Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΞΕΛΙΞΗ “nothing in biology makes sense except in the light of evolution” Dobzhansky.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΞΕΛΙΞΗ “nothing in biology makes sense except in the light of evolution” Dobzhansky."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΞΕΛΙΞΗ “nothing in biology makes sense except in the light of evolution” Dobzhansky

2 Τί είναι η εξέλιξη; Σε τι είδους κόσμο ζούμε;
Ποιά είναι τα αποδεικτικά στοιχεία για την εξέλιξη στη Γή; Η απαρχή του έμβιου κόσμου. Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να εξετάσουμε και να καταλάβουμε - Σε τίείδους κόσμο ζούμε Ποιά είναι τα αποδεικτικά στοιχεία για την εξέλιξη στη Γή Την απαρχή του έμβιου κόσμου.

3 Σε τι είδους κόσμο ζούμε;
Ένας κόσμος άπειρης διάρκειας Ένας σταθερός κόσμος βραχείας διάρκειας Ένας εξελισσόμενος κόσμος Πάντοτε η ανθρωπότητα ήθελε να κατανοεί και να ερμηνεύει οτιδήποτε άγνωστο και αινιγματικό. Από αρχαιοτάτων χρόνων το ερώτημα ποιός και τί έπλασε τον κόσμο, τι επιφυλλάσσει το μέλλον, Πως δημιουργήθηκαν οι άνθρωποι? Μέσα από τους μύθους των φυλών δόθηκαν πολυάριθμες απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά. Επίσης αργότερα οι ιδρυτές των θρησκειών αλλά και οι φιλόσοφοι προσπάθησαν και αυτοί να βρούν απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήμτα. Μελετώντας τις απαντήσεις τους μπορούμε να τις ταξινομήσουμε σε τρείς κατηγορίες. Ένας κόσμος άπειρης διάρκεια. Ένας σταθερός κόσμος βραχείας διάρκειας Ένας εξελισσόμενος κόσμος

4 Σε τι είδους κόσμο ζούμε; Ένας κόσμος άπειρης διάρκειας
Σε τι είδους κόσμο ζούμε; Ένας κόσμος άπειρης διάρκειας Κάποιοι φιλόσοφοι: πίστευαν ότι ο κόσμος περνούσε από διαφορετικά στάδια (ανακύκληση) αλλά πάντοτε θα επέστρεφε σε ένα προγενέστερο στάδιο Αριστοτέλης: πίστευε ότι ο κόσμος υπήρχε ανέκαθεν. Για να εξηγήσει την εξέλιξη των ζώντων οργανισμών εφηύρε τη Scala Naturae και ταξινόμησε τους οργανισμούς ανάλογα με την πολυπλοκότητα της δομής και τη λειτουργία τους. Οι ανώτεροι οργανισμοί έδειχναν μεγαλύτερη ζωντάνια και ικανότητα να κινηθούν Ο Αριστοτέλης πίστευε ότι ο κόσμος υπήρχε ανέκαθεν. Κάποιοι άλλοι φιλόσοφοι πίστευαν ότι ο κόσμος περνούσε από διαφορετικά στάδια (ανακύκληση) αλλά πάντοτε θα επέστρεφε σε ένα προγενέστερο στάδιο

