Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΝΙΚΟΣ ΣΙΑΤΡΑΣ & ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΑΦΑΚΑΣ Τάξη: Β2 Γυμνασίου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΝΙΚΟΣ ΣΙΑΤΡΑΣ & ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΑΦΑΚΑΣ Τάξη: Β2 Γυμνασίου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΝΙΚΟΣ ΣΙΑΤΡΑΣ & ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΑΦΑΚΑΣ Τάξη: Β2 Γυμνασίου
ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΖΑΧΑΡΩΤΩΝ ΝΙΚΟΣ ΣΙΑΤΡΑΣ & ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΑΦΑΚΑΣ Τάξη: Β2 Γυμνασίου

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Κεφάλαιο 1ο Κεφάλαιο 2ο Ιστορική εξέλιξη της Ζάχαρης
Χρησιμότητα και επιπτώσεις της ζάχαρης Είδη και μέρη του εργοστασίου Είδη ζαχαρωτών που παράγει το εργοστάσιο Οι επιπτώσεις των εργοστασίων στο περιβάλλον Η χρησιμότητα των εργοστασίων ζαχαρωτών Κεφάλαιο 2ο Υλικά και εργαλεία που χρειάζονται για την κατασκευή Σχέδια και φωτογραφίες κατασκευής Διαστάσεις κατασκευής Κοστολόγηση έργου Πηγές

3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1Ο

4 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ
H ιστορία της ζάχαρης είναι συνδεδεμένη με την ιστορία του πολιτισμού. H ζάχαρη, προέρχεται από την λέξη ΣAPKAPA και η ιστορία της αρχίζει τον 4ο αιώνα π.Χ. με την ανακάλυψη από τους στρατιώτες του Μ. Αλεξάνδρου, στην κοιλάδα του Ινδού ποταμού, ενός καλαμιού που δίνει "μέλι χωρίς μέλισσες". Εργαστήρια παραγωγής ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο δημιουργήθηκαν στη Ρόδο, στη Κύπρο, στην Αίγυπτο, στη Βόρεια Αφρική, στη Σικελία, στις Βαλεαρίδες νήσους, στη Νότια Ισπανία. H ζάχαρη εμφανίζεται στην Κ.Ευρώπη τον 12ο αιώνα χάρις στους σταυροφόρους που τη μετέφεραν από τη Συρία. Η πώλησή της γινόταν σε πολύ υψηλή τιμή από τα φαρμακεία σαν πολύτιμο, εξωτικό προϊόν, σε μορφή κώνων ζάχαρης, σπασμένων συσσωματωμάτων ζάχαρης ή σε σκόνη. H ζάχαρη εισαγόταν ακατέργαστη και γινόταν καθαρισμός στις ραφινερίες που είχαν ανεγερθεί κοντά στα μεγάλα ευρωπαϊκά λιμάνια. H γαλλική επανάσταση και το ηπειρωτικό εμπάργκο που επέβαλε η Γαλλία στα αγγλικά πλοία εμπόδιζαν την εισαγωγή της ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο. Λόγω των αυστηρών περιορισμών στην κατανάλωση είναι αναγκαίο, να βρεθεί ένα ευρωπαϊκό φυτό, από το οποίο να βγαίνει ζάχαρη όπως από το ζαχαροκάλαμο. Ήδη το 1747 ο MARGGRAF γερμανός χημικός, απέδειξε ότι στο κτηνοτροφικό τεύτλο περιέχεται η ίδια ζάχαρη που βγαίνει από το ζαχαροκάλαμο. Εικοσιπέντε χρόνια αργότερα ο ACHARD επανέλαβε και τελειοποίησε τα πειράματά του. Το 1900 η ζάχαρη από τεύτλο αντιπροσωπεύει το 63% της παγκόσμιας παραγωγής. Το τωρινό ποσοστό είναι 40% για τη ζάχαρη του τεύτλου και 60% για τη ζάχαρη του ζαχαροκάλαμου.

