Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΒΓΟΥ Πέννυ Στεφανίδου, Χημικός, M.Sc., M.Ed ΕΚΦΕ ΠΑΛΛΗΝΗΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013 Delete text.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΒΓΟΥ Πέννυ Στεφανίδου, Χημικός, M.Sc., M.Ed ΕΚΦΕ ΠΑΛΛΗΝΗΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013 Delete text."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΒΓΟΥ Πέννυ Στεφανίδου, Χημικός, M.Sc., M.Ed ΕΚΦΕ ΠΑΛΛΗΝΗΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013 Delete text and place photo here.

2 ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΒΓΟΥ αβγό φυσική χημεία βιολογία μαθηματικά θρησκευτικά κουζίνα οικονομία γλώσσα διατροφολογία

3 ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΒΓΟΥ θρησκευτικά κόκκινα αβγά απαγόρευση κατανάλωσης

4 ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΒΓΟΥ γλώσσα σχήμα ωοειδές ορθογραφία ρήσεις

5 ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΒΓΟΥ οικονομία κατανάλωση μεγέθηπροτίμηση

6 ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΒΓΟΥ βιολογία ανατομία αβγού λαχάνιασμα σχήμα αβγού χοληστερόληαλλεργία είδη αβγού Μεγέθη Μετουσίωση πρωτεϊνών υπολογισμός εξωτερικών χαρακτηρι- στικών

7 ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΒΓΟΥ διατροφολογία κρόκος αλβουμίνη Πηγή πρωτεϊνών μπαγιάτικο αβγό ωφέλιμο ή βλαβερό

8 ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΒΓΟΥ κουζίνα μαρέγκα γαλακτοματο ποιητής βραστό αβγό φρέσκο ή μπαγιάτικο συνταγές

9 ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΒΓΟΥ μαθηματικά γεωμετρία – στερεομετρία υπολογισμός όγκου αυτοπεριστροφή spinning

10 ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΒΓΟΥ φυσική καταστατική εξίσωση άνωση τριβή spinning ελλειπτική τροχιά Δύναμη ανά μονάδα επιφάνειας (Ρ)

11 ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΒΓΟΥ χημεία πρωτεΐνες (πολυμερισμός συμπύκνωσης(πολυμερισμός συμπύκνωσης) μετουσίωση πρωτεϊνών τριτοταγή δομή μικκύλια διαμορια κοί δεσμοί αντίδραση διπλής αντικατάστα σης αρχή Le Chatelier καταστατική εξίσωση διπλο Στοιβάδα υπολογισμός m, V, d

12 Η ανατομία ενός αβγού ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΒΓΟΥ Το αβγό από έξω προς τα μέσα αποτελείται από τα εξής μέρη: 1.Τσόφλι 2.Εξωτερική μεμβράνη 3.Εσωτερική μεμβράνη 4.Θάλαμος αέρα 5.Χαλάζιο 6.Αλβουμίνη 7.Πυρηνική μεμβράνη 8.κρόκος ΒΙΟΛΟΓΙΑ

13 Ανώμαλο και σπειρωτό Καλύπτεται με περισσότερους από πόρους Θεωρείται ημιπερατή μεμβράνη (αέρας και νερό) Αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από CaCO 3 Εξωτερικά καλύπτεται από ένα επίστρωμα, το υμένιο ή χνούδι Ρόλος του είναι να απομακρύνει τη σκόνη και τα βακτήρια ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΒΓΟΥ ΤΣΟΦΛΙ ΒΙΟΛΟΓΙΑ

14 Προφυλάσσει το εσωτερικό του αβγού από τα βακτήρια αποτελούνται από κερατίνη α Είναι αρκετά «δυνατές» ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΒΓΟΥ ΔΙΠΛΗ ΜΕΜΒΡΑΝΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ

15 Σχηματίζεται μετά το κλώσισμα όταν το αβγό κρυώσει και συσταλθεί Βρίσκεται ανάμεσα στην εξωτερική και εσωτερική μεμβράνη, από την μεγάλη πλευρά του αβγού Όσο μπαγιατεύει το αβγό, τόσο μεγαλύτερος γίνεται ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΒΓΟΥ ΣΑΚΟΣ ΑΕΡΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ

16 Κρατά τον κρόκο στο κέντρο του αβγού Φέρνει σε επαφή τη μεμβράνη του αβγού, με τον κρόκο Όσο πιο φρέσκο είναι το αβγό, τόσο πιο ευδιάκριτο είναι ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΒΓΟΥ ΧΑΛΑΖΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑ

17 Περιέχει λιγότερο νερό και περισσότερο πρωτεϊνη Περιέχει: λιπαρά, μέταλλα και βιταμίνες (σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο, βιταμίνη Α, βιταμίνη D, ριβοφλαβίνη, θειαμινη) και λεκιθίνη Είναι άριστος γαλακτοματοποιητής Το χρώμα ποικίλει από αχνό κίτρινο έως βαθύ πορτοκαλί ανάλογα με την τροφή και τη ράτσα της κότας ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΒΓΟΥ ΚΡΟΚΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΙΑ

18 Οι πρωτεΐνες μοιάζουν με σχοινιά τυλιγμένα Το σχήμα και το μη ξετύλιγμα οφείλεται στις αλληλεπιδράσεις και τους χημικούς δεσμούς μεταξύ των αμινοξέων Το σχήμα αλλάζει, όταν οι πρωτεΐνες: Χτυπηθούν Θερμανθούν Αναμιχθούν με άλλα συστατικά ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΒΓΟΥ Αλβουμίνη  Albus  άσπρο Αποτελείται από 10% πρωτεΐνες διαλυμένες στο νερό Περιέχει περίπου 40 διαφορετικές πρωτεΐνες Ο ρόλος του είναι να προστατέψει τον κρόκο και να προσφέρει τα θρεπτικά συστατικά στο έμβρυο μετά την γονιμοποίηση ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΙΑ ΧΗΜΕΙΑ

19 ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΒΓΟΥ ΜΑΡΕΓΚΑ Χτύπημα  ενσωματώνονται φυσαλίδες αέρα ΓΙΑΤΙ; Γιατί το μεταλλικό μπωλ βοηθάει στη μαρέγκα; Γιατί ποτέ δεν φτιάχνουμε μαρέγκα σε πλαστικό μπώλ; Γιατί χέρι και όχι μίξερ; Γιατί η μαρέγκα φουσκώνει όταν ψήνεται; ΚΟΥΖΙΝΑ ΧΗΜΕΙΑ

20 Γιατί το αβγό είναι απαραίτητη τροφή για τα μικρά παιδιά; Το ωμό ή το ψημένο αβγό είναι καλύτερη πηγή πρωτεϊνών; Είναι αλήθεια ότι το αβγό μπορεί να υποκαταστήσει το κρέας σε ένα γεύμα; ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΒΓΟΥ ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ

21 Πως γίνεται η μαζιονέζα ή το αβγολέμονο που είναι μίγματα νερού με λάδι να είναι ομογενή; ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΒΓΟΥ γαλακτοματο ποιητής ΚΟΥΖΙΝΑ ΧΗΜΕΙΑ

22 τι γίνεται όταν η αλβουμίνη θερμαίνεται; Τι συμβαίνει όταν προστεθεί CuSO 4 _ στην αλβουμίνη; Γιατί προσθέτουμε τρυγική κρέμα στη μαρέγκα; ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΒΓΟΥ Μετουσίωση θέρμανση Χαλκός Τρυγική κρέμα Αλκοόλη ανάδευση ΚΟΥΖΙΝΑ ΧΗΜΕΙΑ

23 Βάζεις το αβγό σε κρύο ή σε ζεστό νερό για να το βράσεις; Το νερό πρέπει να είναι αλατισμένο ή όχι; Τρυπάμε το αβγό πριν το βράσουμε; Γιατί το βουτάμε σε κρύο νερό αμέσως μετά το βράσιμο; ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΒΓΟΥ Πώς να μαγειρέψεις ένα βραστό αβγό; ΚΟΥΖΙΝΑ ΧΗΜΕΙΑ