5 Classification centrale de la
scala naturæ Dieu Le Sacré (les anges) L'Humanité Ξεκινώντας με την Επιστημονική Επανάσταση τον 17ο αιώνα, όλο και περισσότερες επιστημονικές παρατηρήσεις έρχονταν σε αντίθεση με την βιβλική θεώρηση της σταθερότητας του κόσμου και της μικρής διάρκειάς του. Αρχικά στην αστρονομία δηλαδή στον Ήλιο, στα άστρα, τους πλανήτες και άλλα φυσικά φαινόμενα, Έπειτα Στην γεωλογία που η έρευνα των γεωλόγων του 17ου και 18ου αιώνα αποκάλυψε την τεράστια ηλικία της γής. Ανακάλυψη απολιθωμένων πανίδων που είχαν εξαφανιστεί. Όμως, παρόλο που όλο και περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία αντέκρουν την βιβλική θεώρηση μέχρι το 1859 τόσο στον κόσμο των απλών ανθρώπων όσο καιστον κόσμο των επιστημόνων και των φιλοσόφων επικρατούσε κάποια λίγο-πολύ βιβλική κοσμοαντίληψη. Δηλαδή ότι ο Θεός είχε δημιουργήσει τον κόσμο και μάλιστα τον είχε σχεεδιάσει τόσο σοφά ώστε κάθε οργανισμός ήταν τέλεια προσαρμοσμένος στην θέση του μέσα στη φύση. Κατά την διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου επιχειρήθηκαν όλων των ειδών οι συμβιβασμοί για να αντιμετωπισθούν οι αντιφάσεις. Μια τέτοια προσπάθεια υπήρξε η scala naturae η Μεγάλη Αλυσσίδα της ύπαρξης στην οποία όλες οι οντότητες του κόσμου ήταν διατεταγμένες σε μια ανερχόμενη κλίματα. Ξεκινούσε από τα ΄΄αψυχα αντικείμενα όπως οι πέτρες και τα ορυκτά και συνέχιζε στα βρυόφυτα τις λειχήνες κ.λ.π. Η scala naturae θεωρουνταν ότι δεν μεταβάλλεται ποτέ Le monde animal Le monde végétal Le monde minéral

6 Σε τι είδους κόσμο ζούμε; Ένας σταθερός κόσμος βραχείας διάρκειας
Σε τι είδους κόσμο ζούμε; Ένας σταθερός κόσμος βραχείας διάρκειας Χριστιανική άποψη όπως παρουσιάστηκε στη Βίβλο. Επικρατούσε στον Δυτικό κόσμο: τον Μεσαίωνα μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα. Βασιζόταν: πίστη σε ένα υπέρτατο όν, σε έναν παντοδύναμο Θεό, ο οποίος είχε δημιουργήσει ολόκληρο τον κόσμο και το ανθρώπινο είδος. Η πίστη ότι ο κόσμος έχει δημιουργηθεί από έναν παντοδύναμο Θεό, καλείται δημιουργισμός. Αυτή ήταν η Χριστιανική άποψη όπως παρουσιάστηκε στη Βίβλο. Υπήρξε η κρατούσα άποψη στον δυτικό κόσμο κατά τον Μεσαίωνα και μέχρι τα μ έσα του 19ου αιώνα. Βασιζόταν στην πίστη σε ένα υπέρτατο όν, σε έναν παντοδύναμο Θεό, ο οποίος είχε δημιουργήσει ολόκληρο τον κόσμο καθώς και το ανθρώπινο είδος όπως περιγράφουν οι δύο ιστορίες περί δημιουργίας στη Βίβλο (Γένεση). Η πίστη ότι ο κόσμος έχει δημιουργηθεί από έναν παντοδύναμο Θεό καλείται δημιουργισμός

