Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ιουδαϊσμός Η Συμφωνία του Θεού με τον «περιούσιο λαό» του.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ιουδαϊσμός Η Συμφωνία του Θεού με τον «περιούσιο λαό» του."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ιουδαϊσμός Η Συμφωνία του Θεού με τον «περιούσιο λαό» του

2 Η Σημασία των ονομάτων Εβραίος σημαίνει « α π ό μακριά »: π ρόκειται για όνομα π ου δόθηκε στον Αβραάμ και στους ακολούθους του. Ισραηλίτες : Ο εγγονός του Αβραάμ Ιακώβ μετονομάστηκε Ισραήλ π ου σημαινει « αυτός π ου π άλεψε με το Θεό ». Οι α π όγονοί του ονομάστηκαν Ισραηλίτες. Ιουδαίοι : π ήραν το όνομά τους α π ό τον γιο του Ιακώβ Ιούδα, τον αρχαίο π ρόγονο της φυλής α π ό την ο π οία κατάγονταν η δυναστεία του βασιλιά Δαβίδ.

3 Ο Ιουδαϊσμός είναι... «Μια παράδοση 4000 ετών με ιδέες για το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος και πώς μπορείς να μετατρέψεις τον κόσμο σε ένα ιερό μέρος» (Ραβί Harold Kushner) Μια «συμφωνία» (berit) μεταξύ του Θεού και των Ισραηλιτών Εορτασμός και αγιασμός της ζωής Μια πίστη, ένας τρόπος ζωής ενός λαού....

4 ΓΧΒΧ

5 Ως Θρησκεία, οι Ιουδαίοι πιστεύουν... Σε ένα θεό, δημιουργό του κόσμου, προσωπικό αλλά πνευματικό.Σε ένα θεό, δημιουργό του κόσμου, προσωπικό αλλά πνευματικό. Στους προφήτες της αρχαίας εποχής – ιδιαίτερα στο Μωυσή, μέσω του οποίου παραδόθηκε στους Ιουδαίους η θέληση του Θεού.Στους προφήτες της αρχαίας εποχής – ιδιαίτερα στο Μωυσή, μέσω του οποίου παραδόθηκε στους Ιουδαίους η θέληση του Θεού. Στο Torah (Πεντάτευχο), που περιλαμβάνει θρησκευτικούς, ηθικούς και κοινωνικούς κανόνες που καθοδηγούν τη ζωή των Εβραίων.Στο Torah (Πεντάτευχο), που περιλαμβάνει θρησκευτικούς, ηθικούς και κοινωνικούς κανόνες που καθοδηγούν τη ζωή των Εβραίων. Η Εβραϊκή Βίβλος δεν περιλαμβάνει την Καινή Διαθήκη. Η Εβραϊκή Βίβλος δεν περιλαμβάνει την Καινή Διαθήκη.

6 Κάθε άνθρωπος είναι φτιαγμένος «κατ’ εικόναν και καθ’ ομοίωσιν» του Θεού και έχει απεριόριστη αξία.Κάθε άνθρωπος είναι φτιαγμένος «κατ’ εικόναν και καθ’ ομοίωσιν» του Θεού και έχει απεριόριστη αξία. Οι άνθρωποι πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή «συνεργασία» με το Θεό για την επίτευξη ενός καλύτερου κόσμου.Οι άνθρωποι πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή «συνεργασία» με το Θεό για την επίτευξη ενός καλύτερου κόσμου.

7 Αντιλήψεις Ιουδαϊσμού Ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο. Ο Θεός είναι καλός, άρα και ο κόσμος είναι καλός.Ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο. Ο Θεός είναι καλός, άρα και ο κόσμος είναι καλός. Η Ζωή σύμφωνα με τους νόμους του Θεού είναι αρμονική και σωστή.Η Ζωή σύμφωνα με τους νόμους του Θεού είναι αρμονική και σωστή. Ο υλικός κόσμος έχει αξία, αποδεικνύει την ύπαρξη του Θεού και ο άνθρωπος έχει εξουσία σ’ αυτόν.Ο υλικός κόσμος έχει αξία, αποδεικνύει την ύπαρξη του Θεού και ο άνθρωπος έχει εξουσία σ’ αυτόν. Δεν ενδιαφέρει η «σωτηρία», η «επόμενη ζωή», αλλά η «θεραπεία» αυτού του κόσμου, με καλά έργα και ακολούθηση των εντολών του Θεού.Δεν ενδιαφέρει η «σωτηρία», η «επόμενη ζωή», αλλά η «θεραπεία» αυτού του κόσμου, με καλά έργα και ακολούθηση των εντολών του Θεού.

