Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ερευνητική Εργασία Β ’Λυκείου ΘΕΜΑ: Σπουδαίες αθλητικές προσωπικότητες

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ερευνητική Εργασία Β ’Λυκείου ΘΕΜΑ: Σπουδαίες αθλητικές προσωπικότητες"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ερευνητική Εργασία Β ’Λυκείου ΘΕΜΑ: Σπουδαίες αθλητικές προσωπικότητες
ΓΕ.Λ. ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ Ερευνητική Εργασία Β ’Λυκείου ΘΕΜΑ: Σπουδαίες αθλητικές προσωπικότητες

2 Στην ερευνητική εργασία μας ασχοληθήκαμε με εξέχουσες αθλητικές προσωπικότητες του 20ου και 21ου αιώνα που διέπρεψαν στο χώρο τους. Αρχικά επιλέξαμε 25 αθλητές που θεωρήσαμε ταλαντούχους και αξιόλογους:

3 1) Michael Schumacher (Οδηγός Αυτοκινήτων) 13) Sergei Bubka (Στίβου, επι κοντό)
2) Sebastian Vetel (Οδηγός Αυτοκινήτων) ) Yelena Isinbayeva (Στίβου, επι κοντό) 3) Valentino Rossi (Οδηγός Μηχανής) ) Carl Lewis (Στίβου, Ταχύτητες) 4) Πύρρος Δήμας (Αρσιβαρίστας) ) Lionel Messi (Ποδοσφαιριστής) 5) Michael Jordan(Καλαθοσφαιριστής) ) Diego Maradona (Ποδοσφαιριστής) 6) Νίκος Γκάλης (Καλαθοσφαιριστής) ) Johan Cruiff (Ποδοσφαιριστής) 7) Usain Bolt (Αθλητής στίβου, στις ταχύτητες) )Sotomayor (Αθλητής στίβου, άλτης) 8) Magic Johnson (Καλαθοσφαιριστής) )Haile Gebreselasie (Αθλητής στίβου, αντοχής) 9) Σπύρος Λούης (Μαραθωνιοδρόμος) )Nadia Comaneci (Ενόργανη) 10) Gabriela Anderson (Μαραθωνιοδρόμος) )Michal Phelps (Κολύμβηση) 11) Βούλα Πατουλίδου (Αθλήτρια στίβου) )Pele (Ποδοσφαιριστής) 12)Drazen Petrovic (Καλαθοσφαιριστής) )Roger Federer(Τενίστας) 25)Bjorn Borg(Τενίστας)

4 Από αυτούς τους 25 επιλέξαμε 9 αθλητές για πρακτικούς λόγους γιατί δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε παρουσίαση όλων των αθλητών σήμερα και με βάση την φήμη τους και την επιρροή τους στο κοινό.

5 Πελέ Ο Πελέ γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1940 στην πόλη της Βραζιλίας και είναι πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής. Θεωρείται ως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του 20ού αιώνα από την FIFA. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ήταν για μεγάλη περίοδο ο καλύτερα αμειβόμενος αθλητής στον κόσμο, γνωστός και ως ο "Βασιλιάς του Ποδοσφαίρου" . Παρά τις πιέσεις που ασκούσαν οι μεγάλοι σύλλογοι της Ευρώπης για να τον αποκτήσουν, ο Πελέ παρέμεινε στη Σάντος 17 χρόνια λόγω της μεγάλης του αγάπης για την ομάδα, αλλά και λόγω της απαγόρευσης που ασκούσε η κυβέρνηση της χώρας, η οποία τον θεωρούσε εθνικό θησαυρό. Ο Πελέ έπαιζε ως δεύτερος επιθετικός, γνωστός και ως οργανωτής. Η τεχνική κατάρτιση και η αθλητικότητά του έχουν επαινεθεί παγκοσμίως, και κατά τη διάρκεια της καριέρας του ήταν γνωστός για την άριστη ντρίμπλα και πάσα του, την εξαιρετική του ικανότητα στο ψηλό παιχνίδι, τη δημιουργικότητά του, αλλά και τη μεγάλη του έφεση στο σκοράρισμα. Είναι ο πρώτος σκόρερ σε αγώνες Πρωταθλήματος στην ιστορία του ποδοσφαίρου με 541 γκολ. Συνολικά, ο Πελέ σκόραρε γκολ σε αγώνες.

