Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η Ιστορία της Πληροφορίας και της Πληροφορικής

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η Ιστορία της Πληροφορίας και της Πληροφορικής"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η Ιστορία της Πληροφορίας και της Πληροφορικής
Η Ιστορία της Πληροφορίας και της Πληροφορικής Προϊστορία

2 Οι πρώτες αριθμομηχανές
Χειροποίητα εργαλεία Από τα πρώτα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν από τους Ίνκας ήταν τα κίπους (quipus), που ήταν κορδέλες δεμένες με κόμπους που συμβόλιζαν αριθμούς. Άβακας

3 ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων
Τα τέσσερα θραύσματα του μηχανισμού των Αντικυθήρων -Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθήνας. Τρεις όψεις του ανακατασκευασμένου από τον καθηγητή Πράις μηχανισμού

4 Τα "κόκκαλα του Νέπιερ" Τα "οστά" ή "κόκκαλα" ήταν ομάδες τεμαχισμένων ράβδων οι οποίες τακτοποιούνταν με τέτοιο τρόπο, ώστε η απάντηση σε κάποιο πρόβλημα πολλαπλασιασμού να προκύπτει με την πρόσθεση αριθμών σε γειτονικά τμήματα

5 Η υπολογιστική μηχανή του Σίκαρντ Η πρώτη αυτόματη υπολογιστική μηχανή
Η υπολογιστική μηχανή του Σίκαρντ, από δυτικογερμανικό γραμματόσημο που εκδόθηκε για να τιμήσει τα 350 χρόνια από την κατασκευή της.

6 Η αριθμομηχανή του Πασκάλ
"Πασκαλίν" ("Πασχαλινή") Μέσα σε δέκα χρόνια ο Πασκάλ κατασκεύασε 50 διαφορετικούς τύπους αυτής της μηχανής, της "Πασκαλίν" ("Pascaline"), όπως την ονόμασε ο ίδιος. Μόνο λίγα αντίγραφά της πουλήθηκαν όμως, καθώς η τιμή της ήταν αρκετά υψηλή. Με τη βοήθεια της πρώτης σειράς τροχών γινόντουσαν οι πράξεις, ενώ η δεύτερη σειρά τροχών έδινε το τελικό αποτέλεσμα.

7 Η "Αναλυτική Μηχανή" του Μπάμπατζ
Απεικόνιση της πρώτης "Μηχανής Διαφορών" του Μπάμπατζ σε ξυλογραφία του 1833, η οποία βρίσκεται στο Μουσείο του King's College. Η "Αναλυτική Μηχανή" του Μπάμπατζ συνδύαζε την ιδέα των διάτρητων καρτελών με την ιδέα των τροχών αυτόματης ανταπόκρισης.

8 Ο αργαλειός του Ζακάρ Ο αργαλειός του Ζακάρ ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε διάτρητες κάρτες. Κάθε κάρτα καθόριζε ένα πέρασμα της σαϊτας. Στα 1812, αργαλειοί του τύπου αυτού λειτουργούσαν στη Γαλλία.

9 Οι "Μηχανές Διάτρητων Δελτίων" του Χόλλεριθ
(α) Πινακοποιητική μηχανή με τους μετρητές (β) Διατρητική μηχανή (γ) Διαλογική μηχανή με 12 θέσεις υποδοχής Η "Μηχανή Πινάκων" του Χόλεριθ ήταν τόσο γρήγορη, ώστε η πλήρης στατιστική ανάλυση της απογραφής του 1890 τελείωσε σχεδόν στο ένα τρίτο του χρόνου που απαιτήθηκε για την απογραφή του 1880.

10 Φωτογραφίες του ανακατασκευασμένου μοντέλου Ζ-1
Σειρά μοντέλων Ζ Φωτογραφίες του ανακατασκευασμένου μοντέλου Ζ-1 Το 1939, ο Τσούζε χρησιμοποίησε φιλμ 35mm για την εισαγωγή των στοιχείων σε ένα από τα μοντέλα του - τον υπολογιστή Z-2.