7 Σε τι είδους κόσμο ζούμε; Ένας εξελισσόμενος κόσμος
Σε τι είδους κόσμο ζούμε; Ένας εξελισσόμενος κόσμος Ο κόσμος έχει διάρκεια και συνεχώς εξελίσσεται. Όμως τί είδους αλλαγές γίνονται; Εκείνο που βλέπουμε σήμερα είναι διαφορετικό από εκείνο που υπήρχε στο παρελθόν. Π.χ., οι γαλαξίες, τα αστέρια, το ηλιακό σύστημα και η γή έχουν αλλάξει κατά την διάρκεια του χρόνου . Εμείς θα ασχοληθούμε με τη Βιολογική εξέλιξη η οποία ασχολείται με τις αλλαγές που εμφάνισαν οι ζώντες οργανισμοί καθόλη τη διάρκεια της ζωής στη Γή. Σύμφωνα με αυτή την τρίτη άποψη, ο κόσμος έχει μεγάλη διάρκεια και συνεχώς μεταβάλλεται, εξελίσσεται. Παρότι μπορεί να μας φαίνεται παράξενο σήμερα, η έννοια της εξέλιξης ήταν αρχικά ξένη προς τη δυτική σκέψη. Η ισχύς του χριστιανικού φονταμενταλιστικού δόγματος ήταν τόσο δυνατή ώστε απαιτήθηκε μια μακρά σειρά από διαδικασίες αλλαγής και ανάπτυξης στον 17ο και 18ο αιώνα προτού γίνει πλήρως αποδεκτή η ιδέα της εξέλιξης. Όσον αφορά την επιστήμη, η αποδοχή της εξέλιξης σήμαινε ότι ο κόσμος δεν μπορούσε πλέον να θεωρείται απλώς το κέντρο δράσης των φυσικών νόμων, αλλά έπρεπε να ενσωματώσει την ιστορία και, το πιο σημαντικό, τις παρατηρούμενες αλλαγές στον έμβιο κόσμο προϊόντος του χρόνου. Σταδιακά, ο όρος «εξέλιξη» κατέληξε να σημαίνει αυτές τις αλλαγές Τα πάντα σε αυτή τη Γη φαίνεται να βρίσκονται σε συνεχή ροή. Συμβαίνουν άκρως τακτικές μεταβολές. Η αλλαγή από τη μέρα στη νύχτα και πάλι στη μέρα, η οποία οφείλεται στην περιστροφή της Γης, αποτελεί μια τέτοια τακτική κυκλική μεταβολή. Το ίδιο και οι μεταβολές στη στάθμη της θάλασσας κατά τις παλίρροιες που προκαλούνται από τον σεληνιακό κύκλο. Ακόμα πιο εκτεταμένες είναι οι εποχικές αλλαγές λόγω της ετήσιας περιστροφής της Γης γύρω από τον Ήλιο. Άλλες μεταβολές είναι έκτακτες και ακαθόριστες, όπως οι κινήσεις των τεκτονικών πλακών, η δριμύτητα του χειμώνα από χρονιά σε χρονιά, ή οι μη περιοδικές κλιματικές αλλαγές (το φαινόμενο ΕΙ Nino, οι περίοδοι των παγετώνων), όπως και οι περίοδοι ευημερίας στην οικονομία ενός συγκεκριμένου έθνους. Οι μη τακτικές μεταβολές είναι κατά μεγάλο μέρος απρόβλεπτες, καθώς υπόκεινται σε διάφορες στοχαστικές διαδικασίες.

8 Σε τι είδους κόσμο ζούμε; Ένας εξελισσόμενος κόσμος
Σε τι είδους κόσμο ζούμε; Ένας εξελισσόμενος κόσμος (Pre-Darwinian) Jean-Baptiste Lamarck Γάλλος φυσιοδίφης, πρότεινε την θεωρία ότι οι οργανισμοί οδηγούνται από κάποια εσωτερική δύναμη προς μεγαλύτερη πολυπλοκότητα. Αλλά σκέφτηκε ότι οι οργανισμοί μπορούν να περάσουν στους απογόνους τους επίκτητα χαρακτηριστικά (“Lamarckism”, προτάθηκε το 1809) Jean-Baptiste Pierre Antoine de Monet, chevalier de Lamarck (1er août 1744, Bazentin, Somme – 18 décembre 1829, Paris) “I have called this principle, by which each slight variation, if useful, is preserved, by the term Natural Selection. “ From the origin of species.