24 Πως καταλαβαίνεις αν ένα αβγό είναι φρέσκο ή μπαγιάτικο; Γιατί πρασινίζει ο κρόκος όταν παραβράσει το αβγό; ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΒΓΟΥ Φρέσκο ή μπαγιάτικο αβγό; Γιατί πρασινίζει ο κρόκος; ΚΟΥΖΙΝΑ ΧΗΜΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΙΑ ΞΕΦΛΟΥΔΙΣΜΑ

25 Αβγολέμονο Pavlova Τάρτα flan Καυτερά αβγά Βραστό αβγό ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΒΓΟΥ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΟΥΖΙΝΑ Ήξερες ότι Η πρώτη τάρτα χρονολογείται στις αρχές των Ρωμαϊκών χρόνων. Η αρχική συνταγή περιείχε αβγά, γάλα και μέλι και αναφέρεται σε ένα βιβλίο μαγειρικής από τον Marcus Apicius στις αρχές του 1 ου αιώνα.

26 CaCO 3 + CH 3 COOH  Ca(COOH) 2 + H 2 CO 3 (CO 2 + H 2 O) Ώσμωση ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΒΓΟΥ ΓΥΜΝΑ ΑΒΓΑ ΧΗΜΕΙΑ

27 CΟ 2 (g) ↔CΟ 2 (aq) ↔H 2 CΟ 3 (aq) ↔H + +HCΟ 3 -1 ↔H + +CO 3 -2 (aq) ↔CaCO 3(s) (εκπνοή) (τσόφλι) ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΒΓΟΥ ΧΗΜΕΙΑ ΟΤΑΝ ΟΙ ΚΟΤΕΣ ΛΑΧΑΝΙΑΖΟΥΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΧΗΜΕΙΑ

28 PV = nRT ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΒΓΟΥ ΧΗΜΕΙΑ ΑΒΓΑ: ΜΕΣΑ-ΕΞΩ ΧΗΜΕΙΑ ΦΥΣΙΚΗ

29 Γιατί το αβγό έχει ωοειδές σχήμα; Όλα τα αβγά έχουν τέτοιο σχήμα; Έχετε συναντήσει ποτέ τη λέξη «ωοειδές» στην καθημερινότητά σας; ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΒΓΟΥ ΧΗΜΕΙΑ ΣΧΗΜΑ: ΩΟΕΙΔΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΛΩΣΣΑ

30 Αξίζει τον κόπο να μεταφέρουμε εδώ αυτούσιο το σχετικό σχολιασμό από το Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Γεώργιου Μπαμπινιώτη: «…Όταν ο Τριανταφυλλίδης πρωτόγραψε τις λ. αβγό και αφτί με - β- και -φ- αντιστοίχως, δέχτηκε δριμείες επιθέσεις, γιατί θεωρήθηκε ότι η ορθογράφηση των λέξεων ήταν αποτέλεσμα φωνητικής γραφής τού δημοτικισμού κατά τα ψυχαρικά πρότυπα! Προ της γενικής κατακραυγής ο Τριανταφυλλίδης ομολογεί ότι αναγκάστηκε να επιστρέψει στις γραφές αυγό και αυτί». ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΒΓΟΥ ΑΒΓΟ ΄Η ΑΥΓΟ Τα αφτί και αβγό αποτελούν λέξεις με νέους -σε σχέση με την αρχαία Ελληνική- φθόγγους, οι οποίοι θα πρέπει να παριστάνονται με την απλούστερη γραφή ΓΛΩΣΣΑ Φωνητική εξέλιξη: τα ωά > ταουά > ταγουά > ταουγά > ταβγά > τ'αβγό Άρα, το αβγό θα πρέπει να γράφεται με -β-, γιατί τα γράμματα αυτά αντιπροσωπεύουν φθόγγους που προέκυψαν από φωνητική εξέλιξη