11 Σειρά μοντέλων Ζ Zuse Z1 στο Γερμανικό μουσείο Τεχνολογίας του Βερολίνου Zuse Z3 στο μουσείο Τεχνολογίας του Μονάχου

12 MARK-1 Ο MARK-1 είχε ύψος 2.5m και μήκος 16m (κάλυπτε δηλ. επιφάνεια 40 τ.μ. !) και για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν περίπου διαφορετικά εξαρτήματα, συνδεδεμένα μεταξύ τους με καλώδια μήκους km. Ζύγιζε 5 τόνους και κάθε μέρα χρειαζόταν μερικούς τόνους πάγου για να ψυχθεί O MARK-1 χρησιμοποιήθηκε από μυστικές στρατιωτικές υπηρεσίες και κυρίως για τη λύση προβλημάτων βαλλιστικής στο Ναυτικό.

13 "Κολοσσός" Ο "Κολοσσός" τέθηκε σε λειτουργία με στόχο την αποκρυπτογράφηση των γερμανικών απορρήτων μηνυμάτων. ήταν η πρώτη μηχανή που χρησιμοποίησε λυχνίες κενού αντί για ηλεκτρομηχανικούς διακόπτες.

14 Ηλεκτρονικές λυχνίες

15 ENIAC Το 1945, ο Τζ. Πρέσπερ Έκερτ και ο Τζον Μότσλι παρουσίασαν στο κοινό τον πρώτο ψηφιακό ηλεκτρονικό υπολογιστή μεγάλης κλίμακας χρησιμοποιούσε χιλιάδες ηλεκτρονικές λυχνίες κενού Κατανάλωνε 150 κιλοβάτ ηλεκτρικής ισχύος, δηλαδή το ισοδύναμο με την κατανάλωση σύγχρονων προσωπικών υπολογιστών, ο καθένας από τους οποίους είναι χιλιάδες φορές πιο γρήγορος από τον ENIAC Η προετοιμασία του ENIAC απαιτούσε από τους προγραμματιστές του δύο μέρες επίπονης χειρωνακτικής εργασίας, καθώς αλλάζονταν οι καλωδιώσεις για κάθε υπολογισμό.

16 Άλλοι υπολογιστές 1ης γενιάς
Univac Ήταν ένα πλήρες σύστημα, εφοδιασμένο με εκτυπωτές μεγάλης ταχύτητας και αναγνώστες μαγνητικών ταινιών, οι οποίοι χρησιμοποιούνταν ως εξωτερική μνήμη. Ο Univac χρησιμοποιούσε μαγνητική ταινία 12.5 mm. Φον Νόϋμαν Ο διάδοχος του ENIAC, ο EDVAC αποθήκευε στη μνήμη του όχι μόνο δεδομένα, αλλά και προγράμματα. Στα αρχικά σχέδια, ο (Whirlwind) θα ήταν ένας προσομοιωτής πτήσης και θα δοκίμαζε αεροδυναμικά μοντέλα. Σταδιακά όμως, μετατράπηκε σε υπολογιστή γενικής χρήσης.

17 2η γενιά υπολογιστών (1953-1964)
Χαρακτηριστικό των υπολογιστών της γενιάς αυτής είναι η ανακάλυψη του τρανζίστορ (κρυσταλλοτρίοδος) Αντίγραφο του πρώτου αποτελεσματικού τρανζίστορ, ύψους περίπου 10cm.

18 Stretch Ο Στρέτς (Stretch) ήταν η πρόταση της ΙΒΜ για τις αμυντικές ανάγκες των ΗΠΑ. Ο εκτυπωτικός μηχανισμός του έμοιαζε με μπαλάκι του γκολφ.

19 3η γενιά υπολογιστών (1964 - 1973)
Μια ακόμη επανάσταση στο χώρο της ηλεκτρονικής σηματοδοτεί την επόμενη γενεά υπολογιστών, το ολοκληρωμένο κύκλωμα (Integrated Circuit - IC) γνωστό και με το όνομα μικροτσίπ ή τσιπ, μια επινόηση του Τζακ Κίλμπι. Ο μίνι-υπολογιστής PDP-8 Η DEC παρουσίασε το 1968 τον πρώτο εμπορικά πετυχημένο μίνι-υπολογιστή, τον PDP-8. Τιμή τότε : δολάρια.