8 13 Πιστεύω Ο Θεός Υπάρχει.Ο Θεός Υπάρχει. Ο Θεός είναι Ένας και Μοναδικός.Ο Θεός είναι Ένας και Μοναδικός. Ο Θεός είναι Ασώματος.Ο Θεός είναι Ασώματος. Ο Θεός είναι Αιώνιος.Ο Θεός είναι Αιώνιος.

9 13 Πιστεύω Οι προσευχές απευθύνονται στο Θεό και σε κανέναν άλλο.Οι προσευχές απευθύνονται στο Θεό και σε κανέναν άλλο. Τα λόγια των προφητών είναι αληθινά.Τα λόγια των προφητών είναι αληθινά. Ο Μωυσής είναι ο μεγαλύτερος από τους προφήτες, και τα λόγια του είναι αληθινά.Ο Μωυσής είναι ο μεγαλύτερος από τους προφήτες, και τα λόγια του είναι αληθινά.

10 13 Πιστεύω Το γραπτό και το προφορικό Τορά δόθηκαν στον Μωυσή από το Θεό.Το γραπτό και το προφορικό Τορά δόθηκαν στον Μωυσή από το Θεό. Δεν θα υπάρξει άλλο Τορά.Δεν θα υπάρξει άλλο Τορά. Ο Θεός γνωρίζει τις σκέψεις και τις πράξεις των ανθρώπων.Ο Θεός γνωρίζει τις σκέψεις και τις πράξεις των ανθρώπων. Ο Θεός ευεργετεί τους καλούς και τιμωρεί τους κακούς.Ο Θεός ευεργετεί τους καλούς και τιμωρεί τους κακούς. Ο Μεσσίας θα έρθει.Ο Μεσσίας θα έρθει. Οι νεκροί θα αναστηθούν.Οι νεκροί θα αναστηθούν.

11 Ως τ ρό π ος ζ ωής ο Ι ουδαϊσμός β ασίζεται σ ε... 613 εντολές καταγεγραμμένες στοTorah (“Γραπτός Νόμος”)613 εντολές καταγεγραμμένες στοTorah (“Γραπτός Νόμος”) Στο Talmud (“Προφορικός Λόγος”) – πρόκειται για συγκέντρωση των σχολίων των αρχαίων ραβί που αναλύει τον τρόπο με τον οποίο ο Λόγος του Θεού πρέπει να εφαρμόζεται στην καθημερινή ζωή μέσα από:Στο Talmud (“Προφορικός Λόγος”) – πρόκειται για συγκέντρωση των σχολίων των αρχαίων ραβί που αναλύει τον τρόπο με τον οποίο ο Λόγος του Θεού πρέπει να εφαρμόζεται στην καθημερινή ζωή μέσα από: Διατροφικούς κανόνες (Kashrut/Kosher)Διατροφικούς κανόνες (Kashrut/Kosher) Ενδυματολογικούς κανόνεςΕνδυματολογικούς κανόνες Προσευχές και προσήλωση στον ένα ΘεόΠροσευχές και προσήλωση στον ένα Θεό Το ΝαόΤο Ναό Τη τήρηση Ιερών ΗμερώνΤη τήρηση Ιερών Ημερών Συγκεκριμένους κοινωνικές σχέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών, στον επαγγελματικό, δικαστικό και άλλους τομείς.Συγκεκριμένους κοινωνικές σχέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών, στον επαγγελματικό, δικαστικό και άλλους τομείς. Έτσι επιτυγχάνεται η αγιοποίηση της ζωής σε κάθε τομέα της. Έτσι επιτυγχάνεται η αγιοποίηση της ζωής σε κάθε τομέα της.

12 Ως λαός οι Ιουδαίοι είναι… Ένας λαός σε Διασπορά Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν 16.οοο.οοο ενωμένοι από μια «εθνική θρησκεία», με κοινή παράδοση, που όμως διαχωρίζεται στην καθημερινή πρακτική σε: Ορθοδόξους: Μοντέρνους Χασιδικούς (πάρα πολύ συντηρητικοί) Μεταρρυθμιστές (18 ος αιώνας, Γερμανία) Φιλελεύθεροι (απάντηση στους μεταρρυθμιστές Προοδευτικοί (20 ος αιώνας, Η.Π.Α)

13 Η «συμφωνία» του Yahweh (Γιαχβέ) με τον λαό του Το Torah Περιλαμβάνεται στα πέντε πρώτα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης (Πεντάτευχος: Torah)  Περιλαμβάνεται στα πέντε πρώτα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης (Πεντάτευχος: Torah)  Αποτελεί το πιο ιερό κείμενο της Ιουδαϊκής παράδοσης. Περιλαμβάνεται στα πέντε πρώτα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης (Πεντάτευχος: Torah)  Περιλαμβάνεται στα πέντε πρώτα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης (Πεντάτευχος: Torah)  Αποτελεί το πιο ιερό κείμενο της Ιουδαϊκής παράδοσης.