31 ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΒΓΟΥ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΑΒΓΟ «χάνω τ’ αβγά και τα καλάθια/ πασχάλια», \ «κάθισε στ’ αβγά σου», «ακόμη δεν βγήκε απ’ τ’ αβγό», «βρήκε την κότα που γεννάει τα χρυσά αβγά «σιγά τ’ αβγά», «μη βάζεις όλα τ’ αβγά στο ίδιο καλάθι», ΓΛΩΣΣΑ

32 Η γυναίκα με τα αβγά Χαρά Αφθονία αβγών – δώρα Πέρσες και Κινέζοι ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΒΓΟΥ ΚΟΚΚΙΝΑ ΑΒΓΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ

33 Περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αξίας Περιέχουν το αμινοξύ, χολίνη που βοηθά στον έλεγχο της απώλειας μνήμης περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, καροτενοειδή που προστατεύουν τα μάτια από τον καταρράκτη και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας». ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΒΓΟΥ ΧΗΜΕΙΑ ΑΒΓΟ: ΩΦΕΛΙΜΟ ή ΒΛΑΒΕΡΟ; Κατανάλωση αβγού οδηγεί σε αύξηση της χοληστερόλης ΧΗΜΕΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΙΑ ΗΜΕΡΙΣΙΟ ΟΡΙΟ

34 Θρησκευτικοί ή πολιτιστικοί λόγοι Αλλεργία, κυρίως στο ασπράδι ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΒΓΟΥ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΒΓΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ

35 Πόσα αβγά καταναλώθηκαν στις ΗΠΑ το 2000; ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΒΓΟΥ ΑΒΓΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

36 Ψάρια (χαβιάρι), τα ερπετά, ιδιαίτερα οι χελώνες των οποίων σε ορισμένες περιπτώσεις τρώγονται κιόλας πουλιά πάπιες, χήνες, ορτύκια, στρουθοκάμηλοι είναι αβγά που πολλές φορές χρησιμοποιούνται ιδιαιτέρως σε υψηλής μαγειρικής φαγητά. ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΒΓΟΥ ΕΙΔΗ ΑΒΓΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

37 ασυγχρόνιστου κύκλου παραγωγής της κότας ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΒΓΟΥ ΔΙΚΡΟΚΑ - ΑΚΡΟΚΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ

38 ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΒΓΟΥ ΧΗΜΕΙΑ ΜΕΓΕΘΗ ΑΒΓΟΥ ΜΕΓΕΘΟΣ ΑΒΓΩΝ ΣΤΙΣ Η.Π.Α ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ

39 Δύο μεγάλους κυλίνδρους 400g αλάτι Διάλυμα HCl 2 αβγά ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΒΓΟΥ ΧΗΜΕΙΑ MAGIC EGGS ΦΥΣΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ

40 Μια εβδομάδα πριν την εργαστηριακή άσκηση … Σχεδιασμό πειράματος Μέτρηση μάζας αβγού Διαστάσεων Μάζα κρόκου, ασπραδιού, τσοφλιού ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΒΓΟΥ ΧΗΜΕΙΑ Journal Educational Chemistry , 67 (7), 1990 ΑΒΓΟ: food for thoughts ΧΗΜΕΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

41 Βρασμένο – ωμό αβγό + περιστροφή… Το ταξίδι συνεχίζεται Το αβγό που σηκώνεται!!! ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΒΓΟΥ ΑΥΤΟΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΒΓΟΥ Keio University Prof. Yutaka ShimomuraProf. Yutaka Shimomura Royal Society's Press release: "How do you make an egg jump?" Nature: "Jumpy eggs caught on camera" Science: "Sunny side way up": "Jumpy eggs caught on camera" ΦΥΣΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

42 ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΒΓΟΥ Η ΔΥΝΑΜΗ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ ΦΥΣΙΚΗ