20 4η γενιά υπολογιστών (1973 - σήμερα)
Η χρησιμοποίηση της "Ολοκλήρωσης Μεγάλης Κλίμακας (LSI)" οδήγησε στην εποχή των "Mικροϋπολογιστών" Ο Υπερ-υπολογιστής Cray είναι o πρώτος "πανίσχυρος" υπολογιστής που παρουσιάστηκε για πολύ βαριές υπολογιστικές εργασίες την δεκαετία του 1970, καθιερώνοντας ουσιαστικά τον όρο του "υπερυπολογιστή" (super-computer) Aπόγονοι του χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα (γενιές Cray-2 και Cray-3).

21 5η γενιά υπολογιστών (1990 - )
Οι νέοι υπολογιστές είναι πλέον "υπολογιστές-ρομπότ", που μπορούν να εκτελέσουν και μηχανικές εργασίες, σκεπτόμενοι, με δυνατότητες μάθησης και με την υποστήριξη της μνήμης που διαθέτουν. Οι αρθρώσεις αυτού του χεριού ρομπότ κάμπτονται από ηλεκτρικά μοτέρ (actuators), που ελέγχονται από μικροϋπολογιστή στο επάνω μέρος του βραχίονα του μηχανήματος.

22 Υπερυπολογιστές

23 Μεγάλοι υπολογιστές (mainframes)
Syber 760 Ο Syber 760 της Control Data είναι ένα κλασικό παράδειγμα πολύ μεγάλου υπολογιστή.

24 Μερικά παραδείγματα υπολογιστών
H/Y IBM 1620 II Η κεντρική μονάδα επεξεργασίας του ΙΒΜ 1620 Είναι ο πρώτος κεντρικός υπολογιστής (Main-frame) που εγκαταστάθηκε στη Βόρεια Ελλάδα και ο δεύτερος σε όλη την Ελλάδα. Εγκαταστάθηκε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης το 1964. Ανήκει στη δεύτερη γενιά υπολογιστών. Για την είσοδο των στοιχείων του χρησιμοποιούνταν διάτρητα δελτία των 80 στηλών ή διάτρητες χαρτοταινίες. Διατρητής ταινιών (Card Puncher) IBM 836 Ο ΙΒΜ 836 αποτέλεσε περιφερειακή μονάδα διάτρησης καρτών για τον ΙΒΜ Εδώ αποτυπώνονται με διάτρηση πάνω σε δελτία, πληροφορίες που μεταφέρονται από και προς την κεντρική μονάδα ενός υπολογιστή. Η διάτρηση πραγματοποιείται κατά στήλη με τη βοήθεια 80 κοπτήρων.

25 Μερικά παραδείγματα υπολογιστών
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ OSBORNE Μονόχρωμος, με ενσωματωμένη οθόνη. Επεξεργαστής Z80A της Zilog, ταχύτητα 4MHz, 64Kb RAM, 4Kb ROM, λειτουργικό σύστημα CP/M. Από τους πρώτους φορητούς υπολογιστές της εποχής του ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ SINCLAIR ZX81 Επεξεργαστής Ζ80Α της Zilog, 1Kb RAM, 8Kb ROM, είσοδος κασσετοφώνου, έξοδος για τηλεόραση, ανάλυση οθόνης 32Χ32 text, 64Χ64 graphics. Η εξαιρετικά χαμηλή τιμή του ανοίξε τις πόρτες εκατοντάδων χιλιάδων σπιτιών, ξεπερνώντας σε πωλήσεις τα κομμάτια ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ COMMODORE 64 Επεξεργαστής 6510 της Motorola, 64Kb RAM, κασετόφωνο (Τ.Μ.Θ ) ή οδηγός δισκετών για την αποθήκευση δεδομένων, έξοδος σε τηλεόραση ή οθόνη. Ένας από τους πιο δημοφιλείς υπολογιστές κατά τη δεκαετία του Ξεπέρασε σε πωλήσεις τα κομμάτια παγκοσμίως.


Κατέβασμα ppt "Η Ιστορία της Πληροφορίας και της Πληροφορικής"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google