6 Παγκόσμιο Κύπελλο 1958 Στην αρχή του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1958 ο Πελέ ήταν τραυματίας. Όμως, ο αγώνας με την ΕΣΣΔ ήταν καθοριστικός. Ο μικρός Πελέ έπρεπε να σφίξει τα δόντια και να παίξει και τελικά ήταν στην αρχική ενδεκάδα. Ήταν μόλις 17 χρόνων. Η Βραζιλία προκρίθηκε και ο Πελέ κατάφερε να εντυπωσιάσει τους ειδικούς του ποδοσφαίρου. Ο μύθος γύρω από το όνομα του είχε μεταφερθεί πια και στην Ευρώπη. Στα προημιτελικά αντίπαλος ήταν η Ουαλία. Το ματς ήταν ισόπαλο χωρίς γκολ έως τη στιγμή που ο Πελέ δέχτηκε πάσα από κεφαλιά. Στόπαρε άψογα τη μπάλα, κι αφού την πέρασε κάτω από τα πόδια ενός αμυντικού σημάδεψε τη γωνία της εστίας. Στα ημιτελικά με τη Γαλλία πέτυχε τρία γκολ στο 5-2 των Βραζιλιάνων κι άλλα δύο στον τελικό στο 5-2 με τη Σουηδία. Παγκόσμιο Κύπελλο 1962 Το 1962 πέτυχε ένα εξαιρετικό γκολ περνώντας τέσσερις αμυντικούς στον πρώτο αγώνα με το Μεξικό, αλλά τραυματίστηκε στον επόμενο με την Τσεχοσλοβακία και είδε από την εξέδρα την ομάδα του να κερδίζει τον τίτλο.

7 Παγκόσμιο Κύπελλο 1966 Το 1966 στην Αγγλία τα αντιαθλητικά μαρκαρίσματα των Βούλγαρων και των Πορτογάλων αμυντικών του στέρησαν τη συνέχεια των αγώνων. Πρόλαβε να σκοράρει ένα γκολ από απευθείας εκτέλεση φάουλ εναντίον της Βουλγαρίας. Χωρίς τον Πελέ, η Βραζιλία έχασε από την Ουγγαρία και απέτυχε να περάσει τη φάση των ομίλων. Παγκόσμιο Κύπελλο 1970 Σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο η Βραζιλία με τον Πελέ κατάφερε να κερδίσει τον τρίτο τίτλο και να κρατήσει για πάντα το Ζιλ Ριμέ. Εκεί ήταν ο μεγάλος ηγέτης. Μαζί με το ταλέντο τώρα διέθετε και την ανάλογη εμπειρία. Οι στιγμές μαγείας του «βασιλιά» που έχουν καταγράψει οι κάμερες από εκείνη τη διοργάνωση είναι πολλές. Σημείωσε 4 γκολ και μοίρασε 6 ασσίστ. Η αντιστοιχία των 40 επισήμων τροπαίων τον κάνει τον παίκτη με τους περισσότερους τίτλους καριέρας στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Συνολικά κατέκτησε 57 τίτλους στην καριέρα του. video\pele.mp4

8 Ρότζερ Φέντερερ Γεννήθηκε στις 8 Αυγούστου του 1981 στη Βασιλεία της Ελβετίας. Ως παιδί έπαιζε επίσης ποδόσφαιρο, και, πριν αποφασίσει να ακολουθήσει καριέρα στο τένις, ήθελε να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Ο συναγωνισμός με τον Ναδάλ Ο Φέντερερ με τον Ναδάλ είναι αντίπαλοι από το 2005, και ο συναγωνισμός μεταξύ τους αποτελεί μέρος τής καριέρας και των δύο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ναδάλ έχει σταθεί το μόνο εμπόδιο για τον Φέντερερ στις χωμάτινες επιφάνειες .