5 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Tο 1842 ιδρύεται το πρώτο ελληνικό ζαχαρουργείο κοντά στο χωριό Kαινούργιο της Λοκρίδα. Tο 1892 θεμελιώθηκε το ΣAKXAPOΠOIEION XPHΣTAKH B. ZΩΓPAΦOY στη Λαζαρίνα της Θεσσαλίας. Λειτούργησε από το 1894 μέχρι το 1909. Tο 1960 ιδρύθηκε η Ελληνική Βιομηχανία Zάχαρης A.E. με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Tο 1961 λειτούργησε το πρώτο εργοστάσιο στη Λάρισα, το 1962 στο Πλατύ, στο 1963 στις Σέρρες. Tο 1972 λειτούργησε το τέταρτο εργοστάσιο στην Ξάνθη και το 1975 το πέμπτο εργοστάσιο στην Ορεστιάδα. Η δυναμικότητα των εργοστασίων ανήλθε σε : Λάρισα τόνοι Πλατύ τόνοι Σέρρες τόνοι Ξάνθη τόνοι Ορεστιάδα τόνοι Tα εργοστάσια επεξεργάζονται τεύτλα από τα τέλη Αυγούστου μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου - αρχές Δεκεμβρίου όλο το 24ωρο χωρίς διακοπή. Τον υπόλοιπο χρόνο το τακτικό προσωπικό ασχολείται με τη συντήρηση των μηχανημάτων, με βελτιώσεις και προσθήκες νέου εξοπλισμού καθώς και την προετοιμασία για την επόμενη καμπάνια.

6 ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ
Η ζάχαρη είναι οργανική κρυσταλλική, γλυκαντική ουσία που ανήκει στους δισακχαρίτες, παραγόμενη από την επεξεργασία διαφόρων φυτών. Όταν θερμαίνεται άνω των 200 °C, μετατρέπεται σε μία μάζα κολλώδη με χρώμα καφέ και γεύση πικρή, που λέγεται καραμέλα. Η λευκή, καστανή και ακατέργαστη ζάχαρη χρησιμοποιείται στη διατροφή μας με πολλούς τρόπους: στον καφέ, στο τσάι, στο γάλα, σε αναψυκτικά και ποτά, σε όλα τα είδη της ζαχαροπλαστικής, στη σοκολάτα, στις καραμέλες, στα παγωτά, σε μαγειρικά παρασκευάσματα, σε σάλτσες, γλυκά, ακόμα και σε φάρμακα. Κάθε φορά που απορροφάται γλυκόζη από το έντερο προς το αίμα, προκαλείται μια υπεργλυκαιμία, που με τη σειρά της προκαλεί διέγερση του παγκρέατος για έκκριση ινσουλίνης. Η ινσουλίνη, εκτός από τη μετατροπή της γλυκόζης σε γλυκογόνο μέσα στους μυς, μετατρέπει και την περίσσεια του σακχάρου σε λίπος, που εναποτίθεται μέσα στον λιπώδη ιστό, με αποτέλεσμα την παχυσαρκία, με όλες τις συνέπειες Τα σάκχαρα έχουν 4 θερμίδες/ανά γραμμάριο. Παραπάνω θερμίδες από την υπερκατανάλωση ζάχαρης μπορεί να οδηγήσουν σε παχυσαρκία. Η πολύωρη παρουσία στη στοματική κοιλότητα ζάχαρης και προϊόντων που περιέχουν ζάχαρη, ευνοεί την τοπική ανάπτυξη μικροοργανισμών, οι οποίοι διασπούν τη ζάχαρη σε οξέα, που με τη σειρά τους προκαλούν την τερηδόνα.

7 ΕΙΔΗ ΚΑΙ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ
Το εργοστάσιο ζαχαρωτών περιλαμβάνει τα εξής μέρη: Κτίρια Υπηρεσίες (Διοίκησης, Τεχνικές, Οικονομικές, Σχεδιασμού) Αποθηκευτικούς χώρους ζάχαρης Αποθηκευτικούς χώρους ζαχαρωτών Μηχανήματα παρασκευής σοκολάτας γλειφιτζουριών marshmallows μικρών γλυκών