43 ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΒΓΟΥ ΑΝΑΦΟΡΕΣ FOCUS ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ 1997 NATIONAL GEOGRAPHIC Ιανουάριος Χαρούλα Σελίδου (ΣΤ΄ Τάξη) FOCUS David B. Brown, Jhon A. MacKay; JCE p Γιουρή – Τσοχατζή, «Διδακτική Πειραμάτων Χημείας» σελ.126 Γιουρή – Τσοχατζή, «Διδακτική Πειραμάτων Χημείας» σελ.152 Andrea T. Bennett & James H. Kessler, Από το βιβλίο: «Sunlight, Skyscrapers, and Soda Pop» Leonard A. Ford, Από το βιβλίο: «Chemical magic», σελ.28 Thomas A. Newton JCE, 67, 7, 1990, p.604 L. Carroll King, Ruth E. Peterson; JCE, p.488 Louis H. Adcock JCE, 75, 12, 1998, p.1567 T. Mitsui, K.Aihara, C. Terayama, H. Kobayashi, Y. Shimomura; Proc. R. Soc. A (2006) 462,

44 ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΒΓΟΥ https://www.youtube.com/watch?v=epglCtqWlKM Ένα αβγό διαφορετικό, άραγε τι ψάρι να βγει από αυτό; Ένα αβγό μοναδικό, όμοιο με αυτό δεν μπορώ να βρω Αυτό το αβγό πολέμους σταματά, αυτό το αβγό η αγάπη το γεννά Αυτό το αβγό ε, ναι θα σας το πω, Αυτό το αβγό είναι τριγωνικό Ένα αβγό τόσο φανερό ποιος θα βγει από αυτό το αβγό Το ψάρι το διαφορετικό σκάει μύτη μέσα από το αβγό Αυτό το αβγό πολέμους σταματά, αυτό το αβγό η αγάπη το γεννά Αυτό το αβγό, ε, ναι θα σας το πω, του τριγωνοψαρούλη είναι το αβγό Ένα αβγό διαφορετικό, άραγε τι ψάρι να βγει από αυτό; Ένα αβγό μοναδικό, όμοιο με αυτό δεν μπορώ να βρω

45 ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΒΓΟΥ Συνταγή Pavlova Όταν χτυπάμε το ασπράδι του αβγού αυτό σχηματίζει αφρό όσο 8 φορές τον αρχικό του όγκο. Το σουφλέ, η μαρέγκα και μερικά άλλα γλυκά απαιτούν το σχηματισμό τέτοιου αφρού.  Γιατί το ασπράδι των αβγών σχηματίζει τέτοιο αφρό όταν χτυπάτε; Η Pavlova είναι ένα ιδιαίτερα αγαπητό γλυκό, ελαφρύ που σχηματίζει ένα «κέλυφος» από μαρέγκα. Σε αυτό χρησιμοποιούμε μόνο τα ασπράδια των αβγών, για αυτό σκεφτείτε να το φτιάξετε όταν θα θέλετε να φτιάξετε και σάλτσα hollandaise η οποία απαιτεί μόνο κρόκους αβγών. Γιατί το γλυκό ονομάζεται Pavlova;

46 ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΒΓΟΥ Υλικά 4 ασπράδια αβγών σε θερμοκρασία δωματίου Τι ρόλο παίζει η θερμοκρασία; Τα 2/3 μιας κούπας με άσπρη λευκή κρυσταλλική ζάχαρη 4 κουταλάκια του γλυκού καλαμποκάλευρο Μισό κουταλάκι του γλυκού άσπρο ξύδι 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια 1 κούπα σαντιγί 1 κούπα φρέσκα φρούτα Σκεύη Μια τσάντα ζαχαροπλαστικής Χαρτί ψησίματος (λαδόκολλα) Μια λαμαρίνα Ένα μπολ (γυάλινο, ανοξείδωτο ή χάλκινο ακόμη καλύτερα) Γιατί δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πλαστικό μπολ; Ένα μίξερ, ή κάτι που να χτυπά τα αβγά Υπάρχει κανένα πλεονέκτημα αν χρησιμοποιήσουμε σύρμα για το χτύπημα των αβγών;

