Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 2012-2013
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΓΕΛ ΒΥΡΩΝΕΙΑΣ

2 τα μέλη του ανθρώπινου σώματος είχαν ξεσηκωθεί εναντίον της κοιλιάς.
<<Μια φορά κι έναν καιρό τα μέλη του ανθρώπινου σώματος είχαν ξεσηκωθεί εναντίον της κοιλιάς. και την κατηγορούσαν ότι από καταβολής της ήταν μια ρουφήχτρα, καταμεσίς του σώματος τεμπέλα και ακαμάτρα, που καταβρόχθιζε όλα τα καλά, χωρίς να συνεισφέρει το ίδιο μερτικό σε μόχθο, όπως όλα τ’ άλλα όργανα,

3 αναλογίζονται, μιλούν, βαδίζουν, ψηλαφούν, και συνεργάζονται αρμονικά,
που βλέπουν κι ακούν, αναλογίζονται, μιλούν, βαδίζουν, ψηλαφούν, και συνεργάζονται αρμονικά, για να ικανοποιούν την κάθε όρεξη του σώματος, ανεξαρτήτως περιοχής>>. Και η κοιλιά τους αποκρίθηκε: <<Αλήθεια είναι, αγαπητοί συνάδελφοι, πως πρώτη εγώ εισπράττω την κοινή τροφή απ’ την οποία ζείτε. Κι έτσι πρέπει. Γιατί εγώ είμαι η στέρνα και η αποθήκη

4 για ολόκληρο το σώμα. Αλλά μην ξεχνάτε πως διοχετεύω τούτη την τροφή με του αίματός σας τα ποτάμια στην κορωνίδα την καρδιά και στου μυαλού την έδρα. Και μεσ’ απ’ του ανθρώπου τους διαδρόμους και στοές, απ’ τα στιβαρότερά του νεύρα ως την πιο μικρή φλέβα πάλι από μένα αντλούν τη φυσική εκείνη ενέργεια

5 που θρέφει τη ζωντάνια τους. Και μολονότι σύσσωμοι
αρνιέστε να παραδεχτείτε τι προσφέρω με την τροφή που παίρνω, αν κάνω απολογισμό, θα δείτε ότι όλοι εσείς απ’ όσο στάρι παίρνω παίρνετε όλον τον ανθό, και μου αφήνετε τα πίτουρα. Τραγωδία <<Κοριολανός>> Σαίξπηρ πράξη Α΄, σκηνή 1, Μετάφραση Μ. Κακογιάννης

6 Σκοπός της εργασίας αυτής είναι να συνειδητοποιήσει ο μαθητής, πως η υγεία του, σ’ ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, είναι αποτέλεσμα των τροφών που τρώμε αφού το σώμα μας, από το κεφάλι ως τ’ ακροδά-κτυλα, από μέσα ως έξω, η διανοητική και η ψυχική μας υγεία εξαρτώνται, εκτός των άλλων παραγόντων, από τους <<ανθούς του σιταριού>> που δίνουμε να <<καταβρο-χθίσει η ρουφήχτρα, τεμπέλα και ακαμάτρα κοιλιά>>.

7 ΓΙΑΤΙ ΤΡΩΜΕ Είναι φανερό ότι τρώμε για να παίρνου-με την ενέργεια που μας είναι απαραί-τητη για τη λειτουργία του οργανισμού και για τη διατήρηση του σώματός μας. Αυτός όμως δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο χρειάζεται η τροφή. Πρέπει να παίρνουμε θρεπτικές ουσίες για την αναπλήρωση όλων των ιστών μας.

8 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΦΗ Τροφή είναι κάθε ουσία που κατανα-λώνεται με σκοπό τη διατήρηση της καλής λειτουργίας και υγείας του ανθρώπου. Αποτελείται από μία ή περισσότερες από πέντε βασικές θρεπτικές ομάδες υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπίδια, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες.

9 ΤΟ ΝΕΡΟ Παρόλο που το νερό δεν είναι θρεπτική ουσία, είναι απαραίτητο για τη ζωή, γιατί βοηθάει το σώμα στην αποτελεσματική αξιοποίηση των θρεπτικών ουσιών. Το νερό αντιπροσωπεύει περίπου το 60% εως 70% του σωματικού βάρους του αν-θρώπου. Είναι ουσιώδες για τη ζωή, αφού μεταφέρει θρεπτικές ουσίες στα όργανα και τους ιστούς που τις χρειάζονται.

