Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

OpenOffice Απο τον: Ανδρέα Μπουράκη Msc in Distributed Systems Engineering

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "OpenOffice Απο τον: Ανδρέα Μπουράκη Msc in Distributed Systems Engineering"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 OpenOffice Απο τον: Ανδρέα Μπουράκη Msc in Distributed Systems Engineering Bourakis@gmail.com

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ● Το OpenOffice σπονσοράρεται απο την Sun Microsystems. ● H Sun Microsystems αναπτύσσει το StarOffice συνεισφέροντας παράλληλα στο Ανοιχτό Λογισμικό του OpenOffice.org ● Το StarOffice είναι η ενισχυμένη έκδοση του OpenOffice το οποίο ΔΕΝ είναι δωρεάν. ● To OpenOffice Διανέμεται Δωρεάν. ● Παρέχεται on-line υποστήριξη. ● Προστατεύεται απο την LGPL (GNU Lesser General Public License).

3 Γιατί OpenOffice;;; (1) ● Υποστηρίζει 24 Γλώσσες μεταξύ αυτών και την Ελληνική. ● Υποστηρίζεται απο τα Λειτουργικά Συστήματα: Linux, M$ Windows, Solaris, Mac OS X ● Είναι Open Source που σημαίνει οτι εγκαθίσταται σε όσα μηχανήματα επιθυμείτε χωρίς έξοδα αδειοδότησης. ● Οι αναβαθμίσεις είναι Δωρεάν. ● Παρέχεται υποστήριξη απο mailing-lists.

4 Γιατί OpenOffice;;; (2) ● Μέχρι την άνοιξη του 2003 το OpenOffice αριθμούσε 10 εκατομμύρια downloads. ● Καλύπτει άνετα τις ανάγκες ιδιωτών και επιχειρήσεων. ● Είναι ταχέως αναπτυσσόμενο.

5 Γνωριμία με το OpenOffice ● Writer – Κειμενογράφος ● Impress – Εφαρμογή Παρουσιάσεων. ● Math – Μαθηματικές Παραστάσεις. ● Draw – Ανάπτυξη σχεδιαγραμμάτων. ● Calc – Spreadsheet εφαρμογή. ● Base – Βάση δεδομένων.

6 Writer Writer ονομάζεται ο κειμενογράφος του OpenOffice ο οποίος χαρακτηρίζεται για την απλότητα και την ευχρηστία του. Παρέχει όλες τις βασικές λειτουργίες που απαιτούνται απο έναν κειμενογράφο δημιουργώντας έγγραφα αντίστοιχου επιπέδου με των ανταγωνιστικών εμπορικών εφαρμογών όπως είναι το M$ Word. Επίσης είναι συμβατός με κείμενα απο M$ Word.

7

8 Impress Το Impress είναι ένα εργαλείο ιδανικό για Multimedia παρουσιάσεις. Και αυτό χαρακτηρίζεται για την απλότητα αλλά και την ευχρηστία του. Παρέχει όλες τις βασικές λειτουργίες όπως: 2D και 3D clipart, Σχεδιασμός διαγραμμάτων, Εφφέ, Ειδικές σελίδες παρουσίασης κ.λ.π. Το ανταγωνιστίκο πακέτο είναι το Μ$ Power Point.

9

10 Math Το Math είναι συστατικό του OpenOffice.org απαραίτητο για μαθηματικές πράξεις. Χρησιμοποιείται για την συγγραφή εξισώσεων σε αρχεία κειμένου. Υπάρχει δυνατότητα εισαγωγής μιας τέτοιας εξίσωσης σε κείμενο που δημιουργήθηκε στο Writer με την μορφή Αντικειμένου (Object). Επίσης η εισαγωγή εξισώσεων μπορεί να γίνει και στο Impress με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

11

12 Draw Το Draw είναι ένα εργαλείο δημιουργίας διαγραμμάτων (Flow Charts, Network Diagrams, Organisation Charts κ.λ.π.). Αντίπαλο δέος του Draw είναι το M$ Visio.

13

14

15 Calc To Calc είναι μια spreadsheet εφαρμογή αντίστοιχη του M$ Excel. Είναι απλό και εύχρηστο περιέχοντας όλα εκείνα τα απαραίτητα εργαλεία διαχείρησης των Spreadsheet. Σχεδιάζει γραφικές παραστάσεις και διαζειρίζεται αριθμητικά δεδομένα εύκολα και γρήγορα. Χρησιμοποιεί επίσης τεχνολογία XML επεξεργάζοντας τα δεδομένα και απο άλλες παρόμοιες εφαρμογές.

