Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Η ζωή του

2 Η αρχή της ζωής του Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου γεννήθηκε στην Αγριά Βόλου, μία παραθαλάσσια πόλη της Ελλάδας. Το έμφυτο μουσικό ταλέντο του αναγνωρίστηκε στην τρυφερή ηλικία των τεσσάρων ετών. Δύο χρόνια αργότερα, σε ηλικία μόλις έξι ετών, έδωσε την πρώτη του δημόσια παράσταση, παίζοντας τις δικές του συνθέσεις στο πιάνο. Αυτό ήταν εξαιρετικό για ένα μικρό παιδί χωρίς καμία επίσημη μουσική εκπαίδευση.

3 Το ταλέντο του Στην αρχή, ο Βαγγέλης δεν ήταν ευχαριστημένος με το να παίζει μόνο μελωδίες αλλά θέλησε να δημιουργήσει το δικό του μουσικό ύφος. Εργάσθηκε εξαντλητικά για την ανακάλυψη νέων ήχων και την κατανόηση των ήχων και θορύβων της φύσης γύρω του. Το ταλέντο του δεν πέρασε απαρατήρητο από το σχολείο ή από την οικογένειά του. Τον ενθάρρυναν στο να καλλιεργήσει το φυσικό του χάρισμα, και να παρακολουθήσει μια μουσική ακαδημία για επίσημη μουσική παιδεία. Ωστόσο, ο νεαρός Βαγγέλης δεν ενδιαφερόταν να γίνει μεγάλος πιανίστας η μαέστρος ορχήστρας. Δεν ήταν η πρόθεσή του να κάνει τη μουσική επάγγελμα. Αυτός προτιμούσε να πειραματίζεται με νέους ήχους. Καθώς ο χρόνος περνούσε, ο Βαγγέλης εξέλιξε σταθερά το δικό του μοναδικό στυλ. Ως έφηβος, είχε μια έφεση στις μουσικές γνώσεις. Ήθελε να εξαντλήσει όλα τα όρια, ανάμεσα στα οποία και τα ίδια τα όρια της χώρας του, της Ελλάδας

4 Το συγκρότημα Aphrodite’s Child

5 Aphrodite’s Child Οι Aphrodite's Child (συντομογραφία AC) ήταν ένα ελληνικό συγκρότημα προοδευτικής ροκ μουσικής που ιδρύθηκε το 1967 από τουςΒαγγέλη Παπαθανασίου (πλήκτρα), Ντέμη Ρούσο (μπάσο κιθάρα και φωνητικά), Λουκά Σιδερά (ντράμς και φωνητικά), και Αργύρη "Silver" Κουλούρη (κιθάρα). Ο Παπαθανασίου και ο Ρούσσος είχαν ήδη επιτυχία στην Ελλάδα (παίζοντας παλιότερα στους Formynx και στους Idols αντίστοιχα). Η πρώτη τους κοινή ηχογράφηση ως AC ήταν στο άλμπουμ In concert and in Studio του Γιώργου Ρωμανού, όπου έπαιξαν τέσσερα κομμάτια και γίναν γωυστοί ως «Ο Βαγγέλης και το συγκρότημά του». Στο ίδιο έτος κατέγραψαν δοκιμαστικά δύο κομμάτια και τα έστειλαν στην Philips Records.

6 Η επέκταση του Βαγγέλη στον κινηματογράφο
Καθώς εργαζόταν με το συγκρότημά του, ο Βαγγέλης έγραφε μουσική για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Το 1970 ξεκίνησε μια δημιουργική συνεργασία με το θρύλο των σειρών ντοκιμαντέρ Frédéric Rossif. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου έγραψε μουσική για πολλές ταινίες με θέμα την τέχνη και την άγρια ζωή.

