΣ ΓΟΥΝΙΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ
ΤΑ ΑΞΕΣΟΥΑΡ μετά πριν

2 «Behind every beautiful fur, there is a story.
It is a bloody, barbaric story» Mary Tyler Moore «Πίσω από κάθε όμορφη γούνα, υπάρχει μια ιστορία. Μια αιματηρή, βάρβαρη ιστορία»

3 ΖΩΑ ΠΟΥ ΘΑΝΑΤΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΟΥΝΑ ΤΟΥΣ Kάθε χρόνο περισσότερα από 10 εκατ. ζώα πιάνονται σε παγίδες στο φυσικό τους περιβάλλον (λύγκες, αρκτικές, κόκκινες και ασημένιες αλεπούδες, ρακούν, κογιότ, σκίουροι, μαύρες αρκούδες κ.α.) και άλλα 50 εκατομμύρια ζώα εκτρέφονται για να θανατωθούν για τη γούνα τους (μινκ, βιζόν, κουνέλια, γάτες, σκύλοι κ.α.). Επιπλέον πάνω από 2 εκατ. γάτες και σκύλοι θανατώνονται κάθε χρόνο για να χρησιμοποιηθούν για παλτά, γάντια, γιακάδες, τσάντες και άλλα γούνινα αξεσουάρ.

4 Για ένα γούνινο παλτό χρειάζονται κατά μέσον όρο 40 έως 70 ζώα ανάλογα με το μέγεθος του ζώου που χρησιμοποιείται Παραδείγματα αριθμού ζώων ανά είδος που θανατώνονται για 100 τετραγωνικά εκατοστά γούνας: Σκυλιά 25 Γάτες 40 Σκίουροι Κογιότ 16 Λύγκες 18 Μινκ 60 Μαρσυπόμυδες 45 Βίδρες 20 Αλεπούδες 42 Ρακούν 40 Λέμμοι 50 Φώκιες 8 Κάστορες 15

5 ΓΟΥΝΟΦΟΡΑ ΖΩΑ ΠΟΥ ΠΙΑΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΑΓΙΔΕΣ
Παρά την εναντίωση της πλειοψηφίας των πολιτών στις δυτικές κοινωνίες (π.χ., το 74% των πολιτών στις ΗΠΑ) στη χρήση παγίδων για ζώα, οι κυνηγοί εξακολουθούν νόμιμα να τις χρησιμοποιούν. Η πλειοψηφία των ζώων που παγιδεύονται, μέσα στα περίπου πρώτα 30 λεπτά, σπάνε τα δόντια τους, σκίζουν το δέρμα τους, κόβουν τους τένοντές τους ή και αυτοακρωτηριάζονται, προκειμένου να απελευθερωθούν.

6 ΓΟΥΝΟΦΟΡΑ ΖΩΑ ΠΟΥ ΠΙΑΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΑΓΙΔΕΣ
Τις περισσότερες φορές έχουν έναν αργό θάνατο, ο οποίος διαρκεί μέχρι και 3 μέρες, όπου τα ζώα εξαντλούνται από πόνο, αιμορραγία, μόλυνση, πείνα αφυδάτωση, ή και τρώγονται, αβοήθητα, από άλλα ζώα. Για να αποφευχθεί η πιθανή απελευθέρωσή τους, μέσω του αυτοακρωτηριασμού, πολλοί κυνηγοί στήνουν τις παγίδες δίπλα σε λίμνες, βάλτους ή και ποτάμια ώστε το ζώο, αφού παγιδευτεί, να πνιγεί. Το ζώο που πνίγεται υποφέρει για λεπτά.

7 ΠΩΣ ΘΑΝΑΤΩΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΖΩΑ Τα γουνοφόρα ζώα που παγιδεύονται σκοτώνονται είτε με πυροβολισμό, είτε με χτυπήματα μπαστουνιού, είτε με κλωτσιές στο θώρακα. ΑΛΛΑ ΖΩΑ ΠΟΥ ΠΑΓΙΔΕΥΟΝΤΑΙ Στις παγίδες επίσης παγιδεύονται και τα λεγόμενα ζώα-«σκουπίδια», τα οποία δεν έχουν καμία χρησιμότητα για τους κυνηγούς και τα οποία, είτε πεθαίνουν για τους ίδιους λόγους που πεθαίνουν τα υπόλοιπα ζώα, είτε αφού τα θανατώσουν οι κυνηγοί, πετιούνται απλά ως σκουπίδια...

8 ΤΑ ΖΩΑ ΠΟΥ ΧΑΝΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΓΟΥΝΑ ΔΕΝ ΘΑΝΑΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΟΤΕ ΑΝΩΔΥΝΑ

9 ΖΩΑ ΕΚΤΡΟΦΕΙΟΥ Τα ζώα εκτροφείου δεν υπόκεινται μονάχα σε έναν απίστευτα βάρβαρο θάνατο αλλά υποφέρουν καθημερινά, ζώντας όλη τους τη ζωή, σε μικρά, άδεια χωρίς ερεθίσματα, συρμάτινα κλουβιά (τα οποία επιτρέπουν τον εύκολο καθαρισμό των ακαθαρσιών τους αλλά και προκαλούν τα μονίμως τραυματισμένα άκρα των ζώων). Επιπλέον, πολλά ζώα και κυρίως αλεπούδες, κρατιούνται εκτεθειμένα σε άσχημες καιρικές συνθήκες όπως στο χιόνι, στη βροχή, ή στον άνεμο ώστε να δημιουργήσουν πιο ανθεκτικές γούνες..