9 Κατέχει πολλά ρεκόρ στην ιστορία τού τένις, μερικά από τα οποία είναι τα εξής:
•Κατάκτηση 17 Γκραν Σλαμ •Ο τενίστας με 237 συνεχείς εβδομάδες ( ) στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης •Κατάκτηση του Γουίμπλεντον για πέμπτη συνεχή χρονιά ( ) •Κατάκτηση του Αμερικανικού Όπεν για πέμπτη συνεχή χρονιά ( ) •Κατάκτηση 3 Γκραν Σλαμ (Grand Slam): Αμερικανικό Όπεν, Αυστραλιανό Όπεν και Γουίμπλεντον, την ίδια χρονιά, 3 φορές (2004, 2006, 2007) •Συμμετοχή σε 20 τελικούς Γκραν Σλαμ •Συμμετοχή σε 10 συνεχόμενους τελικούς Γκραν Σλαμ (Grand Slam) •Συμμετοχή σε 21 συνεχόμενους ημιτελικούς Γκραν Σλαμ (Grand Slam) •Συνεχείς νίκες, τόσο σε γήπεδο χόρτου (65) όσο και σε σκληρό γήπεδο (56), •Ο τενίστας με τα περισσότερα κέρδη από τουρνουά (US$ 49,475,219) video\Ρότζερ Φέντερερ.mp4

10 Usain Bolt Ο UsainBolt είναι σπρίντερ από τη Τζαμάικα. Είναι κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στο αγώνισμα των 100 μέτρων, των 200 μέτρων και στο αγώνισμα των 4 x 100 μέτρων. Το Νοέμβριο του 2008 ανακηρύχθηκε από την IAAF ως ο κορυφαίος αθλητής της χρονιάς εκείνης . Ψηφίστηκε καλύτερος αθλητής της χρονιάς 2009, 2011 και 2013. Γεννήθηκε στην Τζαμάικα, στις 21 Αυγούστου του Ξεκίνησε τον αθλητισμό παίζοντας κρίκετ αλλά γρήγορα στράφηκε στο στίβο. Σε ηλικία 15 ετών κέρδισε ένα χρυσό και δύο ασημένια μετάλλια στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων του 2002 στην πατρίδα του. Το όνομά του αλλά και οι επιδόσεις του έκαναν τα ΜΜΕ να του αποδώσουν τα προσωνύμια "The Lightning Bolt," ("Αστροπελέκι")και "ο ταχύτερος άνθρωπος στον κόσμο’’. Το 2003 κατέκτησε ένα ακόμα χρυσό μετάλλιο στα 200 μέτρα στο Παγκόσμιο Εφηβικό Πρωτάθλημα με χρόνο

11 Πορεία προς την επιτυχία
Το 2004 ο αθλητής πέτυχε χρόνο 19,93 δεύτερα στα 200 μ. και έγινε ο πρώτος έφηβος που κατέρριψε το φράγμα των 20 δευτερολέπτων. Το 2007 στο εθνικό πρωτάθλημα της Τζαμάικα ο Μπολτ πέτυχε χρόνο 19,75, καταρρίπτοντας το 36ετές ρεκόρ που υπήρχε . Το έτρεξε τα 100μ. σε 9,76 και πέτυχε τη δεύτερη ταχύτερη επίδοση στην ιστορία της διοργάνωσης. Το 2008 πέτυχε νέα παγκόσμια επίδοση στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο με στα 100 μέτρα. Κατέρριψε με χαρακτηριστική άνεση, το δικό του ρεκόρ των 9.72 δευτερολέπτων που είχε πετύχει. Το έτρεξε τα 100 μ. σε 9,77 δεύτερα, στο πρωτάθλημα στίβου της Τζαμάικα.

12 Παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μ. Το 2009 στο τελικό των 100 μ. στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου στο Βερολίνο, ο Μπoλτ πέτυχε νέα παγκόσμια επίδοση με 9,58 δευτερόλεπτα, στα 100 μέτρα. Σύμφωνα με μετρήσεις η μέγιστη ταχύτητα που ανέπτυξε έφτασε στα 44,72 χλμ/ώρα, ενώ η μέση ταχύτητα του ήταν 37,58 χλμ/ωρα. Παγκόσμιο ρεκόρ στα 200 μέτρα Στο μίτινγκ "Τσικλητήρεια" του 2008, ο αθλητής πέτυχε εθνικό ρεκόρ στα 200 μ. με 19,67, που ήταν η κορυφαία επίδοση στον κόσμο. Το ρεκόρ αυτό καταρρίφθηκε από τον ίδιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο το 2008, με χρόνο 19,30 δεύτερα (ρεκόρ Ολυμπιακών Αγώνων), βελτιώνοντας -μετά από 12 χρόνια- το παγκόσμιο ρεκόρ του Μάικλ Τζόνσον κατά 0,02 δεύτερα. Το 2009 πέτυχε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Βερολίνου νέο ρεκόρ, με 19,19. Τρίτο παγκόσμιο ρεκόρ Στις 22 Αυγούστου του 2008 ο Μπολτ κατέκτησε και τρίτο χρυσό μετάλλιο με την εθνική ομάδα της χώρας του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου με χρόνο 37,10 (παγκόσμιο ρεκόρ) στη σκυταλοδρομία 4Χ100μ. video\bolt.mp4