47 ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΒΓΟΥ Διαδικασία Ζεστάνετε το φούρνο στους 250 F Βάλε τα ασπράδια των αβγών σε ένα μπολ. Πρόσθεσε το ξίδι. Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να σχηματιστεί αφρός και να είναι σταθερός. Γιατί προσθέτουμε ξίδι; Όταν το ασπράδι σταθεροποιηθεί προσθέτουμε αργά την ζάχαρη. Γιατί δεν προσθέτουμε την ζάχαρη από την αρχή; Στην συνέχεια προσθέτουμε το καλαμποκάλευρο και την βανίλια και χτυπάμε ελαφρά. Προσέχουμε να μην χτυπήσουμε παραπάνω από όσο πρέπει. Βρέχουμε την λαδόκολλα, και σκεπάζουμε καλά την λαμαρίνα αφήνοντας μπόλικα στο εσωτερικό, σχεδιάζουμε έναν κύκλο πάνω στην λαδόκολλα που μας χρησιμεύει σαν οδηγός και στην συνέχεια αναποδογυρίζουμε το ταψί. Στην συνέχεια αφαιρούμε το ταψί δίνοντας στην μαρέγκα το σχήμα μπολ. Βάζουμε την μαρέγκα στο φούρνο και μετά από 45΄ σβήνουμε την φωτιά. Αφήνουμε την μαρέγκα για 30΄ ακόμη ή και όλο το βράδυ για να κρυώσει. Όσο η μαρέγκα είναι στο φούρνο, κόβουμε τα φρούτα σε μικρά κομμάτια. Βγάζουμε την μαρέγκα από το φούρνο και αφού είμαστε σίγουροι ότι έχει κρυώσει βάζουμε μέσα την κρέμα και στην συνέχεια την στολίζουμε με τα κομμένα φρούτα. Σερβίρουμε αμέσως ώστε να μην προλάβει και βραχεί η μαρέγκα από την κρέμα. Αν η μαρέγκα σπάσει, πως μπορούμε να επανορθώσουμε;

48 ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΒΓΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Γιατί ονομάζεται Pavlova αυτό το έδεσμα; Ονομάστηκε έτσι από το όνομα μιας διάσημης Ρωσίδας μπαλαρίνας της Anna Pavlova. Γεννήθηκε το 1881 στο St. Peterburg και αργά και ταπεινά ξεπέρασε τις αρχικές δυσκολίες και έγινε η πιο διάσημη και αγαπητή χορεύτρια σε όλο τον κόσμο. Το συγκεκριμένο έδεσμα φτιάχτηκε προς τιμήν της. Πέθανε σε ηλικία 50 ετών από πνευμονία. Γιατί η θερμοκρασία επηρεάζει; Το ασπράδι των αβγών σε θερμοκρασία δωματίου σχηματίζει αφρό πιο εύκολα από το να ήταν κρύο. Γιατί δεν προσθέτουμε ζάχαρη από την αρχή; Αν προσθέσουμε ζάχαρη από την αρχή χρειαζόμαστε τον διπλάσιο χρόνο ανάδευσης για να φτιάξουμε τον αφρό. Ο λόγος είναι ότι τα μόρια ζάχαρης μπαίνουν ανάμεσα στα μόρια των πρωτεϊνών, με αποτέλεσμα χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να βρει η μια πρωτεΐνη την άλλη και να σχηματίσουν δεσμούς. Όταν η μαρέγκα ψήνεται βοηθά να κρατηθεί η μαρέγκα σταθερή σχηματίζοντας δεσμούς με τα μόρια νερού και εμποδίζοντας τα μόρια του νερού να εξατμιστούν. Όσο καθυστερεί η εξάτμιση των μορίων νερού από τον αφρό, αυτό βοηθά τον αφρό να σταθεροποιηθεί και να αποκτήσει ακαμψία. Αν «χτυπήσουμε» παραπάνω από όσο πρέπει το ασπράδι, μπορούμε να σώσουμε την μαρέγκα μας; Μπορούμε να ανακτήσουμε την μαρέγκα μας προσθέτοντας το ασπράδι ενός επιπλέον αβγού και να «χτυπήσουμε» το μίγμα μέχρι να γίνει γυαλιστερό και να σχηματίζει κορφές (να στέκεται).


Κατέβασμα ppt "ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΒΓΟΥ Πέννυ Στεφανίδου, Χημικός, M.Sc., M.Ed ΕΚΦΕ ΠΑΛΛΗΝΗΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013 Delete text."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google