10 ΖΩΑ ΕΚΤΡΟΦΕΙΟΥ Ο μόνιμος εγκλεισμός στα κλουβιά οδηγεί τα ζώα σε στερεοτυπικές, επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές μέσα στο κλουβί, σε αυτοακρωτηριασμούς ή και καννιβαλισμό. Η ακινησία, το στρες, η έλλειψη ερεθισμάτων οδηγεί τα ζώα στην τρέλα. Οι παραπάνω συνθήκες διαρκούν για πολλά ζώα 7 με 10 μήνες ενώ για κάποια άλλα 6 με 8 χρόνια. Σημειωτέον ότι στην Κίνα, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, επιτρέπεται η σφαγή σκυλιών και γατιών, και η εκδορά των ζώων ενώ είναι ακόμα ζωντανά.

11 ΠΩΣ ΘΑΝΑΤΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΖΩΑ ΕΚΤΡΟΦΕΙΟΥ
Για να παραμείνει άθικτη η γούνα αλλά και για λόγους οικονομίας, οι μέθοδοι θανάτωσης είναι οι εξής: Με ασφυξία με μονοξείδιο του άνθρακα ή άλλα τοξικά (τα οποία αρχικά προκαλούν κάψιμο στα μάτια και τους πνεύμονες), χτυπήματα με σφυρί στο κεφάλι, σπάσιμο του λαιμού του ζώου, κρέμασμα, ηλεκτροπληξία στον πρωκτό.

12 ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΟΥΝΙΝΟ ΑΞΕΣΟΥΑΡ ΕΝΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΖΩΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙ
Όσοι καταναλωτές θεωρούν ότι ένα μικρό κομμάτι γούνας δεν είναι τόσο κακό, πρέπει να γνωρίζουν ότι ακόμα κι αυτό (είτε είναι επένδυση, είτε γιακάς, γάντια, τσάντα κτλ), αντιπροσωπεύει τον πολύ σκληρό βασανισμό των ζώων, ανεξάρτητα από το αν αυτά μεγάλωσαν σε εκτροφεία, αν πιάστηκαν σε παγίδες, ή ακόμα και αν ήταν αγέννητα όταν θανατώθηκαν. Στην πραγματικότητα το κάθε μικρό κομματάκι γούνας, είναι τόσο κακό όσο κι ένα ολόκληρο παλτό. Κι αυτά τα μικρά κομμάτια γούνας είναι “υπεύθυνα” για το θάνατο αμέτρητων ζώων κάθε χρόνο, ο αριθμός των οποίων αναμένεται να ξεπεράσει τον αριθμό εκείνων που θανατώνονται για ολόκληρα γούνινα παλτά. Αυτή η βαρβαρότητα θα τελειώσει μόνο όταν πάψουμε να αγοράζουμε γούνες. ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΟΥΝΙΝΟ ΑΞΕΣΟΥΑΡ ΕΝΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΖΩΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙ

13 ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ Ο,ΤΙ ΠΕΡΙΣΣΕΨΕ ΑΠΟ ΤΗ ΓΟΥΝΑ ΣΟΥ

14 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ
Οι περιβαντολλογικές συνέπειες εκτροφής γουνοφόρων ζώων έχουν ήδη αναγνωριστεί από χώρες της Β. Ευρώπης από το 1980. Οι ακαθαρσίες των ζώων μεταφέρονται με τη βροχή σε ποτάμια και λίμνες και μολύνουν το πόσιμο νερό. Επιπλέον, οι υψηλές ποσότητες φωσφώρου και αζώτου προκαλούν αυξανόμενη ανάπτυξη σε βρύα τα οποία με τη σειρά τους καταστρέφουν τα δέντρα.

15 Η ΓΟΥΝΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Στην Ελλάδα λειτουργούν 35 εκτροφεία γουνοφόρων ζώων και πολλές βιοτεχνίες που ειδικεύονται στην επεξεργασία και παραγωγή γούνινων ενδυμάτων και αξεσουάρ, το 95% των οποίων εξάγονται σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Στη Δυτική Μακεδονία το Ελληνικό Κέντρο Γούνας παίρνει σημαντικές επιδοτήσεις από το Υπουργείο Ανάπτυξης για τη δημιουργία καινούργιων εκτροφείων γουνοφόρων ζώων καθώς και για σχετικό κέντρο εκπαίδευσης. Βουλευτές της Δ. Μακεδονίας και τοπικοί παράγοντες στηρίζουν με κάθε τρόπο τη βιομηχανία και εμπόριο γούνας.

