Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΘΕΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ:ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΘΕΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ:ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΘΕΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ:ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ
Μποσδελεκίδου Ευτυχία ΑΕΜ 3017

2 ΟΡΙΣΜΟΣ Η παιδιατρική είναι η ειδικότητα με αντικείμενο την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία των νόσων του παιδικού πληθυσμού. Καθήκον του παιδίατρου είναι να ασχολείται με τη θεραπεία ασθενειών παιδιών, ηλικίας μέχρι ετών. Ο παιδίατρος αναλαμβάνει τα παιδιά από την στιγμή που γεννιούνται μέχρι την εφηβεία.

3 ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Νέα ιατρική ειδικότητα
Ο 18ος αιώνας θεωρείται  περίοδος προπαρασκευής για τη γένεση της παιδιατρικής ειδικότητας, που αποδείχτηκε σαν ένας από τους κύριους παράγοντες για την επέκταση της διάρκειας της ζωής του ανθρώπου. Αναπτύχθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα. Ο Αβραάμ Jacobi ( ) είναι γνωστός ως ο πατέρας της Παιδιατρικής Γεννήθηκε στη Γερμανία, όπου έλαβε την ιατρική εκπαίδευσή του, αλλά αργότερα ασκήθηκε στην πόλη της Νέας Υόρκης. Ο Σωρανός στην Ελλάδα κατά τον 2ο μ.Χ. αιώνα, έγραψε το πρώτο γνωστό χειρόγραφο αφιερωμένο στην παιδιατρική για τη συστηματική παρατήρηση της ζωής του παιδιού, τη βαθύτερη γνώση για τη θρέψη του βρέφους και τη δίαιτά του. Ο Rhazes ( ) στην Περσία έγραψε ένα έργο με τίτλο Οι ασθένειες των παιδιών.Το πρώτο τυπωμένο βιβλίο για παιδιατρική ήταν στα ιταλικά (1472) Στο δυτικό κόσμο, το πρώτο γενικά αποδεκτό παιδιατρικό νοσοκομείο είναι το Νοσοκομείο des Enfants Malades στο Παρίσι το 1802 που δεχόταν ασθενείς μέχρι την ηλικία των δεκαπέντε ετών, όπως το παιδιατρικό τμήμα του Necker-Enfants Malades Νοσοκομείου , που δημιουργήθηκε το 1920 Η Charité (ένα νοσοκομείο που ιδρύθηκε το 1710) στοΒερολίνο καθιέρωσε ένα ξεχωριστό Παιδιατρικό Παράρτημα, το 1830 Ακολούθησαν: η Αγία Πετρούπολη το 1834,η Βιέννη το 1837, το Νοσοκομείο για Άρρωστα Παιδιά, Great Ormond Street. Στην Αγγλία το 1852, το Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφεια στις ΗΠΑ το 1855, και το Νοσοκομείο Βοστώνης Παίδων το1869.

4 ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η παιδιατρική ειδικότητα θα κάνει την εμφάνισή της από τα μέσα του 19ου αιώνα. Αμέσως μετά την ανεξαρτησία του ελληνικού κράτους  το 1832 εμφανίστηκε η ανάγκη ιδρύσεως προπαρασκευαστικού σχολείου όπου δίδασκαν οι πλέον έμπειροι των πρακτικών ιατρών. Η ίδρυση του Εθνικού Πανεπιστημίου στις 31 Δεκεμβρίου 1836, η έναρξη και η λειτουργία σ' αυτό της ιατρικής σχολής ( ) και την εκπαίδευση σ' αυτό ενός αριθμού επιστημόνων ιατρών”. Θεμελιωτές της παιδιατρικής ειδικότητας στην Ελλάδα ήταν ο Βιτσάρης Αντώνιος και ο Ζίννης Αναστάσιος. Ο Βιτσάρης κατάγονταν από τα Ψαρρά .Αφού τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του σπούδασε ιατρική και το 1855 έγινε υφηγητής των νόσων των παίδων, το δε 1862 έκτακτος καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο, όπου δίδαξε εκτός από νοσήματα των παίδων και ιστορία της ιατρικής και ψυχικά νοσήματα. Επίσης έγραψε εγχειρίδιο ειδικής παθολογίας και θεραπείας των παίδων. Ο Ζίννης ασχολήθηκε με την παιδιατρική στο Παρίσι δίπλα στους Μπλανς και Γκιγιό και πήρε την ειδικότητα της παιδιατρικής. Το 1858 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και διηύθυνε το βρεφοκομείο. Έγραψε για τη θνησιμότητα των βρεφών, για την προφύλαξη από τις μεταδοτικές νόσους και για τα κυριότερα θανατηφόρα αίτια παρά τοις παισί, δύο έργα που βραβεύτηκαν, για την οδοντοφυΐα, για τα νοσήματα των αναπνευστικών οργάνων των παίδων, κ.ά.

