Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΒΕΡΓΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ΖΩΝΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΒΕΡΓΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ΖΩΝΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΒΕΡΓΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ΖΩΝΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
ΚΑΨΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

2 ΥΓΕΙΑ Σύμφωνα με τον ορισμό που διατυπώθηκε στο καταστατικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (1946) η υγεία είναι «η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας». Η έννοια της υγείας, δεν αποδίδεται μόνο από την ιατρική, αλλά και από άλλους παράγοντες όπως είναι το περιβάλλον, η οικονομία, η εργασία κ.α.

3 ΔΙΑΤΡΟΦΗ Ως διατροφή ορίζεται ο τρόπος που τρεφόμαστε και τα οφέλη που αποκομίζουμε από μια σωστή διατροφή αλλά και τις ασθένειες που προκύπτουν όταν αυτή είναι ανεπαρκής ή ελλιπής. Η διατροφή εκτός της κάλυψης της ανάγκης για επιβίωση αποτελεί και το μέσο έκφρασης και εξωτερίκευσης των συναισθημάτων, της κοινωνικότητας των ανθρώπων, καθώς την εφαρμογή και διατήρηση των πολιτιστικών τους γνωρισμάτων.

4 Το σπιτικό φαγητό ή το φαγητό από έξω;
Το σπιτικό φαγητό είναι καλύτερο και πιο υγιές από το φαγητό που τρώμε από έξω. Γιατί τα υλικά είναι πιο φρέσκα . Ενώ τα υλικά από έξω πιθανών να είναι μεταλλαγμένα . Επίσης τα έτοιμα φαγητά κάνουν κακό στον οργανισμό μας Το σπιτικό φαγητό είναι πιο νόστιμο και πιο θρεπτικό από το αγορασμένο φαγητό. Το αγορασμένο φαγητό περιέχει πολλά λιπαρά ενώ το σπιτικό περιέχει πιο λίγα λιπαρά. Με λίγα λόγια το σπιτικό φαγητό είναι το καλύτερο απ’ όλα .

5 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ Το σύνολο των σωματικών ασκήσεων που εκτελεί ο άνθρωπος με σκοπό τη βελτίωση της σωματικής και πνευματικής του κατάστασης. Οι παλιοί έλεγαν <<Νους υγιής εν σώματι υγιεί >> εννοώντας ότι για να είναι ο νους υγιής , πρέπει και το σώμα να είναι υγιές .

6 Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
- Μειώνει τις πιθανότητες για εμφάνιση χρόνιων παθήσεων όπως καρδιοπάθεια, εγκεφαλικά, εμφράγματα, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία - Βοηθάει στο «χτίσιμο» και στη διατήρηση των μυών, των οστών και των αρθρώσεων. - Βοηθάει στη διαχείριση του βάρους - Βοηθάει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης - Βοηθά τους ανθρώπους να ανεβάσουν το ηθικό τους να νιώσουν πιο ξεκούραστοι αλλά και πιο ζωντανοί - Μειώνει το αίσθημα κατάθλιψης και άγχους - Αποκτάτε αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό σας

7 Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης;
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από διαταραχή στον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός διαχειρίζεται (μεταβολίζει) τα διάφορα συστατικά των τροφών. Οφείλεται σε έλλειψη ινσουλίνης που μπορεί να είναι απόλυτη (δηλαδή μειωμένη ινσουλίνη στο αίμα) ή σχετική (δηλαδή αδυναμία της υπάρχουσας ινσουλίνης να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού). Τα άτομα που έχουν διαβήτη έχουν και υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

8 Τι είναι η ινσουλίνη; Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας. Μπορεί κανείς να πει πως η ινσουλίνη είναι ένα είδος «θυρωρού»: Επιτρέπει στη γλυκόζη που έχει απορροφηθεί από τις τροφές (και κυκλοφορεί στο αίμα) να μπει μέσα στα κύτταρα των διαφόρων οργάνων. Έτσι η γλυκόζη μέσα στα κύτταρα συμμετέχει σε απαραίτητες αντιδράσεις με κυριότερο σκοπό την παραγωγή ενέργειας.

9 Διαβήτης τύπου 1 Είναι ο τύπος που παλαιότερα λεγόταν «νεανικός» σακχαρώδης διαβήτης. Σε αυτόν τον τύπο, τα κύτταρα του παγκρέατος που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή της ινσουλίνης («β-κύτταρα») καταστρέφονται με αυτοάνοσο μηχανισμό (τα καταστρέφει ο ίδιος ο οργανισμός για κάποιο λόγο, μέσω αυτο-αντισωμάτων), με αποτέλεσμα η ινσουλίνη να ελαττώνεται και πολύ σύντομα να λείπει τελείως.

10 Διαβήτης τύπου 2 Παλαιότερα λεγόταν «τύπος ενηλίκου». Είναι αποτέλεσμα δύο διαταραχών: Αφενός η ινσουλίνη που υπάρχει δεν καταφέρνει να δράσει φυσιολογικά (τα κύτταρα των ιστών και των οργάνων αντιστέκονται και ζητούν περισσότερη ινσουλίνη) και αφετέρου υπάρχει μειωμένη δυνατότητα του παγκρέατος να αυξήσει την παραγωγή της ινσουλίνης όσο απαιτούν οι ιστοί και τα όργανα.

11 Γιατί έπαθα διαβήτη; -κληρονομικότητα -περιβάλλον (παχυσαρκία , καθιστική ζωή) -ιοί και χημικές ουσίες -παραγωγή ορμονών κατά την εγκυμοσύνη ΠΡΟΣΟΧΗ * Η κατανάλωση πολλών γλυκών και ζάχαρης δεν έχει καμία σχέση .

12 Συμπτώματα πολυουρία ξηροστομία πολυδιψία απώλεια βάρους πολυφαγία
θολή όραση 

13 Η θεραπεία σταματάει ποτέ;
Ο διαβήτης γενικά είναι ένα χρόνιο νόσημα, που εξελίσσεται με το χρόνο. Έτσι, η αγωγή συνεχίζεται δια βίου. Εξαιρέσεις στον κανόνα αυτό υπάρχουν, αν και σπάνιες.

14 ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ Ο όρος 'τροφική αλλεργία' αναφέρεται σε ανεπιθύμητες αντιδράσεις στα τρόφιμα. Δηλαδή είναι μια αντίδραση του ανοσολογικού συστήματος σε ένα συγκεκριμένο τρόφιμο ή συστατικό τροφίμου, που το σώμα λανθασμένα πιστεύει ότι είναι επιβλαβές.

15 ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΓΑΛΑ Η αλλεργία στο γάλα αγελάδας είναι η πιο συχνή τροφική αλλεργία στα παιδιά. Υπολογίζεται ότι 2-7,5% των βρεφών εκδηλώνει αλλεργία στο γάλα. Από αυτά τα παιδιά περίπου τα μισά εκδηλώνουν αργότερα και αλλεργία σε άλλες τροφές, όπως σόγια, αυγό, ξηρούς καρπούς κλπ. Τα αλλεργικά στο γάλα παιδιά σε ποσοστό 50-80% θα εμφανίσουν μέχρι την εφηβεία αναπνευστική αλλεργία.

16 Συμπτώματα και Αντιμετώπιση
Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται αμέσως μετά τη πρόσληψη του γάλακτος (κνίδωση, αγγειοοίδημα, αναφυλαξία) ή μετά από πολλές ώρες (ατοπική δερματίτιδα, γαστρεντερικές εκδηλώσεις). Υπολογίζεται ότι περίπου το 15% των βρεφικών κωλικών οφείλεται σε αλλεργική αντίδραση στο γάλα. Το βρέφος μετά τη σίτιση μπορεί να είναι ανήσυχο, να γκρινιάζει δείγμα ότι κάτι το ενοχλεί, να εμφανίσει διάρροιες ή εμετούς ή τέλος να υπολείπεται στην ανάπτυξη. Η αντιμετώπιση των παιδιών με αλλεργία στο γάλα αγελάδας συνίσταται στην πλήρη αποφυγή πρόσληψης των πρωτεϊνών του γάλακτος.

17 ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ
Oι τροφικές αλλεργίες είναι πολύ συνηθισμένες. Υπολογίζεται ότι περίπου ένα στα δέκα παιδιά πάσχει από κάποιου είδους τροφική αλλεργία, με αυτή στις πρωτεΐνες των καρυδιών και άλλων ξηρών καρπών, όπως τα φιστίκια, να δείχνει να αυξάνεται στα νήπια και στα μικρά παιδιά ηλικίας έως 3 ετών. Εάν το παιδί παρουσιάσει αλλεργία στους ξηρούς καρπούς, είναι απίθανο να την ξεπεράσει μεγαλώνοντας.