16 Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΜΑΤΑΙΟΔΟΞΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΨΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ
ΑΙΤΙΑ ΠΟΝΟΥ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΩΣΗΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

17 ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΧΙ
Επειδή η ζωή είναι πολύτιμη όπως είναι  Επειδή δε χρειάζεται να καταστρέφουμε ό,τι ωραίο βλέπουμε γύρω μας  Επειδή η γούνα ανήκει σ’αυτόν που γεννιέται με αυτήν  Επειδή όλα τα πλάσματα έχουν δικαίωμα στη ζωή, στην αυτοδιάθεση, στην ελευθερία, και στην ευζωία

18 Επειδή αν οι άνθρωποι χρειάζονταν γούνα θα γεννιόντουσαν γούνινοι
 Επειδή δεν θα μας άρεσε να μας γδάρουν για να πάρουν το δέρμα μας

19 KAI ΕΠΕΙΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ...

20 ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΣ ΜΗΝ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΤΡΙΧΑ ΑΠΟ ΖΩΑ

21 ΑΣ ΜΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΜΕ ΑΛΛΟ…
Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΙΝΗΣ ΓΟΥΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΝΕΛΕΗΤΗ ΜΟΔΑ.

22 ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ Να σταματήσουμε να αγοράζουμε γούνες ή προϊόντα με γούνινες επενδύσεις, όπως γιακάδες, γάντια, τσάντες, καπέλα, παιχνίδια, διακοσμητικά αντικείμενα.  Να μοιραστούμε τις παραπάνω πληροφίες με συγγενείς, φίλους και γενικότερα με όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο γίνεται.  Να κοιτάζουμε τις ετικέτες πριν αγοράσουμε γούνινα ενδύματα ή αξεσουάρ για να βεβαιωθούμε ότι δεν πρόκειται για γούνες από ζώα.  Να επιλέγουμε συνθετική γούνα ή ζεστά και μοντέρνα υφάσματα νέας τεχνολογίας, ισοθερμικά, τσόχινα, κ.α.

23 Να στείλουμε faxes και e-mails στις ακόλουθες διευθύνσεις:
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Υπουργός: fax: , Υφυπουργός: fax: , Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής fax: dorg.minenv.gr Yπουργείο Οικονομικών Fax:   Υφυπουργός: fax:   Να υπογράψουμε τη διαμαρτυρία: com/petitions/stop-theuse-of-animals-for-fur-in-greece.html  Να ζητάμε επανηλλειμένα και επίμονα από την πολιτεία και ειδικά από τα αρμόδια Υπουργεία να κλείσουν τα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων στην Ελλάδα και να προωθήσουν τον οικοτουρισμό και άλλες οικονομικές δραστηριότητες όπου δεν εμπεριέχεται ο βασανισμός και η θανάτωση ζώων για την ανθρώπινη ματαιοδοξία.

24 ΜΕΡΙΚΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΝΕΑ Εχουν ταχθεί: Υπέρ της απαγόρευσης εκτροφής ζώων για γούνα το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστρία, η Κροατία, το Βέλγιο, η Ιρλανδία, η Ολλανδία και πιθανόν σύντομα το Ισραήλ Υπερ της απαγόρευσης εκτροφής, παραγωγής, εισαγωγής-εξαγωγής συγκεκριμένων ειδών, η ΕΕ ή μεμονωμένες χώρες: π.χ., το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει απαγορεύσει την εισαγωγή γούνας από φώκια, την εισαγωγή, εξαγωγή, παραγωγή και πώληση γούνας και δέρματος γάτας και σκύλου, ενώ η Δανία την εκτροφή και θανάτωση των αλεπούδων.

25 ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ: α. Το κλείσιμο των εκτροφείων θανάτου και της βιομηχανίας γούνας και την αντικατάστασή της με ηθικά αποδεκτούς τρόπους ενδυματοποιίας. Μέχρι να ολοκληρωθεί η μετάβαση από τον υπάρχοντα απάνθρωπα επικερδή τρόπο του κλάδου στον επόμενο, να δοθούν στους επαγγελματίες ικανοποιητικές επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις για να αλλάξουν επαγγελματικό προσανατολισμό. β. Την προώθηση εναλλακτικών μορφών ανάπτυξης της οικονομίας, όπως για παράδειγμα οικοτουρισμός, γκραν-γκινιόλ μουσεία γουνοποιίας, κλπ.

26 ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ...

27 VIDEO http://www.furisdead.com/feat/ChineseFurFarms/

28 ΠΗΓΕΣ http://www.da4a.org/sport.htm

29 Φυλλάδιο «ΑΣ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ ΦΡΙΚΗ ΤΗΣ ΓΟΥΝΑΣ» (ΟΠ, ΠΟΦΥΖΟ, ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΖΩΗΣ)

30

31 Το αρχείο αυτό δημιουργήθηκε από την Τίνα Σταθοπούλου σε συνεργασία με το σύλλογο ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ (ΠΟΦΥΖΩ)


Κατέβασμα ppt "H ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΟΥΝΑ, ΤΙΣ ΓΟΥΝΙΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google