10 ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ Ο ρόλος των πρωτεϊνών είναι:
Να φτιάξουν και να σχηματίσουν τα κύτ-ταρα Να εξασφαλίσουν την ανάπτυξη Να βοηθήσουν τον οργανισμό να σχημα-τίσει αντισώματα, να έχει δηλαδή αντοχή στις ασθένειες Να βοηθήσουν στην ανανέωση των ιστών Να φτιάξουν ένζυμα δηλαδή ουσίες που ρυθμίζουν τις διάφορες λειτουργίες του οργανισμού

11 ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΤΩΤΕΪΝΕΣ
Πρωτεΐνες βρίσκουμε σε τροφές ζωικής προέλευ- σης (αυγά, κρέας, κοτό- πουλο, ψάρι και όλα τα προϊόντα του γάλακτος). Πρωτεΐνες περιέχουν και πολλές τροφές όπως ψω- μί δημητριακά, όσπρια, ξηροί καρποί.

12 ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ Οι υδατάνθρακες είναι μια μεγάλη ομάδα ενώ-
σεων που περιέχονται στα τρόφιμα και αποτελού- νται από τα στοιχεία άνθρακα, υδρογόνο και οξυ- γόνο. Αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας του οργα- νισμού που μετατρέπεται σε θερμότητα. Ένα γραμμάριο υδατανθράκων αποδίδει 4 θερμί- δες ανεξαρτήτως είδους. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι υδατανθράκων: τα σάκχαρα και τα άμυλα.

13 ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ΕΙΝΑΙ:
τα φρούτα τα λαχανικά τα γαλακτοκομικά το μέλι το ψωμί τα ζυμαρικά τα δημητριακά και γενικά όλα τα αμυλώδη

14 ΤΑ ΛΙΠΗ Είναι ενώσεις άνθρακα, υδρογόνου και μικρών ποσοτήτων οξυγόνου. Είναι σημαντικές πηγές ενέργειας και περιλαμβάνουν βασικά λιπαρά οξέα και ορισμένες λιποδιαλυτές βιταμίνες. Δίνουν επίσης σε πολλές τροφές τη χαρακτηριστική τους γεύση, άρωμα και υφή. Τα λιπαρά οξέα διακρίνονται σε κορεσμένα και ακόρεστα (μονοακόρεστα, πολυακόρεστα).

15 ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΤΑ ΛΙΠΗ Κορεσμένα λιπαρά οξέα είναι τα λίπη που παραμένουν στερεά σε θερμοκρασία δωματίου όπως τα ζωικά λίπη π.χ. το κρέας. Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα είναι τα λίπη που όταν ψύχονται γίνο-νται στερεά π.χ. το ελαιόλαδο. Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα είναι τα λίπη που όταν ψύχονται με-νουν υγρά π.χ. ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο.

16 ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ Τα ιχνοστοιχεία είναι θρεπτικά συστατικά που
ρυθμίζουν τις εσωτερικές λειτουργίες του οργα- νισμού και αποβάλλονται εύκολα απ’ αυτόν με το νερό, το έντερο και το δέρμα. Τα πιο σημαντικά ιχνοστοιχεία είναι: ασβέστιο σίδηρος φώσφορος νάτριο κάλιο ιώδιο

17 ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ Είναι μίγμα άπεπτων κυρίως ουσιών που:
Επιβραδύνουν τη διέλευση των τροφών από το στομάχι κι έτσι χορταίνουμε, καταναλώνο-ντας λιγότερες θερμίδες. Επιβραδύνουν την είσοδο της τροφής στο λεπτό έντερο, επηρεάζοντας σημαντικά την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Κατακρατούν νερό στο παχύ έντερο κι αυτό, εκτός των άλλων, διευκολύνει την τακτική αφόδευση. Βρίσκονται στα λαχανικά, δημητριακά, όσπρια, ψωμί, πίτουρο, φρέσκα και ξηρά φρούτα.

18 ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ Βρίσκονται σε μικρές ποσό- τητες στις περισσότερες τροφές
και είναι απαραίτητες για την ομαλή διεξαγωγή του μεταβολι- σμού του οργανισμού. Πρέπει να παρέχονται μέσω διατροφής, αφού ο οργανισμός δεν είναι σε θέση να παράγει περισσότερες. Διακρίνονται σε: A1, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12, C, D, E, F, H, K.