18 Συμπτώματα και Αντιμετώπιση
Τα συμπτώματα των αλλεργιών αυτών συμπεριλαμβάνουν μυρμήγκιασμα στο στόμα και στα χείλη, οίδημα στο πρόσωπο, ναυτία και αίσθημα σφιξίματος στον λαιμό.   Σε μερικές περιπτώσεις, ακόμα και μια μικροσκοπική ποσότητα ξηρού καρπού μπορεί να προκαλέσει σοβαρή διόγκωση στην αεροφόρο οδό και να εμποδίσει την αναπνοή, με επακόλουθη απότομη μείωση της αρτηριακής πιέσεως, κατάρρευση και απώλεια των αισθήσεων. Aν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών πρέπει να τους αποφύγουν εξ ολοκλήρου έως τα 3 τους χρόνια.

19 ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ ΣΤΗ ΓΛΟΥΤΕΝΗ (ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΣΙΤΑΡΙ)
Δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί η αιτία που προκαλεί αυτές τις αντιδράσεις. Επειδή η γλουτένη είναι αρκετά δύσπεπτη, αν καταναλώνεται σε υπερβολικές ποσότητες, θα είναι επιζήμια για όλους. Συνεπώς, όλοι πρέπει να τρώμε λιγότερες τροφές που είναι πλούσιες σε γλουτένη, κάτι που ισοδυναμεί με λιγότερα προϊόντα που περιέχουν σιτάρι.

20 Συμπτώματα 1. Στα βρέφη παρατηρούνται γαστρεντερικές ενοχλήσεις, και στασιμότητα ή απώλεια βάρους. 2. Στα παιδιά, εκτός από τα παραπάνω, μπορεί επίσης να εκδηλωθεί ναυτία, εμετοί, ανορεξία, αναιμία, δερματίτιδα και στοματικές άφθες. 3. Στους ενήλικες και σε αρχικό στάδιο εκδήλωσης της ασθένειας, παρατηρείται ένα γενικά αίσθημα αδιαθεσίας και κόπωσης ακόμη κι όταν οι γαστρεντερικές ενοχλήσεις είναι περιορισμένες. Στη συνέχεια και σαν συνέπεια της μειωμένης απορρόφησης βιταμινών, ιχνοστοιχείων και θρεπτικών συστατικών παρατηρούνται αναιμία, οστεοπενία και οστεοπόρωση καθώς και νευρικές και ορμονικές διαταραχές.

21 Αντιμετώπιση Συχνά, κατά τη διάρκεια θεραπείας του πεπτικού, χρειάζεται να ακολουθήσουμε για ένα μήνα μια διατροφή χωρίς σιτάρι και χαμηλή σε γλουτένη. Σήμερα υπάρχουν πολλά είδη υγιεινής διατροφής στα καταστήματα ,όπως : • Ψωμί: από καλαμπόκι ή σίκαλη, ριζογκοφρέτες, γκοφρέτες βρώμης. • Ζυμαρικά: μακαρόνια από μαύρο σιτάρι, νουντλς από μαύρο σιτάρι, νουντλς από ρύζι, ζυμαρικά από κινόα, από καλαμπόκι, και πολέντα (από σιμιγδάλι) • Δημητριακά προγεύματος: κορνφλέικς, δημητριακά από ρύζι, κουάκερ, νιφάδες κεχριού.

22 Junk Food ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Σάρρας Κων/νος, Ράρρας Χριστόφορος,
Τσαλή Ιωάννα-Ειρήνη, Τρομπούκη Παναγιώτα

23 «Βόμβα» για τον οργανισμό αποτελεί το «γρήγορο φαγητό»
Το αλάτι και το λίπος, που περιέχουν οι τροφές των φάση φουντ, θεωρούνται ένοχα για την εμφάνιση σοβαρών νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά και ο διαβήτης Στενά συνδεδεμένη με τη παχυσαρκία, που έχει αυξηθεί κατακόρυφα σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο, είναι η αύξηση της κατανάλωσης «βρώμικου φαγητού», ενώ παράλληλα οι σύγχρονες διατροφικές συνήθειες ευθύνονται για τη συχνότερη εμφάνιση σοβαρών νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά, ο διαβήτης, ή ο καρκίνος. Ειδικότερα, η κοιλιακή παχυσαρκία την οποία προκαλεί σε μεγάλο βαθμό το λιπαρό φαγητό, θεωρείται ένοχη για την εμφάνιση του διαβήτη και της στεφανιαίας νόσου, ασθένειες με αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια.

24 Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι ανθυγιεινές τροφές μπορεί να είναι εξίσου εθιστικές με το κάπνισμα ή τα ναρκωτικά, καθώς η μελέτη τους έδειξε ότι η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, αλατιού και λιπαρών προγραμματίζει τον εγκέφαλο ώστε... να θέλει κι άλλο. Μάλιστα έχει μια ακόμη συνέπεια για τα μικρά παιδιά: μειώνει την εξυπνάδα τους, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, τη μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ για το ζήτημα αυτό. Η μελέτη συμπέρανε ότι τα παιδιά που τρώνε συχνά φαγητά κακής ποιότητας, όταν μεγαλώσουν έχουν κατά μέσο όρο ελαφρώς μικρότερο δείκτη νοημοσύνης (το γνωστό IQ).

25 Trans Τα trans λιπαρά είναι ένα τεχνητό λίπος που κατασκεύασε η βιομηχανία τροφίμων προκειμένου να δημιουργήσει ένα φτηνό υποκατάστατο του βουτύρου, τις μαργαρίνες.

26 Σήμερα τα trans λιπαρά ενοχοποιούνται για την αύξηση του διαβήτη τύπου 2, ενώ αρκετοί ιατρικοί ερευνητές πιστεύουν ότι συνδέονται και με την αύξηση ορισμένων καρκίνων. Η κατανάλωση μιας μαργαρίνης με trans λιπαρά αντί για ελαιόλαδο, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της κακής χοληστερόλης (LDL) και την μείωση της καλής χοληστερόλης (HDL). το 1993, ο επιδημιολόγος Γουόλτερ Γουίλετ του Πανεπιστημίου Harvard μαζί με το συνεργάτη του Αλμπέρτο Αστσέριο έγραψαν ότι κατά συντηρητικούς υπολογισμούς τους, «…περισσότερο από θάνατοι το χρόνο μπορεί να οφείλονται στην κατανάλωση των μερικώς υδρογονωμένων λιπών».

27 Βιταμίνες 

28 Υδατοδιαλυτές βιταμίνες
Υδατοδιαλυτές βιταμίνες  Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες  περιλαμβάνουν τη βιταμίνη C  και την ομάδα των βιταμινών Β

29 Βιταμίνη Β1 Βιταμίνη Β2 Βιταμίνη Β3 Βιταμίνη Β5
Βιταμίνη Β1  Βιταμίνη Β2 Βρίσκεται σε αφθονία στους σπόρους των δημητριακών και στη μαγιά της μπύρας. Βρίσκεται σε αφθονία στο γάλα και στο ασπράδι του αβγού. Βιταμίνη Β Βιταμίνη Β5  Η Β3 βρίσκεται άφθονη στις τροφές ζωικής προέλευσης, λίγο στις φυτικές Βρίσκεται σε όλους τους ιστούς και είναι αναγκαία στο μεταβολισμό των υδατανθράκων.

30 Βιταμίνη Β Βιταμίνη Β12 Ανευρίσκεται στα περισσότερα φυτά και τα ζώα, Η έλλειψη της προκαλεί νευρολογικές διαταραχές, δερματίτιδα και γαστρεντερίτιδα. Είναι το μοναδικό, μέχρι σήμερα, φυσικό προϊόν που περιέχει κοβάλτιο, στο οποίο οφείλει και το ζωηρό κόκκινο χρώμα του. Η χορήγηση Β12 αποτελεί την πιο αποτελεσματική θεραπευτική αγωγή της κακοήθους αναιμίας και άλλων παθολογικών καταστάσεων

31 Βιταμίνη C  Τα φρέσκα λαχανικά και, κυρίως, τα εσπεριδοειδή είναι οι καλύτερες πηγές της βιταμίνης C, καθώς η βιταμίνη περιέχεται σε μεγάλη ποσότητα. Η έλλειψη της C προκαλεί την ασθένεια σκορβούτο, γνωστή και ως "νόσος των ναυτικών", Το σκορβούτο προκαλεί πρήξιμο και μάτωμα στα ούλα, βλάβες στα δόντια, υποδόρια αιματώματα, αιμορραγίες των ιστών και αναιμία. Με το κάπνισμα ένα μεγάλο μέρος της βιταμίνης C που υπάρχει στον οργανισμό καταστρέφεται, για αυτό συνιστάται οι καπνιστές να πίνουν πολλούς χυμούς πλούσιους στη βιταμίνη.