13 Μάικλ Τζόρνταν Ημερομηνία γέννησης: 17 Φεβρουαρίου 1963 (51 ετών)
Τόπος γέννησης: Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης Ύψος : 1,98 μ. Θέση: Shootingguard Ο Μάικλ Τζέφρι Τζόρνταν είναι αμερικάνος παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής και πλέον είναι ιδιοκτήτης των Σάρλοτ Μπόμπκατς. Θεωρείται ευρέως ως ο καλύτερος καλαθοσφαιριστής όλων των εποχών. Έχει παίξει στους Σικάγο Μπουλς και στους Ουάσινγκτον Ουίζαρντς (Wasington Wizards), όπου και τερμάτισε την καριέρα του το 2003 στα 40 του χρόνια. Σαν παίκτης ξεχώρισε για την μοναδική του ικανότητα στο σκοράρισμα αλλά και για τα μοναδικά αλτικά του προσόντα που τον βοήθησαν να μεγαλουργεί στον αέρα παράγοντας πάμπολλα θεαματικά στιγμιότυπα που κανείς άλλος δεν ήταν σε θέση να κάνει.

14 Σχεδόν όλη του την καριέρα την πέρασε στους Σικάγο Μπουλς στους οποίους ηγήθηκε στην δημιουργία της δυναστείας της ομάδας που κατέκτησε 6 πρωταθλήματα σε 8 χρόνια μέσα στην δεκαετία του 1990. Όσον αφορά τις ατομικές του διακρίσεις αυτές είναι αναρίθμητες και χαρακτηριστικότεροι είναι οι 10 τίτλοι πρώτου σκόρερ του NBA, εκ των οποίων οι 7 συνεχόμενοι από το 1987 ως το 1993, τα 5 βραβεία MVP του NBA και τα 6 βραβεία MVP των τελικών του πρωταθλήματος. Όλες αυτές οι διακρίσεις του στο μπάσκετ τον έκαναν διάσημο κάτι που εκμεταλλεύτηκαν αυτός και οι μεγάλες εταιρίες που σχετίζονται με τον αθλητισμό και όχι μόνο. Από το 1984 έχει δικιά του σειρά παπουτσιών, τα AirJordans, την παραγωγή των οποίων αναλαμβάνει η Nike, ενώ έχει κερδίσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια μόνο και μόνο από τις διαφημίσεις, αφού αποτέλεσε το απόλυτο πρότυπο για την νεολαία την δεκαετία του 1980 και Συγκαταλέγεται στους πιο αναγνωρίσιμους αλλά και πιο πλούσιους αθλητές παγκοσμίως όλων των εποχών και από όλα τα αθλήματα. Το όνομά του είναι ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα στο χώρο του μπάσκετ και συνδυάστηκε με τεράστια εμπορική επιτυχία για τις εταιρίες με τις οποίες συνεργάστηκε. Μέχρι και ο αντίπαλός του Λάρρυ Μπέρντ (LarryBird) παραδέχτηκε ότι ποτέ το μπάσκετ δεν γνώρισε καλύτερο παίκτη από τον Τζόρνταν.