9 Σε τι είδους κόσμο ζούμε; Ένας εξελισσόμενος κόσμος
Σε τι είδους κόσμο ζούμε; Ένας εξελισσόμενος κόσμος Charles Darwin ( ) Γεννήθηκε στην Αγγλία, σπούδασε Ιατρική, Θεολογία … Πήγε για 5 χρόνια ταξίδι το γύρο του κόσμου ως φυσιοδίφης με το πλοίο HMS Beagle. Παρατηρεί τα είδη των φυτών και των ζώων στα νησιά Galapagos, στην Αυστραλία, την NZ, κλπ. Παρατήρησε: Τα ζώα των νησιών είναι μεν παρόμοια με εκείνα της ηπειρωτικής χώρας αλλά έχουν διαφορές που οφείλονται στις συνθήκες. “I have called this principle, by which each slight variation, if useful, is preserved, by the term Natural Selection. “ From the origin of species.

10 Σε τι είδους κόσμο ζούμε; Ένας εξελισσόμενος κόσμος
Σε τι είδους κόσμο ζούμε; Ένας εξελισσόμενος κόσμος On the Origin of Species… Επέστρεψε σπίτι του, εργάστηκε για 16 χρόνια αναλύοντας τα δεδομένα του Ο Δαρβίνος δημοσίευσε το Νοέμβριο του 1859 το σημαντικότερο κείμενο όλων των εποχών:On the Origin of Species by Means of Natural Selection. “I have called this principle, by which each slight variation, if useful, is preserved, by the term Natural Selection. “ From the origin of species.

11 Σε τι είδους κόσμο ζούμε; Ένας εξελισσόμενος κόσμος
Σε τι είδους κόσμο ζούμε; Ένας εξελισσόμενος κόσμος «Εξέλιξη, είναι η αλλαγή στις ιδιότητες των πληθυσμών των οργανισμών μέσα στο χρόνο.» Πληθυσμός: μονάδα της εξέλιξης. Γονίδια, άτομα και είδη: παίζουν επίσης ρόλο.

12 Σε τι είδους κόσμο ζούμε; Ένας εξελισσόμενος κόσμος
Σε τι είδους κόσμο ζούμε; Ένας εξελισσόμενος κόσμος Η εξέλιξη ασχολείται με τους φαινοτύπους των ατόμων, με τους πληθυσμούς, με τα είδη. Οι δύο σημαντικότερες μονάδες εξέλιξης: - Το άτομο, ο πρωταρχικός στόχος, - Ο πληθυσμός, η σκηνή όπου διαφοροποιείται η εξέλιξη.

13 Σε τι είδους κόσμο ζούμε; Ένας εξελισσόμενος κόσμος
Σε τι είδους κόσμο ζούμε; Ένας εξελισσόμενος κόσμος Ο Δαρβίνος διαπίστωσε ότι στην Εξέλιξη υφίστανται δύο πλευρές-προσανατολισμοί: ΑΝΑΓΕΝΕΣΗ: ευθύγραμμη αλλαγή μέσα σε μία συγκεκριμένη γενεαλογική σειρά, και ΚΛΑΔΟΓΕΝΕΣΗ: δημιουργία νέας γενεαλογικής σειράς μέσω ειδογένεσης.

14 Τί είναι η εξέλιξη; Σε τι είδους κόσμο ζούμε;
Ποιά είναι τα αποδεικτικά στοιχεία για την εξέλιξη στη Γή; Η απαρχή του έμβιου κόσμου. Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να εξετάσουμε και να καταλάβουμε - Σε τίείδους κόσμο ζούμε Ποιά είναι τα αποδεικτικά στοιχεία για την εξέλιξη στη Γή Την απαρχή του έμβιου κόσμου.