32 Λιποδιαλυτές βιταμίνες
Λιποδιαλυτές βιταμίνες  Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες εξαρτώνται από τα διατροφικά λιπαρά για την απορρόφηση και μεταφορά τους. Κατανέμονται σε 4 ομάδες Α, D, E και Κ. Οι βιταμίνες αυτές δεν προσφέρονται όλες από τροφικές πηγές και μερικές δημιουργούνται και συντίθενται από τους οργανισμούς.

33 Βιταμίνη Α  Βιταμίνη D Είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη και βρίσκεται σε αφθονία στα ψάρια, στα αβγά των ψαριών και κυρίως στο ηπατέλαιο τους (μουρουνέλαιο). Ακόμα βρίσκεται στο βούτυρο, στο γάλα και στο ήπαρ διαφόρων ζώων. Επίσης πολλά λαχανικά και φρούτα περιέχουν διάφορα συστατικά και χρωστικές, τα καροτένια, που μετατρέπονται σε βιταμίνη Α στον οργανισμό πρόκειται βιταμίνη σχηματίζεται από το ηλιακό φως. Παρόλο που το χειμώνα η ηλιακή ακτινοβολία δεν επαρκεί για το σχηματισμό βιταμίνης D σε βόρειες περιοχές, χορηγείται σε γονίδια. Παλαιότερα δινόταν με το μουρουνέλαιο. Η προσθήκη βιταμίνης D στις τροφές, και κυρίως στο γάλα, είναι σημαντικό "όπλο" κατά της ραχίτιδας στα εύκρατα και ψυχρά κλίματα.

34 Βιταμίνη Ε  Βιταμίνη Κ  Η βιταμίνη Ε είναι λιποδιαλυτή οργανική ένωση. Βρίσκεται κυρίως στο έλαιο ορισμένων φυτών, όπως το σιτάρι που είναι ιδιαίτερα πλούσια πηγή . Η αβιταμίνωση Ε προκαλεί στείρωση, τόσο στον άνδρα όσο και στη γυναίκα, καθώς και βλάβες των ιστών, ιδιαίτερα του νευρικού και του μυϊκού. Πηγές βιταμίνης Κ για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι τα φύλλα των φυτών. Στον άνθρωπο μπορεί να υπάρξει έλλειψη μετά από λήψη διαφόρων φαρμάκων που αναστέλλουν την αύξηση των βακτηρίων που συνθέτουν τη βιταμίνη. Επίσης μπορεί να συμβεί έλλειψη της βιταμίνης από παθολογικά αίτια.

35 Καρκίνος του παχέος εντέρου
Σήμερα γνωρίζουμε αρκετές πτυχές της παθογένεσής του και παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξή του. Οι συνδυασμένες στατιστικές για άνδρες και γυναίκες αναφέρουν τον καρκίνο του παχέως εντέρου ως τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά από αυτόν των πνευμόνων. Το 90% των περιπτώσεων παρουσιάζονται σε ηλικίες άνω των 50, και λίγο συχνότερα σε άνδρες.

36 Ποιοι παράγοντες ενοχοποιούνται για τον καρκίνο του παχέος εντέρου;
Ηλικία Πολύποδες Βεβαρημένο προσωπικό ιστορικό Βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό Κάπνισμα Παχυσαρκία Φυσική άσκηση Κληρονομικότητα Διατροφή

37 Ο καρκίνος του παχέως εντέρου είναι σπάνιος σε χώρες με χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος ή σε χορτοφάγους πληθυσμούς. Δεν έχουν ξεκαθαρίσει οι παράγοντες που ενοχοποιούνται, αλλά πιθανώς ευθύνεται το ζωικό λίπος και τα καρκινογόνα που παράγονται κατά το μαγείρεμα ζωικών πρωτεϊνών σε υψηλή θερμοκρασία. Παράλληλα παρατηρήθηκε μια προστατευτική ιδιότητα των φυτικών ινών, όπως και των λαχανικών και των φρούτων. Το φυλλικό οξύ που ανευρίσκεται στα πράσινα λαχανικά και σε πολυβιταμινούχα σκευάσματα δρα προστατευτικά. Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ επιβαρύνει την προδιάθεση για καρκίνο του παχέως εντέρου.

38 ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΓΕΡΑ ΔΟΝΤΙΑ

39 Οι καλύτερες επιλογές τροφίμων για την υγεία του στόματος
Οι καλύτερες επιλογές  τροφίμων  για την υγεία του στόματος Τσίχλα: Το μάσημα της τσίχλας χωρίς ζάχαρη  είναι πραγματικά ευεργετικό για τα δόντια διότι βοηθάει στο να αποσπαστούν τα τρόφιμα που είναι κολλημένα  στα  δόντια και ταυτόχρονα αυξάνει τη ροή του σάλιου το οποίο εξουδετερώνει τα  στοματικά οξέα. Γαλακτοκομικά προϊόντα: αποτελούν τις κυριότερες πηγές ασβεστίου και φωσφόρου, που  είναι χρήσιμα για  τα δόντια Τρόφιμα πλούσια σε φθόριο: Το φθόριο  κάνει πιο ανθεκτική την αδαμαντίνη και το σμάλτο του δοντιού, τα εμποδίζει να διαλυθούν από τα οξέα. Τροφές πλούσιες σε φθόριο είναι το τσάι, τα θαλάσσια ψάρια που καταναλώνονται με τα κόκαλά τους (π.χ. σαρδέλες), οι γαρίδες και ο σολομός. Τροφές  πλούσιες σε  βιταμίνη C: (πορτοκάλια, ακτινίδια, φράουλες, γκρέιπφρουτ, μανταρίνια, μπρόκολο, πιπεριές ), οι οποίες επουλώνουν τις φλεγμονές και διατηρούν ακέραιους τους ιστούς του  δοντιού.

40 «Όχι» σε ό,τι κολλάει Όσο πιο κολλώδης είναι η υφή ενός τροφίμου, τόσο μεγαλύτερη είναι η τερηδογόνος δράση του, επειδή επικάθεται στην επιφάνεια των δοντιών και ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων που διαβρώνουν την αδαμαντίνη. Αυτό ισχύει τόσο για τα κολλώδη ζαχαρούχα τρόφιμα (π.χ. λουκούμια), όσο και για τα θρεπτικά τρόφιμα με κολλώδη υφή, όπως ο κρόκος του αυγού, η μπανάνα και τα αποξηραμένα φρούτα. Η καλύτερη λύση ασφαλώς είναι να βουρτσίζουμε τα δόντια μας μετά την κατανάλωση τροφών με κολλώδη υφή.

41 Τι προκαλεί η τερηδόνα Καρδιοπάθειες Ουλίτιδες Πνευμονία Εγκεφαλικό
Στυτικές Δυσλειτουργίες

42 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΝΗΘΕΙΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΛΥΚΕΙΟΥ

43 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ

44 ΦΥΛΟ

45 2)Τι προτιμάς για πρωινό;
1)Τρως πρωινό ; 2)Τι προτιμάς για πρωινό;

46 3)Πόσα ποτήρια γάλα πίνεις την ημέρα ;
4)Κατά τη διάρκεια της ημέρας πότε τρως γλυκά ;

47 5)Συνοδεύετε το φαγητό σας με σαλάτα;
6)Πόσες φορές την εβδομάδα τρως όσπρια ;

48 7)Πόσες φορές την εβδομάδα τρως κρέας ;
8)Πόσα φρούτα τρως την ημέρα;

49 9)Πόσες φορές την εβδομάδα πίνεις αναψυκτικά ;
10)Πόσες φορές την εβδομάδα πίνεις φυσικό χυμό ;

50 12)Τρως«έτοιμο» φαγητό, junk food ;
11)Τρώτε τηγανητά; 12)Τρως«έτοιμο» φαγητό, junk food ;

51 13)Τρως μεταξύ των γευμάτων ;

52 14)Πόσα ποτήρια νερό πίνεις την ημέρα ;
15)Καπνίζετε;

53 16)Γυμνάζεστε;

54 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Β΄ΛΥΚΕΙΟΥ

55 Φύλο

56 2) Τι προτιμάς για το πρωινό σου ;
1) Τρως πρωινό ; 2) Τι προτιμάς για το πρωινό σου ;