15 Νάντια Κομανέτσι Η Νάντια Κομανέτσι είναι Ρουμάνα αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής. Ήταν η πρώτη αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής που βραβεύτηκε με το τέλειο 10, ενώ θεωρείται μία από τις κορυφαίες αθλήτριες στο άθλημα. Η Νάντια Κομανέτσι γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1961 στο Ονέστι της Ρουμανίας. Άρχισε την ενασχόληση με τη γυμναστική στα 6 της χρόνια. Στα 7 της, η Κομανέτσι μπήκε στη σχολή γυμναστικής του Μπέλα Κάρολι. Στα οχτώ, όμως, τερμάτισε πρώτη, καθιστώντας την ως τη νεαρότερη αθλήτρια που κέρδισε το Εθνικό πρωτάθλημα της χώρας της. Η πρώτη της διεθνής επιτυχία ήρθε στα 13 της χρόνια, όπου και κέρδισε το χρυσό μετάλλιο σε όλα τα αθλήματα εκτός από τις ασκήσεις εδάφους, όπου κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο, στο ΠανευρωπαΪκό Πρωτάθλημα. Στα 14 της, συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976 του Μόντρεαλ, όπου και έγινε μία από τις σημαντικότερες αθλήτριες των αγώνων. Στις παράλληλες μπάρες σημείωσε τη μεγαλύτερη βαθμολογία όλων των εποχών στο άθλημα, δηλαδή το τέλειο 10. Στην Ολυμπιάδα αυτή κέρδισε άλλα δύο χρυσά μετάλλια, ενώ, μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, κέρδισε και τον τίτλο του Ήρωα της Σοσιαλιστικής Εργασίας της Ρουμανίας. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες 1980 στην Μόσχα κέρδισε δύο χρυσά και δύο ασημένια μετάλλια. Η Κομανέτσι ανακοίνωσε την απόσυρσή της από την ενόργανη γυμναστική το 1981 video\NADIA_COMANECI.mp4

16 Νίκος Γκάλης Ο Νίκος Γκάλης γεννημένος στις 23 Ιουλίου1957 στο Νιού Τζέρσεϊ των ΗΠΑ, είναι πρώην καλαθοσφαιριστής. Είναι η σημαντικότερη μορφή στην ιστορία του αθλήματος στην Ελλάδα. Καριέρα Στις ΗΠΑ έως το 1979 Ασχολήθηκε αρχικά με την πυγμαχία, αλλά γρήγορα τον κέρδισε η καλαθοσφαίριση. Το 1975 εισήχθη στο καθολικό πανεπιστήμιο του Σίτον Χολ. Την περίοδο αναδείχθηκε τρίτος σκόρερ στο κολεγιακό πρωτάθλημα του NCAA. Η καταξίωση του στην Ελλάδα Το καλοκαίρι του 1979 εντάχθηκε στην ομάδα Άρη Θεσσαλονίκης. Την περίοδο ο Γκάλης αγωνίστηκε με τον Άρη εναντίον του Ιωνικού Νικαίας που έληξε με σκορ υπέρ του Άρη και υπήρξε ένας από τους πιο αξιομνημόνευτους αγώνες της εποχής, καθώς ο Γκάλης πέτυχε 63 πόντους και ο Παναγιώτης Γιανάκης για τον Ιωνικό 72 πόντους. Τα τρία πρώτα του χρόνια στην Ελλάδα δεν κατάφερε να γνωρίσει επιτυχίες. Το1983 αναδείχθηκε για πρώτη φορά πρωταθλητής Ελλάδας με την ομάδα του Άρη.

17 Στην ελίτ της Ευρώπης με τον Άρη και την Εθνική Ελλάδας 1987-1992
Το 1985 με τον Άρη στην Ευρώπη συμμετείχε στον ημιτελικό Το 1985, 1987, 1988, 1989, 1990 ο Άρης κατέκτησε το νταμπλ στην Ελλάδα και συμμετείχε σε τρία διαδοχικά φάιναλ φορ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης. Το 1989 κατέκτησε την 3η θέση στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Το1987 κατέκτησε το με την εθνική Ελλάδος το Eurobasket. Το καλοκαίρι του ο Γκάλης αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο Eurobasket και οδήγησε την εθνική Ελλάδος στην κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου. Αναγεννητής του Παναθηναϊκού Το 1992 αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό. Ο Νίκος Γκάλης υπήρξε ο ηγέτης στην ανάκαμψη του Παναθηναϊκού. Το 1993 στον τελικό ενάντια στον Άρη ο Γκάλης οδήγησε τον Παναθηναϊκό στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας. Την περίοδο ο Γκάλης αναδείχθηκε με τον Παναθηναϊκό κορυφαίος σκόρερ και πασέρ στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα οδηγώντας το σύλλογο στο φάιναλ φορ του Τελ Αβίβ. Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε την τρίτη θέση στην Ευρώπη. Ο Γκάλης με τη συγκομιδή των πόντων που σημείωσε στο φάιναλ φορ του Τελ Αβίβ έφτασε τους 231 πόντους σε φάιναλ φορ, επίδοση που τον κατατάσσει πρώτο έως σήμερα. Στις 29 Σεπτεμβρίου1995 επήλθε το τέλος της καριέρας του. Τιμές Στις 7 Μαϊου του 2013 διοργανώθηκε εκδήλωση προς τιμήν του στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο της Θεσσαλονίκης ενώ ύστερα από απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης, ο αγωνιστικός χώρος του Αλεξανδρείου μετονομάστηκε σε Nick Galis Hall