19 ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Οι ομάδες τροφίμων ανάλογα με την περιεκτι-
κότητά τους σε πρωτεϊνες, υδατάνθρακες, λί- πη, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και νερό είναι: Ομάδα 1η: Κρέας, ψάρι, αυγό Ομάδα 2η: Γάλα, τυρί, γιαούρτι Ομάδα 3η: Λιπίδια Ομάδα 4η: Ψωμί, δημητριακά, όσπρια Ομάδα 5η: Φρούτα και λαχανικά

20 ΤΟ ΛΑΔΙ Θετική είναι η συμβολή του ελαι- όλαδου σε καρδιολογικές παθή-
όλαδου σε καρδιολογικές παθή- σεις, στην αρτηριοσκλήρωση, σε προβλήματα χοληστερίνης καθώς και του πεπτικού συστήματος, για- τί επιβραδύνει την υπερπαραγωγή υδροχλωρικού οξέος, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό τις πιθανότητες γαστρεντερικών παθήσεων, ακόμη και πιθανότητες έλκους.

21 ΤΟ ΨΩΜΙ Το ψωμί ακόμα και σήμερα είναι η βάση για τη διατροφή μας. Το ψωμί, όπως το ρύζι, τα ζυμαρικά, η βρώμη κ.λ.π. είναι πλούσιο σε άμυλο. Δίνει θερμίδες που είναι για το σώμα μας ό,τι η βενζίνη για τις μηχανές. Είναι η κύρια πηγή υδαταν-θράκων, ενώ περιέχει βιτα-μίνη Β και σε μικρές ποσότη-τες βιταμίνες Α και D.

22 ΤΟ ΑΛΑΤΙ Διευκολύνει την πέψη, ανοίγει την όρε-
ξη, συντελεί στην έκκριση των γαστρικών υγρών, εμποδίζει τις ζυμώσεις στο στο- μάχι και τα έντερα, αποτρέπει τη δυσκοι- λιότητα και βοηθάει το μεταβολισμό των τροφών που περιέχουν πρωτεΐνες. Όμως, η υπερβολική κατανάλωση αλα- τιού συσχετίζεται με υπέρταση, καρδιοπά- θειες, αγγειακές παθήσεις, καρκίνο στομά- χου, παχυσαρκία, οστεοπόρωση, πέτρες νεφρού.

23 Η ΖΑΧΑΡΗ Οι αλλαγές στη διατροφή του Έλληνα είναι σημαντικές τα τελευταία χρόνια. Σήμερα ο με-σος Έλληνας καταναλώνει κάθε χρόνο περί-που 20 κιλά ζάχαρη την οποία παίρνει με τη μορφή των παγωτών, κέικ, καραμελών, ανα-ψυκτικών κ.λ.π. Ο κίνδυνος για τερηδόνα των δοντιών δεν εξαρτάται μόνο από τη ποσότητα ζάχαρης που τρώμε αλλά και από το πόσο συχνά τρώμε στα ενδιάμεσα των γευμάτων.

24 Ο ΓΛΥΚΟΣ ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ
Είναι δύσκολο να μην αρέσουν τα γλυκά στους περισσότερους, εξαιτίας της γλυκιάς γεύσης τους. Επειδή όμως είναι γνωστές οι αρνητικές συνέπειες από την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, γι’ αυτό καλό είναι: Να τρώμε λιγότερα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη Να προτιμούμε τα φρέσκα φρούτα από τα γλυκά Να αποφεύγουμε τη καθημερινή κατανάλω-ση ζαχαρωτών και αναψυκτικών

25 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
Η πρόσληψη της τροφής με μέτρο από-τελεί το κλειδί της σωστής διατροφής. Αν έχουμε αυξημένο βάρος, οι πιθανό-τητες για την εμφάνιση κάποιων χρό-νιων νοσημάτων αυξάνονται. Η παχυσαρκία ενέχει κινδύνους για την υγεία καθώς παρουσιάζει επιπλοκές. Προκαλεί συχνά την εμφάνιση καρδιαγ-γειακών παθήσεων, αρτηριακής υπέρ-τασης, στεφανιαίας νόσου, αρτηριοσκλήρυνσης, σακχαρώδη διαβήτη κ.λ.π.

26 ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία παθολογική κατάσταση κατά την οποία είναι αυξημένο το σάκχαρο (γλυκόζη) στο αίμα. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Τα πιο συχνά συμπτώματα του Σ.Δ. είναι: δίψα πολυουρία πολυφαγία απώλεια βάρους θάμπωμα στην όραση

27 ΠΩΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ Στον φυσιολογικό οργανισμό οι διάφορες τρο-φές χρησιμοποιούνται με τη βοήθεια της ινσου-λίνης, η οποία είναι απαραίτητη ώστε τα κύτταρα να παίρνουν την ενέργεια που χρειάζεται. Η ισου-λίνη είναι μια ουσία (ορμόνη) που παράγεται από το πάγκρεας, ένα όργανο που βρίσκεται πίσω από το στομάχι. Ο σακχαρώδης διαβήτης εμφανίζεται όταν η ινσουλίνη δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού. Τότε το σάκχαρο που παίρνει ο οργανισμός από την τροφή παραμένει στο αίμα και δεν μπαίνει μέσα στα κύτταρα. Έτσι το σάκ-χαρο βρίσκεται σε υψηλές ποσότητες στο αίμα.