8 ΕΙΔΗ ΖΑΧΑΡΩΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ
Όλοι οι τύποι των ζαχαρωτών θα παράγονται στο εργοστάσιο όπως: Flumps & Mallows (αφράτα γλυκά marshmallow σε πολλά σχήματα, χρώματα και μεγέθη) Γλυκά με υφή τσίχλας Ζελέ & ούλα (Μαλακά σχήματα ζελέ και ζαχαρωτά σε πολλές διαφορετικές γεύσεις φρούτων) Φασόλια Jelly (Κλασικά γλυκά ζελέ φασόλια σε πολλά διαφορετικά χρώματα) Γλυκά ανθρακούχα, Γλυκά με σοκολάτα Λαστιχωτά ζαχαρωτά Σοκολατένια κέρματα Γλυκόριζα (γλυκόριζα Ραβδί, Bassetti και Catherine Τροχοί) Lollipops (Όλα τα είδη των γλειφιτζουριών σε διάφορα σχήματα και μεγέθη) Ζαχαρωτά σε σχήμα καρδιάς (γλυκά Mini αγάπη καρδιές)

9 ΕΙΔΗ ΖΑΧΑΡΩΤΩΝ

10 Οι επιπτώσεις των εργοστασίων στο περιβάλλον
Γενικώς, τα εργοστάσια ρυπαίνουν τον αέρα αποβάλλοντας χημικές ουσίες που είναι επιβλαβής για όλα τα έμβια όντα. Γι 'αυτό υπάρχει η όξινη βροχή και η υπερθέρμανση του πλανήτη. Υπάρχουν πολλές επιστήμες που εμπλέκονται σε αυτό. Τα εργοστάσια μπορούν να μολύνουν το περιβάλλοντος μέσω θερμικής ρύπανσης, χημικής ρύπανσης, ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ηχορύπανσης: Η θερμική ρύπανση είναι η ανάμιξη του ζεστού νερού με δροσερό νερό. Η διαφορά θερμοκρασίας μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο της υποβρύχιας ζωής ή άγριων ζώων που πίνουν από τα νερά ή θα μπορούσε να προκαλέσει διαταραχές στο νερό όσων αφορά τη θερμοκρασία του πράγμα που επίσης θα δημιουργούσε πρόβλημα στην άγρια ζωή. Χημική ρύπανση είναι όταν οι χημικές ουσίες εκτίθενται στο περιβάλλον, είτε με την απόρριψη τους σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, από όπου τα απόβλητα συνήθως καταλήγουν στο έδαφος. Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η ρύπανση που αναμιγνύεται με τον αέρα. Ηχορύπανση έχουμε όταν ένα εργοστάσιο προκαλεί αρκετό θόρυβο ώστε να επηρεάσει το περιβάλλον.

11 Η χρησιμότητα των εργοστασίων ζαχαρωτών
Τα εργοστάσια ζαχαρωτών γενικώς προσφέρουν μεγάλη ευχαρίστηση στους ανθρώπους και ιδίως στα παιδιά. Η γλυκιά γεύση των ζαχαρωτών τα ξετρελαίνει. Επίσης φέρνει με αυτόν τον τρόπο στην επιφάνεια θετικά συναισθήματα και μερικές αρετές όπως η δωρεά και η δικαιοσύνη μέσα από το μοίρασμα σε φίλους και γνωστούς.

12 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2Ο

13 Υλικά και εργαλεία που θα χρειαστούν για την κατασκευή
Για να κατασκευάσουμε μια μινιατούρα ενός εργοστασίου ζαχαρωτών, θα χρειαστούμε διάφορα υλικά όπως: σανίδες κόντρα πλακέ, μπογιά, χαρτόνι, ζαχαρωτά, κόλλα, συσκευασίες προϊόντων (που θα χρησιμεύσουν ως κτήρια) διάφορα εργαλεία όπως κατσαβίδι, πριόνι, πένσα, κόπτης, ψαλίδι κ.α.

14 ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

15 ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ
Μήκος 80 cm Πλάτος 85 cm x ύψος 50 cm

16 ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΕΡΓΟΥ Η κατασκευή του έργου θα κοστίσει περίπου 50€

17 Τα ζαχαρωτά δίνουν χαρά σε μεγάλους και παιδιά….

18 ΠΗΓΕΣ http://www.ebz.gr/profile.htm Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης
Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης Ζάχαρη


Κατέβασμα ppt "ΝΙΚΟΣ ΣΙΑΤΡΑΣ & ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΑΦΑΚΑΣ Τάξη: Β2 Γυμνασίου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google