Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μέτρηση μήκους Εργαστηριακή Άσκηση 1 B′ Γυμνασίου &

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μέτρηση μήκους Εργαστηριακή Άσκηση 1 B′ Γυμνασίου &"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μέτρηση μήκους Εργαστηριακή Άσκηση 1 B′ Γυμνασίου &
από τον Εργαστηριακό Οδηγό Φυσικής B′ Γυμνασίου και το αντίστοιχο Τετράδιο Εργασιών των Ν. Αντωνίου, Π. Δημητριάδη, Κ. Καμπούρη, Κ. Παπαμιχάλη, Λ. Παπατσίμπα & Εργαστηριακή Άσκηση 1 από τον Εργαστηριακό Οδηγό Φυσικής Α′ Λυκείου και το αντίστοιχο Τετράδιο Εργασιών των Ι. Βλάχου, Ι. Γραμματικάκη, Β. Καραπαναγιώτη, Π. Κόκκοτα, Π. Περιστερόπουλου, Γ. Τιμοθέου

2 Όργανα μέτρησης Δείτε σε βίντεο μέτρηση του μήκους:

3 Με χάρακα Πλησιάζουμε το μηδέν της κλίμακας στο άκρο του βιβλίου και διαβάζουμε την ένδειξη στο άλλο άκρο … … 29cm. Επαναλαμβάνουμε με την άλλη πλευρά και βρίσκουμε… … 20,7cm.

4 Με χάρακα Μετράμε με το χάρακα το πάχος 50 φύλλων του βιβλίου (από τη σελ. 1 έως την 100) και διαιρούμε την ένδειξη δια 50 για να βρούμε το πάχος μιας σελίδας. Για σωστή μέτρηση οι σελίδες πρέπει να είναι επίπεδες και ενωμένες μεταξύ τους … και βρίσκουμε 0,5cm τα 50 φύλλα ή 0,01 cm το φύλλο.

5 Με μετροταινία Τοποθετούμε το 0 της μετροταινίας στο ένα άκρο του μετρούμενου αντικειμένου και διαβάζουμε την ένδειξη στο άλλο άκρο. Φροντίζουμε τις μετρήσεις να τις κάνουμε σε σημεία με ακμές και όχι με στρογγυλεμένες γωνίες.

6 Με μετροταινία Για μεγάλες αποστάσεις υπάρχουν μετροταινίες διαφόρων τύπων.

7 Με διαστημόμετρο ή παχύμετρο
Κάνουμε έλεγχο του οργάνου με τη γνωστής διαμέτρου σφαίρα (που περιέχεται στη συσκευασία) … και βρίσκουμε 12,7cm. Πρέπει όταν οι σιαγόνες είναι σε επαφή ο βερνιέρος να δείχνει 0, αλλιώς το όργανο χρειάζεται επισκευή ή πρέπει να προσαρμόζουμε τις μετρήσεις μας στο αρχικό σφάλμα. Λεπτομέρειες για τη λειτουργία του οργάνου στο ΕΚΦΕ Τρικάλων, στη διεύθυνση:

8 Με παχύμετρο Τοποθετούμε ένα φύλλο βιβλίου μεταξύ των στελεχών του παχύμετρου … και μετράμε το πάχος του 0,08cm. Παχύμετρα υπάρχουν και ψηφιακά, που μας δείχνουν απ’ ευθείας την μέτρηση στην οθόνη τους. Δείτε στο Google εικόνες, τιμές ή άλλες πληροφορίες παχυμέτρων , αναγράφοντας «παχύμετρο».

9 Με παχύμετρο Με το παχύμετρο μπορούμε να μετρήσουμε την εσωτερική διάμετρο ενός κυλίνδρου ή και το βάθος, χρησιμοποιώντας τις εσωτερικές σιαγόνες ή το βυθόμετρο αντίστοιχα. Δείτε την §3.2 σελ «Συνήθη όργανα μέτρησης μηκών» στη διεύθυνση:

10

11 Με μικρόμετρο Ελέγχουμε το 0 του μικρομέτρου να είναι σωστά ρυθμισμένο
Στο [0-25mm] όταν οι σιαγόνες είναι κλειστές και στο [25-50mm] όταν ανάμεσα στις σιαγόνες έχουμε τον κύλινδρο των 25mm, που εμπεριέχεται στη συσκευασία του. Αν δεν έχουμε σωστή ένδειξη μηδενός τη διορθώνουμε περιστρέφοντας τη βίδα στο άκρο του βραχίονα (τυμπάνου). Πληροφορίες για το μικρόμετρο θα βρείτε στις διευθύνσεις: 1. 2. 3.

12 Με μικρόμετρο Τοποθετούμε το φύλλο χαρτιού ανάμεσα στις σιαγόνες …
και μετράμε το πάχος του φύλλου 0,1mm. Αντίστοιχα τοποθετούμε το βιβλίο ανάμεσα στις σιαγόνες του άλλου μικρομέτρου … και μετράμε το πάχος του 25,43mm.

13 Μετρώντας την ακμή κύβου


Κατέβασμα ppt "Μέτρηση μήκους Εργαστηριακή Άσκηση 1 B′ Γυμνασίου &"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google