16

17

18 Base Εργαλείο δημιουργίας και διαχείρησης βάσεων δεδομένων. Η database engine που χρησιμοποιεί είναι η HSQL αποθηκεύοντας δεδομένα σε XML αρχεία. Για πιο προχωρημένες απαιτήσεις το BASE υποστηρίζει βάσεις δεδομένων όπως: Adabas D, ADO, M$ Access, MySQL). Το αντίπαλο δέος του BASE είναι η M$ Access.

19

20

21 OpenOffice Suite (1) ● Όλα τα πακέτα (Writer, Impress, Math κλπ) έχουν κοινό interface για μεγαλύτερη εξοικίωση μεταξύ των εφαρμογών. ● Χρησιμοποίηση ίδιων εργαλείων σε όλα τα πακέτα για να γνωρίζετε που ακριβώς βρίσκονται ενώ δουλεύετε κάποια απο τα πακέτα (π.χ. Το ίδιο εργαλείο γραφικών υπάρχει στο Writer, Impress και Draw). ● Όλα τα πακέτα χρησιμοποιούν κοινό spell-checker. Έτσι εαν αλλάξετε τις ρυθμίσεις σε ένα πακέτο, τότε αλλάζουν και στα υπόλοιπα.

22 OpenOffice Suite (2) ● Οι πληροφορίες μπορούν να μεταφερθούν πολύ εύκολα απο την μια εφαρμογή στην άλλη. ● ODF (Open Document Format) χρησιμοποιεί XML τεχνολογία για αποθήκευση δεδομένων το οποίο είναι διεθνώς κατοχυρωμένο. ● Όλα τα πακέτα είναι υπο την ίδια άδεια χρήσης (GPL) και δεν πρόκειται να υπάρξουν χρεώσεις σε οτιδήποτε στο μέλλον.

23 Ποιά τα αρνητικά του OpenOffice; ● Ασυμβατότητα αρχείων! Μεταφέροντας αρχεία δημιουργημένα στο M$ Office οι μικρές λεπτομέρειες δεν υποστηρίζονται απο το OpenOffice. ● Η τεχνική υποστήριξη δεν είναι άμεση όπως θα ήταν σε ένα εμπορικό προιόν. ● Διαφορές στο Interface. Αν και είναι παρόμοιο με αυτό της M$ ο χρήστης χρειάζεται λίγο χρόνο εξοικίωσης με το περιβάλλον του OpenOffice.

24 OpenOffice VS. M$ Office

25 M$ Office ● Το M$ Office είναι ένα απο τα πιο διαδεμένα και οικία περιβάλλοντα γραφείου. ● Η συμβατότητα αρχείων είναι πιο υψηλή υποστηρίζοντας τα διεθνή standard. ● Όπως και να έχει, ως εμπορικό προιόν το M$ Office 2003 έχει περισσότερες δυνατότητες απο τα υπόλοιπα ανταγωνιστικά αν και στην πλειοψηφία των χρηστών αυτά είναι περιττά (ή δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ποτε!)

26 Αλλά... ● Το M$ Office απαιτεί υψηλές δαπάνες για την απόκτηση άδειας λειτουργίας. Κόστος το οποίο είναι παράλογο εαν ο χρήστης χειρίζεται μερικές απο τις βασικές λειτουργείες. ● Ασυμβατότητα νέων λειτουργιών σε παλαιότερες εκδόσεις. Αυτό σημαίνει οτι απαιτείται αναγκαία αναβάθμιση αγοράζοντας το νέο προιόν.

27 Επίλογος Το OpenOffice με την ραγδαία ανάπτυξή του κάθε χρόνο πλησιάζει όλο και περισσότερο τα ανταγωνιστικά εμπορικά πακέτα. Μπορεί σήμερα να καλύπτει ένα σημαντικό εύρος απο τις βασικές λειτουργίες ενός Open Source Suite, αλλά στο μέλλον είναι πολλά υποσχόμενο...


Κατέβασμα ppt "OpenOffice Απο τον: Ανδρέα Μπουράκη Msc in Distributed Systems Engineering"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google