57 3) Πόσα ποτήρια γάλα πίνεις την ημέρα ;
4) Κατά τη διάρκεια της ημέρας, πότε συνήθως τρως γλυκά ;

58 5) Συνοδεύεις το φαγητό σου με σαλάτα ;
6) Πόσες φορές την εβδομάδα τρως όσπρια ;

59 7) Πόσες φορές την εβδομάδα τρως κρέας ;
8. Πόσα φρούτα τρως την ημέρα ;

60 9) Πόσες φορές την εβδομάδα πίνεις αναψυκτικά ;
10) Πόσες φορές την εβδομάδα πίνεις φυσικό χυμό ;

61 11) Τρώτε τηγανητά ; 12) Τρώτε "έτοιμο" φαγητό ;

62 13) Τρώτε μεταξύ των γευμάτων;
14) Πόσα ποτήρια νερό πίνετε την ημέρα ;

63 15) Καπνίζετε ; 16) Γυμνάζεστε ;

64 Συντελεστές 1)Συντονίστρια ομάδας : Μπογά Ιουλία 2)Μέλη : Μποφίλη Μελίνα Κιτσάκου Πηνελόπη Βαρδάκης Κωνσταντίνος Γκαρτζονίκας Χάρης Γκότζιος Βασίλης Με την επιμέλεια της καθηγήτριας κ. Γερογιάννη.

65 Ο ΣΙΔΗΡΟΣ Το ανθρώπινο σώμα περιέχει 2-4 γρ. σιδήρου. Η ποσότητα σιδήρου που περιέχεται στο σώμα είναι συνάρτηση του βάρους της ηλικίας, του φύλου και των σταδίων ανάπτυξης. Συμβάλλει στη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς, ενώ επαρκής πρόσληψη σιδήρου είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και του μεταβολισμού. Τέλος, ο σίδηρος είναι βασικός για τη σωστή εγκεφαλική λειτουργία σε όλες τις ηλικίες.

66 ΕΛΛΕΙΨΗ  Η τυπική ασθένεια που οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου είναι η σιδηροπενική αναιμία. ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ Ανώτατο ασφαλές επίπεδο για ημερήσιο συμπλήρωμα είναι 15mg

67 ΩΦΕΛΕΙΑ ΛΗΨΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΣΙΔΗΡΟΥ
Άτομα που ωφελούνται από την λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου: Οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία εμφανίζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σιδηροπενίας εξαιτίας της μηνιαίας απώλειας αίματος λόγω της εμμήνου ρύσης. Οι χορτοφάγοι, οι έγκυες, οι έφηβοι, οι αθλητές και οι ηλικιωμένοι .

68 Η βιταμίνη C και τα συμπλέγματα Β
Ένας από τους πιο σημαντικούς διατροφικούς παράγοντες που προωθούν την απορρόφηση του σιδήρου που δεν είναι συνδεδεμένος με αιμοσφαιρίνη είναι η Βιταμίνη C. Υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στην ποσότητα του μη συνδεδεμένου με αιμοσφαιρίνη σιδήρου που απορροφάται και της βιταμίνης C που περιέχεται στη διατροφή. Η απορρόφηση και η χρησιμοποίηση του σιδήρου εξαρτάται επιπλέον από την παρουσία κάποιων μελών του συμπλέγματος βιταμινών Β.

69 Για μεγαλύτερη απορρόφηση…
Συνδυάστε τις τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε σίδηρο με:  π.χ. λευκό κρασί, τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C κλπ… 2. Αποφύγετε να συνδυάζετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο με: • Τσάι, καφέ, αναψυκτικά τύπου κόλα, κόκκινο κρασί: Περιέχουν τανίνες, οι οποίες δυσχεραίνουν την απορρόφηση του σιδήρου.   • Γαλακτοκομικά ή άλλες τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, το οποίο δεσμεύει το σίδηρο. (Όταν δηλαδή τρώτε δημητριακά πρωινού, προτιμήστε τα χωρίς γάλα ή γιαούρτι, επειδή θα μειωθεί η απορρόφηση του σιδήρου που σας προσφέρουν.)  • Φυτικές ίνες (π.χ. προϊόντα ολικής άλεσης), καθώς και αυτές με τη σειρά τους μειώνουν την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό. 

70 Περιεκτικότητα τροφίμων σε μη αιμικό σίδηρο
ΤΡΟΦΙΜΟ ΠΟΣΟΤΗΤΑ Fe mg ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΠΡΩΙΝΟΥ 1 ΦΛ ΦΑΚΕΣ 1/2 ΦΛ 3.3 ΣΠΑΝΑΚΙ ΒΡΑΣΜΕΝΟ 3.2 ΠΙΤΟΥΡΟ 3.0 ΠΑΤΑΤΑ ΨΗΤΗ 1 ΜΕΤΡΙΑ 2.7 ΦΑΣΟΛΙΑ ΓΙΓΑΝΤΕΣ 2.6 ΑΡΑΚΑΣ 1.9 ΦΙΣΤΙΚΙΑ ΚΑΣΙΟΥΣ 30 ΓΡ 1.7 ΑΜΥΓΔΑΛΑ ¼ ΦΛ 1.3 ΞΗΡΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ 90 ΓΡ 1.0 ΞΗΡΑ ΒΕΡΙΚΟΚΑ 0.8 ΑΥΓΟ 1 ΟΛΟΚΛΗΡΟ 0.6

71 Περιεκτικότητα τροφίμων σε αιμικό σίδηρο
ΤΡΟΦΙΜΟ ΠΟΣΟΤΗΤΑ Fe mg ΣΥΚΩΤΙ ΑΠΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ 90 ΓΡ 7.2 ΣΥΚΩΤΙ ΑΠΌ ΜΟΣΧΑΡΙ 5.8 ΧΤΑΠΟΔΙ 4.4 ΣΤΡΕΙΔΙΑ 30 ΓΡ 3.8 ΑΠΑΧΟ ΜΟΣΧΑΡΙ SIRLOIN 2.9 ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ, ΣΚΟΥΡΟ ΚΡΕΑΣ 2.0 ΣΤΗΘΟΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ, ΣΚΟΥΡΟ ΚΡΕΑΣ 1.2 ΞΙΦΙΑΣ 1.1 ΣΤΗΘΟΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ, ΛΕΥΚΟ ΚΡΕΑΣ 0.9 ΑΠΑΧΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΤΟΝΟΣ 0.6

72 Σιδηροπενική αναιμία Η σιδηροπενική αναιμία είναι μια μορφή αναιμίας που προκύπτει όταν ο οργανισμός παρουσιάζει έλλειψη σε σίδηρο. Η ανεπάρκεια του σιδήρου διαταράσσει τη λειτουργία της αιμοσφαιρίνης, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς.

73 Πού οφείλεται; Η σιδηροπενική αναιμία προκαλείται όταν ο οργανισμός:
δεν προσλαμβάνει επαρκείς ποσότητες σιδήρου είτε γιατί δεν του παρέχεται μέσω της διατροφής είτε γιατί, ακόμη και όταν του παρέχεται, δεν μπορεί να το απορροφήσει χάνει σίδηρο εξαιτίας αυξημένων αναγκών (παιδική ηλικία, εγκυμοσύνη, έμμηνος ρύση) χάνει σίδηρο εξαιτίας αιμορραγίας που προκαλείται από ασθένεια του πεπτικού, όπως είναι οι αιμορροΐδες, το πεπτικό έλκος, τα νεοπλάσματα κ.ά.

74 Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα γενικά συμπτώματα της σιδηροπενικής αναιμίας είναι τα εξής: κόπωση και αδυναμία ωχρότητα κεφαλαλγία αίσθημα παλμών (φτερούγισμα στην καρδιά) λαχάνιασμα ζάλη. διαταραχή της σωματικής και πνευματικής ανάπτυξης εύθραυστα και κοίλα νύχια πόνος και κάψιμο στη γλώσσα ευπάθεια σε λοιμώξεις.

75 Πώς θεραπεύεται; Η σιδηροπενική αναιμία εκδηλώνεται εξαιτίας διαφόρων διαταραχών και για το λόγο αυτό η θεραπεία, η οποία στοχεύει στην αναπλήρωση του σιδήρου, μπορεί να περιλαμβάνει λήψη σκευασμάτων σιδήρου, σπανιότερα ενέσεις σιδήρου και σε σοβαρές περιπτώσεις μετάγγιση αίματος.

