Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας από τη Β’ τάξη του Γενικού Λυκείου Φιλιατρών

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας από τη Β’ τάξη του Γενικού Λυκείου Φιλιατρών"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας από τη Β’ τάξη του Γενικού Λυκείου Φιλιατρών
Αλκοόλ και οδήγηση Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας από τη Β’ τάξη του Γενικού Λυκείου Φιλιατρών Σχολικό έτος

2 Λαμπρινέα Ιωάννα – Μπαζάνος Παντελής
Η ομάδα μας Αλεξανδροπούλου Φωτεινή Ντενέκου Δήμητρα Αναστοπούλου Ευαγγελία Παναγοπούλου Αναστασία Βέννου Χριστίνα Σταθακοπούλου Ελένη Γεωργοπούλου Παναγιώτα Σταματελόπουλος Αντώνιος Γιαννοπούλου Μαρία Σουρέτης Χρήστος Καραμπάτσος Ανδρέας Στριμπάκου Ευθυμία Καρβελάς Κωνσταντίνος Τζέγκα Σοφία Κούρδογλου Φιλιώ Τούμπλαρη Ελένη Κουτσογιάννης Χαράλαμπος Φωτοπούλου Γεωργία Μακρυγιάννης Δημήτριος Χαϊδούση Μαρία Μιχαλακοπούλου Αναστασία Χαϊμανά Αγγελική Μιχαλακοπούλου Αντωνία Υπεύθυνοι καθηγητές Λαμπρινέα Ιωάννα – Μπαζάνος Παντελής

3 Η επιλογή του θέματος Τη σχολική χρονιά 2010 – 2011 η ομάδα μας ασχολήθηκε με το αλκοόλ. Φέτος, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε και επί πλέον να ερευνήσουμε τα προβλήματα, που δημιουργούνται, όταν καταναλώνεται κατά την οδήγηση.

4 Στόχοι του προγράμματος
Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι « πρωταθλήτρια » στα τροχαία δυστυχήματα. Γι’ αυτό : Ενδιαφερόμαστε να μάθουμε τους κινδύνους από την επικίνδυνη οδική συμπεριφορά υπό την επήρεια της κατανάλωσης αλκοόλ. Θέλουμε να συνειδητοποιήσουμε την ευθύνη μας όταν οδηγούμε. Επιδιώκουμε να διδάξουμε στους γύρω μας ορθή οδική συμπεριφορά.

5 Τα τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα
Τα τελευταία τριάντα χρόνια τα ατυχήματα στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 105%, ενώ στο ίδιο διάστημα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μειώθηκαν κατά 32%. Κάθε χρόνο Έλληνες χάνουν τη ζωή τους στην άσφαλτο και τραυματίζονται σοβαρά. Το κόστος της απώλειας τόσων ανθρώπων στην Ελλάδα ( αν η ανθρώπινη ζωή μπορεί να κοστο-λογηθεί … ) ξεπερνάει τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ !

6 Ο ένας στους δέκα Έλληνες θα χάσει τη ζωή του 40 χρόνια πριν από την ηλικία που προβλέπουν οι στατιστικές, από τροχαίο ατύχημα. Ο ένας στους τρεις Έλληνες θα μπει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του στο νοσοκομείο εξαιτίας ενός τροχαίου. Το 95% των ατυχημάτων θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν οδηγοί και πεζοί πρόσεχαν περισσότερο στους δρόμους και αν η πολιτεία είχε φροντίσει να εξαλείψει τις πάμπολλες παγίδες που υπάρχουν για οδηγούς και πεζούς.

7

8 Μέθοδος Βάση της υλοποίησης του προγράμματος είναι η ενεργός συμμετοχή των μελών της ομάδας. Ενημερωθήκαμε από το διαδίκτυο και τη βιβλιογραφία για τις ιδιότητες και την επίδραση του αλκοόλ στον οργανισμό. Ερευνήσαμε τη σχέση της κατανάλωσης του αλκοόλ με τα τροχαία ατυχήματα. Αναζητήσαμε φωτογραφίες, που αποτυπώνουν τις συχνά τραγικές συνέπειες ενός τροχαίου ατυχήματος. Καταθέσαμε τις εμπειρίες μας και μέσα από συζητήσεις στην ομάδα προσπαθήσαμε να συνειδητοποιήσουμε τις λανθασμένες συμπεριφορές κατά τη διάρκεια της οδήγησης ενός οχήματος και τους πιθανούς κινδύνους για τον οδηγό, τους συνεπιβάτες και τους πεζούς.

9 Η επίσκεψη στη Νεμέα

10

11

12

13

14 Η ιστοσελίδα μας

15 Το κρασί στην αρχαία Ελλάδα

16

17

18 Ληνοί ( πατητήρια )

19

20 Αμφορέας

21 Κρατήρας

22 Κύλικα

23 Κάνθαρος

24 Κοτύλη ή σκύφος

25 Κύαθος

26 Οινοχόη

27 Στάμνος

28 Φιάλη

29 Υδρία

30 Αλκοολισμός

31 Ο αλκοολισμός είναι μία πρωτογενής και χρόνια ασθένεια, προϊούσα και συχνά θανατηφόρα.