18 Πύρρος Δήμας Ο Πύρρος Δήμας γεννήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 1971, είναι Έλληνας ολυμπιονίκης αθλητής της άρσης βαρών. Ο πλέον επιτυχημένος αθλητής στην ολυμπιακή ιστορία του ελληνικού αθλητισμού είναι ο μοναδικός εώς σήμερα Έλληνας αρσιβαρίστας με τρία χρυσά (Βαρκελώνη 1992, Ατλάντα 1996 και Σίδνεϋ 2000)κι ένα χάλκινο (Αθήνα 2004) ολυμπιακά μετάλλια. Πορεία προς την επιτυχία Άρχισε να ασχολείται με την άρση βαρών το 1978 στην ηλικία των επτάμιση ετών. 'Εχει αναδειχθεί τρεις φορές χρυσός Ολυμπιονίκης στην κατηγορία των ,5 κιλών(1992), των 83 κιλών(1996) και των 85 κιλών(2000). Στην κατοχή του έχει ακόμη τρεις παγκόσμιους τίτλους (1993, 1995 και 1998). Εχει μείνει στην ιστορία με δύο παγκόσμια ρεκόρ τα οποία θα ζουν αιώνια, καθώς τα έχε πετύχει στη κατηγορία των 83 κιλών, η οποία δεν υπάρχει πια, τότε σήκωσε 180κ. στο αρασέ και 392,5κ. στο σύνολο.

19 Είναι κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στην κίνηση του αρασέ στην κατηγορία των 85 κιλών, με 180 κιλά επίδοση την οποία πέτυχε το 1999 στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Αθήνας, ενώ οι ατομικές του επιδόσεις στο ζετέ είναι 210 κιλά (1998) και στο σύνολο 387,5 κιλά (1998 και 1999). Το 1992 κατέκτησε την τρίτη θέση στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα και πήρε το εισιτήριο για τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης. Το 1993, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα πήρε την τρίτη θέση στα 83 κιλά και τον ίδιο χρόνο, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Μελβούρνη κέρδισε την πρώτη θέση στην ίδια κατηγορία. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα άρσης βαρών στη Βαρσοβία, τον Μάιο του 1995, κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια στα 83 κιλά, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα τρία παγκόσμια ρεκόρ, στο αρασέ, το ζετέ και το σύνολο. Το 1998 στη Φινλανδία κατετάγη δεύτερος με επίδοση 377,5κιλά στο σύνολο. Στους Ολυμπιακούς αγώνες της Ατλάντα και της Αθήνας ήταν ο σημαιοφόρος της ελληνικής ολυμπιακής αποστολής. Το Μάρτιο του 2005, στην Κωνσταντινούπολη, βραβεύτηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αρσης βαρών ως ο καλύτερος αθλητής του αιώνα. Τον Μάιο του 2012 μαζι με τον Κινέζο Ολυμπιονίκη της γυμναστικής Λι Νιγκ άναψαν το βωμο στο Παναθηναϊκό στάδιο κατα τη διάρκεια της τελετής παράδοσης της ολυμπιακής φλόγας στη διοργανώτρια πόλη του Λονδίνου. Για την προσφορά του στον ελληνικό αθλητισμό έχει τιμηθεί με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας. video\Πύρρος Δήμας.mp4