15 Ποιά είναι τα αποδεικτικά στοιχεία για την εξέλιξη στη Γή;
Το αρχείο των απολιθωμάτων Πιο πειστικό στοιχείο για την ύπαρξη της εξέλιξης: ανακάλυψη εξαφανισθέντων οργανισμών σε παλαιότερα γεωλογικά στρώματα. Όμως πώς γίνεται η χρονολόγηση των γεωλογικών στρωμάτων; Το πιό πειστικό στοιχείο για την ύπαρξη της εξέλιξης είναι η ανακάλυψη σε παλαιότερα γεωλογικά στρώματα εξαφανισθέντων οργανισμών. Μερικά από τα υπολλείματα του βιόκοσμου που έζησε σε μια συγκεκριμένη γεωλογική περίοδο στο παρελθόν βρίσκονται ενσωματωμένα ως απολιθώματα στα στρώματα τα οποία αποτέθηκαν εκείνη την περίοδο Κάθε προγενέστερο γεωλογικό στρώμα περιέχει τους προγόνους του βιόκοσμου που απολιθώθηκε στο επόμενο στρώμα. Τα απολιθώματα στα πιο πρόσφατα στρώματα είναι συχνά πολύ όμοια με τα σημερινά είδη, ή, σε μερικές περιπτώσεις και απαράλλακτα. Όσο παλαιότερα είναι τα στρώματα στα οποία βρίσκεται ένα απολίθωμα-δηλαδή όσο πιό πίσω ανάγονται στο χρόνο- τόσο πιό πολύ διαφέρει το απολίθωμα από τους ζωντανούς αντιπροσώπους του.

16 Ποιά είναι τα αποδεικτικά στοιχεία για την εξέλιξη στη Γή;
Ραδιενεργό ρολόι Πετρώματα ηφαιστειακής προέλευσης περιέχουν: Κάλιο, Ουράνιο και θόριο (ραδιενεργά στοιχεία). Π.χ. Ουράνιο 238: χρόνο ημιζωής 4,5 δισεκ. χρόνια, από τη διαδικασία διάσπασής του παράγεται Pb 206. Ηλικία πετρώματος: αναλογία 238U / Pb206. Ιζηματογενή πετρώματα: δεν περιέχουν ραδιενεργά στοιχεία. Χρονολογούνται από την θέση τους σε σχέση με τα στρώματα που μπορούν να χρονολογηθούν. Βέβαια πώς μπορεί να γίνει αντιληπτό πιά είναι τα παλαιότερα γεωλογικά στώματα?? Παλαιότερα οι ηλικίες των απολιθωμάτων βασίζονταν σε πρόχειρες εικασίαες. Όμως σήμερα η σταθερότητα της ραδιενεργούς διάσπασης μας επιτρέπει να προσδιορίσουμε με εξαιρετική ακρίβεια την ηλικία ορισμένων πετρωμάτων. Ορισμένα πετρώματα ηφαιστειακής κυρίως προέλευσης περιέχουν ραδιενεργά στοιχεία , π.χ. Κάλιο, ουράνιο και θόριο. Καθένα από τα στοιχεία αυτά διασπάται με συγκεκριμένο ρυθμό και έχει προσδιοριστεί ο χρόνος ημιζωής τους. Π.χ. Το ουράνιο 238 έχει χρόνο ημιζωής 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, και από τη διαδικασία διάσπασής του παράγεται μόλυβδος 206. Η ηλικία ενός συγκεκριμένου πετρώματος υπολογίζεται από την αναλογία ουρανίου προς μόλυβδο. Τα ιζηματογενή πετρώματα που δεν περιέχουν ραδιενεργά στοιχεία χρονολογούνται από την θέση τους σε σχέση με τα στρώματα που μπορούν να χρονολογηθούν. Η ηλικία οποιουδήποτε απολιθώματος μπορεί να προσδιορίζεται με εντυπωσιακή ακρίβεια εάν γνωρίζουμε επίσης το γεωλογικό στρώμα στο οποίο έχει βρεθεί.