14 Σεμά Ισραέλ Δηλαδή "Άκουσε Ισραήλ", από το Δευτερονόμιο 6:4: " שְׁמַע יִשְׂרָאֵל : יְהוָה אֱלֹהֵינוּ, יְהוָה אֶחָ ", δηλαδή, «Άκου, Ισραήλ: Ο Ιεχωβά ο Θεός μας είναι ένας Ιεχωβά»Δευτερονόμιο 6:4 Το βιβλικό κείμενο που θεωρείται πυρήνας του Ιουδαϊσμού

15 Η γενεαλογία του Αβραάμ ΑΒΡΑΑΜ ΣΑΡΑ ΧΑΓΚΑΡ ΙΣΑΑΚ ΗΣΑΥ ΙΑΚΩΒ 12 ΦΥΛΕΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΙΣΜΑΗΛ 12 ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ

16 Χρονολόγιο 2000 π. Χ. 0 2010 μ. Χ. Το ταξίδι του Αβραάμ Γέννηση Χριστού Τώρα Οι εντολές δίνονται στο Μωυσή 1200 π. Χ.

17 Το ταξίδι του Αβραάμ από την Ουρ στην Χαναάν  «Γη της Επαγγελίας»

18 Τα ταξίδια του Αβραάμ ( φίλος του Θεού )

19 Θυσία του Αβραάμ

20

21 Μωυσής “Πρίγκιπας Αιγύπτου” «Ποιμήν του Λαού του»

22

23 Δέκα πληγές

24 Χάρτης της παραδοσιακής πορείας των Ιουδαίων κατά την έξοδο

25 Αίγυπτος Δέλτα του Νείλου Μεσόγειος ΕρυθράΘάλασσα Έρημος Χαναάν Παραδοσιακή πορεία Εξόδου Μάννα Όρος Σινά Ιεριχώ Exodus Major Events Map

26 Άλλα Έθνη Κανανίτες Κανανίτες Χεττίτες Χεττίτες Φιλισταίοι Φιλισταίοι Φοίνικες Φοίνικες Μωαβίτες Μωαβίτες Αμμωνίτες Αμμωνίτες Εδωμίτες Εδωμίτες Μιδιανίτες Μιδιανίτες Φοινίκη Φιλιστία Χαναάν Ιερουσαλήμ Νεκρά Ιορδάνης r © Μεσόγειος Αυτοκρα τορία των Χετταίων Εδωμ Μωαβία Αμμών Μιδιανή Nations of Canaan

27 Όρος Σινά

28 Μονή Αγ. Αικατερίνης

29

30 1. Εγώ ειμί ο Κύριος ο Θεός σου, όστις εξήγαγόν σε εξ οίκου δουλείας, ουκ έσονταί σοι Θεοί έτεροι πλην εμού. 2. Ου ποιήσεις σεαυτώ είδωλον, ουδέ παντός ομοίωμα όσα εν τω ουρανώ άνω και όσα εν τη γη κάτω και όσα εν τοις ύδασιν υπό κάτω της γης, ου προσκυνήσεις αυτοίς ουδέ μη λατρεύσεις αυτοίς. 3. Ου λήψει το όνομα Κυρίου του Θεού σου επί ματαίω. 4. Μνήσθητι την ημέραν του Σαββάτου αγιάζειν αυτήν, εξ ημέρας εργά και ποιήσεις πάντα τα έργα σου, τη δε εβδόμη Σάββατα Κυρίω τω Θεώ σου.

31 5. Τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα σου, ίνα ευ σοι γένηται και ίνα μακροχρόνιος γένη επί της γης. · 6. Ου φονεύσεις. · 7. Ου μοιχεύσεις. · 8. Ου κλέψεις. · 9. Ου ψευδομαρτυρήσεις κατά του πλησίον σου μαρτυρίαν ψευδή. · 10. Ουκ επιθυμήσεις πάντα όσα τω πλησίον σου εστί.

32

33

34 Twelve Tribes of Israel 12 φυλές του Ισραήλ Manasseh Asher Naphtali Zebulun Issachar Gad Ephraim Dan Benjamin Reuben Simeon Judah A s h e r Simeon Naphtali Zebulun Issachar Ephraim M a n a s s e h G a d Dan Reuben J u d a h Benjamin Jerusalem Dead Sea Galilee Jordan River JerichoMt.Nebo © 12 φυλές του Ισραήλ Μεσόγειος

35 Το βασίλειο του Δαβίδ

36 Ανα π αράσταση της Αρχαίας Ιερουσαλήμ

37 Τα αρχαία τείχη της πόλης Ιερουσαλήμ

38 Το βασίλειο του Σολομώντα

39 Διάγραμμα του Ναού του Σολομώντα

40

41 Tabernacle Schematics 1 INDEX Κιβωτός της Διαθήκης Άδυτο των Αδύτων Άδυτο Λουτήρας Βωμός © EBibleTeacher.com Αυλή Είσοδος