20 Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ Ο ΧαϊλέΓκεμπρεσελασιέ είναι Αιθίοπας δρομέας μεγάλων αποστάσεων, γεννημένος στις 18 Απριλίου, 1973. Έχει υψηλό επίπεδο στις αποστάσεις 1500 μέτρων και Μαραθωνίου, σε αγώνες ανοικτού, κλειστού στίβου και ανώμαλου δρόμου. Έχει καταρρίψει 26 παγκόσμια ρεκόρ και κατέκτησε αρκετούς ολυμπιακούς τίτλους. Το 2008 σε ηλικία 35 ετών, κέρδισε τον Μαραθώνιο του Βερολίνου με 2:03.59, καταρρίπτοντας το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ κατά 27 δευτερόλεπτα. Ήταν η πρώτη φορά που το ρεκόρ του Μαραθωνίου έπεσε κάτω από το όριο των 2:04:00. Ο Γκεμπρεσελασιέ είναι γεννημένος στην Ασέλλα της Αιθιοπίας. Μεγαλώνοντας σε φάρμα, έπρεπε να τρέχει 10 χιλιόμετρα για το σχολείο κάθε πρωί και άλλα τόσα, επιστρέφοντας κάθε βράδυ. Αυτό συνετέλεσε και στη χαρακτηριστική στάση που έχει όταν τρέχει, με το αριστερό του χέρι λυγισμένο, σαν να κρατά τα σχολικά του βιβλία. Ο Γκεμπρεσελασιέ έτυχε διεθνούς αναγνώρισης το 1992, όταν κέρδισε χρυσά μετάλλια στους αγώνες των 5,000 και 10,000 μέτρων στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Νέων στη Σεούλ, και αργυρό μετάλλιο στον αγώνα Νέων του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος ανώμαλου δρόμου. Την επόμενη χρονιά, κέρδισε το πρώτο από τα τέσσερα συνεχόμενα παγκόσμια πρωταθλήματα στα μέτρα των αντρών .Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1993, συμμετείχε επίσης στον αγώνα των μέτρων όπου τερμάτισε δεύτερος. Το τερμάτισε τρίτος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανώμαλου Δρόμου της IAAF 1994 και έθεσε το πρώτο παγκόσμιο ρεκόρ του . Το 1995, ο Γκεμπρεσελασιέ έτρεξε τα μέτρα σε κατεβάζοντας το παγκόσμιο ρεκόρ κατά εννέα ολόκληρα δευτερόλεπτα και το καλοκαίρι κατεβάζοντας το κατά 11 δευτερόλεπτα. Στην ίδια διοργάνωση της Ζυρίχης το 1996, ένας εξαντλημένος Γκεμπρεσελασιέ, υποφέροντας από φουσκάλες που απέκτησε στο σκληρό ταρτάν του στίβου της Ατλάντα δεν μπόρεσε να απαντήσει στο γρήγορο . Το 1997 το ρεκόρ του καταρρίφθηκε από τον Κόμεν στο Βέλγιο.