17 Γεωχρονολογική κλίμακα
Έτσι δημιουργήθηκε η γεωχρονολογική κλίμακα που φαίνεται σε αυτή τη διαφάνεια. Το απολίθωμα του αρχαίου τριλοβίτη τοποθετείται χρονολογικά περίπου στο τέλος της Δεβονίου περιόδου (πριν από εκατομμύρια χρόνια) όπου τα φυτά δεν είχαν μεγαλύτερο ύψος του ενός μέτρου, ενώ προς τα τέλη της εμφανίζονται οι φτέρες, τα πρώτα δέντρα και τα πρώτα δάση. Επίσης άρχισαν να εμφανίζονται και τα πρώτα αρθρόποδα,

18 Ποιά είναι τα αποδεικτικά στοιχεία για την εξέλιξη στη Γή;
Σε αυτή τη διαφάνεια μπορούμε να παρατηρήσουμε το απολίθωμα ενός εξεφανισθέντος αρθρόποδου του Τριλοβίτη. Trilobite (αρθρόποδο) mya

19 Ποιά είναι τα αποδεικτικά στοιχεία για την εξέλιξη στη Γή;
Και εδώ ένα απολίθωμα κεφαλόποδου Pleuroceras spinatum with Brachiopoda Nautilus (κεφαλόποδο) ( mya)

20 Ποιά είναι τα αποδεικτικά στοιχεία για την εξέλιξη στη Γή;
Compsognathus longipes (~150 εκατ. Χρόνια) Μήκος: μέχρι 0.65 m Ένα άλλο απολίθωμα πιό παλιό περίπου 240 εκατομμύρια έτη πιστεύεται ότι ανήκει στους πρώτους δεινοσαύρους.

21 Ποιά είναι τα αποδεικτικά στοιχεία για την εξέλιξη στη Γή;
Ένα άλλο απολίθωμα πιό παλιό περίπου 240 εκατομμύρια έτη πιστεύεται ότι ανήκει στους πρώτους δεινοσαύρους. Albertosaurus Dinosaur Family Tyrannosauridae (146~65 mya) ζούσε στο δυτικότερο τμήμα τηε Βόρειας Αμερικής Μέγεθος: μήκος μέχρι 9 μέτρα και βάρος 1 1/2 τόννοι

22 Ποιά είναι τα αποδεικτικά στοιχεία για την εξέλιξη στη Γή;
Μερικά επί πλέον απολιθώματα. Εδώ είναι το απολίθωμα του archaeopteryx το οποίο τοποθετείται περίπου ότι έζησε 145 εκ. Έτη πρίν. Πιστεύεται ότι είναι πρόδρομος των πτηνών. Μπορούμε να παρατηρήσουμε την μεγάλη ουρά, το μεγάλο κεφάλι κ.α. Archaeopteryx (~145 εκατ. Χρόνια) ζούσε στη νότια Γερμανία και είχε μήκος περίπου 0.5 μέτρα (1.6 ft)

23 Ποιά είναι τα αποδεικτικά στοιχεία για την εξέλιξη στη Γή;
Ένα άλλο απολίθωμα πιό παλιό περίπου 240 εκατομμύρια έτη πιστεύεται ότι ανήκει στους πρώτους δεινοσαύρους. Απολίθωμα Κατσαρίδας ( mya)

24 Ποιά είναι τα αποδεικτικά στοιχεία για την εξέλιξη στη Γή;
Εδώ έχουμε απολίθωμα ψαριού Priscacara liops (40-50 mya)

25 Ποιά είναι τα αποδεικτικά στοιχεία για την εξέλιξη στη Γή;
Φυτό σε ήλεκτρον Lygodium kaulfussi ( mya ) Fossil Amber Plantae (38-20 mya)

26 Ποιά είναι τα αποδεικτικά στοιχεία για την εξέλιξη στη Γή;
14 mm flying ant Order Hymenoptera Family Formicidae mya Andean Uplift Region, Colombia