76 Πώς μπορεί να προληφθεί;
Μπορείτε να προλάβετε τη σιδηροπενική αναιμία καταναλώνοντας πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή, αποφεύγοντας τη μακροχρόνια λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, λαμβάνοντας σκευάσματα σιδήρου (μόνο με συμβουλή γιατρού, γιατί η υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει τοξική επίδραση) σε περιπτώσεις αυξημένων αναγκών, όπως κατά τη διάρκεια της κύησης και της εμμήνου ρύσεως, και κάνοντας τακτικά αιματολογικές εξετάσεις.

77 ΤΟ ΑΣΒΕΣΤΙΟ

78 Για ποιο λόγο είναι το ασβέστιο σημαντικό ;
Για ποιο λόγο είναι το ασβέστιο σημαντικό ; είναι ένα απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό μεταλλικό στοιχείο. Το 99% του ασβεστίου βρίσκεται στα οστά και τα δόντια μας. Είναι αναγκαίο δομικό υλικό για να «χτίσουμε» δυνατά και πυκνότερα οστά όταν είμαστε νέοι, αλλά και να διατηρήσουμε τα οστά μας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Το ασβέστιο συμμετέχει και σε μια σειρά σημαντικών λειτουργιών του οργανισμού, όπως η πήξη του αίματος, η μυϊκή σύσπαση, η μεταβίβαση των νευρικών ερεθισμάτων.

79 Πηγές Ασβεστίου Ως γνωστό μεγάλες ποσότητες ασβεστίου περιέχονται σε γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί) περιέχουν υψηλές ποσότητες. Ορισμένα πράσινα λαχανικά και φρούτα περιέχουν μικρότερες ποσότητες. Πχ Μπρόκολο Τα άτομα που έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης θα ήταν καλύτερο να καταναλώνουν περισσότερα λαχανικά και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά. Υπάρχουν ακόμα πολλά προϊόντα στο εμπόριο που είναι «εμπλουτισμένα» με ασβέστιο, δηλαδή περιέχουν με τεχνητό τρόπο αυξημένες από ότι φυσικά υπάρχουν στην τροφή, ποσότητες ασβεστίου. Τέτοια προϊόντα είναι γάλα σόγιας, χυμοί, δημητριακά, ψωμί, μερικά σνακ, ακόμα και εμφιαλωμένο νερό.

80 Απορρόφηση Ασβεστίου από τον οργανισμό
Ενήλικες κάτω των 50 ετών χρειάζονται στη διατροφή τους 1000mg (δηλαδή 1 γραμμάριο) ασβεστίου καθημερινά. Η υπερβολική κατανάλωση ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό λίθων στους νεφρούς και επώδυνους «κωλικούς» των ουροφόρων οδών, όπως και άλλα προβλήματα υγείας. Το ασβέστιο απορροφάται καλύτερα όταν λαμβάνεται σε ποσότητες έως mgr τη φορά, είτε με τις τροφές, είτε με συμπληρώματα διατροφής. Μεγαλύτερες ποσότητες μπορούν να χαθούν στη διαδικασία της πέψης.

81 Συντελεστές 1)Συντονίστρια ομάδας : Μπογά Ιουλία
2)Μέλη : Μποφίλη Μελίνα Κιτσάκου Πηνελόπη Με την επιμέλεια της καθηγήτριας Γερογιάννη.

82 ΒΑΡΔΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΑΡΤΖΟΝΙΚΑΣ ΧΑΡΗΣ ΓΚΟΝΤΖΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΒΑΡΔΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΑΡΤΖΟΝΙΚΑΣ ΧΑΡΗΣ ΓΚΟΝΤΖΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

83 Συμπληρώματα διατροφής
Συμπληρώματα διατροφής είναι: προϊόντα που περιέχουν συμπυκνωμένα ένα ή περισσότερα θρεπτικά συστατικά των οποίων ο σκοπός είναι να συμπληρώνουν το ημερήσιο διαιτολόγιο του ανθρώπου όταν η διατροφή του δεν είναι ισορροπημένη και δεν ανήκουν στην κατηγορία των κοινών τροφών • δεν είναι φάρμακα σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί φαρμάκων • ούτε προϊόντα ειδικής διατροφής για ειδικές κατηγορίες ατόμων. Διατίθενται στο εμπόριο σε δοσιμετρικές μορφές, σε μορφές όπως, κάψουλες, παστίλιες, δισκία, χάπια και άλλες παρόμοιες μορφές, καθώς και φακελάκια σκόνης, φύσιγγες υγρού προϊόντος, φιαλίδια με σταγονόμετρο, και άλλες παρόμοιες μορφές υγρών και κόνεων που προορίζονται να ληφθούν σε προμετρημένες μικρές μοναδιαίες ποσότητες

84 Χρειαζόμαστε τα συμπληρώματα;
Γενικά, γνωρίζουμε πως καταναλώνοντας καθημερινά 5 μικρομερίδες φρούτων και λαχανικών λαμβάνουμε μια σημαντική ποσότητα βιταμινών, ιχνοστοιχείων, φυτικών ινών, αλλά και άλλων θρεπτικών συστατικών. Επιπρόσθετα, καταναλώνοντας μια διατροφή που ακολουθεί τις επιταγές της Πυραμίδας της Διατροφής, με παρούσες όλες τις ομάδες των τροφίμων, σε σωστές αναλογίες και ποσότητες, προσφέρουμε στον οργανισμό μας όλα τα θρεπτικά συστατικά. Άρα υπάρχει η γενική αποδοχή πως μια δίαιτα με τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων μπορεί, υπό φυσιολογικές συνθήκες, να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες του γενικού πληθυσμού

85 Η αναγκαιότητα των συμπληρωμάτων διατροφής
H αναγκαιότητα της λήψης των συμπληρωμάτων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως: • ηλικία και φύλο • συνολική διατροφή • ύπαρξη οργανωμένης άσκησης • ειδικές παθολογικές καταστάσεις • οικογενειακό ιστορικό παθήσεων κ.ά.

86 Ειδικές κατηγορίες που χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής
Νεογνά • Χορτοφάγοι • Παιδιά και ενήλικες σε υποθερμιδική δίαιτα λόγω παχυσαρκίας • Ανεπάρκειες σχετιζόμενες με φάρμακα (π.χ. αντιεπιληπτικά) • Άτομα με ψυχογενή ανορεξία – βουλιμία • Παιδιά που υποσιτίζονται • Έφηβες σε εγκυμοσύνη • Θηλάζουσες • Δυσαπορρόφηση και άλλα χρόνια νοσήματα • Ειδικές νοσολογικές καταστάσεις • Άτομα με έντονη σωματική δραστηριότητα

87 Γιατί παίρνουμε τα συμπληρώματα
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους καταναλώνουμε τα συμπληρώματα. Έφηβοι ετών δήλωσαν ότι παίρνουν συμπληρώματα διατροφής όπως: αθλητικά ποτά, πολυβιταμινούχα συμπληρώματα, γκουαράνα, κρεατίνη, ενεργειακά ποτά, συμπληρώματα βοτάνων, υπερπρωτεϊνικά συμπληρώματα, συνένζυμο Q10.

88 Τα βασικότερα αίτια ήταν: • Τα άμεσα αποτελέσματα στην κατάσταση της υγείας • Πρόληψη ασθενειών • Βελτίωση αμυντικού συστήματος • Πίεση από γονείς για λήψη συμπληρωμάτων • Γεύση • Παροχή ενέργειας • Καλύτερη αθλητική επίδοση

89

90 ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ Η χοληστερίνη ή χοληστερόλη βρίσκεται στη μεμβράνη των κυττάρων όλων των ιστών του σώματος, και στο πλάσμα του αίματος όλων των ζώων. Μικρότερες ποσότητες χοληστερίνης απαντώνται και στις μεμβράνες των φυτών.

