Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το σκίτσο ως πηγή γέλιου, σάτιρας και γόνιμου προβληματισμού

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το σκίτσο ως πηγή γέλιου, σάτιρας και γόνιμου προβληματισμού"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Το σκίτσο ως πηγή γέλιου, σάτιρας και γόνιμου προβληματισμού
Γενικό Λύκειο Δομοκού Ερευνητική Εργασία Β’ Τετραμήνου Β’ Λυκείου Σχολικό έτος:

2 Σκίτσο Είναι η βάση που οδηγεί στη μεταμόρφωση της 1ης σύλληψης σε ολοκληρωμένο δημιούργημα. Έχει έντονο το στοιχείο της αφαιρετικότητας. Είναι μια από τις εικαστικές τέχνες που η απεικόνιση ενός προσώπου ή αντικειμένου γίνεται με όσο το δυνατόν λιγότερες και απλές γραμμές.

3 Κόμικς Είναι μια μορφή οπτικής τέχνης η οποία αποτελείται από εικόνες που συνήθως συνδυάζονται με κείμενο, το οποίο συχνά βρίσκεται σε συννεφάκια κειμένου ή λεζάντες. Είναι γνωστά και ως 9η τέχνη.

4 Ιστορία των κόμικς Οι ρίζες τους μπορούν να αναζητηθούν στο 15ο αιώνα ή ακόμα και στα Αιγυπτιακά ιερογλυφικά. Γνώρισαν μεγάλη ανάπτυξη στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα στην Αμερική, κυρίως από τις ιστορίες με υπερήρωες όπως η DC Comics και η Marvel Comics. Στην Ευρώπη υπήρχε μια μικρή σκηνή, που ξεκίνησε με πρωτοπόρους τους Βέλγους και εκδόσεις όπως ο Τεντέν και το περιοδικό Spirou.

5 Γελοιογραφία Είναι κάθε ζωγραφική παράσταση της οποίας τα κύρια γνωρίσματα προσώπων ή πραγμάτων αποδίδονται κωμικά παραλλαγμένα. Μεγαλοποιεί τα φυσικά γνωρίσματα και κυρίως τα ελαττώματα. Στόχος είναι να προκαλείται αυθόρμητα εύθυμη διάθεση ακόμα και όταν αποσκοπεί στο σαρκασμό.

6 Ιστορία της γελοιογραφίας
Κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο, στην Αθήνα ζούσε ο ζωγράφος Παύσων που κατά τον Αριστοτέλη παρίστανε τους ανθρώπους πολύ χειρότερους, σε μια ρεαλιστική τάση παρωδίας και διακωμώδησης. Στα ερυθρόμορφα αγγεία της Μεγάλης Ελλάδος (Νότια Ιταλία) οι «φλυακογραφίες» ήταν παραστάσεις από κωμικά λαϊκά δράματα. Γνωστός εκεί ως γελοιογράφος ήταν και ο ζωγράφος Ασστέας. Κατά τον 16ο αιώνα με την διάδοση της τυπογραφίας συντελείται και η ανάπτυξη της γελοιογραφίας με θέματα από τον καθημερινό βίο.

7 Σημαντικότεροι Έλληνες Γελοιογράφοι
Αρκάς Παύλος Παυλίδης Μάριος Αγγελόπουλος Τάσος Αναστασίου Αρχέλαος Αντώναρος Δημήτριος Αντωνόπουλος Δημήτριος Γαλάνης Πέτρος Ζερβός Μιχάλης Νικολινάκος Φωκίων Δημητριάδης

8 Αρκάς Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '80 δημοσιεύοντας τη σειρά "Ο Κόκκορας" στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ και στο ΜΙΚΡΟ ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα).

9 Τάσος Αναστασίου Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Σχολή Σκίτσου Ορνεράκη. Πρωτοδημοσίευσε σκίτσα στο περιοδικό Αντί τον Απρίλιο του 1999, με το οποίο συνεργάζεται ως σήμερα. Έχει βραβευθεί με έπαινο στην 2η Διεθνή Έκθεση Γελοιογραφίας της Ρόδου (2004).

10 Αρχέλαος Αντώναρος Ο Αρχέλαος Αντώναρος του Ευαγγέλου, ( ) ήταν από τους σημαντικότερους Έλληνες γελοιογράφους, γνωστός ως Αρχέλαος.

11 Δημήτριος Γαλάνης Ήταν Έλληνας χαράκτης, από τους πρωτοπόρους στο είδος του στον ελληνικό καλλιτεχνικό κόσμο. Ασχολήθηκε επίσης εκτενώς με την γελοιογραφία και την ζωγραφική. Με υποτροφία σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού. Εργάστηκε ως γελοιογράφος στη Γαλλία και στη Γερμανία.