42 Η Εβραϊκή Διασπορά

43 ► Από το 332 π. Χ., οι Εβραίοι περνούν μια περίοδο Ελληνοποίησης, αποτέλεσμα των κατακτήσεων του Μ. Αλεξάνδρου. ► Το 164 π. Χ., η ομάδα των Μακκαβαίων επαναστάτησαν κατά της Ελληνικής κυριαρχίας, κατέλαβαν την Ιερουσαλήμ και επανακαθαγίασαν το Ναό του Σολομώντα (Hanukkah). ► Το 64 π. Χ., οι Ρωμαίοι κατέλαβαν την Ιερουσαλήμ και το βασίλειο του Ιούδα έγινε Ρωμαϊκή Επαρχία (Ιουδαία). ► Το 66 μ. Χ. οι Ιουδαίοι επαναστάτησαν κατά της Ρώμης. Η επανάσταση καταπνίγηκε και ο ναός καταστράφηκε για δεύτερη φορά το 70 μ. Χ. ► Παρά τη Διασπορά τους σε όλη την Ευρώπη μετά το 70 μ. Χ., οι Ιουδαίοι διατήρησαν τα ήθη, τα έθιμα και την κουλτούρα τους.

44 Οι μεγαλύτερες Ιουδαϊκές γιορτές 1.Rosh Hashanah / Ιουδαϊκή Πρωτοχρονιά 2.Yom Kippur / Ημέρα Εξιλασμού 3.Sukkot / Τελετή της Συγκομιδής 4.Pesach / Πάσχα 5.Shavu'ot / Πεντηκοστή 6.Hanukkah / Εορτή του Φωτός 7.Purim / Εορτή των Κλήρων (καρναβάλι) 8.Simchat Torah / Ευχαριστία για το Τορά 9.Tisha B’Av / Ανάμνηση των καταστροφών των δύο ναών 10.Shabbat: Σάββατο (ανάμνηση της έβδομης ημέρας της Δημιουργίας)

45 Οι γιορτές του Ιουδαϊκού έτους Οι γιορτές του Ιουδαϊκού έτους

46 Pesach / Πάσχα

47 Z'ro'a – Ψητό Κόκαλο (φτερούγα κοτόπουλο ή μπούτι) για να υπενθυμίζει τις προσφορές που πρέπει να δοθούν στο Ναό. Beitzah – Ένα ψητό αυγό για να θυμίζει το θρήνο τους μετά την καταστροφή του Ναού. Charoset - μείγμα από μήλα, καρύδια, τζιντζερ, κανέλα, και κοκκινο γλυκό κρασί. Η υφή του υπενθυμίζει τα τούβλα που έπρεπε να κατασκευάζουν στην Αίγυπτο. Karpas – Λαχανικό που βυθίζεται πριν φαγωθεί, σε αλατισμένο νερό.Υπενθυ μίζει τον ιδρώτα και τα δάκρυα που έχυσαν σαν σκλάβοι. Maror Chazeret Δύο τύποι πικρών χόρτων

48 Σάββατο

49 Hanukkah

50 Συναγωγή

51

52 Ειδική ενδυμασία

53

54 Sh’mah: Ειδική προσευχή -3 φορές την ημέρα

55 Πως ο Ι ουδαϊσμός α γιο π οιεί τ η ζωή ; Λατρευτικές τελετές που γιορτάζουν τον κύκλο της ζωής: Bris (Περιτομή)– σύμβολο της συμφωνίας με το Θεό.Bris (Περιτομή)– σύμβολο της συμφωνίας με το Θεό. Bar/Bat Mitzvah (Μπαρ/ Μπατ Μιτσβα) Πέρασμα στην ενήλικη ζωή και αποδοχή ως μέλους της Ιουδαϊκής ΘρησκείαςBar/Bat Mitzvah (Μπαρ/ Μπατ Μιτσβα) Πέρασμα στην ενήλικη ζωή και αποδοχή ως μέλους της Ιουδαϊκής Θρησκείας

56 Πως ο Ι ουδαϊσμός α γιο π οιεί τ η ζωή ; ΓάμοςΓάμος Θάνατος (κηδεία – περίοδος πένθους“Shiva”), και τελετές μνημόσυνων (“Yartzeits”)Θάνατος (κηδεία – περίοδος πένθους“Shiva”), και τελετές μνημόσυνων (“Yartzeits”)

57 LeChaim! Στη Ζωή !


Κατέβασμα ppt "Ιουδαϊσμός Η Συμφωνία του Θεού με τον «περιούσιο λαό» του."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google