91 Λειτουργία Η χοληστερόλη χρησιμοποιείται κυρίως σε ζωικούς οργανισμούς και όχι σε φυτικούς. Μαζί με τα τριγλυκερίδια χρησιμεύει στις κυτταρικές μεμβράνες. Οι διαμοριακές δυνάμεις που αναπτύσσονται μεταξύ των μορίων της χοληστερόλης και του νερού που βρίσκεται εντός και εκτός κυττάρου συμβάλλει στη ρευστή αλλά αδιάσπαστη δομή της μεμβράνης, και της προσδίδει λειτουργικότητα

92 Χοληστερόλη και καρδιαγγειακές ασθένειες
Κατά μία εκδοχή, η χοληστερίνη, όταν υπάρχει στο αίμα σε υπερβολικές τιμές αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών ασθενειών, που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο, δύο από τις κύριες αιτίες θανάτου στην Ευρώπη

93

94 ΣΑΛΜΟΝΕΛΑ Η σαλμονέλα είναι ένα γένος παθογόνων ριζόμορφων κινητών βακτηρίων που προκαλεί ποικίλες ασθένειες στα έντερα και το στομάχι. Οι ασθένειες αυτές ονομάζονται σαλμονέλωση. Οι δύο κυριότερες κατηγορίες σαλμονέλας είναι η τυφική και η μη τυφική σαλμονέλωση. Η ασθένεια αυτή, προέρχεται συνήθως από το νερό, το χώμα, τα έντομα, τις επιφάνειες εργοστασίων και κουζινών, τα ζωικά περιττώματα και τα ακατέργαστα κρέατα, πουλερικά και θαλασσινά.

95 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΛΚΜΗΝΗ, ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ ΕΛΛΗ, ΓΙΩΤΗ ΕΥΑ, ΜΑΡΚΟΥΛΑ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΜΠΟΥΜΠΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

96 Σημασία του πρωινού

97 Ο λαός μας λέει: «Τρώγε το πρωί σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν άρχοντας και το βράδυ σαν ζητιάνος» Παρά τα όσα έχουν ειπωθεί για την αξία του πρωινού εξακολουθούμε να το παραλείπουμε. Μετά από 8-10  ώρες ύπνου χωρίς φαγητό, τα αποθέματα ενέργειας που διαθέτουμε στο σώμα μας είναι ελάχιστα και σίγουρα το σώμα και ο εγκέφαλός μας χρειάζονται «καύσιμα» για να λειτουργήσουν σωστά. Ο ρόλος του πρωινού αποδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντικός στην αύξηση της απόδοσης στην εργασία καθώς και στο σχολείο, αφού φαίνεται πως  η συγκέντρωση και η εγρήγορση  είναι μεγαλύτερη. Επίσης έρευνες σε παιδιά έδειξαν ότι η κατανάλωση πρωινού βελτιώνει τη μνήμη. Από την άλλη, τα άτομα που δεν λαμβάνουν πρωινό μοιάζουν πιο κουρασμένα και νωχελικά.

98 Ανθυγιεινή διατροφή και διαφήμιση
Τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες παρατηρείται μια μεγάλη αύξηση στην διαφήμιση των φαγητών εκείνων που περιέχουν πολλά λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι. Πολλές από αυτές τις διαφημίσεις έχουν ως κύριο αποδέκτη τα μικρά παιδιά. Αντίστοιχα παρατηρείται και μια ανησυχητικά μεγάλη αύξηση στα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας. Έχει υπολογιστεί ότι ένα παιδί βλέπει περίπου διαφημίσεις στην τηλεόραση κάθε χρόνο. Σύμφωνα με έρευνες σε παγκόσμιο επίπεδο, τουλάχιστον οι μισές από τις διαφημίσεις που προβάλλονται κατά τη διάρκεια των παιδικών ζωνών αφορούν σε τρόφιμα χαμηλής διατροφικής αξίας.

99 * 2.080% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας λίπους
Από μελέτη προέκυψε ότι αν ένα άτομο κάνει τις διατροφικές επιλογές του με βάση τις διαφημίσεις, θα προσλάβει: * 2.560% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας ζάχαρης * 2.080% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας λίπους * Το 40% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας λαχανικών * 32% των ημερήσιων αναγκών σε γαλακτοκομικά προϊόντα * 27% των ημερήσιων αναγκών σε φρούτα

100 ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Παχυσαρκία είναι η παθολογικά αυξημένη εναπόθεση λίπους στο ανθρώπινο σώμα. Αυτή η αύξηση της ποσότητας του σωματικούς λίπους, συνεπάγεται βέβαια και αύξηση του σωματικού βάρους. Για τους παχύσαρκους, η ποιότητα ζωής είναι σαφώς μειωμένη αλλά και συντομότερη, αφού εμφανίζουν συχνότερα πολλές και σημαντικές επιπλοκές υγείας.

101 Η συσσώρευση λίπους γύρω από την κοιλιά, η οποία παρατηρείται συνήθως στους άνδρες, προκαλεί πολύ συχνά εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως αρτηριακή υπέρταση, στεφανιαία νόσο, αρτηριοσκλήρυνση κλπ. Αντίθετα, η συσσώρευση λίπους στους μηρούς και τους γλουτούς, η οποία παρατηρείται συνήθως στις γυναίκες, προκαλεί κυρίως αγγειακά προβλήματα από τα κάτω άκρα, όπως φλεβική ανεπάρκεια κάτω άκρων (κιρσούς) κλπ. Ασθένειες που συνδέονται με παχυσαρκία: Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, 61% Καρκίνος ενδομητρίου, 34% Χολολιθίαση, 30% Οστεοαρθρίτιδα, 24% Αρτηριακή υπέρταση, 17% Στεφανιαία νόσος, 17% Καρκίνος μαστού, 11% Καρκίνος παχέως εντέρου, 11%

102 Πότε κάποιος θεωρείται παχουλός, υπέρβαρος, παχύσαρκος, και πότε χρίζει ιατρικής βοήθειας;
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, ο προσδιορισμός της παχυσαρκίας γίνεται μέσω του Δείκτη Μάζας Σώματος, ο οποίος προκύπτει αν διαιρέσουμε το σωματικό βάρος (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους (σε μέτρα).

103 Δείκτης Μάζας Σώματος = Σωματικό Βάρος (σε κιλά)/ Ύψος2 (σε μέτρα)
Ο παρακάτω πίνακας παρουσιάζει την κατηγοριοποίηση με βάση το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ): Αν ο ΔΜΣ είναι: Το άτομο είναι: Μικρότερος από 18,5 Αδύνατο Από 18,5 έως 25 Φυσιολογικού βάρους Από 25 έως 30 Υπέρβαρο Από 30 έως 35 Ήπια παχύσαρκο Από 35 έως 40 Μέτρια παχύσαρκο Μεγαλύτερος του 40 Σοβαρά παχύσαρκο

104 Ποιος ο ιδανικός τρόπος διατροφής για όλους μας;
Η Ιατρική Κοινότητα παγκοσμίως έχει διαπιστώσει ότι η Μεσογειακή Διατροφή αποτελεί τον καλύτερο τρόπο πρόσληψης τροφής και συμμετέχει σημαντικά στην πρόληψη παθήσεων όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, διάφοροι καρκίνοι κλπ.

105 ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ Η νευρική ανορεξία (Anorexia nervosa) πιο γνωστή ως ανορεξία είναι μια διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται κυρίως από άρνηση για διατήρηση ενός υγιούς φυσιολογικού βάρους και έναν μανιώδη φόβο για την απόκτηση βάρους σε συνδυασμό με μια διαστρεβλωμένη εικόνα για τον εαυτό τους που μπορεί να διατηρηθεί από διάφορες προκαταλήψεις σχετικά με το σώμα του ή της, το φαγητό και την διατροφή τους. Η ανορεξία είναι μια ασθένεια που δεν προκαλείται από τίποτε άλλο παρά μόνο από το ίδιο το ανθρώπινο μυαλό και οι συνέπειες της στον οργανισμό είναι πραγματικά καταστροφικές.

106 Τα άτομα με νευρική ανορεξία συνεχίζουν να νιώθουν πείνα αλλά επιτρέπουν στους εαυτούς τους μόνο πολύ μικρές ποσότητες φαγητού. Είναι μια σοβαρή ψυχική αρρώστια με υψηλό ποσοστό παρενεργειών και το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από όλες τις ψυχικές ασθένειες. Η νευρική ανορεξία εκδηλώνεται συνήθως στην εφηβεία. Η νευρική ανορεξία επηρεάζει τις γυναίκες 10 φορές περισσότερο από τους άντρες.

107 Διατροφή Αντιγήρανση Η γήρανση ως έννοια εμπεριέχει τις φυσιολογικές μεταβολές που εκφράζονται κυρίως στο δέρμα και οφείλονται σε αλλοίωση του DNA των κυττάρων λόγω δράσης των ελευθέρων ριζών οξυγόνου, οι οποίες προσκολλώνται στην κυτταρική μεμβράνη και καταστρέφουν τη δομή τους. Η καλή διατροφή, ο ύπνος, η φυσική δραστηριότητα, η αποφυγή του καπνίσματος και του αλκοόλ  αναστέλλουν τη βλαπτική δράση των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό.