12 Πέτρος Ζερβός Είναι Έλληνας δημιουργός κόμικς και διπλωματούχος αρχιτέκτονας μηχανικός του ΕΜΠ. Έργα του έχουν εκτεθεί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Γιάννενα, στην Ιταλία και αλλού. Το Σεπτέμβρη του 2006 πήρε το δεύτερο βραβείο στη διεθνή έκθεση γελοιογραφίας Quo Vadis Terra? στη Ρόδο.

13 Μιχάλης Νικολινάκος Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Ρώμης. Πρωτοδημοσίευσε σκίτσα του σε ιταλικά περιοδικά και εφημερίδες. Άρχισε να εργάζεται ως πολιτικός γελοιογράφος στην εφημερίδα Μεσημβρινή. Εργάζεται στην Ελευθεροτυπία. Έχει βραβευτεί με το πρώτο βραβείο στη Μεγάλη Παγκόσμια Έκθεση του Μόντρεαλ, το 1981. Στο ευρύ κοινό είναι γνωστός με το ψευδώνυμο «Κυρ» και θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους έλληνες πολιτικούς γελοιογράφους.

14 Φωκίων Δημητριάδης Γεννήθηκε στις 19 Ιουνίου 1894 στην Κωνσταντινούπολη και σπούδασε στη Μεγάλη του Γένους Σχολή. Το 1961 τιμήθηκε με το Α' Βραβείο του Παγκόσμιου Διαγωνισμού Πολιτικής Γελοιογραφίας στο Λος Άντζελες και το 1969 με το Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών της Ακαδημίας Αθηνών.

15 Κατηγορίες Σκίτσων Σκίτσα ζωγραφικής Σατιρικά σκίτσα Κωμικά σκίτσα
Κωμικά σκίτσα Εκπαιδευτικά σκίτσα Κοινωνικά σκίτσα Πολιτικά σκίτσα Αθλητικά σκίτσα Περιβαλλοντικά σκίτσα

16 Σκίτσα ζωγραφικής Σατιρικά σκίτσα

17 Κωμικά σκίτσα Εκπαιδευτικά σκίτσα

18 Κοινωνικά σκίτσα Πολιτικά σκίτσα

19 Περιβαλλοντικά σκίτσα
Αθλητικά σκίτσα Περιβαλλοντικά σκίτσα

20 Κοινωνικές Προεκτάσεις Γελοιογραφιών
Η γελοιογραφία, όταν σχολιάζει πρόσωπα, γεγονότα, καταστάσεις και θεσμούς μιας εποχής μπορεί να αποτελέσει πολύτιμη πηγή της ιστορίας. Στόχος μιας γελοιογραφίας είναι η κοινωνική κριτική και η αλλαγή της νοοτροπίας των ανθρώπων και της στάσης τους απέναντι στη ζωή.

21 Η ελληνική αντιφασιστική γελοιογραφία (1940-41)
Η τέχνη δεν σταματάει ποτέ. Ακόμα και σε εποχή πολέμου όπως τότε το 1940. Την τιμητική τους είχαν και οι γελοιογράφοι μας, που έδιναν το στίγμα της εποχής με δύναμη και αστείρευτο χιούμορ συμβάλλοντας στην αναθάρρηση του ελληνικού λαού και όχι μόνο.

22 Η 1η ψυχρολουσία του Ε. Τερζόπουλου
Γελοιογραφία του Ν. Καστανάκη

23 Γελοιογραφίες του Μπέζου

24 Γελοιογραφία του Σταμάτη Πολενάκη
Ανωνύμου από τον «Ασύρματο» Γελοιογραφία του Σταμάτη Πολενάκη

25 Η ελληνική αντιφασιστική γελοιογραφία του έπους του 1940
Το χιούμορ και η γελοιοποίηση του αντιπάλου, υπήρξαν τότε από τα ισχυρά όπλα στον ψυχολογικό πόλεμο, που ελάμβανε χώρα μετά την 28η Οκτωβρίου του 1940 στα μετόπισθεν της πολεμικής αναμέτρησης.

26 Γελοιογραφία του Φωκίωνα Δημητριάδης
Γελοιογραφία του Ν. Καστανάκη

27 Με το ToonDoo δημιουργήσαμε:

28

29

30

31

32

33

34 Την εργασία επιμελήθηκαν οι ομάδες:
Την εργασία επιμελήθηκαν οι ομάδες: Daltons: Αραπάκος Άκης Ζημιανίτη Αγγελική Μελισσά Θέκλα Σάχο Σάρα Γαλάτες: Αλαμπάνος Βασίλης Ζάντζας Θάνος Λύτρας Στέλιος Μπακοστέργιος Λάμπρος Παπαδημητρίου Αθανασία Fantastic 4: Αλαμάνη Βάσια Ζάντζα Κωνσταντίνα Κακάρας Βάγιος Μπίτσι Φιορέλα Tom&Jerry: Θεοδώρου Στέλλα Καραμπότσης Κωνσταντίνος Κιόκου Γιάννα Συρσίρης Θωμάς


Κατέβασμα ppt "Το σκίτσο ως πηγή γέλιου, σάτιρας και γόνιμου προβληματισμού"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google