5 ΕΚΑΠΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΩΝ
Διαφέρει σημαντικά σε όλο τον κόσμο. Ανάλογα με τη δικαιοδοσία και το πανεπιστήμιο, οι ιατρικές πανεπιστημιακές σπουδές μπορεί να είναι είτε σε προπτυχιακό επίπεδο ή μεταπτυχιακό επίπεδο. Το πρώτο διαρκεί συνήθως πέντε ή έξι χρόνια, και είναι ενιαίο Οι συμμετέχοντες στο μεταπτυχιακό επίπεδο , φοιτούν τέσσερα ή πέντε χρόνια, αφού έχουν ολοκληρώσει την τριετή ή τετραετή πανεπιστημιακή κατάρτιση . Οι πτυχιούχοι ιατρικής έχουν ένα ειδικό πτυχίο για τη χώρα και το πανεπιστήμιο από το οποίο αποφοίτησαν. Αυτός ο βαθμός πληρεί τις προϋποθέσεις που επιτρέπουν στον γιατρό να αδειοδοτηθεί ή να απογραφεί σύμφωνα με τους νόμους της συγκεκριμένης χώρας, και μερικές φορές και σε άλλες χώρες, που υπόκεινται σε απαιτήσεις πρακτικής άσκησης. Οι παιδίατροι πρέπει να προβούν σε περαιτέρω εκπαίδευση στον τομέα της προτίμησής τους. Αυτό μπορεί να διαρκέσει 4 έως 8 ή και περισσότερα χρόνια, (ανάλογα με τη δικαιοδοσία και το βαθμό εξειδίκευσης). Η μεταπτυχιακή εκπαίδευση για ένα γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας, δεν είναι γενικά τόσο μακρά όσο για έναν ειδικευόμενο σε νοσοκομείο.

6 ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
Απαιτείται άσκηση 4 ετών. Από αυτά: 3 έτη Γενική Παιδιατρική Κλινική, περιλαμβανομένων και των εξωτερικών ιατρείων και ειδικών παιδιατρικών μονάδων που υπάρχουν στο νοσοκομείο 6 μήνες Νεογνολογία και προβληματικά νεογνά 6 μήνες κατ' επιλογή από 1-2 μήνες σε παιδιατρικές εξειδικεύσεις.

7 ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΥ Μέτρηση του βάρους και του ύψους των βρεφών και των μικρών παιδιών Εμβολιασμός των βρεφών και των μικρών παιδιών Διάγνωση και θεραπεία των παιδικών ασθενειών Παρακολούθηση των μικρών παιδιών για την ορθότητα των λειτουργιών της ομιλίας και της όρασης και τη σωστή ανάπτυξη των μελών του σώματος, παραπομπή σε γιατρό ειδικότητας, όπως για παράδειγμα ορθοπεδικό, οφθαλμίατρο, κλπ., αν θεωρηθεί απαραίτητο, συμβουλές για τη σωστή διατροφή των παιδιών.

8 ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΩΝ
Θεωρείται εξέχουσας σημασίας επάγγελμα, λόγω των εκτεταμένων απαιτήσεων κατάρτισης, καθώς και λόγω των ιδιαίτερων ηθικών και νομικών καθηκόντων. Απολαμβάνουν υψηλή κοινωνική θέση σε συνδυασμό με τις προσδοκίες ενός υψηλού και σταθερού εισοδήματος και ασφάλεια της θέσης εργασίας. Εργάζονται πολλές ώρες με βάρδιες όλες τις ώρες της ημέρας και μπορεί να κερδίζουν λιγότερα από τους άλλους επαγγελματίες των οποίων η εκπαίδευση είναι συγκρίσιμη με την δική τους. Οι παιδίατροι που δουλεύουν σε νοσοκομεία έρχονται συχνά αντιμέτωποι με προβλήματα περί γεννητικής, όπως η καισαρική τομή ή άλλες υψηλού κινδύνου καταστάσεις όπως γεννήσεις, καθώς και με τη φροντίδα των νεογέννητων.

9 ΣΤΟΧΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Ενημέρωση της ιατρικής κοινότητας και κυρίως των προπτυχιακών φοιτητών για την παιδιατρική. Ιστορική αναδρομή για την παιδιατρική. Αναφορά των αρμοδιοτήτων και καθηκόντων του παιδιάτρου. Περιγραφή της εκπαίδευσης του παιδιάτρου.

10 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Ενημέρωση για την παιδιατρική ώστε να είναι ο φοιτητής σε θέση να αποφασίσει αν επιθυμεί να ακολουθήσει τη συγκεκριμένη ειδικότητα.

11 Ηλεκτρονική διεύθυνση πρωτότυπου άρθου: http://el. wikipedia
Ηλεκτρονική διεύθυνση πρωτότυπου άρθου: Συγγραφή: Μποσδελεκίδου Ευτυχία


Κατέβασμα ppt "ΘΕΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ:ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google