21 Το 1998, ο Γκεμπρεσελασιέ κατέβασε τα ρεκόρ για τα 2. 000 και 3
Το 1998, ο Γκεμπρεσελασιέ κατέβασε τα ρεκόρ για τα και μέτρα στον κλειστό στίβο, ενώ κατάφερε να ανακτήσει και τα δύο παγκόσμια ρεκόρ του ανοικτού στίβου στα και μέτρα. Τον Ιούνιο του 1998, στο Χενγκελό της Ολλανδίας, ο Γκεμπρεσελασιέ κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ του Πολ Τέργκατ (26:27.85) στα μέτρα των αντρών με χρόνο 26: Μόλις 13 μέρες αργότερα, ο Γκεμπρεσελασιέ σημείωσε νέο παγκόσμιο ρεκόρ , ύστερα από μεγάλη και σκληρή προσπάθεια. Το 1999, ο Γκεμπρεσελασιέ υποδύθηκε τον εαυτό του στην ταινία Αντοχή. Το 2000, ο Γκεμπρεσελασιέ κέρδισε και πάλι σε όλους τους αγώνες όπου συμμετείχε, μένοντας πρώτος στην παγκόσμια κατάταξη των και μέτρων. Το 2001, ο Γκεμπρεσελασιέ κέρδισε τον Παγκόσμιο Ημιμαραθώνιο της IAAF και το χάλκινο μετάλλιο στα μέτρα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αθλητισμού του 2001. Στις 30 Αυγούστου του 2003, ο Γκεμπρεσελασιέ εξελέγη πρώτος, ως μέλος της Ομοσπονδίας Αθλητισμού IAAF. Επίσης το 2003, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Παρίσι, ο Γκεμπρεσελασιέ συμμετείχε σε έναν από τους πιό συναρπαστικούς αγώνες μέτρων της ιστορίας, κερδίζοντας αργυρό μετάλλιο, πίσω από τον συμπατριώτη και προστατευόμενό του Κενενίσα Μπέκελε. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, ο Γκεμπρεσελασιέ επιχείρησε να γίνει ο πρώτος αθλητής της ιστορίας με 3 συνεχόμενα χρυσά μετάλλια στα μέτρα. Ωστόσο, δεν τα κατάφερε. Λίγο πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες λόγω τραυματισμού στον Αχίλλειο τένοντα. Ο τραυματισμός ήταν τόσο σοβαρός που υπό άλλες συνθήκες δεν θα είχε αγωνιστεί, αλλά δέχθηκε ισχυρές πιέσεις από τους συμπατριώτες του και τελικά συμμετείχε. Πιθανότατα, αυτή η έλλειψη προπόνησης να του κόστισε το μετάλλιο. Μετέπειτα Καριέρα Μετά την Ολυμπιάδα του 2004, ο Γκεμπρεσελασιέ άφησε τον στίβο και αφοσιώθηκε στους αγώνες δρόμου και τον μαραθώνιο. Οι μαραθώνιοι στους οποίους έχει συμμετάσχει συμπεριλαμβάνουν, Λονδίνο 2002, Άμστερνταμ 2005 (1η θέση), Λονδίνο 2006, Βερολίνο (1η θέση), Φουκουόκα 2006 (1η θέση), Λονδίνο 2007, Βερολίνο 2007 (1η θέση και Παγκόσμιο ρεκόρ), Ντουμπάι 2008 (1η θέση), Βερολίνο 2008 (1η θέση και Παγκόσμιο ρεκόρ) και Ντουμπάι (1η θέση). video\Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ.mp4

22 Μάικλ Φελπς Ο Μάικλ Φελπς είναι Αμερικανός πρωταθλητής και Ολυμπιονίκης της κολύμβησης, κάτοχος παγκοσμίων επιδόσεων σε πολλά αγωνίσματα. Έχει κατακτήσει 22 μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες, εκ των οποίων τα 18 χρυσά, 2 ασημένια και 2 χάλκινα. Από αυτά, τα 8 (6 χρυσά, 2 χάλκινα) τα κέρδισε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα και τα 8 (όλα χρυσά και 7 από αυτά πετυχαίνοντας παγκόσμιο ρεκόρ) στους Ολυμπιακούς Αγώνες του στο Πεκίνο. Έτσι, ξεπέρασε το ρεκόρ των περισσότερων χρυσών μεταλλίων σε μία μόνο διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων, με 8 χρυσά, ρεκόρ που κατείχε από την Ολυμπιάδα του 1972 ο επίσης Αμερικανός κολυμβητής Μαρκ Σπιτς με 7 χρυσά.Τα 14 χρυσά του όμως, είναι ρεκόρ όλων των Ολυμπιάδων. Έχει τιμηθεί με το Παγκόσμιο Βραβείο του Κολυμβητή της Χρονιάς τα έτη 2003, 2004, 2006, 2007 και του Αμερικανού Κολυμβητή της Χρονιάς τα έτη 2001, 2002, 2003, 2004, 2006 και 2007. Το 2004 έφυγε από το σύλλογό του Βόρειας Βαλτιμόρης και πήγε στην ομάδα Γούλφεραϊν, του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. video\Michael Phelps.mp4

23 Πατέρας - γιος video\-.mp4

24 ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ
ΠΙΠΙΛΙΚΑΣ ΘΩΜΑΣ ΜΟΥΧΤΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΕΥΠΡΑΞΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΡΑΦΑΗΛΙΑ ΣΕΡΑΦΕΙΜΙΔΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ ΜΠΑΪΡΑΜΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΙΑΝΤΣΕ ΕΝΤΖΙ ΓΚΙΟΚΧΙΛΑΪ ΕΝΤΟΥΑΡΝΤ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

25 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ!


Κατέβασμα ppt "Ερευνητική Εργασία Β ’Λυκείου ΘΕΜΑ: Σπουδαίες αθλητικές προσωπικότητες"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google