7

8 Ντοκιμαντέρ L'Apocalypse des Animaux
Το πιο διάσημο ήταν μια σειρά τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ άγριας ζωής με τον τίτλο «L'Apocalypse des Animaux». Για το σάουντρακ, o Βαγγέλης συνδύασε ηλεκτρονικούς ήχους και ακουστικά όργανα. Η μουσική για ταινίες ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για το Βαγγέλη να αναπτύξει νέες δημιουργικές ιδέες, ελευθερώνοντας τον από τις συνήθεις εμπορικές πιέσεις. Το έργο αυτό αποδείχθηκε ότι ήταν η τέλεια πλατφόρμα για να επιδείξει το ταλέντο του στη σύνθεση εκφραστικής μουσικής σε συνάρτηση με την ηλεκτρονική ενορχήστρωση που εισήγαγε.

9 Heaven and Hell

10 Το πρώτο άλμπουμ του Το 1975, αποφάσισε να μετακομίσει στο Λονδίνο. Ήταν εκεί που ίδρυσε τα Nemo Studios, ένα μεγάλο εργαστήριο και εγκαταστάσεις ηχογραφήσεων. Το εργαστήριο εκπλήρωσε μια μακροχρόνια φιλοδοξία, παρείχε στο Βαγγέλη ένα περιβάλλον όπου θα μπορούσε να αναπτύξει και να πειραματιστεί με τις μουσικές ιδέες του. Επιτέλους κατάφερε να συνθέτει μουσική χωρίς περιορισμούς ή όρια. Το πρώτο στούντιο άλμπουμ που θα προκύψει από τα Nemo Studios είχε τίτλο «Heaven and Hell», που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του Το άλμπουμ το χαρακτήριζε μια χορωδιακή συμφωνία αποτελούμενη εξ’ ολοκλήρου από συνθεσάιζερ. Περιελάμβανε επίσης κρουστά, και όλα τα όργανα παίχτηκαν από το Βαγγέλη. Συμμετείχε ακόμη η γνωστή Αγγλική Χορωδία Δωματίου.

11 Συνεργασίες Το 1978 ο Βαγγέλης επέστρεψε στις ρίζες του, μουσικά, όταν συνεργάστηκε με την Ελληνίδα ηθοποιό Ειρήνη Παπά στο άλμπουμ «Ωδές». Το άλμπουμ είναι μια συλλογή παραδοσιακών ελληνικών τραγουδιών. Το κυρίως μέρος του έργου ενέπνευσε νέα ζωή σε αυτά τα προηγουμένως παραμελημένα παραδοσιακά τραγούδια, επανασυνδέοντας τα με το κοινό της σύγχρονης εποχής. Το άλμπουμ έγινε αμέσως επιτυχία στην Ελλάδα, και κυκλοφόρησε παγκοσμίως το επόμενο έτος. Το 1979, ο Βαγγέλης άρχισε μια απρογραμμάτιστη άλλα ικανοποιητική συνεργασία με τον τραγουδιστή Jon Anderson. Οι δυο μουσικοί δούλεψαν με ξεκάθαρο τρόπο, ολοκληρώνοντας μια συλλογή από αυτοσχεδιαστικά τραγούδια, με πολύ λίγες επανεγγραφές, μέσα σε λίγες μέρες. Τα τραγούδια δημοσιεύτηκαν τον Ιανουάριο 1980, με τον τίτλο «Jon and Vangelis», και το άλμπουμ ονομάστηκε «Short Stories». Ήταν μια δημοφιλής συνεργασία, φέρνοντας και στους δύο καλλιτέχνες επιτυχία στα τσαρτς.

12 Ειρήνη Παπά

13 «Cosmos» του Carl Sagan
Το Σεπτέμβριο του 1980 ένα αμερικάνικο επιστημονικό ντοκιμαντέρ προξένησε μια παγκόσμια εντύπωση. Ήταν η τηλεοπτική σειρά «Cosmos» του Carl Sagan. Το πρόγραμμα ενίσχυσε το γενικό ενδιαφέρον του κόσμου προς την επιστήμη. Αυτό ήταν κυρίως λόγω της χαλαρής προσέγγισης του Δρ Carl Sagan προκειμένου να εισάγει το κοινό στην επιστήμη. Έκανε το θέμα πολύ πιο προσβάσιμο στους απλούς ανθρώπους. Ένα από τα πιο δημοφιλή στοιχεία της σειράς ήταν το σάουντρακ. Η σειρά χρησιμοποίησε αποσπάσματα από τον υπάρχοντα μουσικό κατάλογο του Βαγγέλη, ο οποίος κάλυπτε τα προηγούμενα 8 χρονιά της καριέρας του.