108 Σημαντικές ενώσεις οι οποίες συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών είναι οι αντιοξειδωτικές ουσίες. Ουσίες  με γνωστή αντιοξειδωτική δράση είναι οι βιταμίνες C και E, τα Ω-3 λιπαρά οξέα, ο ψευδάργυρος και το λυκοπένιο. Οι ουσίες αυτές περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες σε τρόφιμα όπως το ελαιόλαδο, τα όσπρια, το ψάρι, τα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά και στα δημητριακά ολικής αλέσεως, στους ξηρούς καρπούς και στο πράσινο τσάι. Το συμπέρασμα από την παραπάνω ανάλυση είναι ότι η Μεσογειακή διατροφή αποτελεί τη βάση της αντιγήρανσης.

109 ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Μείωση του ολικού λίπους κατά 30%. Μείωση της λήψης κορεσμένων λιπαρών στο 10% του συνόλου των θερμίδων και χοληστερόλης σε λιγότερο από 300 mg ημερησίως. Καθημερινά, πέντε η περισσότερα μικρά γεύματα λαχανικών και φρούτων, ιδιαίτερα πράσινων και κίτρινων λαχανικών και εσπεριδοειδών. Επίσης, αύξηση της κατανάλωσης δημητριακών ολικής άλεσης και οσπρίων. Διατήρηση της πρόληψης πρωτεϊνών σε μέτρια επίπεδα. Εξισορρόπηση της λήψης τροφής και της φυσικής άσκησης για την διατήρηση του κανονικού βάρους του σώματος.

110 Δραστική μείωση της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών
Δραστική μείωση της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών. Η ανεκτή ημερήσια κατανάλωση δεν πρέπει να υπερβαίνει το ένα ποτήρι (30 cm3). Περιορισμός της ημερήσιας κατανάλωσης άλατος στα 6 g ή λιγότερα. Επαρκής πρόσληψη ασβεστίου. Αποφυγή λήψης επιπλέον διατροφικών συμπληρωμάτων και ιδιαίτερα όταν υπερβαίνουν τις ημερήσιες επιτρεπόμενες δόσεις.

111 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΑΛΛΩΝ ΛΑΩΝ

112 ΜΕΞΙΚΑΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ Μεξικό

113 ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ Τα παραδοσιακά συστατικά της Μεξικάνικης κουζίνας είναι κυρίως το καλαμπόκι, τα φασόλια και το ρύζι . Το καλαμπόκι τρώγεται ακατέργαστο και χρησιμοποιείται στην παρασκευή της “masa”, την βάση για πολλά γνωστά μεξικάνικα πιάτα, όπως οι τορτίγιες και οι ταμάλες. Τα γλυκοκολόκυθα, οι πιπεριές, το κρεμμύδι και το σκόρδο παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στη Μεξικάνικη Κουζίνα. Τα πιο σημαντικά καρυκεύματα στη Μεξικάνικη κουζίνα είναι η σκόνη τσίλι, το κύμινο, η ρίγανη, το κόλιανδρο, η κανέλα και το κακάο.

114 ΣΟΚΟΛΑΤΑ Η σοκολάτα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Μεξικάνικης Κουζίνας. Η λέξη 'σοκολάτα' προέρχεται από την κουζίνα των Αζτέκων, ρόφημα που συχνά αρωματίζονταν με βανίλια ή τσίλι. Στην τότε Προκολομβιανή Κεντρική Αμερική οι καρποί του κακαόδεντρου έπαιζαν το ρόλο χρήματος και χρησιμοποιούνταν για θρησκευτικές τελετουργίες. Σήμερα η σοκολάτα χρησιμοποιείται πάρα πολύ στη Μεξικάνικη κουζίνα, από μεζεδάκια όπως το κοτόπουλο μέχρι την παραδοσιακή Μεξικάνικη καυτή σοκολάτα και τo champurrado, ζεστό και πυκνό ποτό με βάση τη σοκολάτα και το masa.

115 Ιταλική κουζίνα

116 «ζυμαρικά-πίτσα-ριζότο»
Η ιταλική κουζίνα έχει καταφέρει να κατακτήσει τον κόσμο. Πρωταγωνιστεί, το τρίπτυχο «ζυμαρικά-πίτσα-ριζότο» Oι Ιταλοί τρέφουν σεβασμό για τα παραδοσιακά τους πιάτα, που μεταφέρουν πιστά από γενιά σε γενιά, ακόμα και τα πιο ταπεινά, είτε είναι ένα ριζότο με πολύτιμη τρούφα της Άλμπα, είτε τα βενετσιάνικα καβούρια, είτε μια ταπεινή αλλά τόσο νόστιμη σπαγκετάδα «όλιο ε άλιο» της Νάπολης.

117 Η προετοιμασία των ιταλικών φαγητών συνήθως είναι αρκετά απλή, αλλά πάντα χρησιμοποιούνται τα καλύτερα υλικά. Συχνά γίνεται χρήση κάποιας γέμισης. Σύνηθες φαινόμενο είναι και η προσθήκη παρμεζάνας στα ζυμαρικά, στις σούπες και τα ψητά. Επίσης χρησιμοποιούνται πολλά λαχανικά τα οποία συχνά μαγειρεύονται ελαφρά, άλλες φορές με σκόρδο και βούτυρο ή λάδι. Τα μυρωδικά όπως ο βασιλικός, η μαντζουράνα, η ρίγανη και το δεντρολίβανο, είναι βασικά συστατικά για πολλά φαγητά. Η φανταστική ιταλική γαστρονομία σχετίζεται άμεσα με τη νοοτροπία των Ιταλών, που είναι άνθρωποι μερακλήδες, που τους αρέσει να απολαμβάνουν τη ζωή.

118 Οι Ιταλοί απολαμβάνουν το φαγητό και νιώθουν περήφανοι για τις τοπικές τους παραδόσεις. Η ιταλική κουζίνα είναι μία από τις πιο πλούσιες και πιο δημοφιλείς του κόσμου. Πολλές συνταγές είναι τοπικές ενώ άλλες είναι ξενόφερτες, είτε από τους Έλληνες, είτε από τους Άραβες και από όλα τα μέρη του κόσμου.

119 Ράρρας Χριστόφορος Ράπτης Οδυσσέας Τσαλή Ιωάννα-Ειρήνη Τρομπούκη Παναγιώτα

120 ΙΝΔΙΑ

121 Το κάρι xρησιμοποιείται σε όλα σχεδόν τα φαγητά
Η ινδική κουζίνα «παντρεύει» τις ιδιαίτερες γεύσεις που προσδίδουν τα καρυκεύματα με απλά, καθημερινά προϊόντα, όπως το γάλα και το γιαούρτι. Επίσης φημίζεται για τα μπαχαρικά της, τα κυριότερα των οποίων είναι ο κόλιανδρος, η δάφνη, το κύμινο, το κάρι., το πιπέρι, το σινάπι, η κανέλα, το σαφράν, το τζίντζερ και το μοσχοκάρυδο. Το κάρι xρησιμοποιείται σε όλα σχεδόν τα φαγητά είναι μίγμα από τριμμένα αρωματικά μπαχαρικά, όπως καρδάμωμο, κανέλα, γαρύφαλλο, κύμινο, μοσχοκάρυδο και κουρκουμά.

122 Φτιάχνουν μικρομεζεδάκια, τα idlis, πίτες από ρύζι και φακές που γίνονται στον ατμό, τα pakoras, λαχανικά που τηγανίζονται σε κουρκούτι από ρεβίθια και jalebis. Οι Raytas είναι γιαούρτι με φρούτα ή λαχανικά, όπως το δικό μας τζατζίκι. Άλλες σπεσιαλιτέ είναι περίπλοκα πιάτα ρυζιού μαγειρεμένα με κρέατα ή γαρίδες, αρνί με κάρι με μια παχιά σάλτσα που περιέχει τριμμένα φιστίκια και γιαούρτι και μεγάλη ποικιλία από ψωμιά και καυτερά μπισκότα. Στη νότια Ινδία το φαγητό καρυκεύεται με φρέσκες πιπεριές τσίλι και μπορεί να είναι πάρα πολύ καυτερό. Οι Ινδοί έχουν δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ίσως χορτοφαγική κουζίνα του κόσμου.

123 ΡΩΣΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

124 Η Ρωσική κουζίνα έχει μια πλούσια ιστορία και προσφέρει μια ευρεία ποικιλία σούπες, πιάτα που γίνονται από ψάρια, βασισμένα στα δημητριακά προϊόντα και ποτά. Λαχανικά, φρούτα, μανιτάρια, μούρα, τα χορταρικά παίζουν επίσης έναν σημαντικό ρόλο ενώ το κρέας όχι. Αρχέγονα ρωσικά προϊόντα όπως χαβιάρι, smetana, αλεύρι σίκαλης έχουν μια μεγάλη επιρροή στην παγκόσμια κουζίνα.