27 Ποιά είναι τα αποδεικτικά στοιχεία για την εξέλιξη στη Γή;
Τα απολιθώματα τεκμηριώνουν μία βαθμιαία σταθερή αλλαγή από τις προγονικές μορφές στους απογόνους; Ο παλαιοντολόγος βρίσκει κενά σε κάθε φυλετική σειρά και ασυνέχειες. Ο Δαρβίνος όμως επέμεινε ότι αυτό οφείλεται στην έλλειψη πληρότητας του αρχείου των απολιθωμάτων διότι μόνο ένα μικρό κλάσμα οργανισμών που έζησαν κάποτε διατηρούνται ως απολιθώματα. Θεωρώντας δεδομένη την εξέλιξη θα περίμενε κανένας τα απολιθώματα να τεκμηριώνουν μία βαθμιαία σταθερή αλλαγή από τις προγονικές μορφές στους απογόνους. Ο παλαιοντολόγος δεν βρίσκει κάτι τέτοιο. Βρίσκει κενά σε κάθε φυλετική σειρά και ασυνέχειες. Ο Δαρβίνος επέμεινε ότι αυτό οφείλεται στην έλλειψη πληρότητας του αρχείου των απολιθωμάτων διότι μόνο ένα μικρό κλάσμα οργανισμών που έζησαν κάποτε διατηρούνται ως απολιθώματα.

28 Ποιά είναι τα αποδεικτικά στοιχεία για την εξέλιξη στη Γή;
Φυλετικές γενεαλογικές σειρές που είναι εντυπωσιακά πλήρης, είναι εκείνες από: Την τάξη των Θηραψιδωτών (Therapsida) των ερπετών, στα Θηλαστικά. Το προγονικό άλογο (Eohippus), στο σύγχρονο άλογο (Equus)

29 Από το προγονικό άλογο (Eohippus), στο σύγχρονο άλογο (Equus)
Μείωση των ακροδάκτυλων των μποστινών και πίσων ποδιών του αλόγου από τέσσερα σε ένα.

30 Από το προγονικό άλογο (Eohippus), στο σύγχρονο άλογο (Equus)
Τα πρώτα άλογα ~55mya Εξέλιξη του κρανίου του Eohippus μέχρι Equus σε συνάρτηση με την εξέλιξη των μπροστινών και πίσω ποδιών καθώς επίσης και με την εξέλιξη των δοντιών τους τα οποία σχετίζονται με τον τρόπο θρέψης τους τις διάφορες χρονικές περιόδους

31 Από το προγονικό άλογο (Eohippus), στο σύγχρονο άλογο (Equus)
Πλήρης γενεαλογική σειρά του αλόγου Mostly grasers:Κυρίως χόρτα βοσκής (ακουμπώ και ξύνω) Mixed feeder : Μικτής διατροφής Mostly browsers: Κυρίως φύλλα και βλαστοί βοσκής

32 Ποιά είναι τα αποδεικτικά στοιχεία για την εξέλιξη στη Γή;
Πώς γίνεται η μελέτη της φυλογένεσης; Από την μελέτη των ομόλογων χαρακτήρων των διαφόρων ταξινομικών μονάδων. Ένα γνώρισμα σε δύο ή περισσότερες ταξινομικές μονάδες είναι ομόλογο όταν είναι παράγωγο του ίδιου γνωρίσματος του πλησιέστερου κοινού προγόνου τους.

33 Ποιά είναι τα αποδεικτικά στοιχεία για την εξέλιξη στη Γή;
Carolus Linnaeus Σουηδός επιστήμονας – Carl von Linne (γιατρός και βοτανολόγος) γεννημένος το 1707. Αποκαλείται ο “Πατέρας της Συστηματικής Βοτανικής” Ίδρυσε ένα σύγχρονο σύστημα ονοματολογίας Μέχρι την εποχή του Δαρβίνου ο Λινναίος προσπάθησε να ταξινομήσει τα γνωστά τότε φυτά και ζώα σύμφωνα με τις ομοιότητες που είχαν

34 Ποιά είναι τα αποδεικτικά στοιχεία για την εξέλιξη στη Γή;
Κατά Λινναίο Ιεραρχία: Ταξινόμηση των οργανισμών σύμφωνα με τον βαθμό ομοιότητας και συγγένειας τους

35 Ποιά είναι τα αποδεικτικά στοιχεία για την εξέλιξη στη Γή;
Ο Δαρβίνος πρότεινε τις θεωρίες: της διακλαδιζόμενης εξέλιξης και της κοινής καταγωγής.