28 ΤΥΠΟΙ ΔΙΑΒΗΤΗ Υπάρχουν οι εξής τύποι διαβήτη:
Ο τύπος 1 στον οποίο το πάγκρεας δεν παρά-καθόλου ινσουλίνη (ινσουλινοεξαρτώμενος) Ο τύπος 2 στον οποίο το πάγκρεας παράγει μεν ινσουλίνη, αλλά όχι όση χρειάζεται ο οργανισμός Ο διαβήτης της εγκυμοσύνης Ο διαβήτης ως συνέπεια άλλων νοσημάτων (π.χ. ενδοκρινοπάθειες) και μετά από λήψη ορισμένων φαρμάκων (π.χ. κορτιζόνη)

29 ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΤΕΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ
Οι παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση του διαβήτη κυρίως τύπου 2 είναι: η κληρονομικότητα η καθιστική ζωή η παχυσαρκία ο σύγχρονος αγχώδης τρόπος ζωής

30 ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα επηρεάζει σταδιακά τα μικρά και μεγάλα αγγεία αρτηρίες του σώμα- τος και έτσι προκαλεί βλάβες στα διάφορα όργα- να. Έτσι μπορεί να δημιουργούνται προβλήματα : στα νεφρά στα μάτια στα νεύρα στην καρδιά στον εγκέφαλο στα πόδια στα δόντια

31 ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η σωστή διατροφή αποτελεί το θεμέλιο της θεραπείας του σακχαρώδη διαβήτη. Μια υγιεινή διατροφή πρέπει να είναι πλού-σια σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, φτωχή σε λίπη και όχι υπερβολική σε πρωτεΐνες. Τέτοια διατροφή είναι η παραδοσιακή μεσογειακή μας δίαιτα. Επίσης η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΣΚΗΣΗ είναι απα-ραίτητη γιατί βοηθάει στη ρύθμιση του σακ-χάρου του αίματος.

32 ΤΟ ΑΛΚΛΟΟΛ Το αλκοόλ αυξάνει το βάρος του σώματος για-τί περιέχει πολλές θερμίδες. Επίσης αρκετά ποτά περιέχουν ζάχαρη. Για παράδειγμα ένα ποτήρι μπύρας περιέχει σάκχαρο και θερμίδες όσο ένα ποτήρι γάλα. ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ Κάπνισμα και διαβήτης δεν συμβιβάζονται. Η νικοτίνη προκαλεί στένωση των αγγείων, με από-τέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος για τα αγγεία με το κάπνισμα. ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗ-ΣΕΙΣ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ.

33 Η ΚΑΛΗ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ
Oι Γάλλοι το λένε μικρό μεσημεριανό, οι Γερ-μανοί πρώιμο τσιμπολόγημα και οι Γιαπωνέζοι απλώς πρωινό ρύζι. Όπως κι αν το ονομάσεις, το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Παρόλα αυτά, το ξεχνάς ή δεν του δίνεις την αξία που έχει. Σύμφωνα με ελληνική έρευνα, σχεδόν το 50% των Ελλήνων δεν τρώει πρωινό. Έχεις πολλούς καλούς λόγους για να το εντά-ξεις στην καθημερινότητά σου. Τσέκαρέ τους και μάθε πώς να φτιάχνεις ένα ισορροπημένο πρωι-νό, γιατί η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται.

34 Και μην ξεχνάς πως: Και πως:
Με λίγη προσοχή, χωρίς θυσίες, μπορείς να ελαχιστοποιήσεις πολλές διατροφικές υπερβο-λές και να προσθέσεις μια νέα, πιο υγιεινή διά-σταση στις τροφικές επιλογές σου. Και πως: Είμαστε ό,τι τρώμε. Την υγεία μας τη χτίζουμε και την καταστρέφουμε στο τραπέζι του φαγητού.

35 Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΠΑΝΙΑ Λίπη Γλυκά Πουλερικά Ψάρια- Κρέας Αυγά 2 ΕΩΣ 3 ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Φρούτα-Λαχανικά Γαλακτοκομικά ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ Δημητριακά – Ζυμαρικά Αμυλώδη

36 ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Παπαδόπουλος Ευστάθιος
Πούγιου Γεωργία Αποστολίδου Δέσποινα


Κατέβασμα ppt "ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google