14 Chariots of Fire Το 1981 συνέθεσε τη μουσική για μία χαμηλού κόστους Βρετανική ταινία με σκηνοθέτη τον Hugh Hudson και παραγωγό τον David Puttnam. Βασιζόταν στην αληθινή ιστορία δύο Βρετανών σπρίντερ οι οποίοι έλαβαν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Οι νεαροί αθλητές έγιναν οι δύο πιο γρήγοροι αθλητές στον κόσμο. Οι άνδρες οδηγούνταν από πολύ διαφορετικά κίνητρα και προέρχονταν από αντίθετους κοινωνικούς χώρους. Αρχικά η ταινία έλαβε λίγη υποστήριξη από την κινηματογραφική βιομηχανία άλλα όταν κυκλοφόρησε στο ευρύ κοινό, πυρπόλησε τη φαντασία του κοινού με μεγάλο ενθουσιασμό. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η ανείπωτη επιτυχία της ταινίας ήταν εξαιτίας της εξαιρετικής διάθεσης του σάουντρακ. Η εμπνευσμένη μουσική του Βαγγέλη έκανε τους χαρακτήρες να μεγαλώσουν στα μάτια του κοινού, και να συνδεθούν συναισθηματικά με το κοινό. Η ταινία είναι, φυσικά, το «Chariots of Fire», και σήμερα θεωρείται ως μια διαχρονική ταινία ηρωισμού και ολυμπιακού πνεύματος.

15

16 Blade Runner Το 1982, συνέθεσε τη μουσική για την ταινία επιστημονικής φαντασίας του Ridley Scott «Blade Runner», που έκανε πρεμιέρα στα τέλη του καλοκαιριού του ίδιου έτους. Η ταινία ήταν μια ελεύθερη προσαρμογή του μυθιστορήματος «Do Androids Dream of Electric Sheep», του διεθνούς φήμης αμερικανού συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Philip K Dick. Η μουσική του Βαγγέλη συμπλήρωσε αρμονικά τα δυναμικά γραφικά και τη συναρπαστική αφήγηση. Το σάουντρακ επέκτεινε τις ακουστικές αισθήσεις, φέρνοντας τον θεατή πιο κοντά στο όραμα του Ridley Scott. Αν και αυτή η ταινία δεν πήγε καλά στο box office στην αρχή, έχει γίνει πλέον διαχρονική. Έκτοτε έχει γίνει σεβαστή από τους κριτικούς κινηματογράφου, και τους θαυμαστές επιστημονικής φαντασίας σε όλο τον κόσμο.

17 Missing Το Φεβρουάριο του 1982, ο Βαγγέλης έγραψε τη μουσική για την αναγνωρισμένη ταινία του Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά «Missing», με πρωταγωνιστή τον Jack Lemmon και την Sissy Spacek. Η ταινία ήταν μια πραγματική πολιτική ιστορία, η οποία κέρδισε πολλά διεθνή βραβεία κινηματογράφου. Το σάουντρακ υπογράμμισε την αγωνία της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου μέσα σε έντονη πολιτική αναταραχή. Έδειξε ακόμα μία άλλη πλευρά του Βαγγέλη, επιδεικνύοντας την δεξιοτεχνία του στη σύλληψη του καθαρού ανθρώπινου συναισθήματος. Η πτυχή αυτή φάνηκε ξεκάθαρα στην οδυνηρή μελωδία του θέματος της ταινίας.