32 Αλκοολισμός : αιτίες Κοινωνικότητα ( 71% ) Αρέσει η γεύση ( 51% )
Δημιουργεί αίσθημα χαλάρωσης ( 12% ) Προκαλεί μέθη ( 6% ) Επειδή το κάνουν όλοι ( 6% ) Για να ξεχάσουν προβλήματα ( 0% )

33 Αλκοολισμός : συνέπειες
Επιδράσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα και πρόκληση συνακόλουθων διαταραχών. Εξάρτηση.      Επιδράσεις στο ήπαρ και στο πεπτικό σύστημα. Επιδράσεις στο νευρικό σύστημα Επιδράσεις στο καρδιαγγειακό και κυκλοφορικό σύστημα Επιδράσεις στο αναπνευστικό σύστημα Επιδράσεις κατά την κύηση.

34 Αλκοολισμός : θεραπεία
Η θεραπεία ξεκινάει από τον ίδιο τον ασθενή με την αποδοχή του προβλήματος Είναι μια προσπάθεια επίπονη, μακροχρόνια και με πολλές στιγμές αδυναμίας. Η θεραπεία αποτοξίνωσης των αλκοολικών γίνεται με ψυχοθεραπεία και με φάρμακα σε ψυχιατρικές κλινικές. Παρουσιάζει δυστυχώς τεράστιες δυσκολίες.

35

36 Η σωστή χρήση του αλκοόλ
Πιθανά οφέλη : Μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής νόσου Μειώνονται οι θάνατοι από καρδιακή προσβολή Ενδεχομένως να μειώνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικών επεισοδίων Μειώνεται ο κίνδυνος χολολιθίασης Ενδεχομένως να μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη

37 Αλκοόλ και νέοι

38

39

40

41

42

43 Αλκοόλ και οδήγηση Το οινόπνευμα ( αιθυλική αλκοόλη ) " ευθύνεται " για το 50% περίπου των σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων.

44 Παρακολούθηση της διαδρομής Συγκέντρωση Κρίση και αντίληψη
Η κατανάλωση ( ακόμα και μικρής ποσότητας ) αλκοόλ μπορεί να επιδράσει δυσμενώς με πολλούς τρόπους στην ικανότητα οδήγησης : Χρόνο αντίδρασης Όραση Παρακολούθηση της διαδρομής Συγκέντρωση Κρίση και αντίληψη Συντονισμό ματιών, χεριών, ποδιών

45

46

47 Νομικές κυρώσεις από τη χρήση αλκοόλ στην οδήγηση
Η εξακρίβωση χρήσης οινοπνεύματος από οδηγούς κατά την οδήγηση οχημάτων και σε περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων από οδηγούς και πεζούς γίνεται είτε με ηλεκτρονική αλκοολομετρική συσκευή ( αλκοτέστ ) είτε με αιμοληψία. Ο ελεγχόμενος οδηγός θεωρείται ότι βρίσκεται υπό την επίδραση οινοπνεύματος όταν το ποσοστό αυτού στον οργανισμό είναι πάνω από 0,50 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος ( 0,50 gr/l ) ή πάνω από 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα.

48

49

50

51

52

53

54

55

56

57

58

59

60

61

62

63

64

65

66 Συμπεράσματα Η ζωή είναι ωραία.
Η μετρημένη κατανάλωση αλκοόλ και η οδήγηση οποιουδήποτε οχήματος δίνουν χαρά και διευκολύνουν τη ζωή μας.

67 Πρέπει όμως να έχουμε συνεχώς στο νου μας ότι :
Φροντίζουμε την υγεία μας. Αρνούμαστε την εξάρτηση από το αλκοόλ, όπως και από κάθε άλλη ουσία. Στηριζόμαστε στα δικά μας « πόδια » και όχι στα « δεκανίκια » των ουσιών. Πιστεύουμε στον εαυτό μας. Η επίδειξη δεξιοτεχνίας και ταχύτητας γίνεται στις πίστες και όχι στο δρόμο.

68 Υποχρέωσή μας είναι να προσέχουμε τη ζωή τη δική μας, ή τουλάχιστον των συνεπιβατών μας αλλά και όσων άλλων κυκλοφορούν στο δρόμο. To ενδιαφέρον μας πρέπει να είναι ιδιαίτερο για τα παιδιά, μια και αυτά δεν μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους και συχνά είναι τα τραγικά και μόνα θύματα ενός τροχαίου. Να γίνονται με αυστηρότητα η εκπαίδευση και οι εξετάσεις των υποψήφιων οδηγών. Όταν η παράβαση είναι σοβαρή, να αφαιρείται το δίπλωμα, προσωρινά ή και μόνιμα.

69 Οι κρατικοί λειτουργοί πρέπει να δίνουν το παράδειγμα της τήρησης των κανόνων οδικής κυκλοφορίας.
Μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής να γίνονται στα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία. Αν δεν αγαπούμε τον εαυτό μας, ας συνειδητοποιούμε τον πόνο που προκαλείται σ’ αυτούς που μένουν πίσω, όταν χάνονται άνθρωποι σε τροχαία, ιδιαίτερα νέα παιδιά.

70 Σύνθημά μας σαν ένα ποτήρι κρασί, πρέπει κάποιος να την γεύεται αργά,
Η ζωή είναι σαν ένα ποτήρι κρασί, πρέπει κάποιος να την γεύεται αργά, για να αναδεικνύεται όλη η γεύση της. 

71 Μην « τσαλακώνεις » τη ζωή σου … προστάτεψέ την !

72 Ευχαριστούμε για την προσοχή σας !


Κατέβασμα ppt "Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας από τη Β’ τάξη του Γενικού Λυκείου Φιλιατρών"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google