36 Ποιά είναι τα αποδεικτικά στοιχεία για την εξέλιξη στη Γή;
Η Κοινή καταγωγή αποδεικνύεται από: Απολιθώματα κοινών προγόνων που έχουν βρεθεί σε σκύλους και αρκούδες, σε όλα τα τρωκτικά, σε όλα τα οπληφόρα κ.λ.π. Τη μελέτη της συγκριτικής ανατομίας. Η Μορφολογική και Εμβρυϊκή ομοιότητα οργανισμών αποτελούν ενδείξεις κοινής καταγωγής.

37 Ποιά είναι τα αποδεικτικά στοιχεία για την εξέλιξη στη Γή;
Θεωρία της Διακλαδιζόμενης εξέλιξης Ο Δαρβίνος ισχυρίστηκε ότι όλη η χλωρίδα και η πανίδα των Νησιών Galapagos πήγε εκεί με αποικισμό. Παρατήρησε τρία είδη πουλιών μίμων που προσομοίαζαν με ένα είδος που ήξερε ότι υπήρχε μόνο στη Νότια Αμερική. Σπίνοι από τα Νησιά Galapagos. Ομοιότητα στο ράμφος (Sato et al, 1999)

38 Ποιά είναι τα αποδεικτικά στοιχεία για την εξέλιξη στη Γή;
Μορφολογική ομοιότητα

39 Ποιά είναι τα αποδεικτικά στοιχεία για την εξέλιξη στη Γή;
Σχέδιο του Haeckel (1870) Εμβρυϊκή ομοιότητα

40 Ποιά είναι τα αποδεικτικά στοιχεία για την εξέλιξη στη Γή;
Φυλογένεση: Κλάδος της Βιολογίας που ασχολείται με την αναπαράσταση της εξελικτικής ιστορίας των οργανισμών. Παρουσιάζεται συχνά σαν ένα φυλογενετικό δέντρο. Φυλογένεση που βασίζεται σε μορφολογικά ή χαρακτηριστικά συμπεριφοράς συνήθως αποδεικνύεται ουσιαστικά ίδια με εκείνη που βασίζεται σε μοριακά χαρακτηριστικά.

41 Τί είναι η εξέλιξη; Σε τι είδους κόσμο ζούμε;
Ποιά είναι τα αποδεικτικά στοιχεία για την εξέλιξη στη Γή; Η απαρχή του έμβιου κόσμου. Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να εξετάσουμε και να καταλάβουμε - Σε τίείδους κόσμο ζούμε Ποιά είναι τα αποδεικτικά στοιχεία για την εξέλιξη στη Γή Την απαρχή του έμβιου κόσμου.

42 Η απαρχή του έμβιου κόσμου
Living things have altered the earth's oceans, land surfaces, and atmosphere. For example, photosynthetic organisms are responsible for the oxygen that makes up about a fifth of the earth's atmosphere. The rapid accumulation of atmospheric oxygen about 2 billion years ago led to the evolution of more structured eucaryotic cells, which in turn gave rise to multicellular plants and animals.

43 Η απαρχή του έμβιου κόσμου
Απολιθωμένα βακτήρια. Ηλικίας ~3.500 εκατομμύρια χρόνια (W. Schopf, 1993)


Κατέβασμα ppt "ΕΞΕΛΙΞΗ “nothing in biology makes sense except in the light of evolution” Dobzhansky."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google