125 Σούπες Οι σούπες διαδραματίζουν κύριο ρόλο σε ένα ρωσικό μενού. Το εθνικό ρεπερτόριο των σουπών όπως shchi, ukha, rassolnik, solyanka, botvin, okroshka, και teur διευρύνθηκε τον 18ο αιώνα. Οι ρωσικές σούπες μπορούν να διαιρεθούν τουλάχιστον σε 7 μεγάλες ομάδες: Κρύες σούπες Ελαφριές σούπες βασισμένες στα λαχανικά. Noodle σούπες με κρέας, μανιτάρια και κρέμα γάλακτος. Σούπες βασισμένες στο λάχανο Παχιές σούπες βασισμένες στο ζωμό κρέατος με μια αλμυρή-ξινή βάση Σούπες ψαριών Σούπες βασισμένες στο σιτάρι

126 Αγγελοπούλου Αλκμήνη Βασιλάκου Έλλη Γιώτη Εύα Μαρκούλα Δήμητρα Μπούμπα Σταυρούλα

127 Διατροφή στην Ιαπωνία

128 Γενικά Οι Ιάπωνες δεν τρώνε ψωμί αλλά ρύζι. Το κρέας και οι πατάτες απουσιάζουν ή παρουσιάζονται ελάχιστα. Τρώνε όμως γλυκοπατάτες, λαχανικά, αλλά δεν τα μαγειρεύουν όπως εμείς. Τρώνε επίσης πολλά μανιτάρια και κρεμμύδια.

129 Σούσι SASHIMI Το Sashimi είναι ωμό, παγωμένο, κομμένο σε λεπτές φέτες, ψάρι. Το Sashimi μπορεί να γαρνιριστεί με ωμά ζαρζαβατικά, φύλλα από knotgrass, μαϊντανό, μαρούλι, τεμαχισμένο μπέικον, και μερικές φορές φύκια ή αγγούρι. MAKI SUSHI Το Maki sushi περιέχει φέτες από ψάρι και ζαρζαβατικά τυλιγμένα με ρύζι και περιτυλιγμένα με τραγανά, λεπτά φύλλα από φύκη. NIGIRI SUSHI Το Nigiri sushi είναι λεπτή φέτα από ψάρι (μαγειρεμένη ή ωμή) πιεσμένη με το χέρι πάνω σε επίστρωση ρυζιού.

130 Γαλλική κουζίνα

131 Μια σίγουρη και γευστική επιλογή είναι το Coq au Vin ή αλλιώς κόκορας κρασάτος. Επίσης, η σούπα Μπουγιαμπέσα (bouillabaisse), κλασική γαλλική σούπα με ψάρι. Σως μπεαρνέζ Η σως μπεαρνέζ ή béarnaise γαλλιστί είναι μια σάλτσα η οποία συνοδεύει εξαιρετικά κρέατα και ψητά σχάρας αλλά και λαχανικά Αυγά ποσέ Εκλέρ σοκολάτας Προφιτερόλ Κρεμ μπρουλέ

132 Κρασιά Κρασί παράγεται σχεδόν παντού στη Γαλλία, σε ποσότητα 7 με 8 δισεκατομμυρίων φιαλών ετησίως. Επίσης, στη Γαλλία παράγονται 5 πολύ διάσημα κρασιά. 1) Domaine Leroy Chambolle-Musigny 2)Chateau Latour. 3) Chateau Mouton Rothschild 4) Guigal Cote Rotie La Landonne 5) Domaine de la Romanee-Conti Grand Echezeaux  Σαμπάνια Πρόκειται για την ελίτ στο βασίλειο των οίνων με φυσαλίδες. Πρωτοπόροι και εμπνευστές της σαμπάνιας είναι οι Γάλλοι.

133 Κιτσάκου Πηνελόπη Μπογά Ιουλία Μποφίλη Μελίνα

134 ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η μπύρα αποτελεί ένα πολύ κοινό αλκοολούχο ποτό. Κύρια συστατικά της είναι το νερό, η βύνη και ο λυκίσκος, ενώ παράγεται μέσα από την διαδικασία της ζύμωσης.

135 ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ Σνίτσελ
Σνίτσελ αποκαλείται παραδοσιακό φαγητό της αυστριακής και γερμανικής κουζίνας, διαδεδομένο και δημοφιλές διεθνώς. Γίνεται από κομμάτια κρέατος που, αφού χτυπηθούν με ειδικό ξύλινο σφυρί, πανάρονται και τηγανίζονται σε λάδι.

136 Σάλτσα μήλου Η σάλτσα μήλου είναι ένα είδος πουρέ που φτιάχνεται από ξεφλουδισμένα ή αξεφλούδιστα μήλα και μπαχαρικά. Χρησιμοποιείται σαν καρύκευμα στο ψητό χοιρινό και σαν συνοδευτικό στις τηγανίτες.

137 Ξινό λάχανο Το ξινό λάχανο είναι σπεσιαλιτέ της γερμανικής κουζίνας. Παρασκευάζεται από λάχανο με ξίδι και συνδυάζεται με κρεατικά, συνήθως το χειμώνα που δεν υπάρχουν σαλάτες.

138 Λουκάνικα Στη διατροφή των γερμανών συμπεριλαμβάνο-νται διαφόρων ειδών αλλαντικά και κυρίως τα λουκάνικα.

139 ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ Τόφου
Το Τόφου είναι ένα προϊόν από το γάλα της σόγιας. Κατασκευάζεται παρόμοια όπως το τυρί. Είναι δημοφιλές σε πολλές χώρες της Άπω Ανατολής.

140 Η απόλαυση του Βούδα Η "απόλαυση του Βούδα" είναι ένα χορτοφαγικό πιάτο της Κινεζικής, βουδιστικής κουζίνας. Το πιάτο περιλαμβάνει διάφορα λαχανικά μαγειρεμένα σε σάλτσα σόγιας με μπαχαρικά.

141 Σούπα από πτερύγιο καρχαρία
Η σούπα από πτερύγιο καρχαρία είναι ένα δημοφιλές πιάτο της κινεζικής κουζίνας. Συνήθως σερβίρεται σε γάμους ή δεξιώσεις. Τα πτερύγια του καρχαρία προσφέρουν μόνο υφή ενώ η γεύση προέρχεται από άλλα συστατικά.

142 Πράσινο τσάι Το πράσινο τσάι παρασκευάζεται μέσω αποξήρανσης των φύλλων που συλλέγονται από το φυτό Καμέλια. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις χώρες τις ανατολικής Ασίας. Tα συστατικά του συμβάλλουν στην καταπολέμηση του καρκίνου και των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

143 ΒΕΡΓΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ΖΩΝΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

144 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΤΑΥΛΑΝΔΗ
ΧΑΡΗΣ ΓΚΑΡΤΖΟΝΙΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΡΔΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΟΝΤΖΟΣ

145 Το φαγητό στην Ταϋλάνδη μοιάζει με το κινέζικο
Το φαγητό στην Ταϋλάνδη  μοιάζει με το κινέζικο. Περιλαμβάνει ρύζι, λαχανικά και θαλασσινά χωρίς τυρί ή ψωμί ενώ κυριαρχούν οι πολύ καυτερές σάλτσες και τα μπαχαρικά.

146 Σε ένα ταϊλανδέζικο εστιατόριο εκτός από χοιρινό, κοτόπουλο και ψάρι, μπορεί να γευθεί κανείς νουντλς και ντάμπλινγκ φτιαγμένα από ρυζάλευρο, πικάντικες σάλτσες , αρωματισμένες με σκόρδο, πιπερόριζα , γκαλανγκάλ, χυμό μοσχολέμονου και πολλά άλλα.

147 Η  χώρα  διαθέτει   μια αφθονία από λαχανικά, φρούτα,  και μπαχαρικά, λαχταριστά ολόφρεσκα   θαλασσινά, πεντανόστιμα κρεατικά, που όλα μαζί  χρησιμοποιούνται με μια μοναδική αρμονία στις  ατέλειωτες συνταγές  της  ταϋλανδικής  γαστρονομίας. Γενικά οι Ταϋλανδοί προτιμούν καυτερά και πικάντικα φαγητά.


Κατέβασμα ppt "ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΒΕΡΓΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ΖΩΝΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google