18 Conquest of Paradise Επίσης το 1992, ακριβώς μια δεκαετία αφότου ο Βαγγέλης έγραψε τη μουσική για την ταινία «Blade Runner», ο σκηνοθέτης Ridley Scott του ζήτησε να γράψει για την επομένη επική ταινία του, «1492: Conquest of Paradise». Η υπόθεση της ταινίας είναι για έναν από τους πιο διάσημους ανθρώπους στην ιστορία – το Χριστόφορο Κολόμβο. Η ταινία συνέπεσε με την 500η επέτειο του πρώτου ταξιδιού του Κολόμβου στο Νέο Κόσμο. Ο Βαγγέλης δημιούργησε ατμοσφαιρική μουσική η οποία πρόσθεσε στη συνολική ατμόσφαιρα της ταινίας. Το σάουντρακ απεικόνισε μια αίσθηση αρχοντιάς, τις χαμένες ελπίδες και φιλοδοξίες του πληρώματος και ένα ταξίδι για νέες ανακαλύψεις

19 A Tribute to El Greco Ο ζωγράφος του 16ου αιώνα El Greco αποτέλεσε μια βαθιά επιρροή στον Βαγγέλη. Όταν έμαθε ότι η Εθνική Πινακοθήκη στην Αθήνα ήθελε απελπισμένα να αποκτήσει τον πίνακα του El Greco του Αγίου Πέτρου, ηχογράφησε ένα άλμπουμ ως φόρο τιμής στον καλλιτέχνη. Ονομάστηκε «A Tribute to El Greco». Η κυκλοφορία περιορίστηκε σε αντίτυπα και ήταν μόνο διαθέσιμα από την Εθνική Πινακοθήκη στην Αθήνα. Τα έσοδα από τις πωλήσεις διατέθηκαν για τη χρηματοδότηση και την υποστήριξη του στόχου της Εθνικής Πινακοθήκης. Το 1998, το άλμπουμ κυκλοφόρησε εμπορικά και ονομάστηκε απλά «El Greco». Η μουσική απεικόνιζε μια πιο γαλήνια και ενδοσκοπική πλευρά του Βαγγέλη. Οι στοχαστικές ποιότητες του άλμπουμ χαιρετίστηκαν ολόψυχα και συμμετείχαν ο διάσημος Έλληνας τενόρος Κωνσταντίνος Παλιατσάρας και η Ισπανίδα σοπράνο Montserrat Caballe.

20

21 Μυθωδία Στις 28 Ιουνίου του 2001, ο κόκκινος πλανήτης, ο Άρης ήταν κοντά στην Γη περισσότερο από κάθε άλλη φορά μέσα στη δεκαετία. Ήταν τότε που ο Βαγγέλης παρουσίασε τη διαστημική χορωδιακή συμφωνία «» στον ναό του Ολυμπίου Διός, στην Αθήνα. Ήταν η πρώτη συναυλία τέτοιου είδους που έγινε σε έναν ιερό χώρο της αρχαιότητας. Αυτό το γεγονός επικυρώθηκε από συμμετέχοντες από την Αμερικανική διαστημική υπηρεσία της NASA. Ήταν μεγάλη τιμή για το Βαγγέλη, καθώς η NASA επέλεξε την μουσική του για να συνοδέψει την αποστολή τους στον Άρη

22

23 ΒΑΓΓΕΛΗΣ Η ποικίλη καριέρα του Βαγγέλη έχει ακολουθήσει πολλές διαδρομές, αλλά, με την πάροδο του χρόνου, η μουσική του έχει λάβει εκτεταμένες διαστάσεις. Η μουσική του εμπνέει, εξυψώνει και θεραπεύει το ανθρώπινο γένος, και έχει ξεπεράσει τα όρια της συμβατικής μουσικής. Στα επόμενα χρόνια, ο Βαγγέλης θα αναγνωριστεί αναμφισβήτητα ως ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες του 21ου αιώνα.


Κατέβασμα ppt "ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google